2019-02-21 341 views
行開行埋見到依間cafe經常都覺得好吸引今次終於有機會試下一如既往一啲cafe嘅作風 依到嘅擺盤都係唔錯抹茶牛奶很不錯 入口香滑 飲得岀有茶味 又會岀到小小甜奶味 加埋上面小小cream 種味道就唔會太甜又唔會太苦而個蜆亦都好值得推薦有小小辣之餘亦不失鮮味 調味調得好足 而且好足料 食嚟食去都好似仲有咁意大利飯個汁同個蜆嘅調味有小小似 所以亦係有種鮮味但上面隻大蝦就冇咩味 普通蝦咁 加埋飯食還可以價錢方面 我覺得以食物質素為前提而然可以接受整體而言亦係唔錯 有驚喜
行開行埋見到依間cafe經常都覺得好吸引

但上面隻大蝦就冇咩味 普通蝦咁 加埋飯食還可以
價錢方面 我覺得以食物質素為前提而然可以接受
整體而言亦係唔錯 有驚喜

2019-02-20 310 views
Cherry當初開店時未有咸食,所以一直未有光顧,今日經過發現佢已經多元化好多啦!重有期間限定食物,見到有海膽丼就入去試下~朋友叫左個鐵皮牛肉,淋上燒汁,嘰嘰聲慢慢等佢係鐵板上面熟透~不過要趁熱食啦~鐵板無左熱力,牛就開始會硬~哩兩個迷你丼非常啱女仔食海膽無苦無腥味~比帶子鮮甜~另一款係吞拿魚蓉、筋子同蟹肉,竟然比海膽飯更出色有驚喜!帶子忌廉意粉好creamy吖~最後叫左個木糠雪糕~雪糕唔太厚實有少少雪芭feel~唔知係咪部機嘅問題呢?晚市好好坐,空間感夠,傾計都唔會太嘈~
Cherry當初開店時未有咸食,
所以一直未有光顧,
今日經過發現佢已經多元化好多啦!
重有期間限定食物,
見到有海膽丼就入去試下~

朋友叫左個鐵皮牛肉,
淋上燒汁,嘰嘰聲

慢慢等佢係鐵板上面熟透~

不過要趁熱食啦~
鐵板無左熱力,牛就開始會硬~

哩兩個迷你丼非常啱女仔食

海膽無苦無腥味~比帶子鮮甜~
另一款係吞拿魚蓉、筋子同蟹肉,
竟然比海膽飯更出色
有驚喜!

帶子忌廉意粉好creamy吖~

最後叫左個木糠雪糕~
雪糕唔太厚實有少少雪芭feel~
唔知係咪部機嘅問題呢?

晚市好好坐,空間感夠,
傾計都唔會太嘈~
2019-01-28 313 views
週末逛完街 ,最想要跟姊妹坐下來聊天喝東西。環境舒適又很多,看到這間日系咖啡店,環境寬敞,下午茶時間也不是很多人。於是就一起來來試試這間咖啡店吧!坐下才發現,原來星期六沒有下午茶的。所以友人點了兩杯咖啡,還有一份抹茶雪糕,All day breakfast, 我就點了一個漢堡薯條。=====飲料類=====伯爵茶鮮奶咖啡拉花很味,再配上一些些茶葉點綴,很美。好喜歡它的藍綠色杯子唷❤聞起來蠻香的飲一口,伯爵茶茶香味屬中上濃度。也很好喝。推薦度3.5分❤❤❤另外一杯是意大利泡沫咖啡這杯的外觀好像比上一杯略遜色了一點粉都灑到杯邊處,有點糟糟的感覺。味道喝起來就是普通的咖啡推薦2分❤❤再來是=====主食類=====全日早餐All day breakfast裡面有茄汁豆,菇菇,牛角包, 煙肉,芝士焗番茄,薯餅,炒滑蛋,煙燻三文魚沙律菜薯餅很脆口,炒蛋超滑嫩❤可是牛角飽有點太硬,其他都可以。真是有點覺得不太值這個價格抵食度有點少扣分推薦度3分❤❤❤芥末籽醬牛肉芝士漢堡😨一上桌忍不住說了聲。。。外表很醜😨😨😨麵包都整個是塌下來的😑先吃主角漢堡包麵包口感不扎實,配料有超多的洋蔥跟芝士,有點爭寵的感覺
週末逛完街 ,最想要跟姊妹坐下來聊天喝東西。

