2018-10-24 1376 views
近期多了到荃灣逛街,因為那裡有一間大型IKEA,每次到該店都總有小收穫的~ 到IKEA前先來到愉景新城午餐,這次就吃日式西餐~午餐奉送餐湯& 蒜蓉包,也可加$20 配風乾火腿沙律,升級至正價飲品每杯減$10. 風乾火腿沙律 (跟餐+ $20) 沙律菜很新鮮,配以大量的鹹香風乾火腿,作為前菜剛剛好. 周打忌廉湯 跟餐忌廉湯熱度十足,內裡有不少蜆肉,creamy且真材實料! 蒜蓉包 即焗蒜蓉包外脆內軟,相當好吃~ 唐揚炸雞咖喱飯 ($88) 數件外脆內肉嫩多汁的炸雞,配以香甜的日式咖喱,用來拌飯吃令人胃口大開! 菠菜帶子忌廉意粉 ($88) 一客有3隻煎得剛好的嫩滑帶子,配以濃郁菠菜忌廉汁包裹着的有嚼勁意粉,是一客相當有水準的意粉! 宇治金時忌廉沙冰 ($45) (跟餐價 $35) 用上丸久小山園來製作的沙冰,面層是香滑甘濃的抹茶軟雪糕,下面是打得幼滑細緻且甜度剛好的抹茶沙冰,不止賣相吸引,味道亦相當好,個人覺得即使加$35升級也很值得!! 一口麵包布甸配宇治抹茶軟雪糕 ($78) 從未吃過一粒粒的麵包布甸,見到賣相如此得意,決定叫一客來試試,竟然令

到IKEA前先來到愉景新城午餐,這次就吃日式西餐~

午餐奉送餐湯& 蒜蓉包,也可$20 配風乾火腿沙律,升級至正價飲品每杯減$10.

風乾火腿沙律 (跟餐+ $20)
沙律菜很新鮮,配以大量的鹹香風乾火腿,作為前菜剛剛好.

周打忌廉湯

蒜蓉包
即焗蒜蓉包外脆內軟,相當好吃~

唐揚炸雞咖喱飯 ($88)

菠菜帶子忌廉意粉 ($88)

宇治金時忌廉沙冰 ($45) (跟餐價 $35)

一口麵包布甸配宇治抹茶軟雪糕 ($78)
從未吃過一粒粒的麵包布甸,見到賣相如此得意,決定叫一客來試試,竟然令我喜出望外!!!

外脆內軟綿綿的麵包布甸,好吃程度用文字不能形容了,是極度……好吃!!!!! 配以一大圈的宇治抹茶軟雪糕,對於愛吃抹茶的我,覺得十級滿足. 這客甜品比起很多甜品店更有水準,絕對可以為了這客甜品而到來用膳,yummy!!

沒想過於日式西餐廳也能吃到極高水準的抹茶甜品,到這一刻依然相當回味. 每次吃到美味甜品,我都覺得自己好幸福呀!!

荃灣青山公路398號愉景新城1樓1023號舖

2018-10-19 323 views
位於荃灣嘅愉景新城D Park係香港數一數二嘅親子商場商場裏面除咗有各式各樣嘅遊戲區 以及兒童商店之外仲有唔少親子餐廳呢間【Cherry Tokyo】 主打西日料理可以話係小朋友嘅至愛餐廳用咗柔和嘅木色作主調感覺舒適自然遠遠已經可以望到兩紅卜卜嘅車厘子餐廳位於小朋友摯愛嘅「反斗店」隔離行完街街嚟食餐好就最啱啦呢度嘅座位寬闊 就算泊埋bb車都唔會逼夾食飽飽之後仲可以去埋隔離嘅鯨魚花園玩一陣消化一下添【北海道帆立貝車海老意大利飯】淨係睇個樣已經知道好creamy意大利飯軟硬適中 對小朋友嚟講都啱食而且上面有大大隻虎蝦蝦肉夠新鮮 可口彈牙以蝦頭嘅蝦膏 則非常甘甜另外仲有小朋友最鍾意嘅煎帶子帶子煎得剛剛熟 口感軟滑由於意大利飯吸收咗蝦膏嘅精華每一口都非常香濃【蜜糖芥末籽豬柳配香煎菠蘿】呢個芥末豬柳簡直令人喜出望外嫩滑多汁嘅豬柳上面舖麵包糠再去烤焗令豬柳嘅表面金黃香脆豬柳一切開就知道非常嫩滑入口帶有肉香 烹調得非常之好除咗豬柳之外更有多款配菜包括有小朋友最鍾意嘅粗薯條爽口嘅長青豆 多汁嘅車厘茄 同蒜蓉炒本菇除此之外一定唔少得呢兩塊香煎菠蘿菠蘿選用咗新鮮菠蘿香甜得來又帶有果香清甜又解油膩甜品時間有
位於荃灣嘅愉景新城D Park

