2023-02-07 200 views
放假瞓飽去嘆杯咖啡係我最enjoy嘅事之一!想去呢間久仰大名嘅Cohee好耐,期待值滿分,結果都無失望🤭今次試咗佢杯Latte,佢地嘅house blend 好nutty! 啱晒我口味🤎食物亦都唔馬虎,雖然晏晝去到得light meal,但簡單嘅沙律都夠新鮮、sourdough bread夠熱,鴨胸牛油果配柚子汁都好refreshing🤍食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
  • latte
2023-02-06 189 views
自從佢係粉嶺開左分店之後,就比較少黎呢邊,因為之前呢度係人龍店,有時等候既時間較耐就少左機會黎今日終於得閒過黎行下其實我覺得呢邊悠閒D有時過黎坐下都幾好本人必食既小龍蝦貝果,小龍蝦一如概往既好食,另外不得不講呢度既牛油果永遠都咁高質,值得一讚,另外包底可以簡酸種包或了貝果,我就覺得貝果比較夾味D今日仲食左個all day 呢度既煙三文魚比較厚身而且新鮮,另外炒雜菌都好夠味,不過我覺得個炒蛋就可以再濃味一點
今日終於得閒過黎行下
其實我覺得呢邊悠閒D有時過黎坐下都幾好

老遠來到元朗錦田,去到原本想吃的素食Cafe摸了門釘,只好沿路找找有甚麼早餐吃,終於在荒野間找到這間看起來環保不錯的咖啡店。小店佔兩個鋪位,兩邊都有位置可以坐,在錦田來說應該是很精美的咖啡店了。餐點以輕食為主,三文治可以揀酸種麵包或貝果,餡料有幾款蛋奶素選擇。蘑菇牛油果忌廉芝士貝果 HK$78元朗物價都咁高啊,貝果看起來沒甚麼精神,咬落口感亦一般。蘑菇偏油但沒甚麼味,整體感覺很一般。咖啡細細杯都正常味道啦。
蘑菇牛油果忌廉芝士貝果 HK$78
TakeAway
2022-12-22 312 views
今日同朋友嚟到隱世cafe食個brunch地點都幾夾攝,直接了當都係搭的士入搭的士出近$40一杯細細杯Expresso底,但咖啡好香又滑,配埋細細兜果仁Latte同flat white樣子同價錢都差不多小龍蝦沙律牛油果三文魚籽bagel龍蝦肉都爽口,佢埋三文魚籽食好有口感份量都多有埋沙律,價錢大概$100煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種包煙三文魚都有兩三塊酸種包唔會淋哂,煙三文魚同牛油果永遠都係絕配另外仲叫多個甜品抹茶果園,入面有抹茶麻糬鬆餅,抹茶蕨餅同埋抹茶年輪蛋糕印象中$70左右,麻糬煙煙韌韌打卡來講一流,但地點唔就腳,都係慕名而來
今日同朋友嚟到隱世cafe食個brunch
地點都幾夾攝,直接了當都係搭的士入搭的士出

Latte同flat white樣子同價錢都差不多

小龍蝦沙律牛油果三文魚籽bagel
龍蝦肉都爽口,佢埋三文魚籽食好有口感
份量都多有埋沙律,價錢大概$100

煙三文魚牛油果忌廉芝士酸種包
煙三文魚都有兩三塊
酸種包唔會淋哂,煙三文魚同牛油果永遠都係絕配

印象中$70左右,麻糬煙煙韌韌

打卡來講一流,但地點唔就腳,都係慕名而來
$150 (Tea)
約咗元朗嘅frd一起食飯,見到呢間店嘅裝修都幾靚,就約咗過嚟打下卡。本身係星期六,以為會有好多人需要排隊,所以12:00就到咗,好彩暫時未有人龍,好快就入座。因為係coffee studio,咁肯定要嚟杯咖啡先得☕️frd就揀咗Espresso Tonic🧊 我就揀咗Dirty🥛因為未食飯,所以就順便落埋嘢食。我哋一人叫咗一份雜菜沙律🥗一份係牛油果🥑煙三文魚🍣雜菜貝果🥯黑醋汁俾咗勁多牛油果,個貝果表皮酥脆,但入邊煙韌,擦上牛油果味道好夾。另外一份係帶子炒蛋🥚三文魚籽酸種包🍞芝麻醬俾咗兩大粒北海道帶子,炒蛋都好滑,好好食。雖然內部座位唔多,但都開闊,坐落好舒服,可以睇到街景,亦都可以見到咖啡師泡製咖啡,好愜意