坐下才發現,原來星期六沒有下午茶的。

=====飲料類=====
伯爵茶鮮奶咖啡

拉花很味,再配上一些些茶葉點綴,很美。

好喜歡它的藍綠色杯子唷❤
聞起來蠻香的
飲一口,伯爵茶茶香味屬中上濃度。也很好喝。
推薦度3.5分❤❤❤

另外一杯是意大利泡沫咖啡

這杯的外觀好像比上一杯略遜色了一點

粉都灑到杯邊處,有點糟糟的感覺。
味道喝起來就是普通的咖啡
推薦2分❤❤

再來是
=====主食類=====
全日早餐All day breakfast

薯餅很脆口,炒蛋超滑嫩❤
可是牛角飽有點太硬,其他都可以。
真是有點覺得不太值這個價格
抵食度有點少扣分
推薦度3分❤❤❤

芥末籽醬牛肉芝士漢堡

😨一上桌忍不住說了聲。。。外表很醜😨😨😨
麵包都整個是塌下來的😑
先吃主角漢堡包
麵包口感不扎實,配料有超多的洋蔥跟芝士,有點爭寵的感覺。
再來是牛肉漢堡,乾。
吃完。。麵包超失望

再吃薯條,,,等一下,很脆口,很好吃 (`●__●ˊ) /為什麼配菜都比主菜好吃的?奇怪咧,有加會一點點分喔
推薦度2.5分

最後是少女們最期待的
====甜點類====

宇治金時雪糕 (雙味)

牛奶味超濃厚
抹茶味則比較淡
如果是抹茶控的人大該會大失所望
但如果是喜歡超濃牛奶味的人應該會很喜歡
推薦度3.5分❤❤❤
2019-01-01 421 views
2019 年第一日,難得忙裡偷閒有一日假,當然要嘆杯咖啡,放下空。我同老公都好鐘意周圍去試下唔同既餐廳,今日就簡左依間係屋企附近既日式餐廳,下午4點幾去到都要等5 張台,不過見佢有d特别既咖啡就等下啦!大概等10 分鐘就有位喇!我叫左朱古力果仁梳乎厘咖啡,老公就叫左岩鹽焦糖鮮奶咖啡朱古力果仁梳乎厘咖啡 - 賣相好吸引,但原來唔係真既梳乎厘,只係好多好多奶泡,比佢厄左😭 不過都好重果仁味,咖啡都唔錯岩鹽焦糖鮮奶咖啡 - 唔太甜,都有好香既咖啡味份量都幾大杯,環境都坐得幾舒服,下次飲咖啡又多一個選擇喇!

朱古力果仁梳乎厘咖啡

岩鹽焦糖鮮奶咖啡

岩鹽焦糖鮮奶咖啡 - 唔太甜,都有好香既咖啡味

份量都幾大杯,環境都坐得幾舒服,下次飲咖啡又多一個選擇喇!
2019-01-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
朱古力果仁梳乎厘咖啡
岩鹽焦糖鮮奶咖啡
2018-12-17 381 views
隨意閒逛pop corn的晚上,見到周圍的食肆都有人龍等位食飯,唯獨哩間半開放式坐位的日式cafe可以即時入座。基於無耐性等位,又眼見餐牌菜式ok就坐低了。坐低後再望清個餐牌,原來消費都唔平,平均單點一個意粉都叫價80幾。最後叫了個葡萄酒煮大蜆意粉,黑松露野箘忌廉意粉,另加錢配了件抹茶慕絲餅。因為無另外要侍應安排將甜品飯後先上枱,所以最先嚟到的當然就係件抹茶慕絲餅。賣樣吸引,抹茶味道濃郁。之後來的黑松露野箘忌廉意粉,黑松露香氣十足,呑後味道久久不散。不過另一個意粉就疑似漏單,等咗好耐,要催單後才上枱。但哩個遲到的葡萄酒煮大蜆意粉不得了,大蜆份份量多,而且蜆肉大隻又肥美。少少辣味,十分惹味。下次再光顧一定要再點哩個意粉。

