2018-04-17 706 views
城大學生Canteen 一向多野食, 而且入面仲有3個, 想要質素的可揀AC3 個bistro,價錢比又一城的平一半, 質素卻又唔係差好遠,仲可以用信用卡比錢tim! 想儲分真係話咁易。今日叫左個蛋沙律窩夫, 連湯都只係29蚊, 如果想叫多杯野飲加多5蚊就可以了。窩夫即叫即整, 熱辣辣, 厚身得黎又唔死實,蛋沙律滿滿的一球, 又有生菜絲蕃茄同芝士,餐湯係龍蝦湯, 當然係罐頭湯啦, 但我嫌咸左D。以29蚊黎計, 無得輸囉
價錢比又一城的平一半, 質素卻又唔係差好遠,
仲可以用信用卡比錢tim! 想儲分真係話咁易。
蛋沙律窩夫

窩夫即叫即整, 熱辣辣, 厚身得黎又唔死實,
蛋沙律窩夫

蛋沙律滿滿的一球, 又有生菜絲蕃茄同芝士,
蛋沙律窩夫

餐湯係龍蝦湯, 當然係罐頭湯啦, 但我嫌咸左D。
以29蚊黎計, 無得輸囉
2018-02-03 967 views
雖然是學生飯堂,但店內的pizza 真是又正又抵食。每次來都會食。Pizza和兩杯汽水共六十元...好食過Pizza Hut..............................
雖然是學生飯堂,但店內的pizza 真是又正又抵食
2018-01-01 915 views
之前去CityU 搵朋友食Lunch😀 就建議去CityU AC3❤ 因為依個Canteen嘅食物係最高質, 而且又平價, 大部分食物都係平過$50, 例如: Waffle 窩夫, Pizza 🍕, 意粉和焗飯都係平過$30就有交易😍 真係平靚正, 抵食又好味😍 辣肉腸 Pizza🍕$48Pepperoni 賣相呃like一流🤓真係好吸引😍 而且材料好豐富, 有辣肉腸, 黑橄欖, 蕃茄仔, 芝麻葉🌿, 蕃茄醬🍅, Pizza🍕雖然平, 但好足料😍2個人share, 每人4塊pizza, 食完好飽❤❤pizza邊都好脆❤真係好好味☺️ 得閒約CityU嘅朋友去食平價又美味嘅Lunch😀 真係好抵食架😍 --

辣肉腸 Pizza🍕$48
Pepperoni

辣肉腸pizza
辣肉腸pizza
2017-11-04 1094 views
經過九龍塘,當然要黎學生飯堂食番個晏就,今次揀左間街外人無咁多既AC3 bistro。平時大家樂既焗豬扒飯食得多,今次都係到揀焗豬扒飯,黎個大比拼,價錢都係32蚊,價錢已經勝過大家樂8蚊左右,有見及此,再加杯新出既特色飲品----鮮橙梳打!學生飯堂既食物係用self-serve既形式,拎完野食就搵位,雖然係食飯時間,但因為冇咩外人既關係,都好易搵到位。焗豬扒飯嘅芝士粉可以隨個人喜歡加落去,由頭到尾都很有free style的感覺。塊豬扒好大,基本上覆蓋晒成個飯,骨佔既比數都好少,絕對係貨真價實!塊扒亦唔會話太薄。味道方面,茄汁配上豬扒在撈飯食,食落去會好滿足,配搭得宜好好味!杯嘢飲都冇令到我失望,鮮橙梳打飲落去好fresh,橙配梳打其實好難出到味,但係佢都做得到,而且只係用咗一塊橙,十分難得,回頭率很高啊!👍👍加強咗我試新菜式同食物既信心!下次會再黎食過!

