2016-05-30 458 views
今次襯住有買Rainbow送Sakura優惠,終於下定決心走一轉,食到尼度嘅Rainbow啦。4色彩虹是次配搭為波子汽水(藍)、牛乳(白)、抹茶(綠)及櫻花(粉紅),加埋個黑色竹炭cone,顏色對比強烈之下,賣相真係幾鬼靚!波子汽水偏甜,櫻花味酸酸地有啲似梅嘅味道,4隻味當中最好味最突出反而係抹茶喎!不過雪糕溶得真係幾快,再加上4圈雪糕其實都幾多,我要用極速KO佢先勉強追得上佢溶化嘅速度 因為食得太急,所以食完嗰刻感覺好飽。
Rainbow Soft Serve

因為食得太急,所以食完嗰刻感覺好飽。
2016-05-17
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
因為同事12號生日大家就13號那天放工後去吃飯眾一下吃完好吃的烤雞後去了吃這家我很推薦的雪糕其實這家我已吃過很多次了這次才有心機寫食評XP我最愛的組合--牛乳抹茶雪糕早前出了不少期間限定口味例如是麥精,很想吃的,但那時期又M到又少出旺角所以沒吃到Orz希望快些會再出吧說回牛乳抹茶雪糕這次是同事大方請的,一人一杯不用爭XXD這家店的抹茶和日本京都的那些比起來也算正宗屬於香港人能接受到的抹茶口味,不會很苦,又帶點甘香而茶味方面很夠,不會像有些店會加上白朱古力配上香滑的牛乳雪糕,味道剛剛好還是很希望快些會出回麥精味XXD
因為同事12號生日
大家就13號那天放工後去吃飯眾一下

吃完好吃的烤雞後
去了吃這家我很推薦的雪糕

其實這家我已吃過很多次了
這次才有心機寫食評XP
牛乳抹茶雪糕(杯裝)
我最愛的組合--牛乳抹茶雪糕
早前出了不少期間限定口味
例如是麥精,很想吃的,但那時期又M到又少出旺角
所以沒吃到Orz希望快些會再出吧

說回牛乳抹茶雪糕
這次是同事大方請的,一人一杯不用爭XXD
這家店的抹茶和日本京都的那些比起來也算正宗
屬於香港人能接受到的抹茶口味,不會很苦,又帶點甘香
而茶味方面很夠,不會像有些店會加上白朱古力
配上香滑的牛乳雪糕,味道剛剛好
還是很希望快些會出回麥精味XXD
2016-05-13
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
Celebration
Birthday
牛乳抹茶雪糕(杯裝)
2016-05-22 338 views
巨峰提子雪糕 $36 今期限定推出係巨峰提子當然絕不會放過!相機食先之後炸炸林食第一啖. 吾~已有濃厚提子味,個人覺得不會太甜,其後慢慢滲出奶味! 配搭一與以往嘅脆脆甜筒一齊食~大滿足!!!
巨峰提子雪糕 $36
今期限定推出係巨峰提子
2016-05-22
2016-05-19 422 views
天氣開始熱, 見到雪糕真係難以抗拒4種口味~50蚊order 左之後店員會入鋪頭入面整比你,睇唔到製作過程其他軟雪糕可以加錢轉竹炭甜筒但唔知點解呢隻4種口味唔可以4種口味由上而下分別係波子汽水,北海道牛奶, 抹茶, 櫻花個人覺得抹茶非常出色!好香濃! 波子汽水同櫻花都偏甜,但都食到有波子汽水同櫻花味而牛奶相對起黎就無咩特別下次經過會encore 抹茶!
天氣開始熱, 見到雪糕真係難以抗拒
4種口味~50蚊