抹茶慕絲餅

黑松露野箘忌廉意粉

葡萄酒煮大蜆意粉

2018-12-09
$110 (Dinner)
抹茶慕絲餅
黑松露野箘忌廉意粉
葡萄酒煮大蜆意粉
  • 黑松露野菌忌廉意粉
2018-11-25 449 views
在將軍澳中心一處開陽的地方,這一間Cherry Cafe 的食物款式看來很精美,但初嘗小小後,感到有點水準不一。點了這一碟黑松露野菌意大利粉,餐牌有signature 的 icon,味道略嫌有點鹹鹹淡淡,阿女食到扁晒嘴,可能是我們較喜歡 Carboni 這一款味,而不懂欣賞這樣處理黑松露的味道。正當失望之際,令一款救星到了。就是這一份迷你魚柳漢堡包。中間這一塊魚柳,真是吃下來,笑出去。炸得剛剛好,魚肉吃下去也很爽。我相信麵包應該不錯,阿女一啖也不留下來。整體來說,味道有所不一,味感一般。@CalvinCanEat

黑松露野菌意大利粉

正當失望之際,令一款救星到了。就是這一份迷你魚柳漢堡包。

迷你魚柳包

整體來說,味道有所不一,味感一般。

@CalvinCanEat
2018-10-31 436 views
將軍澳呢幾年開左好多新餐廳,終於俾我試到呢間Cherry Tokyo Cafe!呢度主打西日式既菜式,當日試左迷你丼配麵豉湯,我揀左霜降刺身丼同雜錦角切刺身丼,火灸三文魚同左口魚邊,油脂幾豐富,角切刺身個個就咩都有,唔好睇佢細細碗咁,食起上黎都幾飽,細食既人可以選擇呢個!友人就揀左北海道帆立貝海老意大利飯,意大利飯係用龍蝦湯煮成,唔會太爛,有咬口,日式西餐廳黎講都算唔錯!跟餐加$30叫多左個焦糖燉蛋,份量比想像中大,而且都幾滑,而且加左爆炸糖增加口感,幾有心思。仲叫左個慢煮麵豉牛脷,幾好味但份量多返啲就更好!總括黎講,呢間餐廳都有幾多選擇,西式同日式都有,將軍澳黎講都比較少呢類型既餐廳,所以都唔錯!

仲叫左個慢煮麵豉牛脷,幾好味但份量多返啲就更好!

2018-10-29 304 views
將軍澳中心裝修完後 ,引入唔少新餐廳, Tokyo cherry cafe 係其中一個👍抱住好奇心既心態 我同老婆就試下呢間既手勢先。餐廳係open area 會比較開揚 睇個人喜好 本人幾like見小食拼盤做緊優惠 一於嗌番個都好豐富下,有豬軟骨,炸洋蔥,年糕,Parma Ham 薯餅同明太子雞翼!😍😍😍個人覺得Parma Ham 配露筍最好食, 年糕第二 , 整體都係水準之上, 正呀!之後老婆叫左北海道海蝦帆立貝意大利飯, 意大利飯本身唔易整,要夠濕潤, 呢個做到, 而且帆立貝經烤一烤,鮮甜同口感並重。👍本人就叫左蜜糖芥未豬柳薯條初頭仲怕芥未好嗆,但配左蜜糖,好正,較甜👍而且豬柳煮得有口感,加埋薯仔同波羅 , 成餐咸甜都好平衡,滿足到不到了🤗🤗🤗