因為係coffee studio,咁肯定要嚟杯咖啡先得☕️
frd就揀咗Espresso Tonic🧊
我就揀咗Dirty🥛

因為未食飯,所以就順便落埋嘢食。我哋一人叫咗一份雜菜沙律🥗

一份係牛油果🥑煙三文魚🍣雜菜貝果🥯黑醋汁

另外一份係帶子炒蛋🥚三文魚籽酸種包🍞芝麻醬
俾咗兩大粒北海道帶子,炒蛋都好滑,好好食。

2022-12-09 260 views
今日去錦上路探公司退休大狗狗個到既朋友仔推薦我地坐幾個站泥試下啲咖啡嘿嘿可惜我唔識飲只識聞😜Beagle 好好食其他都唔太驚喜亦冇想像中會出現既咖啡香啲坐位唔算太好坐但好在唔逼係一個可以閒聊既小地方如果有啲輕音樂會更好For 我為搵個地方吹下水食下野既人泥講算唔錯👍比外面既cafe呢到啲野單點都唔太貴架啦🤣性價比都ok期待咖啡豆出泥既效果可以驚艷我哈哈畢竟佢真係主打精品咖啡方面所以甜品同非咖啡類選擇都唔係太多
今日去錦上路探公司退休大狗狗

Green  tea  latte
脆脆蘋果蛋糕
2022-12-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$180 (Tea)
煙三文魚牛油果beagle
2022-11-23 283 views
今日買咗杯咖啡外賣拎走,當飲緊嘅時候發現原來個杯蓋未蓋實,喺杯蓋邊滲出嚟,搞到我成件白色衫都係咖啡,其實可唔可以細心小小,比多少少力按實個杯蓋,同埋確實好先比客呢?🤬🤬🤬🤬
2022-11-23
2022-11-15 209 views
️今日介紹一間我成日幫襯嘅咖啡店☕️位置比較偏僻,係錦田嘅一條小巷子入面,但相當有名氣,每逢假日都有一堆人排隊幫襯😂試過一次堂食,老實講咸點輕食同蛋糕甜品味道正常,唔算驚艷,但Cohee嘅飲品比較出色👍🏻 所以每次經過都忍唔到想幫襯😎今次介紹一杯我最鍾意嘅飲品,唔鐘意飲咖啡嘅朋友仔都岩飲🤣🍴 Earl grey chocolate $38 (Iced +$5)📝評分: 9/10Earl grey + chocolate依個組合係出面嘅coffee shop唔常見😊 聞落有好香嘅Earl grey味,入口先有Earl grey味然後有淡淡嘅朱古力湧出嚟,估唔到Earl grey 同朱古力可以夾得黎,兩隻味都好平均,值得推薦👍🏻不過假日去嘅關係,外賣一杯野飲等左20分鐘左右😅
今次介紹一杯我最鍾意嘅飲品,唔鐘意飲咖啡嘅朋友仔都岩飲🤣

