2020-10-23 121 views
昨晚收工又懶煑,近未能出外旅行,又很想食泰菜,而我家住九龍灣,便行去得寶商場找回食過不錯的~曼谷車站泰菜館叫了個海南雞飯,雞是已去骨的,雞肉嫩滑又入味,配上幾款經典醬汁,與雞肉配合著啖啖雞肉滑香味!也喜上不太濃之黃油飯,軟度適中之靚飯!正,清場也叫了青木瓜沙律,這沙律做得很好及正统泰式,又開胃又惹味,份量也不少,取食材新鮮,伴生菜也新鮮吃時有清脆聲,好!此曼谷車站泰菜錢合理相宜,是用心去做好的泰菜館,而環境舒適,店員服務也好,各枱與枱相隔是有大空間,這夜悠閒地,享受了一個吃好的晚上!日後亦會約友再來此飯聚,及很值得推薦的食店

曼谷車站泰菜館

此曼谷車站泰菜錢合理相宜,是
日後亦會約友再來此飯聚,及很值得推薦的食店
2020-10-16 145 views
平時成日去淘大果邊好多人, 來來去去果幾間餐廳都食過曬。 下次不坊行多幾步去得寶商場,會發現另一個美食天堂, 而且不少是小店, 味道獨有。 曼谷車站食物不錯, 環境舒適, 又免加一, 性價比高👍泰式豬手飯($68)豬手擺盤幾靚, 豬手多膏嫩滑, 酸辣汁調得幾好, 白飯份量好多。飛天炒通菜 ($52)通菜真心推薦, 炒得好有鍋氣, 味濃唔會太咸, 份量好足。菠蘿海鮮炒飯($72)打破我對菠蘿炒飯的形象, 原來可以咁擺盤, 幾有心思。 炒飯有熟的小菠蘿粒和蠟腸, 幾開胃野味。 好多海鮮舖上面,好足料, 旁邊仲有生菠蘿船。

泰式豬手飯($68)

飛天炒通菜 ($52)
通菜真心推薦, 炒得好有鍋氣, 味濃唔會太咸, 份量好足。

菠蘿海鮮炒飯($72)
2020-07-22 652 views
As my friend highly recommend this place to me. Just come here with her~ The interior design for the restaurant is like a Bangkok station 🚉. So special ~ We have order some snack and 大蝦粉絲煲!!The 炸蝦餅&春卷 was great 👍🏻 love that !For our main course of 大蝦粉絲煲just no really special , seems is not too fresh for the prawn 🦐! The overall environment is good but the food just normal ~

2020-07-09
朋友介紹九龍灣呢間泰國菜,因為食物不單只好味而且裝潢設計用心。一到餐廳,門面係車站車卡,餐廳內還有扶手、行李箱等飾物,座位係一卡卡車卡,有座位號碼,增添效果感。小妹叫了主菜:正宗泰式豬手飯(無骨)豬手肉質鬆軟,醬汁雖然比較稀身,但入味,配上泰色醬汁,十分美味。蒜蓉包 侍應一上菜,好香,可能保持脆口,所以包有少少乾身。小食併盤 有即炸蝦餅、春卷、鳳凰卷同魚餅,種類同埋份量都多。叫了兩杯消暑飲料:西瓜冰,珍多冰 .大大杯 解渴不太甜,值得一讚,珍多冰椰汁味濃 ,最愛吃綠色啫喱狀的 Cendol。
朋友介紹九龍灣呢間泰國菜,
因為食物不單只好味而且裝潢設計用心。
一到餐廳,門面係車站車卡,
餐廳內還有扶手、行李箱等飾物,
座位係一卡卡車卡,有座位號碼,增添效果感。

