2016-06-05 329 views
絕少令我有興趣寫上Openrice,今次走到馬鞍山探舊同學,佢帶我食蠔。恕我直言,馬鞍山出名少選擇又人多,有生蠔食真係好出奇!耀安,中學聚過幾年的屋邨,印象中都係殘殘舊舊無啖好食,估唔到近年變晒了!雖然個名叫歐陸,但我覺得有陣韓風!唔似屋邨餐廳囉!實情真係想搵間餐廳坐下聚舊想想當年!點知真係有生蠔,朋友食左飯既關係,'係咁依'叫左幾隻。餐牌寫超大,我無幻想過會係貢大隻喔,嚇一嚇的。肉勁厚又夠鮮,仲好夠凍!有店長教我們食邊隻先邊隻後架,唔知仲以為自己係中環啲餐廳。好快ko左兩大兩細生蠔,食完隻大蠔其實都好飽,但我們一早落左餃子,唯有照食!好彩餃子得4隻,每人兩隻,輕鬆完成!餃子皮薄,內有少少雞軟骨,驚訝價$19蚊!!最後每人點左一杯韓國飲品,綠白色是檸檬味,啡色係檸檬茶呼,偏甜左少少。可以係屋邨餐廳內品嚐到生蠔和韓國飲品,感覺係好開心,下次再聚。

雖然個名叫歐陸,但我覺得有陣韓風!唔似屋邨餐廳囉!
勁大隻囉!比得上我半邊面!
Jumbo  size
有店長教我們食邊隻先邊隻後架,唔知仲以為自己係中環啲餐廳。

餃子
韓國飲品
韓國飲品

2016-06-01
$80 (Dinner)
勁大隻囉!比得上我半邊面!
Jumbo  size
  • 生蠔
露比家近馬鞍山~當然係番附近覓食啦!今天就試下 "1950"!薯茸焗西蘭花!焗得好香,薯茸好香濃,啖啖都有芝士味!蜜糖芥醬雞軟骨!2人份量岩岩好!炸得好香口!如果沙律醬另上更好~香煎鵝肝肥牛石鍋炒飯!鵝肝煎過火了少少,不過飯炒得好香,肥牛都好配合!芝士忌廉焗海鮮小通粉!因為之前食了西蘭花,會覺我通粉淡口了;不過芝士焗得香濃,拉到絲出來!海鮮料夠晒豐富~好味道~有別一般茶記!員工友善~環境整潔~裝修特別!可是外面看不到~希望多 d 人知道啦!
露比家近馬鞍山~
當然係番附近覓食啦!
今天就試下 "1950"!
薯茸焗西蘭花!
焗得好香,
薯茸好香濃,
啖啖都有芝士味!
蜜糖芥醬雞軟骨!
2人份量岩岩好!
炸得好香口!
如果沙律醬另上更好~

香煎鵝肝肥牛石鍋炒飯!
鵝肝煎過火了少少,
不過飯炒得好香,
肥牛都好配合!

芝士忌廉焗海鮮小通粉!
因為之前食了西蘭花,
會覺我通粉淡口了;
不過芝士焗得香濃,
拉到絲出來!
海鮮料夠晒豐富~

好味道~有別一般茶記!
員工友善~環境整潔~
裝修特別!可是外面看不到~
希望多 d 人知道啦!

