2020-11-22 140 views
今日行過將軍澳新都城中心二期,見到一間叫做吃茶三千嘅舖頭,就同朋友每人叫咗一杯凍茶。吃茶三千的飲料是可以揀唔同嘅糖度同埋冰度。我叫咗一杯好多人都鍾意叫嘅凍頂烏龍鮮奶茶,仲加咗國王珍珠,烏龍茶嘅味道清純, 同鮮奶加埋一齊味道都配搭得唔錯 ,仲有大大粒嘅國王珍珠,珍珠煙煙韌韌,食落甜甜的。朋友叫咗水仙桂花茶,加咗百香鮮果, 飲的時候,淡淡嘅桂花味在口腔滲出嚟, 酸酸甜甜咁,因為唔鍾意太甜,叫咗少甜, 這裡的飲品很個人化,可以有唔同嘅選擇,大家有興趣可以試試呀!

2020-11-20 128 views
家人搬了去將軍澳,以後都會多出附近餐飲的post呀~今次就介紹大家這間在世界各地都有分店的台灣茶飲!位於新都城地下,類似Pop-up店形式,茶客可全方位看到店員沏茶過程。——————————比起一般茶飲店,這裏更著重表現茶底,茶葉全部出自台灣,八款招牌款式以外,客人可自選配料做搭配,整體清新健康,愛茶人士必試!🔹熔岩黑糖波霸鮮奶 $33喝台茶的個人必選!🤣這裏不用特別order,已選用鮮奶沖製,入口少了那份化學味,特別輕盈,黑糖香濃,珍珠煙韌,上上之選!-🔸決明子紅烏龍奶蓋慕斯+纖玉菓子 $27見到這款茶底獲得ITI風味評鑑三粒🌟,就一於試試!茶葉來自南投及嘉義,特別濃香,加上清醇奶蓋及脆口的纖玉菓子(類似以前啫喱的果肉),清香健怡😆

——————————

🔹熔岩黑糖波霸鮮奶 $33

🔸決明子紅烏龍奶蓋慕斯+纖玉菓子 $27
決明子紅烏龍奶蓋慕斯+纖玉菓子

Type of Meal
Tea
決明子紅烏龍奶蓋慕斯+纖玉菓子
2020-11-16 523 views
有幾次巴士回家經過吃茶三千時候都會留意一下,今個星期五Happy Friday想出外晚餐就決左先去吃茶。吃茶有分飲品和餐廳兩部分,今次先嘗飲品!看到有分六大款茶類,可以再加配果汁/奶類,然後再加珍珠/仙草凍等等配料。看到烏龍有分凍頂跟決明子紅烏龍,正在猶豫不決之際,店員就開始為我介紹兩款茶葉,決明子味道很特別,帶可可味道。於是,心中記著今次先小試牛刀先點凍頂烏龍,下次就要決明子紅烏龍!點完茶後,店員便馬上沖茶。我弟點了杯松針綠茶加百香果汁($27),糖度是店員推薦的完美比例70%糖,入口百香果汁加了綠茶甜而不膩而且點了走冰不會太冰凍,入口卻清新帶涼快,很推薦!而我點的是凍頂烏龍加奶蓋和國王珍珠($30),對於珍珠我比較高要求,喜歡的口感要帶煙韌但不可太耐咬最好要有少少軟糯!殊不知,吃茶的國王珍珠正正是這口感!!很好咬呢。而奶蓋有先呷一口,味道有香濃的雲呢嗱味,味道反而會較輕盈些許。茶底用凍頂烏龍做基調,配合奶蓋和珍珠,我竟然可以把一整杯連珍珠都喝清光!!下次一定要試試帶可可香的決明子紅烏龍。

