2023-12-14 475 views
唔少鐘意打卡既女仔都應該去過呢間食,呢間餐廳設計以粉紅色為主,影出黎好女仔,但佢最近做緊個晚餐優惠都好抵食,第二份做半價優惠,即係唔使$300一位就食到4個course 既晚餐,有湯,有小食,有主菜,仲有野飲,仲可以半價轉特飲。 點咗薯仔湯,湯唔會好杰身亦唔會太水,味道好creamy。 小食揀左熟帶子,但同個sauce 唔係好夾同埋都好細隻。主菜晚燒黃雞整得唔錯, 未食都噴到好香,雞肉唔會好乾,仲係好juicy,但我覺得個醬汁偏少,另外叫左佢比啲燒汁,點汁食好食好多! 嘢飲加錢轉咗特飲,粉紅菲菲,係用yogurt 整,飲落都唔會好飽同埋都幾好飲,好大杯,都飲唔晒。點左個心太軟同朋友慶祝生日, 甜品質素唔錯,心太軟個外皮係少少脆。整體都幾抵食,但店員就比較忙,唔太得閒,但一叫到都好樂意幫手!
小食揀左熟帶子,但同個sauce 唔係好夾同埋都好細隻。
2023-11-02
$300 (Dinner)
2023-12-12 318 views
粉紅色花海🌸🌸🌸,充滿著少女心、夢幻感🩷,相信絕大部份女孩子們也會心心眼😍,是日小妹就到訪了一間位於尖沙咀嘅粉紅花系西餐廳~Camellia😚Lunch Set~~酥炸軟殼蟹配南瓜意大利飯 $168香煎豬鞍配蘋果烏梅醬 $198香烤明太子雞翼(2隻) +$58三重芝士焗薯條 +$38套餐跟是日餐湯/是日頭盤和餐飲整體食物質素中規中矩,座位寛敞舒適,整個餐廳都佈滿著不同粉色系嘅山茶花,配上拱門及清鏡托底嘅拱窗,天然淡粉紅雲石嘅餐枱、多種色調嘅粉紅色桌椅和梳化,環境非常有格調、浪漫優雅,此外餐廳設有多個花海牆、打卡位,自拍一流📸

Lunch Set~~
酥炸軟殼蟹配南瓜意大利飯 $168
香煎豬鞍配蘋果烏梅醬 $198
香烤明太子雞翼(2隻) +$58
三重芝士焗薯條 +$38
套餐跟是日餐湯/是日頭盤和餐飲

2023-10-09 1424 views
與朋友一起於5/10慶祝生日,食物還好,只有一道慢煮鴨胸其中一兩三塊是不熟的,侍應也解釋慢煮是剛熟,但我說現在是不熟,不是剛熟,然後侍應也幫我將剩下的再煮,我覺得還好。但後來我們在上甜品的時候,其中一個侍應將單放在桌面,我便把它先放在梳化上,因阻礙我們拍照,然後我們在享用甜品時候,有另一侍應過來很不禮貌地問,張單呢?我便從坐位上拿出來並問:而家要比? 侍應答:係( 語氣勁差),然後我比信用咭他,他的手大力地拎我張信用咭,到他過完數,就隨手比番張單我,一個眼神一個句多謝也沒有。我就好像欠他錢似的。貴集團是否就是培訓這些趕客的員工?即使食物再好吃,員工態度差,我也不會再光顧

2023-10-01 1061 views
Camellia 是一間很適合女生打卡的餐廳,店內有以 9999 朵山茶花砌成的花牆,座位也以粉紅色為主調,十分浪漫💓我點了以下幾款美食,分別是法式蟹肉龍蝦湯、炙燒吞拿魚沙律、松葉蟹肉意大利飯配魚子龍蝦汁、香煎豬鞍配蘋果烏梅醬和Matcha Latte🍵🦞法式蟹肉龍蝦湯 $88我本身好鍾意飲龍蝦湯,湯底用了新鮮的龍蝦和蟹肉熬製,味道鮮甜濃郁,湯裡還有一些蟹肉和龍蝦肉,口感很細嫩,粉紅色的湯碗和整間餐廳好相襯😍😍炙燒吞拿魚沙律 🥗 $118 很清爽的沙律,用了新鮮的吞拿魚切成厚片,表面炙燒,裡面半熟,肉質很嫩滑,沾上日式的醬汁,很入味👍🏻沙律底部是一些生菜、紅蘿蔔、紫甘藍等蔬菜,配上一些芝麻和魚子,增加了層次感,很健康美味😋松葉蟹肉意大利飯配魚子龍蝦汁 $248很豪華的意大利飯,入面有松葉蟹肉、魚子和蟹子,搭配上濃郁的龍蝦汁,味道好夾,有點像海鮮泡飯意大利飯的煮法正宗,米粒有嚼勁,不會過軟或過硬,很適合我的口味😚😚香煎豬鞍配蘋果烏梅醬 $238用了豬鞍肉切成片,表面香煎,裡面多汁,肉質很嫩,沒有豬肉的腥味,配上一些蘋果烏梅醬,增加了酸甜的口感,很開胃🤤Matcha Latte $52

