2009-08-11 52 views
想幫襯左好耐喇,奈何地點不太就腳,今日媽咪路經買左雜錦曲奇、綠茶紅豆燕麥飽同埋菠籮合桃提子飽 ,終於有機會一試喇 !雜錦曲奇以杏仁曲奇同杏仁咖啡味最好食,幾他亦唔錯 ! 完全唔油,但超鬆脆!綠茶紅豆飽的豆沙餡好起沙、甜度剛剛好,店方已預切成薄薄一片,細心 !菠籮合桃包味道好清呀,個菠籮皮一d都唔(陋),好味 !如果大家去開荃灣不妨支持下吖 ! 俾學員一d鼓勵嘛 ! 自己食得開心、又可以幫學員重建信心,共創融洽社會嘛 !

菠籮合桃包味道好清呀,個菠籮皮一d都唔(陋),好味 !

2009-08-11
  • 雜錦曲奇
2009-08-11 31 views
在荃灣廣場用餐後順道到訪這間由明愛主辦的社會企業麵包店。麵包店面積不大,環境真的很整潔,麵包排列得整整齊齊,而餅櫃裡的蛋糕看來也相當對辦,價錢也很相宜,真的很有興趣!!沙律包包身稍硬, 面層芝士有著芝士香味,烘得脆脆的增加口感; 沙律醬味道甜甜但有點乾乾, 雖然麵包沒有丁點餡料,不過由沙律醬和芝士的化學作用實在出色,這款麵包一向是自己所喜歡的, 要是麵包可以軟身一點,個人認為會更美味。藍莓muffin個子小小, 質感像牛油蛋糕多一些, 可能牛油用得足夠關係,MUFFIN真的很油, 連muffin紙杯也被油滲透至透明,好足料似的;muffin 甜度一般,藍莓醬在底層才發現一茶匙左右, 份量雖不多但甜美, 兩者一同來吃味道才佳。菠蘿包/小麥包 兩者質感同是不很軟, 尤其菠蘿包,整個硬硬似的像玩具;大人本以為又是實的的貨色,當她吃了一口菠蘿包後便說"咦..又幾好食喎!" ,包不可以貌相。餅櫃裡的芒果切餅相當對辦,跟週前在日航buffet裡的不相伯仲,只是買三件才有盒子,單以膠袋盛載真的不放心,打消念頭! 這裡的一磅蛋糕跟坊間的二磅沒分別,難怪店員也說"足磅丫嘛"!店員應該是康復者來擔當,服務
在荃灣廣場用餐後順道到訪這間由明愛主辦的社會企業麵包店。

店員應該是康復者來擔當,服務態度很一板一眼,要求體貼服務的就會有點失望,但在這些社會企業裡,包容程度會比一般的高。

個人認為麵包可以軟身一點會更好吃,水準未合個人要求,還是給予笑臉一個作為給社會企業的支持。
沙律包
菠蘿包 n 小麥包
藍莓muffin
2009-08-08 70 views
要搵鬆化又好食既曲奇唔容易。明愛也開麵包店?挺有趣噃!麵包看去平平無奇,要試既當然係曲奇餅啦!有日經過,只淨全包咖啡味。有緣地再來,碰到最後一包雜錦!!麥片合桃提子有兩款,大塊圓形既,麥片鋪在面,較粗口;小塊長方形的,反而唔覺麥片,提子味道會出D。杏仁曲奇,杏仁大大粒,都幾香口。杏仁咖啡曲奇,有杏仁薄片夾雜著,溝淡了咖啡的甘味。double choco,朱古力帶點甘苦,一D都唔甜,好正!曲奇餅做到鬆化但唔油既,都幾出色架喇!
要搵鬆化又好食既曲奇唔容易。明愛
也開麵包店?挺有趣噃!
麵包看去平平無奇,要試既當然係曲奇餅啦!有日經過,只淨
全包咖啡味。有緣地再來,碰到最後一包雜錦!!
杏仁曲奇,杏仁大大粒,都幾香口。
杏仁咖啡曲奇,有杏仁薄片夾雜著,溝淡了咖啡的甘味。
曲奇餅做到鬆化但唔油既,都幾出色架喇!
2009-08-07
  • double choco Cookie
2009-06-19 17 views
我同男友經常四出搵蛋糕食架,食過好多間架啦,有次行過發現呢間"明愛天糧包餅店" ,買左個什果蛋糕,一試難忘,因為佢D蛋糕好軟身,D CREAM又OK噃~~~什果更加係比出面的新鮮!!!價錢仲實惠----$68一磅,好抵食呀!!!!之後,一想食蛋糕就諗起呢間啦~~~~有次仲試埋佢地既藍莓MUFFIN,都好味,個蛋糕好香牛油味~~~真係唔同其他連鎖式經營個D愈來愈差,仲無哂D蛋糕味~~~~~呢間就唔同,好明顯用料好,不是為利潤而減成本個D!!!!!

