假期的早上11:00到達中環大館等賽馬會藝方開門早上人不多可以挑選座位選了面向Chanel廣告牌的開揚景觀邊吃邊聊就是一個早上直接坐到1:30也沒被下逐客令始終點了兩round第1️⃣roundᴄᴏғғᴇᴇ ᴀɴᴅ sᴀɴᴅᴏ想輕食一點就選了三明治不太喜歡甜的便點了一個挺特別的𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐊𝐚𝐭𝐬𝐮 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐨 ($𝟓𝟖) 𝐋𝐨𝐧𝐠 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 ($𝟑𝟓)吉列豆腐是我第一次吃想不到可以夾在麵包裡脆脆的吉列外皮包裹軟滑的豆腐竟然不會爛‼️實在驚訝表面是甜咸的吉列豬扒醬夾雜日式椰菜絲太太太好味了豆腐本來沒啥味道都被醬汁及脆皮帶出來咖啡依舊是出色的無論冷熱皆是第2️⃣roundᴛᴇᴀ ᴀɴᴅ ғʀɪᴇs𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 ($𝟑𝟖)𝐊𝐮𝐤𝐢 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 ($𝟒𝟓)吃完但環境實在太舒服所以點了第二場日式焙茶很甘香徘徊於齒頰之中炸薯條必點!以日式沙律醬灑上七味粉薯條完全沒有一點油膩似氣炸鍋出品無論環境+味道+熱度+價錢絕對完勝!
假期的早上

第1️⃣round
ᴄᴏғғᴇᴇ ᴀɴᴅ sᴀɴᴅᴏ
想輕食一點就選了三明治
不太喜歡甜的便點了一個挺特別的

𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐊𝐚𝐭𝐬𝐮 𝐒𝐚𝐧𝐝𝐨 ($𝟓𝟖)
𝐋𝐨𝐧𝐠 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 ($𝟑𝟓)

吉列豆腐是我第一次吃

咖啡依舊是出色的
無論冷熱皆是

第2️⃣round
ᴛᴇᴀ ᴀɴᴅ ғʀɪᴇs

𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 ($𝟑𝟖)
𝐊𝐮𝐤𝐢 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 ($𝟒𝟓)
吃完但環境實在太舒服
薯條完全沒有一點油膩
似氣炸鍋出品

無論環境+味道+熱度+價錢
絕對完勝!
位於大館既呢間 cafe 空間感十足😊 入到去一啲都唔侷促,非常舒服枱同枱之間嘅距離非常寬闊同朋友仔嚟傾吓心事就最啱啦野食方面,今次因為食咗lunch先黎所以叫個輕食吉列雞扒椰菜絲三文治雞扒略嫌有啲油🥺一手襟落去啲油bit晒出嚟除咗太油之外,味道係OK嘅輕食嚟講,一份$68我覺得算係咁😅不過不失反而咖啡調酒有驚喜ginger black 入口酒味唔算濃又有少少氣,幾順口但都仲飲到咖啡香個人覺得幾得意😊幾chill💯如果黎飲咖啡調酒$98 一杯摸下酒杯傾下chill下再加上大管嘅歷史氣息我覺得好ok😊休息夠又可以繼續explore 大館咁就過咗個悠閒嘅下午😊
位於大館既呢間 cafe
空間感十足😊
入到去一啲都唔侷促,非常舒服
枱同枱之間嘅距離非常寬闊
同朋友仔嚟傾吓心事就最啱啦

野食方面,今次因為食咗lunch先黎
所以叫個輕食
吉列雞扒椰菜絲三文治
雞扒略嫌有啲油🥺
一手襟落去啲油bit晒出嚟
除咗太油之外,味道係OK嘅
輕食嚟講,一份$68

