2019-05-09 62 views
我又出深水埗覓食啦,深水埗其實真係好多好野食,今次就食左標記樂園潮州粉麵餐廳位置超方便,深水埗站D2出口轉右手邊行1分鐘就到相信大家對標記既認識一定係潮州打冷,但係呢間標記就食粉麵為主, 除左粉麵,仲有朳飯,三文治,焗飯選擇,價錢由$2x起,都幾抵食三心兩意既我又發作啦,識揀緊係揀標記新鮮牛三寶河,有牛腩,牛筋同牛肚,一次滿足哂三個願望丫,首先就是講牛腩先,肥瘦均勻,咬落去好香濃嘅牛味,加埋牛既脂肪牛油嘅香味,真係做得好出色,跟住就係牛肚同牛筋,炆得好腍好入味,個汁都好香,而且份量好多,每一款都有四件左右,$48直係抵食架,我仲+$6要左紫菜,紫菜再浸埋落個湯底度真係一流,個河粉大碗到我都食唔晒媽媽話要食飯,所以就叫咗個咖喱雞扒飯,一上菜嘅時候我同媽媽都呆左,雞扒好大塊同好厚,雞皮煎到脆卜卜,醃得幾好味,個咖喱汁有椰香味,加埋煎過嘅薯仔,媽媽食晒成碗飯呀媽媽一向鍾意食手打魚蛋,所以我哋另外叫咗一碗淨餸,分別有手打魚蛋,雲吞同埋魚片頭,魚蛋好彈牙,唔會腥同唔會有魚骨,絕對值得一試,另外令我幾有驚喜嘅就係個雲吞,入面有一大隻蝦,但係呢個唔係令我驚喜嘅地方,我係第一次食到一粒咁juicy嘅雲

餐廳位置超方便,深水埗站D2出口轉右手邊行1分鐘就到

咖哩雞朳飯

媽媽一向鍾意食手打魚蛋,所以我哋另外叫咗一碗淨餸,分別有手打魚蛋,雲吞同埋魚片頭,魚蛋好彈牙,唔會腥同唔會有魚骨,絕對值得一試,另外令我幾有驚喜嘅就係個雲吞,入面有一大隻蝦,但係呢個唔係令我驚喜嘅地方,我係第一次食到一粒咁juicy嘅雲吞,一咬落去啲肉汁出晒嚟
手打魚旦,魚片頭,雲吞
雲吞

總括嚟講我真係好耐冇食過一間咁好食嘅粉面,個人覺得牛腩,雲吞同手打魚蛋係一定要試嘅,絕對唔會令你失望
2019-05-09
$60 (Dinner)
手打魚旦,魚片頭,雲吞
2019-05-09 71 views
黎得深水埗,當然就係要搵平靚正野食啦,去完黃金買野就黎左標記食好野。依到有我最愛嘅牛腩牛什食,依家岀面已經少左依類型潮州粉面食,而且搵到又未必整得夠入味。香港人食粉面都係講求快靚正,停留時間唔長,所以依到都唔難搵位👍🏻講到食,黎得當然點可以唔食牛,依到係用新鮮牛腩牛什牛丸嫁,價錢仲要好親民例牌牛腩大大碟,最正係啲汁夠哂入味,啲牛腩食落又唔鞋肥瘦剛剛好難得依到有我男友愛食嘅豬手,叫左碗豬手牛丸河,豬手有兩大件,食落夠哂林牛丸食落仲有汁好彈牙,必食推介魚皮係食粉面最好嘅配答,依到啲魚皮都係自己新鮮炸,但估唔到會跟埋湯上,好細心👍🏻依到除左牛比到驚喜外,仲有好多好野,不過得兩個人食食唔哂咁多野,有機會再黎要叫多啲唔同野食

