我• • • 又request 左一日假去食好西🫣😌偷偷地想俾個驚喜朋友仔同佢慶生搵左呢間隱世泰越菜性價比極高🤩連朋友都覺得好食😋┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𓋜 海鮮菠蘿炒飯 $88到底有幾耐無食過有原粒菠蘿既菠蘿炒飯🤧炒飯炒得夠乾身 很到位愈食愈有驚喜 ¹有提子乾 ²肉鬆 ³腰果乾 ⁴粟米 ⁵蟹柳⁶仲要有蝦蝦蝦 啖啖盡是不一樣的口感用埋加埋黃薑粉炒 色香味俱全呢道菜俾我地兩個女仔傾傾下計KO 左🈵𓋜 鮮蝦冬蔭公湯 跟餐‼️‼️必點‼️‼️五個大字「超濃又足料」細細碗已經有鮮蝦兩大粒 當中仲有車厘茄唔酸之餘夠哂濃味!呢個真心推🫶🏼🫶🏼🫶🏼🫶🏼𓋜 泰武香辣肉碎生菜包 (少辣) $108呢個又係要讚🫣因為佢俾既肉碎唔會俾你見到係肥豬肉咁樣重點係入口不邪惡而香料味濃度恰到好處🤓𓋜 芒果糯米飯 $48芒果超甜 有驚喜糯米飯係紫色嘅蝶豆花暖笠笠糯米飯🍚 + 凍凍既芒果🥭好上癮既熱情❤️‍🔥與溫度餐廳於上菜時已加入椰漿幸好都沒有蓋過原有食物的味道𓋜 軟殼蟹米紙卷(4件)$98平時食米紙卷最怕整到好厚身呢知係真透薄 但又帶有煙韌度餡料夾了 牛油果甘筍 盡是清新又不帶負擔既感覺(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)飲品𓋜 椰子雪
我• • •

五個大字
「超濃又足料」
細細碗已經有鮮蝦兩大粒
當中仲有車厘茄
唔酸之餘夠哂濃味!
呢個真心推🫶🏼🫶🏼🫶🏼🫶🏼

𓋜 軟殼蟹米紙卷(4件)$98
平時食米紙卷最怕整到好厚身
呢知係真透薄 但又帶有煙韌度
餡料夾了 牛油果甘筍
盡是清新又不帶負擔既感覺(๑⃙⃘´༥`๑⃙⃘)
軟殼蟹米紙卷

新鮮椰青

✰人均$230
上環區以呢個價位黎計 絕對對得住食物質素有餘⸜🙌🏻⸝‍
2022-08-24
$230 (Tea)
Celebration
Birthday
鮮蝦冬蔭公湯
芒果糯米飯
軟殼蟹米紙卷
椰子雪糕紅豆冰
新鮮椰青
這家位於上環小巷內街,雖然位置不太起眼,但食物質素絕不普通,主食材料份量慷慨👍牆上畫滿了泰越式繪畫,配合半開放式Bar枱,很有渡假感覺☺️串燒沙爹(雞肉、豬肉、牛肉)|$108|8/10串燒燒得啱啱好,外皮微焦香口,肉嫩又有肉汁完全唔乾身😃串燒有預先調味,燒時仲會搽上蜜糖,即使唔沾伴隨嘅沙爹醬都好夠味軟殼蟹米紙卷(4件)|$98|7.5/10軟殼蟹即叫即炸好脆口,米紙卷內仲有青瓜條,沙律菜同牛油果醬,口感清新不油膩泰式炒金邊粉|$98|7.5/10金邊粉份量很多,蝦仁爽口Q彈,酸甜比例適中,如炒得乾身一點會更好 泰式甜豬肉蝦膏炒飯|$98|8/10炒飯好有驚喜,蝦膏味好濃郁,配料有櫻花蝦,煎蛋,豆角,臘腸等,口感豐富惹味

