2019-03-23 204 views
餐廳位於長沙灣大街的橫街,雖然位置比較偏僻,但是店內環境氣氛十分好,最適合情侶享受浪漫的晚餐。我們點了鵝肝多士,鵝肝新鮮且煎得又香又脆,味道濃郁,令人回味。另一個是白酒煮蜆,廚師👨🏽‍🍳下了些香草🌿,吃起來有很多不同的香氣和味道,非常適合作為小吃。由於我們都不太餓,所以只點了一個主食,就是意大利🇮🇹飯,向來喜歡吃意大利飯的我也覺得這個飯做得十分好,香濃的南瓜🎃跟蟹肉都滲透入飯粒,每一口都是享受😋我們各自叫了飲品,我飲的是檸檬梳打,味道很好,令精神為之一振!不得不強烈推介的是飯後甜品焦糖燉蛋,那濃郁的蛋味令我們異口同聲讚好甚至想再來一客🤤🤤

• 焦糖燉蛋
2019-03-17 139 views
同兩🐱主子去🛁,剛好寵物店隔離開了間新餐廳,剛好星期日,原來餐廳六日有Brunch,有我喜歡的Egg Benedict ,橫掂都要等,不如試下先。小店裝修簡潔舒服,梳化位有咕臣好有屋企feel,加💯。Egg Benedict 流心蛋黃配三文魚加英式鬆餅👍🏻😋太太點了Truffle Pizza,Pizza 加了沙律菜在面平衡了芝士”芝味”👍🏻👍🏻(因我🧀一般般)太太話香脆好食。下次放低主子,再過來撐檯腳,值得推介👍🏻
下次放低主子,再過來撐檯腳,值得推介👍🏻
2019-03-14 121 views
 喺長沙灣深水埗成日食車仔麵,想試新野,今次去試左呢間西餐,有意外驚喜!餐廳有dinner set但我地決定散叫。兩個人叫左一個Caesar Salad配西班牙火腿、南瓜蟹肉蘆筍Risotto 同埋蕃茄水牛芝士pizza,樣樣都幾好味wor! 最中意個pizza, 係薄pizza, 食下一塊又一塊!說好的減肥呢!同埋我中意個risotto飯唔係半生熟,蟹肉又多。我覺得要支持小店啊!老板(應該係)樣樣都親力親為,覺得佢有heart, 上菜次序同速度都好好,食完沙律再上pizza同飯,不急不慢,兩個人慢慢一邊食一邊傾計。Thank you for the hospitality! 用Creme Brulee作結,IG post 左呢張

餐廳有dinner set但我地決定散叫。

2019-03-12
  • 蕃茄水牛芝士pizza;
2019-03-11 361 views
這個裝潢將歐洲式古堡的餐廳名字叫Castle 3。暗暗的燈光,一些優美的古典音樂讓我真的相信我置身在歐洲。頭盤我選了一個凱撒沙律配吞拿魚,這個吞拿魚入口即溶,外層的黑椒帶出吞拿魚的鮮味,配上沙律醬和飛魚子,是一個非常開胃的前菜。再來牛油法包和南瓜湯,因為前才的關係,顯得格外吸引,法包鬆軟,南瓜湯甜而不膩,用了足夠非常濃郁,用法包一起別有一番風味。我們點了一個小食,美式小食拼盤,裏面包括水牛城雞鎚,金民不芝士條,松露鹽薯條。雞鎚開片再炸,所以非常香口,平常的水牛城雞鎚,醬汁會比較多,雖然這裏的比較乾身,別有一番風味,芝士條香脆,中間包着的只是非常多,趁熱吃的時候還能拉絲,芝士控的我非常喜歡。松露鹽薯條,松露真的非常多,一點都不吝嗇,還用很粗很粗的薯條配搭,恰到好處。重頭戲來了,美國西冷扒我們點了五成熟,外皮非常香口,但裏面的肉也真的只有五成熟,廚師拿捏得非常好,西冷扒肉質鮮嫩,配上主廚特調的黑椒汁,真的令人回味。最後還有一個甜品,焦糖燉蛋,這個甜美讓人上癮,燒焦了的糖點綴了整個甜品,不太喜歡吃甜品的我,也想一再品嘗。
這個裝潢將歐洲式古堡的餐廳名字叫Castle 3。

暗暗的燈光,一些優美的古典音樂讓我真的相信我置身在歐洲。

2019-03-07
Type of Meal
Dinner
2019-03-05 92 views
今天在長沙灣附近放工,相約朋友來了這間餐廳試試。我們7點半來到,人不算太多。餐廳燈光暗暗的,配合著桌上的燭光燈,加上背景的情歌音樂,十分浪漫。我們先點了一份美食小食拼盤,當中有水牛城雞鎚、金文不芝士條、松露鹽薯條。薯條黑松露味香濃,而且剛剛炸出,熱度十足。芝士條充滿芝士味,雞鎚味道也很出色。我們又點了一份黑松露野菌薄餅。薄餅是薄身的,所以很香脆。加上香濃的芝士,上面再有沙律菜和野菌,十分fresh。我們又點了一份香煎帶子黑松露意大利飯。帶子有2隻,煎得十分香。而意大利飯十分juicy,黑松露味香濃,十分喜歡。我和朋友也搶著吃呢!今天十分滿足,下次會再來試試其他菜式。
今天在長沙灣附近放工,相約朋友來了這間餐廳試試。