牛丸食落仲有汁好彈牙,必食推介

• 新鮮牛腩
  • 豬手
同呀哥去深水埔黃金睇電腦,睇完去咗標記食招牌牛腩麵。呀哥成日食但我真係第1次黎。標記比我想像中光猛潔淨,有新裝修嘅光猛全新感覺。點了以下share食:呀哥點咗牛腩撈麵。牛腩份量幾多,舖滿成碟麵。牛腩好腍滑,肥瘦勻稱,咬落去柔軟又有肉味,新鮮牛腩超正。最Impressive係佢個撈麵汁,味道酸甜特別。白汁焗雞皇飯。呢個雞皇飯不得了,啲白汁多到蓋滿晒飯面,又香濃又creamy。雞件都切到夠大塊,肉仲係嫩嘅。點咗個小食,薯條炸雞翼。薯條係即炸嘅,夠晒香脆。雞翼都係即起嘅,皮香肉嫩。飲品我地點咗熱鴛鴦同紅豆冰。熱鴛鴦好奶滑,咖啡味無遮到奶茶味,正。紅豆冰啲豆夠起莎,不過再甜啲就更啱我。碟碟大件夾抵食,仲要係好好食嘅。好食過市面啲連鎖大集團多多聲。😁
同呀哥去深水埔黃金睇電腦,
睇完去咗標記食招牌牛腩麵。

呀哥成日食但我真係第1次黎。
標記比我想像中光猛潔淨,
有新裝修嘅光猛全新感覺。

點了以下share食:

呀哥點咗牛腩撈麵。
牛腩份量幾多,舖滿成碟麵。
牛腩好腍滑,肥瘦勻稱,
咬落去柔軟又有肉味,新鮮牛腩超正。
最Impressive係佢個撈麵汁,味道酸甜特別。

白汁焗雞皇飯。
呢個雞皇飯不得了,
啲白汁多到蓋滿晒飯面,
又香濃又creamy。
雞件都切到夠大塊,肉仲係嫩嘅。

點咗個小食,薯條炸雞翼。
薯條係即炸嘅,夠晒香脆。
雞翼都係即起嘅,皮香肉嫩。

飲品我地點咗熱鴛鴦同紅豆冰。
熱鴛鴦好奶滑,咖啡味無遮到奶茶味,正。
紅豆冰啲豆夠起莎,
不過再甜啲就更啱我。

碟碟大件夾抵食,仲要係好好食嘅。
好食過市面啲連鎖大集團多多聲。😁

2019-05-08 53 views
今日同朋友行電腦商場,行完街順便搵食,大家心血來潮一致想食牛腩粉,最後就黎左呢間標記喇~店舖都算光鮮企理~我叫左碗牛三寶河~分別有牛腩、牛筋及牛肚,牛腩好淋好入味!牛筋及牛肚都係水準之作!大大碗,夠晒滿足!朋友的牛腩雲吞河,佢話雲吞啲蝦好新鮮彈牙,大大隻,自家制一啲都唔吝嗇淨牛丸~又大粒又彈牙!最鍾意食牛丸既朋友讚口不絕另外再叫多左碟通菜,腐乳醬係自家調製,十分惹味,通菜來貨也很新鮮,大大碟,物超所值

店舖都算光鮮企理~

淨牛丸~又大粒又彈牙!最鍾意食牛丸既朋友讚口不絕

2019-04-25
$80 (Dinner)
2019-05-08 67 views
放工到深水埗配電視搖控,辦妥已經很晚,地鐵站附近食肆很多,見標記新淨光猛,於是在此開餐。環境陳設新淨,老板說開業已有一年,打理得很衛生。食肆一般都以橙色系列為主,採用湖水藍,很有新意。點了碗彈牙牛丸河 28,另加紫菜多 $6,;紫菜是偏愛食材,爽口軟腍。牛丸的確彈牙,還有點點的肉汁。跟餐油菜$12,喜歡跟腩汁,有點肉味的菜心,分外滋味。鮮牛腩撈麵,用新鮮牛腩炆煮的,吃起來肉質鬆化,牛味濃郁,以$42碗來說是超值的,要是在旺區,隨時要索價近百,還有生菜底,的確貨真價實。自家秘裝撈麵醬,袐醬帶甜,估計一大堆料頭炮製而成,配撈麵又真的不錯。撐麵的蔥花湯,味道尚可。淨食秘製五香牛筋 $68,同樣是新鮮的,牛筋軟腍,是街坊價的骨膠原,質量超值 😍😍跟餐凍檸茶$7,茶記也要十幾蚊,大大杯,抵飲 🤗陪伴我們一起長大牛腩麵,將一直承傳下去 🤗🤗

