2024-11-05 434 views
【 藍山咖啡 】知道有呢間鋪頭,係因為俾個店名吸引咗。入到去,睇埋menu,個感覺就即刻覺得風格同西灣河一間咖啡店幾乎一樣,有好多好多款嘅咖啡,而且好平好平,係走最平民化嘅路線。即使係最貴嘅藍山咖啡,價錢都係同老M差唔多。真係平到令我懷疑係咪真係飲緊藍山咖啡?一杯100%牙買加藍山咖啡,我估可能會貴x3倍價錢。唔知點解可以賣到咁平,仲好似用虹笈嚟沖。但既然佢店名話明係藍山咖啡「專門店」,都要信佢喇。就算只係仿藍山豆,杯啡確係比一般齋啡texture「實」少少,佢呢個價錢已值回票價,冇得再有多要求及投訴。總之,用個腦諗住「藍山」嚟飲,呢杯就係藍山咖啡。呢度好明顯就係賣人情味,街坊化嘅餐廳氣氛。嘆杯藍山咖啡,叫碟港式西多士,成件事真係街坊價錢高質素思維享受。
【 藍山咖啡 】
藍山咖啡
知道有呢間鋪頭,係因為俾個店名吸引咗。
即使係最貴嘅藍山咖啡,價錢都係同老M差唔多。
唔知點解可以賣到咁平,仲好似用虹笈嚟沖。
但既然佢店名話明係藍山咖啡「專門店」,都要信佢喇。
總之,用個腦諗住「藍山」嚟飲,呢杯就係藍山咖啡。
呢度好明顯就係賣人情味,街坊化嘅餐廳氣氛。

【2023 年 3 月】去開深水埗都鍾意嚟呢度嘆杯藍山咖啡,食件西多士店面不大 (好似得 6-7 個座位) 又無靚裝修,就好似一般茶檔但是有好多款單品咖啡,仲要係虹吸有哥倫比亞、肯亞、日式炭燒等,最貴嘅藍山只係 HK$28傻媽最鍾意呢度嘅氛圍 ...聞住咖啡香,嘆杯靚啡食件西多士同店員阿姐閒話家常,感覺親切和夠哂地道飯點時間仲有家庭味十足嘅客飯仲好羨慕街坊可以點客梅菜蒸鯇魚飯配杯藍山咖啡,幾咁 chill傻爸。西多士餐 (HK$34) 轉招牌凍咖啡 (+HK$7)傻媽。藍山咖啡 HK$28虹吸咖啡即麿即沖,要等約 10 分鐘,要耐心等候喔~西多士是煎嘅,已經切好六份和淋上糖漿啱哂我呢啲懶人,搽勻啲牛油就食得 ~~麵包鬆軟富蛋香,入口不太膩口甜甜香香配黑咖啡一起食,真係絶配** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

【2023 年 3 月】

去開深水埗都鍾意嚟呢度
嘆杯藍山咖啡,食件西多士
但是有好多款單品咖啡,仲要係虹吸
有哥倫比亞、肯亞、日式炭燒等,最貴嘅藍山只係 HK$28
傻媽最鍾意呢度嘅氛圍 ...
聞住咖啡香,嘆杯靚啡食件西多士
同店員阿姐閒話家常,感覺親切和夠哂地道
飯點時間仲有家庭味十足嘅客飯

傻媽。藍山咖啡 HK$28
虹吸咖啡即麿即沖,要等約 10 分鐘,要耐心等候喔~

西多士是煎嘅,已經切好六份和淋上糖漿
啱哂我呢啲懶人,搽勻啲牛油就食得 ~~
麵包鬆軟富蛋香,入口不太膩口
甜甜香香配黑咖啡一起食,真係絶配

2023-03-18
Type of Meal
Tea
2023-09-04 929 views
已經開業22年。絕对冇错手做即磨藍山咖啡☕️。去哪找$28/杯!招牌咖啡更平到$18/杯!炸鮮魚$55-各位阿姐態度温柔爾雅!绝不会粗声粗气!如果你赶時間就不要去啦!所有order 即叫即做。冇味精,家庭主妇菜!慢功出细活呀!裝修沿用了22年,當然没有modern 新款,荔枝角道旁當然环境普通。不过咖啡的味道👅和服務的真誠再加無得比的价格就要来到幾次啦!不要不珍惜這難得的好小店呀!其他茶饮,沙雪都極吸引!選擇多!夏天冷汽稍少,遲些秋冬就perfect lar!
招牌咖啡更平到$18/杯!
炸鮮魚$55-
各位阿姐態度温柔爾雅!绝不会粗声粗气!