🦞法式蟹肉龍蝦湯 $88

炙燒吞拿魚沙律 🥗 $118

松葉蟹肉意大利飯配魚子龍蝦汁 $248

香煎豬鞍配蘋果烏梅醬 $238

Matcha Latte $52
一杯很漂亮的抹茶拿鐵,有心心拉花,很吸引眼球,味道也不錯👌

其實已經第三次來,我覺得 Camellia 不僅環境漂亮,食物也美味,價錢也不算很貴,如果你喜歡粉紅色和山茶花,一定要來這裡打打卡,享受一個粉紅色的用餐體驗🥰🥰

📍尖沙咀 K11 Musea 地下 033號舖

2023-09-30
Type of Meal
Dinner
  • 松葉蟹肉意大利飯配魚子龍蝦汁
  • 炙燒吞拿魚沙律
  • 香煎豬鞍配蘋果烏梅醬
2023-09-29 1704 views
<慶生系列> - 粉紅High Tea 💕同好姊妹一齊慶生特別搵間Pink Pink 女仔一啲嘅Cafe 食High Tea ☺️ 大大幅粉紅花花牆打卡無難度📸卡位闊落可以舒舒服服傾吓計🗣️好欣賞佢卡位上面吊燈嘅設計💡燈光打落檯面形成一圈圈嘅圖案成個感覺好夢幻☺️🔖 High Tea (For 2) <鳥籠> 由上至下曼越莓司康配車厘子醬🍒甘栗焙茶Croffle🌰巴馬火腿無花果多士🍖小山園迷你抹茶撻🍵<— 最好味、有流心抹茶餡!😋花櫻魷魚梅子冷素麵🦑 <— 最驚喜、素麵酸咪咪好開胃<玻璃盆>上檯時會預先放乾冰🧊大家要準備好鏡頭對準仙氣滿瀉嘅一刻喔💨紫薯金磚蛋糕🍠海葡萄沙律🌊 <—仲保留住少少海水味!正!梅酒朱古力慕絲車厘子蛋糕🍒 —> 濃得化不開🔖 果茶(跟Tea Set 半價)士多啤梨茉莉茶🍓蜜桃烏龍水果茶🍑❣️ 小店另一邊都仲有另一個用餐區座位都唔少網上可以訂檯、臨時約飯聚都唔洗頭痕 OpenRice 可Pre Pay Tea Set價錢更划算喔

<慶生系列> - 粉紅High Tea 💕
同好姊妹一齊慶生
大大幅粉紅花花牆打卡無難度📸

卡位闊落可以舒舒服服傾吓計🗣️

好欣賞佢卡位上面吊燈嘅設計💡
燈光打落檯面形成一圈圈嘅圖案成個感覺好夢幻☺️

🔖 High Tea (For 2)
<鳥籠> 由上至下
曼越莓司康配車厘子醬🍒
甘栗焙茶Croffle🌰

巴馬火腿無花果多士🍖

小山園迷你抹茶撻🍵<— 最好味、有流心抹茶餡!😋
花櫻魷魚梅子冷素麵🦑 <— 最驚喜、素麵酸咪咪好開胃

<玻璃盆>
上檯時會預先放乾冰🧊
大家要準備好鏡頭對準仙氣滿瀉嘅一刻喔💨
紫薯金磚蛋糕🍠
海葡萄沙律🌊 <—仲保留住少少海水味!正!
梅酒朱古力慕絲車厘子蛋糕🍒 —> 濃得化不開