小妹叫了主菜:正宗泰式豬手飯(無骨)
豬手肉質鬆軟,醬汁雖然比較稀身,但入味,
配上泰色醬汁,十分美味。

蒜蓉包
侍應一上菜,好香,
可能保持脆口,所以包有少少乾身。

小食併盤
有即炸蝦餅、春卷、鳳凰卷同魚餅,
種類同埋份量都多。

叫了兩杯消暑飲料:西瓜冰,珍多冰 .
大大杯 解渴不太甜,
值得一讚,
珍多冰椰汁味濃 ,最愛吃綠色啫喱狀的 Cendol。
2020-07-03 405 views
呢排冇得去旅行,唯有食泰國菜就當去左泰國呢間泰國野都幾出名,不過位置比較隱蔽,入到商場要兜一陣先揾到,好彩沿路有水牌提示,都幾貼心沿路有水牌提示入餐廳前店員會幫手量體溫,確保食客冇發燒先比入~入餐廳前要店員量體溫餐廳裝修係好似一個車站咁,幾有趣全部枱都幾大張,而且枱同枱之間有足夠空間餐廳環境良好叫左半打串燒,入而牛、雞、豬各有兩串雞同豬都好多汁同埋燒得岩岩好,牛就有少少韌個沙嗲醬好好味,兩分鐘已經清左盤串燒(牛、雞、豬)呢個真係好好味!坐係餐廳都已經聽到廚房d炒野聲,呢碟上到黎勁有鑊氣佢係比出面嘅肉碎飯辣嘅,不過真係好惹味香葉肉碎煎蛋飯食泰菜一定要食烏頭~呢個烏頭肉質好肥美而且個冬蔭公湯底酸味適中,可以中和返個肉碎炒飯嘅辣我最中意係d菇,吸晒d湯汁,超正不過條烏頭打鱗唔夠乾淨,所以近魚腩會有d魚鱗,改善埋就完美~明爐烏頭魚(冬蔭功湯)飲品方面,真心推薦珍多冰,好濃椰奶味而且佢入面仲有好多芒果絲,真心驚喜!強烈推薦珍多冰呢間真心唔錯,就算一大班人去食都抵食!
呢排冇得去旅行,唯有食泰國菜就當去左泰國

沿路有水牌提示

入餐廳前店員會幫手量體溫,確保食客冇發燒先比入~
入餐廳前要店員量體溫

餐廳裝修係好似一個車站咁,幾有趣

全部枱都幾大張,而且枱同枱之間有足夠空間
餐廳環境良好

叫左半打串燒,入而牛、雞、豬各有兩串
雞同豬都好多汁同埋燒得岩岩好,牛就有少少韌
個沙嗲醬好好味,兩分鐘已經清左盤

串燒
串燒(牛、雞、豬)

呢個真係好好味!

坐係餐廳都已經聽到廚房d炒野聲,呢碟上到黎勁有鑊氣

佢係比出面嘅肉碎飯辣嘅,不過真係好惹味

香葉肉碎煎蛋飯

食泰菜一定要食烏頭~
呢個烏頭肉質好肥美

而且個冬蔭公湯底酸味適中,可以中和返個肉碎炒飯嘅辣

我最中意係d菇,吸晒d湯汁,超正

明爐烏頭魚(冬蔭功湯)

飲品方面,真心推薦珍多冰,好濃椰奶味

而且佢入面仲有好多芒果絲,真心驚喜!
珍多冰
強烈推薦珍多冰

呢間真心唔錯,就算一大班人去食都抵食!
Other Info. : 店員姐姐勁好人,有求必應,而且效率超高! 上菜時間又快,拍得住澳牛嘅上菜速度
2020-06-30
$150 (Dinner)
串燒
珍多冰
2020-06-28 317 views
想食泰菜,可以來呢間。口味正宗得來,價錢又合理,而且座位闊落幾好坐。海南雞飯 $68都幾大份,雞幾滑,亦唔會太熟,火候控制得唔錯。配有傳統黃飯,特別香特別惹味。仲有雞飯三寶醬,黑醬油、姜蓉及甜辣醬,用嚟撈飯特別滋味,水準之作。馬拉盞炒椰菜苗 $59椰菜苗都幾嫰口,炒出來仲係好翠綠。馬拉盞辣辣地,好香好惹味,食得出好鑊氣。欣賞佢酸辣鳳爪沙律$55必食之選辣汁夠辣,少少酸,好開胃啱曬我地口味。鳳爪碎上,食起上來好方便亦更入味。配菜無論洋蔥、生菜或芹菜都好新鮮好清甜,基本上成碟俾我地清晒泰式燒烏頭 $118肥美大條的燒烏頭,魚皮部份鋪上海鹽粒,燒起上來特別香特別滋味。打開條魚,原來魚肚亦釀入不少香茅等香料,正宗泰菜的食法魚肉幾嫰滑,點埋泰式辣汁真心冇得輸。珍多冰 $25傳統的泰式特飲,椰汁珍多冰。除了下層的珍多啫喱,上層還有一絲絲大樹菠蘿肉,香甜美味。咸檸七 $22咸檸夠下火,愈飲愈爽。芒果沙冰 $28炎炎夏日飲呢杯,堅係正噃,大杯又夠凍,仲有啖啖芒果味,二十幾蚊,好抵!