焗豬扒飯
焗豬扒飯
2017-10-14 1161 views
畢業時AC3仲未開,但平時行又一城都會過嚟食吓嘢AC1讀書時食得太多,佢真係好平,但見佢都有加價了。所以我覺得喺AC3食,個CP值高d😂😂😂俾多少少但好食好多😋😋😋(AC2就食過1-2次,但,高不成低不就,唔會記得佢🙈)由於係information day...所以星期六都好多人😵😵😵搵到窗邊位,個景好正😂出去睇吓餐牌,突然有陣好香ge蛋香味原來有窩夫食,仲要$30唔駛可惜今次係食lunch🤦🏻‍♀️出咗嚟做野,真係未見過食午餐可以$2X😍😍😍最後叫咗我哋2個食肉獸,1個意粉,1個薯蓉意粉彈牙,薯蓉入味雞脾肉嫩有汁漢堡扒味道較淡,唔似外面食開ge味精扒最緊要,平。靚 。正後記偷影人哋d pizza真係好香好大個好抵食下次要試🤤🤤🤤
畢業時AC3仲未開,但平時行又一城都會過嚟食吓嘢
AC1讀書時食得太多,佢真係好平,但見佢都有加價了。
所以我覺得喺AC3食,個CP值高d😂😂😂
俾多少少但好食好多😋😋😋
(AC2就食過1-2次,但,高不成低不就,唔會記得佢🙈)

搵到窗邊位,個景好正😂
出去睇吓餐牌,突然有陣好香ge蛋香味

原來有窩夫食,仲要$30唔駛
可惜今次係食lunch🤦🏻‍♀️

出咗嚟做野,真係未見過食午餐可以$2X😍😍😍

最後叫咗

我哋2個食肉獸,1個意粉,1個薯蓉
意粉彈牙,薯蓉入味
雞脾肉嫩有汁
漢堡扒味道較淡,唔似外面食開ge味精扒

最緊要,平。靚 。正

後記
偷影人哋d pizza
真係好香好大個好抵食
下次要試🤤🤤🤤

2017-07-18 1613 views
去城大試咗一間位於AC3 , 7樓嘅food Court 食lunch。叫咗個pizza, 焗豬扒飯。大件夾抵食! 味道真係ok bor. 個Pizza吸引我就係佢整到好大份。 佢哋個Pizza材料好簡單, 不過個 pizza 擺出嚟好靚。 Pizza有三款可以選擇。 六件只買$48。 仲有個豬扒飯用咗紅米飯感覺比較健康。 加小小價可以有香橙蘇打。 真係好抵. 好過喺茶記到逼住食。 雖然啲service 麻麻哋, 不過都會再去, 因為喺嗰度食嘢比較舒服。

Pizza
2017-06-12 1038 views
身為城大畢業生,對AC 3餐廳仍然記憶猶新,晚餐後要到又一城看電影,為了抗通脹,所以特意來AC 3看看,食物質素有沒有改變。後來發現,原來餐點上沒有太大改變,常餐依然存在,味道如一,連裝潢也是一模一樣呢!真是讓人懷念呀!
身為城大畢業生,對AC 3餐廳仍然記憶猶新,
晚餐後要到又一城看電影,為了抗通脹,
所以特意來AC 3看看,食物質素有沒有改變。

後來發現,原來餐點上沒有太大改變,
常餐依然存在,味道如一,
連裝潢也是一模一樣呢!
真是讓人懷念呀!

2017-05-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Dinner)
2017-05-28 1181 views
城市大學嘅餐廳都試左三間,今次呢間係第一次嘗試,同事話去嘅Pizza唔錯,所以今日就係為咗Pizza特登去試一次。我地夜晚去做嘅時候都冇乜人,我地點左一個Pizza一個意粉同埋一個燒雞仲有杯嘢飲,埋單都係$130左右真係好抵食。夏威夷pizza個Pizza成12寸, 成個餐盤咁大,上面嘅餡料係粟米菠蘿撈沙律醬再加一塊火腿,上面嘅餡料係凍嘅,有啲似沙律放左係一件熱嘅Pizza上面,真係第一次試,個人就覺得還好,都係鍾意成件熱嘅Pizza ,個餅底算唔錯,批邊有少少脆。野菌蝦意粉呢個意粉真係幾失望,同廣告板上圖片嘅差別好大,醬汁味道好普通,個蝦有驚喜, 幾大隻,總共有四隻。燒雞配薯蓉薯蓉幾香滑,大食到最後真係好飽所以差唔多放棄左半個薯蓉。烤雞都失望,好鞋口,需要沾上醬汁,味道先夠。餐廳外面可以望到全景,夜晚去食個氣氛唔錯。