見小食拼盤做緊優惠 一於嗌番個
小食拼盤

北海道海蝦帆立貝意大利飯

蜜糖芥末豬柳配薯條

本人就叫左蜜糖芥未豬柳薯條
初頭仲怕芥未好嗆,但配左蜜糖,好正,較甜👍
小食拼盤
北海道海蝦帆立貝意大利飯
蜜糖芥末豬柳配薯條
2018-10-28 259 views
成日去將軍澳都會見到呢間餐廳,見都幾多人食同個menu都幾好咁,所以就去試下帆立貝海老意大利飯大蝦同帆立貝既份量都好足料飯粒煙韌有咬口,海老汁沾滿每一粒飯不過帆立貝就略嫌實左少少吉列黑豚漢堡 將軍澳呢間新開冇耐既cafe食物質素都唔錯估唔到個豬扒咁厚身炸左既豬扒唔乾身,亦唔係好硬介口個隻肉質都好juicy同幾嫩中間仲夾左蕃茄同生菜,再加上有沙律醬食起黎好多汁呀!焦糖燉蛋泡沫咖啡賣相真係好特別,真係有一層焦糖係面飲落去甜甜地,底下既咖啡味道都唔錯
帆立貝海老意大利飯

大蝦同帆立貝既份量都好足料
飯粒煙韌有咬口,海老汁沾滿每一粒飯
不過帆立貝就略嫌實左少少

吉列黑豚漢堡

將軍澳呢間新開冇耐既cafe食物質素都唔錯
估唔到個豬扒咁厚身
炸左既豬扒唔乾身,亦唔係好硬介口個隻
肉質都好juicy同幾嫩
中間仲夾左蕃茄同生菜,再加上有沙律醬
食起黎好多汁呀!

焦糖燉蛋泡沫咖啡

賣相真係好特別,真係有一層焦糖係面
飲落去甜甜地,底下既咖啡味道都唔錯
平常大部份時間都晌將軍澳呢個社區生活,所以將軍澳好多間食嘢店鋪都有幫襯過,其中呢間cherry’s Tokyo cafe就成日食😂😂今次兩個人嚟,一人叫咗一個主食,朋友叫咗蕃茄黑豚焗飯,個焗飯算係剛剛好,啲飯不太濕又無焗硬咗,至於黑豚食落有豬味,食材方面應該新鮮,無畀蕃茄蓋過晒另外仲叫咗三文魚親子飯連麵豉湯,138蚊算合理價錢,份量方面都適中,當然最緊要啲刺身夠新鮮,整體算係水準之上至於另外叫嘅蟹籽青瓜沙律,作為前菜亦唔錯,最終成餐同朋友都吃得好開心,會繼續幫襯😂😂

2018-10-08
$150 (Dinner)
2018-10-23 117 views
婆婆住左兩個幾月醫院, 出院後當然要帶佢入黎將軍澳半日遊啦。佢來到將軍澳中心商場新開張的餐廳, 覺得每一間都很新奇的。本來想食美中·鴨子, 可惜上網取飛都排到很後, 最後婆婆選了 Cherry Tokyo Cafe!慢煮牛舌 ~ 很嫩滑, 但沒有影相。牛油果軟殼蟹卷 ~ 其實很一般, 蟹不脆也不鬆化, 也沒有味道。炸魚薯條 ~ 香脆可口, 可惜魚肉質地很淋身, 完全唔係我喜歡的口感。卡邦尼意粉 ~ 很乾而且很油, 吃兩啖已放棄了。反而大蝦帶子意大利飯還可以, 不過醬汁也很油膩!整體而言, 這類日式西餐廳要兼顧日系出品, 又要做西餐, 結果不是十分討好, 相信是廚師功力問題。以前很喜歡風月堂的, 也常去, 可惜後來全線結業了, 再也找不到那種日式揉合西餐的美味了!

佢來到將軍澳中心商場新開張的餐廳, 覺得每一間都很新奇的。

慢煮牛舌 ~ 很嫩滑, 但沒有影相。

卡邦尼意粉 ~ 很乾而且很油, 吃兩啖已放棄了。

反而大蝦帶子意大利飯還可以, 不過醬汁也很油膩!