點完茶後,店員便馬上沖茶。

松針綠茶百香果

下次一定要試試帶可可香的決明子紅烏龍。
凍頂烏龍奶蓋慕思國王珍珠
2020-11-06
$30 (Dinner)
松針綠茶百香果
凍頂烏龍奶蓋慕思國王珍珠
2020-11-16 90 views
估唔到台式飲品都可以咁講究!吃茶三千從茶種、調味同配料都一絲不苟,客人可以自由配搭,亦可以參考熱銷款式既清單。飲品嘅甜度亦配合香港人健康嘅生活方式,「完美」甜度其實係出面嘅7成。萃茶師推介鳳眉紅茶,凍頂烏龍同決明子紅烏龍三種茶底最適合調製奶類飲品。至於松針綠茶、水仙桂花同玉露青茶比較適合作為水果茶既茶底。飲品即叫即整,連茶底都係現萃,所以等待時間會耐少少🤏。萃茶機同咖啡機有少少相似,俾我感覺非常專業,相信萃茶機價值不菲🤣- 國王珍珠奶茶茶底:凍頂烏龍調味:特濃牛乳加料:國王珍珠奶茶用烏龍沖調而成,茶味非常醇厚。特濃牛乳同烏龍融合得宜,奶香味十足,而且令奶茶更富潤柔滑。國王珍珠煙韌口感當然不在話下,更特別嘅係珍珠嘅size係入面嘅1.5倍,令人更加滿足😚- 水仙桂花蜜茶底:水仙桂花調味:百花香蜜茶底清香帶回甘,加左蜂蜜有一種清甜既感覺,女友非常鍾意佢既清新淡雅,果然係熱銷款式之一。每一個飲品杯上都會掛上麻繩,令客人方便攜帶👍🏻

- 國王珍珠奶茶
茶底:凍頂烏龍
調味:特濃牛乳
加料:國王珍珠

- 水仙桂花蜜
茶底:水仙桂花
調味:百花香蜜

水仙桂花蜜

每一個飲品杯上都會掛上麻繩,令客人方便攜帶👍🏻
2020-11-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
水仙桂花蜜
2020-11-09 109 views
而家將軍澳新都城食肆林立,今日同朋友相聚經過,試左台中很出名的茶飲店 - 吃茶三千。與別的香港茶飲店有少許不同,這裡是先擇茶底,再加調味,最後可自由選擇是否加配珍珠/菓子之類。喜歡綠茶的我選了松針綠茶,未飲落口,只聞一聞已經感覺到那種茉莉花清香,一個好既茶底絕對是茶飲既靈魂,再調上百香鮮果,絕對係清香中有一點甜,難怪是台中著名的茶飲店!朋友就選了深茶底的茶,貪新奇試試決明子紅烏龍,再選配百花香蜜,再加了店員特別推介的國王珍珠。平日都比較少加珍珠,但店員說佢地的珍珠剛整好,全是自家製,很新鮮的... 朋友於是想試試。 店員還特別調校甜度,不會太甜。國王珍珠的份量都好多,既軟熟又彈牙,好QQ, 食到黑糖味道。朋友說這個決明子茶好特別,新賞試的味道,不錯!講到包裝,店員給了我一個杯套,杯套配上手挽,方便拿走,還提醒我們盡量在一小時內享用。服務方面,店員耐心解釋每樣茶既特質,和推介配搭什麼調味較好,有別與其他大排長龍的茶飲店服務,值讚!

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$28 (Tea)
2020-11-07 80 views
經過屋企附近間吃茶三千, 原來是台灣茶飲店登陸香港!店鋪用特製茶機即席沖泡高山茶, 可以自由配搭屬於自己品味的飲料~  特別是用了麻繩杯套代替外買袋, 很是環保!  #玉露清茶奶蓋 玉露清茶味道清新, 首先品嚐到茶清香味, 再攪拌奶蓋慕思的配搭,茶同奶既比例配合得好好,毫無茶澀味,口感細滑,解渴得來口感也豐盈 🥳😘。 店員話決明子有清肝明目嘅幫助🥳,就叫佢啦😊#決明子烏龍蜂蜜仙草 決明子帶有微絲甘芳香味,烏龍茶味較濃,配上蜂蜜同新鮮滑滑的仙草,飲落甘香蜂蜜味甜,解口渴一流。
特別是用了麻繩杯套代替外買袋, 很是環保!

#玉露清茶奶蓋

店員話決明子有清肝明目嘅幫助🥳,就叫佢啦😊
#決明子烏龍蜂蜜仙草

2020-11-06
2020-11-05 105 views
平時都中意去寶琳行街,因為新都城有3期好多舖頭都齊,行行下覺得好口渴見到台灣哩間過江龍🤭可以自選茶種調味同配料👍🏻食物方面:⚪️凍頂烏龍+皇家厚奶+珍珠(輕盈少冰)茶底好濃.好濃奶味.揀左少甜岩岩好🤗珍珠有咬口.唔會太淋唔錯!⚪️決明子紅烏龍+奶蓋慕思+仙草(油切少冰)個茶底真係好香濃.但奶蓋唔算好出😌芝士味唔夠.但整體都好順口😉叫左走甜所以飲到所有材料既原汁原味🥤整體方面:茶底真係做得幾好茶味好出🥃店員會每杯即時去量茶葉既份量再去沖調.外賣囉走店員仲會用紙同麻繩織成既杯套.代替用膠袋.又環保又方便好看💁🏻‍♀️款式又可自己配搭唔錯!
平時都中意去寶琳行街,
因為新都城有3期好多舖頭都齊,
行行下覺得好口渴見到台灣哩間過江龍🤭
可以自選茶種調味同配料👍🏻