我們7點半來到,人不算太多。

今天十分滿足,下次會再來試試其他菜式。
2019-02-22 183 views
已經是第二次去了,每味菜式都感受到廚師用心去煮, 色香味俱全, menu選擇不多, 但三四個朋友一齊去都有足夠選擇, 意粉、pizza、飯、小食、沙律…,我們一行三人晚膳, 點了松露pizza,parma ham扁意粉,鵝肝松露薯條, 凱撒沙律煙三文魚, 全部都好好味, 真心希望呢間小店可以保持水準,讓大家可以食到超值的西餐。 一開始覺得一間小店開在這偏僻地點,收費唔應該咁貴,但食完之後找數覺得好超值!!大家可以親身試試,值得推介!!門面太低調,招牌太細,第一次去我兜咗三個圈都見唔到呢間舖頭,第二次去行過了都唔知,要返轉頭再找! 我建議老闆可以做多少少嘢,讓大家可以注意到呢間舖頭!
2019-02-21
Celebration
Birthday
2019-01-02 596 views
離開鬧市,限時限食,走進長沙灣,發現有不小外表高質小店 今日三口子選擇了一間西餐廳,雖然價錢不是很便宜,但勝在食物,服務,選擇都是贊賞的先來頭盤,係店內員工介紹每人兩隻生蠔,新鲜又鲜甜安格斯西冷扒五成熟肉質鮮甜 又有牛香蒜香辣意粉蒜味很突出又不會太辣好香口惹味柏爾馬火腿及火箭菜pizza整體pizza 配上火箭菜感覺很新鮮 並且不油膩水牛城炸雞鎚雖然份量不多 但是 炸得剛好 非常香脆可口西班牙火腿配田園沙律唔使多講買相已經吸引最後再嘆番個甜品, 然後再飲番杯大啤慢慢傾偈最好就係冇人吹趕你食嘢時間,員工又nice, 值得支持新開小店
離開鬧市,限時限食,走進長沙灣,發現有不小外表高質小店

先來頭盤,係店內員工介紹

每人兩隻生蠔,新鲜又鲜甜

安格斯西冷扒

水牛城炸雞
雖然份量不多 但是 炸得剛好 非常香脆可口

西班牙火腿配田園沙律
唔使多講買相已經吸引

最後再嘆番個甜品, 然後再飲番杯大啤慢慢傾偈

2018-12-28
$300 (Dinner)
  • 水牛城雞鎚
  • 火腿田園沙拉
  • 安格斯牛扒
2018-12-26 373 views
終於放假可以享受一下聖誕節,睇完戲就即刻返長沙灣呢間超水準嘅西餐慶祝一下!一嚟食個鵝肝多士,鵝肝juicy又唔漏,正!之後當然要開支白酒飲下喇!等緊d主菜嘅來臨😋再飲個有heart嘅牛肝菌湯先;跟住就上主菜啦!呢個肉眼扒真係好好食,熟成度剛剛好!再嚟就有呢個帶子扁意粉,粒帶子好香好好味!因為想送酒嘅緣故所以再叫埋個水牛城雞槌,本身都驚會唔會好漏食唔曬,個sauce做得好好,好香,雞槌炸得啱啱好!最後仲送埋甜品,好飽呀!好完美嘅一餐!呢間小店真係好有驚喜,食咗咁多嘢價錢都唔算貴!
一嚟食個鵝肝多士,鵝肝juicy又唔漏,
正!
鵝肝多士

之後當然要開支白酒飲下喇!

等緊d主菜嘅來臨😋

再飲個有heart嘅牛肝菌湯先;
跟住就上主菜啦!
肉眼扒

呢個肉眼扒真係好好食,熟成度剛剛好!

再嚟就有呢個帶子扁意粉,粒帶子好香好好味!
水牛城雞槌

最後仲送埋甜品,好飽呀!好完美嘅一餐!
呢間小店真係好有驚喜,食咗咁多嘢價錢都唔算貴!

鵝肝多士
肉眼扒
水牛城雞槌
2018-12-01 453 views
個lunch menu都幾多嘢揀,, 每樣都想試d所以我地4個人叫咗4個餐share食。le個魚柳南瓜意大利飯幾好味,, 唔係煮到冧哂個隻意大利飯。不過個人認為南瓜味如果可以再濃d會仲好味。個長通粉d海鮮料係多ge,, 通粉都係偏有咬口個type。本身唔想食吉列豬扒.. 覺得怕硬怕乾 不過嗌完上菜個下真係好香。而且都好juicy。鰻魚飯都好好味,隻蛋真係好正。而且中意佢有牛蒡,不過佢隻牛蒡有d偏咸。跟餐有湯有嘢飯。我比較窮,around 80蚊一個lunch其實有d貴。不過嘢食ge味道份量仲有湯同嘢飲,服務都幾好,所以其實係好ok。推薦+會再去!

