相約左朋友星期六去到銅鑼灣到訪人氣cafe,門外都有好幾枱客人排隊。店入面係工業風嘅裝修,展示咗好多figures,好特別。🌟厚切薯條配松露醬 $78炸薯條外脆內軟,十分香口,而且份量好多,我同朋友差啲食唔晒🌟煙三文魚蕃茄醬長通粉 $138長通粉賣晒所以轉左扁意粉,蕃茄醬味道不錯,餐廳應該有特登揀冇咁鹹嘅煙三文魚,唔會太重口味,幾啱我口味😋🌟蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥新鮮菠蘿 $148黎到必食既係手工pizza,佢地既pizza好足料,上面佈滿芝士、紅洋蔥、菠蘿及雞肉,加上蜜糖BBQ醬甜甜地,平時好少食雞肉pizza,估唔到咁好味👍🏻🤤🌟Dirty Chocolate $58賣相好特別好似瀉左出黎咁,啱晒影相打卡,杯朱古力好濃好creamy,好飲👍🏻🌟Matcha latte $42熱matcha latte 甜度適中,甜味同埋抹茶味好夾,令到杯latte唔會太澀佢地既甜品都好吸引,可惜今次太飽冇食到,下次一定會再黎試吓Tiramisu 同waffle!

🌟厚切薯條配松露醬 $78
炸薯條外脆內軟,十分香口,而且份量好多,我同朋友差啲食唔晒

🌟煙三文魚蕃茄醬長通粉 $138

🌟蜜糖燒烤醬烤雞件紅洋蔥新鮮菠蘿 $148

🌟Dirty Chocolate $58

🌟Matcha latte $42

2023-02-28 73 views
今次嚟到呢間裝修好有特色嘅Cafe & Bar🍷 餐廳擺咗好多Art Toys✨小編最中意就係佢個BEARBRICK展示櫃🐻🐻‍❄️玩味十足~ 而且食物都好高質😋😋絕對會再二刷😽😽食肉獸🍕 $148Carnivoro Pizza嚟到呢度一定要試吓佢啲手工pizza! 全部都係人手製造 即叫即整😍哩個Pizza有兩重芝士 上碟嘅時候仲熱辣辣拉曬絲超級邪惡🤤🤤上面佈滿左肉粒、辣肉腸同火腿 每一啖都有豐富嘅口感👍👍白汁蘑菇松露扁意粉 $148Mushroom Truffle Cream Linguine意粉份量比想像中多 蘑菇亦都俾得好足料😆😆忌廉汁濃稠度適中 唔會太過甜膩 亦都唔會冚咗松露嘅香味😋😋扁意粉超級掛汁 每淡都食到香濃嘅松露味海鹽黑椒雞翼 $88Salt & Pepper Chicken Wings 雞翼好惹味 外皮唔會過厚 每隻都炸到脆卜卜 仲要有成六隻超抵食😚😚小編大推👍👍提拉米莓莓牛窩夫🥐 $88TiraBerry超級高質又打卡able嘅甜品🤤 牛角包窩夫上面有平時用嚟整tiramisu嘅mascarpone cheese 表面再以士多啤梨排成花瓣嘅形狀🌸見到心情都靚曬✨上面

食肉獸🍕 $148
Carnivoro Pizza

白汁蘑菇松露扁意粉 $148

海鹽黑椒雞翼 $88
Salt & Pepper Chicken Wings

提拉米莓莓牛窩夫🥐 $88
TiraBerry
超級高質又打卡able嘅甜品🤤 牛角包窩夫上面有平時用嚟整tiramisu嘅mascarpone cheese 表面再以士多啤梨排成花瓣嘅形狀🌸見到心情都靚曬✨上面仲有椰子雪糕 令到成個甜品更加fresh🥥🥥仲可以根據喜好淋上咖啡酒🥃味道層次再昇華😋😋全部野一齊食好夾又唔會太膩👍👍

髒髒朱古力 (hot)☕️$58
Dirty Chocolate
暖笠笠嘅朱古力上面有層厚厚嘅泡沫~ 朱古力味濃🍫🍫中間仲有d朱古力碎碎增加口感😋

伯爵水果茶 - 熱情果 Iced $58
Fruit Tea, Earl Grey - Passion Fruit
一個好fresh又解渴嘅水果茶🍹 甜度係平時飲開嘅半糖左右~ 不會太甜 熱情果亦都唔會落得太多而令到成杯野太酸 入面仲有d新鮮生果🍓🍓
食肉獸
海鹽黑椒雞翼
髒髒朱古力
白汁蘑菇松露扁意粉
2023-02-26 38 views
👾阿妹某次經過覺得餐廳好有特色,襯著放假特登終於可以入去坐下~食住特色窩夫,傾下計放鬆下~🦀自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫($158):即叫即製鹹點窩夫,由吹彈可破嘅太陽蛋,覆蓋住香炸嘅自家製蟹餅~切開除咗滿滿嘅蟹肉絲之外,估唔到仲有波菜~濕潤蛋液搭配蟹肉絲及外脆內軟嘅窩夫,都幾搭~🫘抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫($118):萬無一失嘅窩夫甜品配搭。焦糖醬忌廉,蜜漬紅豆,搭配抹茶雪糕磚,最底放置窩夫一件。再以士多啤梨片作伴碟。賣相好似美人魚尾咁~🍟厚切薯條配松露醬($78):普通薯條,未算得上厚切,但值得一讚薯條炸得剛好。蛋黃醬味濃,隱約有輕微松露味。正名厚切薯條配蛋黃醬更合襯。🦑墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽($168):帶子彈牙,蟹肉蟹籽分量正常。黑魚汁意粉勁道彈牙,要留意墨魚汁食到嘴巴烏黑色。著白色恤朋友更要注意呢~🥤紫薯拿鐵($48):奶味比較紫薯味更濃厚,白至紫漸進色感覺幾夢幻幾靚~☕️Dirty($58):偏果仁香,幾順滑。👌🏻整體而言:1. 打卡餐廳。2. 座位舒適,燈光偏暗,感覺幾放鬆。3. 店面裝修靚,店內大量模型公仔,成件好潮!4. 幾適合同朋友放工嚟飲返杯,吹兩嘴。Al Forno C

☕️Dirty($58):偏果仁香,幾順滑。

👌🏻整體而言:
1. 打卡餐廳。
2. 座位舒適,燈光偏暗,感覺幾放鬆。
3. 店面裝修靚,店內大量模型公仔,成件好潮!
4. 幾適合同朋友放工嚟飲返杯,吹兩嘴。

Al Forno Cafe and Bar
地址:銅鑼灣告士打道218號地舖
電話:54742658
營業時間:星期五及六:12:00-00:00;其他:12:00-22:00

#香港食好西 #銅鑼灣 #咖啡店 #香港 #野生代言人
#窩夫 #甜品 #意粉 #小店 #型格餐廳 #告士打道
2023-02-24 44 views
當日我地5:30PM左右到餐廳,時間仲好早,一去到就有位😁坐低我地先嗌左飲品,一杯係自家製朱古力雪糕配Mocha,幾好飲,又唔會太甜。另一杯係Latte,咖啡味濃!食物方面,我地就嗌左個AngBur,安格斯漢堡配蕃茄,芝士,酸青瓜,脆煙肉牛窩夫,賣相打卡一流,但唔係淨係得個樣,味道都唔錯,個醬汁特別,同個窩夫既材料都好夾,而且個窩夫都係好新鮮好脆,推介😋之後,仲嗌左個北京烤鴨胸薄餅,真心個賣相好一般,食之前有少少擔心,但味道係有驚喜,啲鴨胸肉煮得岩岩好,而個薄餅呢係偏薄而脆果種,係我鍾意既口感!除咗兩個主食,我哋仲嗌咗個小食,吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬,個醬汁既味道唔錯!最後,我地緊係要試埋個甜品啦,我地嗌左佢地個Signature - Al For no Tiramisu,個tiramisu好特別,底部係脆脆的,似係曲奇底,然後係上面唧忌廉果種,唔似一向食開tiramisu既口感,但整體唔係好甜,幾好食,而且賣相都整得幾靚。

