2011-10-01 24 views
聞名已久既COCO店, 一早已經知道係Openrice食評高企.. 一直好想試..尋日同D同事係觀塘食LUNCH, 終於有機會一試!入到去座位舒適, 夠晒闊落.. 一人叫咗一個SET.. 再加$20 多1杯飲品(凍OT) + 日式沙律(加$20可配 飲品 / 湯 / 沙律 / 雪糕 --> 任選2款)日式沙律配麻醬: 麻醬好香, 好吸引, 所以都唔錯 (可配鼓油/ 麻醬)忌廉雞肉咖喱奄列飯: 碟野一嚟到, 個賣相已經好OK, 好似去咗日本食咖喱..我點了小辣, 其實唔太辣, 應該會比唔辣更香.. 奄列既蛋完全好香滑, 整體我哋都係咖喱溝飯都已經好好味!另外, 我地加咗檯上面樽紅色配料, 問職員呢D叫「福神漬」.. 問個識日本文化既同事佢話好多日本人食咖喱都會加漬物試一試之後, 一試愛上「福神漬」.. 令咖喱口感更豐富!食完之後大家都好滿足, 難怪COCO臺番店於OPENRICE食評高企!!!十級推廌比大家嚟試下, 一定一試難忘!PS: 員工可推介「福神漬」比更多客人添加食咖喱之中, 因為唔係人人都識加入去食
尋日同D同事係觀塘食LUNCH, 終於有機會一試!
入到去座位舒適, 夠晒闊落..

我點了小辣, 其實唔太辣, 應該會比唔辣更香..
奄列既蛋完全好香滑, 整體我哋都係咖喱溝飯都已經好好味!

問個識日本文化既同事佢話好多日本人食咖喱都會加漬物
試一試之後, 一試愛上「福神漬」.. 令咖喱口感更豐富!

十級推廌比大家嚟試下, 一定一試難忘!

日式沙律配麻醬
凍OT
忌廉雞肉咖喱奄列
2011-09-30
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
日式沙律配麻醬
凍OT
忌廉雞肉咖喱奄列
  • 忌廉雞肉咖喱奄列飯
一早知道呢間嘅咖哩吉列豬扒飯好出名,去到apm梗係要試下啦~雖然都有人排緊隊,不過好彩我地未夠5分鐘就有位。果日叫左3個咖哩XX飯,都要$60-70蚊到,轉餐要再加>$15。其實咖哩都ok,飯都係用日本米,不過吉列豬扒就真係。。。比3個喊面都唔夠!!一見到件豬扒已經知唔掂,幾乎係黑色咁。。。出面果層"麵粉"又硬又乾,豬扒就好鞋,炸到完全冇肉汁。。。好彩有檯面果樽漬蘿蔔~!酸甜味都幾下飯,成樽就嚟比我地食晒~。。。對於咁嘅價錢嚟講,一定要比喊面啦!唔通$70只係為左幾舊漬蘿蔔咩~

雖然都有人排緊隊,不過好彩我地未夠5分鐘就有位。

2011-09-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
2011-09-21 5 views
今日終於有機會試一試呢間野.......由於有朋友6:30已到, 故此不用等位, 坐低點了:1. 芝士磨菇咖哩飯多芝士2. 炸忌廉芝士磨菇咖哩飯3. 吉列豬扒咖哩飯(小弟的)友人的芝士磨菇咖哩飯, 多芝士真係好多芝士, 多到佢食唔晒, 而且陣芝士味, 離遠都聞到, 而友人都稱炸忌廉特別.小弟的吉列豬扒咖哩飯要了不辣的咖哩, 但仍有日式咖哩果種香味及甜味, 值得一讚, 只可惜飯本身稍凍, 打了折扣.友人的雪糕甜品, 他說士多啤梨味很甜, 但見賣相不差, 下次一定要試.埋單$270, 比銀咖哩貴很多, 不過值得.
今日終於有機會試一試呢間野.......

由於有朋友6:30已到, 故此不用等位, 坐低點了:

1. 芝士磨菇咖哩飯多芝士
2. 炸忌廉芝士磨菇咖哩飯
3. 吉列豬扒咖哩飯(小弟的)

埋單$270, 比銀咖哩貴很多, 不過值得.
2011-09-20
$90 (Dinner)
  • 吉列豬扒咖哩飯
見到尖沙咀分店係Openrice個排名好高,於是就去左觀塘試食,四點先食lunch,已經好肚餓!個menu影得好好,樣樣見到個樣都已經想食。最後點了吉列豬扒奄列咖喱飯,冇加配菜。咖喱味好重,唔錯!豬扒薄薄地炸得好爽口!麵粉一點都唔覺得多。蛋好滑,可以話係剛剛好。沒有overdone! 米沒有特別。需然係下午茶時間,都有一半的枱是滿的,仲要係沒有下午茶餐,好野!唯一的不滿是我覺得都幾重味精,過了一個鐘開始口渴,咖哩味仲好耐都唔散,喝極水都有濃濃咖哩汁係個味蕾到徘徊!不過我應該會再來!