2018-10-11 253 views
星期日,難得放假,約了好姊妹相聚一番,一試聞說已久的cherry cafe。由於店舖位於商場的open area,私隱度不太高,幸而今日下午人不算多,能在寧靜環境談天說地。因為兩個吃貨都有選擇困難症,最後點了All day breakfast, 樣樣都試下。一set份量不少,2個人share做下午茶已經好滿足。各款食物味道不錯,香口卻不油膩,當中亦不乏蕃茄、雜菌、沙律菜,感覺健康。跟餐+$10便有鮮奶咖啡,拉花很精美,估唔到跟餐的咖啡也如此有心思。奶味及咖啡味不濃不淡,,剛剛好,對於平日少喝咖啡的人,也是值得一試的選擇。

All day breakfast

鮮奶咖啡

2018-10-07
$100 (Tea)
All day breakfast
鮮奶咖啡
2018-09-22 265 views
呢碟叫蕃茄辣蝦意粉,完全無色香味,成碟野得個甜字,另外既risotto都係咁,就算少油少糖少鹽,都係要落,唔落就唔會煮得香以為係天穴集團有d保證,超失望,唔會再去

以為係天穴集團有d保證,超失望,唔會再去
2018-09-01 348 views
約了好姊妹傾心事,已經下午差不多4:00,其實不太肚餓,諗住找間cafe坐下飲下野傾下計。無意中被好姊妹發現了這間Cherry Cafe,Dear Cherry, 好sweet的名字!它的門面也好吸引!我們都叫了紫薯鮮奶,很濃郁的紫薯香,還有很微粒的紫薯口感,而且滿滿奶香,就幻想到應該是新鮮的紫薯加鮮奶攪拌而成的!喝了一整杯很有滿足的感覺!而且很果腹~另外,芥末豬扒也是不錯!豬扒上面鋪了芥末粉,無錯,是粉不是汁,很特別!味道出色!薯條也可以,外脆內軟的厚切薯條。很豐富的一頓下午茶!😋
約了好姊妹傾心事,
已經下午差不多4:00,
其實不太肚餓,
諗住找間cafe坐下飲下野傾下計。
無意中被好姊妹發現了這間Cherry Cafe,

我們都叫了紫薯鮮奶,很濃郁的紫薯香,
還有很微粒的紫薯口感,而且滿滿奶香,

薯條也可以,外脆內軟的厚切薯條。

很豐富的一頓下午茶!😋

2018-08-28 1949 views
一年一度最痛苦的一天,洗牙。完事後,獎勵下自己就去附近下午茶。將軍澳中心新開幕的 CHERRY Tokyo Café,在商場中心環境開揚,但是私隱度不太高。 CHERRY Tokyo Café 仿照以日式咖啡廳格局,用上簡約原木色調,感覺寬敞悠閒。店內咖啡以 CHERRY House Blend 為主角,由 CHERRY 跟 Blooms Roastery & Craft Tea 陳豪咖啡烘焙團隊聯手研發,夠哂焯頭。可惜筆者不好咖啡,無緣品嚐。甫坐下看見墊枱紙才發現 Cherry Tokyo Cafe 不是什麼日本過江龍,只不過是本地飲食集團旗下餐廳。下午茶餐有13款,有意粉、飯、小食及丼類別。平均五、六十元,另外有加一服務費,不太經濟實惠。【雜錦角切刺身迷你丼 $58】有沙律、迷你魚生丼及麵豉湯,碗的大小比我家4歲女兒更加細小,這個真是十分迷你下午茶餐……沙津菜顏色偏黄不太新鮮; 麵豉湯味道不過不失。主角雜錦角切魚生丼,賣相不太豐富,實在太迷你……怎樣做到雜錦……?輕輕撥開角切魚生已經見到壽司飯,角切魚生真是非常小,只有三文魚及另一款白身魚。反而酸蘿蔔及青瓜份量跟角晏切魚生差不多,真

雜錦角切刺身迷你丼
沙津菜顏色偏黄不太新鮮; 麵豉湯味道不過不失。
輕輕撥開角切魚生已經見到壽司飯,角切魚生真是非常小,只有三文魚及另一款白身魚。反而酸蘿蔔及青瓜份量跟角晏切魚生差不多,真係有少許揾苯……不夠五啖就可以食完
埋單$64,不太豐富但付出多的下午茶餐,一次就夠。
2018-06-20
$60 (Tea)