2014-06-01 5905 views
Chef's Noodle 韓廚麵是韓國新派的韓式連鎖食店,在韓國設有 60 多間分店,由兩位榮獲多個獎項韓籍廚師主理。湯底醬汁麵條由韓國引入,突破傳統,以麵及蓋飯為主,將傳統韓國食材注入新元素。在灣仔開設了首間香港連鎖店,以社會企業形式運作,不但為香港帶來嶄新韓式飲食文化,亦以栽培年青人及更生人士為專業廚師及餐飲業人員為目標,讓他們創造自己的未來。最近購入coupon,2 人正宗韓式 6 道菜套餐 ($238),套餐包括韓式正宗白菜泡菜、韓式手造餃子、韓式正宗部隊鍋、炸雞、炸火焰牛肉卷和飲品。韓式正宗白菜泡菜: 辣度不高,迎合港人口味。韓式手造餃子: 上面有醬汁、芝麻、紫菜,味道酸酸甜甜,還不錯。韓式正宗部隊鍋:這裡的部隊窩湯式辣度不高,加入很多本地食材,火腿、洋蔥、青椒等,還有年糕、午餐肉、招牌韓式手造泡麵了,麵還可以任食。炸雞: 原味雞搥,炸漿較薄,肉質不會太乾,只嫌沒有醬汁。炸火焰牛肉卷: 新派菜式加入秘製麻油的飯上放上牛肉,侍應即場以火灸方式烤熟。牛肉味道尚可,下層米飯未能做到微焦效果。飲品可以選擇柚子茶/梅子茶: 飲品味道偏淡,梅子醬汁未溶還在柸底。

韓式正宗白菜泡菜: 辣度不高,迎合港人口味。
韓式正宗白菜泡菜
韓式手造餃子
韓式正宗部隊鍋
炸雞: 原味雞搥,炸漿較薄,肉質不會太乾,只嫌沒有醬汁。
炸雞
炸火焰牛肉卷

2014-05-31
$119 (Dinner)
Group-buy
2014-05-22 5480 views
又來到一個港島區晚餐的時刻,另一半曾無限次地嚷著要到韓食店,但起初的星星狂熱令所有韓食店迅間出現長長排隊人龍實在嚇人﹔近期星熱終於減卻,當然要一嘗他的心願,滿足一下他對部隊鍋和炸雞的期待。選擇這社企餐廳作為另一半對部隊鍋的首次嘗試,卻預約七時半因為塞車而遲到,幸得與餐廳負責人溝通好,他們亦能繼續安排座位給我們,感覺不錯。餐廳已接近八成滿,負責人帶領我們入座,一系列的淡黃木色檯櫈柔和舒適﹔入座後仍有不少食客到達餐廳,情況可說是絡繹不絕,我想大概是受了團購優惠的影響。由於店方餐牌仍然在更新中,我們想嘗試的部隊鍋則未有在餐單內,適逢餐廳正在做部隊鍋團購優惠,我們便眼望鄰檯的鍋物向侍應示意我們要點選一樣的部隊鍋。而餐廳亦有酒類飲品提供,餐牌更新當中,不妨先向侍應詢問一下較好。而我則點選了韓國傳統米水($12),以為像洗米水一樣帶乳白色,實際是透明帶有甜味的水,入口還有一粒粒米衣在內,有口感,用來解辣不俗,不過我反而覺得附設的熱玄米茶,更為好喝。留意到在面書讚好即可獲贈柚子茶一杯(冷或熱均可),另一半立即行動,微微黃色的柚子茶為他帶來清涼口感,一解熱氣之外,入口酸甜開胃。其中令我們到來的誘因是炸

韓國傳統米水($12)
免費柚子茶
其中令我們到來的誘因是炸雞,喜愛油炸食物的另一半見到招牌已急不及待不停詢問那款較好,其後我們一同答出﹕『原味』,默契!
原味炸雞($58/四件)
侍應傳來的原味炸雞($58/四件),驟眼望雞件份量一般,雞隻亦較小型,幸好,炸漿較薄做出皮薄肉厚的感覺,但小份只提供雞中翼及雞鎚,肉質入口未至於鞋身,不過未能做出啖啖肉汁的感覺,有進步空間。
我們一直左望右望般期待著部隊鍋的來臨,卻被另一半發現有啤酒點選,二話不說點選韓國HITE啤酒,冰凍的有氣啤酒滑入喉嚨,終於此時此刻明白到炸雞與啤酒的合拍程度。
部隊鍋($168)
令我們期待已久的部隊鍋($168)終於來臨,相比起之前吃過三至四人用的的確較為迷你,但送料來說並不單一,韓式泡面、腸仔、年糕、金菇、午餐肉、翠玉瓜、青紅椒、韓式甜辣湯底造就這個二人用的部隊鍋,年糕是常見的長圓方狀,用米而成,煙韌度一般,卻十分有咬口,沾有甜辣湯底愈吃愈滋味﹔

