2021-12-20 346 views
坑口嘅茶餐廳唔多,有時朝頭早都會揀嚟呢間砂煲兄弟度食早餐。通常都係揀三絲辛辣麵。佢嘅麵係煮得幾爽口彈牙,奶茶亦都香滑順口。係唯一有時服務員態度係比較差啲,不過做街坊生意可能就係咁

佢嘅麵係煮得幾爽口彈牙,奶茶亦都香滑順口。

係唯一有時服務員態度係比較差啲,不過做街坊生意可能就係咁
2021-11-05 742 views
Today is the second time to come here to enjoy the breakfast. Last time I ordered set A. This time I ordered set 3.sunshine eggs 🔆 taste yummy noodles is excellent **must try**last but not least, the milk tea 🍵 (茶走)is not as good aa the first time I came for breakfast.

sunshine eggs 🔆 taste yummy

2021-11-02 541 views
1. 點餐時個阿姐態度好差,問到臘味煲仔飯可否將潤腸轉成臘腸時,個阿姐開始時話,只可以走唔可以轉,我回佢話只走唔俾轉咪蝕哂,然後佢之話會轉成乜就由㕑房話事;味道:2. ,超咸,D鹹菜大大舊(如圖),難吃!3. [火焰鎮江白鱔球],過甜又炸到太硬體,完全唔似食鱔,難吃!4. [砂煲小炒皇],過咸,難吃!5. [臘味煲仔飯],假煲仔飯,煮白飯搭幾片臘腸,難吃!唔配值79蚊,連一粥面嘅煲仔飯都好食過佢!成餐飯加多杯凍飲盛惠HK$406(如圖),完全唔值,難怪系餐廳用膳時,全場之少一半空置位置。如果有得填分數,我實俾負數!

味道:

2. [味菜炒鵝腸],超咸,D鹹菜大大舊(如圖),難吃!

4. [砂煲小炒皇],過咸,難吃!

如果有得填分數,我實俾負數!
2021-11-02
$406 (Dinner)
2021-10-26 524 views
想幫襯依間食肆好耐,終於等到適合的天氣。晚市開6點,我哋早左10分鐘,但負責人好好,俾我地入去坐等到夠鐘先落單。menu好吸引,見到樣樣都想食。最後我哋叫咗温泉蛋滑牛煲仔飯,鮑魚雞煲仔飯,啫啫白菜仔。可惜結果有少少失望。飯唔夠乾身。牛肉唔夠滑。(原來撚手推介並不可靠。)雞肉好滑,亦醃得好入味,啫啫白菜仔好香,但略咸。其實menu有好多菜式都好想試。本來諗住一試無妨,結果商量後决定去多一次,不過唔會再叫煲仔飯,可能只叫煲仔菜。
想幫襯依間食肆好耐,終於等到適合的天氣。

menu好吸引,見到樣樣都想食。
最後我哋叫咗温泉蛋滑牛煲仔飯,鮑魚雞煲仔飯,啫啫白菜仔。

可惜結果有少少失望。
飯唔夠乾身。
牛肉唔夠滑。(原來撚手推介並不可靠。

雞肉好滑,亦醃得好入味,啫啫白菜仔好香,但略咸。

其實menu有好多菜式都好想試。
本來諗住一試無妨
煲仔飯
啫啫白菜仔
啫啫白菜仔
2021-10-18 304 views
砂煲兄弟是朋友一直推薦!所以有幸今日來到品嚐一下它的breakfast (last order breakfast time:11:30am)!!我到時大約已近last order,不是太多人。可以座卡位今日叫了通粉餐($39),你望下。。。幾色香味俱全!breakfast menu有不同選擇。(A-E)任選。通粉有三樣餸(chicken, abalone, ham)我不吃腸仔轉了午餐肉。竟然有煎過,剛好。由好味的breakfast一天出發!!

我到時大約已近last order,不是太多人。可以座卡位

今日叫了通粉餐($39),你望下。。。幾色香味俱全!

breakfast menu有不同選擇。(A-E)任選。
通粉有三樣餸(chicken, abalone, ham)

