2022-08-15 31 views
唔知大家識唔識「如火如茶」呢?原來佢地喺兩個月前已經交接俾佢嘅友好商戶「Trio Coffee」,雖然已經唔係同一個老闆,但佢哋依然保留一部分嘅台式茶飲架🥰 This newly opened takeaway sells both coffee and Taiwanese drinks continued from the previous shop “As Fire As Tea”.呢到最特別嘅賣點就係雲南自家種植嘅咖啡豆,每年都會以人手收採並經過精心篩選,確保成熟度同品質👍🏼 佢地分別用蚣吸,滴漏用埋咖啡機,每款出黎嘅口感同味道都唔同架😲 最重要係呢到嘅咖啡豆係即叫即磨,咁先可以保留到濃烈嘅咖啡香😎 They have their own farm that grows coffee beans, which they will hand pick and ensure all are in good quality. The beans are grounded right after you order, so the aromas are preserved. Trio自家

Trio自家豆-中,深烘培 $33+$5 (轉手沖)
House Bean -Full City
佢哋知道大家鍾意唔同口味嘅咖啡,所以特登整左個menu去介紹啲咖啡豆🙌🏼 我自己就終於濃味啲嘅咖啡,所以就揀左深培😇 店員會先將自家嘅咖啡豆磨成粉,再放入過濾器。熱水帶著咖啡經過濾孔滴落黎,過左幾分鐘香氣四溢嘅手沖咖啡就完成啦🥳 之後店員會進行冰搖,為咖啡添加清涼嘅感覺之餘仲會產生一層泡沫,令口感更豐盈😍
They have a menu which introduces their beans. I chose the ones that are stronger in flavour. After they finished the pour over process, they will shake it with ice by hand which creates a foamy layer.

原粒士多啤梨麥芽奶昔 $35
Whole Strawberries Oat Milkshake
依家天氣咁熱真係想飲返杯凍嘢🧊 佢地選用新鮮嘅士多啤梨,所以帶著濃郁果香🍓麥芽奶自帶醇香嘅麥味,無諗過原來可以同水果咁夾😋 攪拌後嘅奶昔好順滑,但亦食到士多啤梨粒粒,另口感提升🤩
This milkshake made with oat milk and fresh strawberries was very refreshing. It’s a healthy option if you need to cool down in the summer!

巴辣雞肉三文治 $29
Spicy Chicken Sandwich
呢到都會有唔同嘅輕食,例如沙律、蕎麥麵、三文治等等🥪 全部都係即日製作,保證全部食材都新鮮😚 巴辣雞肉其實無乜辣味,但係肉質非常嫩滑,加埋沙律醬、番茄、青瓜同埋生菜味道非常開胃🙆🏻‍♀️
They also provide light meals. This sandwich didn’t have much of a kick, but the chicken was very tender.

黑芝麻糯米糍 $18
Sesame Mochi
佢哋嘅糯米糍係由本地嘅品牌入貨,而且標明係無防腐劑,咁你都食得安心啲啦😌 咬開之後餡料滿瀉,原來係流心架🤪 每啖都食到芝香滿口,配埋軟糯嘅外皮口感一流👏🏼
All their mochies are made in HK, and promised to be preservatives free. The filling is very runny and spills out once you bite into it.

回頭客 返黎飲哩杯自家咖啡👍👍👍是咁的!咖啡迷有好多,發掘良心靚咖啡豆🫘係終身技能嚟㗎!點知又俾我發現多間 @甘日初頭諗住解渴買杯珍珠奶茶🧋點知見到咖啡我即刻兩眼發光😹😹😹自家種自家炒咖啡豆系列:Trio❶Trio自家豆👍口感微酸 中烘培❷Trio自家豆👍口感強烈 深烘培並且佢哋用嘅奶粉係*紐西蘭全脂奶粉哩杯簡直係我試完返唔到轉頭的原因🫵下次得閒 真係要即刻買多幾包咖啡豆返屋企沖PS 👍店長好似🈶️埋磨粉服務另外,我哋都同樣買返哩杯手工芋泥鮮奶500ml邊返工邊飲!同事搭單😹飲品配哩個三文治做下午茶 有9折要早d 好多人落單買⋯⋯值得讚嘅係糯米糍,超有本土風味,芝麻味好少見😋😋自家手工污泥鮮奶🌟🌟🌟🌟鮮薄荷朱古力盆栽🌟🌟🌟🌟黑芝麻糯米糍🌟🌟🌟🌟🏝 北角和富道20-36號明暉大廈地下1號舖(近炮台山站)
回頭客 返黎飲哩杯自家咖啡👍👍👍
是咁的!