2016-05-31 1294 views
馬鞍山出名係《美食沙漠》, 大部入都係連鎖快餐店或集團酒樓, 可惜味道都不及名氣.近日同家住馬鞍山的朋友講起, 估唔到係公屋耀安商場入面, 有一間別有風味的西餐聽, 裝修更加特別, 組團黎到一試.店內有點似西部牛仔風味, 混凝土牆加上木板牆, 四周都放滿擺設, 天花有仿古吊扇, 較黃的燈光, 走進店內, 完全忘記自己走進了公屋村搵食.ORDER左沙律, 小食及主菜試試.餃子雞翼 - 去骨雞翼內釀進了其他材料, 再淋上鰻魚汁. 雞翼夠淋又入味, 幾大隻下, 一碟2隻, 一口咬入去差點有肉汁流出黎.厚條茄子 - 開邊燒, 再灑上孜然粉, 但明顯灑得不平均, 頭尾都無孜然粉.茄子夠淋, 真係原味, 即係有孜然粉就有味, 無孜然粉就無味.米紙春卷生菜包 - 2片生菜加5條米紙春卷, 表面已淋上泰式甜酸汁. 米紙春卷極脆又鬆化, 春卷入面有芋絲及肉絲, 好好食! 可惜2片生菜點包5條米紙春卷呢.凱撒沙律 - 生菜+蕃茄仔+醬汁+面包粒, 材料比較簡單, 生菜及蕃茄仔都好新鮮, 面包粒有一點點淋左. 用黎REFRESH一下肉味都唔錯.脆皮咸豬手 - 豬手可以REQUEST切開一片片上檯, 豬手肉微
ORDER左沙律, 小食及主菜試試.
餃子雞翼
厚條茄子
米紙春卷生菜包
凱撒沙律
脆皮咸豬手 - 豬手可以REQUEST切開一片片上檯, 豬手肉微咸, 肉汁尚可, 完全唔鞋, 外皮勁脆添, 我揀半肥瘦黎食, 油香滿口, 大滿足!! 伴碟仲有粗薯條, 酸菜及火腰絲. 粗薯條即炸夠脆, 酸菜及火腰絲可以中和肥膩感.
脆皮咸豬手
羊仔架 - 一碟3片羊仔架, REQUEST 7成熟, 果然岩岩好, 唔羶又淋, 完全無根, 食原味仲好過有其他汁.
羊仔架
Other Info. : 服務員細心又有禮貌
2016-05-30
$150 (Dinner)
餃子雞翼
米紙春卷生菜包
脆皮咸豬手
羊仔架
2016-05-29 208 views
屋村真係冇野好食,連西餐廳都係咁,肉醬飯味道比連鎖快餐店更要遜色。星期六食下午茶,貪平,埋單約莫四十蚊到。等一陣就有位。特登叫飽D既野食,焗米蘭肉醬雞扒飯。份量的確係夠,而且剛剛焗出黎,熱辣辣。不過食落肉醬味道真係唔多夠,係食到有肉粒,但係啖啖食落口都係淡而無味。 塊雞扒雖然係煎/焗出黎係好脆,但係一樣好似冇腌過咁,食落冇味。坐得都OK,不過服務差少少,食物又係。寧願叫食其他小食。

米蘭焗肉醬雞扒飯
坐得都OK,不過服務差少少,食物又係。寧願叫食其他小食。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
住在馬鞍山20多年,真的是第一次覺得這區有驚喜突破!想不到在小小的屋邨裡都可以找到文青Style的咖啡店,除了平日假期跟家人去嘆咖啡,午餐晚餐也設計得不錯的,居然還有生蠔供應!(生蠔愛好者表示心心眼!♥♥)不需要特別去大型購物商場也能吃到超值的西餐。雖然馬鞍山的範圍不大,但我家跟市中心挺有一段距離,所以很多時候都只是去附近的餐廳吃,但吃得多,總會覺得很厭的。市中心的商場一到黃昏,無論是平日或是假期所有餐廳都排長龍,即使是小社區,也覺得找吃好難喔!很難得今次到訪位於馬鞍山耀安邨的Cafe 1950不用等位就可以入座,下一次決定要帶家人吃好西!去耀安邨,九龍的朋友可以搭巴士,搭港鐵的話建議大家由馬鞍山站落~▼幾星期前才去台北,到訪了幾家咖啡店,Cafe 1950的裝潢讓我回想起台北的小店,餐廳的一角放滿懷舊的東西。例如是鐵皮機車、舊齒輪、鐵皮花盆,燈罩是鐵線框,好像是從舊風扇拿下重用的,這裡真的尤如一家夜冷店。餐廳的面積不大,桌子不會放很多,所以整體上我覺得坐得挺舒服的!不得不讚是餐廳的燈光實在很好,加上是木質桌子,大大提高食物拍攝質素,充滿古舊風,喜歡放食物照的話,一定給10個讚喔~屋邨
住在馬鞍山20多年,真的是第一次覺得這區有驚喜突破!

屋邨仔居然有生蠔,當然要將點它做頭盤啦!

