自從沒有上班後,早上時間比較充裕﹐已很少吃麵包了,這天經過尖沙咀的「BEAT Bakery」,見到好多造型精美的麵包,忽然就「狂性大發」,買了好多回家,還為它們逐一拍照,吃了一部分,和朋友開心share了一部分,好滿足! 一直都好羨慕日本人、韓國人,因為覺得他們的麵包店很出色,香港嘛,總是差那麼一點點,我們最有名的是某連鎖店的「空氣包」,想起都傷心!後來我上網翻查資料,發現原來BEAT Bakery是使用100%日本麵粉、天然酵母、天然食材顏色的,總算為本地麵包店爭回一口氣。 豹紋吐司 ($26)+黑色幽默 ($22) 沒有吃完所有麵包,就挑我吃過的來說。在眾多麵包中,我心目中的冠軍是「黑色幽默」,麵包皮使用了墨魚汁,裡面有芝士、煙肉、火腿、洋蔥,芝士是一粒粒的,好rich,洋蔥香氣十足,還有微辣的黑椒,好惹味。 全麥雞肉薯仔 ($11)+大紅大紫 ($12)+ 薯薯家族 ($19)+藍色風暴 (藍莓軟芝士包$20) 薯薯家族裡面有黃薯和紫薯,前者甜,後者香,面頭灑上了紫薯粉,好飽肚!非常吸睛的還有藍色風暴,面層的藍色由蝶豆花做成,很好看! 火紅龍捲風 (紅莓軟芝士包$24)

豹紋吐司 ($26)+黑色幽默 ($22)

全麥雞肉薯仔 ($11)+大紅大紫 ($12)
薯薯家族 ($19)+藍色風暴 (藍莓軟芝士包$20)

火紅龍捲風 (紅莓軟芝士包$24)+堅係德 ($23)

混合了堅果的麵包自有其忠實Fans,堅係德裡面是芝士和核桃,簡單而美味。

甜蜜時光 (原味岩燒蜂蜜蛋糕$88)

單看外形,我以為這蛋糕是實淨的,但原來是好鬆軟的戚風蛋糕,面層有芝士和忌廉,中間蜂蜜味濃,既香且甜。

莓力四射+百香果英式早餐排毒茶 ($39@)

Detox Water是「排毒水」或「天然維他命水」,做法是將新鮮蔬果洗淨切成一塊塊,連皮浸泡水中,存放雪櫃8小時即成,據稱可以排出體內毒素和宿便,屬健康飲品。無論健康成效如何,但這種有新鮮水果兼淡淡果香的水,我是很喜歡。
2018-05-31 626 views
早兩日返完大陸食左奈雪x茶的歐包,呢兩日都念念不忘,咁啱係地鐵站俾我遇到翠華新開冇幾耐嘅 Beat,成間鋪頭冇人,見到個應該係女高層同個員工傾計,完全冇理我,聽到佢哋講關於人手問題,唔係刻意去聽,只不過間鋪頭細,係我睇緊包嘅時候佢哋完全冇理我,係我隔離一直傾緊裝修好北歐風咁,而裝包嘅袋一早已經包好,完全唔怕俾蚊嬲或者俾人噴口水落去....見到個包價錢都唔平$24 平均都$2x左右,諗住應該都好食。但係咬落去食咗一啖,發現外層淡淡無味,只係GAP住一啲啲芝士味,感覺到個包黐住啲牙,食得有點困難,個包好黏。 而家食咗一啖,好想掉咗佢,浪費左個食慾,搞到我對軟歐包嘅期望下降左早知買東x堂算啦

早知買東x堂算啦
紅苺包
紅莓包
2018-05-31
2018-05-02 616 views
When one thinks of Tsui Wah, one thinks cha chan teng. Recently they have started to expand to other markets. Starting with a  bakery called Beat.Located inside the Tsim Sha Tsui MTR station, it looks much like Maxim's or St. Honore.They have all sorts of bread. Some shaped like musical notes. The musical beat .. get it? After 6:30 pm, they have a buy 2 get one free for bread.They also have detox water for $39 a bottle.While I was looking, I saw this. A leopard print loaf of bread fro $26. There

While I was looking, I saw this. A leopard print loaf of bread fro $26. There were four slices.

The print looked pretty nice. It wasn't sloppy looking at all. Tastewise, it was soft and fluffy. There was a tiny taste of chocolate from the brown patterns. I feel it was a pretty good deal for a loaf of bread that looks pretty and tasted fine. I've bought bread with a pattern it costs a whole lot more. I'd probably buy this again.

2018-04-29
TakeAway
$26 (Breakfast)
2018-03-03 724 views
TST mtr 新開左間包店, 睇落好有欺騙性, 加上好talk 得店經理, 以日本食材每日新鮮製作promo 買2送1 作招徠, 所以就試試. 🙈無留意大大個beat logo 原來後面係by 翠華火紅龍捲風(忌廉軟芝士/紅肉火龍果/紅莓乾) 26European Pitaya and Cheese Bread 之前好鐘意crositini cream cheese raspberry bun, 中間cream cheese 足料又香. 佢既餡一如以往好食, 可惜包愈來愈唔新鮮, 太乾. 一心打算搵replacement, 但呢個更難食😂😂 cheese 份量少得可憐, 只有尾指指甲蓋大小零散分佈包中. 食唔出cheese 味, 似奶粉多d. 包除左color 係無咩味, 而texture 完全唔係expected 軟熟, 偏硬. 3款中最靚🌺亦係最難食黃金時代 (咖喱/車打芝士)$24European Curry Cheese Bread 漂亮造型, 有curry 🍛淡淡淡香, 中間係cheddar cheese, 份量比前者慷慨. 可惜包texture 唔過關黑色幽默 (火腿/紅

火紅龍捲風(忌廉軟芝士/紅肉火龍果/紅莓乾) 26

黃金時代 (咖喱/車打芝士)$24
European Curry Cheese Bread

黑色幽默 (火腿/紅洋蔥/墨魚汁/車打芝士) $26
European Cuttlefish with Onion Bread

店員介紹signature 包. 食過之前兩款已不抱任何期待, 一口咬落-空氣包, 餡無特別.

Overall 除左外形無可取之處, 可能志在做遊客生意搵你一筆就算,唔plan for 熟客仔. 所以以低成本加上靚靚包裝,再mark up 黎maximized margin.

做一次水魚就夠,永久blk listed. 👋👋

2018-02-15 643 views
放工經過尖沙咀地鐵站,竟然見到有間新開嘅日本麵包店做緊,(七點前買二送一優惠),師奶仔嘅我梗係馬上買返嚟做明天嘅早餐,鋪頭好多人排隊,我馬上入去行一個圈睇吓有咩麵包吸引先,行完一個圈發覺麵包款式相當新穎,而且顏色都比較特別,好似好健康嘅麵包,聽售貨員推介依家麵包舖主要係用日本麵粉製造:而家做緊優惠,e個價錢絕對係超值,麵包大概10至$20元就有一個,我買咗薯仔雞肉墨魚麵包,麵包外型黑蚊蚊好特別,所以我買咗三個,麵包嘅口感算尚煙銀,但係內涵平庸,如果講外表值🈵️分
墨魚汁雞肉麵包
2018-02-03
$20 (Breakfast)
2018-02-14 524 views
第一次寫食評, 只因太失望晚上經過尖沙咀地鐵站, 發現了這間新的麵包店, 各種外貌新奇的包, 加上晚上買二送一和貌似經理的人力銷"日本天然材料", "鬆軟", 便買了1件墨魚汁包, 1件咖哩包和1件火龍果包今早先嘗了那個黑色的墨魚汁包, 便知道又被銷售技倆騙了無疑是在外表下功夫: 寫上品牌名稱"Beat", 簡單, 具藝術感然後就沒有了。包是黑色的, 但跟市面上其他包的味無甚分別, 更毫無麵包香一口咬下去完全不鬆軟, 硬硬的且很乾內涵也欠奉, 所謂的芝士火腿洋蔥, 基本上只有薄薄一層黏在包底, 少得可憐, 吃着空虛得很 (圖為剛吃到有餡之處)只試了其中一個包,已再無興致吃下去$20一個包, 這實是在愚弄消費者了。
第一次寫食評, 只因太失望

今早先嘗了那個黑色的墨魚汁包, 便知道又被銷售技倆騙了

然後就沒有了。

包是黑色的, 但跟市面上其他包的味無甚分別, 更毫無麵包香
一口咬下去完全不鬆軟, 硬硬的且很乾

只試了其中一個包,已再無興致吃下去

$20一個包, 這實是在愚弄消費者了。
2018-02-14
2018-02-08 469 views
同朋友食飯經過尖沙咀港鐵站,放工時間見到好多人喺度排隊,門口更寫住六點後買二送一,咁優惠梗係要買返嚟試吓啦,喺港鐵閘內竟然開咗一間新嘅麵包舖 ,先行一個圈,款式相當新穎、顏色呢就比較特別,好似好健康嘅麵包,麵包主要推介用日本麵粉製作,所以而家呢個價錢絕對超值,大約10至$20就有一個,我買咗個薯仔雞肉墨魚包同埋火龍果橘子皮包,個名好似係咁,兩個包都食唔到主要嘅味道,口感尚算煙銀,外貌滿分,內涵平庸
薯仔墨魚包,火龍果包
2018-02-07
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$20 (Other)
作為一個麵包控,對於普通麵包已不能抵抗,何況顏色特別的包款呢!這天放工路過尖沙嘴地鐵站,閘內開了間新的麵包店,人流不絕,學杜如風講,人多應該無死🙈門口更寫6時後買2送1,不能抵抗🤤先轉一圈,款式相當新穎,顏色也相當誘人!粉紅色,黑色等等......還有炸薯牛肉餡啊紫薯餡啊乜乜乜。價錢約$10-$20,麵包主推以日本麵粉製作,所以這價錢絕對超值!當然,我是抱有很大期望的,幻想是相當鬆軟的口感!我買了薯仔雞肉墨汁包,墨汁朱古力包和火龍果橘子皮包(無記錯好似係)‼️對不起!是有點失望了😢最好吃是墨汁朱古力包,比較有驚喜的一個。當然墨汁味沒有是預計之內,顏色用途,朱古力粒不甜不苦,恰到好處,還有點口感火龍果橘子包,沒有半點火龍果味,橘子皮其實也就只有3-4條放裝飾,這個和墨汁朱古力包都是沒有餡的,要食有餡的朋友注意不要買賣相討好的了🤦🏻‍♀️雞肉墨汁那個餡料其實也不太多,不過不失......重點是!三款包都沒有想像中鬆軟,其實可以說是不鬆軟😩如果真的推是日本麵粉製作,以假錢和質量,糧友工房和山崎絕對是我首選翠華,還是菠蘿包好。

‼️對不起!是有點失望了😢
雞肉墨汁那個餡料其實也不太多,不過不失......
翠華,還是菠蘿包好。
2018-01-27
$20 (Dinner)