咖啡迷有好多,發掘良心靚咖啡豆🫘係終身技能嚟㗎!
點知又俾我發現多間 @甘日

另外,我哋都同樣買返哩杯手工芋泥鮮奶500ml
邊返工邊飲!
同事搭單😹飲品配哩個三文治做下午茶 有9折

要早d 好多人落單買⋯⋯
自家製 手工芋泥鮮奶(限量)

值得讚嘅係糯米糍,超有本土風味,芝麻味好少見😋😋

自家手工污泥鮮奶🌟🌟🌟🌟

鮮薄荷朱古力盆栽🌟🌟🌟🌟

黑芝麻糯米糍🌟🌟🌟🌟

🏝 北角和富道20-36號明暉大廈地下1號舖(近炮台山站)
自家豆coffee
超抵裝咖啡豆
鮮薄荷朱古力盆栽500ml(冰)
糯米糍
TakeAway
自家製 手工芋泥鮮奶(限量)
自家豆coffee
超抵裝咖啡豆
鮮薄荷朱古力盆栽500ml(冰)
糯米糍
2022-08-12 28 views
甘日@trio Coffee坐落在北角的一家主打手磨掛耳咖啡的飲品店,店員介紹說咖啡都是客人現點現磨再裝袋的掛耳。走到店附近就能聞到很香的咖啡豆的味道。可惜我們都喝不了咖啡,不然一定試試。除了咖啡,奶茶的選擇也很豐富,有鮮奶系列,自選系列,盆栽系列等等。黑糖珍珠奶茶奶香十足,茶味四溢,珍珠甜而不膩。mix &match系列可以自選茶底,四季春很清新,口味也有柚子百香果荔枝等豐富的選擇,再加上配料,一杯私人訂製茶飲,滿足所有人的口味。晚上想吃點輕食,便點了三明治,口感清新,營養搭配豐富,適合減肥或者晚上不想吃的太heavy的人士。看到還有糯米糍,甜品胃便蠢蠢欲動了,糯唧唧的糯米,配上滿滿的餡料,一口滿足。口味選擇也很多,從綠茶紅豆,到貓山王,芒果早早就售罄了。總之是一家很用心的小店,值得一試。
甘日@trio Coffee

總之是一家很用心的小店,值得一試。
2022-08-12 17 views
☀最近嘅天氣真係好熱🥵唔少得要飲下啲凍飲解下暑,今日嚟試下呢間小店先😍飲品種類有好多,真係選擇困難症發作呀😂🪴特濃榛子朱古力盆栽 $35賣相真係100分,打卡好靚呀❤️真係好似盆栽咁😂飲落好濃嘅🌰榛子同朱古力味,揀咗少甜,甜度剛剛好😛🥛自家手工芋泥鮮奶(限量發售)$45手工芋泥加埋椰果,口感非常好,滑溜又彈牙可口😋加埋鮮奶,成杯嘢飲飲落好香滑creamy🤤好飲🫶🏻🍵萬丹紅豆🫘鮮奶抹茶 $35濃濃嘅抹茶味配搭紅豆🫘+鮮奶,飲落好香滑,甜度適中,再加埋cream,好滿足😍紅豆同抹茶真係好夾🫶🏻總結💕性價比高,大大杯又好飲😍呢間茶飲店飲品種類選擇有好多,除咗飲品都有三文治🥪及沙律🥗等等🤗