生蠔的上菜設計一點都不馬虎,用了很專業和很有手感的不鏽鋼盤盛載,會附上冰塊增加冰凍感。

蘸了酸溜溜的檸檬汁,就能將生蠔的腥味辟除,兩款的生蠔分別是美國珍寶蠔和太平陽石蠔。

▼個人覺得石蠔的金屬味較重,所以後期再試珍寶蠔,對比下覺得珍寶蠔的味道很淡。會建議大家要試真味,先吃珍寶蠔~
▼的確,珍寶蠔的size很大喔,有一隻手掌大小,肉質很嫩,很有咬口。

從整體賣相來說,這個生蠔質素絕對合格,一看就知道是新鮮開,而且用了抗菌的不鏽鋼盤,誠意十足!
另一個推介小食 - 焗芝士肉醬薯條

▼薯條絕對不是快餐店的那種,是很厚,咬下去不會有粉味的。上菜後最好快點吃,不然肉醬就會把薯條的脆脆口感拿掉啦~

兩個女生去不是很餓的話,但又想去吃下午茶,可以點這個加一兩杯飲品,感覺挺飽的!
▼頭兩個小食,質素相當不錯,蜜糖雞翼的賣相是不錯的,但就覺得表皮有點乾,吃上來油膩感多過蜜糖,一碟四隻,兩個人份量剛好,不過一大班人去吃,就一定要多點一客啦!
介紹完前菜小食,該到主菜出場啦!

因為我們都不太喜歡吃意粉,所以點了燒豬仔骨還有西斑牙海鮮炒飯。

▼豬仔骨用木板奉上,有小杯沙律,還伴薯條,份量出人意表!甜甜的燒烤醬,會令人一吃愛上~連手指上的醬汁也不放過,舔到乾淨為止

豬仔骨本身的肉不太厚,燒烤時也需要多加注意的,1950的控制得不錯,表面金黃色很好看,肉的味道也很惹味,很容易就能從骨上咬下~
▼西班牙炒飯用了好可愛的鐵鑊裝著,應該約10吋吧!大家也可以預計到份量,兩個人食綽綽有餘,本來應該也可以4份吧~

因為這個炒飯頗迷你的,海鮮都被切成粒粒,每口也能吃到,但如果能多放一點色彩就更吸引啦!雖然用了很多時間吃豬仔骨,把它放到接近涼了,但是依然很濕,不會黏口~
知道大家都應該會為weekend節目而煩惱,馬鞍山算是一個不錯的市區吧~雖然朋友們都覺得太遠了,但其實也有很多活動可以消耗一整天的,例如是踏單車、去烏溪沙碼頭釣魚或是看黃昏也很舒服悠閒的(小時候超喜歡跟爸媽去海邊摸蜆~)

誰說吃西餐一定要去高級餐廳?屋邨都可以找到啦!誠意推介Cafe 1950!

2016-05-09
2016-05-07 247 views
看著女兒一天一天長大,心裡百般滋味在心頭,欣慰的是她順利地健康成長可惜的是她成長得太快,因為工作關係而不能每一天看著她長大,是一個很大的遺憾唯一能補償她的,便是趁著有空的日子帶她四週看看今天星期日,亦是母親節,大家一起樂也融融的吃飯餐廳的地方頗為大,但我們慣早吃飯,所以5時半已經到餐廳,在人流趕來前已經坐好了作為父母總希望女兒吃得足夠,作為老公也希望老婆吃得開心,今天雖然送菜不多,但3個人絕對足夠石頭鍋飯是老婆最喜歡吃的,由當時韓國餐未興起時她已十分喜歡,今天自然不可缺小鍋飯夠熱之餘,肉也保持得十分新鮮,吃起來十分滋味好吃的東西永遠不會過時焗豬扒飯則是女兒喜歡的,小女孩總喜歡這樣香口的東西這兒的豬扒做得不錯,焗得相當有味,飯的部份也十分多,吃起來十分不錯最後的當然是我自己所愛,德國腸皮脆肉滑,雖然份量不多,但絕對足夠薯條是我由細到大的所愛,十分香脆而大條,吃起來相當滋味母親節,因為有母親才有女兒