食物方面:
凍頂烏龍+皇家厚奶+珍珠(輕盈少冰)

⚪️凍頂烏龍+皇家厚奶+珍珠(輕盈少冰)
茶底好濃.好濃奶味.揀左少甜岩岩好🤗
珍珠有咬口.唔會太淋唔錯!
決明子紅烏龍+奶蓋慕思+仙草(油切少冰)

⚪️決明子紅烏龍+奶蓋慕思+仙草(油切少冰)
個茶底真係好香濃.但奶蓋唔算好出😌
芝士味唔夠.但整體都好順口😉
叫左走甜所以飲到所有材料既原汁原味🥤

整體方面:
茶底真係做得幾好茶味好出🥃
店員會每杯即時去量茶葉既份量再去沖調.
外賣囉走店員仲會用紙同麻繩織成既杯套.
代替用膠袋.又環保又方便好看💁🏻‍♀️
款式又可自己配搭唔錯!
凍頂烏龍+皇家厚奶+珍珠(輕盈少冰)
決明子紅烏龍+奶蓋慕思+仙草(油切少冰)
2020-11-01 74 views
睇到有啲食評話佢有台式嘢食,其實有嘢食嘅餐廳叫 台屋 ,係位於吃茶三千隔離嘅舖,可能佢個招牌唔係咁突出所以俾人誤會。 吃茶三千只提供飲料,呢杯國王珍珠奶茶茶味甜度適中,珍珠好好食~店員好細心為客人推介如有出錯,請糾正,謝謝

如有出錯,請糾正,謝謝
TakeAway
新都城裝修完之後多左好多餐廳,戲院對面呢度就開左間台式飲品店。餐廳外觀幾靚幾乾淨,飲品選擇算多,而我就叫左比較受歡迎嘅熔岩黑糖波霸鮮奶。 🍴 熔岩黑糖波霸鮮奶 ($33) ⭐️⭐️⭐️⭐️ 茶味好香,唔會太濃太澀,見到店員會逐一磅下每杯嘅珍珠重量,確保每杯嘅比例係一樣。茶同奶嘅份量比例調較得唔錯,珍珠亦都做得煙煙韌韌,口感幾好。可惜嘅係店鋪嚴重人手不足,店員服務態度麻麻地,而且我地等飲品製成嘅時間太長。 .............................. 吃茶三千 地址📍: 將軍澳貿業路8號新都城中心2期地下G04號舖 總評分: 6/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境👀: ⭐️⭐️⭐️ 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️ 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️ 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️

