2021-11-20 67 views
喺荔枝角嘅工業大廈最近新開咗一間人氣頗高嘅貓喵cafe「Catio」。煙三文魚bagel:佢哋嘅bagel都有下功夫,上檯都仲係熱辣辣,好鬆軟。而佢哋仲夾住清爽嘅生菜同埋秘製嘅醬汁,當然唔少得主角煙三文魚,而佢哋嘅煙三文魚份量好多,啖啖bagel都可以食到滿滿嘅煙三文魚。而bagel仲有一客清新清爽嘅沙律作伴碟,啲菜都幾新鮮,再加埋秘製沙律醬,令到沙律菜嘅清新清爽感覺得以昇華不少。烏龍茶:茶味濃郁,芬芳撲鼻,同bagel嘅味說好夾。朱古力:佢哋嘅朱古力可以揀有奶或無奶,我哋呢次就揀咗有奶,因為加咗奶嘅關係,除咗增添不少奶香味外,仲令到口感變得順滑,容易入口,而佢哋嘅甜度適中。
烏龍茶:茶味濃郁,芬芳撲鼻,同bagel嘅味說好夾。
2021-11-20 45 views
女兒一向對小動物好好奇,但我呢個媽媽就唔係咁識養小動物,一直都想比佢試下親近唔同嘅小動物,之前就試過帶佢去朋友屋企玩下狗仔🐶。最近朋友介紹我哋去呢間新餐廳,好近地鐵站,交通十分方便,裝修簡潔,牆上掛咗好多貓貓嘅有趣掛畫,感覺十分舒服。Order咗三文魚Bagel和玫瑰花茶,bagel烘烤後好鬆脆,加埋煙三文魚及小許芝士醬、沙律菜和玫瑰花茶,健康又好味😋仲有幾隻好可愛貪玩嘅貓咪🐱陪我哋食嘢添。亞女初次咁近距離接觸貓咪,佢一啲都唔驚,仲玩得好開心,唔捨得走添,休閒地過咗一個下午🥰

Tea
2021-11-20 33 views
這是一間在工業大廈的上樓CAFE有意粉、蛋糕、飲品供應地方寬敞價錢不算貴我們點了蕃茄牛肋骨意粉 🍝沙律很出色,意粉醬汁夠香,牛肋肉粒香濃好吃,但稍嫌肉太少Jon媽👩🏻忽然不想要咖啡,選了清香解渴的桂花烏龍茶 🍵Jon仔👦🏻選了朱古力千層蛋糕🍰和汽水🥤火速吃掉,味道不錯💰收費:👇🏻11月份👇🏻✨星期一至五是單點食物便可以任坐✨星期六日按時收費,首小時$78包一杯飲品,其後每小時$48👇🏻12月起👇🏻全天候要按時收費,首小時$78包一杯飲品,其後每小時$48,食品另計
這是一間在工業大廈的上樓CAFE
有意粉、蛋糕、飲品供應
地方寬敞
價錢不算貴

我們點了蕃茄牛肋骨意粉 🍝
沙律很出色,意粉醬汁夠香,牛肋肉粒香濃好吃,但稍嫌肉太少

Jon媽👩🏻忽然不想要咖啡,選了清香解渴的桂花烏龍茶 🍵

Jon仔👦🏻選了朱古力千層蛋糕🍰和汽水🥤
火速吃掉,味道不錯

💰收費:
👇🏻11月份👇🏻
✨星期一至五是單點食物便可以任坐
👇🏻12月起👇🏻
2021-11-16
2021-11-16 67 views
位於荔枝角的Catio以貓咪🐱為主題,店內有數隻不同種類的貓咪駐場,到處亦擺滿貓的裝飾畫,貓奴絕對不能錯過💯 餐廳環境寬敞舒適,貓咪溫馴可愛,非常適合一眾貓奴食個下午茶,讓主子寵幸一下🐱💕餐廳提供西式輕食,包括bagel沙律、意粉等菜式,十分吸引😍🐈 貓咪叫醒你全日早餐全日早餐無論賣相和食味都不錯,而且份量十足,非常滿足🥰 配料方面亦非常豐富,有沙律菜、煙三文魚、茄汁豆、煙肉、腸仔、牛角包及多款水果,配合一起絕對是perfect match🤩🍝 招牌蕃茄牛肋骨意粉意粉配料有紅蘿蔔、薯仔、牛肋肉,加上蕃茄醬,酸酸甜甜,好開胃🤤👏