AngBur

2023-02-22
$300 (Dinner)
AngBur
  • 北京烤鴨胸Pizza
2023-02-24 43 views
位於銅鑼灣既人氣餐廳 𝗯𝗼𝗼𝗸𝗺𝗮𝗿𝗸左一段時間終於去試下喇 假日去需要排一陣先有位~入去就見到有好多𝗯𝗲𝗮𝗿𝗯𝗿𝗶𝗰𝗸包圍住 好吸晴🤩呢到有分中午同晚餐既餐單 所以食物都會有唔同 下次夜晚會再黎試多次😁😁⊶⊶ː 安格斯漢堡配蕃茄芝士酸青瓜脆煙肉🍔 ː有別於一般嘅漢堡 佢係牛窩夫 即係牛角包壓成做窩夫既樣做包面底🧇食落有驚喜同好香牛油味ː 墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽🍝 ː份量都多 個人覺得意粉汁比較淡 正常發揮ː 提拉米莓莓牛窩夫🥐ː呢度嘅signature係牛窩夫 所以點都鹹同甜都要各點一樣 有士多啤梨中和返甜味 仲有淡淡的肉桂香同椰子雪糕好夾nː 泰式奶茶 ːː 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑎 ː

⊶⊶

ː 提拉米莓莓牛窩夫🥐ː

ː 泰式奶茶 ː
ː 𝑀𝑜𝑐ℎ𝑎 ː
2023-02-23 27 views
又再同朋友encore呢間人氣小店餐廳入邊放滿Be@brick 好靚好特別多謝店主分享佢嘅收藏餐廳入邊環境好chill播住流行音樂 好正自家製蟹餅 配太陽蛋 牛窩夫 Crab Brunch HKD$158蟹餅鮮味十足太陽蛋係脆邊蛋牛窩夫好酥脆雞翼 Chicken Wings (海鹽黑椒 Salt & Pepper, 6 隻)HKD$88 雞翼上枱仲係熱辣辣外面脆 入邊嫩滑北京烤鴨胸 Beijing Pizza HKD$148用上北京烤鴨醬食落去以為真係食緊北京烤鴨加埋大蔥 青瓜仲有拉絲既芝士提拉米 Al Forno Tiramisu HKD$68有好濃滑嘅咖啡酒香味Cream 打得好幼滑 加埋Ladies finger 脆卜卜咁CocktailSangria (White Wine) HKD$ 88White wine, Brandy, Triple Sec, Fruit, Ginger ale 果香味重Mocktail One and all HKD$88Strawberry, Lime, Ginger ale 甜甜地好易入口 仲有一粒好靚嘅花花型士多啤梨🍓餐廳啲嘢食好味我覺得絕對可
又再同朋友encore呢間人氣小店

Sangria (White Wine) HKD$ 88
果香味重

Mocktail
One and all HKD$88
Strawberry, Lime, Ginger ale
甜甜地好易入口
仲有一粒好靚嘅花花型士多啤梨🍓
Sangria (White Wine) /  One     And  All

餐廳啲嘢食好味

• 自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫
  • 提拉米
  • 北京烤鴨胸Pizza
2023-02-18 45 views
餐廳細細,客人卻像車水馬龍,坐得滿滿的~吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士番茄醬~吉列蝦炸得非常香脆且不油膩,迷你肉丸是牛肉及猪肉製成,伴上濃厚的拉絲芝士及番茄醬,小食一流~煙三文魚番茄醬扁意粉~材料簡單,但番茄醬味道卻十分吸引,內裡有大量番茄粒,番茄味十分濃郁~食肉獸薄餅~有煙肉、火腿、肉粒及辣肉腸等,啖啖肉;批底香脆而帶點麵筋,不油膩,而芝士更是用上車打芝士及拉絲芝士,互補不足,芝士味濃郁又可拉絲~玫瑰士多啤梨伯爵水果茶~女仕們一定大愛這個,清幽的玫瑰味伴以甜美的士多啤梨味,整杯水果茶也很香伯爵茶味~熱情果伯爵水果茶~味帶酸酸甜甜,喝起來清爽又開胃,內裡還放了大量水果,必點~抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫~一放上桌,隔鄰周邊的女仕們已不停驚嘆,紛紛也要點一客,雪糕筒下面放了香滑忌簾,而中層是紅豆,大粒又起沙,接著是香濃的抹茶雪糕,最後就是香脆而鬆軟的牛窩夫,為午餐寫下完美的句號~
餐廳細細,客人卻像車水馬龍,坐得滿滿的~

