Restaurant: Cafe de Itamomo (Manhattan Mid-Town)
Info:

2019-05-25 231 views
今年年初試過這餐廳,柚子雞翼非常美味, 所以今天出街吃飯,又再來這間餐廳。點了日式海鮮拉麵,什扒和扇貝,而柚子雞翼是免費贈送。今晚人多吃晚飯,但出菜算很快,只是雞翼等了一會。帆立貝海鮮豬骨濃湯拉麵算是彈牙, 豬骨湯底濃味,不錯。什扒原來是跟飯的,薯條好味,但配的蛋有點奇,黐鑊太陽蛋。。。新出品蒜蓉蟹子扇貝沒有像圖片那麼大只,香燒,都OK, 預期之中。柚子蜜味芝麻烤雞翼沒有上次的多醬,不知為何免費附送,就不太要求了。加了熱檸檬水,抹茶紅豆冰(跟餐),三個人盛惠$180。
點了日式海鮮拉麵,什扒和扇貝,而柚子雞翼是免費贈送。
今晚人多吃晚飯,但出菜算很快,只是雞翼等了一會。

帆立貝海鮮豬骨濃湯拉麵算是彈牙, 豬骨湯底濃味,不錯。

日式海鮮拉麵

什扒

扇貝

加了熱檸檬水,抹茶紅豆冰(跟餐),三個人盛惠$180。
Other Info. : 今天胃口不大,要等下次才試德國豬手
2019-05-25
$60 (Dinner)
日式海鮮拉麵
什扒
扇貝
  • 柚子蜜味芝麻烤雞翼
久不久也會到這餐廳,最多的是吃早餐,也有吃過午餐、下午茶和晚餐。若是吃早餐,我們通常點的是意大利蕃茄濃湯扁意粉和餐蛋治。這兒的蕃茄濃湯香濃,扁意粉好吃,另外可自選兩餸,我們通常選的是午餐肉和野菌,午餐肉是厚切的,夠邪惡,野菌也很香。至於餐蛋治,這兒所有的三文治都是烘過的,香脆多士加上厚切午餐肉和厚厚的雞蛋,吃了很有滿足感。最近又來吃過下午茶,這次點了西西里式鮮蜆鮮魷扁意粉,還有重量級公司三文治。那意粉的醬汁很鮮很惹味,可惜這次的意粉煮得有點過軟,若爽一點,一定更好吃。至於公司三文治真的是重量級,很大份,可惜饀料只有火腿、雞蛋、番茄和生菜,缺去了一般公司三文治應該有的火雞肉,雖然因爲加了千島醬,味道很好,可是還覺得有點不足。雖然這餐廳不是十全十美,不過因為環境舒適,侍應有禮,加上食物味道很不錯,所以我還是會繼續到來的。
2019-05-19 584 views
意樂嘅脆鹹豬手大家有冇試過?早幾日前夜晚去咗食意樂,見到Menu上面第一版嘅脆豬手幾吸引,所以試試,成個餐連薯菜加湯$88。個湯係濃香菌皇忌廉湯,味道都可以,有雜菌粒。主角脆豬手嚟到,賣相絕對係上得Instagram,擺盤出色。原本仲以為佢係燒豬手,原來係成個攞去炸,對我嚟講係有啲熱氣,尤其個塊又硬又脆嘅豬皮。豬手拌上黑椒汁、鹽同胡椒粒,但我Prefer成個豬手先醃過鹽同胡椒,可能會比就咁點更均勻同入味。不過成個豬手炸得好靚,值得試試!
意樂嘅脆鹹豬手大家有冇試過?