串燒沙爹(雞肉、豬肉、牛肉)|$108|8/10

軟殼蟹米紙卷(4件)|$98|7.5/10

泰式炒金邊粉|$98|7.5/10

泰式甜豬肉蝦膏炒飯|$98|8/10
2022-08-30
$220 (Dinner)
2022-08-29 28 views
大人相約我去西營盤食飯,佢話佢d 姐妹食過話好好食,於是我就同佢黎試,既然陪佢黎,食乜更係全部佢發板啦.泰式炒金邊粉.哩款雖然冇肉,配料亦只有蝦,蔥同花生碎,但份量唔少,d 蝦仲要爽口彈牙.辣椒粉係放碟邊,方便自己調節辣度,不過都真係幾辣.串燒. 雞牛豬各2串沙嗲醬偏甜肉類醃得幾好,肉質鬆軟,口感好好,大人鍾意雞肉串,我就鍾意牛串.燒豬頸肉. 醃得入味之餘,仲有好濃既香茅香味,亦燒得都唔錯,爽口有肉汁,唔會柴皮,唔洗點個酸汁都好食.飛天通菜.除左大份同口感爽脆之外就冇咩特別,相對其他菜式係好普通,大人話似屋企自己炒.大人開心就好.
大人相約我去西營盤食飯,
佢話佢d 姐妹食過話好好食,
於是我就同佢黎試,
既然陪佢黎,食乜更係全部佢發板啦.

泰式炒金邊粉.

哩款雖然冇肉,配料亦只有蝦,蔥同花生碎,
但份量唔少,d 蝦仲要爽口彈牙.
辣椒粉係放碟邊,方便自己調節辣度,
不過都真係幾辣.

串燒. 雞牛豬各2串

沙嗲醬偏甜
肉類醃得幾好,肉質鬆軟,口感好好,
大人鍾意雞肉串,我就鍾意牛串.

燒豬頸肉.

醃得入味之餘,仲有好濃既香茅香味,
亦燒得都唔錯,爽口有肉汁,唔會柴皮,
唔洗點個酸汁都好食.

飛天通菜.

除左大份同口感爽脆之外就冇咩特別,
相對其他菜式係好普通,大人話似屋企自己炒.

大人開心就好.

泰菜和越南菜各自吃不少♪(´ε` ) 而這餐廳就融合了兩國菜式在一起~ 位置設於上環內街小巷中 環境較為清幽 湖水綠色的門面令人遠處便留意到 裡面有一幅大型走可愛風的壁畫 小店座位有限 大約能容納約10多人〰️🔻🔻🔻🔻🔻✨ 泰式柚子沙律 ($88)每次到泰國餐廳 前菜都會先吃一碟沙律🥗~ 想要不辣的就點了柚子沙律 上面有3隻蝦🦐 柚子果肉酸酸甜甜 加上炸蒜和洋蔥調味🧅 增添風味〰️-✨ 越式炸春卷 ($88)初嚐越式炸春卷~ 一碟有4件 每件都非常飽滿脹卜卜 外層炸得金黃香脆 咬下去感受到原來外皮煙韌 很有咬口♪(´ε` ) 餡料超豐富 包括蘿蔔🥕、木耳、雞肉和粉絲 感覺有點像韓式餃子呢🥟 蘸醬再用生菜裹著一起吃能減少膩感😚-✨ 泰式炒金邊粉 ($98)金邊粉同樣是必點item🥰 炒得很有火喉 裡面有5隻蝦、豆腐、芽菜、蔥絲、香料 微微辛辣挺刺激 雖然有點油 但會一直很想吃~ 旁邊有花生粒🥜、辣粉和青檸 如果吃不到辣的人士不建議加辣粉 都頗有辣勁~🌶-✨ 芒果糯米飯 ($98)老實說 我絕對是衝著這道甜品而來🥭🍚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 糯米飯也分了三種口味:原味、蝶豆花和紫糯米 原味和蝶豆花想對較

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 泰式柚子沙律 ($88)

✨ 越式炸春卷 ($88)

✨ 泰式炒金邊粉 ($98)

