2016-11-17
深水埗永隆街開咗間新嘅百分百餐廳, 喺呢個星期六要返公司嘅上晝, 我決定入去食返個早餐,懷著美好嘅心情返工。呢個早上真係好美好,因為呢間百分百餐廳嘅裝修真係好復古懷舊,好型格,好靚,入到去坐喺度食早餐心情都好啲㗎!餐廳門口有麵包部畀你買麵包, 我當然係入去坐低慢慢歎啦! 環境真係坐好舒適,因為啲走廊,座位都好大好寬敞,而我最鍾意就係佢木製嘅裝飾木製嘅枱枱櫈櫈同埋唐樓特有嘅窗花。菜單上嘅早餐真係好多選擇, 西式中式湯粉類麵包類乜都有, 我最後叫咗個茄香肉碎通粉,跟餐有杯嘢飲,仲加咗三蚊叫咗個蒜香牛油多士。蒜香牛油多士先上, 好開心嘅係,佢係成塊厚多士嚟㗎, 真係熱辣辣整畀你,佢上面嘅蒜香牛油仲係溶緊架, 一啖咬落去,蒜香牛油滲透落多士入面,每一啖都 食到蒜香味,而且多士仲唔會太乾,好食。茄香肉碎通粉同咖啡都上枱喇, 個通粉賣相都唔差嘅,我首先放咗一啖湯入口, 原本通粉嘅湯底都係濃湯底, 茄香肉碎係另加上去再撈埋一齊食。茄香肉碎其實即係免治牛肉, 只不過呢個通粉係張免治牛肉醬加咗上湯度食啫, 但咁樣又幾好食喎,而且牛肉粒嘅份量都唔少, 酸酸地都幾開胃嘅!即磨咖啡都係呢間餐廳嘅賣點, 咖啡都
餐廳門口有麵包部畀你買麵包, 我當然係入去坐低慢慢歎啦! 環境真係坐好舒適,因為啲走廊,座位都好大好寬敞,而我最鍾意就係佢木製嘅裝飾木製嘅枱枱櫈櫈同埋唐樓特有嘅窗花。 菜單上嘅早餐真係好多選擇, 西式中式湯粉類麵包類乜都有, 我最後叫咗個茄香肉碎通粉,跟餐有杯嘢飲,仲加咗三蚊叫咗個蒜香牛油多士。
即磨咖啡都係呢間餐廳嘅賣點, 咖啡都香而濃郁, 又唔會太苦太澀口又或者太酸。 其實百分百餐廳嘅價錢及選擇都好大眾化, 最重要係呢間餐廳裝修得好有特色好靚, 所有嘢夾夾埋埋令我覺得好滿意。 得閒嚟食早餐午餐下午茶都幾好喎, 最緊要係價錢唔係貴, 食物又ok 又坐得舒服呀嘛。
成個早餐夾埋都係28蚊咋, 係咪好抵呢?