個長通粉d海鮮料係多ge,, 通粉都係偏有咬口個type。

2018-11-29
$80 (Lunch)
2018-11-23 325 views
今晚同幾個兩年冇見既舊同事gathering, 諗住試新野,就搵左呢間小店,真係唔錯推介法國生蠔,牛扒,魚同甜品一個set 大約200-300 蚊,水準有五🌟級而且幾啱一班朋友黎gathering, 又唔怕有時間限制!一定會再光顧

推介法國生蠔,牛扒,魚同甜品
一個set 大約200-300 蚊,水準有五🌟級
而且幾啱一班朋友黎gathering, 又唔怕有時間限制!

一定會再光顧
2018-11-19 283 views
第一次和好友來此餐廳食午餐已很期待了! 因為無論在裝修及格局在長沙灣區是很特出的!午餐的食物果然很美味,不負所望!因為太高興而忘記了拍照! 今天與好友又專程來此餐廳食午飯! 今次沒忘記拍照哦!我們點了晚餐上的食物 - 豬鞍扒和安格斯牛扒! 食物質素一流,食物擺設又很漂亮! 甜品也很好吃! 真是一間值得再去和推薦的餐廳!
2018-11-19 156 views
雖是小店,但食物質素和服務,絕對媲美五星酒店級。點了鵝肝意大利飯和鰻魚飯,均嘗到廚師心思和用心烹煮的成果。服務看似隨意友善,但背後絕對感受到細心和誠意。一頓性價比很高的晚飯。我這是第一次寫上“開飯”,絕對值得支持!
2018-11-19
2018-11-12 251 views
荔枝角又有新餐廳喇!.最近試左呢間, 當時仲係試業中.睇MENU似西式同韓式類型既多國菜餐廳。.入到去環境裝修佈置都幾好,.左邊係普通4人TABLE, 而右邊則是高椅子,.所以感覺上都幾特別。.不過就較適合3-4人來吧, 2人座位好似得一張,.當然..唔FULL場既就冇呢個問題需要考慮。..一開始會有餐湯同餐包.餐湯比較中式, 係瓜類飲落幾清新! 唔洗成日得普通既紅湯同白湯咁悶....餐包好有驚喜, 上台時係暖粒粒架好鐘意食深色果款.因為算係新開, 餐具全部都好整潔,包括擺餐包個籃XD.希望呢點可以KEEP住!.點左石鍋拌飯配鰻魚,半熟雞蛋.如不食生雞蛋可要求轉成全熟蛋,.鰻魚係原條上, 雖然唔稱得上十分肥美,.但味道比想像中好食,.食鰻魚..係呢區好難贏到出名果間XD....另外點左香草忌廉汁三文魚野菌扁意粉.扁意粉煮得好香, 都係好食既.不過份量午餐黎講就略為少左D.而三文魚有香煎過, 不過..冇嘜味,🤔.需要另外加幼鹽同黑椒.店員都好有禮貌.整體上都係好評!.試業講免加一, 唔通過左試業期就要@@.石鍋拌飯配鰻魚,半熟雞蛋$88.香草忌廉汁三文魚野菌扁意粉$75*********
荔枝角又有新餐廳喇!
最近試左呢間, 當時仲係試業中
睇MENU似西式同韓式類型既多國菜餐廳。

入到去環境裝修佈置都幾好,
左邊係普通4人TABLE, 而右邊則是高椅子,
所以感覺上都幾特別。
不過就較適合3-4人來吧, 2人座位好似得一張,
當然..唔FULL場既就冇呢個問題需要考慮。.
一開始會有餐湯同餐包

餐湯比較中式, 係瓜類
飲落幾清新! 唔洗成日得普通既紅湯同白湯咁悶...

餐包好有驚喜, 上台時係暖粒粒架
好鐘意食深色果款
因為算係新開, 餐具全部都好整潔,
包括擺餐包個籃XD
希望呢點可以KEEP住!
石鍋拌飯配鰻魚,半熟雞蛋

點左石鍋拌飯配鰻魚,半熟雞蛋
如不食生雞蛋可要求轉成全熟蛋,
鰻魚係原條上, 雖然唔稱得上十分肥美,
但味道比想像中好食,
食鰻魚..係呢區好難贏到出名果間XD...
香草忌廉汁三文魚野菌扁意粉

另外點左香草忌廉汁三文魚野菌扁意粉
扁意粉煮得好香, 都係好食既
不過份量午餐黎講就略為少左D
而三文魚有香煎過, 不過..冇嘜味,🤔
需要另外加幼鹽同黑椒
店員都好有禮貌
整體上都係好評!
試業講免加一, 唔通過左試業期就要@@
石鍋拌飯配鰻魚,半熟雞蛋$88

Type of Meal
Lunch
石鍋拌飯配鰻魚,半熟雞蛋
2018-11-09 163 views
今個月公司生日飯局膽粗粗試一間試業中的餐廳,整體食品質素都有水準😋尤其係原條鰻魚同埋意粉都做到好出色👍🏻冇諗過喺長沙灣呢個地方可以食到高質素既食物同一流的服務。
2018-10-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday