2023-03-30 87 views
#petfriendly 呢日有落微微雨,但好彩門口位有瓦遮頭。地點就係東岸公園隔一條街,食完就可以去散步。重點係啲野食好好食!值得encore。—-丨芝士吐司盒配蒜蓉包條牛油蒜蓉好正,條條包條都好脆好重口味芝士熱辣辣!成個吐司盒可以當一個主食咁食,兩個人食到好飽,無再額外叫多個主菜—-丨芭菲杯細細杯入面有好多配料~ 最鐘意烏龍奶凍、蕨餅同焦糖脆脆。整體唔會好甜好膩—-丨花生醬奶蓋咖啡邪惡奶蓋好濃花生味,忍唔住就咁食啲奶蓋
#petfriendly

呢日有落微微雨,但好彩門口位有瓦遮頭。
地點就係東岸公園隔一條街,食完就可以去散步。

重點係啲野食好好食!值得encore。

丨芝士吐司盒配蒜蓉包條
牛油蒜蓉好正,條條包條都好脆好重口味

丨芭菲杯

丨花生醬奶蓋咖啡
邪惡奶蓋好濃花生味,忍唔住就咁食啲奶蓋

2023-03-30 56 views
北角·小清新純白文青Cafe Bunphant Coffee📍北角炮台山宏安道18號威徳閣地下7號舖➰近排北角炮台山依邊開左間純白Cafe,就嚟同朋友試一試。餐廳以落地玻璃開揚採光,以全白色簡約風格裝修,都幾有特色。✥特色蓋飯 💲118 ⭐️4.1/5⭐️材料非常豐富,有蟹肉﹑蟹籽﹑雞肉﹑溫泉蛋﹑雜錦沙律等,再配埋飯汁,撈勻一齊入口層次感非常豐富,可以一試。.✥紅酒牛肋條闊條麵 💲130 ⭐️4.1/5⭐️上枱吸睛,紅酒汁掛滿闊條麵,牛肋條軟稔入味,不錯。.✥松露芝士法式吐司 💲120 ⭐️4.1/5⭐️要等待20-30分鐘,即點即焗,伴碟有士多啤梨藍莓等碎粒,當然仲有份量豐富嘅黑松露醬,多士亦有芝士餡,配上密糖,多重元素混合非常滋味,可以一試。
北角·小清新純白文青Cafe

Bunphant Coffee
📍北角炮台山宏安道18號威徳閣地下7號舖

✥特色蓋飯 💲118 ⭐️4.1/5⭐️
特色蓋飯

✥紅酒牛肋條闊條麵 💲130 ⭐️4.1/5⭐️
上枱吸睛,紅酒汁掛滿闊條麵,牛肋條軟稔入味,不錯。
紅酒牛肋條闊條麵

✥松露芝士法式吐司 💲120 ⭐️4.1/5⭐️
松露芝士法式吐司
特色蓋飯
紅酒牛肋條闊條麵
松露芝士法式吐司
2023-03-29 695 views
朋友知道我係 #開心果控 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)所以佢一去完呢間Cafe,立刻推薦我去😆然後過2日我已狗衝去了!但,飲品出色,食物需要改進★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*💚開心果特調奶 $55為左開心果,我放棄了咖啡😅😅賣相超級靚嘅開心果特調,影返幾張先飲第一啖!有一半都用上開心果奶蓋😳😳先不一啖黎飲,超級濃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)厚厚嘅奶蓋,成大啖不黎飲都唔過份啊🥰🥰杯側邊都整咗濃郁開心果醬,一樣可以飲埋😆將整杯攪勻,仍然喝到濃郁的開心果味仲有食到開心果碎粒,沒有被鮮奶搶過味道!🔸不過溫提~呢杯飲品好漏🫥🫥🍞松露芝士法式吐司 $120呢個製作需時長,佢寫要整30分鐘,就真係啱啱等左30分鐘😅😅味道方面…….中伏!French Toast同鹹嘢完全唔夾啊!!!!!! 我知我衰,嗌左個咁漏嘅🥹French Toast的確充滿蛋香及鬆軟。但係始終配honey🍯/果醬同啲生果會夾少少…同松露芝士係完全2樣嘢…而且Truffle味唔夠。另外,本身French Toast已夠漏…配啲Fresh啲嘅材料會好啲啊🥹食左幾啖呢個,真係漏到我想嘔了🤢