2011-09-16
$90 (Lunch)
2011-09-20 4 views
剛巧有空與朋友同進晚餐~就相約一個近近地既地方觀塘啦~咁岩發現有間咖喱飯店大受好評咁就黎試一試了忌咖喱雞飯 : 好味 , 咖喱味足,配上忌廉亦不失佢日式咖喱既甜味,亦唔覺太膩沙律 :配上麻醬既沙律 , 唔錯湯 : 普普通通甜品 : dreyer 的 , 幾好叫埋套餐 65 + 20 = 飯 + (飲品/沙律/湯/甜品)(其中3樣)女友食既係咖喱牛肉飯 , 牛肉都幾腍 .不過朋友食果個 紅酒xxx飯 , 就比較普通了 , 可能隻汁唔係太夾.如果諗唔到食咩絕對可以一試!

剛巧有空與朋友同進晚餐~
就相約一個近近地既地方
觀塘啦~
咁岩發現有間咖喱飯店大受好評
咁就黎試一試了
忌廉咖喱雞飯

沙律 :配上麻醬既沙律 , 唔錯

湯 : 普普通通

甜品 : dreyer 的 , 幾好

女友食既係咖喱牛肉飯 , 牛肉都幾腍 .

如果諗唔到食咩
絕對可以一試!
2011-09-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$88 (Dinner)
忌廉咖喱雞飯
2011-08-28
唔知係咪開左分店所以少左人 今日一點到唔洗等位我地一行三人叫左忌廉鮮菇奄列飯 ,秋葵豆腐飯同吉列雞排飯忌廉汁溝咖哩好夾 好香菇味!秋葵係星形的 好可愛!如果想食咖哩一定要試Coco
叫左小辣不過都係頂唔順
唔知係咪開左分店所以少左人 今日一點到唔洗等位
我地一行三人叫左忌廉鮮菇奄列飯 ,秋葵豆腐飯同吉列雞排飯
忌廉汁溝咖哩好夾 好香菇味!
秋葵係星形的 好可愛!

如果想食咖哩一定要試Coco
2011-08-28
叫左小辣不過都係頂唔順
  • 忌廉鮮菇奄列飯,吉列雞排飯
2011-08-21 15 views
遊戲機的咖喱飯...真的一模一樣,只是欠了Open Kitchen and Bar枱侍應安排入座後,精美歺牌,整潔坐位点歺也和遊戲機差不多先選咖喱,辣(共5級)和不辣飯量由200g 至 500g餸料單點或套歺(2、3、4款可加,不同價錢)吉列豬扒奄列咖喱飯 - 奄列咖喱飯不能更改辣級別(小辣...所以吾夠辣),吉列豬扒有豬肉咬口,珍珠米欠米香味炸蝦咖喱飯(2級) - 炸蝦也爽口,2級辣比小辣好味得多煙肉菜湯 - 煙肉不太濃..幾好味蔬菜沙律(鼓油) - 雪定...都算新鮮凍咖啡 - 較差味道凍紅茶 - OK la雪糕 - cookie (OK) + Strewberry (太酸)共192元玩過這遊戲,千萬不要錯過
门面
店內
Menu,濕紙巾
醃蘿蔔

侍應安排入座後,精美歺牌,整潔坐位

点歺也和遊戲機差不多

先選咖喱,辣(共5級)和不辣
飯量由200g 至 500g
餸料
單點或套歺(2、3、4款可加,不同價錢)