而拉面又是一樣不可或缺的食材,韓式拉面比起港人總會吃過一次兩次的公仔面來得彈牙有口感得多,即使面質變軟及淋身,仍帶有一定口感及彈牙,不會易斷﹔湯底慢慢煮得濃稠,湯汁配上拉面是最好的享受。
年糕(另加$20)
但大胃口的我倆又怎會輕易飽肚呢?於是,我們再另點一份年糕($20),份量頗為不俗,增添飽肚感之外,年糕伴著湯汁進食,整鍋差唔多被我們掃清﹔如果此時加上一個電子屏幕收看韓劇,完美。
2014-05-09
$150 (Dinner)
部隊鍋($168)
2014-05-19 3439 views
經過返呢度諗返起以前既不快經驗!個陣一直都想黎呢度,終於有機會上黎試下。店內裝潢好okay,光猛,舒服。佢地仲每張枱都有刻住餐廳名,好靚,好別緻。坐低後,我當然係揀同餐廳同名既韓廚麵喇,用得餐廳名黎命名,應該係餐廳既主打吧!另外朋友叫左個唔記得咩飯,仲叫左我最鐘意既雞翼黎share。座枱餐牌寫住用facebook like佢地會有杯柚子蜜送,節儉既我地就梗係like左喇。野食黎到,我個麵個賣相都幾靚仔。個塊蛋,仲烘左餐廳名,好型好得意!朋友個飯,用刻左餐廳名既大鐵碗裝住。幾乎所有野都有餐廳個名咁,好特別!失望既,係杯柚子,雖然係送姐,但個杯野,竟然細杯過杯水。算~ 既然係送既,我地唔應該要求咁多。好,開動了!本人習慣先試下個湯。 omg -_-||| 個湯好稀,好咸,感覺好像中招了!試試個麵,麵質okay,加返分,但奈何,湯就是靈魂。試埋啲餸,啲肉好似over cooked,好"鞋"。個塊靚蛋,味道尚可,可能已經冇期望了。最後就到我情有獨鍾既雞翼,一咬之下~吼!未熟,生既!太過份,連隻雞翼都蝦我。叫waiter過黎話佢知,佢粒聲唔去拎走左我隻雞翼。過左陣……佢拎返隻出黎比我。咁我諗住夾

