2023-07-30 339 views
.🆕Cafe feat. @coftea.hk (大角咀).星期日嘅大角咀好多餐廳無開見到呢間全新 以白/綠為色調嘅Cafe有開.. 我哋 & 主子們表示歡喜🥹🥹🐶一探究竟😗.1.蟹膏蟹黃意大利粉 $168✅✅✅✅🈳.限量10份嘅Holiday Special(當時仲係.. 而家唔肯定可能大家要自己問問店家啦)價錢唔平但又唔算貴實際抵唔抵食就要睇味道啦😗😗.喂!ok!!好味嘅!蟹黃感好重.. 撈埋成個意粉你都會feel到平時蛋黃嘅各種顆粒感.. 口感係好creamy & 濃郁滿滿的蟹味...蟹肉碎但大大粒 彷彿好似蛋白碎咁嘅size.. 都啖啖肉..撈埋一齊對於「蟹控」我會覺得 你真係會覺得算抵quota🤣我麻麻意粉都會ok!.2.蜂蜜芥末烤雞漢堡配雙色薯條$98✅✅✅🆗🈳.漢堡漢堡今日係漢堡mood~但都想揀嗰無咁油膩嘅所以無咁炸款.. 揀咗呢款!.蜜糖芥末醬存在感好高..烤雞大大塊 但味道就唔算好出口感ok 但未去到超級juicy!整體味道稍微被醬汁蓋過..純粹會覺得雞香少啲.但整體配合包香 口感我都覺得係合格嘅.薯條部分加分有蕃薯條/薯條配搭滿足兩個胃口.齋講驚喜度 食物嘅部分我
🆕Cafe feat. @coftea.hk
(大角咀)
星期日嘅大角咀好多餐廳無開
一探究竟😗
1.蟹膏蟹黃意大利粉 $168
✅✅✅✅🈳
限量10份嘅Holiday Special
(當時仲係.. 而家唔肯定
可能大家要自己問問店家啦)
價錢唔平但又唔算貴
實際抵唔抵食就要睇味道啦
😗😗
喂!
ok!!好味嘅!
滿滿的蟹味..
撈埋一齊對於「蟹控」
我會覺得 你真係會覺得
算抵quota🤣
我麻麻意粉都會ok!
2.蜂蜜芥末烤雞漢堡配雙色薯條
✅✅✅🆗🈳
漢堡漢堡今日係漢堡mood~
但都想揀嗰無咁油膩嘅
所以無咁炸款.. 揀咗呢款!
蜜糖芥末醬存在感好高..
烤雞大大塊 但味道就唔算好出
口感ok 但未去到超級juicy!
整體味道稍微被醬汁蓋過..
純粹會覺得雞香少啲.
但整體配合包香 口感
我都覺得係合格嘅
薯條部分加分
有蕃薯條/薯條配搭
滿足兩個胃口
齋講驚喜度 食物嘅部分
我會比較推薦第一款!
漢堡嘅部分我覺得合格 但如果真係話好想食好爽皮嘅漢堡
我下次會期待試試邪惡啲嘅炸款!🤣
希望大家食得開心 & 放心 阿門

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness #calorieswithmic包點 #calorieswithmicdogfriendly #calorieswithmic西餐
2023-07-20 268 views
位於大角咀呢間近期頂左手全新開幕嘅咖啡店 純白色嘅外牆 推門入去 店內以湖水綠色做主調 有簡約嘅擺設~落地玻璃門設計 令採光十分足夠✨雖然空間唔大 但整體感覺好舒服 唔覺唔覺坐左整個下晝🥴餐廳好𝘗𝘦𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺如果帶寵物過嚟會安排返近門口嘅位置 老闆本身都好鍾意狗狗 熱情友善既招待好窩心呀🫶🫶💕食物方面種類選擇都多 老闆表示嚟緊仲會推出更多唔同嘅款式 店名叫𝘊𝘰𝘧𝘛𝘦𝘢 當然有𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦☕️+𝘛𝘦𝘢🍵 啦~除咗咖啡外 仲有特別嘅冷泡茶類架ᥫ᭡今次點左〰️๑蟹膏蟹肉意粉係老闆娘特別推介 之前要假日先可以𝘖𝘳𝘥𝘦𝘳 但由於好受歡迎嘅關係 之後都會加返喺餐牌 平日都有得食到🤩蟹膏醬汁非常濃郁掛哂汁係每條意粉 蟹肉份量都算多 食落有驚喜🤤🤤๑蜜糖芥末烤雞漢堡大大塊嘅烤雞 入面仲有菠蘿同埋蔬菜中和左漢堡嘅油膩感 加埋蜜糖芥末醬 好𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩 💯✨配搭埋番薯條仲有薯條 炸得好脆口 簡直食唔停口🤭๑ 𝘓𝘺𝘤𝘩𝘦𝘦 𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 𝘛𝘦𝘢 天氣咁熱 呢杯荔枝伯爵茶真係非常消暑解渴‼️淡淡既伯爵茶飲落去好香好清新 冇諗到加埋荔枝又會咁夾~๑ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦店員好有心拉花拉左狗狗既樣 真係忍唔住要影多