2023-02-18 44 views
呢間餐廳裝修佈置看得出花心思,擺滿好多公仔,好吸睛👀吉列蝦拼自家製迷你肉丸 $148芝士蕃茄醬拉絲,加埋迷你肉丸好食到停唔到口🤤Al Forno Pizza $158Pizza🍕即叫即焗,熱辣辣濃厚嘅芝士做到拉絲效果,餅邊好香脆,配料有意大利香腸/大蒜/紅辣椒/墨西哥辣椒/紅洋蔥/巴馬芝士/羅勒,足料又豐富!抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫$118食完鹹既croffle ,配搭甜做甜品都一樣咁好食方形抹茶雪糕,香滑creamy,插住雪糕筒啱哂打卡,伴碟係滿滿士多啤梨片同藍莓,睇得又食得自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫$158蟹餅蟹肉飽滿,咬落香脆蟹味濃😋一絲絲嘅蟹肉😋加埋太陽蛋蛋汁、牛窩夫的簡直perfect 💯除此之外仲有檸檬、車厘茄同埋沙律菜,中和油膩感。Sangria - Red Wine (HH) $78Sangria - White Wine (HH) $78酒精類選擇都幾多,約埋朋友食嘢飲嘢好chill 🍹
呢間餐廳裝修佈置看得出花心思,擺滿好多公仔,好吸睛👀

吉列蝦拼自家製迷你肉丸 $148
芝士蕃茄醬拉絲,加埋迷你肉丸好食到停唔到口🤤
Al Forno Pizza $158
Pizza🍕即叫即焗,熱辣辣濃厚嘅芝士做到拉絲
抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫$118
食完鹹既croffle ,配搭甜做甜品都一樣咁好食
自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫$158
Sangria - Red Wine (HH) $78
Sangria - White Wine (HH) $78
酒精類選擇都幾多,約埋朋友食嘢飲嘢好chill 🍹
2023-02-07
間唔中就會與朋友到訪 Al Forno Cafe and Bar, 好欣賞餐廳的美食和飲品。通常都需要預早訂位,作為出名的餐廳,是比較幾難book的😌餐廳供應的飲品外型獨特之餘,味道亦都好出眾,基本上每次都會點✨提拉米 拿鐵 ($68) 和✨自家製朱古力雪糕 配摩卡 ($68). 兩款甜度適中,有香濃迷人的咖啡香,用上不同的甜品配上咖啡,非常有新意和富有層次感。小食✨6隻 海鹽黑椒雞翼 ($88) 香脆又惹味,調味不錯,肉質也很嫩和多汁🐔必點的Croffle 系列是絕不能錯過的!Croffle 是Croissant🥐和Waffle🧇的混合體,這兩款也是本人最愛😋是夜點了✨自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫 ($158) 炸得香口的蟹餅有啖啖的蟹肉絲,流心太陽蛋蛋汁是點綴,當然少不了令我欣賞的牛油香味豐富而鬆軟的牛窩夫🥰我們也點了✨北京烤鴨胸Pizza🍕 ($148) 中西合壁食材吃起來味道也非常搭😌不得不特別讚Pizza 的外皮邊有著不錯的香脆感,烤鴨胸和芝士混合起來,香濃的味道也令我們一讚。即使喝過了✨提拉米拿鐵,在甜品方便還是揀選了✨Al Forno Tiramisu ($68) ! 咖啡味