Type of Meal
Dinner
2019-03-14 378 views
今日比較得閒,可以往美孚曼克頓山食番個早餐。呢間餐廳裝修幾典雅兼闊落,顧客唔多。意大利蕃茄湯腸仔温泉蛋通粉唔錯,通粉唔太腍,蛋有蛋香,蕃茄湯鲜而不太酸,在舒適環境歎個早餐,的確夠晒寫意。
2019-03-10 362 views
星期日hea到下午茶時間先出去,見到呢度嘅下午茶好多選擇又唔算貴,就入去試試. 裝修幾花心思,連鹽同胡椒都有特別~ 坐得舒服西西里式鮮茄烤豬扒焗珍珠米飯焗得好透,上面啲芝士硬晒,出奇地焗飯會有1/5碟係蔬菜(有椰菜丶翠肉瓜丶南瓜),感覺清新健康啲,豬扒係薄啲但幾好味,珍惜米口感好過普通米,好食.重量級公司三文治真係好大份啊! 平時啲公司三文治嘅方包係比較薄切,但呢個重量級就用咗正常方包嘅厚度,烘底烘得透徹,餡料都好足量,厚炒蛋丶芝士丶千島醬丶火腿丶生菜丶蕃茄),味道不錯.個人覺得薄方包嘅公司三文治始終好食啲,一來易咬啲,二來無咁滯.熱檸茶&熱好立克都ok埋單$79,幾抵食

西西里式鮮茄烤豬扒焗珍珠米飯

熱檸茶&熱好立克都ok

埋單$79,幾抵食
2019-03-10
$40 (Tea)
因工作繁忙,到午膳時已下午兩時多,恰巧這餐廳正在為茶市做準備,心想這是連鎖餐廳的其中一間分店,食物必定有保障,不會太差吧?!進店內,不知是否午餐時間完畢,進膳人數大大減少,自然是不用等待便能進餐廳點餐了 點了一客蛋黃煙肉卡邦尼長通粉,並加配柚子雞翼。。。。長通粉上菜時令我大吃一驚這個是我叫的長通粉嗎?!與其他分店的名字一樣,但食物的樣貌卻不一,實在不與置評雖然如此,但我還是本著食物不能貌相的宗旨,試味一下。。。除了看不見煙肉外,味道還多了不屬於此長通粉的胡麻醬味。。。。我嚇得連忙呼叫店員,詢問是否上錯了菜? 拋開我揮手了數十次卻換來店員的無視到店員到來時,我問他是否上錯菜。。。他只小聲回應:「沒有,這是你的餐點。。。煙肉是那些切得薄薄的肉。。。」然後尷尬地離開。。。我聽後心裡不知產生多少粗言穢語。。。。如果早知道這裡的卡邦尼通粉是用碎蛋醬(?)製成。。如果早知道它是有胡麻醬味。。。是不堪入目的餐點。。。我一輩子也不會點這個然而,柚子雞翼是不錯的,但不足以 平息我的怒氣。。。51大元的餐點不是很昂貴。。。但要的只是能夠吃出它的價值。。。不浪費食物。。儘管如此,但這所餐廳的分店連這樣基本的
因工作繁忙,到午膳時已下午兩時多,

然而,柚子雞翼是不錯的,但不足以 平息我的怒氣。。。51大元的餐點不是很昂貴。。。但要的只是能夠吃出它的價值。。。不浪費食物。。儘管如此,但這所餐廳的分店連這樣基本的要求也做不至。。。可一不可再,除了差,沒有其他可形容的字
2019-02-17 373 views
前陣子經過最美孚曼坊,一直想試試意樂,星期日早上有空就決定去吃早餐。意樂餐廳面積頗大,環境雅緻。看到餐廳內的廣告推介煎焗流心蛋,心思思想試一下。點了意大利蕃茄濃湯煎焗流心蛋,腸仔通粉。流心蛋果然是脆脆燶邊,香脆可口,蛋黃仍保持流心,一流👍🏻 加上蕃茄湯及少計椰菜紅蘿蔔絲,感覺清新。 通粉是有坑狀的細通粉,有坑紋可掛更多湯汁。套餐加$3,就可以配蒜蓉牛油厚多士一塊,多士烤得香噴噴,但份量有點多,吃得有一點膩,建議女士胃口不太大的話,單點通粉配飲品已足夠。

