2023-05-21 20 views
將軍澳日出康城商場開了很多唔同特色嘅餐廳和小店,商場open area開咗一間可麗餅店,餐廳主打法式傳統嘅可麗餅 有多款鹹和甜味可供選擇。Tiramisu Crepe $118提拉米蘇可麗餅即叫即做的可麗餅伴有雲呢拿雪糕和朱古力馬卡龍,餅面仲有好多咖啡粉,食落好有Tiramisu味。Le Sunrise $98早晨可麗餅即叫即做的早晨可麗餅,內有牛油果、菠菜、煙肉、炒蛋配瑞士芝士。餅底煙韌軟熟,材料充足,口感豐富,有香濃炒蛋味。Lemon Drop $48檸檬香草飲品加入檸檬香草,入口清新,酸味味非常醒胃。Tea - La Camomile $36洋金菊茶用茶包沖的洋金菊茶,茶味清香。

Tiramisu Crepe $118
提拉米蘇可麗餅

Le Sunrise

Le Sunrise $98
早晨可麗餅

Lemon Drop

Lemon Drop $48
檸檬香草
飲品加入檸檬香草,入口清新,酸味味非常醒胃。

La Camomile

Tea - La Camomile $36
洋金菊茶
用茶包沖的洋金菊茶,茶味清香。
Le Sunrise
Lemon Drop
La Camomile
2023-05-16 23 views
前排去過將軍澳之後發現康城The Lohas入面有間可麗餅舖~~就約埋朋友一齊去試下位置比較開揚幾適合同朋友去食個下午茶~不過當日我哋當食晚餐估唔到又真係幾飽!😆-🍨 提拉米蘇可麗餅一諗起crepe就諗起法國諗起法國就諗起tiramisu~!依家仲有套餐可以加$30跟埋個意式雪糕加特濃咖啡😍✨甜中帶輕輕甘味食完可麗餅仲有迷你馬卡龍超滿足💓-🥞 黑松露帶子可麗餅朋友叫咗款咸味可麗餅帶子同黑松露味道幾夾裡面仲有少少蘑菇咸味亦都比較清爽同適合做正餐-🥤 Mocha有cream喺上面有驚喜😆飲落比較creamy啲~

就約埋朋友一齊去試下
位置比較開揚幾適合同朋友去食個下午茶~
不過當日我哋當食晚餐
估唔到又真係幾飽!😆
🍨 提拉米蘇可麗餅

一諗起crepe就諗起法國
諗起法國就諗起tiramisu~!
依家仲有套餐可以加$30跟埋個意式雪糕加特濃咖啡😍✨

裡面仲有少少蘑菇
咸味亦都比較清爽同適合做正餐
🥤 Mocha

有cream喺上面有驚喜😆
飲落比較creamy啲~
一直都好想試這間Cafe Crepes, 最近康城開了新分店、open area 形式有少量座位、可以坐下慢慢吃、感覺閑適。鹹味可麗餅與甜味可麗餅以及飲品選擇也很多。叫了Le Sunrise,即叫即製的Crepes 餅底薄薄的軟熟煙韌、夾著牛油果、菠菜、炒蛋、煙肉配瑞士芝左、口感豐富且帶點蛋香、作為早餐也perfect☀️甜點選了蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕、暖暖的可麗餅夾著香甜的蘋果蓉加上crunchy bits 脆脆的口感很夾、加上vanilla 雪糕、小朋友最喜歡~用上紅寶石可可嘅Ruby Frappuccino 朱古力味濃郁、當中更帶點野莓果香。友人點的Mocha也很香滑。法式可麗餅配咖啡作為下午茶剛好~還有充滿特色的期間限定法式可麗餅、很好奇味道如何,下次可以一試!