🪴特濃榛子朱古力盆栽 $35

🥛自家手工芋泥鮮奶(限量發售)$45

🍵萬丹紅豆🫘鮮奶抹茶 $35

今日到北角找朋友,想買點健康的輕食和飲品。於是上網找找資料。最後找左這一間TRIOCOFFEE。又有沙律、三文治、台灣飲品和手沖咖啡。岩哂我和朋友想減肥的人。店舖門面簡潔清新。1.Trio 自家豆-冰搖手沖咖啡($38)手沖咖啡,職員即場磨豆、磅豆、用瀘杯沖咖啡。感覺專業。由於個人較喜歡苦味,所以揀左中烘焙,飲落帶有少少堅果和巧克力的味道。非常濃郁,飲落順口,且回甘。原來自家的豆來自雲南自家的莊園,再由佢地的工場進行炒豆。2.煙三文魚蕎麥麵( $49 )在炎炎的夏日,最岩食健康爽口的沙律。新鮮的沙律菜、配上紅卜卜我最愛的蕃茄仔和份量多的粟米粒。在健康蕎麥麵上放上煙三文魚,非常夏日清爽。附上沙律醬3.自家手工芋泥鮮奶( $45 )+小芋圓($5)偷飲朋友個杯一啖,非常濃郁的牛奶味,配上滿滿粒粒綿綿的芋泥、芋泥愛好者真的不能錯過。加上煙煙韌韌、份量不少的芋圓,朋友話非常滿足。一點都唔甜。而且宜加購買沙律/三文治/蕎麥麵天使麵,配咖啡/台灣茶一律八折。非常抵食,而且質量高。CP值高!店內還有來自不同地方的咖啡豆,且有淺烘焙至深烘焙的選擇,還有掛耳包。一般購買的掛耳包都是現成的。職員講原來這裡
今日到北角找朋友,想買點健康的輕食和飲品。

於是上網找找資料。

最後找左這一間TRIOCOFFEE。

店舖門面簡潔清新。

1.Trio 自家豆-冰搖手沖咖啡($38)
手沖咖啡,職員即場磨豆、磅豆、用瀘杯沖咖啡。感覺專業。

原來自家的豆來自雲南自家的莊園,再由佢地的工場進行炒豆。

Trio 自家豆-冰搖手沖咖啡

2.煙三文魚蕎麥麵( $49 )

煙三文魚蕎麥麵

在健康蕎麥麵上放上煙三文魚,非常夏日清爽。

附上沙律醬
煙三文魚蕎麥麵

3.自家手工芋泥鮮奶( $45 )+小芋圓($5)
加上煙煙韌韌、份量不少的芋圓,朋友話非常滿足。一點都唔甜。

一般購買的掛耳包都是現成的。職員講原來這裡的掛耳包是即場磨製再包裝。
感覺非常新鮮。但由於家中存放有太多,避免開執太久,所以下次再買,有機會再買黎試試。
2022-08-11
$50 (Tea)
Trio 自家豆-冰搖手沖咖啡
炎炎夏日,路經和富中心呢間茶飲店揀返杯凍飲消下暑...「純茶 X 花凍」阿里山烏龍 + 桂花桂圓凍,烏龍嘅茶味好甘香,因為桂花桂圓本身帶甜,所以揀咗走甜,仲突然桂花嘅清香。「即磨咖啡」平日習慣每天一咖啡,試過呢度嘅奶啡,同平日連鎖店舖飲開嘅好大差別,呢度嘅咖啡豆係自家豆磨出嘅咖啡味好香濃,加上用紐西蘭奶粉調沖,奶味同咖啡比例恰好,店員沖嘅時候要一邊轉動杯身,飲到最底味道依然咁好味。睇嚟以後要轉飲呢度嘅咖啡加配三文治.沙律 原來仲有八折優惠沙律有唔同肉類同麵款選擇「香草雞肉三文治」衛生做得好好,包裝夠密實,三文治嘅包好軟熟,夾著新鮮蕃茄青瓜,揀咗雞肉,好Fresh, 夠健康「黑椒牛肉蕎麥麵沙律」黑椒牛肉配搭蕎麥麵,味道同口感都好夾,蕃茄仔.生菜都好新鮮,配上麻醬味道更香一盒已經夠飽肚,健康之選
炎炎夏日,路經和富中心呢間茶飲店

揀返杯凍飲消下暑...