我不吃腸仔轉了午餐肉。竟然有煎過,剛好。

由好味的breakfast一天出發!!
2021-08-06 1007 views
本人於7月31日 與太太到將軍澳東港城沙煲兄弟餐廳食早餐,當時大約九點鐘, 餐廳內食客不多, 我們想坐卡位, 因為卡位無位, 所以攞了籌在門口等卡位, 後來因為太太腰骨唔舒服, 所以入去坐低係普通位等, 點知有個五六十歲左右四眼嘅女侍應趕我太太出去, 佢話公司政策只可以喺殘疾人士才可以坐喺度等卡位, 我話我太太腰骨唔舒服, 可唔可以通融下畀佢坐喺度等卡位,點知佢用好惡劣嘅態度話唔可以, 我從未見過咁差嘅侍應態度,以後都唔會去幫襯。
🍄🍄試過這間食店的下午茶時段和晚市!相比之下,覺得這間食店既晚市小菜和煲仔飯係做得唔錯!加上這間店既設計風格很迎合港式茶餐廳的特式,所以🍄🍄都和認識香港既日本人黎過幾次,佢地覺得店內既設計好有香港特式,成為打卡熱點!先講晚市菜式,很多日本人都喜歡傳統醎魚肉餅煲仔飯🤔和港式奶茶,最好配番懷舊情懷的瓦杯,就一定好受歡迎!滑蛋牛肉煲仔飯、沙鍋雲吞雞都係大路既菜式,煲仔飯,能夠做到有飯焦既感覺很不錯!當然這間店本身有做其他創新既煲仔飯,但未必迎合一般人的口味!反而🍄🍄試過佢地既馬來沙爹火焰牛仔骨相當不錯!至於下午茶時段,🍄🍄試左芝士白汁雞球飯,味道就一般,芝士白汁味太淡!雙拼三文治就是一般的簡單茶餐廳食物,不過佢既凍0茶係幾大杯!甜品試過佢出名既邪惡金沙西多士,喜歡吃甜的可以一試!

甜品試過佢出名既邪惡金沙西多士,喜歡吃甜的可以一試!

• 馬來沙嗲火焰牛仔骨
2021-06-05 802 views
東港城分店 !第一次忍唔住寫食評!外賣一次比一次失望,唔會再幫襯!!!老干媽炒牛肉,有數十條四季豆和4-5片醉牛肉,真係咁都賣得比人58蚊??!無下次!外賣特別差!

無下次!外賣特別差!
TakeAway
2021-04-04 1416 views
之前食過呢間嘅煲仔飯都唔錯 今次就試下個早餐先🔻🔻🔻🔻🔻✨ 沙嗲牛肉公仔麵早餐 ($39)沙嗲牛肉麵 正正常常 都算多沙嗲汁 開心係雙蛋 脆皮腸好食 方包就相對薄身 牛油都唔多唔知佢個擺盤係特登定點 睇落好似一個笑哈哈😂Happy morning 🥰🔺🔺🔺🔺🔺-📍 砂煲兄弟 (東港城) (將軍澳)🗺 將軍澳重華路8號東港城1樓101號舖
之前食過呢間嘅煲仔飯都唔錯 今次就試下個早餐先
🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 沙嗲牛肉公仔麵早餐 ($39)
沙嗲牛肉麵 正正常常 都算多沙嗲汁
開心係雙蛋 脆皮腸好食 方包就相對薄身 牛油都唔多
唔知佢個擺盤係特登定點 睇落好似一個笑哈哈😂
Happy morning 🥰
🔺🔺🔺🔺🔺
📍 砂煲兄弟 (東港城) (將軍澳)
🗺 將軍澳重華路8號東港城1樓101號舖
2021-03-29 1006 views
砂鍋飯想吃好久,正好去TVB順路來吃這家!臘腸砂鍋飯味道算是中等,讓我意外的是邪惡西多士,把麵包切成小塊,中間有粗粒花生醬,外面又酥脆甜軟,太好吃了啊。然後小菜也不錯,就是份量真是好少
2021-03-10 890 views
每次等男朋友放工的話🥰🥰👫我地都好多時候會食呢間既早餐😎因為佢好鐘意食佢地個五香肉丁辛辣麵🤣轉辛辣麵就+$5榨菜肉絲米早餐$37而我就每次必點呢個榨菜肉絲米榨菜本身醃過但帶點甜味而且爽爽甜甜 好開胃🥰做早餐送麵食真係一流😋😋😋牛油方包三文治🥪夾住火腿係我既最愛😍😍佢個煎雙蛋都好出色 晶瑩剔透㗎🥰🥰🥰🥰我最鐘意係半熟蛋黃上加啲鹽🤤流心狀態啜晒啲蛋汁等佢唔好流到周圍都係😋😋😋
每次等男朋友放工的話🥰🥰👫