之後,一想食蛋糕就諗起呢間啦~~~~
呢間就唔同,好明顯用料好,不是為利潤而減成本個D!!!!!
  • 什果蛋糕
(Non-member)
好多雜誌都有報導lee 間明愛麵包店.... 有日同朋友行過... 立即入去試一試.... 一入到舖頭... 就見到個公主蛋糕... 好靚呀... 又抵喎... 只係$390..... 立即訂一個俾我囡囡做生日蛋糕... 佢一定好開心啦..... 見到d 合桃酥... 一蚊一個.. 仲要獨立包裝.... 抵啦.... 個日買咗d 凍餅番屋企.. 屋企人全部都話好味... 問我係邊到買到d 咁超水準既凍餅... 我話係荃灣明愛間麵包舖買... 佢地都話值得一試..

好多雜誌都有報導lee 間明愛麵包店....
有日同朋友行過... 立即入去試一試....

我話係荃灣明愛間麵包舖買... 佢地都話值得一試..
$10 (Other)
2009-06-15 41 views
星期日上午和一班朋友踢足球,經過一輪的剧烈活動,中場休息十五分鐘,見到一間明愛天糧的面包店,於時入店舖,見到二位很有禮貌的女士招待我們,我取了一罐可樂即時付錢等找錢,其中一位女士話合桃酥抵買好食一蚊一件,我即時買了十二件給Ball友試食,完場後大家一起試食,食落覺得很好味及松化,最後大家Ball友一起邦親這間天糧店。我除了買幾袋合桃酥外,還買了一個2磅蛋糕返屋企。
雜果蛋糕
2009-06-14
$350 (Lunch)
Birthday
雜果蛋糕
  • 美味合桃酥
2009-05-14 12 views
母親節行經旺角政府合署側有福利機構社企在擺檔,明愛天糧係其中一間當時被粉紅色心型盒吸引,原來裡面係心型曲奇,重送一支羽毛花,買左送比媽咪,佢好冧呀,心型喎我自己就買左一包半磅裝6款口味的曲奇售$30, 最鍾意塊塊獨立包裝,唔驚放耐d就疏氣,鳯梨酥就$5件最初唸住幫襯鼓勵社企,點知d曲奇真係好好味,又香又鬆d果仁又脆,好食過我食開個兩間J及Q字頭,鳯梨酥好有鳯梨味,唔會好似一般咁得個甜字好快比我食哂,真係後悔冇買多d,就算佢地舖頭係荃灣唔近我住個區,都一定要再去入貨順帶一提,當日的售貨員個個都好好禮貎,所以我買得好開心

順帶一提,當日的售貨員個個都好好禮貎,所以我買得好開心
2009-05-10
Mother's Day
  • 曲奇
  • 鳯梨酥
2009-04-10 17 views
一家大細路過天糧餅店,知道這間餅店是明愛主理社企,有幾位售貨員很有禮儀招呼我們,我估無生意的緣故吧!囡囡話買一打雜果撻給嫲嫲食,我心想都唔知好唔食架,到了嫲嫲家親戚全在屋裡,於時將雜果撻取出給大家品嘗,在座的人都話好食,皮脆、生果夠新鮮及用料足『好正』,食落味道不太甜,只是雜果撻的尺碼太細了。嫲嫲問餅店在甚麼位置下次她自己去購買,每個只是$3.5不貴。況且是支持一班殘疾人士就業。超值!
提子Cake
2009-04-07
$42 (Tea)
Anniversary
提子Cake
2009-04-09 22 views
上個星期日阿囡生日,經過天糧餅店見到公主旦糕好Q。囡囡賴唔走,我於是同囡囡入店邦襯。問店員三磅公主旦糕內有甚麼物料,店員話內有雜果,後來烘焙房請來造餅師傅。師傅連造餅的程序講解一次,每個公主旦糕製作需時五至六鐘頭來完成,所以話超值。價錢只是$390.-。據我了解九龍有好幾間餅店買出同類旦糕價大約$480.-。返到屋企囡囡的同學到齊。嘩!好食好正!下次再邦親。支持社企。
公主旦糕
2009-04-04
Birthday
公主旦糕
2009-04-05 11 views
有能量才能完成工作, 晨早出動, 不自覺地入了麵包店...冷冰冰的櫃上, 找不到所愛, 卻見師夫拿著一盤菠蘿包, $2.5, 不肯定是熱, 但確定必是新鮮, 夾了後, 熱力四射, 一路行一路將一口一口麵包送進口內, 牛油皮非常脆口, 麵包個子一般, 但 $2.5 算很平宜了, 質感在凱施及金華之間, 亦有咬口!補回上星期買的甜品 - 木糠布甸, $8 (八折後), 外觀吸引, 配上 strawberry…返到屋企已急不及待! 三層 cream, 三層木糠, cream 滑, 但過腍, 木糠唔夠多, 不過, $8好抵食! 繼續支持!