📝評分: 9/10

不過假日去嘅關係,外賣一杯野飲等左20分鐘左右😅
宜家天氣稍微涼番d已經迫不及待同朋友去行山⛰️當日去左河背水塘行山,好易行好舒服,風景又靚😍行完之後就同坐的士(~$45)就由村口坐到位於錦田既Cafe《Cohee Studio》門口啦😘‣ 煙三文魚、牛油果、忌廉芝士配酸種麵包 ($98)煙三文魚同牛油果份量都幾多,配埋忌廉芝士都幾夾,整體黎講發揮正常~‣ 北海道帶子、三文魚籽、炒蛋、洋葱配Bagel ($98)呢份Bagel好豐富,炒蛋煮得幾滑,帶子都幾大粒,配埋Bagel食都幾飽肚🫶🏻‣ 小龍蝦沙律、牛油果、三文魚籽配酸種麵包 ($98)小龍蝦沙律食落幾開胃,而且有埋牛油果🥑同三文魚籽都好豐富,朋友覺得好好食,表示每次黎都食呢個❤️‣ Genmaicha Latte($38) / Hojicha Latte($38) / Earl Grey Chocolate ($38) 三個飲品既拉花都係超靚🤩味道方面,我最鍾意玄米茶Latte,平時好少見呢款特登叫黎試試,果然兩者真係幾夾好香❤️焙茶Latte都幾香,而伯爵茶朱古力同樣幾香伯爵茶味道,整體都唔錯👍🏻💭C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳位置唔係好多,當時2點幾去都差唔多坐滿🥲食物質素中上,反而飲

‣ 煙三文魚、牛油果、忌廉芝士配酸種麵包 ($98)

‣ 小龍蝦沙律、牛油果、三文魚籽配酸種麵包 ($98)

💭C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳位置唔係好多,當時2點幾去都差唔多坐滿🥲食物質素中上,反而飲品有驚喜😍地理位置位於錦田(最近既地鐵站係錦上路站),對於唔少朋友可能有d遠,建議去水塘行完山再過黎chill下,呢到不失為一個遠離繁囂既好地方

💰Total: $408 ($136/pp)
📍Cohee Studio|@coheehk
元朗錦田市街152號地舖 (到訪分店)
粉嶺馬會道302號地舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe
🚩更多同區餐廳 #foodstep_元朗

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
2022-10-14 366 views
星期六,日試過去,但次次都多人🤣🤣所以專登請假去食🤣🤣我大概1點半左右去到,好彩剛剛有人食完,有位三款唔同咖啡都好飲,仲買左佢地啲咖啡豆返屋企三款咖啡: caffe latte, espresso tonic, dirty三款包實左大美味,三款都超正三款包: 煙鴨胸牛油果柚子醬貝果,巴馬風乾火腿酸種包,北海道帶子三文魚子炒蛋洋蔥貝果甜品是不可缺少,甜度剛剛好,我平時好怕太甜甜品: 日式麻薯卷蛋糕(綠茶),紐約芝士
星期六,日試過去,但次次都多人🤣🤣所以專登請假去食🤣🤣

我大概1點半左右去到,好彩剛剛有人食完,有位

三款唔同咖啡都好飲,仲買左佢地啲咖啡豆返屋企

三款包實左大美味,三款都超正

甜品是不可缺少,甜度剛剛好,我平時好怕太甜

甜品: 日式麻薯卷蛋糕(綠茶),紐約芝士
  • 北海道帶子三文魚子炒蛋洋蔥貝果
2022-09-26 401 views
雖然有啲遠,不過都好值得去試下可以喺錦上路站搭巴士去又可以行10-15分鐘去CAFE環境寧靜,好適合同朋友坐低食嘢傾計☺️☺️🤎磨菇、牛油果、忌廉芝士貝果🍄BAGEL煙韌唔會太硬牛油果同磨菇份量都好多三樣材料夾埋又係無敵🤩🤩成個BAGLE都好好食👍🏻👍🏻👍🏻仲有少少沙律菜喺側邊🤎煙鴨胸、牛油果、柚子醬貝果🦆份量亦係好多煙鴨胸配柚子醬好FRESH三個配搭好夾好好味👍🏻👍🏻👍🏻🤎朱古力心太軟🍫切開真係有流心架而且仲好有朱古力味如果配返個雲呢拿雪糕中和下就更加好啦☺️☺️🤎EARL GREY CHOCOLATE🥤佢嘅野飲都係會有啲NUTS放喺旁邊飲幾啖食粒NUTS都不錯☺️☺️呢杯EARL GREY CHOCOLATE真係做到兩隻味都出到黎有好香嘅EARL GREY味再飲下又有朱古力味唔會有是但一樣味蓋過左好味好味🤩🤩🤩👍🏻👍🏻👍🏻🤎CAPPUCCINO☕️都係正常發揮有咖啡香味,都不錯不錯☺️☺️
雖然有啲遠,不過都好值得去試下
可以喺錦上路站搭巴士去
又可以行10-15分鐘去
CAFE環境寧靜,好適合同朋友坐低食嘢傾計☺️☺️

