2024-07-25 80 views
呢日放工係觀塘區搵嘢食,朋友介紹呢一間串燒 crossover西餐的樓上餐廳就去試吓。晚市便當餐$68起,仲送是日沙律和日式味噌湯及 咖啡或茶,實在太驚訝👍🏻👍🏻。🌟秘製日式燒汁豚肉炒麵 $98🌟日式味噌卡邦尼意粉 $98梳打特飲+$28🌟爆打檸檬梳打🌟百香果檸檬梳打🌟牛肉串燒🌟五花腩串燒個炒麵好多沙律醬實在邪惡,但係好好食,梳打特飲沖走油膩感就最好。餐廳的骰雅致,感覺溫馨,適合家庭同朋友聚會。

🌟秘製日式燒汁豚肉炒麵 $98
🌟日式味噌卡邦尼意粉 $98

梳打特飲+$28
🌟爆打檸檬梳打
🌟百香果檸檬梳打

🌟牛肉串燒
🌟五花腩串燒

餐廳的骰雅致,感覺溫馨,適合家庭同朋友聚會。
2024-07-22
$150 (Dinner)
觀塘工業區工廠大廈一間性價比相當高既樓上cafe—Cocoon,餐廳食物種類多元化,包括左日式、西式、串燒類等,而且提供各類型特色飲品;例如梳打、沙冰、咖啡及茶類等,適合唔同口味既食客🥢 今次試左期間限定既日式咖喱吉列豬扒飯,價錢相當親民,吉列豬扒炸得外脆內軟,賣相豐富別致,另外串燒類即叫即燒,熱辣辣上碟,燒得焦香調味恰到好處~ 而店舖主要以日式和風裝修格局為主,如經過觀塘工廠區,不妨到訪餐廳一試🪭
2024-07-22 84 views
觀塘多嘢食就係人都知今次諗住試吓駱駝漆以外嘅選擇喺OpenRice見到呢間都好多好評就決定夜晚嚟食吓啦😆佢哋啲餐都送味噌湯同沙律個沙律好清新 喺咁熱嘅夏天食個沙律真係好爽仲要係我鍾意嘅胡麻醬🥰🥢日式味噌卡邦尼意粉一放上枱最吸引到我嘅係佢個溫泉蛋佢真係超溫泉蛋呀 一拮落去就流晒心然後佢比啲煙肉都好大方 意粉又煙韌加埋少少味噌 又真係同平時嘅卡邦尼唔同感覺🥢日式咖喱吉列豬扒便當呢個便當勁有儀式感😂個吉列豬扒一拮落去係會有好脆嘅聲音😂份量都唔少 食完又捧住個肚走🥢汁燒菜心苗 燒翠玉瓜串個汁燒菜心苗好surprise因為佢個汁好濃好有味 然後燒到個啲菜心葉好脆 我勁鍾意❤️本身會驚個翠玉瓜燒完之後好乾但係佢出到嚟完全唔會一咬落去仲係好Juicy好嫩睇嚟下次可以再試吓佢啲串燒
觀塘多嘢食就係人都知

但係佢出到嚟完全唔會
一咬落去仲係好Juicy好嫩
睇嚟下次可以再試吓佢啲串燒
2024-07-22 73 views
今日同朋友去咗觀塘工廈嘅 Cocoon 食飯,真係有驚喜。首先介紹下我哋點咗嘅兩個主菜:秘製日式燒汁豚肉炒麵$98 同埋唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬$88。炒麵個豚肉夠香口,燒汁味道一流,烏冬嘅炸雞真係皮薄炸得超級香脆,雞湯仲好有層次感。以上兩個主菜都係套餐,仲配埋有糖心蛋嘅沙律、日式味噌湯同埋飲品,真係超級抵。值得一提嘅係,我哋加咗$28換咗百香果檸檬梳打,另一個餐加咗$38換咗蜜桃乳酸沙冰。店員仲好有心,會落少啲糖俾你先試味,真係唔夠甜先再加糖,令到飲品嘅甜度啱啱好,唔會太甜。串燒方面我哋試咗串燒翠玉瓜 $18、串燒菜心苗$16 同埋燒牛舌$58,全部都好多汁,特別係牛舌,燒得啱啱好,入口即化。呢度真係抵食又好味,無論係日式煮食定係串燒都好掂。服務又好好,店員細心,成個用餐體驗都非常滿意。

