2022-09-01 341 views
主打精品咖啡的 •☕️ 𝔹𝕝𝕠𝕠𝕞 𝕔𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖•在香港幾個大型商場都有分店。你知道嗎?!💁🏻‍♀️ 𝔹𝕝𝕠𝕠𝕞 𝕔𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖是由藝人陳豪創立的哦~愛咖啡的朋友仔,不要錯過啦~店內有不少坐位,可以好好休息啦~ 「 牛奶玄米抹茶🍵$52 」 我超愛吃抹茶拿鐵,就試試這𥚃的出品吧~抹茶香濃,味道帶甜,口感滑溜,也不錯。 「 檸檬撻🍋$58 」 嘆抹茶拿鐵,當然要吃件蛋糕,店家只提供3款蛋糕,所以我選擇了賣相不俗的檸檬撻😍。蛋糕酸而不甜,頗好吃呀~

💁🏻‍♀️ 𝔹𝕝𝕠𝕠𝕞 𝕔𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖是由藝人陳豪創立的哦~

「 牛奶玄米抹茶🍵$52 」

「 檸檬撻🍋$58 」

2022-08-30
2022-08-31 215 views
陳豪開既第一間Blooms Coffee係尖沙咀,今日行Times Square先知Blooms Coffe開到去銅鑼灣。同尖沙咀店一樣,Bloom Coffee 以金色同白色為主,加上開放式風格,位置非常搶眼。不過自己覺得私隱度略嫌不足。- 檸檬汁有氣冷萃咖啡估唔到我係Bloom Coffee搵到茶餐廳發明既「凍檸啡」。漸層既賣相非常吸引,檸檬汁減低咖啡嘅苦澀程度,同時保持咖啡醒神嘅作用。整體味道清新爽口,伴隨咖啡既回甘。- 香濃朱古力餐廳都有非咖啡種類嘅飲品選擇,例如呢杯香濃朱古力,朱古力甜而不膩。「凍檬啡」夠特別,令人印象深刻。下次有興趣試埋佢哋嘅甜品!

- 檸檬汁有氣冷萃咖啡
檸檬汁有氣冷萃咖啡

- 香濃朱古力
香濃朱古力

「凍檬啡」夠特別,令人印象深刻。下次有興趣試埋佢哋嘅甜品
2022-08-21
$50 (Other)
檸檬汁有氣冷萃咖啡
香濃朱古力
2022-08-28 188 views
Blooms Coffee 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓Open Area-----週末路過銅鑼灣見到陳豪間coffee shop新開咗係時代廣場11樓食通天嘅open area,環境望落頗舒適,就決定黎食件cake飲杯啡☕。✨White mocha $48-12oz✨Cappuccino $42-12oz✨Marbel cake $28雲石蛋糕不過不失,甜度稍高,配搭低甜款的咖啡頗合適,兩杯咖啡味道不錯,可以選擇比較fruity同nutty嘅豆,本身唔鍾意偏酸嘅味道,所以就揀咗後者,Cappuccino果仁香氣頗出,White mocha則多了幾分香甜感,入口層次多變,尾韻悠長,飲下去之後有淡淡回甘而無苦澀。
Blooms Coffee
銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓Open Area
-----

✨White mocha $48-12oz
✨Cappuccino $42-12oz
✨Marbel cake $28

雲石蛋糕不過不失,甜度稍高,配搭低甜款的咖啡頗合適,

2022-08-25 778 views
Moses 的 cup of excellence。。。咖啡文化、生活哲學、設計美學。。。 近年漸漸在香港形成了一股潮流, 讓追求生活品味一族趨之若鶩。今天約了朋友看電影,由於離開埸還有一段時間,於是在時代廣場閑逛一陣。Oh!來到 11樓,發現原來陳豪在時代廣場也開了他的咖啡分店, 上次在觀塘試過其 APM店,感覺質素不錯。好!今天一於再encore! 試一杯特別的冷萃咖啡。。。檸檬汁有氣冷萃咖啡 12oz ($62) 咖啡混合梳打水和檸檬汁,是近期一個很chill的飲法。。。 其實我覺得它看起來像一杯 有層次的mocktail 多於一杯咖啡。。。出乎我意料之外,檸檬汁加了進咖啡,原來感覺是一個很「絕」的配搭, 因為檸檬汁跟梳打水跟凍咖啡混合後,可以組合出這個略帶微酸的清新sparkling 特別口味!平常喝咖啡,通常都是加糖加奶,其實這很多時候已淹沒了咖啡豆的真正味道。。。但這次加了檸檬汁卻不一樣。。。 我覺得反而令到咖啡豆本身的酸味更突顯出來, 而且檸檬汁本身亦可以抑制咖啡豆本身的苦味, 所以兩者混和後,就有了一種「隱惡揚善」 的協同效應了!!我覺得味道很pleasant, 而 s
Moses 的 cup of excellence。。。

檸檬汁有氣冷萃咖啡 12oz ($62)

我覺得味道很pleasant, 而 sparkling 的口感亦替本來沉實的coffee drink 加添了一份跳脫和清新的夏日口感,a good try !👍

桂花烏龍茶 12oz ($48)

朋友則選了這款熱的桂花烏龍茶,感覺很香。 調茶師同時告訴我們, 如果喜歡的話他們也有茶葉和茶包可供福福郎買回家自己沖! 而且是禮盒包裝,包裝頗為精美,看來寄去外國給朋友作中秋節禮物也不錯!

