2016-06-17 296 views
東海堂一直都係我既大愛~~~由佢地既芒果流心開始, 我對東海堂既出品都好有信心其實佢出左紫薯都有好一段時間咖啦, 但我都一直未去買, 等到母親節終於買左個黎試下...果然係水準之作, 我一向的大愛, 果然冇令我失望, 依舊大愛佢既外型, 首先都已經好吸引擠係蛋糕面頭既紫薯CREAM超細滑~ 好CREAMY!! 好香紫薯味看看里面既蛋糕, 層次感十足!! 有幼滑既紫薯CREAM, 鬆軟既朱古力海棉蛋糕, 鬆脆既蘋果焦糖下層, 層層豐富, 口感不同, 味道更加有所提升, 大愛就係大愛
東海堂一直都係我既大愛~~~

由佢地既芒果流心開始, 我對東海堂既出品都好有信心

佢既外型, 首先都已經好吸引

2016-05-08
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Mother's Day
2016-06-02 226 views
聽聞食蛋糕比食麵包好,所以小妹在有得揀ge情況下 一般都會選擇買蛋糕類。是日在東海堂買左個合桃蛋白拿破崙,個名稱拆開逐個詞逐個詞咁睇都覺得好吸引,合桃:即係係核桃,據聞有補腦功效。蛋白:一聽個名都會諗起佢個香味~ 拿破崙:多層次ge口感認真吸引人而事實上今次買呢件蛋糕的確好唔錯,中間ge核桃夾層分量好多,冇益味又唔淋,好味蛋糕部分好軟熟,略嫌蛋白味不突出適當ge忌廉增加左蛋糕滑溜感,但食完個口腔又唔會油淋淋
。蛋白:一聽個名都會諗起佢個香味~
拿破崙:多層次ge口感認真吸引人

蛋糕部分好軟熟,略嫌蛋白味不突出
適當ge忌廉增加左蛋糕滑溜感,但食完個口腔又唔會油淋淋
2016-05-27 305 views
經過東海堂,想買D野做下午茶/早餐,見到收銀處放住幾條沖繩黑糖卷,原價$20,依加只需$18,於是就買一條啦~~放左入雪櫃一晚,第二朝做早餐,蛋卷比較實,黑糖味唔係好突出,奶油份量恰到好處,食完唔會覺得成個口號油淋淋,上網search下,原來聖X娜都曾出過類似的蛋卷,但小妹冇食過

2016-02-18 260 views
放工回家的路上常會經過車站裡的東海堂,今天工作累了就買左個草莓吉士撻給自己作小小的奬勵 單看貌相,已被它的可愛造型深深吸引! 這個草莓吉士撻有四顆大大原粒士多啤梨,聞說是由日本入口,但比想像中無咁甜,幸好有軟林林的海綿蛋糕和鬆脆的曲奇脆撻配搭,整體來說都很可口。工作後可以吃到這個士多啤梨撻真的很fresh~ 很幸福啊!
單看貌相,已被它的可愛造型深深吸引!

工作後可以吃到這個士多啤梨撻真的很fresh~ 很幸福啊!
2016-02-03
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$18 (Other)
2016-01-23 141 views
病了成個月,口淡淡,就近近地响西鐵站買甜品食下。芒果杯:雖然只是麵包店出品,但質素娓比甜品店。芒果香甜有幾塊,芒果醬芒果味爆棚,加埋布甸奶滑好鬼夾。唯一缺點:份量偏小。 栗子撻: 栗子茸足料得嚟很幼滑, 中間夾少少cream同旦糕,旦糕好soft, 而撻底有朱古力,口感豐富,比起美心的栗子撻好食好多。推介!

栗子撻:
栗子茸足料得嚟很幼滑,

2016-01-23
$40 (Tea)
美人の赤苺 $338/1.6磅 (8/10)匯豐信用卡有88折 $29X 都平左40蚊 未開盒已嗅到士多啤梨香😊 聲稱有廿粒赤莓 係真吾係 其實第二層係半粒 我就話十粒鬆啲啦 但有份量 大大粒👅 加上整體家人評價都話甜 金箔就啲甘多啦 入面既餡一啲都吾馬虎架👍上至下:草莓慕絲、蛋白及海綿蛋糕、草莓果凍、草莓醬以及草莓白朱古力脆脆個人最愛就係白朱古力脆脆個層啦❤ 雖甜但中和下草莓醬 真係一大亮點🙆 因為以往美心集團都採用朱古力脆脆 今次白朱古力 配草莓蛋糕 真係正正 入面既cream係吾甜個隻吾會畫蛇添足喧賓奪主小貼士: 有規定話要預早兩日訂 但我訂時只提早左一日都ok 所以大家想買可以試下問店員!
美人の赤苺 $338/1.6磅 (8/10)
匯豐信用卡有88折 $29X 都平左40蚊

美人の赤莓
2016-01-11
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Other
Birthday
美人の赤莓
2015-12-23 220 views
每年妹妹的生日都臨近聖誕,自然揀選嘅蛋糕都大多數同聖誕有關。今年在東海堂買了這個白色嘅雪人蛋糕給她。全身白色嘅雪人,是用白色嘅慕絲加脆脆粒做成。而紫色的帽子及頸巾是用了現在非常流行嘅紫薯及少量cream唧成。其他,眼睛呀,紅蘿蔔鼻跟衫紐都係糖膠來的。這蛋糕味道很不錯,淡了少少,比較清,溝一點紫薯很適合。而且賣相吸引,當慶祝埋聖誕

今年在東海堂買了這個白色嘅雪人蛋糕給她

。其他,眼睛呀,紅蘿蔔鼻跟衫紐都係糖膠來的

這蛋糕味道很不錯,淡了少少,比較清
,溝一點紫薯很適合。
而且賣相吸引,當慶祝埋聖誕
White snowman cake
2015-12-19
Type of Meal
Last Night Supper
Birthday
White snowman cake
  • 雪人蛋糕
東海堂的抹茶卷蛋素質出色一事早已聞聽良久,但經歷上回起司蛋糕一事早早信心大失。用上曾獲全國第一位的京都丸久小山園抹茶粉製作,對茶道認識不深,但似乎是信心保證,不然也不會如此重大宣傳。濃厚宇治抹茶卷 $138輕盈柔軟的忌廉茶香陣陣,餘韻甘香,蛋糕濕潤蓬鬆。蛋糕體沒茶之環的綿化,但多了蛋糕彈性質感,忌廉質素不相伯仲,兩種都值得推薦和一試,而且東海堂購買上比較便利就是了。 *推薦* * * * *近乎全線東海堂均有發售,如欲購買可先行致電訂購。
濃厚宇治抹茶卷 $138

輕盈柔軟的忌廉茶香陣陣,餘韻甘香,蛋糕濕潤蓬鬆。

* * * * *

近乎全線東海堂均有發售,如欲購買可先行致電訂購。
2015-03-29
TakeAway
$138 (Lunch)