order 左之後店員會入鋪頭入面整比你,睇唔到製作過程

其他軟雪糕可以加錢轉竹炭甜筒但唔知點解呢隻4種口味唔可以

4種口味由上而下分別係波子汽水,北海道牛奶, 抹茶, 櫻花

而牛奶相對起黎就無咩特別

下次經過會encore 抹茶!
2016-05-14
TakeAway
$50 (Tea)
  • 抹茶雪糕
2016-05-18 354 views
今次竟然係老公介紹我食甜品, 當然要試下啦 !!賣相極之吸引 !!! 彩虹雪糕  而家要like fb & ig 先可以有竹炭cone, 我地當然即like 啦..雖然係會比正常size 細d, 不過我地都想試下出名的竹炭cone  而家like完仲會送多支櫻花雪糕tim !!不過我地share 一個就夠哂了,始終女仔唔好食咁多凍野 講講4色味1)波子汽水 : 最好味  , 清新既口味, 汽水味但又唔會太甜wor2) 北海道牛奶 : 放係綠茶同波子汽水中間變得冇咩味, 但只係specific 咁食都好重牛奶味3) 綠茶 : 佢唔係好甜果種, 帶小小苦味.....mix 上面既甜味中和左好match , 但, 淨食我應該會覺得佢苦4) 櫻花味 : 對我黎講係冇味overall : 個雪糕都幾好食, 一次過食4隻味好滿足, 不過熔得幾快 ! 但$50呢個價錢, 真係貴左d lor
今次竟然係老公介紹我食甜品, 當然要試下啦 !!
賣相極之吸引 !!!
彩虹雪糕

而家like完仲會送多支櫻花雪糕tim !!
不過我地share 一個就夠哂了,始終女仔唔好食咁多凍野

講講4色味
1)波子汽水 : 最好味
 , 清新既口味, 汽水味但又唔會太甜wor
4) 櫻花味 : 對我黎講係冇味

但$50呢個價錢, 真係貴左d lor
2016-05-21
TakeAway
2016-05-17 300 views
夏天正式來臨,又是吃雪糕的好時候。與好友分享四層彩虹軟雪糕,色彩繽紛,由上至下淡味開始到濃味,分別有淺藍「波子汽水味」、淡粉紅「櫻花味」、深綠色「宇治抹茶味」和白色「牛乳味」。要是四款味道同吃的話,以「抹茶味」最為突出,甚至蓋過其他味道,還是逐一試味剛剛好。「波子汽水味」入口清涼,味道特別,是四款味道中最出色的。「櫻花味」略帶鹹味,沒想像中的甜。「抹茶味」香濃帶甘,幸有「牛乳味」中和。

2016-05-11 438 views
開始踏入淡熱的天氣,又是雪糕出沒的時候!彩虹雪糕--HKD50nomnom指數(5最高分):「由下而上」雲尼拿味(白色),抺茶味(綠色),櫻花味(粉紅色)及波子汔水味(粉藍色)。雲尼拿味正常;抺茶味是最濃的,如果可以選擇會放於最底,因為最後才食。可能感觀原因,放在第三層。它與淡味的雲尼拿放在一起,可平衡味道;季節關係,可嘗試到粉紅色的櫻花味。有櫻花的味道,比較淡;波子汔水味有兒時日本波子汽水的味道,不太濃烈也不太淡。是4種中我最喜愛的!基於本人有小小抗拒櫻花味,所以減了小小分。整體雪糕冰涼,味道不錯,如果雪糕不這麼快溶便更好!波子汽水味🐱🐱--HKD42nomnom指數(5最高分):
開始踏入淡熱的天氣,
又是雪糕出沒的時候!
彩虹雪糕--HKD50

nomnom指數(5
最高分):

雲尼拿味正常;
抺茶味是最濃的,
如果可以選擇會放於最底,因為最後才食。
可能感觀原因,放在第三層。
它與淡味的雲尼拿放在一起,可平衡味道;
季節關係,可嘗試到粉紅色的櫻花味。
有櫻花的味道,比較淡;
波子汔水味有兒時日本波子汽水的味道,
不太濃烈也不太淡。
是4種中我最喜愛的!