,珍珠米欠米香味

- 較差味道

- OK la

有Logo雪糕匙羹

共192元

玩過這遊戲,千萬不要錯過
2011-08-21
$100 (Lunch)
Menu,濕紙巾
醃蘿蔔
有Logo雪糕匙羹
门面
店內
凍紅茶
同屋企人同埋男友行APM, 行到5點幾肚餓, 決定走去COCO食個LUNCH先~XD 係咪SHOPPING唔記得食飯~嘩~依個時間工, 終於唔洗等位有得食~之前黎過幾次都係食飯時間, 等位等到死, 所以都係食唔到, 今次終於食到咖哩飯~我0地叫左忌廉鮮茹奄列咖哩飯 (少辣), 蕃茄蜆肉奄列咖哩飯(少辣), 蔬菜咖喱飯(唔辣)一向都知個飯好飽肚, 所以我0地3個都冇叫到餐, ONLY要左個飯就算~我果個忌廉鮮茹奄列咖哩飯 (少辣), 辣到岩岩好, 下次食可以再辣多少少, 可能因為有忌廉所以D咖哩好滑感覺好Creamy, 加上我最鍾意食蛋包飯~ 而D鮮茹勁香((1000000000個推介))男友就叫左蕃茄蜆肉奄列咖哩飯(少辣), 佢果個我都試左d, 蜆肉味好出, d汁就比較稀色d, 所以我都係鍾意我果個多d..XD而媽咪就因為怕辣, 叫左唔辣咖蔬菜咖喱飯, 但佢試完都話D咖哩唔錯, 同埋下次佢可以食到少辣~XD...3個人一共192.5蚊, 抵食, 真係好飽~~~~~~~~~~我自己果個都食唔哂, 比埋男友食XDXDXDXDXD~正~

同屋企人同埋男友行APM, 行到5點幾

忌廉鮮茹奄列咖哩飯
蕃茄蜆肉奄列咖哩飯
蔬菜咖喱飯~
2011-08-18
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
忌廉鮮茹奄列咖哩飯
蔬菜咖喱飯~
蕃茄蜆肉奄列咖哩飯
2011-08-06 26 views
六點零鐘到, 兩個人點了:這個朋友點的.我點了這個. 這個飯要在狀態大勇時才可以點,因為實在太飽肚!蛋+咖喱+蕃茄很夾,而眾多選擇中我覺得這個最抵食,蜆肉多蛋多,上次點茄子飯,茄子只有五六條........ 等下一次癮起再來.
六點零鐘到, 兩個人點了:
忌廉鮮茹奄列咖哩飯 $60
這個朋友點的.
蕃茄蜆肉奄列咖哩飯 $60

等下一次癮起再來.
2011-08-06
忌廉鮮茹奄列咖哩飯 $60
蕃茄蜆肉奄列咖哩飯 $60
2011-07-26 12 views
又係多謝老細的時間啦 果日做完野, 老細話要去COCO食lunch. 2個人, 唔洗等~1人叫個1set. 老細: 沙律+咖哩蔬果飯加炸忌廉餅+凍啡. 我: 沙律+紅酒牛肉奄列飯+燈汁.1. 芝麻汁沙律: 幾fresh2. 咖哩蔬果飯加炸忌廉餅: 好少料, 唔係加左忌廉餅真係無咩食 =.= 老細話OK3. 紅酒牛肉奄列飯: 食唔到紅酒味, 好多汁, 所以好"流". 牛肉份量少, 得3小件, 食落應該係吉X家果種. 整體算及格4. 燈汁: 好似係濃縮果種, 不過+set無所謂, 單點就唔會了+1, 210幾落樓, 食物水準一般, 可接受, 但覺得唔值咁的價錢吧
又係多謝老細的時間啦