即使喝過了✨提拉米拿鐵,在甜品方便還是揀選了✨Al Forno Tiramisu ($68) ! 咖啡味出眾,酒味較淡。Mascarpone Cheese 很creamy, 而Ladyfingers 維持了本身的脆口感,整體來說也是不錯的!
提拉米 拿鐵
自家製朱古力雪糕 配摩卡
Al Forno Tiramisu
2023-02-13
$250 (Dinner)
提拉米 拿鐵
自家製朱古力雪糕 配摩卡
Al Forno Tiramisu
三擦Al Forno Cafe and Bar,質素保持得很好,每次到訪都大滿足~擺設比之前更好看!今次帶男朋友來吃,兩個人點了兩份主菜、一份小食和甜品:墨魚汁意粉$168配帶子、蟹肉、蟹籽,墨魚汁好黑好入味,意粉是炒的,好香蒜味,我們都喜歡吃乾身意粉所以很滿意。安格斯漢堡$148配蕃茄、芝士、酸青瓜、脆煙肉、牛窩夫第一次吃鹹的牛窩夫,變成burger的樣子原來也很不錯,牛窩夫鬆脆香軟,安格斯很有肉味,配蛋黃醬很夾。雞翼(海鹽黑椒)$88第二次向店員推介的炸雞翼,味道惹味,熱辣辣非常推薦!提拉米$68超重咖啡味,意外地手指餅還是脆脆的,喜歡咖啡味的朋友不要錯過。自家製朱古力雪糕 配摩卡$68朱古力雪糕是偏甜那款,自家製很有誠意呢!Matcha latte 很重奶味,抹茶味偏淡~

今次帶男朋友來吃,兩個人點了兩份主菜、一份小食和甜品
墨魚汁意粉

墨魚汁意粉$168
安格斯漢堡

安格斯漢堡$148
配蕃茄、芝士、酸青瓜、脆煙肉、牛窩夫
雞翼(海鹽黑椒)

雞翼(海鹽黑椒)$88
第二次向店員推介的炸雞翼,味道惹味,熱辣辣非常推薦!
提拉米

提拉米$68

自家製朱古力雪糕 配摩卡$68
朱古力雪糕是偏甜那款,自家製很有誠意呢!

Matcha latte
很重奶味,抹茶味偏淡~
2023-02-16
$280 (Dinner)
墨魚汁意粉
安格斯漢堡
雞翼(海鹽黑椒)
提拉米
2023-02-17 30 views
之前食過Al Forno Cafe嘅牛窩夫念念不忘真係幾好食 所以今次再嚟encore仲要叫齊咸、甜兩款過足口癮🤣 🔸水牛城雞翼 $88雞翼都幾大隻下水牛城醬汁味道好濃味 加上辣辣地 幾惹味 伴碟仲有西芹同醬汁🔸白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿 $158蒜香味道好重 意粉整得乾身軟硬度適中 保持口感配料豐富 除咗Parma ham、大蝦仲有火箭菜、蕃茄仔同芝士碎🔸自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫 $158蟹餅整到好香脆 咬開係滿滿嘅蟹肉 真材實料 夾埋太陽蛋咁食嘅鹹味牛窩夫又幾特別🔸意大利芝士莓莓牛窩夫 $78士多啤梨砌成花朵造型 好有心思牛窩夫食落好大陣肉桂味加埋焦糖同朱古力醬 味道香甜牛窩夫口感超好食 🤤🔸自家制朱古力雪糕配摩卡 $68賣相好靚 面頭有個大大嘅雪糕球朱古力味濃又好滑 慢慢溶落入摩卡度 中和左個苦味 味道剛剛好🔸抹茶溝泰式奶茶 $52幾特別 抹茶溝埋奶茶味道又幾夾
之前食過Al Forno Cafe嘅牛窩夫念念不忘
真係幾好食 所以今次再嚟encore
仲要叫齊咸、甜兩款過足口癮🤣

🔸水牛城雞翼 $88
雞翼都幾大隻下
水牛城醬汁味道好濃味
加上辣辣地 幾惹味
伴碟仲有西芹同醬汁

🔸白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿 $158
蒜香味道好重 意粉整得乾身
軟硬度適中 保持口感
配料豐富 除咗Parma ham、大蝦
仲有火箭菜、蕃茄仔同芝士碎