最後就到我情有獨鍾既雞翼,一咬之下~吼!未熟,生既!太過份,連隻雞翼都蝦我。叫waiter過黎話佢知,佢粒聲唔去拎走左我隻雞翼。過左陣……佢拎返隻出黎比我。咁我諗住夾起佢擺落口之際發現,呢隻係我之前咬左一啖個隻!有冇搞錯,佢地竟然將我咬過個隻雞翼返炸拎返出黎比我食!再叫waiter過黎,同佢講呢件事。同上一個一樣,冇出聲,又拎走左我隻雞翼。嬲~嬲~嬲~ 過左陣,又再另一位waiter過黎話了解下咩事,我地都好聲好氣講返佢知(心知如果我地嘈佢地既,之後黎個隻雞翼好大可能會加料。)呢個好啲,講左句唔好意思,話換過隻比我。但諗諗下我地都係唔再食了,怕中招。唉~好一間餐廳,大失望…
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
每次母親節,去邊度食真係諗到頭大。姐姐同事介紹呢間餐廳,又試吓啦。咁啱係網上serach到佢又做緊團購,便是團番張4人部隊鍋試試先!!去到,,經理服務員全部都是很年輕,裝修以木材為主,整體感覺時尚活力!坐底後睇吓餐牌先(雖然我地買咗團購),原來呢間係以韓國湯麵為主,係韓國仲有超過60間分店!晚市都會供應其他傳統韓國菜,但款式就沒有傳統韓國餐廳多,價錢同一般韓式料理差唔多,但當中有一般韓式料理所沒有的菜式。團購係個4人部隊鍋+無限泡菜+無限麵+火焰牛肉卷+餃子+星星炸雞+天婦羅+飲品第一道:泡菜。味道不錯,不太咸,果然係傳統韓國泡菜。第二道:餃子。老實說,日本餃子食得多,韓式餃子分別很大,餃子面有幾種醬,味道甜酸覆雜,還可以。第三道:火焰牛肉卷。當店signature菜色,服務生即場幫牛肉點火,聞到牛肉燒烤的香味,因為是立即食,係我食過最好的壽司,牛肉味濃而入味,完全留下印象。第四道:星星炸雞+天婦羅。近期大熱菜色,我係其他地方都有食過, 但係呢到原來仲有其他味(醬油,garlic),但團購剩係得原味,兩者都非常出色,香脆不油膩味道出色。第五道:部隊鍋。明爐上,超正!材料中規中矩。但個湯
第一道:泡菜。味道不錯,不太咸,果然係傳統韓國泡菜。
天婦羅
部隊鍋
第五道:部隊鍋。明爐上,超正!材料中規中矩。但個湯就真係無得彈!! 湯底鮮甜有韓式風味,久違了的水準! 比香港其他韓國餐廳出色,與韓國本土相比,應該是一樣。可能係做開湯麵原因,所以湯底都唔會差得去邊,再讚是這裡用上更多的菜,感覺上多了清新,少了油膩,不會一味食肉。
最後同經理吹開水,先知道餐廳原來係間社企,但服務和食物水準覺得比起其他商業餐廳真係有過之而無,雖然只是單單的團購,但口味正宗,材料足,全店都看出是用心在做。原來開心用餐味道不一定要豐富,整頓晚餐配合得好才是重點。
2014-05-11
$238 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
Group-buy
天婦羅
2014-04-27 4467 views
今日係落住雨的星期六.. 睇完雜誌介紹,我們一行三人就來這間韓麵店開飯..六點鍾左右...已經有兩枱坐了人店員安排好我們座位後,就奉上韓國茶,都幾好飲!!首先叫左個豆腐泡菜煎餅,跟住再叫了辣牛肉湯麵,韓廚蓋飯同雞肉冷麵..本來想叫多個咖哩天婦羅,但服務員講麵的份量都OK大...所以就無叫到啦..豆腐泡菜煎餅 :好多蔥,很脆很香,泡菜不是很辣,應該是自家制的 ..湯好濃,牛肉唔老,配菜用料好新鮮,..質素確實不錯. :招牌飯,有泡菜牛肉,芽菜韭菜同埋蛋,將所有配料撈埋食, 都好韓國味..最後個雞肉冷麵:這個真的很特別,湯係奶白色結冰!!!很清甜,很冷呀!! ,這個真是要推介,夏天食真是透心涼,在香港做冷麵做得這麼徹底,相信只得這裡了最後都清晒,飽晒..呢餐晚飯好滿意.所有材料都好..環境唔錯..店員態度友善..服務週到..不時為我們添茶.值得一讚!

六點鍾左右...已經有兩枱坐了人
店員安排好我們座位後,就奉上韓國茶,都幾好飲!!

辣牛肉湯飯
 ..湯好濃,牛肉唔老,配菜用料好新鮮,

..質素確實不錯.
韓廚蓋飯

最後個雞肉冷麵:這個真的很特別,湯係奶白色結冰!!!
很清甜,很冷呀!!
最後都清晒,飽晒..