🤎磨菇、牛油果、忌廉芝士貝果🍄
BAGEL煙韌唔會太硬
牛油果同磨菇份量都好多
三樣材料夾埋又係無敵🤩🤩
成個BAGLE都好好食👍🏻👍🏻👍🏻
仲有少少沙律菜喺側邊

🤎煙鴨胸、牛油果、柚子醬貝果🦆
份量亦係好多

唔會有是但一樣味蓋過左
好味好味🤩🤩🤩👍🏻👍🏻👍🏻

🤎CAPPUCCINO☕️
都係正常發揮
有咖啡香味,都不錯不錯☺️☺️
  • Earl Grey Chocolate
2022-09-25 311 views
今日星期六特登黎到錦田依間遠離鬧市既cafe Cafe係分兩邊shop一邊落order落完單就過對面shop搵位坐,食物同飲品會有店員拎過黎俾你叫左Latte 同 Espresso SodaLatte係朋友orderEspresso Soda一般,不出色,有小小失望食物叫左貝果🥯同酸種包(煙鴨胸,牛油果)好足料,鴨胸同牛油果🥑份量算多不過Bagel有啲靭
今日星期六特登黎到錦田依間遠離鬧市既cafe
Cafe係分兩邊shop
一邊落order
落完單就過對面shop搵位坐,食物同飲品會有店員拎過黎俾你

叫左Latte 同 Espresso Soda
Latte係朋友order
Espresso Soda一般,不出色,有小小失望

食物叫左貝果🥯同酸種包(煙鴨胸,牛油果)
好足料,鴨胸同牛油果🥑份量算多

不過Bagel有啲靭
2022-09-22 294 views
今日入開錦田做野未夠鍾,係地圖搵間cafe坐吓。見到呢間評價都幾高吓 去試吓。Long black 唔酸易入口 唔錯Cappuccino 比埋杯express 試味。我飲到係果仁味帶酸。加鮮奶味道岩岩好。無苦味。好飲另外兩款甜品不差。可以再試性價比高。整體不錯👍👍👍
Long black 唔酸易入口 唔錯

另外兩款甜品不差。可以再試

性價比高。整體不錯👍👍👍

• Long Black
  • Cappuccino
2022-09-22 175 views
這間咖啡店喺網評都幾出名, 所以特登喺九龍揸車入嚟試下,店舖環境舒適, 但對我哋d九龍友嚟講位置有d難搵!咖啡真係唔錯, 點左兩杯手沖, 咖啡師手勢好好, 完全冇浪費咖啡豆(ethiopia-gebed)(mexico-santuario)
2022-09-12 331 views
有日放假同朋友來個元朗一天遊。第一站當然要搵嘢食先醫醫肚。我哋嚟到呢間cafe,好好彩平日無乜人唔使排隊之餘,仲可以慢慢坐嚟hea,慢慢食。我哋叫咗個北海道帶子蟹籽炒蛋拖鞋包、抹茶千層蛋糕同埋手沖咖啡。我鍾意飲手沖咖啡多啲,可以飲到咖啡豆嘅獨特味道,呢度手沖咖啡幾唔錯,同埋都幾多選擇畀你揀。比起咖啡呢度啲嘢食就中規中矩,呢個抹茶千層蛋糕都係正常水準。呢度勝在唔係好就腳,揸車去就方便啲,呃下自己當去旅行。