早幾日來到旺角中心shopping,喺一樓見到間貌似新開嘅茶品店,望落Menu都幾吸引,就同朋友一齊試吓。店面貼滿文宣,係一間「由內黃到外」嘅超級黃店💛 連logo都用上香港人最熟悉嘅前線手足圖案,已經沒有不幫襯的理由。🍵初凝芝 宇治抹茶 $32由於當日珍珠已經賣晒,所以我揀咗宇治抹茶,估唔到相當好飲!甜度適中,表面嗰層芝士奶蓋非常幼滑,鹹得來非常美味,配埋Oreo顆粒,絕對係期待值以上👍🏻🥭初凝芝 芒果六月飛霜 $35朋友揀咗芒果,同樣讚不絕口,主要係奶蓋做得出色,完全俘虜我們的心🧀❤️❤️值得一提係店內全部採用由台灣製造嘅PLA可降解飲筒,減少對環境造成嘅負擔,真係一間好有心嘅小店,值得支持!

🍵初凝芝 宇治抹茶 $32
由於當日珍珠已經賣晒,所以我揀咗宇治抹茶,估唔到相當好飲!

🥭初凝芝 芒果六月飛霜 $35

2020-11-11
2020-11-15 12 views
嚟到旺中掃街,掃到有啲口渴,就搵咗呢間門面咁靚同勁黃既店嚟試吓,門面既文宣唔洗講,連等茶塊牌既文宣都非常精緻,唔嚟飲嘢都要嚟影吓相!初凝鮮果茶(少冰、微甜)呢杯係由蘋果、橙、西瓜同檸檬溝到嚟既水果茶,又酸又甜,味道特別,唔似平時飲既水果茶味咁單調,別有一番風味。芝·芒果六月飛霜 (少甜)芝士好滑,又唔會太黏,但又有十足咁芝士味。底下既芒果味係鮮甜味,唔同一般出面飲到既都係死甜,加好多糖既味道,係呢間店既鎮店之寶。

初凝鮮果茶(少冰、微甜)

芝·芒果六月飛霜 (少甜)

2020-11-14 74 views
已踏入11月中了,天氣乍寒還暖似的,有時候,陽光普照的日子,天氣還感到有點熱,來一杯沙冰消消熱。最近,逛主打年輕人市場的旺角中心時,偶然發現這家「初凝.芝茶」茶飲店,名字很特別,便看個究竟。售賣的是台式茶飲,如現泡原茶、芝士奶蓋現泡茶、特調沙冰、鮮果茶、益力多特調、初凝拿鐵……等等,甜度及冰度都有選擇,亦可額外加配料,定價都跟大多數茶飲店差不多。幾款特調沙冰中,芒果是最最最心水的水果,所以,「初凝芝.芒果六月飛霜」($35)是不二之選,面層的芝士奶蓋打得十分綿密,口感細滑,芝士味帶微微鹹香,再啜一口芒果沙冰,超濃郁的芒果香甜味,而最欣賞是沙冰完全沒有冰粒感,讚!飲到尾聲,將兩者搖勻,在化學作用下,鹹鹹甜甜的感覺是非常有趣的。友人選了簡單的「西柚冰綠」($25),綠茶的茶底沖泡不俗,西柚配綠茶味道幾夾,而且兩者比例亦做到很平衡。不過,賣相就真是普通了一點,可以的話,再多加兩、三片西柚切片會更好看,始終對像都是年輕人,賣相對後生一輩而言是很重要的,可以打卡嘛。另一杯「黑糖珍珠鮮奶」($28)的賣相就十分對辦了,由黑糖所做成的虎紋效果絕對是打卡必備元素,而餐牌更標示使用3.5德國鮮奶,用料無
初凝芝.芒果六月飛霜
西柚冰綠
,而餐牌更標示使用3.5德國鮮奶,用料無欺場,店員更特意吩咐記得享用前先攪勻。入口鮮奶果然很鮮甜,而黑糖味十足,珍珠又軟軟糯糯,整體感覺十分稱心,這個價真心抵
黑糖珍珠鮮奶
幾款出品都有水準,怪不得在等候期間,看到客人一個接一個,再者,附近有賣小食、熱狗的,想起喝的,就會過來光顧「初凝.芝茶」了。
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Other)
初凝芝.芒果六月飛霜
黑糖珍珠鮮奶
2020-11-13 13 views
今日經過旺中,見到呢間台式飲品店,最吸引到我嘅就係小店嘅舖頭貼滿嘅文宣💛 黃店緊係要支持下! 初凝芝•藍莓($36)市面上我覺得好飲嘅奶蓋都唔係好多,但呢間絕對係我嘅top3🥰 呢度嘅奶蓋好厚實,唔會行幾步就散晒~ 口感綿密香滑,而且咸香味重,真係好驚喜🥳🥳 下面係藍莓沙冰,食到粒粒果肉🥰夠晒足料!初凝芝•宇治抹茶($32)奶蓋幾正上面都講咗,呢杯飲完真係嘩左一聲☺️鮮奶採用左德國3.5牛奶抹茶鮮奶好香濃,比起出面啲cafe仲要再好飲得多🤤 因為都驚太甜所以嗌左少甜,甜度啱啱好!極力推介,必試‼️🤤🤤-初凝 · 芝茶 (旺角)📍旺角彌敦道688號旺角中心1樓F86A號舖抵食指數:😚😚😚😚/5舔舔脷指數:😚😚😚😚/5