但,飲品出色,食物需要改進

💚開心果特調奶 $55

為左開心果,我放棄了咖啡😅😅
賣相超級靚嘅開心果特調,影返幾張先飲第一啖!
杯側邊都整咗濃郁開心果醬,一樣可以飲埋😆
🔸不過溫提~呢杯飲品好漏🫥🫥

🍞松露芝士法式吐司 $120

松露芝士法式多士
松露芝士法式多士

食左幾啖呢個,真係漏到我想嘔了🤢

🔸建議大家可以試下呢度嘅飲品先啊

開心果特調奶
炮台山最近又有新𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞𝐬𝐡𝐨𝐩加入啦!𝐂𝐚𝐟𝐞走純白小清新風 店內環境簡潔乾淨利落設有室外毛孩友善區和室內位置 空間感蠻大有輕食/咖啡/鮮奶特飲/甜點蛋糕.① 開心果特調奶💚// 開心果迷一定要點這杯!加上開心果奶蓋、開心果醬和鮮奶~開心果奶蓋食起來十分香濃,濃厚質感很好食,大口大口的食!飲到一半可以稍作攪拌再飲,但是開心果醬會結成顆狀不能完全攪勻,所以最後還是用匙羹食~不過整個開心果味道很夠濃,而且漸層超級靚!//𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌗② 𝐏𝐢𝐧𝐞𝐚𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤// 假期就是想來點不一樣!菠蘿果酸跟黑咖啡搭配提神又清新,比起單飲齋啡來得精彩。用上高身杯子載著很可愛!//𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌗③ 開心果巴斯克蛋糕🍰💚// 巴斯克現在在各家𝐂𝐚𝐟𝐞內幾乎是必有甜品,巴斯克中間呈半流心狀,開心果香濃郁!還會淋上澎湃奶蓋,整體好食!//𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌗④ 肉桂卷🍴// 肉桂卷即叫即翻熱,外層烤至微脆,內裡鬆軟,每一層都佈上滿滿的肉桂粉,還有奶蓋和焦糖餅碎在表面。//𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌑.💚Bunphant Coffee (北角)北角炮台山宏安道18號威徳閣地下7
炮台山最近又有新𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞𝐬𝐡𝐨𝐩加入啦!
𝐂𝐚𝐟𝐞走純白小清新風 店內環境簡潔乾淨利落

開心果巴斯克蛋糕

④ 肉桂卷🍴
𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Cinnamon

💚Bunphant Coffee (北角)
北角炮台山宏安道18號威徳閣地下7號舖

#aiiifoodie_炮台山 #aiiifoodie_fortresshill
開心果巴斯克蛋糕
Cinnamon
2023-03-22 438 views
係ig loop loop下無意中見到炮台山開左間純白coffee shop 近近地就趁去開嗰頭等朋友就黎試下 位置唔算難搵 簡約既白色門面就好似一股清流咁突出依間吸引我既除左門面之外 最吸引既係蛋糕🍰 係櫥窗見到我最愛既芝士蛋糕緊係急不及待order😍 聽聞店舖蛋糕日日都唔同款 絕對日日黎都得😋今次就叫左「開心果芝士蛋糕」($60) 同熱玫瑰鮮奶咖啡($46) 。 首先介紹左「開心果芝士蛋糕」 。 擺碟相當精緻 , 芝士蛋糕上淋上相信是芝士醬作點綴, 食落芝士味相當濃 芝士蛋糕相當結實(真材實料!) 不過開心果味略淡 。 食完相當飽肚🤣🤣 最可惜係到離開前先見到櫥櫃出左另一款口味:「伯爵紅茶芝士蛋糕」 係伯爵🥲🥲 完全錯過左🥲🥲 希望下次會重新遇上它🥲🥲飲品方面, 是次簡左例首選既「玫瑰鮮奶咖啡」 。 杯具仍是相當精緻 味道方面偏苦 唔太飲到玫瑰既味道。

芝士蛋糕相當結實(真材實料!
開心果芝士蛋糕

味道方面偏苦 唔太飲到玫瑰既味道。
熱玫瑰鮮奶咖啡

Type of Meal
Lunch
開心果芝士蛋糕
2023-03-20 100 views
這家新開北角cafe,韓國少女風滿滿♡店舖小小卻有可愛打卡位~精緻書架和小茶几也是亮點 ◔.̮◔✧ 𝙁𝙤𝙤𝙙𓌈桂花芝士蛋糕 $60超大件巴斯克的說.ᐟ 還加上食用花花,漂亮而且即刻飽肚˙Ⱉ˙吃到淡淡的桂花味,比平常的巴斯克有酸一點點⸝⸝ Jenny不算最喜歡但這size 真的太抵~𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨𓍯 冬甩忌廉鮮奶咖啡奶泡中間粒陷成一個冬甩型,可愛~整體就是latte,味道也不錯 •͈౿•͈喜歡這種乾淨的少女調調,能感覺店裏的一切都很細緻,很溫柔,是令人喜歡的店♡𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩書架茶几