鹹味可麗餅與甜味可麗餅以及飲品選擇也很多。

2023-05-08 30 views
最近真係開咗好多唔同嘅👩‍🍳餐廳同特色小店。就好似呢間主打crepe 可麗餅店🥞,法國巴黎🇫🇷傳統秘方嘅味道,有鹹同甜味可以選擇,就算係晚市時間都好多人過嚟試。叫咗兩款不同嘅可麗餅口味,分別係Parfait Crepe法式乳酪芭菲配士多啤梨🍓及藍莓🫐,同埋Le Sunrise 早餐可麗餅牛油果🥑、菠菜、煙肉🥓、炒蛋🥚、配瑞士芝士🧀賣相非常精緻,口感相當柔軟嘅可麗餅,同埋真係相當足料,只係同朋友一人點咗一份分享,食落已經好飽肚🤭另外叫咗一杯朱古力奶昔,份量都幾大杯,上面唧咗好多奶油,牛奶味幾香,朱古力味相對冇咁濃郁,質感係好香滑同好適合夾埋可麗餅一齊享用。食到太滿足,為咗解膩,點咗杯熱茶,我試咗一杯伯爵茶,茶包都幾香濃✨
最近真係開咗好多唔同嘅👩‍🍳餐廳同特色小店。

2023-05-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
  • Parfait Crepe
Crêpe總係會聯想到法國, 加拿大籍嘅創辦人喺法國讀書, 取得正宗法式Crêpe嘅recipe, 再喺美加等地開店, 繼尖沙咀同中環店, 康城係第3間💁🏻‍♀️康城分店屬於open area, 有少量座位, 可以坐低慢慢食😌平時經過都聞到好香, 新開張嘅時候大排長龍, 今日終於可以食到喇! 🥹點完餐仲可以近距離望住製作過程, 用料好足, 配料都好新鮮! 🤤餐牌所見選擇好多, 有各種口味嘅Crêpe, 有鹹、甜之選, 仲有乳酪飲品, 咖啡等等, 主打新鮮即製Crêpe, 十分有誠意選擇太多, 點餐都諗咗一陣, 全靠店員主動推介, 好nice🫶🏻餅皮薄薄煙韌帶蛋香有咬口感😬烤雞肉、火腿配瑞士芝士及巴馬士芝士醬Chicken Cordon Bieu $118嫩滑嘅烤雞肉配香濃芝士同火腿, 加埋巴馬士芝士醬, 大啖啖咬落去, 口感豐富好滿足, 係啖啖肉之選🍖🍗黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士Café Gourmand $96特濃朱古力醬加淡淡咖啡香, 夾埋忌廉芝士, 入口暖暖地, 唔會太甜又好香濃!上面有兩塊朱古力脆餅, 好香脆, 鍾意食甜嘅fans唔好錯過喇😙紅寶石冰冰樂Frappucc

餅皮薄薄煙韌帶蛋香有咬口感😬
紅寶石冰冰樂Frappuccino – Ruby $52
紅寶石係紅色朱古力, 帶有淡淡莓味, 唔會好似其他朱古力咁膩, 上面仲有cream, 食Crêpe好match❤
檸檬香草French Soda – Lemon Drop $48
梳打加入檸檬香草, 味道好fresh好清新, 散發出淡淡檸檬味, 酸酸地, 消暑解渴🔥
總結🌟
喺香港可以食到法國巴黎傳統造法嘅Crêpe真係好少有, 以前食Crêpe只會揀甜點, 估唔到鹹點都咁出色, 值得下次再試埋其他!!!😝
2023-04-27
  • Café Gourmand
  • Chicken Cordon Bieu
  • Ruby Frappuccino
  • Lemon Drop French Soda
平日吃甜品都是吃一些蛋糕,雪糕等。今日嘗試一下這間來自法國的可麗餅店的可麗餅和咖啡。這間鋪位置方便在地鐵站上蓋的大型商場中。᪥肉桂烤梨焦糖薄餅甜點的可麗餅,夾有烤啤梨和肉桂,味道低點梨子的清甜也帶點肉桂香料味道。整個可麗餅完全不覺得太甜,而且還十分開胃。 ᪥West coast 鹹點可麗餅煙三文魚夾有牛油果,紅蔥頭菠菜。牛油果成熟度剛好,配上波菜和三文魚,口感豐富。味道配搭恰當!᪥Nutella Latte 用上Nutella 做的latte ,有咖啡味之餘,還帶有點點的榛果可可味道,令整杯咖啡更有層次。᪥Latte 咖啡味香濃,個人覺得咖啡味道偏為nutty 。雖然用了紙杯,但咖啡師也用心做了個簡單拉花。是用紙杯載咖啡的較為少見。如果平日在這個商場逛累了,也不妨到這商場中庭的咖啡店嘆咖啡,吃一個可麗餅,有個法式享受。

