2023-01-17 196 views
天氣咁凍,收工同同事即興去食雞煲之後打邊爐,叫咗個胡椒豬肚雞煲,好足料,而且味道濃郁得嚟又唔會好膩口,飲完個身暖笠笠,豬肚香軟,雞肉入口好嫩滑🤤即炸響鈴卷|黑豚肉炸響鈴即叫即炸,脆卜卜,淥幾秒就食得朋友唔食牛就叫份黑豚肉試下,黑豚肉纖維比普通豬肉更為細緻,肉質柔軟得嚟帶有濃濃嘅香甜味道😋🐙白灼八爪魚粒白灼原汁原味,八爪魚粒新鮮,口感嫩脆爽口🐖麻辣豬耳切成幼絲嘅豬耳口感爽脆,又麻又辣嘅味道,十分開胃🐖檸檬豬手秋冬乾燥皮膚又痕又乾,食返個豬手補下啲骨膠原啱晒,豬手皮彈爽口7:30前埋單仲有88折,好抵食🤩

即炸響鈴卷|黑豚肉
炸響鈴即叫即炸,脆卜卜,淥幾秒就食得
朋友唔食牛就叫份黑豚肉試下,

🐙白灼八爪魚粒
白灼原汁原味,八爪魚粒新鮮,口感嫩脆爽口

🐖麻辣豬耳
切成幼絲嘅豬耳口感爽脆,又麻又辣嘅味道,十分開胃

🐖檸檬豬手

7:30前埋單仲有88折,好抵食🤩
2023-01-17 145 views
自從屯馬線開通之後,真係比起以往多咗機會嚟九龍城區搵食😎醬料區選擇好豐富,有齊我鍾意嘅配料🤪古法羊腩煲作為羊腩煲忠實愛好者,冬天當然要整返煲羊腩煲😝羊腩嘅份量唔少,而羊肉層次、口感變化豐富,市面上有啲店舖會將羊腩燜得太腍,但呢間就剛剛好,係我比較鍾意嘅質感😋仲有唔少得腐竹,配上羊腩煲特別入味,能夠吸引味蕾😍食羊腩煲靈魂係腐乳,腐乳調較得剛好,配搭羊腩一流😃夫妻肺片最愛涼拌菜式之一,夠香辣夠惹味,好滿足🤩毛肚打邊爐唔係好多地方食到毛肚,既然見到餐牌有就梗係唔會錯過,口感非常爽脆🥳19:30前埋單可以打88折,有時收早可以約朋友過嚟食個早飯!
自從屯馬線開通之後,真係比起以往多咗機會嚟九龍城區搵食😎
醬料區選擇好豐富,有齊我鍾意嘅配料🤪
古法羊腩煲
食羊腩煲靈魂係腐乳,腐乳調較得剛好,配搭羊腩一流😃
夫妻肺片
最愛涼拌菜式之一,夠香辣夠惹味,好滿足🤩
2023-01-16 157 views
今日相約左一班好姊妹起去食餐飽,因為已經食厭左啲貴夾唔飽嘅菜式🤣今次朋友幫手係WhatsApp 訂位都幾方便~餐廳幾闊落,可以坐耐啲唔洗迫迫夾夾唔舒服。首先叫左個重慶雞煲,雞件大件厚身兼飽肚,聞落都幾香,叫多個黑豚肉,係惹味湯底入面滾一滾,滿足哂我地想食啖啖肉的慾望。除左雞煲都叫左啲小食試下,朋友鐘意食辣,叫左麻辣豬耳,仲有夫妻肺片味道都唔錯,個人就鐘意泡椒鳳爪,幾入味,辣度剛好。幾個女仔食完雞煲飽哂,但仲有個甜品胃食得落嘢😆黎埋個紅糖糍粑,甜蜜滋潤,埋單都幾抵因為係7點半前走左,有88折😙
📍地址: 土瓜灣浙江街18號利·港灣18 一樓✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:4/5↠⏰時段: Dinner 19:00 ↞ 🌶🍲🐔❝重慶雞煲❞ $238 + 牛筋腩 $68❀ 秘製醬料、洋蔥、芹菜、香菇、芫荽 (辣度:小辣)☞ 整體都唔差,份量亦都好多,尤其係牛筋腩,不過叫小辣相對地唔算好辣,而且味道都夠,而啲雞件都好滑;另外,牛筋腩亦都好腍。☞ 食完可以叫佢加湯打邊爐❀ 鮮鵝肝($68)、自家製韭菜餃(半打)($36)、即炸響鈴卷($38)、雙拼蚌($138)—————————————————————🌶🦞❝麻辣小龍蝦 (小辣) ❞ $128 (一斤)☞ 呢個麻辣小龍蝦係佢嘅招牌菜,而佢嘅小龍蝦都好新鮮,不過佢個麻辣都幾勁,雖然唔係以啖啖肉為賣點,但係都好鮮甜。—————————————————————🌶🍽❝滷水拼盤❞ $88☞ 呢個拼盤不過不失,但係味道略為淡,但份量好大。—————————————————————🌶🧊🥣❝ 涼拌海蜇頭❞ $68☞ 佢個賣相麻麻地,但係食落都幾爽口。—————————————————————
📍地址: 土瓜灣浙江街18號利·港灣18 一樓