唯一能補償她的,便是趁著有空的日子帶她四週看看

今天星期日,亦是母親節,大家一起樂也融融的吃飯

鍋飯夠熱之餘,肉也保持得十分新鮮,吃起來十分滋味

好吃的東西永遠不會過時
焗豬扒飯則是女兒喜歡的,小女孩總喜歡這樣香口的東西

薯條是我由細到大的所愛,十分香脆而大條,吃起來相當滋味

母親節,因為有母親才有女兒

2016-05-06 216 views
朋友準備參加 6月的端午節的龍舟比賽,最近都和隊友在不停練習今天特意到馬鞍山看看他練習的模樣滿頭大汗,看起來相當辛苦,但他咀角裡是微笑的,看起來相當幸福我也想找到一樣東西可以專注在內呢練習過後,他回家沖涼後便跟我們到附近吃晚餐豬扒石鍋飯,石頭鍋飯味道永遠是最穩陣的豬扒相當香脆,肉質嫩滑飯十分夠熱,味道不錯芝士焗蠔看起來味道十分惹味,吃起來果然不錯芝士十分香,拉出仔的效果也不錯蠔十分新鮮,加上芝士後入口味道相當豐富,口感味道都相當不錯三文魚意粉,十分common的一樣菜,連普通cafe也做到,不過味道如何當然每處不1這兒的ok,三文魚尚算新鮮,意粉配上汁後吃起來也不錯,飽肚之作希望朋友繼續加油,時間不多了

今天特意到馬鞍山看看他練習的模樣

我也想找到一樣東西可以專注在內呢

練習過後,他回家沖涼後便跟我們到附近吃晚餐
豬扒石鍋飯,石頭鍋飯味道永遠是最穩陣的

豬扒相當香脆,肉質嫩滑

飯十分夠熱,味道不錯
芝士焗蠔看起來味道十分惹味,吃起來果然不錯

芝士十分香,拉出仔的效果也不錯

蠔十分新鮮,加上芝士後入口味道相當豐富,口感味道都相當不錯

希望朋友繼續加油,時間不多了

2016-05-03 194 views
當情人反而沈重,當朋友反而輕鬆.友人最近失戀,每次問我她應怎麼辦,我的答案都是如此習慣過後,失落感很快便會自然消失的了為了令她快點重拾生活節奏,最近晚上我也只好陪她一下吧今天陪她來到馬鞍山,陪她看曾經跟他一起看的海,一起走過的路,一起吃過的餐廳CAFE1950,聽說曾是他倆的至愛1950字眼依舊屹立不搖,只是人面已經全非可能是平日的下午,餐廳人流並不多,可以讓朋友盡情傾訴吃著生蠔聽心事可不是輕鬆的任務,在你全力享用新鮮生蠔的期間,友人說的出的字眼並比苦茶更苦澀幸好我早已練成心無雜念的功夫,為生蠔點上檸檬汁,再放進口裡的同時,享受著生蠔滑溜的口感,自得其樂想不到這兒的生蠔會是如此高質牛扒薯條是她的正餐,想不到如此心情下她還能吃掉整整一個牛扒,真的那麼好吃?吃起來味道不錯,牛扒相當煙韌,薯條也是十分香脆,配上燒汁吃實在不錯我還是想吃一個豬手,豬手燒得香脆而不咸,肉質嫩滑只是今次的薯條咸了一點有時候,有缺憾的回憶,會令人更刻骨銘心
當情人反而沈重,當朋友反而輕鬆.
友人最近失戀,每次問我她應怎麼辦,我的答案都是如此
習慣過後,失落感很快便會自然消失的了
為了令她快點重拾生活節奏,最近晚上我也只好陪她一下吧
CAFE1950,聽說曾是他倆的至愛
1950字眼依舊屹立不搖,只是人面已經全非
可能是平日的下午,餐廳人流並不多,可以讓朋友盡情傾訴