᪥肉桂烤梨焦糖薄餅

᪥West coast

᪥Nutella Latte

᪥Latte

2023-04-22
$150 (Tea)
  • Pear  and  salted  caramel  crepe
細細地既商場真係估唔到有黎自法國過江龍既可麗餅!成日行過都好想試,星期六日會比較多人,所以我會平日夜晚先食,仲有分咸同甜兩種款式💙Tiramisu Crêpe作為限定款式既Tiramisu好出色,伴碟有雪糕同馬卡龍。雪糕可以跟據自己口味揀,馬卡龍就係除機口味,我呢款係原味(杏仁),裡面係浸滿咖啡既手指餅同埋Cream,真係好似食梗Tiramisu甘,口感好豐富。💙West Coast另外仲Order左一款咸既試下,佢係由煙三文魚同菠菜仲有小小芝士整成既,我仲加配左雞肉。因為有三文魚,都好貼心安排左一小舊檸檬做伴碟,可以跟番自己口味黎落。晚餐黎講呢份係又健康又有營養,keep fit首選!雞肉同三文魚都好滑,菠菜都好新鮮💙Nutella Latte好重Nutella味,中意飲甜咖啡既朋友就岩曬其實無論係早餐定下午茶輕食都好岩,下次會試埋其他唔同款

💙Tiramisu Crêpe
💙West Coast

💙Nutella Latte
好重Nutella味,中意飲甜咖啡既朋友就岩曬

其實無論係早餐定下午茶輕食都好岩,下次會試埋其他唔同款
2023-04-02 52 views
之前一直bookmark咗想食嘅加拿大過江龍法式可麗餅專門店cafe crepe,原來喺康城都有分店。可麗餅有鹹有甜,有接近二十款選擇,而且可以另加錢加配料。落單後店員即時製作餅皮,餅皮厚薄均勻Butterscotch Apple Crisp蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕賣相吸引煮過嘅蘋果好香但唔會太甜,自家製金寶酥脆重牛油香一啖暖嘅可麗餅配一啖冰凍雪糕好正Chicken Cordon Bleu烤雞肉、火腿配瑞士芝士及巴馬臣芝士醬係啖啖肉之選。烤雞肉份量都幾多,瑞士芝士加埋芝士醬好好味估唔到杯latte同matcha latte都好有質素,latte口味偏nutty,而matcha latte抹茶味濃郁無乜苦澀味,容易入口。總括嚟講可麗餅同咖啡都好有質素,適合下午茶或者當係輕食。