雪糕有扭紋味嘅牛奶雪糕同埋抹茶雪糕選擇

配以綿綿嘅紅豆蓉

紅豆蓉甜度剛剛好

同帶有微微甘味嘅抹茶雪糕相當匹配

整體而言呢間【Cherry Tokyo】 日式西餐廳質素相當之高

非常適合一家大細嚟幫襯

食物和服務也很滿意@Cherry Tokyo Cafe 早幾日去IKEA那邊SHOPPING, 之後在附近的愉景新城搵食,食店都集中在地下那一層,路過Cherry Tokyo Cafe,被門口的裝修和便宜的MENU吸引,便入去試試看 多款好吸引的甜品和芭菲等都是$40之內有交易 好漂亮的CAFE,但不貴!主食一份意粉都是$60-70左右,和快餐店有得揮 青芥辣軟殼蟹漢堡$88,份量很大! 伴菜也有一大份的薯條 中間那只軟殼蟹,炸得外脆內軟,和平時食的牛肉漢堡比較有另一分的新意 我們另外點了一份安格斯西冷牛扒$198 有9安的份量 牛扒的厚薄很適中,不會太厚或太薄,點的是5成熟,來的就是5成熟,牛肉脂肪比例也適中,不會太肥或太廋 加$25便可以跟一份肉醬薯條 上桌的時候熱呼呼的,那肉醬好濃郁,令薯條也變得不一樣的好食 加$30可以換一份甜品,木槺布甸蛋糕, 樣子頗有趣的,味道似雪糕~ 重奶味但不會很甜的 加$10可換的餐飲,泡沫咖啡也都是加$10 所以是必加的呀! 凍的也是加$10!!! 這裡的咖啡比很多連鎖店好,咖啡很濃香,而且奶泡打得好棉密! 另外要讚的是
食物和服務也很滿意@Cherry Tokyo Cafe

早幾日去IKEA那邊SHOPPING,

多款好吸引的甜品和芭菲等都是$40之內有交易

青芥辣軟殼蟹漢堡$88,份量很大!
伴菜也有一大份的薯條

我們另外點了一份安格斯西冷牛扒$198
有9安的份量

加$25便可以跟一份肉醬薯條
上桌的時候熱呼呼的,那肉醬好濃郁,令薯條也變得不一樣的好食

加$30可以換一份甜品,木槺布甸蛋糕,

樣子頗有趣的,味道似雪糕~
重奶味但不會很甜的

加$10可換的餐飲,泡沫咖啡也都是加$10
所以是必加的呀!

凍的也是加$10!!!
這裡的咖啡比很多連鎖店好,咖啡很濃香,而且奶泡打得好棉密!

另外要讚的是店員們都好有禮貌,食物價錢也不貴
2018-10-15 264 views
星期一已經有啲holiday mood,就嚟到呢間和洋cafe慢活一下。呢到環境寬敞,而且寧靜,好啱放工嘅時候過嚟放鬆下。1. 葡萄酒煮大蜆意粉帶有淡淡嘅辣味,好開胃。而且,呢少少嘅辣味仲帶起蜆嘅鮮甜,意粉亦都煮到啱啱好。2. 黑松露野菌忌廉意粉十分足料,並唔係坊間冇咩松露味嘅意粉。黑松露醬嘅分量啱啱好,香氣逼人,配上各式野菌,再加上creamy嘅忌廉汁,係超級好食!3. 芝士肉醬薯條薯條係即叫即炸,夠脆夠熱。而肉醬亦有蔬菜嘅鮮甜味,同薯條非常之夾。4. 木糠布甸好濃嘅牛奶味,忌廉都好幼滑,唔好話雪過龍搞到好硬,硬度適中。5. 宇治金時忌廉沙冰抹茶雪糕香滑,帶有少少茶澀味,唔會過甜。沙冰都打得夠碎,唔會飲到一半有冰粒。6. 宇治抹茶牛奶抹茶味香濃。值得一提係面頭舊cream,好香好滑,唔係平時食開嘅支裝忌廉。呢到嘅service十分之好,食完正餐食甜品嘅時候會幫你換碟同餐具,亦都會俾多張紙巾,出面餐廳少有。