意樂餐廳面積頗大,環境雅緻。

看到餐廳內的廣告推介煎焗流心蛋,心思思想試一下。

通粉是有坑狀的細通粉,有坑紋可掛更多湯汁。

2019-02-17
Type of Meal
Breakfast
2019-02-14 234 views
結婚后,老公堅守向“情人節霸權”説「不」的決心,從不在2月14日食西餐😆😆始終女人喜歡應節😁😁 去年美孚開的意樂餐厅就滿足到我和老公大家的需求,情人節唔加價 又冇加一😳😱😱 座位闊落、食物OK、價廉物美👍👍😋 😋蒜香牛柳粒($38) 5成熟,配少許青瓜車厘茄香辣鴨胸肉天使麵 有些失手,味道OK但燶了小小😅😅一百四十八蚊的牛扒都唔錯,符合預期😊😊 薯角也好味再加一個甜品阿華田奶凍😋😋

蒜香牛柳粒($38) 5成熟,配少許青瓜車厘茄

香辣鴨胸肉天使麵 有些失手,味道OK但燶了小小😅😅

一百四十八蚊的牛扒都唔錯,符合預期😊😊 薯角也好味

再加一個甜品阿華田奶凍😋😋
2019-02-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Celebration
Valentine's Day
2019-01-20 245 views
原本想在曼坊的日本餐廳吃晚飯,但朋友最終選擇了西餐, 又試一下這間意樂。最初沒有什麼期待,西餐沒什麼特別吧!我們點了招牌的咖喱雞珍珠飯,凡立貝海鮮意大利番茄濃湯扁意粉,三個小吃: 柚子雞翼, 芝士西蘭花, 脆薯條。首先來的咖喱雞,意料之外,非常惹味,入口時感覺是甜咖喱,慢慢才感到辣,但甜辣適中, 推薦!意大利扁意粉相對失色, 感覺普通。芝士西蘭花不是很「淋」, 有幾如果軟一點會好一些。最好味的是柚子雞翼, 醬汁多, 皮脆, 食不厭。點主餐的話飲品半價, 餐廳不收加一, 三人埋單都係$230,其實餐廳餐單選擇不多, 但下次會再去試。

咖喱雞珍珠飯

意大利扁意粉相對失色, 感覺普通。
凡立貝海鮮意大利番茄濃湯扁意粉

芝士西蘭花不是很「淋」, 有幾如果軟一點會好一些。
脆薯條
芝士西蘭花

最好味的是柚子雞翼, 醬汁多, 皮脆, 食不厭。
柚子雞翼

2019-01-18
咖喱雞珍珠飯
芝士西蘭花
柚子雞翼
  • 咖喱雞珍珠飯, 柚子雞翼
1K
2018-11-15 389 views
是日晚飯想簡簡單單,又有要求,仲要快,靚,正同舒適,我會選擇去“意樂餐廳”。 我想講“意樂餐廳”性價比極高,不單價錢親民,食物質素好,夠熱夠新鮮夠份量,服務態度友善及效率高,而且仲冇加一,仲抵食過某幾間大型連鎖快餐店,佢哋分店都多佈滿全港九。今晚來一個慢煮秘製咖喱珍珠飯,真係兼備色香味,咖喱汁顏色橙黃色的,咖喱味很濃,先香後辣,好彩不是大辣而是微辣,但辣的感覺可維持到一段時間。雞肉很滑,珍珠米好綿,薯仔都好淋,整個咖喱飯好惹味啊~加上伴碟的蔬菜都好新鮮,現優惠價$48,好親民囉~Order任何食品飲品都係半價,好超值!下次要再食埋其他野先得,意樂餐廳已成為我的飯堂,而家早、午、晚三餐都難唔到我啦~