跟餐油菜$12,喜歡跟腩汁,有點肉味的菜心,分外滋味。

撐麵的蔥花湯,味道尚可。

跟餐凍檸茶$7,茶記也要十幾蚊,大大杯,抵飲 🤗

陪伴我們一起長大牛腩麵,將一直承傳下去 🤗🤗

2019-05-07 85 views
星期日同朋友行行吓街肚餓,喺深水埗經過一間潮州粉麵檔,有得食新鮮牛雜同牛腩麵,見到三點幾都幾多人,諗應該味道唔錯,加上本人好鍾意食牛雜,即管去試,點知味道真係唔錯!首先叫左一個招牌新鮮牛雜撈麵$42 和秘製五香牛筋撈麵$42, 個牛雜完全唔似街邊檔咁鹹,味道啱啱好,牛筋又好彈牙,麵質剛剛好( 加上佢嘅秘製撈麵將,完全加曬分) !! 最後都叫咗個秘製南乳豬手 $ 68+ 自家製新鮮炸魚皮$ 15. 以前係街最怕食到魚皮好軟,呢個完全係脆薄博!南乳豬手炆好軟熟,都幾入味!仲叫咗碟菜,食咗咁多嘢都係唔使$200 ,好抵食!整體來講完全係值得去嘅茶餐廳,上菜超快。同埋真係相當之抵食!

首先叫左一個招牌新鮮牛雜撈麵$42
招牌新鮮牛雜撈麵
和秘製五香牛筋撈麵$42

最後都叫咗個秘製南乳豬手 $ 68
+ 自家製新鮮炸魚皮$ 15

仲叫咗碟菜,食咗咁多嘢都係唔使$200 ,好抵食!

• 招牌新鮮牛雜撈麵
2019-05-07 43 views
星期日同男朋友出深水埗行街買野,天陰陰想落雨咁,決定食個靚飯先。經過標記,見到餐廳門口貼左好多明星相片,而且餐牌價錢便宜經濟寶惠。環境整潔光猛,很多捧場客,幾吸引值得一試。-先黎碗餐廳招牌標記新鮮牛三寶米$48牛腩、牛肚、牛筋勁多份量。牛肚帶爽口、牛筋腍滑、牛腩腍而不爛,筋、肉、油花分佈平均;腩汁注在湯中,味道濃郁。-另外還叫了碗自家製鮮蝦雲吞麵$28雲吞正常size蝦餡鮮;湯夠熱,麵條爽彈。-自家製鮮炸魚皮 (跟上湯)$15剛剛炸起的魚皮夠香脆,入口鬆化酥脆可口,沒有魚腥膻味。 -還點了份$15 靚菜心,夠爽脆鮮甜,中和一下飽滯感。-見隔離台既細路仔食西多士好滋味😆我地又點了份懷舊西多士 $26 😁西多士麵包夠鬆軟,而且炸得外層金黃夠香脆。有著雞蛋同花生🥜醬香;自行落蜜糖調教甜度。最後加多杯紅豆冰,每次食西多士都會想一併飲😝 縱使邪惡,但總是令人幸福感滿載。紅豆軟綿,甜度合適👍🏻。-
先黎碗餐廳招牌標記新鮮牛三寶米$48