• 秘製日式燒汁豚肉炒麵
  • 唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬
在觀塘等朋友收工一起晚餐 朋友帶我上了位於豐利中心的Cocoon日式西餐廳印象中觀塘的工厦餐廳都很細而且坐得唔舒服 但這間餐廳座位很寬敞 枱與枱之間有適當距離 很適合跟朋友傾計gathering我們點了2個晚餐 套餐會連埋沙律同味噌湯 飲品試了芒果乳酸沙冰及凍朱古力 另外很特別地有串燒可點選期間限定日式便當 - 日式咖喱吉列豬扒便當 $78整盒便當上枱有齊前菜 飯 咖喱豬扒及菜 最欣賞是菜的份量都不少 整合便當的感覺營養很均勻 咖喱豬扒味道不錯 日式味噌卡邦尼意粉 $98 很特別地是加了味噌味的卡邦尼意粉 所以會比平日的卡邦尼減少了一點膩的感覺 而味噌味又出奇地是夾的 串燒:翠玉瓜及燒雞肉雞肉醃得不錯 味道剛好 下次想試多啲串燒款式總括來說 這裏都算是觀塘少有的一個可靜靜談天而不覺侷促的餐廳 朋友表示之後都會上來吃午餐

期間限定日式便當 - 日式咖喱吉列豬扒便當 $78

日式味噌卡邦尼意粉 $98

串燒:翠玉瓜及燒雞肉
雞肉醃得不錯 味道剛好 下次想試多啲串燒款式

Dinner
2024-07-20 128 views
今次帶大家去觀塘工廈嘅fusion菜Cocoon,晚餐人均唔使$150,晚市嚟講算係性價比高。和風咖喱牛舌飯 $68牛舌煮得勁腍,配埋濃郁嘅咖喱汁,口感勁好👍🏻👍🏻晚膳食呢個定食價錢都唔使$70,抵食日式味噌卡邦尼意粉 $98意粉🍝彈牙好食😋,味噌卡邦尼意粉個汁調得啱啱好好濃郁,推介👍🏻燒雞軟骨$36雞軟骨一串的話有份量少少啲🤏建議同朋友一齊食嘅話可以嗌多啲燒牛舌$38牛舌燒完之後,肉質依然好腍,配埋孜然粉,好香,不錯👌🏻芒果乳酸沙冰$38芒果冰沙,酸酸甜甜,解暑良品,好啱呢排咁熱嘅時間去飲🤣🤣爆打檸檬梳打 $38:檸檬味好重,口感爽快清新,唔錯😌🏠環境:7/10🌟味道:7/10💰性價比:8/10🙇🏻‍♂️服務:7/10 📍Cocoon觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