✨ 芒果糯米飯 ($98)
老實說 我絕對是衝著這道甜品而來🥭🍚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 糯米飯也分了三種口味:原味、蝶豆花和紫糯米 原味和蝶豆花想對較為軟糯 而紫糯米質地較硬實 黏性較低 3款口味都不錯☺️ 芒果份量也毫不吝嗇 旁邊倒滿香甜椰汁🥥 很有果腹感呢(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 Check In ThaiViet (上環)
🗺 上環新街15-17號地舖
-𝘾𝙝𝙚𝙘𝙠𝙞𝙣 𝙏𝙝𝙖𝙞𝙑𝙞𝙚𝙩 🛄呢排食多左日本野同西餐 好耐都冇食過東南亞菜 就想搵啲地道啲 隱世啲又好味既既食下 見到都有人介紹呢間係上環隱世高質餐廳 👀餐廳位置的確好隱蔽 都搵左陣先搵到內在裝潢就好度假feel 瞬間有種與世隔絕既感覺牆身有泰越式風格既壁畫係親自老細手筆 增添風味!🐟布吉魚柳南瓜黃咖哩($168)🌟🌟🌟🌟🌟最正既係原條魚拆肉上😍 魚肉比我想象中多舊舊都係啖啖肉 完全冇骨 可以放心食用黃咖哩上面有啲椰子片可以一齊食 而本身咖哩既椰子香氣逼人 味道都好濃郁 呢個真係好食到停唔到口 呢個很可以🤤🐂泰式乾炒牛河($98)🌟🌟🌟🌟食得出好有鍋氣 同香港乾炒牛河唔同既係個香料調味唔同 食完呢個真心覺得泰式仲正🤤配料都有好多 有菜 / 雞 / 牛 等等 非常豐富🦐大蝦冬蔭公湯($98)🌟🌟🌟🌟🌟一放低就已經超香 仲有幾隻大蝦蝦肉同殼好易分離 非常新鮮呢個冬蔭公湯可以話係我近期飲過最好飲既👍酸辣調味剛好 少少偏甜 所以飲落唔算太辣 非常對我口味🍍新鮮菠蘿冰($38)天時暑熱來一杯菠蘿杯真係冇得輸其實佢係溝左啲雪碧 相信都已經可以想象到個味道🤗食完先知原來呢度既大廚係正宗泰國人
𝘾𝙝𝙚𝙘𝙠𝙞𝙣 𝙏𝙝𝙖𝙞𝙑𝙞𝙚𝙩 🛄

呢排食多左日本野同西餐 好耐都冇食過東南亞菜
就想搵啲地道啲 隱世啲又好味既既食下
見到都有人介紹呢間係上環隱世高質餐廳 👀

餐廳位置的確好隱蔽 都搵左陣先搵到
內在裝潢就好度假feel 瞬間有種與世隔絕既感覺
牆身有泰越式風格既壁畫係親自老細手筆 增添風味!

🐟布吉魚柳南瓜黃咖哩($168)🌟🌟🌟🌟🌟

一放低就已經超香 仲有幾隻大蝦
蝦肉同殼好易分離 非常新鮮
呢個冬蔭公湯可以話係我近期飲過最好飲既👍
酸辣調味剛好 少少偏甜 所以飲落唔算太辣 非常對我口味

🍍新鮮菠蘿冰($38)
天時暑熱來一杯菠蘿杯真係冇得輸
其實佢係溝左啲雪碧 相信都已經可以想象到個味道🤗

食完先知原來呢度既大廚係正宗泰國人主理
唔怪得啲味道真係有令人好似去左泰國一樣
所以所有食物味道同質素都好地道同有保證
同九龍城既餐廳都會有啲唔同 🤔 真心大推❤️
(嗌3款 3款都好好味 真係好難得❤️)
2022-08-20
$201 (Lunch)
  • 大蝦冬蔭公湯
2022-08-23 22 views
係上環做完野,被一間隱世既正宗風味越泰菜小店既外表吸引住😍餐廳 「Check In ThaiViet」外牆油上亮麗的綠色,💚 半開放式的用餐位置好有東南亞渡假風情, 入面牆上畫滿泰式手繪風情畫,是店主親自手繪的,打卡一流🤩大廚係正宗泰國🇹🇭人,完全感受到泰式香料嘅風味,大廚的用心製作,所以食物味道同埋質素都非常高。🌟泰式柚子沙律 $88份量十足,有好多柚子肉,又多汁又清甜,仲有幾隻新鮮大蝦伴碟,作為前菜非常開胃。🌟泰式炸蝦餅 (4件)$ 98四件蝦餅超級大件,蝦餅超級彈牙,蝦肉好扎實,外皮加咗麥皮一齊炸,更加有口感和香囗,配上泰式甜酸汁,非常惹味抵食!🌟泰式香辣肉碎生菜包 $108本身食辣🌶係BB班,店員貼心話可以做到少辣。半肥瘦肉碎係手打,特別有口感,配料有泰式豆角,馬蹄,洋蔥,九層塔,非常惹味!生菜好大塊好脆口,包住D香辣肉碎一齊食,完全無油膩感😚🌟泰式椰子雪糕紅豆冰 $48椰子雪糕好香又滑,加埋紅豆冰非常夾,泰式果然夠特別😋🌟新鮮椰青 $48椰青大大個, 又冰凍又清甜,解膩解渴一流🤤🌟Chang Chang Beer Bottle $38傾傾下計就黎一支泰國啤酒,真心透心涼,爽呀
係上環做完野,被一間隱世既正宗風味越泰菜小店既外表吸引住😍