🐈 貓咪叫醒你全日早餐

🍝 招牌蕃茄牛肋骨意粉
滿樹粉色的櫻花,純白色的貓咪宛如懵懂少女一樣,安靜地躺在樹上睡覺。這個絕美的畫面定格在腦海中,像一首春天的詩般溫柔靜美。來到這個被可愛貓貓包圍的世界,感覺十分幸福!🥰 這家位於荔枝角D2 Place附近工廠大廈入面的cafe,主打西式輕食和養生花茶。餐廳裝修日系,富文青感,雪白的牆身掛滿貓貓的畫作。門口擺放了一棵高雅的仿真櫻花樹,座位很多,環境寬闊舒適。☆.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°☆
招牌蕃茄牛肋骨意粉 $93
牛肋骨起了肉,煮得軟腍入味。🥩🍝 意粉軟硬適中,番茄汁香濃,並非完全用上罐頭茄醬🍅,有點番茄肉。薯仔味道十分驚喜,煮得很腍很香~ 旁邊配有沙律菜,和芝麻醬味道配搭。大喵沙律 $78
閨蜜說她已經吃過早餐,所以她點些輕食。沙律的份量比想像中大份,裡面有水果、水煮蛋、烤雞肉和沙律菜等,口感十分豐富,開胃飽肚。桂花烏龍茶(解脂清心)午餐附送的桂花烏龍茶是冷泡茶🍹,茶香清香遠揚,味道清爽,帶著一陣秋季清芬~ 玫瑰茉莉花茶(安神調理)玫瑰茉莉味道十分甜美。果然閨蜜說的沒錯,茶還是趁熱喝比較好喝~
☆.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴°﹒☆°.﹒‧°∴°☆.﹒‧°∴

大喵沙律 $78

桂花烏龍茶(解脂清心)

玫瑰茉莉花茶(安神調理)

貓貓全部都很乖,有時候牠們會走來走去,有時候牠們會躺在我們的椅子下睡覺。單單是看著牠們就已經非常治癒心靈。
去的那天剛好是週五,現場有一大群小孩子,他們和貓貓玩的時候十分活躍,氣氛有點熱鬧。幸好現場的家長們都會教導他們不要隨便抱起貓貓,或者大聲叫喊。愛護貓貓的教育真的要由小開始培養哦!

Catio
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1015室

2021-11-16 46 views
貓咪叫醒你全日早餐🥚非常之豐富有沙律菜上面放左煙三文魚,炒滑蛋,靚靚嘅豬肉腸,煙肉,茄汁焗豆就更係唔小得啦⋯⋯牛角包🥐加埋就係好完美嘅早餐喇😍招牌蕃茄牛肋骨意粉🍝牛肋骨煮到已經一絲絲細細件好易入口炆到好林,蕃茄意粉真係特別開胃加埋沙律菜又清新又醒胃,真係唔錯👍🏻Cappuccino ☕️佢地嘅咖啡好有水準,好濃咖啡味好香,奶嘅對比就小左d,所以我覺得好好飲。桂花烏龍茶🫖雖然用嘅係茶包,但係好清香茶味好濃。

桂花烏龍茶🫖雖然用嘅係茶包,但係好清香茶味好濃。
2021-11-14
Lunch
係荔枝角站隔離既工廈 入面大約有8隻喵全部都好乖肯比人摸同 仲有唔同種類既貓添呀細細粒真係好可愛同活躍 係咁跑黎跑去呢度依家仲無限時同無入場費架😌但記得唔好抱起佢地同太大聲講嘢呀場內大約有10張枱 而貓貓就會周圍行或者係你隔離張枱訓覺 望住佢地真係好治癒☺️食物種類唔算太多 味道都真係好一般不過無所謂啦 主菜係啲喵😗😗😗招牌蕃茄牛肋骨意粉 $93紐約三文魚喵包 $85秘製雞翼薯條桂花烏龍(熱) $53鮮果綠茶(凍) $61
係荔枝角站隔離既工廈 入面大約有8隻喵

紐約三文魚喵包 $85
秘製雞翼薯條
桂花烏龍(熱) $53
鮮果綠茶(凍) $61
最新發現荔枝角又來了一間新cafe~地點就近地鐵站,上到十樓很容易就找到餐廳門口進去前客人們都需要套上鞋套再進店~確保乾淨衛生💓一進去地方很寬躺,下午人客不多,大家幾乎都再跟貓貓拍照📷我也是忍不住拍了好一輪才叫餐😂叫餐是掃code,可是那個系統常常下不了單,可能新開還沒完善。我點了全日早餐,朋友點了唯一一款牛肋意粉,原本對cafe食物期望不是很大~不過兩款出來都很不錯,如果牛角包可以再鬆脆一點就更好!另外份量不算很多,可能是我們太餓了🙈值得一讚是咖啡!我一向都是飲摩卡~這間店可選駛豆奶!非常細滑!很香濃!我忍不住再多點了一杯👍👍整體來說這間餐廳就是令人有放鬆的感覺慢慢享受寧靜的下午,拍拍照,跟貓玩玩又一個下午💓最後送上我跟貓貓拍的照片吧~
最新發現荔枝角又來了一間新cafe~
地點就近地鐵站,上到十樓很容易就找到餐廳門口