籃山咖啡
炸鱼
籃山咖啡
炸鱼
  • 芝士餅
2021-07-05 1847 views
SSP 太多太多太多太多打卡cafe已經去到有d麻木今日同大家講一間位於ssp,但遠離一級戰區低調的老店藍山咖啡與一般現在受歡迎的那些光鮮豔麗水泥loft風格的cafe比較這裏裝潢比較舊機器比較舊作為比較舊但咖啡比較好喝就像是少林寺的那位掃地增一樣低調沈穩但實力深不可測這裏有一宗種時光的味道就像是日本那些老咖啡一樣年長的店員會給你出乎預料的驚喜點了日式深烘培與set的麵包好不得了,深烘培的焦香加上尾韻的回甘你不會後悔的唯一缺點是店面有點熱吧冬天應該更好feel
SSP 太多太多太多太多打卡cafe
已經去到有d麻木
今日同大家講一間
位於ssp,但遠離一級戰區
低調的老店

這裏有一宗種時光的味道
就像是日本那些老咖啡一樣
年長的店員會給你出乎預料的驚喜

點了日式深烘培與set的麵包
好不得了,深烘培的焦香加上尾韻的回甘
你不會後悔的
唯一缺點是店面有點熱吧
冬天應該更好feel
2020-12-26 1739 views
黎到深水埗有好多好野食,種類繁多,咁啱想飲杯咖啡,於是就黎到南山咖啡專門店依度碰下運氣,因為依度既座位比較少,只坐到5、6個人已經好迫,加上疫情,可以坐既人數更少。黎到都預左有人食緊,好彩只係等左10分鐘左右,叫左比較出名既西多士餐($32),和比較特別既蜂蜜咖啡(隨餐+$9)。蜂蜜咖啡好快就到,奶分開放自己加,老闆娘强調吾使加糖。飲落果然甜度對我來說ok,如果淡少少更好,飲落好順滑,喉嚨好舒服。西多士炸到金黃色、熱辣辣,外少脆、內軟熟,好食。總結: 雖然環境細,但咖啡一流,會再來。

蜂蜜咖啡,西多士

西多士炸到金黃色、熱辣辣,外少脆、內軟熟,好食。

總結: 雖然環境細,但咖啡一流,會再來。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$41 (Other)
蜂蜜咖啡,西多士
  • 蜂蜜咖啡
2020-10-18 1224 views
人生的種種,也就隨緣吧☺️這間位於深水埗的小店格局就像茶餐廳般 有三位姨姨主理的藍山咖啡專門店店內只有三張枱牆上貼滿用書法寫成的標示及字畫賣的是碟頭飯、公仔麵亦有好好飲的咖啡 款式甚多我們點了一凍一熱的招牌咖啡(熱$16、凍$18)用的是意大利咖啡豆我喝熱的味道香濃厚實 帶甘 不酸好喝👍🏻👍🏻建議飲熱的 凍飲比較普通這裡唯一的缺點是地方小 座位少所以我哋都快快飲完走人以免門外的客人等太耐住附近的朋友可以買外賣回
人生的種種,也就隨緣吧☺️

這間位於深水埗的小店
格局就像茶餐廳般
有三位姨姨主理的藍山咖啡專門店
店內只有三張枱
牆上貼滿用書法寫成的標示及字畫
賣的是碟頭飯、公仔麵
亦有好好飲的咖啡 款式甚多
我們點了一凍一熱的招牌咖啡
(熱$16、凍$18)
用的是意大利咖啡豆
所以我哋都快快飲完走人
以免門外的客人等太耐
住附近的朋友可以買外賣回
2019-10-21 1289 views
....凍咖啡,又甜...又冇咖啡味....個三文治冇特別,一般平民餐廳都食到,員工勁冇禮貌....一定不會再去....沒有什麼特別,我勁鍾意飲咖啡都唔會再去堅唔掂,大家樂都好飲過佢....,又細又污糟.....最靚就係隻杯..............