1. 芝麻汁沙律: 幾fresh

2011-07-21
$90 (Lunch)
2011-07-09 11 views
6月2日(星期四)晚,是晚原本內子相約了友人吃晚飯,後來因突發事情而告吹,惟時間太晚來不及煮飯,我遂提議外出吃晚飯,並相約在昔日我們放工後常去吃宵夜的觀塘區。雖然已經有段頗長的時間沒有在觀塘區吃晚飯,但不想離開去些地鐵站太遠的地方,所以活動範圍早已屬意在APM附近,而且我一直想來這裡試試。我們約九時左右來到,雖不用等位就可直接入內坐下,卻也幾乎看不到店內有空位。客人來這裡吃目標應該很清晰,因為大部份的食物都是咖哩飯,不過顧客可隨自己的喜好而選擇不辣或不同的辣度,而且部份食物基本已設定是不辣的,相信以上的優點就是這店廣受歡迎的原因。餐牌圖文並茂,食物選擇不少之餘,還附設相關詳細解說,是日式餐廳的獨特之處,和內子商量過後,我決定點吉列豬扒芝士咖哩飯(中辛),而內子就點焗茄子菠菜咖哩飯(無辣)。想不到竟然是內子點的焗茄子菠菜咖哩飯先來,賣相很精致,既香濃卻不辣的咖哩汁上蓋上軟滑的芝士,配上翠綠清新的菠菜和軟綿的珍珠米,可說是絕佳組合,惟一美中不足的是份量嫌略比較少,就連內子也覺得還欠少許才夠飽;跟著我點的吉列豬扒芝士咖哩飯隨後就到,放上吉列豬扒的白飯幾乎被咖哩汁包圍著,而且芝士就隱藏在其中。
焗茄子菠菜咖哩飯
跟著我點的吉列豬扒芝士咖哩飯隨後就到,放上吉列豬扒的白飯幾乎被咖哩汁包圍著,而且芝士就隱藏在其中。以往我一直認為日式咖哩祇香不辣,這趟我選擇挑戰中辛的辣度,果然沒令我失望,終於讓我嘗到又香又帶點辛辣的日式咖哩,送飯一流,再加上煙韌綿滑的芝士,豐富了口感,不過這種辣度還可以接受,下次應該可以再越級挑戰大辣;吉列豬扒炸得外脆內鬆軟,不愧是主打招牌菜!
吉列豬扒芝士咖哩飯
自從有了自己的家,很多時都會在家中做飯,若沒有記錯,這趟是婚後和內子單獨二人出外晚膳。
2011-06-02
$80 (Dinner)
焗茄子菠菜咖哩飯
吉列豬扒芝士咖哩飯
2011-06-27 32 views
fried pork omlette curry ricepork chop is very cripsy, the flour is not too thick and not much frozen taste~omelette is quite good, egg is not old and the rice is not too soft, just right!japanese curry is sweet in taste, not spicy at all, curry sause is too much. just like soup....i added $15 to have dessert and cold drinkcold lemon tea is not so good, coz tea is a bit bitter, i add so much syrup still quite bitter, have 3 slices of lemon~dessert is 2 scope of icecream, cookie cream and strawbe
fried pork omlette curry rice

dessert is 2 scope of icecream, cookie cream and strawberry, very gd coz have fruit meat inside!!!

$82 (Dinner)
  • 吉列豬扒奄列咖喱飯
2011-06-17 30 views
老公心血來潮就帶左我去係APM的咖哩專門店-]7點半去到..見都有幾多人係度排緊隊..等左1陣就有位La...老公叫左炸魚..之後+左芝士..因為老公好鐘意食CHEESE*呢個+喱飯跟左餐飲(APPLE JUICE)+湯(洋蔥湯)+雪糕老婆就叫左吉列豬排~不過老婆怕食唔晒淨係跟左餐飲(ORANGE JUICE)同湯(洋蔥湯)洋蔥湯:: GD!!好健康..湯入面有D蘿白蔬菜...平時淨係得忌廉湯同羅宋湯飲..得閒飲下呢個幾特別~1.吉列豬排奄列咖喱飯(小辣)老公好鐘意佢舊蛋 -] 因為好滑!!同埋真係好大片..包實晒舊飯~D吉列豬排對老婆黎講份量好多,,食唔晒要俾老公食*豬排炸得好好,.脆目的表層-]配埋咖哩好好味~~~~~~~~~~~D咖哩成碟都係.. 0岩0岩夠送成碟飯*見到個樣就算唔太肚餓都會想繼續食食食...老婆超勁勁.. 勁大碟飯都食淨少少咋 :>2.芝士炸魚柳咖喱飯(小辣)老公太肚餓的關係.. +多左100G飯 ($10)同埋芝士($15) << 芝士怪!!本身覺得+芝士好貴..但係見到佢碟野D咖哩汁全部都有芝士就覺得OK!!老婆都好鐘意佢D芝士咖哩
老公心血來潮就帶左我去係APM的咖哩專門店-]
7點半去到..見都有幾多人係度排緊隊..
等左1陣就有位La...

老公叫左炸魚..之後+左芝士..
因為老公好鐘意食CHEESE*

老婆就叫左吉列豬排~

洋蔥湯:: GD!!
好健康..湯入面有D蘿白蔬菜...
平時淨係得忌廉湯同羅宋湯飲..
得閒飲下呢個幾特別~

1.吉列豬排奄列咖喱飯(小辣)
吉列豬排奄列咖喱飯
老公好鐘意佢舊蛋 -] 因為好滑!!
同埋真係好大片..包實晒舊飯~
D吉列豬排對老婆黎講份量好多,,食唔晒要俾老公食*
豬排炸得好好,.脆目的表層-]
配埋咖哩好好味~~~~~~~~~~~
D咖哩成碟都係.. 0岩0岩夠送成碟飯*
見到個樣就算唔太肚餓都會想繼續食食食...
老婆超勁勁.. 勁大碟飯都食淨少少咋 :>

2.芝士炸魚柳咖喱飯(小辣)
芝士炸魚柳咖喱飯
老婆都好鐘意佢D芝士咖哩 -]
不過唯1美中不足的就係D魚柳得好少件,,
拎得送1半飯都唔夠...得4小件..
但係好在有老婆D吉列豬排同D芝士咖哩(真係好多)..老公就可以清晒成碟飯LU!!
咖哩方面叫左小辣.. 0岩0岩好~~~
老公話D飯感幾好,,軟軟的...