Order任何食品飲品都係半價,好超值!
今日喺美孚既意樂餐廳食下午茶。意樂餐廳一向比我既感覺都唔錯,但經過今日之後就有啲扣分下午茶餐牌既選擇都唔少今日就叫左一份漢堡扒.意大利特濃蕃茄湯扁意粉,配煎焗流心蛋。平時早餐都有食呢度既煎焗流心蛋檯面有煎焗流心蛋既介紹,相信都係餐廳既推介!但食物上檯竟然係咁既樣然後我睇一睇張單,原來佢打左反蛋,咁我以為佢入錯左叫佢換,點知侍應問廚房,廚房話下午茶無,下午茶唔做煎焗流心蛋。但係如果無,咁點解餐牌又要有寫呢?我落單嗰陣又無同我講呢?最後佢地只係拎左一隻太陽蛋黎敷衍我。我真係覺得有啲失望,作為一間餐廳推介既食物,亦有印喺餐牌,但係唔知點解廚師話下午茶時間無。咁餐廳如果真係喺下午茶時段唔提供呢款煎焗流心蛋,係咪需要改餐牌,又或者同客人講聲呢?
今日喺美孚既意樂餐廳食下午茶。
意樂餐廳一向比我既感覺都唔錯,但經過今日之後就有啲扣分

下午茶餐牌既選擇都唔少

平時早餐都有食呢度既煎焗流心蛋

檯面有煎焗流心蛋既介紹,相信都係餐廳既推介!

但食物上檯竟然係咁既樣

但係如果無,咁點解餐牌又要有寫呢?我落單嗰陣又無同我講呢?
最後佢地只係拎左一隻太陽蛋黎敷衍我。

2018-10-16 1597 views
無耐之前,先嚟過曼克頓山嘅「Pacific Coffee」食早餐,都無為意樓上嘅「759阿信屋」由大鋪變細鋪,而騰番出嚟嘅鋪位變成兩家餐廳,一家喺賣西餐,另一家喺賣東南亞菜。作為美孚街坊,要過嚟試試嘅,今晚兩公婆,拉埋姨仔,先試前者「意樂餐廳」。環境一睇就知喺款走工業風,水泥地、鐵窗框、昏暗燈光、木枱木櫈,加上無乜修飾嘅天花,帶出一種粗獷原始味。有一套揭頁嘅基本餐牌,所提供嘅菜式應喺全日供應,類別分為意大利麵、意大利飯、西式或和風珍珠飯、烤焗類、黑松露菌類、滑蛋蓋飯、小食、濃湯、沙律、拉麵、甜品及飲品。其實款式都有別常見嘅大路嘢,有唔少混合創作菜式,整體而言,選擇唔少。此外,仲有啲特色晚餐之選,如加拿大安格斯牛扒、西班牙豬鞍扒、秘製咖喱雞、比薩……等等,有晒圖片作參考。順帶一提,點選主食,都有飲品半價、甜品加配優惠。枱邊早已放齊餐具及基本調味料,小弟都唔喺第一次講,就喺幾鍾意呢個做法,需要多用啲刀叉時可以即時有得用,唔使吓吓專登煩店員,費事失事。而且,個胡椒粉及鹽樽都好得意。柚子蜜味芝麻烤雞翼 $30一客有4隻,雖然話喺烤雞翼,但點睇都似喺烤,入口一食就食得出喺烤嘅添,但無論烤好定烤好
順帶一提,點選主食,都有飲品半價、甜品加配優惠。
。而且,個胡椒粉及鹽樽都好得意。
柚子蜜味芝麻烤雞翼 $30

一客有4隻,雖然話喺烤雞翼,但點睇都似喺烤,入口一食就食得出喺烤嘅添,但無論烤好定烤好,賣相金黃,糝滿芝麻,都吸引啦!再者,柚子味幾重,又有點芝麻香,確喺幾好食。
柚子蜜味芝麻烤雞翼
意大利雜菜湯 +$9

老婆一向喺意大利雜菜湯嘅忠粉,既然可以加少少錢配,佢就一定唔會錯過啦。咪睇個湯平平無奇,其實,飲落好香濃,但比偏辣偏酸嘅羅宋湯會溫和啲,卻喺好有菜蔬嘅鮮甜味。
意大利雜菜湯
帆立貝海鮮意大利蕃茄濃湯扁意粉 $62

湯底喺配意大利蕃茄濃湯,但咪以為即喺上述分享過嘅意大利雜菜湯,我哋再細心試,色澤就好似,但分別到喺兩隻味道嚟,呢個蕃茄更濃郁、更酸活;麵條煮得恰當好處,有咬口,而且,份量都真喺唔少;至於海鮮側有帆立貝、青口、鮮蝦及魷魚,唔算好高質,亦絕對唔差,至少都有啲鮮甜味吖嘛,青口又唔會韌到擦紙膠咁。
野菌田園比薩 $62