想不到這兒的生蠔會是如此高質

我還是想吃一個豬手,豬手燒得香脆而不咸,肉質嫩滑

只是今次的薯條咸了一點

有時候,有缺憾的回憶,會令人更刻骨銘心
2016-05-02 287 views
由於媽媽的生日,所以我們全家都食西餐來celebrate 這間西餐廳的價格大約是40-100很少食物是超過100蚊的所以可以試很多不同款式的食物羊仔骨羊味不太重所以我很喜歡因為我很怕很重的羊味而肉質都很有彈性及鮮甜同時都有很多調味料在其中豚腩肉温泉蛋石鍋飯這款是我覺得必食的因為飯的質感都不錯而且還有很多的豚肉,肉都是十分滑而且一直保持熱飯的感覺真的很正肉温泉蛋的汁都很濃芝士拉美式燒豬仔骨必食的很大份豬仔骨,而且有超大份的芝士可以拉絲的而且芝士味都不算大濃味所以多食都可以的
由於媽媽的生日,所以我們全家都食西餐來celebrate

這間西餐廳的價格大約是40-100

同時都有很多調味料在其中
豚腩肉温泉蛋石鍋飯

這款是我覺得必食的

因為飯的質感都不錯

而且還有很多的豚肉,肉都是十分滑

而且一直保持熱飯的感覺真的很正

肉温泉蛋的汁都很濃
芝士拉美式燒豬仔骨

必食的

很大份豬仔骨,而且有超大份的芝士

可以拉絲的

而且芝士味都不算大濃味

所以多食都可以的
  • 芝士拉美式燒豬仔骨
2016-04-28 225 views
重新返學返左差唔多一年,又係時候考試,考完試大家可能唔再係同學,諗到依度好失落既然係咁,大家都好重視依段日子,唔好有任何遺憾今日趁考試前,大家食個最後午餐啦黎左cafe 1950,大家坐低無耐就去拎野飲,飲野係自助形式食左個蕃茄闊條麵,好多肉醬,幾好味,好珍惜大家夾比大家果一種真摰既感情麵條幾彈牙,唔錯唔錯黑松露溫泉蛋天使麵,估唔到依度都有黑松露,不過一定唔係最正果D,但都好重味,幾正煙肉幾有味,天使麵唔太粗,薄身口感幾好最後食左個石鍋飯,好熱,所以好夠味辣辣地幾好食,而且好大份量,個個都食到好飽食飽飯,又要返屋企溫書,同學們,戰友們,加油!!!

既然係咁,大家都好重視依段日子,唔好有任何遺憾

今日趁考試前,大家食個最後午餐啦

麵條幾彈牙,唔錯唔錯

煙肉幾有味,天使麵唔太粗,薄身口感幾好
最後食左個石鍋飯,好熱,所以好夠味

辣辣地幾好食,而且好大份量,個個都食到好飽

食飽飯,又要返屋企溫書,同學們,戰友們,加油!!!
2016-04-27 230 views
好耐好耐之前,曾經有段時間係馬鞍山返工,所以對依度都幾熟悉不過轉工之後,其實都好小返過黎,因為真係好唔方便今日如果唔係舊同事約見面,都未必會再黎呀舊同事3個女人,加埋自然會係一個墟啦,叫既野食唔算多,不過都係D可以食住傾計既野食左個炸尤魚蘇,炸得幾白,食落去又唔係滿口炸粉果隻,都幾好味薯條配左茄汁食,幾開胃,可以一邊傾計一邊飲野炸雞翼最好食,外皮炸得好脆,,雞肉好多汁,雖然好熱氣,但久唔久食一次都唔錯蔬菜沙津用黎清一清就最好,如果唔係返屋企滿口肥油沙津都幾新鮮,不過D汁多D會好D德國炸豬手,食埋一定飽好大隻,不過最細心既地方係佢幫我地切埋外皮好脆,而且唔多肥膏,3個人食岩岩好下次見面,再試試馬鞍山其他餐廳啦
好耐好耐之前,曾經有段時間係馬鞍山返工,所以對依度都幾熟悉