2014-04-12
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
辣牛肉湯飯
2014-04-24 3402 views
這一間已是我和先生第8站的拉面之旅:由中環(豚王), 天后(達磨),銅鑼灣(魂),油麻地(橫綱),太古(山頭火),ifc(函館),尖沙嘴(一風堂), 終於今日我地要再國際化!食埋呢間韓國麵店, 亦都係我地覺得最特別的一間啦!!點解咁講呢?? 原因如下:因為佢係一間社會企業!!我地分別點了以下食物1) 招牌韓廚麵2) 韓廚魚串麵3) 星星炸雞+啤酒,真係一流呢間ga麵同日本拉麵好相似,但係蛋味濃D, 食落都彈牙爽口。食拉麵最怕係淋同埋太糊,呢間都無呢個問題佢d麵質感真係幾好, 軟硬適中至於個湯底呢.. 之前試過的幾間...大部份唔係猪骨,味噌就係醬油,有D同出前一丁個湯差唔多. 有D飲完好口乾我地分別叫左韓廚麵係牛骨湯, 魚串麵係鮮魚湯牛骨湯就適合香港人口味,因為真係好濃....ga湯! good!我個碗係鮮魚湯, 真係幾甜下清清地幾好! 有飲完再飲ga感覺韓廚麵材料有辣牛肉,蛋卷,芽菜,..等牛肉夠辣,蛋卷很軟淋,都唔差, 係香港黎講都叫好食魚串麵會有魚蛋和魚片兩種,魚蛋爽口彈牙,唔似我地食開D魚蛋,但又講唔出有什麼分別..至於魚片就非常軟化個星星炸雞係重點..估唔到外脆內Juice,
這一間已是我和先生第8站的拉面之旅:
點解咁講呢?? 原因如下:
因為佢係一間社會企業!!
我地分別點了以下食物

1) 招牌韓廚麵
2) 韓廚魚串麵
3) 星星炸雞+啤酒,真係一流

食拉麵最怕係淋同埋太糊,呢間都無呢個問題
佢d麵質感真係幾好, 軟硬適中
我地分別叫左韓廚麵係牛骨湯, 魚串麵係鮮魚湯

韓廚麵材料有辣牛肉,蛋卷,芽菜,..等
牛肉夠辣,蛋卷很軟淋,都唔差, 係香港黎講都叫好食
個星星炸雞係重點..估唔到外脆內Juice,好好味+杯啤酒咁就俘虜左我先生個心啦.

其實呢間韓麵店真係估唔到係社企產物,環境有Design,以木為主很Morden,有少少日本feel, 冇咁逼..傾計都幾好,而且D waiter 好有笑容!!
先生同我講話一定會再黎!! we will be back
魚串麵

韓廚麵

2014-04-19
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Tea)
韓廚麵
2014-04-24 3574 views
都怪自己太懶,有好些餐廳該一早來的,但拖拖下等到有幾日不用睇盤的紅日才有時間來。來到灣仔酒店內,由社企「伙伴倡自強」開設的韓廚麵,作為社企她們的冷麵把肉湯製成「沙冰山」真夠震撼!冰入心酸甜微微夠開胃,十分適合今日天氣吃。經理又推薦人氣未減的星星炸雞也一樣可囗,埋單才$108己大滿足,是值得推介的誠實店子。
2014-04-12 4394 views
與舊同事聚會,大家都想找一家未去過嘅餐廳。想了很久都沒有結果,後來現任同事提出了這一家社企。在星期五晚上,要找一家可以訂位嘅餐廳一啲都唔容易。可是這一家韓式餐廳一打電話就有位啦。下班後大家就決定去呢度。餐牌上面可以選嘅東西很少。部隊鍋- 和韓國的部隊窩相比,這裏少了香腸但加入了很多本地食材,就像融合了中西文化。內裏除咗有韓國公仔麵還加入了火腿冬菇金菇洋蔥青椒等等各樣,簡直就係色香味俱全!炒年糕-這一味炒年糕並不在餐牌上,我們問店員有無其他年糕嘅菜式,演員禮貌地說跟廚師談談,然后就給我們做了這味炒年糕。謝你炒年糕味道偏辣,少了在韓國吃的甜味,但是年糕的質地真的很好非常Q。年糕煎餅- 從來我都對煎餅沒有甚麼好感,但這個加了年糕和點wasabi汁嘅煎餅非常特別。有心思又有新鮮感,很窩心!牛肉湯-這個是我有生以來吃過最辣既牛肉湯!感覺上辣味係來自胡椒而唔係辣椒!愛吃辣的我不伴飯真的吃不下去!朋友們都紛紛吞下幾杯水。牛肋骨窩- 點這個牛肋骨的時候,他們問要大窩還是小窩,本來6個人應該要大但我們女仕多還是點了個小的。原來小也是這樣的份量!肉很香很軟,湯汁帶甜,伴內𥚃的水晶粉是一絕。雞肉冷麵- 上菜