1. 葡萄酒煮大蜆意粉

宇治金時忌廉沙冰

6. 宇治抹茶牛奶
宇治抹茶牛奶

2018-10-15
$150 (Dinner)
葡萄酒煮大蜆意粉
黑松露野業忌廉意粉
芝士肉醬薯條
木糠布甸
宇治金時忌廉沙冰
宇治抹茶牛奶
  • 黑松露野菌忌廉意粉
2018-09-03 710 views
平日lunch, 約12:45到,冇乜人,2/3枱客到。帶我地坐一枱四人客後面,望落吾似枱迫枱D歺廳,但背頂背。連我女人既身形也覺得吾可以坐後少少,如果坐對面位,背隻係一條大柱,個位真係好迫!要求換位,另一邊冇人既,但曲髮眼鏡waiter面黑黑,吾多願意,但我已講了三次哩到好迫。lunch 只包蒜蓉包+歺湯。蒜蓉包好吃,也很脆。要快吃,因少少涼左就不好吃,林晒。歺湯OK, surprise有蜆肉.不包歺飲,要另加$10明太子意粉好難食!吾夠熱,少少微涼。好細碟,一上枱見到忍不住『嘩!甘細碟!」得個碟大冇用既!又吾係美觀D!比例不對!honey mustard beef burger好非常普通的burger, 食不出有source既特式,食完你話係M記我可能都以為係。薯條夠熱同脆。兒童歺仲貴過set lunch....環境:望落舒服,但坐得吾舒服服務:當日有三位男waiters, 冇人主動加水。叫佢地好似撞聾甘,听吾到!比較黑面,冇笑容。又冇乜服務性礼貌。要多改善。不會再來,試一次夠。
平日lunch, 約12:45到,冇乜人,2/3枱客到。

歺包+湯

lunch 只包蒜蓉包+歺湯。
蒜蓉包好吃,也很脆。要快吃,因少少涼左就不好吃,林晒。
歺湯OK, surprise有蜆肉.
不包歺飲,要另加$10

明太子spaghetti

明太子意粉
好難食!吾夠熱,少少微涼。
好細碟,一上枱見到忍不住『嘩!甘細碟!」
得個碟大冇用既!又吾係美觀D!比例不對!

beef burger

honey mustard beef burger
薯條夠熱同脆。

兒童歺仲貴過set lunch....

環境:望落舒服,但坐得吾舒服

比較黑面,冇笑容。又冇乜服務性礼貌。要多改善。

不會再來,試一次夠。
2018-08-29 495 views
愉景新城開了日式西餐廳。午餐有焗飯,意粉,咖哩,仲有一些日式的。原來集團旗下餐廳也唔少12點左右冇咩人我們點左每人一個午餐午餐包餐包,蒜蓉包賣相吸引,好香脆,少少蒜蓉味道,好美味煙肉忌廉湯,好有心思,用木盤放住個碗,size剛剛好味道係好creamy,有d香草,煙肉份量也不少,美中不足係唔夠熱,同事的湯還有少少湯粉未煮得均勻。有可改善的地方!菠菜帶子忌廉意粉,賣相十分吸引,用少少辣椒粉同香草點綴碟邊,好有心思,菠菜加忌廉的顏色好靚,配撘亦很夾,帶子三大粒,也是鮮嫩的,忌廉份量亦不吝嗇,如果鍾意忌廉的人一定很喜愛。野菌忌廉汁雞扒焗飯,好吸引,焗到金黃色,好濃好多芝士味,野菌不會焗到乾身,保留水份好味,雞扒也不乾不鞋呀,同事也是覺得太多芝士,有d漏!!煙三文魚露筍意粉,好香三文魚味道,份量也是夠多,鮮嫩,車厘茄,露筍加忌廉有點不太夾,忌廉汁太多!!明太子海老忌廉意粉,兩份明太子份量同賣相,擺盤也不一致的,明太子有d辣,意粉有d硬身,忌廉太多。同事想要杯熱水,但要問三個仕應才可以有。餐廳是高了一些,貼心的服務應該知會客人。
愉景新城開了日式西餐廳。
午餐有焗飯,意粉,咖哩,仲有一些日式的。

原來集團旗下餐廳也唔少

12點左右冇咩人

我們點左每人一個午餐

午餐包餐包,蒜蓉包賣相吸引,好香脆,少少蒜蓉味道,好美味

煙肉忌廉湯,好有心思,用木盤放住個碗,size剛剛好

2018-08-29
$86 (Lunch)
這間主打西式輕食亦有一半是日本菜式,午餐也蠻多選擇,湯和蒜蓉包味道真心要讚!帶子意粉份量足也好味,漢堡飽略嫌賣相份量也唔夠震撼,但味道ok.以午餐來說唔平,平均每人100多元,如果是返工lunch唔會選這間來食,放假豪下還ok. D park商場很多選擇,坦白說元氣壽司間間商場也有完全唔特別的都排隊而這間cafe相對只此一間也唔多客當然有原因了。
2018-08-24
$100 (Lunch)