✿😋味道😋:3/5
✿🏙️環境🏙️:4/5
✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5
✿👀賣相👀:3/5
✿💰價位💰:4/5

↠⏰時段: Dinner 19:00 ↞

🌶🍲🐔❝重慶雞煲❞ $238 + 牛筋腩 $68

❀ 秘製醬料、洋蔥、芹菜、香菇、芫荽 (辣度:小辣)

☞ 食完可以叫佢加湯打邊爐

鮮鵝肝(
自家製韭菜餃
即炸響鈴卷
雙拼蚌

—————————————————————

🌶🦞❝麻辣小龍蝦 (小辣) ❞ $128 (一斤)

麻辣小龍蝦

🌶🍽❝滷水拼盤❞ $88

☞ 呢個拼盤不過不失,但係味道略為淡,但份量好大。

滷水拼盤

🌶🧊🥣❝ 涼拌海蜇頭❞ $68

☞ 佢個賣相麻麻地,但係食落都幾爽口。

涼拌海蜇頭

—————————————————————

🍯❝ 紅糖糍粑 ❞ $68 (大)

☞ 呢個紅糖糍粑認真麻麻,佢嘅黑糖可以自己加,呢個大size有12條,我覺得佢炸到個面太硬,入邊都係煙靭,但係佢嘅油億味好重,整體都好差。

紅糖糍粑

🍺❝ 森堡啤酒 ❞ $22

☞ 重點就係配埋戰鬥碗嚟飲

🧃❝ 天地壹號 ❞ $15

天地壹號

2023-01-06
$280 (Dinner)
2023-01-06 225 views
同事住土瓜灣介紹這間餐廳,上星期途經打算入內試試,點知無位,今次特登WhatsApp訂枱,入座時間尚早,不算太多人,地方也很寬躺 枱與枱之間有足夠距離,最怕坐得太逼夾打開餐牌,食物選擇種類很多,佐酒小吃,涼拌小吃,麻辣系列,小炒菜式應有盡有天氣凍最好就係食點暖胃的食物,就點了胡椒豬肚湯底,既可當湯飲又可打邊爐,先來呷一口湯,微微的豬肚味混入濃郁胡椒味和淡淡的辛辣味,喝了一碗已感覺到胃部有一股暖暖的,煱內有鮮嫩的滑雞和軟熟的豬肚,飲左幾碗湯再加煱內食材已經飽左六成,所以我們只點了爽口的黑柏葉和碧綠的生菜麻辣豬耳伴上芫荽蔥,芝麻和花生,食落緊香口,爽口的豬耳每條也掛上又麻辣的味道,真係食不停口最後來個甜品,紅糖糍粑我最喜歡吃煙煙韌韌的質感加上香濃的紅糖,整個配搭非常美味早食早享受, 7:30前已經買單,所以可以享受八八折優惠,真係超抵

2023-01-04 150 views
土瓜灣有好多隱世美食,上星期試左間主打雞煲同酸菜魚嘅餐廳,絕對值得推介!呢間7:30前埋單仲有88折優惠!仲可以經WhatsApp訂座! 香辣烤魚煲烤魚煲份量好多,用上精選原條海鱸魚,配上唔同香料,愈食愈頂癮!客人可以選擇辣度,我揀左小辣、開胃惹味~ 值得一試!麻辣豬耳豬耳好爽口,食落唔會有腥味,又麻又辣好過癮~ 係非常開胃嘅前菜!毛肚牛肚洗得好乾淨,亦都非常開胃~ 小編朋友表示好鍾意!品記鮮粉人家私房菜館 (土瓜灣)土瓜灣浙江街18號利·港灣18 1樓

香辣烤魚煲

麻辣豬耳

毛肚
牛肚洗得好乾淨,亦都非常開胃~ 小編朋友表示好鍾意!