可麗餅有鹹有甜,有接近二十款選擇,而且可以另加錢加配料。

落單後店員即時製作餅皮,餅皮厚薄均勻

Butterscotch Apple Crisp

煮過嘅蘋果好香但唔會太甜,自家製金寶酥脆重牛油香
一啖暖嘅可麗餅配一啖冰凍雪糕好正

Chicken Cordon Bleu

Latte  &  Matcha  Latte

總括嚟講可麗餅同咖啡都好有質素,適合下午茶或者當係輕食。
Butterscotch Apple Crisp
Latte  &  Matcha  Latte
  • Chicken Cordon Bleu
  • Butterscotch  Apple  Crisp
Bookmark左呢間crepe好耐,今次去試,係比到驚喜我的美味⭐Le Cluborder了一甜一鹹crepe,鹹既又比到驚喜我wor!crepe本身好軟熟,入面夾了雞肉,腸仔,番茄,洋蔥,芝士,雖然外表好平實,但入口好好食😍係柔軟版pizza,無咁熱氣,比較fresh,但仍保留鹹香味,推薦~⭐Tiramisu Crepe呢款sweet crepe就真係睇得又食得!crepe上面放左球vanilla雪糕+macaron.馬卡龍好驚喜地唔輸出面專賣馬卡龍的鋪頭,而crepe入面塞滿cream,仲有浸滿咖啡液的手指餅,口感豐富,味道也豐富,不會只有vanilla+糖的死甜和膩,還有咖啡稍帶苦的味道,強烈推薦!⭐French Soda-Pina Colada菠蘿味的soda,視覺上同味蕾都非常fresh,無論鹹甜crepe都相當配搭,甜度適中,最得意係上面飄既白色奶油,我本身以為係普通cream,試落又有d椰子味,幾得意😎⭐Mocha又係顏值夠曬,呢款飲品同tiramisu crepe有異曲同工之妙,睇得飲得,適合打卡,裡面的咖啡用朱古力唔會太搶,好飲本身以為食個crepe會食唔飽,結果我

⭐Le Club

⭐Tiramisu Crepe

⭐French Soda-Pina Colada
⭐Mocha
本身以為食個crepe會食唔飽,結果我食到飽一飽,滿足~

🤑約$100-200🪑 坐得舒服闊落 附近仲有少少扭蛋機🤪即點即整 可以隔住玻璃睇師傅整個可麗餅 Ⓙ Cafe Gourmand $96個名好grand 🤪 其實係黑朱古力配姆蘭酒汁 及特濃咖啡忌廉芝士 個朱古力味好rich 同上面ge rum酒汁好夾 上面仲有朱古力碎餅 🍫arm哂朱古力控 個crepe姐刻整好 熱騰騰 面且仲可以自由揀咩toppings 今次揀左雪糕🍦係vanilla 味Ⓙ Matcha milkshake $68好creamy 抹茶味好出🍵 頂層有厚厚的cream 好邪惡😈而且唔會太甜

🤑約$100-200

Ⓙ Cafe Gourmand $96

Ⓙ Matcha milkshake $68
介紹返💁🏻‍♀️。。🇫🇷 Crêpe 在康城 🇫🇷。Café Crêpe。The LOHAS3樓B02號舖。油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅Pulled Duck。Gruyere Cheese。Fresh Thyme。Caramelized Onions。Dijon Mustard。Creme Fraiche。Fresh Chives。HKD108草莓香蕉可麗餅 Crêpe with Strawberry & Banana 。HKD89椰香菠蘿 Piña Colada。HKD48伯爵鮮奶茶 London Fog 。HKD46🤫 呢兩日都WFH喺屋企真係好悶呀..預啱契大佬今日過去康城嗰邊..又有個空檔時間..一於搭鐵過去康城搵佢食個Tea傾吓計解悶🤫 平時過嚟康城主要都係睇戲多..今次第一次嚟LOHAS先至知商場都有幾多嘢食㗎喎..電梯一上去嘅嗰一層大堂正中央有一個有啲似Food Court嘅Area..入邊驟眼睇應該有三四間餐廳..我同契大佬就揀咗食Crêpe當下午茶🤫 估唔到呢度嘅鹹Crêpe選擇都幾多㗎喎..我就揀咗街外邊未見過嘅油封鴨芝士Crêpe..唔好睇佢薄薄一片..但係其實內容非
介紹返💁🏻‍♀️

🇫🇷 Crêpe 在康城 🇫🇷
。Café Crêpe
。The LOHAS3樓B02號舖

油封鴨格魯耶爾芝士法式薄餅
Pulled Duck。Gruyere Cheese。
。HKD108

。HKD89

椰香菠蘿 Piña Colada
。HKD48

伯爵鮮奶茶 London Fog
。HKD46

🤫 估唔到呢度嘅鹹Crêpe選擇都幾多㗎喎..我就揀咗街外邊未見過嘅油封鴨芝士Crêpe..唔好睇佢薄薄一片..但係其實內容非常豐富..油封鴨絲勁多..然後Gruyere Cheese處於流心狀態..再加上百里香洋蔥等等嘅調味..鹹味得宜..當然唔少得一塊好有質素嘅Crêpe包住食..Crêpe嘅蛋味好香..而且煙靭有口感..喺鹹Crêpe嚟講係我印象中最好味嘅配搭
🤫 然後大佬就試咗個甜嘅..健康嘅佢揀咗一個Strawberry Banana Crêpe..(兩樣生果都係我唔食嘅🤭) 不過佢話士多啤梨片同香蕉片嘅份量都幾多..士多啤梨仲幾甜..配埋蛋香味濃厚嘅Crêpe一齊食..非常之Match..然後呢度嘅甜Crêpe唔似得其他地方嘅落勁多Cream..感覺冇咁漏..仲好似健康啲添
🤫 咁本身我個油封鴨芝士Crêpe喺康城呢間分店做緊一個獨有嘅限定優惠..就係可以加十蚊就有杯Lemon Vallia Soda..但係我俾佢哋呢度嘅Piña Colada吸引咗所以就冇享用到呢個優惠啦..平時飲Cocktail嘅Piña Colada就飲得多..但係冇酒精嘅就真係比較少見..所以忍唔住叫返一杯嚟試吓..可能係因為佢係Soda版嘅Piña Colada所以感覺好Refresh..椰香味同菠蘿嘅酸甜味比例啱啱好..感覺如果配甜嘅Crêpe應該會相得益彰
🤫 至於大佬呢..呢啲事業型嘅男士就梗係唔會好似我咁飲梳打汽水啦..佢揀咗杯個名好靚嘅London Fog..倫敦嘅迷霧其實係Earl Grey Latte..佢一邊飲就一邊話呢杯嘢幾好飲喎..泡沫打得好柔滑..然後茶底亦都好香濃
🤫 我同大佬坐喺呢一度吹水完全冇壓力..座位都算幾多..又有高枱又有矮枱..視乎你個人喜好..而且Crêpe嘅份量恰到好處..嘢飲亦都係質素唔錯..睇嚟下次睇戲前後時間個肚仔餓餓哋都可以過嚟呢邊食返件Crêpe
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-03-16
Tea
將軍澳嘅康城商場裏面其實都有唔少美食,最近就食咗呢間專食可麗餅嘅——🌟Cafe Crepe🌟佢餐牌上嘅鹹同甜味可麗餅選擇都有好多,每一款都勁吸引勁想試💖除咗可麗餅,仲有凍熱飲可以選擇😋._./ 鹹 味 露 麗 餅 /🧀|秘制瑞士芝士汁配黑松露帶子|🫔呢個鹹味配搭簡直係我最愛嘅味道,芝士汁勁濃郁,配埋黑松露帶子好香,一砌開可麗餅帶子粒數量多到出晒嚟,成個可麗餅唔會太漏,味道超好食💕•/ 甜 味 露 麗 餅 /🍫|黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士|🫔黑朱古力醬佈滿曬可麗餅入面,唔會太甜,每一啖都可以食到香濃嘅黑朱古力醬,上面仲有個蛋糕餅仔,增加唔同嘅口感👍🏻•/ 飲 品 /💛|黄金冰冰樂|💛(Maple Turmeric)外表有滿滿嘅Cream令到外表好靚,好吸引,味道唔會太甜🌟·🥥|椰香菠蘿|🍍(Pineapple / Coconut)外表睇落白雪雪平平無奇,但其實裏面有好香濃嘅菠蘿同椰子味,兩種味道加埋一齊原來咁夾💕._.
._.
/ 鹹 味 露 麗 餅 /
🧀|秘制瑞士芝士汁配黑松露帶子|🫔