2019-10-21
Waiting Time
25 Minutes (TakeAway)
2019-09-01 1136 views
用心製作的西多!佢係一件西多士切成六件去煎㗎,所以四邊都好脆,再加上一杯咖啡,真係好好味🤤深水埗下午茶首選。雖然得四張枱,但係都坐得ok喎!誠意推薦👍🏿👍🏿

2019-06-12 1023 views
藍山咖啡專門店聽名字真係聯想唔到只係一家裝潢老舊, 位置細細嘅小店, 真的最多只能逼逼的坐幾個人, 不岀十個!我是常客, 小店入面三四位姐姐都認得我了, 全日佢地都幾乎忙個不停, 午餐時間一位難求!其實佢地煮得真係好好食, 每日都有類似家常便飯的選擇.. 我最愛就係叉燒滑蛋飯!不要以為周圍都食到有幾好食, 我從未在其他餐廳食過咁好食的叉燒蛋飯, 好似媽媽煮嗰種味道 🥰 而飲品最愛就係熱玫瑰茶。咖啡種類多,至於我不是咖啡控不知是否正宗, 但見不時有客人專登買走咖啡就知道應該不錯吧!

早前朋友推介深水埗一間隱世咖啡店。於是前幾天下午特意去試一試!簡簡單單的一個小店,小小的店面,可能走過了也沒注意到原來這裡有家藍山咖啡專門店!點了一杯蜂蜜咖啡,只需要 $19 !咖啡店應該是由三個姨姨合作經營,客人主要是街坊熟人,大家有說有笑,讓人感覺很溫馨。即磨咖啡香氣濃厚淡淡回甘,配上這個價格,真的是在香港絕跡的良心小店!點了一個飛碟,正常沒驚喜。但我卻很喜歡這個西多士!媽媽小時候也試過整這種西多士給我吃,很有家的味道!方包飛邊,二面沾蛋漿再煎至淡淡金黃色,再加入少量糖漿一起吃。軟棉棉的麵包多士之間,夾了一層薄薄的花生醬。配上咖啡,是一個很好的下午茶組合。店內只有三幾張小枱,大概7至8人已滿,但用心制做,總對值得支持!
蜂蜜咖啡
點了一杯蜂蜜咖啡,只需要 $19 !
芝士玉米飛碟

點了一個飛碟,正常沒驚喜。

西多士

但我卻很喜歡這個西多士!
媽媽小時候也試過整這種西多士給我吃,很有家的味道!
軟棉棉的麵包多士之間,夾了一層薄薄的花生醬。
配上咖啡,是一個很好的下午茶組合。

2019-01-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
蜂蜜咖啡
西多士
2019-01-29 1248 views
工作關係路經深水埗,想買杯咖啡,搜尋下發現這間小店,好像很不錯,就興致勃勃地來到。小小的街坊店面,店內有三幾張小枱可以坐,可容納的客人不多。價錢是時光倒流嗎?熱的咖啡全是廿蚊或有找!而且都是即磨的,內心激動了一下!這店既然叫作藍山咖啡專門店,好,就試試$16的招牌咖啡!狹小的廚房內擠了三個姨姨,一個收錢,一個沖咖啡,另一個似是煮其他熟食的,合作無間!我自攜的咖啡杯太高,放不上咖啡機,姨姨幫我沖在普通杯內,再倒入我的杯。整個購買過程姨姨都笑容滿面,讓人感覺很溫暖。沒加奶加糖的齋啡,入口沒有絲毫苦澀或酸味,香氣在口內徘徊良久不散!竟然香到這種程度!重點是一杯只是$16!姨姨!請在我家樓下開一間分店,我天天來幫襯!

小小的街坊店面,店內有三幾張小枱可以坐,可容納的客人不多。

招牌咖啡

• 藍山咖啡
呢日去開SSP,離夜晚約左人重有少少時間,所以周圍行下睇下有咩好食~~即係上OPENRICE睇下D評價,唔少人都話佢D 咖啡好好飲,講到咁隱世,唔飲唔得啦。舖頭細細得四張台,有時要同人搭台,重可以望到廚房D姨姨沖咖啡,感覺好溫馨點左個西多士套餐,都只不過係$32個多士都令我幾意外,因為食落好鬆軟,唔會乾爭爭,中間重搽左花生醬,超用心!重點係食落好香,無蛋腥味,亦都唔會食到滿口油,呢個西多我俾100分埋少少睇,,佢岩岩好炸到金黃色咁,炸香左既蛋汁衣索曬D煉奶,好好妹呀!我依家一路打返個食評出尼都口水倒流最後,呢杯咖啡第一啖入口我有少少嚇親,有D苦(可能我唔識飲)但第二口開始,神奇既事出現了,竟然一D都唔苦,甘香得尼一D都唔澀口飲完之後個口依然殘留住咖啡既香味,但就唔係澀住個口個隻送多士尼講,一流總括尼講,呢間野暫時係我人生中最平價既幸福~~希望唔好咁多人去啦,HAHAHA
點左個西多士套餐,都只不過係$32