🌟泰式柚子沙律 $88

🌟泰式炸蝦餅 (4件)$ 98

🌟泰式香辣肉碎生菜包 $108
生菜好大塊好脆口,包住D香辣肉碎一齊食,完全無油膩感😚

🌟泰式椰子雪糕紅豆冰 $48
椰子雪糕好香又滑,加埋紅豆冰非常夾,泰式果然夠特別😋

🌟新鮮椰青 $48
椰青大大個, 又冰凍又清甜,解膩解渴一流🤤

🌟Chang Chang Beer Bottle $38
傾傾下計就黎一支泰國啤酒,真心透心涼,爽呀🍻
2022-08-21 23 views
【上環•Check In ThaiViet】————————————————————————Check In ThaiViet係間小店 處於僻靜街道但餐廳都坐滿食客😳所以我坐了吧枱位置🍯|泰式柚子沙律|HKD88Thai Style Pomelo Salad柚子肉底層放了塊生菜 酸甜口感好啱夏天食🥰貪心寶寶如果加啲花生碎就更正😋😋🍯|原燒魷魚🦑|HKD98Thai Style Char Grilled Squid份量細細夠兩個人食 燒得好好👍🏻👍🏻好多時燒到乾哂 呢度燒得剛剛好 令魷魚夠滑身彈牙魷魚面仲有層焦香味增加口感 食落有陣海水味🍯|盬焗燒魚配青檸汁|HKD198Roasted Fish Grilled In Salt and Chilli Sauce好多餐廳燒鱸魚較多 呢度採用盲曹魚 相對較少碎骨方便成條魚骨起出 食客容易食用盲曹魚肉質嫩滑結實 魚脂適中 切開就可望到。餐廳環境:📸📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰消費 HKD422/2人 (連加一)
【上環•Check In ThaiViet】

盲曹魚肉質嫩滑結實 魚脂適中 切開就可望到

餐廳環境:📸📸📸📸📸
服務質素:😊😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰消費 HKD422/2人 (連加一)
  • 原燒魷魚
2022-08-20 18 views
同朋友黎到後街嘅泰式料理小店食晚飯🫣 三個人嗌小小野食傾吓計坐吓 小店都幾有泰國風情 最吸引係佢嘅泰式奶茶好igable!! 以QR code落單 另有加一菠蘿海鮮炒飯 $98賣相吸引 以半個菠蘿裝住~ 炒飯配菜都豐富 有肉鬆、腰果、蝦、蟹柳、提子乾、洋蔥同菠蘿 炒飯夠乾身都幾香 馬拉盞通菜 $88見佢仲有飛天通菜但唔係幾知兩個有咩分別😹 就事但嗌咗個 通菜炒得幾好 通菜爽口新鮮 馬拉盞重口味得黎唔會太鹹 帶蝦味同鹹香辣椒膏炒蜆 $108炒蜆比較細份同埋有啲沙 醬汁惹味 風味十足 不過蜆肉唔係幾入味泰式奶茶 $38超得意好igable嘅泰式奶茶!不過味道略淡青檸梳打 $38青檸加泰象梳打水 清新之選