。。。🦉

#福福郎的日常
#coffeechill
#fukurotheowl
#timessquarehk #bloomscoffee #coffeeexpert
#mosescoffee

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章。
2022-08-24
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Tea)
Celebration
Anniversary
  • 檸檬汁有氣冷萃咖啡
2022-08-23 143 views
Blooms Coffee地址: 銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場食通天11樓Open Area=====================約左朋友係times square 等,佢突然要ot 我又唔想企係街熱又濕等,上去搵了間coffee shop 飲野食蛋糕,坐係度舒服地等佢coffee 分3個size,點了coffee latte $52 18oz ,奶味可平衡咖啡本身架酸同苦味,朝早通常飲到齋啡,但中午過後過是怕咖啡因吸收太多失眠,似有奶架latte coffee cake 放係係玻璃櫃入面,強白光燈照住見到都流口水,賣相甚為吸引,就好似女生開了強光燈美圖,打靚了個樣。作為男人,點了個平實架蛋糕來食muffin $38 blueberry , 個muffin 都幾濕潤,面上大大粒blueberries $28 marble cake 是雲石蛋糕,好重牛油香架,好喜歡黑色朱古力味架紋路。呢間coffee shop 除了因為明星開設令好多人來朝聖,咖啡香醇,人唔會好多同迫,等人式慢活
Blooms Coffee

=====================

作為男人,點了個平實架蛋糕來食

2022-08-22 92 views
之前試過K11分店嘅奶啡,今次見到銅鑼灣新開咗間分店,一於試埋手沖咖啡同茶~ 呢度係open area嘅設計,開揚闊落,幾舒服👍🏻☕️ 𝗠𝗼𝘀𝗲’𝘀 𝗖𝗿𝗮𝗳𝘁 (𝗛𝗼𝘁 𝟭𝟮𝗼𝘇) $𝟳𝟴手沖有四款咖啡豆可以揀,當我掙扎緊應該要Nicaragua🇳🇮定Costa Rica🇨🇷嘅時候,年輕女barista好nice,主動問我平日鍾意咩風味,而且可以比我聞下咖啡粉嘅乾香再作決定。因為想要甜感出啲,所以就揀咗陳豪嚴選嘅Costa Rica COE Lot11 Finca Licho。粉水比1:15,溫度93°C,萃取時間2”55(計埋blooming)。首先可以聞下乾香,然後就開始睇barista表演。一開始會用比較大嘅水流,到尾段就拉高水柱以免攪動粉層。風味包括血橙、拖肥同紅茶。趁熱飲花香濃郁,口感乾淨,冷卻後血橙味同茶感嘅aftertaste會更突出,口感略澀。🍵 𝗚𝗿𝗲𝗲𝗻 𝗧𝗲𝗮 (𝗦𝗵𝗶𝘇𝘂𝗼𝗸𝗮) (𝗛𝗼𝘁 𝟴𝗼𝘇) $𝟰𝟰一入口就試到濃郁嘅甘甜,帶有強烈麥香,尾段完全無澀味,係同咖啡截然不同嘅體驗,有驚喜。第一次同時飲咖啡同綠茶,感覺呢個組合非常好💯 Barista好nice同

第一次同時飲咖啡同綠茶,感覺呢個組合非常好💯 Barista好nice同專業👍🏻
2022-08-21 94 views
星期日放假終於有me time可以坐低歎杯咖啡食件cake,之前已經係K11 Musea開店嗰陣飲過Blooms Coffee既咖啡,最近佢地係港島區開分店,咁近我當然要支持下啦😍Iced Latte ($46)夏天咁熱飲返杯冰凍既咖啡就最好不過啦,咖啡豆可以揀fruity or nutty,我今日就揀左杯Baroque (Fruity)既咖啡豆,漸層做得幾好,咖啡味香濃,牛奶同咖啡既比例恰到好處💯Marshmallow Latte ($60)呢款Marshmallow Latte賣相好吸引,夠哂IG-able,熱既牛奶咖啡上面係棉花糖cream,再用火槍燒至金黃色,可以先食左一半棉花糖先,另一半撈勻咖啡一齊飲,口感層次豐富Sliced Marble cake ($28)飲住咖啡食件cake夠哂歎,Blooms Coffee除左有靚咖啡之外,仲提供多款甜品,我今日就試左佢地既marble cake,甜度適中,牛油味香濃,正😍

Iced Latte ($46)

Marshmallow Latte ($60)

Sliced Marble cake ($28)