我依家一路打返個食評出尼都口水倒流

招牌咖啡(套餐)
飲完之後個口依然殘留住咖啡既香味,但就唔係澀住個口個隻
送多士尼講,一流

總括尼講,呢間野暫時係我人生中最平價既幸福~~
希望唔好咁多人去啦,HAHAHA
Other Info. : 話說,我食食下野隔離台個熟客提我唔好將個袋放係門口位,驚俾人搶左去,好SWEET AH~同埋老板會成日同D熟客傾計,好似屋企咁~
$32 (Tea)
西多士(套餐)
招牌咖啡(套餐)
2019-01-12 510 views
平日中午時間,店內空間不大,只有三張小台子,卻坐滿了人,有一定實力。似係主打街坊生意,有人食公仔麵,有人食碟頭飯。買左一杯招牌咖啡外賣,不加奶不加糖,$16,價錢比連鎖店相宜。老牌娘熱情有禮,感覺良好。咖啡香氣十足,夠熱,豆香濃厚,不酸,偏苦,有淡淡回甘,不錯。而且大大杯,普通紙杯近乎全滿。自己沖都唔止呢個價,超級抵飲。良心小店,真係買少見少,經過不坊試下。讚👍🏻聽講小店另一推介係飛碟,下次試下先。

TakeAway
  • 藍山咖啡
小店好細,三張細枱,十張以內既凳街坊入到去無一不嗌 「藍山咖啡」大概係性價比真係太高了無華麗既裝潢,無西式既靚柸有既就只係一杯無被呢d外在無謂野令價錢上漲既靚咖啡將咖啡豆即磨成粉,用專業咖啡機將咖啡滴出,煮成一杯價值 $25既藍山咖啡咖啡香氣撲鼻,仲有淡淡既烘焙味道,容易入口,一d酸味都無食物既選擇唔多,有港式既公仔麵同法式烘包,味道不過不失,豬扒有d鞋。然而食物唔係重點,重點係咖啡。店子太小,Dine in 食完會一身油煙味喔

小店好細,三張細枱,十張以內既凳
街坊入到去無一不嗌 「藍山咖啡」
大概係性價比真係太高了
無華麗既裝潢,無西式既靚柸
有既就只係一杯無被呢d外在無謂野令價錢上漲既靚咖啡
咖啡香氣撲鼻,仲有淡淡既烘焙味道,容易入口,一d酸味都無
招牌咖啡 (左) &  Latte (右)

豬扒反蛋丁

店子太小,Dine in 食完會一身油煙味喔
豬扒炒蛋烏冬
2019-01-01
$35 (Lunch)
招牌咖啡 (左) &  Latte (右)
2018-11-05 596 views
從OpenRice發現深水埗有一間必試嘅藍山咖啡店 睇都話鋪仔細細但係由三個阿姨合力經營 挑起條筋就去思考其實我平時只係飲有white coffee架乍估唔到我嘅第一杯black coffee 比左佢。雖然有俾奶我 但係我竟然覺得唔落奶好飲啲 🤪由於貴又唔係好想lunch食到咁飽所以只係叫咗份火腿芝士法包 藍山咖啡要加$13 買單成為$43 =出面大型連鎖店嘅一杯咖啡價錢仲要唔好飲㗎喎 其實出邊講緊嘅一杯藍山咖啡最平可能都要$60-$70 雖然地方細細坐得都真係幾唔舒服同埋唔可以hea得太耐 同埋佢都幾fushion吓 除咗一般三文治餐蛋麵芝士蛋糕等等西式嘢之外 竟然仲有中式飯餐 好似今日就見到人哋食蕃茄薯仔滑雞湯飯 叉燒蛋飯 等等 睇落好似九唔搭八但係你見鋪頭入面都pro pro地有部咖啡機你就知道三位姨姨來頭都應該唔少。😅😅Anyway Good try 👍🏻👍🏻其實佢普通嘅招牌咖啡都應該唔太差仲唔使加$13😬 再試埋佢嘅西多士😋😋😋
其實出邊講緊嘅一杯藍山咖啡最平可能都要$60-$70
再試埋佢嘅西多士😋😋😋