🍴 熔岩黑糖波霸鮮奶 ($33) ⭐️⭐️⭐️⭐️

衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️
2020-10-25
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$33 (Other)
2020-10-31 50 views
喺香港有波霸珍珠嘅其实唔多 大部分都系normal size or even smaller 買過兩次外賣奶茶(唔記得個名但係係最招牌果款 有奶霜top嘅 好似叫咩皇家?) 茶地特別 所以奶茶味都幾特別 同其他奶茶店唔同 係好飲嘅 珍珠又大粒 係我中意嘅波霸 不過第一次叫咗半糖(無七分糖選擇)覺得太淡 第二次就叫咗全糖 希望糖分選擇上可以靈活d 美中不足係睇的出店員比較新人喇 製作唔熟悉邊做邊學嘅感覺所以製作比較慢 不過我都可以理解~ 人流唔多可能電影院宜家人少 希望可以長開…我覺得係寶林將軍澳坑口呢區最好飲嘅珍珠奶茶 … oh btw 個diy嘅茶杯套都好有心機!
TakeAway
  • 国王珍珠奶茶
食完車仔麵後再喺新都城四周圍行下,頭先無飲嘢,而家就買番兩杯補數。我哋幫襯咗二期地下以前戲院個位嘅「吃茶三千」😁。之前喺將軍澳踩完單車飲過一次,味道都OK。今次幫襯就試啲唔同嘅,女店員超好人細心介紹,上次無的🙊。店舖話大唔大,話細唔細,入面有三個女店員負責舖頭一切👧🏻。整飲品嘅位置同佢哋整嘅過程一目了然,感覺乾淨衞生。國王珍珠奶茶($30),呢杯店員話係必飲推介,佢係由鳳眉紅茶+皇家厚奶+國王珍珠組成。由於鍾意重口味,所以要咗完美糖度同正常冰量。估唔到奶茶無減糖都唔太甜啵👍,奶茶味道有浸獨特嘅香氣(可能係麥芽?),毫無茶澀味,口感細滑🍵。珍珠份量都多,但就正正常常,唔算十分Q彈吧。青檸芬朵西($29),佢即係青檸原汁+特濃牛乳。朋友成日笑我係大肚婆,因為好鍾意食酸味嘅嘢,而🍋檸味亦係我常嗌嘅口味,因此我見到呢杯青檸特飲就即刻嗌咗,但佢溝奶🥛係乜玩法,檸奶😳?!利申我飲完無肚痛,飲落味道微酸幾清新,有啲似乳酸類飲品。我另外加嘅纖玉菓子(+$3)好正,店員無介紹錯,纖菓本身就應該係無味的,但勝在口感好爽,咬落好得意。飲品嘅包裝好別緻,膠杯外再套入一個用紙皮造嘅托,配以麻繩吊住,咁樣就算無膠
青檸芬朵西
飲品嘅包裝好別緻,膠杯外再套入一個用紙皮造嘅托,配以麻繩吊住,咁樣就算無膠袋都拎得方便😉。
題外話,舖頭整茶部機好特別👀,同其他店唔同。
飲品杯貼上貼紙,有字句✍🏻:「遇見吃茶三千,方知純萃原味」以及「你長大了,你愛的奶茶也變得更好了」。難道這就是台灣的文青風味嗎🤣?
總括嚟講,呢間茶飲店都算唔錯,出品稱得上有獨特風味,個人特別推介一定要嗌纖菓🤤。價錢就中矩中舉啦,飲品似乎無得揀Size,不過好在甜度同冰量就有得揀!
2020-10-24
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$30 (Tea)
青檸芬朵西
2020-10-26 99 views
行街行到好攰,近近地揀咗商場內嘅呢間茶飲店買杯嘢飲歇息一下~店面採用開放式設計,採光使用自然光,整體觀感十分relax☺️嘢飲選擇幾特別,唔係出邊成日飲到嘅配搭,第一次飲就揀咗餐牌推介嘅主打😋國王珍珠奶茶~以紅茶作茶底,味道香醇,沒有一點苦澀感,加入厚奶令整體口感更為滑溜,而且茶和奶的比例調校得啱啱好,淡淡的茶香縈繞於口腔中~黑糖珍珠清清甜甜,口感煙韌,十分有咬口,為奶茶增添一點口感~水仙桂花蜜(熱)~同行朋友送上養生之道,揀咗杯熱嘅桂花蜜,剛剛沖起溫度啱啱好,打開杯蓋就聞到淡淡的桂花香氣,第一口感覺十分清甜,那種甜不至於過分濃烈,不是刺激喉嚨那種感覺,反而像蜂蜜般有滋潤的感覺~我亦十分欣賞外賣嘅設計,客人可以好似拎住紙袋搬有個手提杯套,就算飲熱野嗰陣都唔驚辣親手☺️

國王珍珠奶茶~
國王珍珠奶茶

水仙桂花蜜(熱)~
水仙桂花蜜(熱)
2020-10-24
$30 (Lunch)
國王珍珠奶茶
水仙桂花蜜(熱)
  • 水仙桂花蜜
今日去睇戲,支持下本土電影,臨入戲院之前,喺附近食個快飯,見到呢間裝修不俗的台式飲品店加餐廳,望落都幾乾淨企理,即管入去一試。飲品選擇都幾豐富,不過午市套餐就有跟嘢飲,我哋就冇特別另外嗌。我同友人分別各自叫咗一碗麵,我嗌嘅就係養生藥膳牛肉湯麵,朋友鐘意食辣,就嗌咗個酸菜旺腸豬紅湯麵。藥膳湯嘅味道頗為清爽,帶少少藥材味,但有蔬菜嘅清甜,湯頭都幾暖身。有牛筋、牛肋肉同牛展三個不同嘅部位,牛肉炆得好軟滑,易入口。麵質唔會太淋,有一定彈性,不過溫度好高,食嘅時候要小心啲。朋友嘅酸菜旺腸豬紅湯麵,味道唔太辣,試咗少少佢嘅大腸同豬紅,都算入味。湯底味道濃,重口味嘅朋友不妨一試。個人口味嚟講,比較喜歡藥膳牛肉麵,因為而家天氣涼涼地,食完都幾暖身,同埋湯底清新唔油膩,份量唔少,食完都幾飽。