/ 甜 味 露 麗 餅 /
🍫|黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士|🫔

/ 飲 品 /
💛|黄金冰冰樂|💛
(Maple Turmeric)
外表有滿滿嘅Cream令到外表好靚,好吸引,味道唔會太甜🌟
🥥|椰香菠蘿|🍍
(Pineapple / Coconut)
._.
Tea
Café Crêpe 📍將軍澳康城路1號The LOHAS3樓B02號舖來自法國巴黎🇫🇷法式可麗餅現場~即叫即製~咸甜都有我簡左兩款甜可麗餅😍好好味Crepe 餅皮做到厚薄適中火侯控制得岩岩好♥️。Butterscotch Apple Crisp $108餡料以蘋果果蓉為主~表面再配上焦糖醬更跟有朱古力脆餅~香脆~又有口感。Pear And Salted Caramel $89 啤梨果蓉~配上海鹽焦糖~口味清新。Nutella Latte $48Nutella 味好濃香~~飲落順滑♥️甜度剛好。Milkshake strawberry $68🍓超推薦🥛用上新鮮士多啤梨加上鮮奶打成奶昔~香濃幼滑~飲到士多啤梨🍓果香由於我係外賣🥡店只好細心Crepe雲呢拿味意式雪糕分開杯上😎意式雪糕香滑又好味
Café Crêpe

更跟有朱古力脆餅~香脆~又有口感

。Pear And Salted Caramel $89
啤梨果蓉~配上海鹽焦糖~口味清新

。Nutella Latte $48
Nutella 味好濃香~~
飲落順滑♥️甜度剛好

。Milkshake strawberry $68
🍓超推薦🥛
用上新鮮士多啤梨加上鮮奶
打成奶昔~香濃幼滑~飲到士多啤梨🍓果香

由於我係外賣🥡店只好細心Crepe
雲呢拿味意式雪糕分開杯上😎

意式雪糕香滑又好味
以前住康城嘅時候仲未有商場,見證住佢起咗商場,仲慢慢加咗好多咖啡店☕️呢間cafe crepe有幾間分店,除咗康城外,尖沙咀同中環都有分店。可麗餅聽得多,但今次係第一次試,趁住假期同朋友喺cafe入面一邊食,一邊傾下計。我地揀咗一鹹一甜嘅可麗餅試。Le Sunrise $98鹹嘅可麗餅之選!早晨可麗餅包括有牛油果、瑞士芝士、菠菜、煙肉、炒蛋。Parfait Crepe $98甜嘅可麗餅推薦!法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓。除咗食可麗餅外,當然最好飲返杯咖啡☕️Mocha(Cold) $48Cappuccino(Hot) $42

Le Sunrise $98

Parfait Crepe $98
甜嘅可麗餅推薦!法式乳酪芭菲配鮮士多啤梨及藍莓。

除咗食可麗餅外,當然最好飲返杯咖啡☕️

Mocha(Cold) $48
Cappuccino(Hot) $42
  • Parfait Crepe
2023-02-03 52 views
💡法式高質可麗餅今次同朋友去康城睇戲,睇戲就食左個快lunch,呢間來自法國巴黎既過江龍,,無論咸甜可麗餅都一樣熱辣辣,各有特色。🍽 黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士鍾意食甜的fans就唔好錯過,Crepe內有好濃烈嘅朱古力味,以咖啡忌廉芝士為餡料,味道更加出,另外上面伯有幾塊朱古力脆餅,好香脆,口感好豐富。🍽烤雞肉、火腿配瑞士芝士,巴馬是芝士醬呢個係鹹的可麗餅,入面好豐富,有烤雞肉、火腿及芝士,食落原來係咁夾,烤雞肉份量都幾多,配巴馬士芝士忌廉醬 ,咸咸香香 。另外Crepe的餅皮厚薄適中帶點煙韌,火侯控制得岩岩好。🍽Affogato Frappuccino 香濃咖啡加上一個香甜香草雪糕,咖啡味道唔會過酸,加埋雪糕好creamy。🍽Nutella MikeshakeNutella味好香,飲落好順滑,甜度岩岩好
💡法式高質可麗餅

🍽 黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士

🍽烤雞肉、火腿配瑞士芝士,巴馬是芝士醬

🍽Affogato Frappuccino

🍽Nutella Mikeshake
Nutella味好香,飲落好順滑,甜度岩岩好