以QR code落單 另有加一

超得意好igable嘅泰式奶茶!不過味道略淡

青檸梳打 $38
青檸加泰象梳打水 清新之選
2022-08-20 206 views
上環出名多小店,今次黎到一間位於小巷斜路上嘅餐廳😀 餐廳嘅外表好亮眼,仲有半開放式既座位,打卡一流👍🏻 入面嘅環境都好得意,牆上滿滿既手繪圖畫😚 🔸泰式柚子沙律 $88▪️通常泰式嘅沙律都係好辣嘅,所以我好少食到🫣 今次見到有款唔辣嘅,即刻叫嚟試吓💕入面嘅柚子肉超級多啊,個汁都好味,好清新又開胃😉🔸泰式炸蝦餅 $98▪️好大件啊!🤣🤣每一件既肉都好扎實,而且好香口😀😀都幾抵食👍🏻🔸鹽焗燒魚配青檸汁 $198▪️睇開我嘅食評都知道我好鍾意食燒魚,呢條魚燒得非常唔錯,魚肉🐟好嫩滑,好快就俾我地清晒❤️🔸蒜蓉炒椰菜苗 $98▪️點都要叫個菜食下,健康啲嘛😉 椰菜苗炒得好夠火喉👍🏻🔸泰式椰子雪糕紅豆冰 $48▪️平時飲開都係雲呢拿雪糕,原來配椰子雪糕係咁好味😚😚 椰子雪糕嘅味道好香濃啊!如果整得再靚啲就更好啦,你知我鍾意影相丫嘛😂😂🔸Chang Chang Beer Bottle $38▪️黎一支泰國啤酒真係好消暑😉

🔸泰式柚子沙律 $88

🔸泰式炸蝦餅 $98

🔸鹽焗燒魚配青檸汁 $198

🔸蒜蓉炒椰菜苗 $98
▪️點都要叫個菜食下,健康啲嘛😉 椰菜苗炒得好夠火喉👍🏻

🔸泰式椰子雪糕紅豆冰 $48

🔸Chang Chang Beer Bottle $38
▪️黎一支泰國啤酒真係好消暑😉
2022-08-13
$300 (Dinner)
西營盤隱世泰越菜✨在壁畫街道附近,有間充滿輕鬆氣氛的泰國越南菜的小店!《泰式炒金邊粉》$98足料美味的金邊粉,泰式風味濃厚,有著泰式風味的調味,惹味十足!而金邊粉也烹製得軟硬適中,口感良好!《泰式生蝦》$98生蝦的配料也充足,而配搭生蝦的醬汁,選用了秘製青檸汁,輕微的辣味,令生蝦更惹味!《泰式木瓜鮮蝦沙律》$88爽口多汁的泰式木瓜沙律,是一道有解暑感的沙律,很清爽美味!《原隻燒魷魚》$98很有彈性的燒魷魚,配上泰式酸辣醬汁,最適合夏日炎炎中品嘗。餐廳環境也有種chill的感覺,壁畫配襯,令人很舒暢。總結:隱世小店,吃盡泰國越南菜。
西營盤隱世泰越菜✨

在壁畫街道附近,有間充滿輕鬆氣氛的泰國越南菜的小店!

《泰式炒金邊粉》$98

《泰式生蝦》$98

《泰式木瓜鮮蝦沙律》$88
爽口多汁的泰式木瓜沙律,是一道有解暑感的沙律,很清爽美味!

《原隻燒魷魚》$98
很有彈性的燒魷魚,配上泰式酸辣醬汁,最適合夏日炎炎中品嘗。

餐廳環境也有種chill的感覺,壁畫配襯,令人很舒暢。

總結:隱世小店,吃盡泰國越南菜。

2022-08-18 43 views
呢間餐廳以湖水綠色為主調,主打泰式同越式小菜🇹🇭🇻🇳💗菠蘿海鮮炒飯 ($98)炒飯唔夠乾身,做唔到粒粒分明。菠蘿唔新鮮,所以整體無酸甜味🍍海鮮就淨係得蝦仁同魷魚,份量少又唔新鮮。最奇怪係加咗臘腸粒,完全偏離泰式風味。唯獨比較正常嘅係有提子乾、蛋花、肉鬆等配料☹️💗香燒豬頸肉 ($88)豬頸肉表面搽上蜜糖炭烤,肉質爽脆嫩滑,肉汁豐富,油脂豐腴。蘸上特製檸檬葉醬汁中和油膩感🐷💗飛天通菜 ($88)通菜翠綠但有渣,加入泰式豆醬、蒜蓉、辣椒等配料,夠哂鑊氣又惹味🥬💗越式杏片炸香蕉 ($78)香蕉外層沾上雞蛋麵糊同杏仁片,然後炸至金黃香脆,香蕉濃甜細膩,再淋上蜜糖,享受甜蜜滋味🍌
呢間餐廳以湖水綠色為主調,主打泰式同越式小菜🇹🇭🇻🇳