老婆第一眼就睇中呢個比薩,因為全素嚟,以車厘茄、粟米、紫洋蔥、雜菇、菠蘿做餡料,啱晒佢。比薩嘅大細喺直徑9吋大,厚度就介乎薄批與厚批之間,咬落唔算好特別,勝在口感算喺鬆軟,而餡料就落得無手緊,味道清新,喺嫌野菌少咗啲,但芝士就堅多,鋪晌面遮晒所有餡料。
熱胚芽好立克 $11

姨仔就要咗杯好立克,就算加咗胚芽,都唔會有太多特別嘢講,喺添多份營養。
熱胚芽好立克
抹茶牛奶紅豆冰冰 $11

依家晌啲扮懷舊嘅茶記已經有款奶茶紅豆冰,當然比傳統只加入奶水嘅好飲,而今回就加入抹茶牛奶,味道果然好唔同,亦喺好爽,抹茶有茶香,啲紅豆又腍又甜。
抹茶牛奶紅豆冰冰
總結而言,「意樂」嘅食物多元化,質素唔喺話好高,但試咗幾樣嘢都唔差,定價亦都親民
,環境有個性,況且,美孚好食而又相宜嘅西餐廳唔多,所以,值得翻兜。
$62 (Dinner)
意大利雜菜湯
柚子蜜味芝麻烤雞翼
抹茶牛奶紅豆冰冰
2018-09-16 777 views
喺美孚既商場新開左意樂同漁樂兩間餐廳,喺附近既上班族又多左兩個選擇!意樂主打西餐,而漁樂就主打星馬泰菜,各有特色。今日黎意樂食下午茶。價錢合理,最平廿幾蚊就有交易,而且跟餐飲,都算抵食。叫左一個36035蛋黃煙肉卡邦尼長通粉,同埋一個36017日式芝麻燒雞炒珍珠飯。蛋黃煙肉卡邦尼長通粉,連餐飲($38)個汁好creamy,長通粉又唔會煮得過熟,而且仲加左啲菇,好味日式芝麻燒雞炒珍珠飯,連餐飲($40)飯炒得粒粒分明,味道都唔錯,而且幾香!兩個人埋單都唔駛$80,抵啊😊😊

意樂主打西餐,而漁樂就主打星馬泰菜,各有特色。

蛋黃煙肉卡邦尼長通粉,連餐飲($38)

日式芝麻燒雞炒珍珠飯,連餐飲($40)
飯炒得粒粒分明,味道都唔錯,而且幾香!

兩個人埋單都唔駛$80,抵啊😊😊

2018-09-15
$40 (Tea)
佢嘅嘢食定㗎應該係屬於平嘅,雖然我覺得佢根本唔符合呢個收費! 佢啲員工服務真係好差!好差!好差! 佢嗰種差法係可以從頭差到落尾!由你入咗開始到你走都係咁差 仲要企喺個水吧位大大聲咁講粗口! 叫佢過嚟落單,好似阻住佢傾計咁!仲要畀說話你聽!!! 不知所謂
2018-07-28 544 views
週未黎食午飯,好快就有得坐。叫咗一個香煎雞扒意大利特濃蕃茄湯天使麵, 送餐湯同埋蒜香牛油多士。首先上咗個蒜香牛油多士,一上枱已經聞到非常香嘅牛油味同埋蒜香味, 多士係厚切嘅, 砌落去軟綿綿, 牛油同埋蒜唔會太多,好好味。紅湯係正常野,超多菜。飲完個湯食完個多士,再食天使麵,就會覺得個天使麵湯底比較淡少少。 天使麵唔硬唔淋,恰到好處,仲有少少彈牙。件煎雞扒完件上,幾大塊,食起上黎唔多方便。那塊雞扒真係太重味精味過晒龍。
週未黎食午飯,好快就有得坐。

紅湯係正常野,超多菜。

過晒龍。