繼續支持!
菠蘿包
$5 (Other)
菠蘿包
2009-03-31 8 views
睇左亞視ge介紹,所以媽媽就去買黎試下啦...個晚太飽所以就冇試食,跟住第二朝叮熱個菠蘿包仔諗住做早餐...點知個飽都幾硬...雖然真係幫到人咁,但就真係唔想再試喇
睇左亞視ge介紹,
所以媽媽就去買黎試下啦...

點知個飽都幾硬...

雖然真係幫到人咁,但就真係唔想再試喇
2009-03-27
2009-03-29 25 views
下午茶的份量較少,吃畢仍未夠飽;正盤算著要吃甚麼填塞之時,忽然,這家新開的麵包店,「明愛天糧」出現在我眼前,飾櫃裏的甜品小撻還在向我招手!不顧一切地衝進去,要了栗子撻、芝士撻和蘋果撻各一個 ($3.5@);也不顧儀態就在球場看台上開動!三個撻有著個共同缺點,就是其酥皮不夠酥脆,變硬了;其實這些撻既然不能新鮮存放,而酥皮不耐放,用牛油曲奇皮製作會較為明智。做得最好的是栗子撻,粟蓉夠香甜,也夠滑,加上一點點的吉士在撻中央,食味甚豐;可惜芝士和蘋果撻較弱;蘋果撻的醬太杰,尤如下了過多獻汁的餸菜,口感奇怪,蘋果味也不夠香;芝士撻的可可粉雖香濃,但芝士竟帶酸,我想有關導師需要好好研究材料和製成品來貨/存放的問題了!天糧是明愛的社企,為弱能人士及弱勢社群提供麵包製作和零售的經驗和實習。此店剛開張不久,相信餅食的製作還有改進的空間;現階段甜品雖未達標準,但仍見是下了心機和誠意去製作;希望學員和導師們能憑著這份誠意,去改善品質!如想了解更多有關天糧的背景,可參考明愛簡報:http://www.caritas.org.hk/57/news13.html

如想了解更多有關天糧的背景,可參考明愛簡報:
有待改進的甜品小撻
2009-03-28
2009-02-06 3 views
每次也幫襯方包....傳統有兩種味道, 一是麥方包, 二是純方包! 薄切有一磅八塊, $8, 半磅四塊裝, $4, 一磅厚切五塊, $8....麥包....我覺得麥味唔重, 厚切質感較有咬口, 上星期買了新鮮運到的...煙煙韌韌...好軟熟, , 昨天又見了兩 loaf....大膽要求侍應給我首尾的麵包頭....佢仲專登俾哂我, 嘩....有4塊....有啲仲幾厚, 再另加一塊.....非常滿足, 食完會繼續支持!
薄切麥方包
厚切白方包
$5 (Breakfast)
厚切白方包
2009-01-20 12 views
附近無一間較為似樣的麵包店, 一見呢間就即刻忍唔住入去買黎試下我買左一件芝士酥餅, 一包綠茶紅豆燕麥包, 四隻蛋撻芝士酥餅 - 細細件幾得意, 上面好似係 tiramisu, 下面係酥皮撻, 個皮幾好味, 不過 $3.x 一個就貴左少少綠茶紅豆燕麥包 - 整體上唔差, 不過個包可以多返 d 綠茶味蛋撻 - 係我鐘意既牛油皮, 唔錯, 買三送一, 抵~~整體黎講, 唔算差, 加上因為佢係明愛既,我會再幫襯
我買左一件芝士酥餅, 一包綠茶紅豆燕麥包, 四隻蛋撻
蛋撻 - 係我鐘意既牛油皮, 唔錯, 買三送一, 抵~~

整體黎講, 唔算差, 加上因為佢係明愛既,我會再幫襯
$15 (Other)
2008-12-18 13 views
附近真的沒有一間開得耐既本地麵包店....最近發現了它 - 天糧, 上網查一查...好似係明愛主理既社會企業, 真正開店日期未知, 我買既時候可能只是試業形式售賣, 此段時間還有八折, 黑麥提子軟西包, $10, 共有八塊, 分了三天吃, 黑麥味淡, 提子集中在中間位置, 好多好多, 麵包質地略粗糙, 論品質....雖然只試了一種, 不公平準則下已不會再買, 但如果真的是社會企業, 我會繼續幫襯!
藍莓酥
黑麥提子軟西包
$8 (Breakfast)