🔸自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫 $158

朱古力味濃又好滑
慢慢溶落入摩卡度 中和左個苦味 味道剛剛好

🔸抹茶溝泰式奶茶 $52
幾特別 抹茶溝埋奶茶味道又幾夾
༺ Al Forno Cafe and Bar ༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ Al Forno Cafe and Bar𖠚ᐝ 北京烤鴨胸薄餅($148)𖠚ᐝ 白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿($158)𖠚ᐝ 吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬($148)𖠚ᐝ 提拉米莓莓牛窩夫($88)𖠚ᐝ 伯爵水果茶($52)𖠚ᐝ 自家製朱古力雪糕配Mocha($68)⚑ 銅鑼灣告士打道218號地舖ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.4/10☽‎⋆.•* ¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ 白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿($158)意粉比較用上白酒蒜香,味道都好濃郁🥳而且仲有蕃茄仔,蝦同風乾火腿做配菜,幾豐富!不過食得多會有少少油膩感~評分:7.1/10➳ 北京烤鴨胸薄餅($148)估唔到pizza 會喺最驚喜嘅食物,真喺好似食緊片皮鴨!薄餅底塗上海鮮醬,再有芝士面🧀配菜有青瓜、鴨胸同大蔥,西式x中式超正😍 評分:7.3/10➳ 吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬($148)有兩條好大嘅炸蝦,而且唔會好厚炸衣🍤肉丸一啲都唔迷你,都幾大粒!芝士仲會拉絲! 評分:6.8
༺ Al Forno Cafe and Bar ༻
➳ Al Forno Cafe and Bar
𖠚ᐝ 北京烤鴨胸薄餅($148)
𖠚ᐝ 白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿($158)
𖠚ᐝ 吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬($148)
𖠚ᐝ 提拉米莓莓牛窩夫($88)
𖠚ᐝ 伯爵水果茶($52)
𖠚ᐝ 自家製朱古力雪糕配Mocha($68)
⚑ 銅鑼灣告士打道218號地舖
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: 7.4/10

➳ 白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿($158)
評分:7.1/10
白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿

➳ 北京烤鴨胸薄餅($148)
評分:7.3/10
北京烤鴨胸薄餅

➳ 吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬($148)
評分:6.8/10
吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬
吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬

➳ 提拉米莓莓牛窩夫($88)
呢個甜品同普通tiramisu 唔同,用croffle做底配上mascarpone cheese, 仲有椰子雪糕❤️仲可以淋上咖啡酒,令甜品更加有酒味!
又熱又脆嘅croffle 加上冰凍又好食嘅雪糕,好正😚仲有藍莓🫐/士多啤梨🍓
評分:7.0/10
提拉米莓莓牛窩夫

➳ 伯爵水果茶($52)
➳ 自家製朱古力雪糕配Mocha($68)
水果菜好fresh!! 一入口有濃濃嘅伯爵茶味,再有熱情果味,超正🍹至於mocha賣相好打卡,mocha 味道較咖啡,配上雪糕會甜啲☕️無論單飲定加雪糕都好飲😋
評分:7.3/10
伯爵水果茶
自家製朱古力雪糕配Mocha

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

週末都有Lunch set 都幾好!而且坐得幾舒服!
對上一次到訪已經差不多一年多,ᴄᴀғᴇ的佈局及ᴍᴇɴᴜ也有改變,特別是晚上到訪,燈光較昏暗再加上霓虹燈,是走型格路線!店主一定是ʙᴇᴀʀʙʀɪᴄᴋ粉絲,店內放滿各系列的收藏,是男生也會想朝聖的ᴄᴀғᴇ🤭⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<sǫᴜɪᴅ ɪɴᴋ sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴡ/sᴄᴀʟʟᴏᴘ, ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ, ʀᴏᴇ> $168要吃墨魚汁意粉就顧不了儀容,味道不是死鹹而是帶淡淡的墨汁鹹香,上面有兩粒珍寶帶子,生熟程度剛剛好,吃下去口感滑嫩,意粉配上蟹籽蟹肉會豐富一點🦀⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴀɴɢʙᴜʀ> $148特別之處是用了牛角窩夫取代麵包,中間夾上生菜、芝士、蕃茄、漢堡扒等常見的材料,鹹味的牛角窩夫來說,這個配搭也不錯!牛角窩夫仍然能保持鬆脆度,牛油味比之前吃過的要重,幸好沒有太多醬汁把窩夫浸淋🐮⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴍɪɴɪ ᴄʀᴀʙ ᴄᴀᴋᴇ ᴡ/ɢᴀʀʟɪᴄ ᴀɪᴏʟɪ> $98小食主要都是煎炸類,比較有心思的是自家製蟹餅,看下去是沾上麵包糠的炸法,搓成小圓球的