2022-08-18 124 views
餐廳要八點先有位,六點放工嘅大佬表示有兩個鐘唔知做乜好,所以就走咗上嚟時代廣場嘆杯咖啡。Marshmallow Latte 12oz $60其中一款Signature飲品,面頭係燒溶咗嘅棉花糖,個底就係牛奶咖啡。飲法亦都有兩種,你可以撈勻佢又得,食完面頭嘅棉花糖再飲咖啡都得。燒過嘅棉花糖軟綿綿,就咁食甜甜地。如果撈勻嘅話呢,棉花糖就會令到咖啡更加Creamy同埋香甜。我覺得呢杯係適合女士們飲用嘅Cappuccino 12oz $42揀咗Nutty,Cappuccino最好就係奶味同咖啡味都平衡,唔會互相搶咗大家嘅味道。Sliced Marbel Cake $28除咗有咖啡之外佢哋仲有唔同嘅甜點。例如呢件Marbel Cake~ 仲有其他唔同cake/ muffin 揀除咗有咖啡是沖嘅咖啡之外,呢度仲有咖啡豆賣。如果用嚟送俾朋友,好似有啲套裝都唔錯

Marshmallow Latte 12oz $60

Cappuccino 12oz $42

Sliced Marbel Cake $28

2022-08-16 91 views
以後去時代廣場約人飲咖啡,又多一個選擇!係食通天發現依間靚靚咖啡店金色 米白色格調,好舒服😌咖啡選擇非常多,第一眼就比signature coffee吸引住Signature coffee: Marshmallow latte棉花糖牛奶咖啡除咗賣相好可愛之外,飲落口感好特別,可以直接呷一口燒至軟身嘅棉花糖,又或者輕輕攪拌均勻,令棉花糖溶化喺咖啡之中,增加咖啡嘅甜味。口感溫和,而且唔會太過甜,仲非常少女心☺️☺️唔錯唔錯☺️☺️White Mocha 白摩卡咖啡係用咗白朱古力做嘅mocha估唔到拉花都好有心機,睇嚟佢哋每杯出品嘅咖啡,都好注重賣相👍🏼👍🏼打卡一流!有淡淡朱古力味,入口又唔會搶走咖啡香味咖啡口感好滑,令你想繼續大啖入落去鍾意白朱古力嘅就唔好錯過喇😎除咗咖啡之外,佢哋都有少量pastry供應享受咖啡嘅同時,可以食件蛋糕令成個下晝更加寫意!
以後去時代廣場約人飲咖啡,又多一個選擇!

係食通天發現依間靚靚咖啡店
金色 米白色格調,好舒服😌

咖啡選擇非常多,

鍾意白朱古力嘅就唔好錯過喇😎
Marble  cake

除咗咖啡之外,
佢哋都有少量pastry供應
享受咖啡嘅同時,可以食件蛋糕
令成個下晝更加寫意!

Marshmallow latte
White  mocha
Marble  cake
2022-08-16 257 views
🌺Blooms Coffee🌺⁡🥰巧遇陳豪咖啡☕⁡去睇戲前醫醫肚先,喺食通天搵食時,見到陳豪自家咖啡品牌嘅Blooms🌼,飲杯咖啡噗嘆先~⁡ ⁡Blooms位置都方便👍🏻,喺Times square食通天嗰度~⁡店面以白金為主色調,俾人感覺簡潔俐落😊~⁡製作咖啡嘅地方開揚,可以欣賞咖啡師的製作過程😎⁡🍋檸檬汁有氣冷萃咖啡☕⁡店員有如調酒師般製作出有層次的漸層😍⁡🌟Lemonade + Soda water +Cold brew coffee🌟⁡呢個組合完全代表夏天的味道🌞!!!⁡口味清新爽口,先有酸甜味,後有Cold brew咖啡香氣,最後有咖啡的回甘🥰~⁡好有層次👍🏻~⁡🍵靜岡焙茶⁡店員即席泡製,原茶葉香茶🍃~⁡製作時焙茶香氣四溢😊!!⁡琥珀色的茶湯入口溫潤甘醇,令人回味😋~⁡希望下次有機會試到陳豪嚴選😂⁡
🌺Blooms Coffee🌺⁡
🥰巧遇陳豪咖啡☕⁡
 ⁡

店面以白金為主色調,俾人感覺簡潔俐落😊~⁡
製作咖啡嘅地方開揚,可以欣賞咖啡師的製作過程😎⁡

🍋檸檬汁有氣冷萃咖啡☕⁡
店員有如調酒師般製作出有層次的漸層😍⁡

呢個組合完全代表夏天的味道🌞!!!⁡
好有層次👍🏻~⁡

🍵靜岡焙茶⁡
店員即席泡製,原茶葉香茶🍃~⁡

製作時焙茶香氣四溢😊!!⁡
琥珀色的茶湯入口溫潤甘醇,令人回味😋~⁡

希望下次有機會試到陳豪嚴選😂⁡