2021-01-25
景絕對靚,餐廳裝修各樣都相當舒服。食物以價格來算也絕對符合水準,值得再去。可惜侍應絕對需要再培訓!1. 餐湯竟然係上咗牛扒先至上?嘢飲嚟嘅時候,已經問咗一次係唔係有湯,侍應話係,但都未上。再等一下,跟住竟然係直接上main course牛扒,於是我哋再問係唔係有湯,侍應再答「係,等一等」,然後先攞嚟。咁我應該飲湯先等塊扒凍定食扒先等碗湯凍?雖然叫bistro, 都未至於casual 到咁啩,湯都係一早煮好架啦。2. 然後飲咗一半,又食吓塊扒,侍應可能好心驚阻住我以為我飲完就話幫我收,咁我就話未食完。但搞笑係,到第二個主菜嚟冇位擺,我今次真係飲完個湯,佢收起個湯碗,放底個risotto, 但完全ignore 我老公前面都飲完嘅空湯碗就走咗,而且亦係阻住佢食佢前面塊扒。啲侍應好似完全唔會睇吓張枱發生緊咩事。3. 收唔收啲似乎係佢哋嘅特性。因為我哋叫埋單,隔離枱都叫埋單。然後佢哋放低單走咗就好似冇諗過要返嚟睇吓,有時忙都正常嘅,所以我哋叫佢收番,但係其實隔離枱都已經攞咗卡出嚟放喺枱面,佢哋好似視而不見咁。然後再隔多一張枱都叫埋單佢哋即刻收咗張卡去埋,但中間張枱啲侍應不停行過都好似盲咗睇唔到咁
可惜侍應絕對需要再培訓!
3. 收唔收啲似乎係佢哋嘅特性。因為我哋叫埋單,隔離枱都叫埋單。然後佢哋放低單走咗就好似冇諗過要返嚟睇吓,有時忙都正常嘅,所以我哋叫佢收番,但係其實隔離枱都已經攞咗卡出嚟放喺枱面,佢哋好似視而不見咁。然後再隔多一張枱都叫埋單佢哋即刻收咗張卡去埋,但中間張枱啲侍應不停行過都好似盲咗睇唔到咁依然被無視,佢哋發現唔對路叫人收先有人理。最後最搞笑係侍應終於拎番啲卡返嚟,但佢俾錯卡隔離枱。
4. 最後我覺得要改進嘅係牛扒個擺盆,佢放喺甘荀上面,令塊牛扒吸咗啲味。由於我個人唔鍾意食紅蘿蔔,所以我認為好影響味覺,係破壞咗塊本來幾好味嘅牛扒。