All  day   Breakfast

整體來說這間餐廳就是令人有放鬆的感覺
2021-11-11
$150 (Tea)
All  day   Breakfast
1K
2021-11-12 39 views
有時工作幾大壓力,都想去吓唔同類型嘅Cafe Chill 下,又唔一定成日要去網紅打卡店,朋友睇開食評見到我都有唔少foodie讚,勁鍾意佢無印風嘅裝修,簡約得黎又有Style招牌蕃茄牛肋骨意粉$93由於我哋食完lunch冇耐就去,點左一個意粉share,驚喜係好有嗰種懷舊燴意粉既感覺,茄醬好香濃,牛肋骨軟稔入味,同時配有芝麻醬伴沙律菜,感覺好清新,早知就唔食lunch🥲 呢度冇收入場費,所以價錢來講都不錯。最治癒係店裡有9隻主子陪你食,環境是整潔,安靜,舒服既,擼擼可愛的小🐱,有幸被主子主動邀請玩樂,心情就變好了☺️—————————————————Catio (荔枝角)荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1015室—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday

招牌蕃茄牛肋骨意粉$93

—————————————————

Catio (荔枝角)
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1015室

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #荔枝角美食
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2021-11-12
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
2021-11-11 42 views
街坊系列 – Catio💚臨近年尾😵‍💫唔知大家有冇種好忙碌既感覺呢排小編就有啲忙到頭暈暈(唔係肺炎HaHa😂)放假就一要搵個好地方俾自己好好放鬆下😌今次搵到個好舒適同小編鐘意既好地方🥰唔知又岩唔岩你地呢🤪留言話俾小編知丫------------------------------環境: 餐廳裝修主題簡約🥰空間感十足牆上有大量以貓做主題既畫作📸好岩打卡但都唔及餐廳內一群客串既貓店長咁吸晴👀不定時會有唔同小貓😸陪客人一齊用餐餐廳仲有提供玩具🥰客人可以同貓咪玩貓主子係隨時會跳上黎寵幸各位架🤗🤗------------------------------食物: 招牌蕃茄牛肋骨意粉 ($93) 🍝意粉味道正常🍅蕃茄味幾香濃🥩牛肉烹煮得幾淋同幾入味份量精緻🤣男士們可能未必夠飽桂花烏龍茶 (午餐附送)🍹冷泡茶香☺️味道清爽------------------------------服務: 店員人數唔多🤔只有2-3個服務流程及態度正常😉一切合格小編見到有小朋友大力捉貓而受傷😰店員好快主動協助並幫小朋友處理傷口👏🏻P.S. ‼️帶小朋友去真係要注意🥺小心整親毛孩----------------------
街坊系列 – Catio💚

臨近年尾😵‍💫唔知大家有冇種好忙碌既感覺
呢排小編就有啲忙到頭暈暈(唔係肺炎HaHa😂)
放假就一要搵個好地方俾自己好好放鬆下😌

服務: 7 /10

地址: 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1015室
人均消費: $ 150 - $ 200
2021-11-10 37 views
最近忽然間好多野做忙到傻吓傻吓🤯個天氣又唔多靚仔🌧🌦搞到個人零舍炆係時候搵個地方嘆吓世界搵到呢間貓Cafe🐱睇個門口仲有花應該唔係開左好耐入去叫左一個野食一杯野飲比我想像中好好多😂😂通常啲俾你坐好耐嘅地方啲野食都麻麻哋佢算係咁個茶叫做桂花烏龍最少我飲到桂花味同烏龍味先🦧個意粉都唔錯幾有cafe特式btw啲貓真係勁可愛🤩🤩🤩同佢地啲貓玩吓就成個人都鬆曬🐈🐈🐈🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🐈‍⬛🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱🐱好似叉完電咁~🤓爽呀係呀佢地仲好衛生咁出面有鞋套俾你笠嫁😀😀
最近忽然間好多野做忙到傻吓傻吓🤯
個意粉都唔錯幾有cafe特式
btw啲貓真係勁可愛🤩🤩🤩
好似叉完電咁~🤓

呀係呀佢地仲好衛生咁出面有鞋套俾你笠嫁😀😀
CATIO共有9隻貓貓,其中2隻更是貓貓BB,和Jessica一樣都是BB呢。雖然是工廠區,但一走進門口, 就跳進貓貓世界,寬敞的大空間配上白色牆木地,環境簡約系,大大棵的櫻花喵喵樹坐陣,加上牆上一幅幅萌系喵喵畫,非常療癒。喵!和香港一般的喵喵CAFE不同, Catio的餐廳食物非常有誠意,既足量又好好味喵。店長推介就是貓咪叫醒你全日早餐 ($128),有牛角包包脆脆,肉汁豐富的腸腸,煙肉,炒滑蛋蛋,豆豆,蕃茄仔,唔識遊水既三文魚魚,份量非常飽肚。喵喵值得一試是🥯莎樂美喵包 ($85)bagel有口感之餘又唔會太韌,2邊則塗上濃濃芝士醬, 中間仲夾左生菜和3片的莎樂美腸呢喵。 飲品就首推花茶和果茶,會比較配合上份量十足的美食呢~喵!