<ᴀɴɢʙᴜʀ> $148

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
小食主要都是煎炸類,比較有心思的是自家製蟹餅,看下去是沾上麵包糠的炸法,搓成小圓球的做法可以把香脆的範圍提升到最高,蟹餅裏面是滿滿的蟹肉絲,沾上蒜香蛋黃醬會更惹味!

<ᴀʟ ғᴏʀɴᴏ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ> $68
甜品ʟɪsᴛ如果有ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ的話,通常都是首選!他們採用即叫即做的方法,把ʟᴀᴅʏ ғɪɴɢᴇʀ及ᴍᴀsᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ互相交疊,最後灑上朱古力咖啡粉,ʟᴀᴅʏ ғɪɴɢᴇʀ的口感與一般有點出入,沒有預先浸酒所以是偏脆身的效果!

⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫
<ᴍᴏᴄʜᴀ ᴡ/ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ> $68
<ᴘᴀssɪᴏɴ ғʀᴜɪᴛ ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ᴛᴇᴀ> $52
飲品點了超級邪惡的凍朱古力雪糕ᴍᴏᴄʜᴀ,除了本身咖啡有加朱古力粉之外,有一球朱古力雪糕,雪糕溶了之後會令ᴍᴏᴄʜᴀ更香濃😈熱水果茶會用茶壺呈上,可以倒進小杯子慢慢享用,熱情果茶味挺解膩的!
$300 (Dinner)
🥐咸牛肉炒蛋 配流心花生醬牛窩夫 $88🍝白汁蘑菇松露扁意粉 $148🍤吉列蝦 拼自家製迷你肉丸 配芝士蕃茄醬 $148🍮提拉米 $68🧋抹茶 溝 泰式奶茶 $52🍸Mojito $88🔸呢間係我本人都幾推介嘅特色西餐小店,有幾樣特點,首先係全間鋪頭都係潮物擺設配上摩登文青vibe,用餐感覺好舒服😍另外係牛窩夫玩到變化好多,有咸有甜,悉隨專便;最後係手工薄餅都好有口碑👍🏻🔸以前都試過佢地幾款牛窩夫,今次試嘅係港式咸牛肉炒蛋配花生醬牛窩夫,其實係幾夾,而且非常飽肚,值得一試😍白汁蘑菇松露扁意粉雖然係正路嘢,但佢地整得夠晒Creamy,又係大大份,水準不俗👍🏻🔸吉列蝦 拼自家製迷你肉丸總共係兩條蝦五粒丸,基本上好似一個主菜嘅份量,而唔係小食🤓自家製肉丸味道都幾似IKEA,但感覺上更厚實足料!!🔸飲品大推抹茶溝泰式奶茶,真係估唔到泰茶用抹茶做個底可以咁夾咁好飲😍提升左一個檔次😋最後提拉米係招牌甜品,用咗意式手指餅,先用咖啡加酒浸透,最後加上忌廉,味道層次都幾出色👍🏻
🥐咸牛肉炒蛋 配流心花生醬牛窩夫 $88
🍝白汁蘑菇松露扁意粉 $148
🍤吉列蝦 拼自家製迷你肉丸 配芝士蕃茄醬 $148
🍮提拉米 $68
🧋抹茶 溝 泰式奶茶 $52
🍸Mojito $88