💗菠蘿海鮮炒飯 ($98)
菠蘿海鮮炒飯

💗香燒豬頸肉 ($88)
香燒豬頸肉

💗飛天通菜 ($88)
飛天通菜

💗越式杏片炸香蕉 ($78)
2022-08-14
香燒豬頸肉
2022-08-17 192 views
中上環有好多小店及cafe, 由於每一間餐廳都好有特色,成個社區俾人感覺就係充滿美食嘅寶藏🤩 今日我哋喺上環發掘咗一間好嘢@ 餐廳喺荷里活公園附近, 雖然係一間小店但味道絕不普通👍餐廳以綠色為主調, 雖然冇露天嘅地方, 但餐廳設有一個大窗台, 以吧枱嘅設計增加空間感🤩 用餐環境都舒適,我鍾意佢既吊燈配合埋牆壁嘅畫, 有置身東南亞餐廳嘅感覺😎😎 食物方面聽聞係由泰國廚師主理,所以真係好正宗🫶🏻🌟青芒果軟殼蟹沙律青芒果好新鮮, 有原隻軟殼蟹🦀 值得一讚係佢個醬汁同配料, 非常獨特同好味👍 仲有炸花生同乾蔥做點綴,醬汁係同出面啲泰式餐廳唔同,好特別👍 如果軟殼蟹炸得脆身啲,效果更佳。🌟黑椒燒雞半隻份量都唔少, 燒雞醃得非常入味, 充滿著燒香嘅美味, 黑椒味唔算重, 都係嗰句,同出面食係唔同,但好好味🫶🏻🌟泰式青咖哩豬呢個青咖哩汁好正, 味道偏甜, 廚師用大量九層塔再配以新鮮嘅豆角同泰式茄子煮成, 送飯真係一流🤩🌟泰式冬陰功湯河又係與眾不同嘅味道😆 冬陰功湯底濃郁,輕微偏甜, 你睇到佢用咗好多材料煮成👍👍 餐廳選擇用粗河粉代替普通河粉, 可以直接用匙食超方便😂 而且粗河粉易掛湯, 非常美味👍🌟

🌟青芒果軟殼蟹沙律

🌟黑椒燒雞半隻

🌟泰式青咖哩豬

🌟泰式冬陰功湯河

🌟越式杏片炸香蕉🍌
其實入餐廳就俾呢個吸引,因為未食過😆 新鮮香蕉配炸漿同杏仁片一齊炸, 外邊微脆唔油, 加埋蜜糖食,味道唔錯👍

今日真係食到好飽🤰🫄🏻佢生意好好㗎,絡繹不絕, 真心推介🫶🏻 大家記住要訂位呀🥰

2022-08-11
$200 (Lunch)
2022-08-17 26 views
在上環隨心行街,遠處就被鮮艶海綠色吸引,近睇原來係一間泰越小店,有室外室內位,坐室外好似坐在綠色相架內,打卡一流,室內坐位唔多但寬躺,亦有一幅特色牆,手繪畫,好美。食物以泰越為主,見到餐牌都係大家會喜歡嘅菜式,似家常小菜,如果位置方便的話真係可以成日嚟,用餐時都留意到有不少人外帶,深得附近街坊心意。📌泰式原隻燒魷魚同一般泰式燒烤做法唔同,似簡單製熟盡量保留魷魚鮮味,口感會比較嫩滑爽口,味道仲有少少海鹹味,沾上少少酸甜醬汁,又另一番風味📌九層塔香炒牛肉主角牛肉嫩爽唔韌,香香牛肉味配上特製醬汁,加上九層塔就真係係似泰國風味,仲有黃椒紅椒配襯,簡單菜式好開胃📌鹹魚炒芥蘭心諗這是廣東菜還是泰越菜?不過無所謂好食就可以,芥蘭好青綠好爽,鹹魚鹹味剛好,最重要係用油剛好,唔錯,一樣好開胃📌越式杏片炸香蕉這款炸香蕉之前未試過,黃金外皮加上杏片,口感特別,炸過嘅香蕉又香口又甜又軟,沾上蜜糖,提升甜度但不會過甜,有驚喜