和風咖喱牛舌飯 $68

日式味噌卡邦尼意粉 $98

燒雞軟骨$36
雞軟骨一串的話有份量少少啲🤏建議同朋友一齊食嘅話可以嗌多啲

燒牛舌$38
牛舌燒完之後,肉質依然好腍,配埋孜然粉,好香,不錯👌🏻

芒果乳酸沙冰$38
芒果冰沙,酸酸甜甜,解暑良品,好啱呢排咁熱嘅時間去飲🤣🤣

爆打檸檬梳打 $38:
檸檬味好重,口感爽快清新,唔錯😌

🏠環境:7/10
🌟味道:7/10
💰性價比:8/10
🙇🏻‍♂️服務:7/10

📍Cocoon
觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

• 芒果乳酸沙冰
觀塘區工廈食肆林立,當中有不少臥虎藏龍的餐廳一家集西餐及串燒於一身的咖啡室,地方大而整潔舒適日系簡約設計,以暖色為主調,柔和色調配以木系餐桌整體簡單自然舒適,植物盆栽感覺悠閒自在期間限定優惠日式咖喱吉列豬扒便當配料豐富日式便當送是日沙律、日式味噌湯及咖啡或茶加$28可轉梳打特飲!芒果乳酸沙冰果味香甜唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬掛湯力不錯,炸雞皮脆肉嫩串燒五花腩肥瘦比例均勻,肉質細嫩有油香椒鹽雞軟骨鹹鹹香香有嚼勁,令人食指大動
觀塘區工廈食肆林立,當中有不少臥虎藏龍的餐廳
一家集西餐及串燒於一身的咖啡室,地方大而整潔舒適
日系簡約設計,以暖色為主調,柔和色調配以木系餐桌
整體簡單自然舒適,植物盆栽感覺悠閒自在
期間限定優惠日式咖喱吉列豬扒便當配料豐富
日式咖喱吉列豬扒便當
日式便當送是日沙律、日式味噌湯及咖啡或茶
加$28可轉梳打特飲!芒果乳酸沙冰果味香甜
芒果乳酸沙冰

唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬掛湯力不錯,炸雞皮脆肉嫩
唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬
串燒五花腩肥瘦比例均勻,肉質細嫩有油香
燒五花腩
椒鹽雞軟骨鹹鹹香香有嚼勁,令人食指大動
椒鹽雞軟骨
2024-07-16
Dinner
日式咖喱吉列豬扒便當
唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬
燒五花腩
椒鹽雞軟骨
2024-07-15 57 views
▫️秘製日式燒汁豚肉炒麵 ($98)👉🏻 豚肉片軟嫩Juicy,豚味濃郁🐷炒麵有咬口,唔會好油,秘製醬燒汁非常惹味😚⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 日式咖哩吉列豬扒飯🍛($68)👉🏻吉列豬扒外皮炸到金黃色,炸粉好薄,食落非常之酥脆,咖喱汁質地濃稠,味道微微甘甜,配料仲有薯仔、青紅椒同埋西蘭花⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️椰子咖啡🥥 (跟餐+$28)👉🏻椰子咖啡非常甘香,椰子味突出,甜到適中⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️熱檸水(跟餐)▫️是日沙津(跟餐) ▫️是日餐湯(跟餐)——————評分:8/10.平圴消費:~$100
▫️秘製日式燒汁豚肉炒麵 ($98)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 日式咖哩吉列豬扒飯🍛($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️椰子咖啡🥥 (跟餐+$28)
👉🏻椰子咖啡非常甘香,椰子味突出,甜到適中

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️熱檸水(跟餐)
▫️是日沙津(跟餐)
▫️是日餐湯(跟餐)

——————
評分:8/10
平圴消費:~$100

2024-07-15 38 views
又去觀塘區覓食 發掘到一間新餐廳坐得舒服而且味道都幾好適合係附近嘅上班族一試🙌🏻 | 配有前菜同是日沙律、味增湯˙♡秘製日式燒汁豚肉炒麵 $98比較特色嘅一款炒麵混合燒汁同沙律醬 再加上香煎過嘅豚肉味道一流 而且食完都唔會感到好油膩🤍♡日式咖喱吉列豬扒飯 $78香濃咖喱汁配上炸得好香脆嘅豬扒蔬菜同薯仔粒都好好味 同埋令賣相加分🩵♡燒雞肉及燒雞軟骨 $36好特別有串燒可以食 都係即叫即整有好香嘅孜然味🥰♡雙色梳打 $48♡芒果乳酸沙冰 $58用象牌梳打水混合檸檬 飲到好爽🍋另外一杯好濃郁嘅芒果味不會過甜🥭
又去觀塘區覓食 發掘到一間新餐廳
坐得舒服而且味道都幾好
適合係附近嘅上班族一試🙌🏻