休息夠又可以繼續explore 大館
咁就過咗個悠閒嘅下午😊
  • Ginger  black
2023-03-29 305 views
Between cafe位於大館賽馬會立方building 入面,個層本身有一個迷你共享閱讀區,個期係咩主題展覽就會有相關主題既書,係一個好chill zone。between 一定要嗌既一定係炸豬扒三文治🥪好好食,豬扒汁配沙律醬juicy到爆🥹,食完兩件三文治會有好full感覺,重點係有outdoor 位,對住大館建築同中環高樓大廈,置身現代城市感覺。
2023-02-10
2023-03-20 348 views
姐妹转机回国顺便来港溜达几天,工作日的下午约在大馆晒晒太阳,过了喝咖啡的点,三个人都点了饮品没点咖啡,那就简单写写·环境没得说,香港少有这么宽敞的咖啡馆,咖啡吧台和堂食座位分开,露台像是置身于中环一处洼地,可以眺望脚下的SOHO街道与远处的城市“天际线”,还有一部分区域陈列着不少好看的周边·在设计上更是融入了大馆的艺术感,视野开阔光线通透,日式风格温馨休闲,出挑的层高和落地窗都令人感到放松,其实一开始很想坐在露台,但桌椅高度很不舒服·扫码点单略麻烦,基本没有服务,制作速度非常慢等了半天,当天晚些时候还有包场活动,所以坐了没多久又来清场了……·咖啡和饮品在这样适合久坐的咖啡馆来说其实不算贵,但这家的食物对我毫无吸引力,【芝麻椰子奶】在milklab椰奶上注入厚厚一层芝麻糊(不禁联想到了那个什么四千次搅打咖啡……·椰奶本身比较清淡,但芝麻糊质地非常浓稠扎实,并且含糖,正好中和了,所以一定要搅拌均匀,不然喝起来完全就是割裂的·整体就是颜值大于味道,像在杯中撞出了一幅水墨画,但也不难喝,这类看起来很网红的饮品能不踩雷就已经达到我对它的期待了
2023-03-16
Type of Meal
Tea
2023-03-20 278 views
大館日系CAFE日本雞蛋三文治同埋蕃茄大蝦意粉。日本雞蛋三文治係用好軟嘅麵包夾住半熟嘅雞蛋同埋蛋沙律,非常健康同埋好味!蕃茄大蝦意粉係用新鮮番茄醬炒嘅意粉,加埋啲大蝦同埋櫻花蝦,味道非常配搭!佢哋嘅凍美式咖啡,非常清涼開胃!而且佢哋嘅咖啡好香濃,味道非常好!整體黎講,日系CAFE嘅食物真係好好味啊!,地方都幾舒服,好Chill,傾計一流!不過要提醒大家,因為佢哋嘅餐點都係健康輕食,份量可能唔係太大,唔夠飽肚嘅人可能要多點啲食物啦!
大館日系CAFE

2023-03-15 261 views
今次Lunch 去左試大館一間樓上Cafe “Between Coffee”, 要轉幾次lift 先搵到! 餐廳好闊落, 日光照入黎好舒服, 呢啲天氣好多人坐outdoor 位, 好岩番工想趁Lunch 抖下氣既上班族/ weekend 黎睇下書既文青🏝️炙燒芝士豬柳配稻庭烏冬 HKD108 芝士唔似拎火槍燒,似焗過咁既焦糖色, 有芝士香但唔漏。 豬柳食落真係唔似豬, 因為滑到以為係雞扒 🤣 烏冬好煙韌, 湯底唔會係啲好hea 既清湯 , 仲有甜甜既腐皮、 冬菇、溏心蛋、 紫菜、 海帶同蔥。 餐湯係面豉湯 , 都有蜆仔食。 雖然豬柳唔算大塊,但配埋咁足料既烏冬, 仲有咁舒服既環境, Pigbee 覺得絕對食得飽又對得住價錢!🫶🏻另外仲有水果三文治🥪都好吸引! 已經好期待下次再黎🥰