另外還叫了碗自家製鮮蝦雲吞麵$28

雲吞正常size蝦餡鮮;湯夠熱,麵條爽彈。
自家製鮮炸魚皮 (跟上湯)$15

剛剛炸起的魚皮夠香脆,入口鬆化酥脆可口,沒有魚腥膻味。
還點了份$15 靚菜心,夠爽脆鮮甜,中和一下飽滯感。

2019-05-07 43 views
去過深水埗看完電腦,跟朋友想在附近吃一餐。於是到了一間充滿驚喜的餐廳吃晚飯,單看門面大多都會覺得這間應該是專賣魚蛋河粉的餐廳吧,但事實上不是,而是提供很多魚蛋粉以外的餐廳,跟茶餐廳差不多,但食物質素吃過之後都覺得有保證的。這些白色掛牌都是展示這間餐廳的主打推介,確實特別。看到這碗撈麵,份量不錯,牛腩,牛雜都是十分新鮮,所以才吃到這份鮮味。平常去其他粉麵舖吃撈麵,都會配湯。但這間還有一樣是其他餐廳可能沒有提供的,就是配備獨特的醬汁加在撈麵之用。吃上來覺得甜甜的,令到每一口麵都變得更有吸引力,愈吃愈想吃呀。這個炸牛丸確是值得推介,十分彈牙,相信是新鮮牛丸才做到這個效果。這間店提供林林總總的食物之外,新鮮食材以及獨特的醬汁提高客人味覺上的享受,確實不錯。

這些白色掛牌都是展示這間餐廳的主打推介,確實特別。

2019-05-02
Type of Meal
Dinner
2019-05-06 53 views
外國有朋友嚟咗香港 指名道姓話一定要嚟到深水埗感受下香港文化 既然佢講到就帶佢過嚟啦福榮街行咗一段時間,佢話想食下啲地道野,見到附近都有好多間粉面店,求其帶佢來做標記試吓,估唔到都幾好食。 揀啲好特別㗎啦,叫咗牛雜同埋崩沙腩俾佢試吓,價錢唔貴分別係$68同埋$98。價錢唔貴仲要超大份,牛雜入邊有牛肚,肥腸,牛肺等等。牛肚煮得夠淋又入味,但係最估唔到最好食定係牛肺,本身都唔係太鍾意食,但係居然口感彈牙仲要唔腥另外都叫咗新鮮牛腩,牛腩真係好辛苦唔係散修修好醉嗰啲,另外崩沙腩原來係限量嘅,平時外面食呢個好貴$98有一大份好掋食,咬落好有好香油味同牛味都叫咗個腐乳通菜,外國朋友話好特別有個味。野飲方面都叫咗杯紅豆冰,食咗少少鹹嘅嘢飲返甜嘅,舒服曬。

都叫咗個腐乳通菜,外國朋友話好特別有個味。

野飲方面都叫咗杯紅豆冰,食咗少少鹹嘅嘢飲返甜嘅,舒服曬。
2019-05-06 469 views
標記係旺角由細食到大,反而轉左舖位之後就冇再幫襯過,今日嚟到深水埗行過,見到附近冇乜嘢特別想食,一於懷緬一下佢嘅牛雜麵。標記最出名既一定係佢哋嘅牛雜同牛腩,黎到當然兩款都要食喇!仲特別叫咗一個新鮮岩岩炸起既炸魚皮,叫下叫下叫到成枱都係都係$153,勁抵食!炸魚皮 $15本身冇諗住叫,不過呢度嘅職員係咁叫我試(因為佢係咁講啱啱半個鐘頭前新鮮炸起)最後抵受唔住誘惑叫咗一份。$15份(一袋袋放好)放左出黎好大碟,而且唔係碎碎而係大大舊,炸魚皮好薄而且超鬆脆!單食我就覺得咸左少少,沾左湯就岩岩好,脆卜卜真係好惹味❤️食食一定係食淨牛腩 $68(例牌)叫淨牛腩就可以食到原汁原味嘅牛腩,呢個牛腩係肥瘦均勻既位置,而且牛腩煮得好入味,入口口感好軟身~只有男朋友出現嘅地方,就一定會有牛黎標記食已經諗定要食牛雜麵!碗麵一嚟到就俾佢嚇咗一下,原因係佢嘅牛雜係鋪滿晒成個碗面,唔講唔知仲以為老闆啲牛雜係唔使錢架!味道方面,牛雜10分入味而且質地10分實淨,呢啲咪叫真材實料!而我就叫左一碗魚蛋麵,手打魚蛋白雪雪而且好滑身,不過就欠缺左勁彈牙既質感,不過魚蛋嘅香味都好足夠,整體來講味道都唔錯架!雖然一間小小粉麵店,