𝙁𝙤𝙤𝙙
𓌈桂花芝士蛋糕 $60

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
𓍯 冬甩忌廉鮮奶咖啡

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
書架
茶几
炮台山地鐵站附近新開左一間咖啡店☕️有蛋糕網店開到實體店 甜品每日都唔同裝修係白色韓系簡約風 有種小清新嘅感覺🍃試業期間餐牌選擇都多 有意粉、吐司、乳酪碗、沙律、飯類、小食同甜品🙌🏻而且係寵物友善 戶外亦都有兩張枱服務態度超級好 而且有提供Wi-Fi👩🏻‍💻🔸鮮粟米汁扁意粉配忌廉芝士球 $118 (2/10)賣相一流 但味道真係好唔掂🥶個汁係粟米湯 然後上面有一球cream cheese首先個粟米湯好淡 撈埋cream cheese一齊食就有少少鹹香😅但認真呢個味道完全唔合格 好失望🫠🔸芝士吐司盒配蒜蓉包條 $108 (5/10)呢款只限堂食 賣相都幾得意🧀吐司盒入邊真係芝士醬 但味道唔會好濃蒜蓉包條幾香口 但略嫌蒜蓉味唔夠重🫢🔸斑蘭芝士蛋糕配芒果醬 $60 (6/10)斑蘭芝士蛋糕中間唔係軟身 比較實淨班蘭味係幾香 配埋芒果汁酸酸甜甜🥭味道都唔錯 但又未去到超級有驚喜🙈🔸真。香蕉鮮奶咖啡 $55 (7/10)下面則是香蕉味嘅咖啡配焦香嘅香蕉 味道唔會太甜🍌🔸肉桂蜜糖奶配芝士奶蓋 $60 (4/10)芝士奶蓋喝落似泡沫多啲 冇嗰個口感上面淋上肉桂粉 味道個人覺得麻麻🥲💡整體嚟講 食物飲品
炮台山地鐵站附近新開左一間咖啡店☕️
有蛋糕網店開到實體店 甜品每日都唔同
裝修係白色韓系簡約風 有種小清新嘅感覺🍃
而且係寵物友善 戶外亦都有兩張枱
服務態度超級好 而且有提供Wi-Fi👩🏻‍💻

🔸鮮粟米汁扁意粉配忌廉芝士球 $118 (2/10)
賣相一流 但味道真係好唔掂🥶
個汁係粟米湯 然後上面有一球cream cheese
但認真呢個味道完全唔合格 好失望🫠

🔸芝士吐司盒配蒜蓉包條 $108 (5/10)
呢款只限堂食 賣相都幾得意🧀
吐司盒入邊真係芝士醬 但味道唔會好濃
蒜蓉包條幾香口 但略嫌蒜蓉味唔夠重🫢

🔸斑蘭芝士蛋糕配芒果醬 $60 (6/10)
斑蘭芝士蛋糕中間唔係軟身 比較實淨
班蘭味係幾香 配埋芒果汁酸酸甜甜🥭
味道都唔錯 但又未去到超級有驚喜🙈

🔸真。香蕉鮮奶咖啡 $55 (7/10)
下面則是香蕉味嘅咖啡配焦香嘅香蕉
味道唔會太甜🍌

🔸肉桂蜜糖奶配芝士奶蓋 $60 (4/10)
芝士奶蓋喝落似泡沫多啲 冇嗰個口感

環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 4/10

🍴: Bunphant Coffee
📍: 北角炮台山宏安道18號威徳閣地下7號舖
🔍: 09:00-18:00 (Mon-Sun)

☟︎ 同地區餐廳
#hkhungryfoodie北角
☟︎同類型餐廳
#hkhungryfoodie西式
☟︎ 同款式餐廳
#hkhungryfoodiecafe
2023-03-08 343 views
𝘣𝘶𝘯𝘱𝘩𝘢𝘯𝘵 𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘪𝘰主打奶油忌廉造型蛋糕剛在炮台山延伸至咖啡店沒有常見的木和藤製家具純白店舖簡約韓風更悅目雖然試業初期蛋糕款式未算很多但幾款主食見心思試了炆東坡肉意式麵包五花腩肥瘦交替坐在炸脆羽衣甘藍上彼得包亦做到外脆內軟沒有太油膩感覺 好吃機啡有blend和SOE選擇由於咖啡師認為單品加奶不太夾還是聽話要blend豆latte吧了🔅 𝙋𝙞𝙩𝙖 𝙬/𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘽𝙚𝙡𝙡𝙮🔅 𝘾𝙪𝙨𝙩𝙖𝙧𝙙 𝙋𝙪𝙙𝙙𝙞𝙣𝙜🔅 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚
𝘣𝘶𝘯𝘱𝘩𝘢𝘯𝘵 𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘪𝘰
主打奶油忌廉造型蛋糕