炙燒芝士豬柳配稻庭烏冬 HKD108

另外仲有水果三文治🥪都好吸引! 已經好期待下次再黎🥰
  • 炙燒芝士豬柳配稻庭烏冬
2023-03-11 289 views
星期六下晝經開想入去飲杯嘢,休息下。本身以為係咪太多人,所以需要等位。但係原來係因為員工太少Service唔到。入到去個環境好大都好多凳,揀咗露台位置坐低可以影吓相。不過選擇方面就比較少,所以揀咗杯Chocolate。點知又細杯又苦,唔知自己飲緊乜不過cafe環境就幾靚嘅,如果少人嘅話影得都幾好睇

不過cafe環境就幾靚嘅,如果少人嘅話影得都幾好睇
2023-03-02 330 views
身處喺大館嘅一間coffee shop☕️,日落至夜晚時分去係最好,日落影嘅相無論係食物定係人都特別靚,而且呢啲天氣坐喺室外啱啱好,室內都有好多唔同藝術感覺嘅打卡位,裏面環境都幾大。水果三文治🥪都流行咗好耐,打卡其實都唔錯嘅,食落去其實都只係好普通嘅水果三文治,水果亦都鮮甜,而且裏面夾雜着cream,食到尾都有少少膩,價錢稍微有啲偏貴🤑
青提子三文治
Iced   Latte
2023-01-26
Type of Meal
Tea
Iced   Latte
2023-02-25 320 views
係中環嘅餐廳 話多唔多 話少唔少,朋友推薦一間係大館室外的cafe! 係繁華都市中一點寧靜,好鍾意,好啱想有陣靜下嘅繁忙中環人見蛋沙律三文治同士多啤梨三文治都好好食咁,叫左個同朋友share,50幾蚊,哈哈有中間溏心的蛋都幾得意,不過茶餐廳都有咁,性價比不高,下次試士多啤梨🍓!正餐有Lunch Set,120左右,芝士豬柳烏冬都幾好,茶都幾好,細杯d,但加上環境室外,同埋唔多人,感覺良好,會再來朋友吃的意粉都好食!

蛋沙律三文治

朋友吃的意粉都好食!
芝士豬柳烏冬
凍hojicha
2023-02-24
芝士豬柳烏冬
凍hojicha
2023-01-09 807 views
💎總評分 7/10 ——🏅芝麻椰子奶 $68 (8/10)上面嗰層係芝麻cream 下面係椰子奶🥥要攪勻先飲 芝麻味好濃郁 好似稀嘅芝麻糊 但奶方面就冇咩椰子味攪左之後主要都係飲到芝麻味overall係幾好飲😋——🏅 流心蛋三文治 $58 (6/10)有兩份三文治🥪每個包入面放左三隻流心蛋🥚再加碎蛋,葱同蛋黃醬食落好香蛋味 口感更有層次只係落左少少鹽去調味🧂味道OK但冇咩特別 ——🏅抹茶撻 $58 (7/10)自己本身好鍾意食抹茶🍵佢個抹茶味好濃 唔會苦口感食落幾順滑上面放左2粒黑豆不過我就當擺設 冇食到 個撻嘅餅底都夠脆幾好食 不過個撻有啲細 試一次就夠
💎總評分 7/10
——
🏅芝麻椰子奶 $68 (8/10)

上面嗰層係芝麻cream
下面係椰子奶🥥
要攪勻先飲
芝麻味好濃郁 好似稀嘅芝麻糊
但奶方面就冇咩椰子味
攪左之後主要都係飲到芝麻味
overall係幾好飲😋
——

🏅 流心蛋三文治 $58 (6/10)
有兩份三文治🥪
每個包入面放左三隻流心蛋🥚
再加碎蛋,葱同蛋黃醬
食落好香蛋味
口感更有層次
只係落左少少鹽去調味🧂
味道OK但冇咩特別
——