| 配有前菜同是日沙律、味增湯
˙

♡雙色梳打 $48
♡芒果乳酸沙冰 $58

用象牌梳打水混合檸檬 飲到好爽🍋
另外一杯好濃郁嘅芒果味不會過甜🥭

觀塘有好多樓上餐廳,又有西日式嘢食又有串燒就真係第一次見,佢呢度環境都坐得幾舒服,幾適合喺附近返工嘅人過嚟食晏晝或者晚飯都得🤗 今次過嚟試咗佢嘅晚餐,都幾豐富㗎,有是日沙律日式味增湯、主食同埋飲品🙌燒牛肋條串 🍢嚟到呢間串燒餐廳當然要試吓佢啲串燒,佢既燒牛肋條整得幾出色,調味好香口,仲有好多其他串燒選擇㗎🤩秘製日式燒汁豚肉炒麵 🍝估唔到呢度有我最鍾意嘅日式燒汁炒麵😛 好鍾意佢用嗰啲日式燒汁,豚肉幾好食,撈埋落啲炒麵度好有日本風味👏日式咖哩吉列豬扒飯 🍛咖喱飯就係另一個日本嘢食嘅特色,啲咖喱整得幾香口,豬扒都炸得好香脆,份量啱啱好👍爆打檸檬梳打 🍋 飲品都幾特色,最近都幾興爆打檸檬茶,而呢度就有爆打檸檬梳打,啱晒而家咁熱嘅天氣😎芒果乳酸沙冰 🥭 另外呢個乳酸沙冰都幾好飲,淨係用咗芒果乳酪整嘅,好香芒果味,亦都唔會太甜,好解渴😋

燒牛肋條串 🍢

秘製日式燒汁豚肉炒麵
日式咖哩吉列豬扒飯
爆打檸檬梳打
2024-07-08 66 views
食物方面:-明太子帶子意粉:有賣相,有味道!明太子整得好夠味😋意粉煙韌😋帶子大大粒,好正😆-燒雞薯條:燒雞幾滑,而且好入味😋😋薯條炸得剛剛好,個醬料都唔錯👍🏼-溏心蛋:雖然入面熟咗小小,但都好夠味😆服務方面:ok😆環境方面:ok😆性價比方面:ok😆如果覺得我寫既食評幫到你既話,記得follow,like,同埋share俾你身邊鍾意食好味嘢既朋友,感謝!😋😋😋😆😆😆
食物方面:

-溏心蛋:雖然入面熟咗小小,但都好夠味😆

服務方面:

環境方面:

性價比方面:

2024-07-01
$170 (Dinner)
1K
2024-07-06 49 views
呢間餐廳係食意粉,烏冬同串燒為主既日本菜餐廳有好似日本家居既設計同埋有d植物擺設環境好小康之家feel我地叫左個黑椒牛肉炒意粉,牛肉切片加埋廚師既獲氣,意粉比較煙韌。另外叫左一碟豚肉炒麵,呢個口感同視覺上好似食緊大阪燒甘,醬汁都係用左燒汁醬同沙律醬,麵身軟熟,仲有d蟹籽放面。飲品叫左杯加錢既菠蘿沙冰,wa,好大杯呀~入面仲有菠蘿果肉好fresh唔係淨係得冰,呢個真係唔錯。餐廳資料地址: 觀塘開源道54號豐利中心1樓104室
呢間餐廳係食意粉,烏冬同串燒為主既日本菜

餐廳資料
地址: 觀塘開源道54號豐利中心1樓104室
2024-07-03 39 views
觀塘工廈都好多美食,今日同朋友到觀塘豐利中心Cocoon日式餐廳食午餐。,餐廳環境闊落,地方乾淨企理,午市套餐好抵食,值得推介午市套餐包括沙律、主食、飲品新鮮爽口的沙律,配上胡麻醬,絕對是開胃菜日式日式咖哩吉列豬扒飯 $68吉列豬扒炸到剛剛好,外層香脆,肉層夠厚肉夠嫩,加上日式咖哩汁,微辣惹味,配白飯一流秘製日式燒豚肉炒麵 $98日式炒麵麵質彈牙,燒豚肉肉質夠腍,加上秘製日式醬味道香濃,增加味道層次感,確實不錯養生黑糖杞子茶黑糖杞子茶甜度剛剛好,好飲又健康凍咖啡咖啡有驚喜,味道濃郁,口感幼滑
餐廳環境闊落,地方乾淨企理,午市套餐好抵食,值得推介