夏威夷pizza

野菌蝦意粉

燒雞配薯蓉

餐廳外面可以望到全景,夜晚去食個氣氛唔錯。
2017-04-29 1046 views
今次嚟咗城市大學嘅其中一個canteen----Bistro度食第一次嚟,環境好好又有背景音樂由於今次係食下午茶,所以只係點咗個車打芝士煙肉焗薯同雪糕睇住佢整焗薯俾我,真心好好食~上面d芝士就好似d mousse咁薯仔好軟,而且唔癡皮😋冇燶到!價錢就係$21💵,唔係話好平但係好值得😄個雪糕系雙球,就$33💵有d貴😢係焦糖味同特濃咖啡味😍😍😍真的很好吃~周圍都十分亁淨服務員態度好好,當我係lee度d學生咁今次我俾9.5分!!!
第一次嚟,環境好好又有背景音樂

由於今次係食下午茶,所以只係點咗個車打芝士煙肉焗薯同雪糕

周圍都十分亁淨
服務員態度好好,當我係lee度d學生咁
今次我俾9.5分!!!
車打芝士煙肉焗薯
2017-04-29
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$54 (Tea)
車打芝士煙肉焗薯
2017-03-30 746 views
CityU入面AC3嘅canteen好多選擇,主要係食西式食品,有Pizza、意粉、焗薯同咖啡等等。特別隆重推介係個Pizza,因為40幾蚊就有一個大pizza,完全好難相信。首先個Pizza除左好大之外,上面嘅配料都好多,特別係呢個吞拿魚Pizza,鋪喺Pizza上面嘅吞拿魚數量係極度之多,我哋三個人叫咗一個pizza加兩個焗薯,埋單都係arround$100,果然係學校食係最抵,係現今香港食嘢黎講真係一個好選擇!

2016-12-10 1334 views
呢個餐廳我已經光顧過幾次,主題黎講,呢度確是不錯,半開放式西式餐廳,亦有舒適嘅自然光透過落地窗射入餐廳。我印象中,我黎過幾次都依然覺得食物係可以接受嘅,而且服務態度亦不差。今次我叫左南瓜汁魚柳意粉同焗米蘭式豬排糙米飯,南瓜汁有好重南瓜香,但唔會話太鹹太濃。意粉就嫌唔夠入味。至於焗飯汁就嫌鹹左少少,而糙米就太硬。但好嘅係,豬排夠鮮,而且肉嘅比例夠高。但可能係西餐份量比中餐少,所以男仔食可能會覺得唔夠飽總括黎講,其實以平民價嘅餐廳黎講,算係無咩有得挑