🔖 果茶(跟Tea Set 半價)
士多啤梨茉莉茶🍓
蜜桃烏龍水果茶🍑

❣️ 小店另一邊都仲有另一個用餐區座位都唔少
Type of Meal
Tea
2023-09-25 720 views
睇完戲朋友話想食Risotto,喺Open rice search到衣間。餐廳對出就係海旁。望住海景同pink pink嘅餐廳到食特別chill🥰食物水準高!特別要讚下啲drinks. 真係調得好好飲
食物水準高!
特別要讚下啲drinks. 真係調得好好飲
2023-09-19
$290 (Dinner)
  • 松葉蟹肉意大利飯配魚子龍蝦汁
2023-09-06 566 views
呢間位於K11 musea 嘅Cafe,相信係一眾粉紅少女已經收藏咗嘅打卡Cafe,我今日黎就唔係為打卡嘅,因為今日帶埋狗狗出街,知道呢個商場同埋呢一間餐廳都係Pat Friendly, 所以一於帶埋狗狗嚟朝聖一入到去全粉紅系既裝修,配埋佢哋最signature嘅粉紅花花牆,少女心已經即刻出晒嚟,但係我去嘅嗰日最出名嘅花花牆卡位已經俾人坐咗,所以我坐咗近門口位,不過唔緊要啦,反正狗狗喺手推車上邊,推出推入都唔方便。店員一見到狗狗,就好熱情咁樣過嚟同佢玩,亦都好歡迎佢,服務態度好好。叫咗個龍蝦沙律牛油果牛角窩夫$148 好多料,個牛角窩夫都好特別,似牛角包嘅酥脆,但佢實情又係一個窩夫,值得一試另外再叫咗杯Cappuccino,咖啡正常發揮,都幾好飲整體來講,服務質素好好,食物質素亦都好好,但係價錢唔算平,不過位於呢個地段,同埋歡迎毛孩,點都值得大家去支持一下

另外再叫咗杯Cappuccino,咖啡正常發揮,都幾好飲

$200 (Tea)
尖沙咀少女指數爆燈的cafe餐廳主要由粉紅色為主,兩旁牆壁算是花海(近看假花都乾淨). 不過座卡位比較窄,坐得不太舒服.用餐時間:90分鐘因為同姐妹們行街行得太耐,所以想找地方坐一坐食下甜品飲下午茶. 剛行到K11 musea, 就去這間餐廳試一試.我們一行3人只選了薯條,一款咸點及一款甜點的牛角窩夫,加3柸飲品.大約五百幾蚊左右. 因為甜點有雪糕, 職員好百禮貌地問我們是否安排後上,非常體貼.查看open rice有afternoon tea set團購卷,下次可以提早預約,再試一試.因為afternoon tea set真是比較便宜. 又可以邊食邊打卡.黑松露薯條 ($78) ~ 黑松露醬ok龍蝦沙律牛油果牛角窩夫($148) ~ 炎炎夏日食這個好清新,龍蝦肉碎與牛油果配搭非常好,好creamy.草莓忌廉牛角窩夫配香草雪糕($138) ~ 深粉紅色的忌廉帶少少酸味的草莓, 不過不失. 頂層配上一朵食用花賣相幾好,十分適合打卡strawberry passion fruit tea ~ 現實中比餐牌圖像更美麗. 內有士多啤梨,青蘋果,火龍果, 西瓜等對帶出水果的甜味再配上熱情果花茶的
尖沙咀少女指數爆燈的cafe

黑松露薯條 ($78) ~ 黑松露醬ok

,十分適合打卡

strawberry passion fruit tea ~ 現實中比餐牌圖像更美麗. 內有士多啤梨,青蘋果,火龍果, 西瓜等對帶出水果的甜味再配上熱情果花茶的清香. 極力推介

2023-08-12
$170 (Tea)
Birthday
和兩位朋友星期日晚去了K11 Musea  G/F Camellia餐廳為靚靚獅子座女神慶祝生日。一進入餐廳,我們就被滿滿的粉紅少女花朵和女性氣息的環境所吸引。整個餐廳充滿了浪漫溫馨的氛圍好肯定我地選對了地方。首先我們點了法式蟹肉龍蝦湯作為開胃湯,這道湯濃郁而美味,蟹肉和龍蝦的鮮味完美融合。接下來,我們品嚐了他們的炙燒吞拿魚沙律。這道沙律汁辛辣帶有後勁,好刺激,喜歡吃辣的朋友必選。吞拿魚經過炙燒後外酥內嫩,口感不錯。海膽海鮮薄餅面有帶點粉紅色的魷魚絲,加上海鮮和海膽。外觀一般,但有海鮮風味。然後,我們品嚐了松葉蟹肉意大利飯配魚子龍蝦汁。松葉蟹肉的鮮甜配滿滿龍蝦汁意大利飯,意大利飯的口感很好,整道菜色香味俱佳。主菜 我們享用了香煎比目魚配三文魚籽日式紅生薑忌廉汁,這道主菜給我們留下了深刻的印象。比目魚的質感極其嫩滑,搭配上日式紅生薑忌廉汁的微辣和三文魚籽的鮮美,很有創意。,味道令人驚艷。百利甜酒朱古力球甜點是完美的結尾,甜而不膩,朱古力的香濃和百利甜酒的醇厚相互映襯。總體而言,我們對Camellia餐廳的食物和環境很滿意。這是一個適合女生們慶祝或與朋友一同享受美食的理想地點。
好肯定我地選對了地方。