品記鮮粉人家私房菜館 (土瓜灣)
土瓜灣浙江街18號利·港灣18 1樓
2022-12-31 142 views
心血來潮想食羊腩煲😆 原來可以 WhatsApp 訂座,唔洗等👍🏻 即興好方便.古法羊腩煲啲羊肉真係好正! 炆到好琳,一放上枱已經好想羊味,而且份量都好多,肉多😆 咁著又有冬菇,最正係枝竹吸晒啲精華,配飯一流.即炸響鈴卷枝竹都唔夠,加埋響鈴先入味😍.黑豚肉好靚既雪花♥️ 好香肉味,油脂分佈都好平均.檸檬豬手呢個幾特別,好少見會加檸檬,但係正既。酸酸地配埋豬手皮既骨膠原.毛肚每次羊腩煲都會點,好爽.同埋我地趕得切7:30前走,咁就 88 折,係正呀😍
古法羊腩煲

即炸響鈴卷
枝竹都唔夠,加埋響鈴先入味😍

黑豚肉
好靚既雪花♥️ 好香肉味,油脂分佈都好平均

檸檬豬手

毛肚
每次羊腩煲都會點,好爽

同埋我地趕得切7:30前走,咁就 88 折,係正呀😍
2022-12-30 125 views
有得經 wtapps 訂位不過當日訂必定訂吾到只能walkin 碰一碰運氣好彩都吾洗等好多張就有位一坐下就想快點定好湯底本來想選老壇酸菜魚(湯底不能走辣)改為叫品記花膠養生雞煲 桃膠,滑雞,紅棗,杞子,淮山,黨參超保生手切本地肥牛小羔羊肉片特大a級廣島蠔脆鯛魚片豬黃喉鮮鵝什鮮魚卜生雞蛋手打魚麵手打墨魚滑手打蝦滑萵筍片渣竹蔗茅根梳打水可口可樂(支裝/罐裝)秘製醬汁必要一試落單後超快上齊桌上ps. 吾想打邊爐仲可以叫小菜都幾多元化
有得經 wtapps 訂位
不過當日訂必定訂吾到
只能walkin 碰一碰運氣
好彩都吾洗等好多張就有位
一坐下就想快點定好湯底
本來想選老壇酸菜魚(湯底不能走辣)
改為叫
品記花膠養生雞煲
桃膠,滑雞,紅棗,杞子,淮山,黨參
超保生

手打蝦滑
萵筍片

渣竹蔗茅根
梳打水
可口可樂(支裝/罐裝)

秘製醬汁

2022-12-30
Type of Meal
Dinner
2022-12-30 109 views
難得香港咁凍,一定要食羊腩煲😝 因為羊腩煲暖身驅寒🥳 食完成個人都會覺得暖啲,但記得唔好唔太凍都食,因為會引致口瘡、失眠、便秘等問題‼️真係長知識🤔小食我推介麻辣豬耳同白灼八爪魚粒,絕對係開胃菜同一邊吹水一邊食,爽口加有咬口令人增加食慾😎到我最中意嘅甜品- 红糖糍粑 係用糯米同红糖做嘅,可以想像為湯丸嘅朋友😁 入口先係黄豆糖粉香甜的味道,跟住係糍粑軟林林煙煙韌韌嘅口感,因為外皮脆,所以食落更好食😍

2022-12-30 99 views
打邊爐最緊要係靚湯底,食咩都會加咗分😝 今次揀咗胡椒豬肚雞煲,嗰湯底好正,我自己個人建議食咗啲雞先😝 因為太熟會減咗分,之後就可以拎即炸響鈴卷掂湯底🥳 浸一浸就拎返上嚟,就已經好入味😝 亦都可以就咁食,佢好貼心咁俾埋醬你👍🏻👍🏻如果想傾偈/等人一定要嗌白灼八爪魚粒,絕對治到口痕😝好爽口🥳 夫妻肺片都係值得嗌,片大而薄,粑糯入味,麻辣鮮香😝不過唔受得辣同內臟嘅千祈唔好嗌😂 未必啱食😵‍💫

2022-12-24 108 views
朋友推荐的,第一次walk in因为我没有蓝码只能打包回来,第二次赶上冬至提前预约留座。设定用餐时间2h。总之就是很满意,三个人吃吃到扶墙出。点了半只鸡公煲(辣度可以自选),加了木耳、冬瓜、潮州鱼皮饺、土豆片,中途还加了一个什么炸蟹饼。鸡有鸡味,土豆片店家也帮忙做好下锅,还告诉我们煮的火候跟时长。下次等人多了来打算试一试羊肉煲和猪肚鸡。真的超多人,有情侣来撑台脚也有朋友仔三五成群。一定一定一定一定记得要预约!不然真的要等很久。