我最鐘意係半熟蛋黃上加啲鹽🤤

流心狀態啜晒啲蛋汁
等佢唔好流到周圍都係😋😋😋
2021-03-10
$37 (Breakfast)
2021-01-26 1043 views
依家晚上唔係好多地方可以食到煲仔飯,發現原來呢間餐廳中午都有煲仔飯食所以你試吓,我哋分別叫咗三個唔同嘅煲仔飯試吓先,首先嚟嘅係西班牙臘腸排骨煲仔飯,可能自己比較鍾意食返傳統嘅臘腸所以呢一個臘腸我覺得比較鹹好似平時ham嘅味道,另外叫咗個安格斯牛柳鵝肝飯,牛柳好味一啲都唔會覺得un,但係就唔係好夠食因為個飯都好多,鵝肝亦都好厚身剛剛好唔會過熟,另外仲有個滑蛋牛肉煲仔飯,呢個就唔係好特別,值得一讚係佢嘅飯焦,平時食嘅煲仔飯嘅飯焦一定會燶晒,但係呢一個煲仔飯嘅飯焦控制得好好!
2020-12-06 1148 views
🇭🇰 < < 砂煲兄弟 > > Fusion煲仔飯🥰💰 [ ~$51-$100]👯 [ ~15-20mins ]📍 [ 將軍澳重華路8號東港城1樓101號舖] ______________________________1️⃣[ 溫泉蛋牛肉煲仔飯 ]ʜᴋᴅ 72✍🏻創新破格煲仔飯配搭溫泉蛋切落去果下好治癒🤤牛肉份量好多而且肉質鮮嫩✨一啖牛肉配上一啖飯焦 簡直食唔停口😍😍🌟推薦指數:8/102️⃣[ 西班牙臘腸排骨煲仔飯 ]ʜᴋᴅ 89✍🏻用咗西班牙臘腸代替中式臘腸好創新又破格嘅嘗試!冇諗過又幾match另外,排骨超級多件好似食極都仲有😋而且排骨好淋身又滑,調味岩岩好,送飯一流最開心莫過於飯焦,香脆而且好容易夾得起!🌟推薦指數:8/103️⃣[ 芥末蜜糖一字骨雞翼配薯條 ] ʜᴋᴅ42✍🏻一共有六隻一字骨雞翼😝雞翼炸得相當香脆,配埋芥末蜜糖,好惹味值得一讚嘅仲有薯條,炸得外脆內軟而且份量好多🤤🌟推薦指數:8/10______________________________🥑整體嚟講🥚係一間幾特別嘅煲仔飯店裝修特別,座位舒適,店員態度好煲仔飯選擇多,而且價錢適中!如果
🇭🇰 < < 砂煲兄弟 > > Fusion煲仔飯🥰

簡直食唔停口😍😍

2️⃣[ 西班牙臘腸排骨煲仔飯 ]ʜᴋᴅ 89
✍🏻用咗西班牙臘腸代替中式臘腸
好創新又破格嘅嘗試!冇諗過又幾match
另外,排骨超級多件好似食極都仲有😋
而且排骨好淋身又滑,調味岩岩好,送飯一流
最開心莫過於飯焦,香脆而且好容易夾得起!

3️⃣[ 芥末蜜糖一字骨雞翼配薯條 ] ʜᴋᴅ42
✍🏻一共有六隻一字骨雞翼😝
雞翼炸得相當香脆,配埋芥末蜜糖,好惹味
值得一讚嘅仲有薯條,炸得外脆內軟而且份量好多🤤

🥑整體嚟講🥚
係一間幾特別嘅煲仔飯店
裝修特別,座位舒適,店員態度好
煲仔飯選擇多,而且價錢適中!
如果食厭咗傳統嘅煲仔飯不妨嚟呢間試吓~
最近入冬食返碗煲仔飯簡直暖入心頭!
下次小編要試埋其他食材配搭嘅煲仔飯🤤

😋好味指數:8/10
🏃回頭指數:8/10
溫泉蛋牛肉煲仔飯
西班牙臘腸排骨煲仔飯
芥末一字骨雞翼
2020-12-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
溫泉蛋牛肉煲仔飯
西班牙臘腸排骨煲仔飯
芥末一字骨雞翼
  • 芥末蜜糖一字骨雞翼
2020-11-23 693 views
本人第一買外,唔太清楚外賣後是叫號碼還是有屏幕顯示,收銀員態度極度惡劣,從未見過如此差劣,她目露兇光眼神,表示外一般外賣放在門口車上,自行於車上查看便可以,亦表示已叫了兩次,我只是叫了外賣在旁耐心等候,亦沒有追過外賣,經過今次購買經歷,從此以後不會再光顧。
TakeAway
2020-10-03 1190 views
今早(2020年9月29日)係將軍澳砂煲兄弟食早餐,隔離卡位開咗手機看劇,聲浪好大聲,刚刚收銀員經過,我叫她通知隔離食客唔好開咁大聲浪,收銀員立刻用悔氣語氣同个客講話我哋投訴佢哋,此女收銀一向態度很差