📌泰式原隻燒魷魚

📌九層塔香炒牛肉

📌鹹魚炒芥蘭

📌越式杏片炸香蕉
越式杏片炸香蕉
$200 (Dinner)
2022-08-16 20 views
星期六放假打算過上環嗰邊補買泡茶用料(上環舊街坊有情意結),喺附近見到一間好有Cafe feel 既泰越餐廳,樓底高又有開揚大窗,可以舒服食個假日Lunch😊泰式柚子沙律$88天氣熱辣辣,先來個開胃沙律做個頭盤柚子清新,加埋酸酸地既汁😌爽!泰式奶茶$38點解咁打卡既😂好正喎!全日心情就好哂!我真係好膚淺😂泰式炸蝦餅$98第一推介呀!好多蝦肉又夠彈牙😎四件都係大大件,這個勁好食😋菠蘿🍍海鮮炒飯$98來一個喜歡的碳水化合物,我太喜歡菠蘿了,只要有佢既存在我都必點!😌,海鮮份量都幾多,差不多每一啖都有海鮮😜

泰式柚子沙律$88
天氣熱辣辣,先來個開胃沙律做個頭盤
柚子清新,加埋酸酸地既汁😌爽!

泰式奶茶$38
點解咁打卡既😂好正喎!全日心情就好哂!我真係好膚淺😂

泰式炸蝦餅$98
第一推介呀!好多蝦肉又夠彈牙😎四件都係大大件,這個勁好食😋

菠蘿🍍海鮮炒飯$98
  • 泰式奶茶
  • 泰式炸蝦餅
見到友人在藝里坊壁畫街啲打卡相好靚靚星期六與傻爸來了個上環遊 ...來到上環第一件事梗係食個午餐食飽飽至有氣力去玩 ~~我們揀了呢間泰越菜的 Check in ThaiViet先來的是傻爸的 ... 泰式凍奶茶 (HK$38)一上檯見到躺在冰塊上可愛的紅茶 bear bear  即刻心心眼 不只賣相可愛,味道都好正宗飲之前記得先拌勻杯底的煉奶 就會嚐到有奶香又有茶味,甜滑不膩的泰式凍奶茶 ~~軟殼蟹米紙卷(HK$98)米紙卷是越南的代表米紙包住酥脆的軟殼蟹、牛油果和爽脆的紅蘿蔔、青瓜、生菜配上酸甜的醬汁,口感豐富,清爽開胃 ~~蟹肉魚肚𡙡(HK$108)蟹肉魚肚𡙡好足料裡面有很多魚肚,蟹肉,冬菇,雞絲魚肚軟腍入味,加點芽菜和醋一起食,味道和口感更豐富泰式原隻燒魷魚(HK$98)魷魚燒得剛剛好,不會太乾身,入口軟嫩彈牙配上酸辣醬汁特別惹味泰式乾炒牛肉河粉(HK$38)除了牛肉也可以揀雞肉或豬肉河粉較粗身,每條都沾滿醬汁,好香好夠穫氣仲有很多牛肉片和蔬菜,入口不會有油膩感** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
見到友人在藝里坊壁畫街啲打卡相好靚靚
星期六與傻爸來了個上環遊 ...
來到上環第一件事梗係食個午餐
食飽飽至有氣力去玩 ~~
我們揀了呢間泰越菜的 Check in ThaiViet
先來的是傻爸的 ... 泰式凍奶茶 (HK$38)
不只賣相可愛,味道都好正宗
飲之前記得先拌勻杯底的煉奶
就會嚐到有奶香又有茶味,甜滑不膩的泰式凍奶茶 ~~
軟殼蟹米紙卷(HK$98)
米紙卷是越南的代表
米紙包住酥脆的軟殼蟹、牛油果和爽脆的紅蘿蔔、青瓜、生菜
配上酸甜的醬汁,口感豐富,清爽開胃 ~~
蟹肉魚肚𡙡(HK$108)
蟹肉魚肚𡙡好足料
裡面有很多魚肚,蟹肉,冬菇,雞絲
魚肚軟腍入味,加點芽菜和醋一起食,味道和口感更豐富
泰式原隻燒魷魚(HK$98)
魷魚燒得剛剛好,不會太乾身,入口軟嫩彈牙
配上酸辣醬汁特別惹味
泰式乾炒牛肉河粉(HK$38)
除了牛肉也可以揀雞肉或豬肉
河粉較粗身,每條都沾滿醬汁,好香好夠穫氣
仲有很多牛肉片和蔬菜,入口不會有油膩感
2022-08-13
Type of Meal