將軍澳雖然係出名嘅美食沙漠,但係最近位於寶琳嘅新都城進駐咗一間新創台灣茶飲 - 「吃茶三千」,同之前介紹過嘅「烏蠅館」只係幾步之遙!其實好幾次經過呢間茶飲店,一直以為係大陸品牌,原來品牌由1998年已經喺台灣成立,唔知算唔算係新創呢?呢間原創茶飲店主打有幾款唔同茶葉,揀茶之前店員都好細心介紹咗幾款唔同茶葉嘅特性同味道,由淡到濃都有唔同選擇。再講落原來佢哋嘅茶葉係得到食品界米芝蓮🏅iTQi認證🏅,似乎來頭不小。見店員調茶嘅時候機器都同平時天仁果一外型有些少分別,不過詳情就無深究🤔💚 國王珍珠奶茶($30)由佢哋嘅鳳眉紅茶為茶底嘅熱賣款式,起初對珍珠奶茶其實未抱有太大期望,始終坊間實在有太多林林總總嘅茶飲店,競爭絕對唔細。珍珠奶茶味道的確係幾與別不同,茶底有啲麥芽香,令到成杯茶唔會有好甜好膩嘅感覺。珍珠亦都大大粒,軟糯感適中!而甜度方面似乎比其實茶飲嘅份量調得好,唔會有種飲糖水嘅感覺😆*介紹飲品嘅時候,店員強調「吃茶三千」嘅珍珠同坊間比係大粒(約1.5倍),而且每三個鐘會煲新嘅珍珠,希望keep住新鮮感!💚 松針綠茶 + 芒果果露 + 纖玉菓子($30)試聞綠茶果時其實已經覺得好香😍 估唔

國王珍珠奶茶

💚 國王珍珠奶茶($30)

💚 松針綠茶 + 芒果果露 + 纖玉菓子($30)
試聞綠茶果時其實已經覺得好香😍 估唔到加埋芒果同蘆薈果都幾夾,鍾意飲比較清新茶飲嘅朋友應該幾受落!芒果果露係有混入真芒果肉,唔同一般市場芒果汁可能只係調製。而纖玉菓子真係重點推介!!唔單只高纖低卡,仲好好咬口,啖啖「玉」🤣

要另外一讚嘅係佢地嘅包裝,除咗有紙套之外仲有一條幼麻繩綁住,非常方便攜帶,亦都幾配合到佢哋果種好原始茶飲嘅感覺。

味道 🌕🌕🌕🌕🌗
服務 🌕🌕🌕🌕🌕
環境 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢 🌕🌕🌕🌕🌑
2020-10-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2020-10-17 367 views
將軍澳新都城真係 集合好多唔同品牌嘅餐廳食肆, 今日去mcl買戲飛見到這間新進駐嘅 過江龍 台式茶飲店。 疫情期間因為帶住口罩真係好少買即場飲, 連軟雪糕,沙冰都接近冇食過~見佢隔離都有姊妹台式嘅麵店, 買杯過隔離飲 順便晚飯應該ok啩~睇睇佢嘅餐牌或者架撐。。。 並非一般茶飲店, 茶嘅烘焙 ,沖調,萃茶過程。。專業到可以攞獎, 非常高品質。茶底全部都係即萃即做, 畀啲耐性等5,6 分鐘左右。有六款茶底,真難選擇。 就选佢嘅人氣之選『 國王珍珠奶茶』, 以較濃嘅鳳眉紅茶+皇家厚奶+國王珍珠沖調而成。雖然可以自選甜度多冰少冰, 不過我都相信店員 推介嘅黃金比例先!包裝設計優雅簡約, 忍唔住要同佢打卡先📷 😎茶味方面, 不會好濃好澀或者港式奶茶咁 heavy 嘅提神彈藥, 相反輕型得嚟飲到茶味嘅甘香。 雖然配嘅係皇家厚奶, 茶味唔會被搶過, 兩者平衡融合👍。 至於甜度, 來自底層嘅國王珍珠, 微微嘅黑糖甜香😋👍, 好軟熟嘅珍珠唔會趙到牙都攰~不過覺得珍珠份量稍多, 飲管正常吸,飲完奶茶仲淨返好多珍珠~朋友試的另一款也是人氣推介, 『凍頂烏龍鮮奶茶』 評價 :茶味清香 ,奶味香濃但唔膩。

國王珍珠奶茶

茶底全部都係即萃即做, 畀啲耐性等5,6 分鐘左右。
有六款茶底,真難選擇。

包裝設計優雅簡約, 忍唔住要同佢打卡先📷 😎