雞肉冷麵- 上菜嘅時候雞肉麵和湯汁是分開上的。湯汁是思樂冰樣子的,口味冰凍甜美,食完辣味部隊窩之後必然之選。

還有沒有拍照的蝦肉韮菜作前菜,帶少許咖哩粉,奇怪但異常的合拍。

貪吃的伙伴們見到隔離枱飲糯米酒,又要了一瓶!米香加上甜度根本唔覺得有酒精存在,不消一會兒,整瓶都幹掉。

大家都很奇怪為甚麼星期五晚上要一張六人枱一啲都唔難!食物質素良好,服務一流又貼心,價錢相當合理,相信假以時日一定火紅!
2014-04-11
$150 (Dinner)
Credit Card Offers
  • 炒年糕
  • 雞肉冷麵
2014-03-28 2912 views
個人對韓國野食情有獨鐘,唔知關哈關鐘意睇韓劇事呢?今日下午心CC想食韓國野,係度搵到呢間餐廳,所以先識黎~如果唔係好易走過,因為個門口都幾易忽略~LUNCH時間上到黎都唔算多人~ORDER左個SPICY海鮮飯~我係接受到小SPICY~呢個有D起出左我的範圍...不過真係好味~都幾多"油"魚~飯係韓國飯來的,有好香的麥味,唔係香港食開的泰國米果D,唔識點形容~EDD就無咩特別~飲左佢杯紅棗茶~唔係出面即沖果D~食完好滿足,會再過黎的~
個人對韓國野食情有獨鐘,唔知關哈關鐘意睇韓劇事呢?
今日下午心CC想食韓國野,係度搵到呢間餐廳,所以先識黎~
如果唔係好易走過,因為個門口都幾易忽略~
LUNCH時間上到黎都唔算多人~
ORDER左個SPICY海鮮飯~
SPICY海鮮飯
我係接受到小SPICY~呢個有D起出左我的範圍...
不過真係好味~
都幾多"油"魚~
EDD就無咩特別~
飲左佢杯紅棗茶~唔係出面即沖果D~
食完好滿足,會再過黎的~
2014-03-05
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
SPICY海鮮飯
2014-03-24 2952 views
星期六約了友好吃early lunch, 因之後會灣仔區辦事,就在這區找找有什麽好吃的,我各選了一間日本菜及韓國菜的飯店讓友好選擇,最後是看到這裡也有炸鷄,說笑的可延續星星夢……就決定先試試這間由社企開辦, 並特意由韓國引入的食店。社企是指社會企業, 以開辦餐廳或零售店為主, 目的是幫助一些更生人士或被社會遺忘的弱勢社群,為他們提供自力更新及就業的機會,實在值得支持。餐廳是在灣仔地鐵站旁的一間酒店的2樓, 很容易找, 我們12時左右到達,餐廳是剛剛開始營業, 就只有我們1枱客人, 年青的侍應們很禮貌的招呼我們, 餐廳的裝飾簡單, 並有一整排大玻璃窗, 令整個環境更覺明亮, 更具空間感, 客人可以邊品嚐食物邊感受到室外的陽光, 令人感覺舒暢。看看餐牌, 餐廳主要提供以韓式鍋飯、湯麵及冷麵為主的食物,都是單點的, 但亦有提供附加飲品或小食的優惠, 亦有其他韓式小菜, 如泡菜餅等, 但只是於晚餐時段提供, 我們最後點了餐牌上推介的韓廚蓋飯及特色烤肉蓋飯, 另外再點了韮菜天婦羅及一份星星炸雞 先來的是韓廚蓋飯, 是用韓國流行的金屬大碗盛載著的, 亦如傳統韓國食物, 他們把不同的食物整齊的排好