午市套餐包括沙律、主食、飲品

新鮮爽口的沙律,配上胡麻醬,絕對是開胃菜

日式日式咖哩吉列豬扒飯 $68

秘製日式燒豚肉炒麵 $98

養生黑糖杞子茶
黑糖杞子茶甜度剛剛好,好飲又健康

凍咖啡
咖啡有驚喜,味道濃郁,口感幼滑

2024-06-20
Lunch
2024-06-29 66 views
位於觀塘工廈既多國菜Cafe,餐廳環境雅致舒適😆價錢實惠💰觀塘打工仔又多左一個食飯既選擇💁🏻‍♀️晚市套餐配有是日沙律🥗同飲品🍻特飲需額外加錢。🍴燒雞軟骨串($36)雞軟骨燒得幾香,軟骨有咬口👄🍴日式咖喱吉列豬扒飯($68)吉列豬扒薄薄一塊,炸得香脆唔油膩👌🏻日式咖喱甜甜地唔錯,幾送飯🍚另外亦有糖心蛋同大量嘅蔬菜🥦🧅營養更均衡~🍴秘製日式燒汁豚肉炒麵($98)豚肉薄片炒得幾香👅麵條幾煙韌,秘製燒汁味道濃郁,配埋沙律醬,甜甜鹹鹹,味道好夾,😋加上大量嘅蟹籽,口感更豐富👍🍴爆打檸檬梳打($38)酸酸地既檸檬🍋配上梳打,夠哂開胃解膩😆🍴芒果乳酪沙冰($48)沙冰超大杯,酸酸甜甜,芒果味突出🥭夏天飲透心涼。

晚市套餐配有是日沙律🥗同飲品🍻特飲需額外加錢。

🍴燒雞軟骨串($36)
雞軟骨燒得幾香,軟骨有咬口👄

🍴日式咖喱吉列豬扒飯($68)

🍴秘製日式燒汁豚肉炒麵($98)

🍴爆打檸檬梳打($38)
酸酸地既檸檬🍋配上梳打,夠哂開胃解膩😆

🍴芒果乳酪沙冰($48)
沙冰超大杯,酸酸甜甜,芒果味突出🥭夏天飲透心涼。

觀塘打工仔平日中午食咩好,今次放假又跟我一個觀塘通既朋友睇吓佢平時中午係人來人往既觀塘有咩選擇。📍觀塘 Cocoon我哋食左:🌟秘製日式燒汁豚肉炒麵💰98豚肉同三文魚子數量好多,鋪滿起成個碗。炒麵用燒汁調味,味道適中。🌟唐揚炸雞慢熬雞湯烏冬💰88最鍾意食唐揚雞,啖啖肉,個皮又唔會好厚粉。雞🐓湯烏冬清清地,最岩夏天悶熱嘅天氣。🍹紅棗杞子黑糖薑母茶x2紅棗數量好多,杞子可以明目,薑母茶好岩女仔飲,不過黑糖再多少少更岩我口味。前菜:沙律🥗總結:觀塘中午好多餐廳都大排長龍,要慢慢發掘一啲特色餐廳,Cocoon 係工廠大廈內,坐位寬敞舒服。10分滿分味道:7/10環境:7.5/10價格:7/10📍 Cocoon (觀塘)觀塘開源道54號豐利中心1樓104室

📍觀塘 Cocoon

10分滿分
味道:7/10
環境:7.5/10
價格:7/10

📍 Cocoon (觀塘)
觀塘開源道54號豐利中心1樓104室