炸魚皮 $15

食食一定係食淨牛腩 $68(例牌)

只有男朋友出現嘅地方,就一定會有牛
黎標記食已經諗定要食牛雜麵!

雖然一間小小粉麵店,但係佢哋牛腩以及牛雜嘅質素水準認真唔錯!而且仲有幾間分店,質素當然有保證啦
2019-05-05
2019-05-05 64 views
深水埗真的是一個美食聚集點, 最近找到這間貌似普通, 但食物質素高的粉麵餐廳。這裏主要是吃港式粉麵, 他們亦有下午茶餐牌。價錢親民、服務好、食物份量多,抵吃!我率先要大力推薦這裏的紅豆冰!首先, 紅豆粒的份量非常多, 另一重點是紅豆粒煲得夠淋身和夠甜, 甜度是剛剛好的, 非常好喝。若下午茶時分來, 可以點一杯紅豆冰再加份三文治🥪, 應該會很爽的!我們點了公司三文治來分享, 公司三文治裏面夾着芝士、午餐肉、番茄🍅、火腿、生菜、煎蛋, 分量非常多, 很足料的。烘過的三文治有微脆的口感。我點了一碗牛筋撈麵來吃, 撈麵會配上他們特製的醬汁。用來撈麵的醬汁的味道有點兒像蠔油, 但是比蠔油甜一點, 而且好像有少少XO醬的味道, 很惹味,配麵一流!牛筋炆得夠淋, 有微煙韌彈牙的質感, 很入味。牛筋分量亦有很多, 但由於太好味, 所以我覺得還是不夠我吃呢!牛筋充滿骨膠原, 女士可以吃多一點喔!炸魚皮超脆卜卜!

炸魚皮超脆卜卜!
2019-05-05
$150 (Dinner)
  • 腐乳通菜
  • 牛筋撈麵
好耐冇食湯河,所以就同朋友一齊試下呢間標記! 平時食開的粉麵餐廳都總會有點污糟、暗暗地既感覺! 我地揀呢間,係因為呢間餐廳同平時食開的粉麵店不一樣,餐廳的座位好闊落,有卡位、有圓檯! 餐廳好光猛,餐檯用Tiffany blue 色,令成間餐廳都有好整齊、好乾淨既感覺! 我地點左 標記新鮮牛三寶河($48)和 新鮮牛腩撈麵($42),三寶即係牛肚、牛腩、牛筋! 這三個係必食既牛湯河! 牛筋好軟林林,好彈牙! 牛腩係瘦瘦既質地,但都有小小肥的油脂,岩曬唔鐘意食肥既人! 而且店員話,撈麵的醬係自家秘方,十分出色👍🏻👍🏻另外 我地仲加左個牛雜例牌($68),份量十足,有蘿蔔係底,牛雜也很多件,我地兩個人太飽,食唔曬! 可惜的是 大腸太肥,失色左小小! 總體十分不錯,下次食粉麵一定會再食👍🏻👍🏻👍🏻
好耐冇食湯河,所以就同朋友一齊試下呢間標記!