先來的是韓廚蓋飯, 是用韓國流行的金屬大碗盛載著的, 亦如傳統韓國食物, 他們把不同的食物整齊的排好放在白飯上, 這是韓菜的特色, 即使只是一碗簡單的鍋飯, 他們仍然會把它裝飾整齊才送到客人面前, 這是他們對食物的認真。白飯上放了不同類別的菜, 有沾了蛋醬來煎的魚肉、有炸香了的蟹柳、有醃得入味的豬及牛肉、沾了芝麻油的菠菜等, 一塊應該是刻了他們店名的厚厚蛋塊,亦放了些許韓式辣椒醬, 把辣椒醬跟飯撈在一起吃, 友好說很不錯。
韓廚蓋飯
我點的是烤肉飯, 白飯上放了烤得頗香口的牛肉, 份量不多, 亦同樣有那塊大蛋塊, 再加上大量中國及鬼佬芽菜, 鬼佬芽菜帶著清新鮮青草味道配醃過的牛肉, 再加白飯一起吃, 不覺得油膩, 飯有點黏黏的, 很好吃, 只嫌牛肉份量太少吧!
烤肉蓋飯
他們共提供2款天婦羅小吃, 分別是咖啡蔬菜及韮菜, 我們下單的時間很猶豫, 因為我本身是不太吃韮菜的, 但店員極力推介韮菜, 說韮菜是黏著些鮮蝦肉來炸的, 大部份客人都會點這個, 我們就相信她了, 韮菜天婦羅是小小一碟, 就只有3大塊炸得香脆的韮菜, 每塊上面都黏有些蝦肉, 我吃了小口, 真的炸得香脆, 沒有了韮菜的獨有的菜腥味, 亦不沾油, 是個不錯的小食。
韮菜天婦羅
最後我們的星星炸雞亦送到, 其實只是4件小雞腿, 炸得雖然脆口, 但如不沾上附帶的椒鹽, 則不覺得太有味道....我想餐廳只是順應這段時間的星星熱潮, 作為一間韓式飯店, 不能沒有炸雞吧...
Other Info. : 每位店員都很有禮貌及有熱誠, 希望他們每位都珍惜這個機會,珍惜自己, 亦感謝這個社企為社會作出的貢獻
2014-03-22
$140 (Lunch)
烤肉蓋飯
韮菜天婦羅
2014-03-20 2210 views
4人午餐,搵到呢間餐牌午餐大分兩類。麵及飯我叫左個韓廚蓋飯,買相不錯,內有蛋包午餐肉,豬肉餅,肉片,泡菜。但感覺一般及份量較細,$82炸雞小食。未熟炸雞,頂!番炸,咪過火囉。成碟冇食。裝修及餐具不俗吾知係咪韓風關係,個個都開韓店
4人午餐,搵到呢間

餐牌午餐大分兩類。麵及飯

炸雞小食。未熟炸雞,頂!番炸,咪過火囉。成碟冇食。

裝修及餐具不俗

吾知係咪韓風關係,個個都開韓店
2014-01-07 3053 views
社企,就是有社會責任的企業,他們不一定是慈善機構,不一定是非牟利組織,只要他們願意幫助一些人,讓他們有自力更新的機會,就已經是為社會出了一分力。早前,中學同學向我推介了這一個良心企業《韓廚麵》,以幫助及培訓更生人士就職餐飲業為主,再以新派的韓式飲食為主題。韓流社企,是一個新意。 位置不顯眼,在一間由舊樓翻新的酒店二樓,而且那一部慢得要命的升降機,不計訂了檯仍要等的時間,在樓下等升降機,也苦得要命。我們辛苦地上到來,辛苦地等到他們安排好位子,顯得十分手忙腳亂的他們明顯地是人手不夠及經驗未夠,但看得出他們也是很努力地為每一個客人服務的。而且我們被安排坐在一個窗邊的位,感覺算是舒服。香港人的中午,都是匆匆忙忙的,服務慢其實是這一家餐廳的致命點。不過,相信有好多人支持社企,所以我們沒有聽到太多的怨言。中午,都是以食套餐為主,我們一飯一麵,加20元每人再多添一個小食及飲品,雖不算抵食,但在價錢上感覺是OK的。中午的小食只有兩種,都是天婦羅蔬菜,不辣的有這個天婦羅韭菜,韭菜的味道本身已經是甚香,炸過之後,味道同樣甜美,而且脆口的韭菜少了一種韌的口感,一咬就碎開,甜味入心,非常之好。另一小食,也是天

另一小食,也是天婦羅,不過這是加了咖喱的,入口有點點辣。因為有咖喱做味道的 catalyst,所以出來的天婦羅很香,辣辣地,亦補充了蔬菜清淡的味道。
主食的麵,是韓廚魚串麵,這是少有的韓式清淡食品,湯底淡而帶有魚肉的鮮味,魚肉魚片,有少少像關東煮的一般,魚味夠香,但不濃,清清地的一碗麵,打破了我對韓食的一味是味濃的錯覺。
飯,是招牌的韓廚蓋飯,用親招牌,即是一個什錦飯,有牛肉、有Kimchi、不同的什菜、肉醬蛋等等,是一個非常豐富的蓋飯。這一個飯,也就是傳統的可頭鍋飯,不過,那鍋就是不熱的。把濃醬同 Kimchi 混好了,也是夠惹味的,朋友說,若是真正以可鍋熱熱地出,更好。
我不太喜歡柚子茶,所以我點了一杯仔咖啡,這咖啡是即蘑咖啡,入口特別的香濃,不過,他們事先放了奶令我覺得浪費了此咖啡。
味道不算是出眾,但抱著助人的心,社企的精神,這一家隨時會自已搞到自己手忙腳亂的小店,是值得令我去作出少少加許的。員工們的努力,如沒有人支持,很難會撐下去,而我們也希望那些更生人士,不會再受僱主的歧視,因為想重返主流社會的人,一定是真心悔過的人,希望僱主多給他們機會,讓他們重新做個良好市民。
$80 (Lunch)
2014-01-06 2541 views
同事介紹的餐廳,位於麗駿酒店二樓,或許不是街舖的緣固,午市時段亦不滿座,相對上坐得更舒適,又不用太趕。午市時段可單點美食或以優惠價錢加配小食及/或飲品,免收加一,人均消費約九十餘元。先來一小碟泡菜,酸酸甜甜帶點微辣,幾好吃。可改進之處是泡菜不用切得過碎。主食特色烤肉蓋飯,用上豚肉入饌,醃製得幾惹味。除豚肉外,又加上芽菜、洋葱等既爽且香的食材伴帶甜味醬汁的飯來吃,更添口感及可口。可改進之處是蓋飯端上時飯溫不足。追加推介小食韭菜天婦羅,用天婦羅漿連小蝦粒與韭菜一起炸,菜式幾特別。炸韭菜幾香脆,反而因蝦粒量少及細粒,給力稍弱。餐飲選了柚子蜜,很細杯,無乜特別。
泡菜
特色烤肉蓋飯
韭菜天婦羅
餐飲選了柚子蜜,很細杯,無乜特別。
柚子蜜
[6/1/2014; Mon]

2014-01-06
$90 (Lunch)
2013-12-31 2092 views
8月份到韓國旅行時,因為碰著韓國假期,誤打誤撞入了一間叫"셰프의 국수전"的店。吃了一個和一般韓國麵或者日本麵不同的招牌麵"韓廚麵",没想到回到香港就發現他們於灣仔地鐵站附近開了香港第一間分店。之後來了數次主要吃麵和湯類,兩者都算不錯的,還没有試過蓋飯、牛肉飯等等。晚上客人比較少反而中午午飯時間人比較多。為什麼說難逃港式化,是因為開店初期他們只賣韓國"韓廚麵"賣的菜式,主要是飯類、麵類和一些炸餅。但後來慢慢就出現了附加餐牌,賣一些普遍香港韓國餐廳也有的菜色。試過之後覺得比較一般,還是覺得他們自家的出品比較好味和吸引。試過幾款麵和湯之後,最愛一定是「雜菜年糕麵」,其實韓文直譯的話,是「年糕刀削麵」,以韓式年糕湯作為湯底,當然少不了一片片的年糕,還有很少見的粉紅刀削麵。其實個人非常喜歡年糕水餃湯(떡만두국),但這裡没有水餃只有刀削麵,因為年糕湯底好喝,所以連湯吃下整碗的話會非常飽。總括來說味道不錯,希望水準可以保持。

總括來說味道不錯,希望水準可以保持。
2013-12-19 1430 views
路經此地, 覓食之際, 抬頭一望, 看見有家韓餐店, 二話不說, 上去一試!簡單一個牛肉飯, 賣相算是很好, 很有驚喜, 一吃之下, 味道較清淡, 不似一般的韓餐濃, 飯較軟身, 份量剛好, 肉都偏淡, 但勝在夠多, 整體是還可以的呢!服務不錯, 職員細心友善, 餐店裡還有一些韓國人進餐, 相信連韓國人都吃的餐店都不會太差吧

2013-12-02
$80 (Dinner)