基於本人有小小抗拒櫻花味,
所以減了小小分。
整體雪糕冰涼,味道不錯,
如果雪糕不這麼快溶便更好!
波子味雪糕

Last Night Supper
波子味雪糕
  • 波子汽水味雪糕
2016-04-25 348 views
今日行經女人街附近,見到有間新野賣雪糕,於是點來試下。叫了筒B的抹茶味,再加了$10蚊可以加紅豆,白玉,厥餅。抹茶雪糕-抹茶味香濃,入到喉嚨有小小回甘。紅豆-甜得來又夠溶白玉-夠彈又軟身厥餅-似麻糬,不錯

今日行經女人街附近,見到有間新野賣雪糕,於是點來試下。

叫了筒B的抹茶味,再加了$10蚊可以加紅豆,白玉,厥餅。

抹茶雪糕-抹茶味香濃,入到喉嚨有小小回甘。

紅豆-甜得來又夠溶

白玉-夠彈又軟身

厥餅-似麻糬,不錯
2016-04-24
$42 (Dinner)
  • 抹茶雪糕
2016-04-20 340 views
仲未食佢地既rainbow 雪糕🙈🙈,但總算食左佢地既新口味~麥精 !雖然我唔係成日飲麥精,但味道的確似~ 第一啖會只食到甜甜地,到第二啖就會"啊!係啦係啦!係哩隻味啦!"另外仲有一款口味係麥精加波子汽水味!建議兩個朋友仔share食~比想像中大杯!
仲未食佢地既rainbow 雪糕🙈🙈,
但總算食左佢地既新口味~麥精 !
雖然我唔係成日飲麥精,但味道的確似~
第一啖會只食到甜甜地,
到第二啖就會"啊!係啦係啦!係哩隻味啦!"
另外仲有一款口味係麥精加波子汽水味!
建議兩個朋友仔share食~比想像中大杯!
2016-04-12 306 views
冬天⛄️嘅時候,最愛就係去便利店買一枝熱嘅麥精維他奶飲,令人即刻暖入心啊 ! 尼間雪糕店就同維他奶合作,推出咗麥精雪糕🍦,淺啡色其實就唔太吸引,而下面就揀咗竹炭雪糕筒,不過竹炭本身都無咩味 好彩淡淡嘅麥精味雪糕又幾好,唔會太甜,真係唔錯👍🏻👍🏻👍
麥精雪糕
好彩淡淡嘅麥精味雪糕又幾好,唔會太甜,真係唔錯👍🏻👍🏻👍
2016-03-18
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$40 (Tea)
麥精雪糕
2016-04-12 313 views
每次路過都聞到好香但因為次次同朋友食完晚飯都想再搵間甜品店再坐所以次次都冇食佢唔通十幾個朋友企哂响門口咩不過今次人少少就CHECK IN TOKYO啦朋友A點左-綠茶味,朋友U點左-牛奶味,朋友C點左-綠茶MIX麥精味,我就點左-波子汽水味,〔波子汽水軟雪糕〕原來成日經過聞到就係波子汽水嘅香味我選擇用杯~雪糕又滑又香又甜一食落口就食得出係波子汽水直情係角十棒個隻味,真係好正!其實$34一杯雪糕係有D貴但鬼叫又好好味咩
每次路過都聞到好香
但因為次次同朋友食完晚飯都想再搵間甜品店再坐
所以次次都冇食佢
唔通十幾個朋友企哂响門口咩
不過今次人少少就CHECK IN TOKYO啦
朋友A點左-綠茶味,
朋友U點左-牛奶味,
朋友C點左-綠茶MIX麥精味,
我就點左-波子汽水味,
波子汽水軟雪糕
〔波子汽水軟雪糕〕
原來成日經過聞到就係波子汽水嘅香味
我選擇用杯~雪糕又滑又香又甜
一食落口就食得出係波子汽水
直情係角十棒個隻味,真係好正!
其實$34一杯雪糕係有D貴
但鬼叫又好好味咩
2016-04-08
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$34 (Last Night Supper)
波子汽水軟雪糕
在香港食雪糕真的有很多選擇不過大家吃都是"隨便吃"很少說對雪糕有要求近年香港多了很多講求雪糕用料的店這間Tokyo taste就是其中一間能夠在美食林立的旺角站穩腳一定有過人之處它最出名就是彩虹雪糕有四隻味道:綠茶藍莓士多啤梨和波子汽水雖然說綠茶是它的皇牌但對於不喜歡澀味的我我覺得還好另外它的黑炭雪糕筒也是特色但又老實說我不喜歡苦(只是少部分)的感覺不過!這不代表我不喜歡因為它的北海道牛奶味和波子汽水特別是波子汽水味實在太好味!!不太甜又綿密又不會很快融~~配原味筒就好XDD加上這裡經常會推出限定版味道前陣子我就吃了焙茶味真的有非~~~~常濃郁的焙茶味道不過說到最後我還是喜歡北海道牛奶+波子汽水我喜歡藍色XDD
在香港食雪糕真的有很多選擇