初凝芝•藍莓($36)

初凝芝•宇治抹茶($32)

初凝 · 芝茶 (旺角)
📍旺角彌敦道688號旺角中心1樓F86A號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5
舔舔脷指數:😚😚😚😚/5
2020-11-12 22 views
喺旺角呢個潮流特區,有一間由年輕女孩主理,主打芝士奶蓋及特色茶飲店。芒果六月飛霜$35芒果味幾濃,唔會一味死甜,亦冇一浸化學味;面頭嘅芝士奶蓋好滑,芝士味濃厚😋宇冶抹茶$32唔苦澀略帶甘,有茶香,加上又香又滑奶蓋混合,有種回到日本的感覺柳橙冰綠味道清新解渴,酸酸甜甜幾好飲,一杯充滿維他命C,健康美肌初凝芝特調oero 奶加入Oreo碎片打造豐富口感,濃厚的奶蓋喝起來順滑可口飲開少甜落單途中都忘記了叫少甜,幸好得店員細心問一問要唔要少甜少冰,服務好好

芒果六月飛霜$35

宇冶抹茶$32

柳橙冰綠
味道清新解渴,酸酸甜甜幾好飲,一杯充滿維他命C,健康美肌

初凝芝特調oero 奶
加入Oreo碎片打造豐富口感,濃厚的奶蓋喝起來順滑可口

TakeAway
2020-11-11 159 views
今日同朋友嚟到旺角行街一定要嚟新之城啦。行街買衫食嘢樣樣有。新之城有好多變化,而家竟然有小食專區👍👍👍定還是我太耐冇旺角行街,我變咗井底之蛙??🤣🤣🤣Anyway,行街行到好口渴,想搵啲嘢飲下,我哋嚟到呢間初凝·芝茶,佢哋最出名嘅係芝士奶蓋,店員推介我飲初凝·芝宇治抹茶初凝·芝宇治抹茶 $32呢個宇治抹茶奶蓋真係好正,抹茶味香濃,加奶蓋后都唔會太甜,難怪可以成為店內的皇牌產品。黑糖珍珠鮮奶 $28同行嘅朋友就點咗杯黑糖珍珠鮮奶,黑糖珍珠好煙韌 又有咬口,份量又多,飲到最尾剩下巨量珍珠……🤣🤣🤣由於我哋外賣,店員仲好貼心噉提醒我哋黑糖珍珠要儘快飲曬,如果唔係就會冇咁好飲。香港人真系好貼心🥰🥰

初凝·芝宇治抹茶 $32

黑糖珍珠鮮奶 $28