海南雞飯 $68

馬拉盞炒椰菜苗 $59

酸辣鳳爪沙律$55
必食之選

泰式燒烏頭 $118

打開條魚,原來魚肚亦釀入不少香茅等香料,正宗泰菜的食法

魚肉幾嫰滑,點埋泰式辣汁真心冇得輸。

珍多冰 $25

咸檸七 $22
咸檸夠下火,愈飲愈爽。

芒果沙冰 $28
收工行去德寶商場購物,見到呢間曼谷車站,因太想食泰菜嘅金邊粉,雖則得一個人,但都唔理,照拱入去開餐丫😋餐廳都乾淨企理,卡位布置得似一卡卡的火車坐位,都有點特色呢☺️-炒金邊粉有2隻中虾,加配大量配料如花生、韮菜、芽菜同豆腐乾,炒得剛剛好,酸酸甜甜的,而且熱辣辣的超開胃🤭-青咖哩什菜好香椰汁味嘅咖哩汁好正,什菜內有西蘭花,豆角,什菇,泰國茄子,紅蘿蔔,粟米條,椰菜,款式都多😘咖喱汁撈咩都好食😋撈埋入金邊粉一齊食,真係夾到而且好好食😋。現在優惠期間,仲免收加一添,好抵食啊

-炒金邊粉

-青咖哩什菜
撈埋入金邊粉一齊食,真係夾到而且好好食😋。

現在優惠期間,仲免收加一添,好抵食啊

2020-06-22
Type of Meal
Dinner
1K
2020-06-19 184 views
朋友帶我去得寶商場話入面1樓有間餐廳好得意,去到餐廳門口見到間餐廳格局真係好特別,好似去左個火車站甘,入面都好多客人,外面裝飾到好似一架火車頭同綠色既車身仲安排左我地坐有車窗既卡位,車窗好大個,好似置身响火車入面食飯甘,我地叫左一碟炒金邊粉,金邊粉炒得香口,入口酸酸甜甘,加埋芽菜,韮菜,豆腐乾,花生同青檸都幾fresh,不過如果可以再大碟d就好。哈哈。之後叫左碟黃咖哩牛腩,咖哩味入口唔算太辣,少少甜甘,牛腩好淋,薯仔入味。再叫左碟炸蝦餅,蝦餅好厚肉,點埋酸梅醬好醒胃,唔會好油膩,份量岩岩好。珍多冰,椰奶味香濃,入面既涵好有嚼口,幾好飲。

珍多冰,椰奶味香濃,入面既涵好有嚼口,幾好飲。
去開德寶商場,聽閒有好多好野食🤭朋友話想食串燒泰國野,搵搵下就見到有間叫曼谷車站既餐廳,裝修好特別,價錢又吾貴,仲免收加一,所以就入去試下啦🙌🏻.食物方面:⚪️炸春卷外皮好脆,熱辣辣,一碟有5條,份量都多.上碟見到已經剪開咗一條2件方便食👍🏻⚪️半打串燒串燒選了2雞2牛2豬🍢牛燒得有少少乾,但雞同豬就好嫩滑岩岩好,配埋偏甜少少既沙嗲醬,好岩我口味!⚪️正宗泰式海南雞飯(無骨)好中意食雞既我,緊係要試下招牌既海南雞飯,雞肉好嫩滑唔韌,油飯都好香唔會太油.粒粒分明.點上黑醬油.辣汁好惹味🍴⚪️芒果糯米飯糯米飯熱辣辣出哂煙,好煙韌岩岩好.芒果唔算好甜.係正宗泰國芒果,但略嚴芒果唔夠濕潤😼椰奶都幾香,唔會太甜,整體都唔錯!整體方面:餐廳好有特色,有泰國廚師做主廚🤗真係食到有泰國風味,環境有特色,座得都幾舒服,食物新鮮唔錯,價錢又唔錯,一家大細都岩食,去開得寶商場一定要黎試下!
去開德寶商場,聽閒有好多好野食🤭
朋友話想食串燒泰國野,
搵搵下就見到有間叫曼谷車站既餐廳,
裝修好特別,價錢又吾貴,仲免收加一,
所以就入去試下啦🙌🏻
食物方面:

⚪️炸春卷
外皮好脆,熱辣辣,一碟有5條,份量都多.
上碟見到已經剪開咗一條2件方便食👍🏻
半打串燒

⚪️半打串燒
串燒選了2雞2牛2豬🍢
牛燒得有少少乾,但雞同豬就好嫩滑岩岩好,
配埋偏甜少少既沙嗲醬,好岩我口味!
正宗泰式海南雞飯(無骨)

⚪️正宗泰式海南雞飯(無骨)
好中意食雞既我,緊係要試下招牌既海南雞飯,
雞肉好嫩滑唔韌,油飯都好香唔會太油.粒粒分明.
點上黑醬油.辣汁好惹味🍴
芒果糯米飯
芒果糯米飯

⚪️芒果糯米飯
糯米飯熱辣辣出哂煙,好煙韌岩岩好.
芒果唔算好甜.係正宗泰國芒果,
但略嚴芒果唔夠濕潤😼
椰奶都幾香,唔會太甜,整體都唔錯!
整體方面:
餐廳好有特色,有泰國廚師做主廚🤗
真係食到有泰國風味,環境有特色,
座得都幾舒服,食物新鮮唔錯,價錢又唔錯,
一家大細都岩食,去開得寶商場一定要黎試下!
半打串燒
正宗泰式海南雞飯(無骨)
  • 串燒半打
  • 正宗泰式海南雞飯(無骨)
2020-06-13 124 views
呢排想食生蝦,同朋友黎到呢到食泰國野,環境好乾淨,服務態度亦非常好。食物方面香葉肉碎煎蛋飯 62蚊 肉碎好香配合埋其他配料,食落好香口又少少辣,又會太咸,非常開胃,配合煎蛋,真係絕配。蝦炒金邊炒 62蚊味道偏向酸酸甜甜,亦有小小櫻花蝦配搭,好特別,濕度控制好好,唔會太乾或太濕。生蝦刺身 78蚊生蝦刺身喺今日嘅重點,價錢唔貴,大大隻好新鮮,加埋泰式生酸醬食,絕頂好味。其實好難得係牛頭角九龍灣搵到咁平既生蝦食,大家快d去幫親啦。

食物方面
香葉肉碎煎蛋飯 62蚊

蝦炒金邊炒 62蚊

生蝦刺身 78蚊

• 泰式炒金邊粉
  • 生蝦刺身
2020-06-11 183 views
今日家姐話帶我去得寶商場食好東西,黎到商場二樓,最吸晴就係呢間舖頭,好似兩架火車頭係度咁,好特別,唔知味道如何呢🤔青木瓜沙律~前菜當然要開下個胃先喇,呢個青木瓜沙律好夠開胃,甜酸辣在於一身,爽脆的木瓜夠咬口,好味道👍肉碎生菜包~肉碎夠份量,可以多少少洋蔥就更好咬口,生菜夠新鮮脆口。我將包剩的肉碎,再加埋落d青咖喱一齊食,更加好味。馬拉盞炒椰菜苗~椰菜苗好香馬拉盞味,味道岩岩好,我只嫌份量少左d。薄餅~我同家姐都唔好飯,突燈叫黎配青咖喱,係一流的選擇。主角青咖喱牛腩~我鍾意青咖喱的特有味道,配上青檸葉及金不換的香味,令整個菜式都好豐富,牛腩夠淋,配料還有好味的小圓茄子,汁都幾乎比我食哂🤭家姐今日無介紹錯,讚🤗
青木瓜沙律

肉碎生菜包

馬拉盞炒椰菜苗

薄餅

薄餅~我同家姐都唔好飯,突燈叫黎配青咖喱,係一流的選擇。

青咖喱牛腩

家姐今日無介紹錯,讚🤗
2020-06-10
$135 (Dinner)
青木瓜沙律
馬拉盞炒椰菜苗
薄餅
青咖喱牛腩
2020-06-05 125 views
香港其實真係好好,想食咩菜式基本上都周圍都有,一D都唔難搵,今日就好想食泰國菜,放工就同朋友走左去方便就腳既九龍灣,知道得寶商港內有間好野,一於走去試下啦。曼谷車站~一上去商場就見到喇,餐廳半開放式,咁我地就坐入餐廳內,檯面已經放上餐具,隻樹葉形綠色既碟真係好襯泰國😍,咁我地叫左青咖哩牛肉($62)、馬拉盞炒我最鍾意既椰菜苗($59)、咩都有半打串燒($68)、有咖哩點少得薄餅呢($28)仲有2罐七喜,全餐加埋$241呢度仲主打正宗泰國廚師,絕對食到泰國風味,去唔到旅行住都可以黎呢度頂下癮先😂😂優惠期間仲免收加一👍🏻,超抵食

2020-05-26 171 views
雖然未去過泰國但係我同老婆就最鍾意食泰國菜,今日同老婆去九龍灣探朋友跟住走嘅時候經過呢一間泰國菜餐廳。餐廳嘅裝修都幾靚望落去幾特別.呢度嘢食嘅種類好多,適合唔同人啲口味。我叫咗兩款小食都唔錯,第一款係生蝦刺身,刺身清甜爽口又夠彈牙。鍾意食辣椒同埋生蒜嘅可以連刺身一齊食。第二款小菜我就叫咗泰式金柚沙律,呢一個沙律非常惹味兼開胃,鍾意食辣野嘅就更加啱,沙律仲用咗少少青辣椒調味,啱晒鍾意食辣野嘅我。沙律嘅配料都唔少有車厘茄腰果同埋蝦,配搭一流
我叫咗兩款小食都唔錯,第一款係生蝦刺身刺身清甜爽口又夠彈牙。鍾意食辣椒同埋生蒜嘅可以連刺身一齊食。
2020-05-26 142 views
🔺曼谷車站早排出到牛頭角搵朋友 行到攰攰地出晒汗😅就入左呢間餐廳飲下野食個沙律解暑🤒.泰式金柚沙律🥗金柚啖啖肉好大舊 非常juicy💦上面舖左好多腰果增加口感👍🏻醬汁酸酸甜甜好惹味😻.酸辣鳳爪沙律🐥每次食泰國野必嗌之選鳳爪切開一半方便進食🤤配菜洋蔥、紅蘿蔔非常爽脆😋酸辣嘅醬汁都好開胃👍🏻.新鮮椰青🥥即叫即開嘅椰青超解暑味道夠晒清甜🤤.總括黎講呢排天氣又熱又濕💦食下涼拌沙律消暑得黎又開胃👍🏻係一個不錯嘅選擇
🔺曼谷車站
醬汁酸酸甜甜好惹味😻
酸辣鳳爪沙律🐥
每次食泰國野必嗌之選
鳳爪切開一半方便進食🤤
配菜洋蔥、紅蘿蔔非常爽脆😋
酸辣嘅醬汁都好開胃👍🏻
新鮮椰青🥥
即叫即開嘅椰青超解暑
味道夠晒清甜🤤
總括黎講呢排天氣又熱又濕💦
食下涼拌沙律消暑得黎又開胃👍🏻
係一個不錯嘅選擇
2020-05-26 145 views
之前食過一次曼谷車站,覺得菜色選擇多、味道亦唔錯,決定今次再度幫襯!酸辣鳳爪沙律 $55平時食開青木瓜沙律或者泰式柚子沙律,今日想來點少刺激,二話不説叫左個酸辣鳳爪沙律。無骨鳳爪口感爽脆,混合酸、甜、辣的味道,非常開胃。加上紫洋蔥、青瓜絲、番茄仔,越食越覺清爽惹味。正宗泰式無骨豬手 (半隻 $85;一隻 $158)每次去泰國都必食泰式無骨豬手,肉質炆至軟淋入味,嫩滑無臊味,豬皮含有豐富膠質,滿滿的骨膠原吸盡醬汁精華,Q彈軟嫩,豬皮同豬手都能夠輕易撕開,而且做到肥而不膩,送埋飯食真係一流。

酸辣鳳爪沙律 $55

正宗泰式無骨豬手 (半隻 $85;一隻 $158)