落地玻璃門設計 令採光十分足夠✨
雖然空間唔大 但整體感覺好舒服 唔覺唔覺坐左整個下晝🥴

ᥫ᭡

今次點左〰️

๑蟹膏蟹肉意粉

๑蜜糖芥末烤雞漢堡

๑ 𝘓𝘺𝘤𝘩𝘦𝘦 𝘌𝘢𝘳𝘭 𝘎𝘳𝘦𝘺 𝘛𝘦𝘢

๑ 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦
店員好有心拉花拉左狗狗既樣 真係忍唔住要影多幾張 超可愛🥴🤍🤍

ᥫ᭡
2023-07-17 155 views
大角咀新開小清新咖啡店,喺正匯豐銀行對面,好方便附近返工嘅人買啲小食同飲品。入面裝修簡潔清新,有一種舒適愜意的感覺。店內主調係淺綠和白色,配合簡約小飾品,營造出溫暖而富有自然氛圍的環境,係舒適放鬆的休憩場所。呢杯白桃烏龍茶飲落有一股清新的感覺。茶葉的香氣與新鮮的白桃味道相融合,口感柔和順滑,是消暑的好選擇。而且給人一種舒適和輕鬆的感覺,好適合我呢啲夜晚飲完咖啡會訓唔著嘅人。如果你鍾意簡約清新和輕鬆的氛圍,這家小清新咖啡店絕對值得一試。

2023-06-19
Type of Meal
Tea
2023-07-09 129 views
這家Cafe位於大角嘴的一條寧靜的街道上,它的裝潢簡約而現代化,氛圍非常舒適。店內有不同風格的桌椅,還有一個舒適的沙發區,可以選擇自己喜歡的座位。他們的咖啡豆品質非常不錯。我點了一杯Caramel latte 及Mocha,它非常順口,有濃郁的咖啡香味和奶泡的甜味,非常好喝。此外,他們還提供了多種不同口味的手沖咖啡,讓你可以品嘗到不同風味的咖啡。他們的墨西哥辣椒炸雞漢堡也非常美味,它的口感非常柔軟,搭配上一杯咖啡,真是一種完美的享受。店員非常友善和熱情,他們會為你介紹每款咖啡的特點,讓你更好地了解每一種咖啡的風味和韻味。總體而言,Coftea值得一去。無論是品質優良的咖啡還是美味的食品,還是舒適的環境和友善的服務,都會讓你享受一個愉快的時間。

2023-07-09
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
  • Mocha
2023-07-02 185 views
今日同河馬生去大角咀搵食。咁耐冇黎大角咀,原來新開左間cafe。外觀以白色為主調,同附近酒吧嘅工業風好唔同,呢份簡潔明淨吸引咗我地入去試試。一推門,映入眼簾係一個打咭位!綠白色既裝修,襯返四葉草主題🍀。老闆係一對後生仔女。問吓佢哋有啲乜嘢signature ,佢哋好熱情咁介紹。原來店名Coftea係Coffee+ Tea 咁解,所以佢地主打咖啡同特別嘅茶。於是我哋就叫咗Long Black 同Lychee Earl Grey tea。等緊佢哋嘅咖啡師沖調咖啡之際,老闆娘熱情咁攞放喺cashier 既test tube 比我聞。Test tube𥚃面係佢地店用既咖啡豆同茶葉。佢哋嘅Earl grey 同一般伯爵茶有啲唔同,有好香嘅果味。食物方面,老闆娘推介虎蝦松露意粉同埋burger 。本來老闆話炸雞burger好好味,但今晚我唔想食肉,所以叫咗墨西哥辣椒素牛burger。不專業咖啡試味員河馬太總認為,要試一間店嘅咖啡好唔好飲,就要試佢嘅熱咖啡。所以我專登叫咗熱Long Black 。我揀咗house blend 既咖啡豆,佢有好香既烘焙味,而且唔酸。Lychee Earl grey 好

一推門,映入眼簾係一個打咭位!
綠白色既裝修,襯返四葉草主題🍀。

Long  Black

Lychee Earl grey 好香,但覺得唔夠甜,同咗老闆娘講,佢提我地要攪勻杯特飲(因為我哋走飲筒),真係好瘀,好彩冇比佢哋笑
😅。如果下次飲,記得要攪勻先
🥹。
Iced Lychee   Earl  grey  tea

食物嚟到。

率先出場既係漢堡包。

一咬落去漢堡包皮好脆口,原來烘烤過,有啲驚喜。最令人驚艷係個墨西哥辣椒醬汁,好惹味;素牛就一如以往都係Impossible meat嗰種味道,不過個辣椒醬令到本來平凡嘅素牛加咗唔少分。
墨西哥辣椒素牛漢堡配雙色薯條

緊隨虎蝦黑松露意粉。

虎蝦熟嘅程度剛剛好,完全唔會over-cooked。咬開蝦殼,啲牛油味滲出來,真係好出色

黑松露童叟無欺,覺得佢真係落足料,好香。不過意粉份量真係好多,食食吓有啲漏,建議會加少少辣中和下漏嘅感覺。
牛油虎蝦黑松露意粉

今晚落雨人客唔多,老闆娘仲比我攞啲嘢食去打卡位影相,真係超好人。

遺憾嘅係今次食唔到限量嘅蟹肉蟹黃意粉。
老闆娘話遲啲會轉新Menu,希望有機會立入常規menu啦

2023-06-24
$150 (Dinner)
Long  Black
Iced Lychee   Earl  grey  tea