總體十分不錯,下次食粉麵一定會再食👍🏻👍🏻👍🏻

$90 (Dinner)
2019-05-03 107 views
深水埗曾被喻為最貧窮的地區,我深信現在都是。不過有此裡更有特別的感覺,全因夠貼地又親民。今次又途經一間粉麵店,下午茶時分都比較多人前往。牛肚魚蛋撈麵粉麵店除了湯麵之外,又點少得撈麵。牛肚的份量頗多帶有煙韌口感,魚蛋只有兩粒不過非常彈牙配上撈麵分外美味。重點旁邊的醬汁,令人回味無窮值得一試。茄汁豬頸肉蛋飯港人最喜歡的兩餸飯,簡簡單單倍感滋味。豬頸肉燒烤得香脆無比,配上太陽蛋更加美味。茄汁與白飯同吃,份外滋味。最後又點少得香港獨有味道,紅豆冰多豆多奶。以及檸茶亦是香港人最愛的系列之一。

牛肚魚蛋撈麵

茄汁豬頸肉蛋飯

2019-04-17
$40 (Tea)
2019-05-03 103 views
今日放工,我打算去買少少電腦野,大人就打算去買2隻game玩下,所以就渣左架車去深水埗。黃金電腦,一次過滿足晒2個人嘅願望。泊好車後,大人話好肚餓。收到!無理由要大人餓住行腦場,咁不如快快趣食個飯。就係附近搵左呢間標記樂園潮州粉麵餐廳。入到去無晒卡位,無所謂,求其搵張無人圓檯坐,就快快手叫野食。地方好光猛,個人嚟講十分 Like。因為我好鍾意啲茶餐廳好光猛,因為一定係好乾淨先至敢咁光猛!叫左2碗粉,1碟菜同1個淨牛肚標記新鮮牛三寶河呱呱呱!啲牛腩煮到好淋好入味,一啲都唔肥。有時食牛腩都驚肥多過肉!牛腩好味不特止,牛肚更加好味,一定係炆左好耐。牛腩牛丸米粉牛丸好彈牙,好似係深圳打潮州邊爐食果啲生牛丸咁。係好好食!得2粒,大人割愛分左一粒比我食🤤。蠔油菜心菜心煮到好淋,好大碟下!淨食秘製五香牛肚因為太好食嘅關係,我哋忍唔住叫多左個淨食!佢啲蘿蔔又係煮到好淋好入味!痴線!點解可以煮到咁入味!有Coke Plus👏🏻👏🏻唔係到到有,夠凍!好耐未試過係茶餐室食粉麵,小食同菜係會清晒底。下次過開嚟再食過🤤。
就係附近搵左呢間標記樂園潮州粉麵餐廳。

叫左2碗粉,1碟菜同1個淨牛肚

標記新鮮牛三寶河

牛腩牛丸米粉

蠔油菜心
菜心煮到好淋,好大碟下!

淨食秘製五香牛肚
因為太好食嘅關係,我哋忍唔住叫多左個淨食!
佢啲蘿蔔又係煮到好淋好入味!痴線!點解可以煮到咁入味!

有Coke Plus👏🏻👏🏻
唔係到到有,夠凍!

2019-05-02
$90 (Dinner)
  • 淨食秘製五香牛肚
  • 標記新鮮牛三寶河
2019-05-01 41 views
今日去完深水埗最平嘅電子城之後, 就去咗附近食過潮州粉麵, 環境搭上tiffany blue, 夠乾淨, 夠脷落, 點咗佢最出名嘅就係牛三鮮嘅撈麵, 包括有牛腩, 牛肚 同牛筋, 先飲佢嘅湯, 非常之清香,  佢嘅麵條夠彈牙, 唔點湯嚟食, 都唔會乾爭爭之餘, 仲非常之有口感, 另外佢嘅牛肚夠爽彈, 五香味濃, 配料鋪滿曬成個碗, 份量好多! 牛腩啖啖肉, 每一啖都散發出肉味另外佢嘅牛筋, 入口即溶, 之後再飲埋杯凍檸賓 簡直係大滿足, 幾十蚊就可以落樓, 真係非常之平, 性價比較高, 質素不錯不錯

牛腩啖啖肉, 每一啖都散發出肉味

另外佢嘅牛筋, 入口即溶,