不過轉工之後,其實都好小返過黎,因為真係好唔方便

今日如果唔係舊同事約見面,都未必會再黎呀

薯條配左茄汁食,幾開胃,可以一邊傾計一邊飲野
蔬菜沙津用黎清一清就最好,如果唔係返屋企滿口肥油

沙津都幾新鮮,不過D汁多D會好D
德國炸豬手,食埋一定飽

好大隻,不過最細心既地方係佢幫我地切埋

外皮好脆,而且唔多肥膏,3個人食岩岩好

下次見面,再試試馬鞍山其他餐廳啦

餐廳虛有其表,有心思既裝修,無誠意既侍應,無內涵既食物,最重要係唔衞生。晚上去叫左兩個餐,蒜香蝦意粉同西冷扒,係跟餐湯同餐飲既,只可以揀餐牌上既飲料,四樣熱飲,有三樣都無。餐湯應該係忌廉湯,唔肯定因為好稀。蒜香蝦意粉,蝦完全無調味,一啲味都無。西冷扒,七成熟,黎到係得個面熟,入面仲係生既,侍應好好既願意翻熱,牛扒既味道係可以既,但薯條居然炸到硬晒,最重要配菜入面係有烏蠅,同侍應講,佢有話唔好意思,但無入廚房叫廚師注意。失望。虛有其表,不值一試。
馬鞍山[耀安邨]★ Cafe1950 歐陸餐廳fb/ig: followfooddiary平時夜晚媽媽都鐘意係屋企煮,今晚想佢抖下話同佢出街食佢又一口應承喎肯定佢平時唔會無啦啦黎依頭食野,就一於帶佢去隱藏於耀安商場既親民西餐廳開餐!係舊式商場之中既歐陸餐廳真係別具一格。室內設計有心思,一個字:型!首先係果一盞盞好型棍既風扇狀吊燈,再細心d睇原來室內每一面牆都各有特色!靠廚房果面牆行型格工業風,水泥牆上以一條條水管同木板整成既層架做裝飾。亦有同一室木系傢俬相襯,以木材/紅磚塊為材料,再掛上一扎扎乾花點綴既牆壁。不過唔洗問最突出一定係一入門口直望就見到果面牆!銀黑電車單以鐵絲網架做背景,上面吊住d橙色煲,好似好雜亂又出奇地好襯好型。搵食時間- 忌廉湯(跟晚餐$0):白雪雪無嘜料到,味道似係罐頭湯,唔太有興趣。- 美國泰勒石蠔($19):啤酒肚話難得依度有生蠔要嗌番"一隻"咁大把黎過口癮細係細d,不過佢話都唔錯,幾fresh有海水味喎~- 溫泉蛋凱撒沙律($50):好彩聽話比多$5加埋隻溫泉蛋,水汪汪震騰騰既流心蛋真係好吸引篤個窿仔阿蛋黃哥即刻爆出黎,正!沙律菜都算新鮮,好彩只係加左少量沙津
馬鞍山[耀安邨]★ Cafe1950 歐陸餐廳
fb/ig: followfooddiary
!首先係果一盞盞好型棍既風扇狀吊燈,再細心d睇原來室內每一面牆都各有特色!靠廚房果面牆行型格工業風水泥牆上以一條條水管同木板整成既層架做裝飾。
搵食時間

- 忌廉(跟晚餐$0):
餐湯
白雪雪無嘜料到,味道似係罐頭湯,唔太有興趣。

美國泰勒石蠔($19):
美國泰勒石蠔
啤酒肚話難得依度有生蠔要嗌番"一隻"咁大把黎過口癮
細係細d,不過佢話都唔錯,幾fresh有海水味喎~

溫泉蛋凱撒沙律($50):
溫泉蛋凱撒沙律
篤個窿仔阿蛋黃哥即刻爆出黎,正!沙律菜都算新鮮,好彩只係加左少量沙津醬~不過d麵包粒真係要扣分
,見佢金黃色好似幾吸引,點知食落完全唔脆,似係一早烘定然後放涼左林林地又乾

椒鹽魷魚鬚($32):
椒鹽魷魚鬚
嘩!估唔到有咁大碟
魷魚鬚炸到超級香脆加左椒鹽更加惹味一食就停唔到!炸粉只係薄薄一層,食到啖啖爽口魷魚
favourite dish tonight

白咖哩印度烤餅(4件$32):
白咖哩印度烤餅(4件)
上枱時有少少失望啦見佢叫印度烤餅我仲以為係nann添
而且睇個樣好似油林林咁唔太討好,不過食落有驚喜,煎香左烤餅表層微脆薄得黎有嚼勁只帶一點油香唔會成口油
白咖哩香不辣,怕辣之人都食得~