法式蟹肉龍蝦湯

炙燒吞拿魚沙律

海膽海鮮薄餅

松葉蟹肉意大利飯配魚子龍蝦汁

香煎比目魚配三文魚籽日式紅生薑忌廉汁

2023-08-13
$309 (Dinner)
法式蟹肉龍蝦湯
香煎比目魚配三文魚籽日式紅生薑忌廉汁
2023-08-17 423 views
去開尖沙咀買嘢,見到呢一間個個都話充滿少女心嘅餐廳,忍唔住入去坐低!呢度個環境一流,10分適合愛打卡嘅人黎,而係製作嘅食物都唔差!你一定要試下個pizza!佢薄脆嘅底加上豐富嘅配料,真係一絕!口感酥脆,每一口都好滿足!真係勁好食!🍕🔥🧀🍅意粉係另一個唔錯嘅選擇!一咬落去,彈牙嘅意粉同醬汁嘅香濃味道,真係令人食唔停口!🍝😋🍤🍖如果你鍾意特別嘅味道,我一定要推介返個黑松露醬薯條!薯條炸到金黃酥脆,再點埋黑松露醬,絕對會令你回味無窮!🍟🍄💣

2023-08-02 414 views
難得放假,我又冇去旅行,唯有在香港自得其樂。於是同同樣充滿少女心的朋友食個下午茶。今次去食,粉紅pink pink的。提早OpenRice 訂枱,就可以了。食物,下午茶從來以那張相為主導,食物是其次。先講鬆餅,若然多一點「麵粉味」就更香,鹹點配搭有趣,終於甩走了,阿女比較不喜歡的三文治,換上了有櫻花香的冷麵、鹹鹹香香的海,葡萄等等。甜品頗有驚喜。特別喜歡的牛角包窩夫,咁煙靭有香甜。另外朱古力慕絲和抹茶撻的味道都很香濃!配合粉紅色電的花花,適合少女們。回看當時四周,成間餐廳都是女生啊!

2023-07-31 449 views
成間餐廳都係粉紅色主題仲有粉紅色花花牆非常之打卡少女風💕食物種類多普遍味道中上有不少粉紅色主題嘅食物😂松葉蟹肉意大利飯配魚子龍蝦汁藏紅花汁海鮮意大利飯醬汁鮮味濃郁烤封門柳配紅酒燒汁牛肉味濃唔鞋慢煮鴨胸配阿根廷青醬鴨胸肉嫩滑juicy好好食香烤明太子雞翼香口黑松露薯條有齊薯條同蕃薯條要讚甜品必食草莓忌廉牛角包窩夫提拉米蘇牛角包窩夫飲品賣相都好啱打卡Pinky peach lassi & Golden mango lassistrawberry jasmine tea
松葉蟹肉意大利飯配魚子龍蝦汁
黑松露薯條
草莓忌廉牛角包窩夫
提拉米蘇牛角包窩夫
2023-07-09 3693 views
每次經過都會被這餐廳粉紅玫瑰花牆吸引,這裡確實是打卡的好地方,座位間隔又寬敞,下午來跟閨蜜聊天吃下午茶真的不錯💕這天我們決定試一下它們的仙氣下午茶,加上有素食menu,反正要坐一個下午就叫多一點食物,另外在六月期間星期一至五凡來吃晚市/午市套餐,第2位更可獲半價!!Tranquil Japanese Indulgence🔹梅酒朱古力慕絲車厘子蛋糕小小的一件入口卻是很濃郁的朱古力味,裡面的車厘子慕斯帶微微酒香,不會覺得太甜。🔹日本甘粟培茶牛角窩夫培茶忌廉很濃郁,用來搭配窩夫最適合不過,窩夫很扎實,有點像窩夫餅,份量頗大。🔹紫薯日式金磚蛋糕我很喜歡這一件蛋糕,容易切開,質感夠濕潤,牛油香濃郁,搭配上面綿密的紫薯cream,味道豐富。🔹小山圓迷你抹茶撻從顏色就見到抹茶非常濃郁,入口都感受到濃郁抹茶味,同時有足夠奶味平衡抹茶的澀,不會太甜。🔹無花菓巴馬火腿多士多士的味道很有個性,首先是巴馬火腿的鹹香刺激味蕾,接著又無花果的甜平衡味道,加上多士夠脆,我喜歡吃。🔹樱花魷魚梅子冷素麵熱天吃這個爽口素麵也不錯,微酸又吃得到櫻花味。🔹Pinky Lassi大大杯很夢幻的特飲是濃濃的乳酪飲品,酸度高不過很
Tranquil Japanese Indulgence
🔹梅酒朱古力慕絲車厘子蛋糕
🔹日本甘粟培茶牛角窩夫