3.甜品::雪糕
甜品::雪糕
有兩款味::COOKIES+STRAWBERRY
D COOKIES比起出面D味道好食D..
但係STRAWBEERY的果味唔夠..
ICE-CREAM底有驚喜..有雜果係底 -]

飽飽 :>
呢餐好滿足.. 試完會再想食..
2011-06-14
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
吉列豬排奄列咖喱飯
芝士炸魚柳咖喱飯
甜品::雪糕
  • 吉列豬扒奄列咖喱飯
2011-06-12 30 views
nice place, went there yesterday and I was pretty happy with the customer service. I will be back next week. Anyway, was okay and try again next week when free.

2011-06-11
2011-06-12 15 views
在和可愛朋友談了大半天後(詳情可參閱食評-《知否世事常變》及《強心針》)心情確實舒暢了不少,一個人來到了apm,在等一個沒可能等得到的電話。結果真的沒能等到,我一直閒逛,一直等待,直至九點多接近十點,實在累得差一點就倒在Cooked Deli了,無論如何也要先吃一點東西。但只有孤家寡人,從來就與Food Court無緣的,因此務必想想去吃什麼。心情仍舊低落,因此想到什麼就吃什麼吧!apm一內的食肆我沒怎麼留下深刻的印像,倒是鱷魚裇大廈的「CoCo壱番屋」令我甚為念,因此就直接拖著疲憊的身軀向CoCo進發了,不知是否神的憐憫還是大家受日本刻危機的的影響,店內人客不多,與往日門外擠滿等位的人客有天壤之別。侍應安排我坐到店內最盡頭處的卡位,侍應奉上餐牌,我吃東西也相當專一,因此我也有了概念想吃什麼,就點我上次吃過的蕃茄蘆筍奄列咖哩飯(詳情可參閱食評-《CoCo帶來的聯想》)我的奄列飯不一會就送來了蕃茄蘆筍奄列咖哩飯奄列飯賣相依舊精美,鮮黃色的奄列飯放到中間,份外奪目,旁邊伴有露荀蕃茄及咖哩汁,賣相確是令人唾涎。蛋包飯依舊並非用蛋餅形或製作,而是類似炒滑蛋的形式,看起來已知更厚滑,更有質感。先

CoCo壱番屋
CoCo壱番屋內的一隅
Menu Book
餐具及福神漬
我的奄列飯不一會就送來了

蕃茄蘆筍奄列咖哩飯

先將奄列飯破開,鮮黃色的奄列包著雪白的珍珠米飯,很是吸引,吃了一口,奄列入口滑溜,蛋香濃郁,珍珠米亦很有飯香,咖哩配上了清淡的露荀及蕃茄,明顯起到了很好的中和作用,令濃味的咖哩吃起來不覺膩滯,感覺濃香中仍吃出蔬果的清甜味道。配合福神漬同吃,帶點酸甜味道的福神漬,除了為濃香的咖哩添點嚼勁外,亦同樣可減低咖哩的膩滯感。雖然今天的心情與當日比較有天壤之別,但這個奄列蛋飯依舊做的非常出色,令人回味無窮,絕對會是我光顧CoCo的首選!

今天臨近打烊時份才來到CoCo,可能加上日本核危機的關係,大家談日菜而色變,因此今天店內顯得份外冷清,與我此刻的心情出奇地不謀而合。店內的裝潢用上黃色、木色及啡色等,令人不其然會聯想到咖哩及奄列飯,整體裝修簡潔舒適。食物水準依舊出水,上次吃到的與今次吃到的奄飯幾無二致,常言道:做得出色難,守住出色的水準更難,這一點令我份外欣賞。而且只以六十個大洋的價錢吃上如此出色的咖哩奄列飯,我不能不說心滿意足了。

一個人望著冷清的街道,往事一幕一幕的在腦中閃爍,第一次來CoCo和今天來CoCo,環境食品依舊,人面心情全非。在此我特別要多謝可愛媽媽朋友的支持鼓勵。

無論此路有多麼的崎嶇不平,我都會西裝筆挺的走下去。

Berlin
$66 (Dinner)
Menu Book
餐具及福神漬