豬頸肉泡菜溫泉蛋石鍋飯($68):
豬頸肉泡菜溫泉蛋石鍋飯
紫菜絲泡菜豬頸肉鋪滿成個石鍋,賣相一流
要夾開少少餸先會發現隱藏既溫泉蛋,二話不說篤爛佢黎撈飯食~hee!
惹味香燒豬頸肉
唔好講笑,d豬頸肉真係燒到勁香口又入晒味!不過呢,個飯就真係啖左d
好想加d平時係韓國餐廳食石鍋飯自由加既紅色辣椒醬

芝士焗海鮮小通粉($68):
芝士焗海鮮小通粉
面頭d芝士焗到金黃色賣相好似好掂,但食落都無嘜芝士味既
。不過海鮮都好足料,青口蝦魷魚蜆等等食極都有,只係同樣係調味方面有待改善成個粉都好啖下。。。通粉係有坑紋果種方便上汁,口感都幾彈牙

洋李無花果玉桂茶(跟晚餐$0):
洋李無花果玉桂茶
睇個名好似好架勢,不過見到茶包個牌我地就一眼認得出係759出品!哈哈~味道酸味味都唔錯呀,有助消滯

埋單$269/3ppl。
整體黎講環境型格得黎幾舒適,感覺上好適合一家人黎開餐
食物選擇多(不過可否整埋pizza?
),真係性價比高既西餐
媽媽都幾滿意,話下次同爸爸黎既時候要試下隔離飯香既咸豬手/燒雞
2016-03-25
$90 (Dinner)
美國泰勒石蠔
溫泉蛋凱撒沙律
椒鹽魷魚鬚
白咖哩印度烤餅(4件)
豬頸肉泡菜溫泉蛋石鍋飯
惹味香燒豬頸肉
2016-02-23 328 views
約左朋友, 時間早了半小時, 原先打算找間麵包店買包及咖啡做早餐, 途經歐陸餐廳 Café 1950 好似幾好 feel, 便停下腳步, 立即叫了 set 早餐, 我是咖啡精, 即磨怎樣也比罐裝的好室內座滿, 坐了室外雅座, 今日天氣清風送爽, 沒問題的, 夏日炎炎就免了.餐具盒 ~~~ a good day starts with good appetite. It is true即磨咖啡咖啡香濃得黎少酸輕苦澀, 我喜歡的味道。雞扒餐連熱飲 $32很豐富, 牛角包皮脆肉鬆軟,其它食味就 so so。用 $32 嘆個寫意早餐, 飲到杯對的咖啡, 很滿意。
即磨咖啡
咖啡香濃得黎少酸輕苦澀, 我喜歡的味道。
雞扒餐連熱飲 $32
很豐富, 牛角包皮脆肉鬆軟,其它食味就 so so。
雞扒餐連熱飲 $32
用 $32 嘆個寫意早餐, 飲到杯對的咖啡, 很滿意。
Other Info. : openrice 可否設2粒半星?
2016-02-12
$32 (Breakfast)
2015-11-04 749 views
德國式啤酒焗雞($98)Lam脷: 3/5抵食: 4/5相機: 5/5呢間開o係屋邨既連鎖餐廳幾抵食,呢款咁特別既焗雞連餐湯餐飲都係$98 啤酒焗雞同啤酒好似無咩關係 無酒味但食到有香草味,焗雞幾嫩滑幾香口 但旁邊個sauce味道有d怪 淨食個焗雞係唔錯ge西班牙海鮮燴飯($72)Lam脷: 2/5抵食: 3/5相機: 3/5呢個海鮮燴飯令人有點失望 食落其實係一個蕃茄汁撈飯,好彩味道都ok ge, 而且海鮮頗多,用鑊仔上亦有心思
德國式啤酒焗雞($98)
Lam脷: 3/5
抵食: 4/5
相機: 5/5
啤酒焗雞同啤酒好似無咩關係
無酒味但食到有香草味,焗雞幾嫩滑幾香口
但旁邊個sauce味道有d怪
淨食個焗雞係唔錯ge
西班牙海鮮燴飯($72)
Lam脷: 2/5
抵食: 3/5