不過大家吃都是"隨便吃"

很少說對雪糕有要求

因為它的北海道牛奶味和波子汽水

特別是波子汽水味
實在太好味!!

不太甜又綿密

又不會很快融~~

配原味筒就好XDD

我還是喜歡北海道牛奶+波子汽水

我喜歡藍色XDD
2016-03-18
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
  • 彩虹雪糕
  • 波子汽水牛奶雪糕
2016-04-08 315 views
由於幾種味道都想試,所以試左呢個<<彩虹雪糕>>,可以一次過試哂四款! <<波子汽水味>>味道和真正的波子汽水很相似,感覺很逼真,這時"無氣"的波子汽水版本。口味很創新,雪糕軟滑,入口即溶!<<麥精味>>麥精口味的像真度比波子汽水更高,甚至比麥精飲品感覺味道更佳!雪糕甜度適中,不會過放甜膩,鍾情飲麥精的朋友應該會喜歡這個口味<<宇治抹茶>>這是四種口味之中最出色!完全不會有死甜的感覺味道。抹茶味濃郁,少許苦澀再帶有回甘的味道,算得上是不錯的抹茶制品!<<北海道牛乳味>>牛乳口味很普通,味道過淡,相比以上三款較濃的口味,這款較為失色。

• 彩虹雪糕
2016-04-07 235 views
我想想想想想食好耐喇!我終於食到喇Yeah!講真,我都幾失望。🤔🌈彩虹Rainbow-竹炭Cone💰HKD50,上至下 : 波子汽水、麥精、宇治抹茶、北海道牛乳🍦一上手,好大杯😂但係我只係影左一張相,佢已經融緊,我都廢事糾纏,求其影左張已經要鯨吞囧😦📌波子汽水:係好重波子汽水味,但係唔知點解我覺得唔好食,隻味好假😯同尖沙咀已執笠果間Tokyo乜乜差好遠😑📌麥精:我其實真係食唔出,都有少少少少好淡嘅味嘅,但係比頭頂啲波子汽水味搶晒🤔📌宇治抹茶:食過太好味嘅抹茶,呢個有點不值一提嘅感覺囧🙄抹茶味係有嘅,少許苦澀,但四隻味溝埋真係好混亂📌北海道牛乳:普通野,反而食到最尾得返牛乳雪糕,味道其實又唔算太差😛🙎🏻我覺得,如果你真係好想細味每隻口味,千奇唔好叫呢個彩虹🍦🙅🏻因為味道會變到勁混亂😲其實聽講一隻/兩隻味係幾好食🙈唉唔知丫,比我50蚊唔知食左乜咁,真係純粹貪佢大杯同拎黎厄Like😒😒😒

2016-04-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
大失所望!唉...香港人見到"北海道牛奶"呢五隻字,心裏一定回想起某年某月係日本街頭食過嘅口味。日頭經過就遠遠見到人龐,所以諗住第時先試,點知當日夜晚,食飽飯後又心血來潮想食甜品,就又返來呢到,排隊咪排啦,還點可以當運動吓。點知,滿心期待換成十分失望!仲知食雪糕車好過,起碼唔洗大那那比咗$45得到一個比唔起一個$8,而完全冇北海道牛奶味嘅雪糕,真係叫笨!被呢個"港人心理-見龐就排"中㐲了!
大失所望!唉...

2016-04-03
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$45 (Last Night Supper)