今餐真係非常期待,係我期待已久既Al Forno Cafe and Bar食好好味道既意大利菜式。Al Forno Cafe and Bar主打正宗意大利手拉薄餅,主餐牌除左薄餅,都有好多鹹甜口味既窩夫,前菜,意粉,甜品同多款飲品。飲品有咖啡,非咖啡類,特飲,酒精,cocktail,mocktail都有。吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士番茄醬 $148 另加一兩隻吉列蝦放係面,炸得非常香脆而皮薄,下底個兜超熱,肉丸有5大粒,一d都唔迷你。肉質感覺少許實。個芝士番茄醬非常好味,有鮮番茄,紫洋蔥同拉絲芝士,食落甜甜地,份量好多,食完肉丸都仲有好多剩,點包食一流。Al Forno Pizza 始祖 $158 另加一比薩切法係一底切開5大件不規則形狀,比薩用意大利進口00麵粉製作批底,餅底係偏薄而脆口,批邊就厚身少少不過仍然夠脆,咬落帶少少煙韌,真係幾出色。配料有厚厚Parmasen芝士,真係拉絲,每啖都食到煙韌芝士。仲有好多鹹香意大利香腸片,都幾辣既墨西哥青辣椒,甜甜紅椒,味道又鹹又辣又甜,多重味覺刺激。其他配料仲有香蒜,紫洋蔥,橄欖,麵包槺,同羅勒葉,材料豐富。呢個薄餅非常出色。我覺得仲好食過

吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士番茄醬 $148 另加一

Al Forno Pizza 始祖 $158 另加一
Al Forno Pizza 始祖

比薩切法係一底切開5大件不規則形狀,比薩用意大利進口00麵粉製作批底,餅底係偏薄而脆口,批邊就厚身少少不過仍然夠脆,咬落帶少少煙韌,真係幾出色。配料有厚厚Parmasen芝士,真係拉絲,每啖都食到煙韌芝士。仲有好多鹹香意大利香腸片,都幾辣既墨西哥青辣椒,甜甜紅椒,味道又鹹又辣又甜,多重味覺刺激。其他配料仲有香蒜,紫洋蔥,橄欖,麵包槺,同羅勒葉,材料豐富。呢個薄餅非常出色。我覺得仲好食過之前試既蜜糖烤雞件口味。

墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽 $168 另加一
墨魚汁意粉配帶子蟹肉蟹籽

墨魚汁意粉看似細細碟,其實意粉份量唔少,係幼身spaghetti,醬汁味道好夠,好有墨魚汁鹹香。海鮮主角係兩隻帶子,上面加有蟹籽,下面墊有紫洋蔥兩片,然後就係唔少蟹肉。帶子煎得仲有少少生生地,都唔錯。全碟都灑上芝士碎。最後上面加上菜苗,整體食物嘅顏色配搭唔錯。我好鍾意個意粉真係鹹香十足,味道真係調得好好,好有海鮮既天然鹹香。食完成個嘴都係黑色。

抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫 118 另加一
抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫

抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫造型突出,打卡一流。分量唔細既牛窩夫上面有一塊長方塊嘅抹茶雪糕,上面就有大量紅豆蓉,然後有意大利忌廉,再加一個迷你窩夫脆筒,最後擠滿朱古力醬同灑上糖霜,碟邊伴有唔少士多啤梨片同藍莓。雪糕配窩夫當然係正,一濕一脆。呢份牛窩夫口感味道複雜,有煙韌酥脆牛窩夫加冰凍抹茶雪糕,甜絲絲紅豆蓉加忌廉,仲有脆口窩夫脆筒,以及酸酸地既水果平衡下甜度。紅豆蓉份量勁多,整體較甜。
抹茶紅豆雪糕塔牛窩夫

自家製朱古力雪糕配摩卡 $68 另加一
自家製朱古力雪糕配摩卡

自家製朱古力雪糕配摩卡超大杯,賣相震撼。杯邊有一大球朱古力雪糕再加一個迷你雪糕脆筒。球雪糕整得好唔錯,果然自家製,香濃朱古力味又滑,仲加上朱古力醬。個脆筒都好薄脆。摩卡就咖啡味偏濃,如果你將朱古力雪糕加埋先飲就會似翻摩卡多d。

凍紫薯拿鐵 $48 另加一
凍紫薯拿鐵

凍紫薯拿鐵係非常迷人既淺紫色加白色兩層,面頭灑上少少紫薯粉。撈埋兩層色之後味道係又奶又紫薯,甜度適中唔過火。
整體而言,主菜真係好出色。環境舒服,環境擺設適合打卡。服務快捷。實有下次。
2023-02-11
$390 (Lunch)