🔹紫薯日式金磚蛋糕

🔹小山圓迷你抹茶撻

🔹無花菓巴馬火腿多士

🔹樱花魷魚梅子冷素麵
熱天吃這個爽口素麵也不錯,微酸又吃得到櫻花味。
🔹Pinky Lassi
大大杯很夢幻的特飲是濃濃的乳酪飲品,酸度高不過很容易入口,香桃的味道很清新,份量足夠你和一個下午🙈

🔹Rose jasmine pot tea
這壺花茶很划算,裡面超多玫瑰花和茉莉花,喝了好幾遍依然很濃味,用來配下午茶很清新☺

🔹香烤雞翼 $88
素雞翼外型跟無骨雞翼一樣,口感同樣脆口有肉香,味道豐富,也不會很油。

🔹鱈魚配日式紅生薑汁 $138
「魚」偏向炸魚肉的口感,下面粉紅色的醬汁有強烈姜味,而且比較辣。
2023-07-05 647 views
这家餐廳絕對是給女士们聚會的地方,不論是室內設計甚至是裝修主題都以最淑女型的粉紅色和粉玫瑰為主。男士進入確有點儿怪怪的。食品的擺設展示當然亦強調仙境和夢幻,在玫瑰巧克力上加入煙霧。背景塑造成功了,玫瑰開始逐步優雅地溶化。襯托旁邊日式纓花素面條和綠葡萄画面,美景盡入眼簾。想不到是綠茶撻新鮮送出,吃時除了脆口的撻皮,還有熱騰騰的綠茶蓉。無花果巴馬火腿多士和司康味道均傳統且美味。未能完美的是咖啡茶水平一般,就算升級亦沒有太大驚喜。這兒加一服務費10%,兩个下午茶的服務費就近$120,跟餐費合計就$1000,分開付餐費和加一服務費反而感覺有些貴!😬😬😬

襯托旁邊日式纓花素面條和綠葡萄画面,美景盡入眼簾。
無花果巴馬火腿多士和司康味道均傳統且美味。
未能完美的是咖啡茶水平一般,就算升級亦沒有太大驚喜。
2023-07-02 558 views
有新打卡位✨新menu,有水準‼️🤤新裝修咗一個area,歐陸花園風🌿幾靚✨食物有進步👍🏻 好鍾意個香煎豬鞍😍口感好好!同埋好香酒味!香煎比目魚都出色🤤推薦!兩樣既擺盤都幾靚🥰龍蝦湯幾好🧡芝士雲吞同貓耳朵果2個菜式都好食👌🏻焦糖燉蛋賣相好靚😍整體來講都好味👍🏻另外佢哋有一個素食Menu👍🏻💚Appetizer吞拿魚他他配魚子醬 +$38Soup是日餐湯(西蘭花忌廉湯)法式蟹肉龍蝦湯 +$18Pasta番茄汁巴馬火腿芝士雲吞白酒忌廉蜆肉貓耳朵粉 +$28Main香煎豬鞍配蘋果烏梅醬 香煎比目魚配水欖魚湯Dessert 是日甜品(焦糖燉蛋)Peach Oolong Fruit Tea +$29Jasmine Tea +$24Dinner Set $588/位, Member $388/位
有新打卡位✨新menu,有水準‼️🤤

新裝修咗一個area,歐陸花園風🌿幾靚✨

食物有進步👍🏻 好鍾意個香煎豬鞍😍
口感好好!同埋好香酒味!
香煎比目魚都出色🤤推薦!
兩樣既擺盤都幾靚🥰

另外佢哋有一個素食Menu👍🏻💚

Appetizer
吞拿魚他他配魚子醬 +$38

Soup
是日餐湯(西蘭花忌廉湯)
法式蟹肉龍蝦湯 +$18

Pasta
番茄汁巴馬火腿芝士雲吞

白酒忌廉蜆肉貓耳朵粉 +$28

Main
香煎豬鞍配蘋果烏梅醬

香煎比目魚配水欖魚湯

Dessert
是日甜品(焦糖燉蛋)

Peach Oolong Fruit Tea +$29

Jasmine Tea +$24