真的超多人,有情侣来撑台脚也有朋友仔三五成群。
一定一定一定一定记得要预约!不然真的要等很久。
鸡公煲
2022-12-22
$158 (Dinner)
鸡公煲
  • 重慶雞煲
📎餐廳類別:打邊爐/煲類⏰用餐時段:晚市👉🏻👉🏻適合:朋友大夥兒飯聚👭👫👬一家大細家庭聚餐👨‍👩‍👧‍👦🍽餐廳環境:🧡🧡🧡💛💛🙋🏻‍♀️餐廳服務:🧡🧡🧡🧡💛👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳味道🧡🧡🧡🧡🧡💲性價比:🧡🧡🧡🧡💛🔸營業時間:~12:00 am (5🧡最高)冬天🥶必食呀😳😳😳呢間餐廳好受歡迎 一定一定要卜位呀事關我卜咗位 上到餐廳全Full~~~~仲見到好多walk-in 等位!得兩個人食 所以浄係叫咗好少嘢食豬骨煲 又平份量又多👍🏻👍🏻個湯底夠味又濃郁 🐷骨嘅肉好滑 啲雞腳都好好咬口😋仲有我好鐘意食嘅粟米🌽香甜~配料叫咗小小 鵝腸爽口!🫣韭菜餃皮薄餡靚!連響鈴都好好食!!!👅另外叫咗辣子雞軟骨 小小辣不過好惹味🌶甜品揀咗桂花冰粉 但冇想像中好食🤧呢間店真超高水準 一定會再食🤩🤩
📎餐廳類別:打邊爐/煲類

🔸營業時間:~12:00 am
(5🧡最高)

冬天🥶必食呀😳😳😳
呢間餐廳好受歡迎 一定一定要卜位呀
事關我卜咗位 上到餐廳全Full~~~~
仲見到好多walk-in 等位!
得兩個人食 所以浄係叫咗好少嘢食

配料叫咗小小
鵝腸爽口!🫣韭菜餃皮薄餡靚!
連響鈴都好好食!!!👅

另外叫咗辣子雞軟骨 小小辣不過好惹味🌶

甜品揀咗桂花冰粉 但冇想像中好食🤧

呢間店真超高水準 一定會再食🤩🤩
2022-12-02
$300 (Dinner)
  • 豬骨煲
2022-12-08 265 views
呢間火鍋店超級爆,如果想食要提早訂位,我就提早左一個星期訂位。一行七人book左間房,呢到有熟食同火鍋,黎到梗係叫啲小食先,白灼鵝腸栢葉、麻辣土豆絲、乾扁四季豆、麻辦牛展、雞腳,本人食得辣但叫左中辣,覺得唔係好辣,建議食辣人士可以食大辣,栢葉好爽,個雞腳最岀色,做法有少少椒鹽感覺。跟住叫左個細羊腩煲同一隻雞雞煲,羊腩都好淋及入味,雞煲都係唔夠辣,牛肉都好正,整體火鍋料都新鮮。座位較迫,服務一般,食物質素高。
座位較迫,服務一般,食物質素高。
2022-12-07
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • 手切本地肥牛
  • 古法羊腩煲
2022-11-27 242 views
琴日落堂之後,喺土瓜灣搵嘢食, search下見到呢一間嘢最近好似好多人食,即刻去試吓🤣🤣見到佢除咗火鍋之外,仲有小菜👍🏻我哋叫咗雞煲,麻辣鮮香之餘風味十足,個人認為呢個份量屬於比較大份,兩個女仔應該食唔晒🤣雞件嫩滑,吸晒啲湯汁非常入味!另外,我哋仲叫咗麻辣豬耳,爽口得來唔會硬骨骨,平時食唔到豬耳既朋友仔都推介試吓!涼拌木耳亦都唔錯,有啲陳醋嘅味道好開胃!除此之外,我哋覺得響鈴係必點,鮮炸響鈴就咁食都非常好味,點埋個湯底真係不得了。

2022-11-26 226 views
天氣涼了🌾🍃, 好想食羊腩煲🐑,探完朋友大家係附近搵特色小菜館,用whatsapp訂座超方便🥰。 ✨古法羊腩煲🐑羊肉好鮮嫩, 加上其他配料好入味, 食完個身好暖。 食完羊腩煲用嚟打邊爐。✨即炸響鈴卷 這個超讚, 即炸非常新鮮, 食落已經脆卜卜, 又唔會好油膩。✨黑豚肉🐷 非常新鮮,肉質鮮嫩, 點樣淥都唔會好 韌✨白灼八爪魚粒🐙 粒粒爽脆彈牙,份量真係好足,吃不完,而且秘製醬料好有特色,回味無窮。✨麻辣豬耳🐽食川菜梗係要點返個麻辣菜式, 這個味道不會太辣,好適合香港人口味。✨紅糖糍粑,我很喜歡的菜式之一,平時好喜歡吃煙煙韌韌既食物,這個好驚喜, 差不多成碟都是我吃的。剛好可享用7:30前埋單88折優惠。

✨古法羊腩煲🐑

✨即炸響鈴卷

✨黑豚肉🐷
 非常新鮮,肉質鮮嫩, 點樣淥都唔會好 韌

✨白灼八爪魚粒🐙

✨麻辣豬耳🐽

剛好可享用7:30前埋單88折優惠。

Type of Meal
Dinner