值得一試是🥯莎樂美喵包 ($85)

飲品就首推花茶和果茶,會比較配合上份量十足的美食呢~喵!
貓咪叫醒你全日早餐
莎樂美喵包
2021-10-06
Dinner
貓咪叫醒你全日早餐
2021-11-06 68 views
位於荔枝角新開既貓貓𝐶𝑎𝑓𝑒 簡約風格 地方闊落仲有多隻貓貓陪伴你用餐最緊要佢不限時同入場費❤️因為主打貓貓 食物方面就唔好期望太高-招牌蕃茄牛肋骨意粉 $𝟿𝟹限量發售的招牌菜 賣相一般牛肋骨肉嫩 加回一點分數否則只是普通的蕃茄意粉😅♥ 𝟼/𝟷𝟶-𝙰𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟷𝟸𝟾不過不失的全日早餐價錢略為貴 性價比較低♥ 𝟼/𝟷𝟶-秘製汁雞翼薯條 $𝟼𝟾同樣是限量供應的菜式 我會首推😌醬汁完全滲入雞翼入口肉和骨 瞬間分開應該浸淫很長時間 可惜只有三隻♥ 𝟽/𝟷𝟶-𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚃𝚊𝚛𝚝 $𝟻𝟾最後加上甜品結尾 超吸精的蘋果批🍎外層酥皮鬆脆 內裡蘋果蓉甜甜的配上蘋果片解膩 超𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑!♥ 𝟾/𝟷𝟶-𝙸𝚌𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟺𝟾♥ 𝟼/𝟷𝟶

位於荔枝角新開既貓貓𝐶𝑎𝑓𝑒 簡約風格 地方闊落

♥ 𝟽/𝟷𝟶

-𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 𝚃𝚊𝚛𝚝 $𝟻𝟾
最後加上甜品結尾 超吸精的蘋果批🍎
外層酥皮鬆脆 內裡蘋果蓉甜甜的
配上蘋果片解膩 超𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑!
♥ 𝟾/𝟷𝟶

-𝙸𝚌𝚎 𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟺𝟾
♥ 𝟼/𝟷𝟶

香港貓奴有福了🥰呢間位於荔枝角D2 Place附近嘅貓貓cafe主打西式輕食同養生茶。餐廳裝修日系又文青,雪白嘅牆身掛滿貓貓嘅畫作💕真係好得意‼️入到去會提供鞋套,裡面嘅貓一啲都唔驚人 任摸任影唔嬲😚不過各位貓奴們都要節制😤推介俾鍾意貓貓又想放鬆下嘅都市人。🌟 招牌蕃茄牛肋骨意粉($93)牛肋骨煮得夠腍而且無骨㗎🍝意粉軟硬適中 番茄醬汁包裹得好🍅旁邊配有沙律菜做搭配,整體味道ok。🌟 Hazelnut Latte ($48)貓貓杯好可愛 拉花都靚靚仔仔,Latte香濃 榛子味都出 比預期中更出色!味道:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌗價錢:🌕🌕🌕🌕🌑

🌟 招牌蕃茄牛肋骨意粉($93)

🌟 Hazelnut Latte ($48)

味道:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌗
價錢:🌕🌕🌕🌕🌑
2021-11-02 156 views
 網上好多ig(廣告)介紹的貓cafe店,諗住去新貓cafe玩下貓。原本以為會好多人去,因為ig有好多介紹,好多like,點知去到都無咩人,得另一枱一男一女兩個客。職員完全無理過我,比一般樓上cafe更差。睇下openrice d食評,個個都推介個招牌蕃茄牛肋骨意粉,睇餐牌先知原來得一款意粉揀,未食中以為一定好“招牌”啦,點知等左半個鐘先有,黎到之後個意粉又唔熱又無味,所謂牛肋骨得一小粒!!!食落無咩特別,似一粒普通牛腩,又係無咩味,但係要成93蚊!!!隔籬台男女食完就走了PS 勁少貓,目測得四隻,而且一d都唔親人。。。

職員完全無理過我,比一般樓上cafe更差。

隔籬台男女食完就走了

PS 勁少貓,目測得四隻,而且一d都唔親人。。。