🏅抹茶撻 $58 (7/10)
自己本身好鍾意食抹茶🍵
佢個抹茶味好濃 唔會苦
口感食落幾順滑
上面放左2粒黑豆
不過我就當擺設 冇食到
個撻嘅餅底都夠脆
幾好食 不過個撻有啲細 試一次就夠
😊Mr. Men 同Little Miss 嘅Fans 一定唔可能錯過嘅「夾公仔」corner 😍 去到1月6日咋!得翻幾日咋😣都係怪我太遲去,介紹得比大家太遲😩 黎到Between 嘅大館分店比 $250 就可以隨心夾一瓶Mr Men 同Little Miss 微型公仔嘅玻璃樽翻屋企,裝到幾多就幾多,聽說最高紀錄係27粒啊😝同場亦有唔少Mr Men 系列嘅擺設同graphic,黎到可以夾公仔,坐低嘆個啡,仲可以打咭影下靚相😙🥪𝕋𝕠𝕗𝕦 𝕂𝕒𝕥𝕤𝕦 / 𝕋𝕠𝕟𝕜𝕒𝕥𝕤𝕦 𝕊𝕒𝕦𝕔𝕖 / 𝕄𝕒𝕪𝕠𝕟𝕟𝕒𝕚𝕤𝕖 $➎➑ 一場黎得除左夾公仔樽,都試下呢間Cafe ☺️ 呢份吉列豆腐配日式豬扒醬及蛋黃醬三文治就絕對有驚喜😍以吉列方法將勁滑豆腐炸到外皮金黃香脆,搽上日式豬扒醬後外型同吉列豬扒似到十足十!三文治麵包厚得黎勁軟熟,夾埋脆卜卜炸豆腐口感十分豐富,味道亦好新鮮,推介必試!🍝𝕊𝕞𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 / 𝕀𝕜𝕦𝕣𝕒 / 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 𝔼𝕘𝕘 / 𝕄𝕚𝕤𝕠 𝕊𝕒𝕦𝕔𝕖 $➊➋➑煙三文魚日本溫泉蛋味噌意粉,份量好大😨味噌汁加溫泉蛋令到佢勁有日式風味,意粉相當掛汁,啖啖都食到煙三

煙三文魚日本溫泉蛋味噌意粉,份量好大😨味噌汁加溫泉蛋令到佢勁有日式風味,意粉相當掛汁,啖啖都食到煙三文魚,可以2人分享都無問題!

🍰𝕀𝕔𝕙𝕚𝕘𝕠 𝕊𝕒𝕟𝕕𝕠 $➏➑
咖啡店嘅招牌非呢份水果三文治莫屬。打咭靚之餘,食落口都好fresh 好滿足。三文治中間夾住嘅係打到綿滑嘅忌廉芝士,睇落好heavy 但入口一啲都唔會膩👍🏻三粒大大士多啤梨香甜,同樣有熟軟三文治包,無令我失望☺️

🍸𝕄𝕣. 𝕊𝕥𝕣𝕠𝕟𝕘 𝕚𝕤 𝕔𝕠𝕞𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕠 𝕥𝕠𝕨𝕟 $➎➑
Mr Men 聯乘產品,蘋果博士冰茶再加有Mr Strong嘅造型蛋白公仔,味道就普普通通唔抱太大其望,想打個咭都值得order 翻杯嘅🤣🤣

☕️𝕃𝕒𝕥𝕥𝕖 $➍➎
坐係大館高層望住中上環景色,order 杯熱咖啡同朋友坐翻個下午傾下計,或者同女朋友黎食件cake 係好地方。期待佢再有下一次主題聯乘!