意粉就嫌唔夠入味。

但可能係西餐份量比中餐少,所以男仔食可能會覺得唔夠飽

總括黎講,其實以平民價嘅餐廳黎講,算係無咩有得挑
2016-12-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
  • 南瓜汁魚柳意粉
2016-10-07 1675 views
通常係大學生活 大家為咗更善用時間就緊係將時間表編到密密麻麻 往往好少有時間坐低慢慢食返餐好🙁但頽飯食得多 就緊係要轉下口味🤔 趁住有時間 就食返餐好😋四個女仔 食量唔算大 我地就嗌咗1個大pizza 1個意粉 同1個海鮮咖哩飯share一齊食😁由於係午市 所以大部分既餐都係唔包野飲🍸想飲就加5蚊左右😙 首先就緊係睇下餐牌有乜好食📄原煲咖哩海鮮飯🔥🔥($42)辣就唔算好辣 好濃咖哩味 整得幾有水準👍🏻價錢同平日食既快餐店差唔多但質素就好d賣相就有少少差 但原煲夠哂賣點⭐️🌟份量絕對夠食👍🏻 咖哩入面有齊幾款海鮮 魚🐟蝦 小墨魚 仲有食咖哩唔可以少得既薯仔 可惜今次既薯仔就熟得唔夠熟 岩岩熟既感覺🙈硬到我地要浸落去咖哩汁先食😂😂夏威夷薄餅 🍕🍕($48)賣相一流 呃like必備🤓🤓 材料好豐富 有齊蕃茄 菠蘿 粟米 火腿 加埋幾脆身既薄餅🌟真係幾好味☺️ 四個人一人食到兩大塊 絕對夠飽 加埋其他野食就攬住個肚走🚶🏻粟米用咗超甜粟 菠蘿加埋醬汁 成個薄餅好吸引❤️❤️南瓜汁嫩雞意大利粉 ($31)比較失望既一個意粉 完全食唔出有南瓜味 雖然賣相幾靚 但就比咗太大期望🙈 意粉份量係夠但係雞身就太乾太
原煲咖哩海鮮飯🔥🔥($42)
辣就唔算好辣 好濃咖哩味 整得幾有水準👍🏻
價錢同平日食既快餐店差唔多但質素就好d
夏威夷薄餅 🍕🍕($48)
南瓜汁嫩雞意大利粉 ($31)
比較失望既一個意粉 完全食唔出有南瓜味 雖然賣相幾靚 但就比咗太大期望🙈 意粉份量係夠但係雞身就太乾太硬🐥食唔出「嫩雞」反而似煲完湯既雞😲😲南瓜汁似忌廉汁多d 除咗南瓜唔錯之外 成個意粉好難encore 🙅🏻🙅🏻
2016-08-25 1683 views
上完堂啊sir帶路去食野聽講係啊sir飯堂,我地幾個同學就好似鴨仔團咁跟住啊Sir去朝聖啦 我地幾個人每人叫一個set**香辣烤雞伴牛油飯**呢個多同學食,賣相好吸引啊!但無想象中甘好食,整體味道唔錯,個飯特別香,不過烤雞D皮唔脆 ,有小小失望,好在食落唔算辣。**茄汁紅洋葱香腸意粉**我同兩個同學叫左呢個意粉 個汁好好食 意粉彈牙 香腸唔會太鹹,煎得好香口。**咖喱吉列豬扒煎蛋飯**哇!賣相好吸引,唔怕肥gei同學叫左話好正 ,食落又香又脆, 隻蛋煎得特別靚。 呢度lunch款式都唔少野食整體都ok~幾好坐
上完堂啊sir帶路去食野

我地幾個人每人叫一個set
**香辣烤雞伴牛油飯**

呢個多同學食,賣相好吸引啊!

,有小小失望,好在食落唔算辣。
**茄汁紅洋葱香腸意粉**

我同兩個同學叫左呢個意粉

個汁好好食
意粉彈牙
香腸唔會太鹹,煎得好香口。
**咖喱吉列豬扒煎蛋飯**

隻蛋煎得特別靚。
呢度lunch款式都唔少

野食整體都ok~幾好坐
2016-06-27 1616 views
去左city食平lunch,如果以city canteen 黎講,食物質素最好都係AC3。可以食即整熱辣辣的窩夫配雪糕同湯。不過因為今日成日都未食過正餐,所以都係叫左個烤雞脾拼漢堡雞柳。意粉係用蕃茄醬炒過,睇落好吸引不過食落無咩味,要靠個肉的汁先有d味。雞脾整得好淋又入味,但係漢堡扒本身唔好食。個餐本身無野飲,唔記得要加6蚊定8蚊先有野飲。
烤雞脾拼漢堡雞柳

雞脾整得好淋又入味,但係漢堡扒本身唔好食。

個餐本身無野飲,唔記得要加6蚊定8蚊先有野飲。
2016-06-25
$38 (Lunch)
2016-06-25 1890 views
九龍塘一向冇野好食,冇錢更加冇得揀,根本等於餓死。好彩有城大canteen.呢間係AC3, 食常餐同PIZZA都好味。今次揀左雞脾漢堡扒配班蘭長通粉(HKD 38)配凍飲加八蚊。雞脾燒汁唔好味,整件肉件好鬆散,好似解體左咁。 漢堡扒份量大而厚,食落唔知係嘜肉,味道尚可,底面又不會煎太焦黑。通粉個名好奇怪,其實都係番茄味長通粉。沒有煮得太軟及爛,可口。食完都飽,最好係canteen唔會趕人走,其他餐廳真係衰。總之抵食。

雞脾漢堡長通粉

總之抵食。

2016-06-23
$46 (Dinner)
  • 常餐