「純茶 X 花凍」

阿里山烏龍 + 桂花桂圓凍,
烏龍嘅茶味好甘香,因為桂花桂圓本身帶甜,
所以揀咗走甜,仲突然桂花嘅清香。

「即磨咖啡」

平日習慣每天一咖啡,
試過呢度嘅奶啡,同平日連鎖店舖飲開嘅好大差別,
呢度嘅咖啡豆係自家豆
磨出嘅咖啡味好香濃,
加上用紐西蘭奶粉調沖,奶味同咖啡比例恰好,
店員沖嘅時候要一邊轉動杯身,
飲到最底味道依然咁好味。睇嚟以後要轉飲呢度嘅咖啡

加配三文治.沙律 原來仲有八折優惠

沙律有唔同肉類同麵款選擇
「香草雞肉三文治」
香草雞肉三文治

衛生做得好好,包裝夠密實,
三文治嘅包好軟熟,
夾著新鮮蕃茄青瓜,揀咗雞肉,好Fresh, 夠健康

「黑椒牛肉蕎麥麵沙律」

黑椒牛肉配搭蕎麥麵,味道同口感都好夾,
蕃茄仔.生菜都好新鮮,配上麻醬味道更香
一盒已經夠飽肚,健康之選
2022-08-11
Type of Meal
Lunch
香草雞肉三文治
  • 即磨咖啡
炎炎夏日,路經和富中心呢間茶飲店,揀返杯凍飲消下暑...「純茶 X 花凍」阿里山烏龍 + 桂花桂圓凍,烏龍嘅茶味好甘香,因為桂花桂圓本身帶甜,所以揀咗走甜,仲突然桂花嘅清香。「Latte」平日習慣每天一咖啡,試過呢度嘅奶啡,同平日連鎖店舖飲開嘅好大差別呢度嘅咖啡豆係自家豆,磨出嘅咖啡味好香濃加上用紐西蘭奶粉調沖,奶味同咖啡比例恰好,店員沖嘅時候要一邊轉動杯身,飲到最底味道依然咁好味。睇嚟以後要轉飲呢度嘅咖啡加配三文治.沙律 原來仲有八折優惠沙律有唔同肉類同麵款選擇可以拼出十幾款唔同配搭「香草雞肉三文治」衛生做得好好,包裝夠密實,三文治嘅包好軟熟夾著新鮮蕃茄青瓜,揀咗雞肉,好Fresh, 夠健康「黑椒牛肉蕎麥麵沙律」黑椒牛肉配搭蕎麥麵,味道同口感都好夾,蕃茄仔.生菜都好新鮮,配上麻醬味道更香一盒已經夠飽肚,健康之選
炎炎夏日,路經和富中心呢間茶飲店,
揀返杯凍飲消下暑...

「純茶 X 花凍」

阿里山烏龍 + 桂花桂圓凍,
烏龍嘅茶味好甘香,因為桂花桂圓本身帶甜,
所以揀咗走甜,仲突然桂花嘅清香。

「Latte」

平日習慣每天一咖啡,
試過呢度嘅奶啡,同平日連鎖店舖飲開嘅好大差別

呢度嘅咖啡豆係自家豆,磨出嘅咖啡味好香濃

加上用紐西蘭奶粉調沖,奶味同咖啡比例恰好,
店員沖嘅時候要一邊轉動杯身,
飲到最底味道依然咁好味。睇嚟以後要轉飲呢度嘅咖啡

加配三文治.沙律 原來仲有八折優惠

沙律有唔同肉類同麵款選擇

可以拼出十幾款唔同配搭

「香草雞肉三文治」

衛生做得好好,包裝夠密實,
三文治嘅包好軟熟

夾著新鮮蕃茄青瓜,揀咗雞肉,好Fresh, 夠健康

「黑椒牛肉蕎麥麵沙律」

黑椒牛肉配搭蕎麥麵,味道同口感都好夾,
蕃茄仔.生菜都好新鮮,配上麻醬味道更香