📍Between
中環荷李活道10號大館賽馬會藝方2樓
$170 (Lunch)
2022-12-17 915 views
星期四看完展覽,來到between食晚餐,無預約,無需等位,大約7:30入座,7:45已經要last order,因為他們好早關門,老公當天好肚餓,所以點了好多食物🥚雞蛋三文治$58無什麼特別,就是碎蛋加糖心蛋的三文治🍤海老天婦羅$58炸得剛剛好,外層鬆脆,配上芥末蛋黃醬好食🍟炸薯條$38薯條是小朋友想食,配唐辛子蛋黃醬,蛋黃醬好味🍝煙三文魚意粉$128醬汁太杰,好咸🦐🍝大蝦意粉$128這個反而醬汁太稀,好水,味道好淡,不太好食🍰限定青提千層蛋糕$68千層蛋糕已經是當晚全場最好食,皮鬆化,吉士醬重雲尼拿味🍈限定蜜瓜芭菲 大約$100蜜瓜雪糕味道好假,好像人工果汁味Between 只適合食下午茶,點了7種食物,兩款主菜都不太好味,小食同千層蛋糕還可以,只適合影相打卡,食物味道普通

🥚雞蛋三文治$58
無什麼特別,就是碎蛋加糖心蛋的三文治

🍤海老天婦羅$58
炸得剛剛好,外層鬆脆,配上芥末蛋黃醬好食

🍟炸薯條$38
薯條是小朋友想食,配唐辛子蛋黃醬,蛋黃醬好味

🍝煙三文魚意粉$128
醬汁太杰,好咸

🦐🍝大蝦意粉$128
這個反而醬汁太稀,好水,味道好淡,不太好食

🍰限定青提千層蛋糕$68
千層蛋糕已經是當晚全場最好食,皮鬆化,吉士醬重雲尼拿味

🍈限定蜜瓜芭菲 大約$100
蜜瓜雪糕味道好假,好像人工果汁味

2022-10-20
$250 (Dinner)
🍓士多啤梨三文治Strawberry sando-軟軟的麵包夾著很新鮮的芝士奶油和士多啤梨 作為第一次吃水果三文治的我 我第一口吃感到很驚艷~ 賣相也很可愛一定要盡快吃不然會化🥗雞肉沙拉Chicken salad-味道很單調不太好吃 裡面只有生菜、甜大蒜和蘋果 雞肉也挺柴的🍝醃三文魚意粉Smoke salmon spaghetti- 醃三文魚和魚籽都很新鮮 拌勻溏心蛋與白汁一起 配合的很好 唯一美中不足的是面有點乾 擺久了會粘在一起🍹熱情果菠蘿冰沙Be fizz- 酸酸的水果冰沙 很健康開胃
2022-12-07 667 views
☕️ 大館日系咖啡店 💫🥰坐咖啡店戶外可以望到大館,地方環境好舒服😌,同朋友坐低飲下咖啡,簡簡單單就過了一個下午~ ☺️✨ Yubari Melon Ice Cream - Served with Melon Chips夕張蜜瓜雪糕 -配蜜瓜脆片 🍈🍨🤩😋👍🏻 $58✨ 8oz Milk Coffee 牛奶咖啡 ☕️🥛 $40✨ Matcha Latte 抹茶鮮奶 🍵🥛$48味道:4.2/5賣相:4/5環境:4.2/5性價比:3.7/5
☕️ 大館日系咖啡店 💫🥰

✨ Matcha Latte 抹茶鮮奶 🍵🥛$48

味道:4.2/5
賣相:4/5
環境:4.2/5
性價比:3.7/5

2022-11-15 814 views
三文魚意大利粉🐟🍝三文魚同意粉不過不失 有三文魚籽令成碟意粉嘅味道昇華咗 不過唔中意三文魚籽嘅朋友未必會中意😂.青提子三文治🍇🥪雖然冇影到相 不過幾好食嘅 入面應該有少少cream cheese同乳酪個類 個cream cheese同提子浸味幾夾 隻青提我估係用咗香印 所以都幾甜😚.熱情果🍹唔記得杯野飲叫咩名 有夠熱情果味 不過有啲太酸😢如果可以甜返啲就perfect.Expresso Martini☕️🍸呢杯係朋友嗌嘅 我淨係飲咗一啖 唔太記得佢係咩味 印象中係偏甜嘅 幾啱女仔飲👧🏻
三文魚意大利粉🐟🍝
青提子三文治🍇🥪