2009-10-17 23 views
唔敢話係全旺角最好味, 但係應該係全安全。星期五係come buy買了一杯珍珠奶茶, 珍珠外滑內軟, 第一啖飲杯茶感覺是: 「呀, 對了, 是這種味。」不是奶水, 雖然奶味仍然重過茶味。come buy 應該係全旺角賣外賣珍珠奶茶最大的一間鋪, 你可以見到佢後面有工具煮茶。而緊張飲, 貢tea 間鋪位都係無位煮茶, 要係d 樓上單位煮落黎, 中間transfer 過程可能不安全。所以我覺得comebuy 應該係全旺角最安全的一間鋪。
唔敢話係全旺角最好味, 但係應該係全安全。

2009-10-16
  • 珍珠奶茶
2009-10-09 15 views
一早已經係呢到見到話荃灣既COME BUY既珍珠奶茶好好飲. 但係無理由專登為左一杯珍珠奶茶走左去荃灣. 嗰日行街時居然比我係旺角街頭發現佢既身影, 不過可惜當日既Quota已爆, 今日再黎梗係要試下. 友人本來諗住幫襯番貢茶, 都比我夾硬拉住黎試.嗰日行過都無留意, come buy既舖頭面積比起其他嗰幾間都大好多. 雖然佢門面已經聚集左一大堆等飲品既人. 不過我哋心諗, 佢咁大間舖, 效率應該會比之前嗰d快d. 不過以我哋等候時間黎睇, 好似佢哋做野都唔effective, 分分鐘慢過嗰兩間豆腐"佣"咁細既舖頭.係等既時間, 佢有個電視仔會係到播佢哋既自我宣傳片, 係等候期間我都好無意思咁望住部電視. 睇左咁耐, 其中一個畫面我係比較有印象, 就係話佢哋係將杯飲品交到客人手上之前, 佢哋會用一塊唔記得有咩特別既布抺一抺飲品上面既水珠先會再交到客人手. 跟住我即刻望一望負責呢個任務既布, 唔知佢幾耐會換一次 or 洗一次呢?至於味道方面, 飲唔到有咩驚喜. 奶茶無咩特別, 不過d珍珠就整得幾甜. 而家珍珠奶茶大杯細杯都係同一個價錢, 變相比個藉口自己食多d~~~~

$12 (Other)
2009-09-29 6 views
由荃灣開分店來到旺角,當然要來試,旺角真的是各家台式飲品店的主要戰場,愈開愈多,競爭都愈來愈大,但站在買家的立場絕對是好事,可以一嘗各家不同的味道!最近我都試了不少,其中那間我算光顧得比較多了!今次就點了大大杯的焦糖咖啡,焦糖同咖啡的比例剛剛好,連平時都較少飲咖啡的人來說都十分喜歡!今次剛好買的時候客人較少,不需要等候太長時間!門面放了大電視一邊介紹該店的資料,站在旁邊等就自不然會看看,那個設計幾好!
最近我都試了不少,其中那間我算光顧得比較多了!

今次就點了大大杯的焦糖咖啡,焦糖同咖啡的比例剛剛好,
連平時都較少飲咖啡的人來說都十分喜歡!

今次剛好買的時候客人較少,不需要等候太長時間!
2009-09-22 10 views
18-09-09晚上經過, 跟友人幫襯了佢個鋪面好光猛, 個勢好勁, 裡面勁多人做野, 等拎飲野的人仲多, 但都算去得快我們叫了一杯3Q熱情果原來3Q是包括珍珠、耶果和唔知咩白色野好食!珍珠好咬口, 而且佢大大粒, 不錯~而佢個汁不會太甜覺得各方配合得很好~下次會再幫襯~
18-09-09

晚上經過, 跟友人幫襯了
我們叫了一杯3Q熱情果
原來3Q是包括珍珠、耶果和唔知咩白色野
好食!
珍珠好咬口, 而且佢大大粒, 不錯~
而佢個汁不會太甜
覺得各方配合得很好~
下次會再幫襯~
好飲!
2009-09-18
$12 (Last Night Supper)
好飲!
2009-09-22 3 views
見佢裝修得甘大間..又掛哂電視甘..好似几專業..又講到自己係世界性...試試佢..!!!!order左荔枝玉露..多冰到有d淡...但d味道清清地都唔錯既..~~~可以一試...!!service都ok ,,, 有個後生仔就好有heart甘做野..有前途!!!....
可以一試...!!
2009-09-21
無行旺角幾個月姐,,估唔到輪近掃街野食附近一帶多左8~10間台式飲料,,蜂擁而上!早幾日去左一次以為得掃街區多兩間新shop,,and呢間寫住亞洲第150分店,,想不到今日又見到賣墨魚對面又一間唔同名,,中間波鞋街附近打橫街又一間御x唔同名,,連去到先達側都有間又唔同名,,本身響來終於試新野既我,,想間間試一次,,但經過前排先試某間熱dog com後再今日試埋另一間綠色招牌後,,發現真係唔同班次..輕鬆同西(x)茶嬴成條街la!!當然我最想起係葵芳都有間茶x幾多度..若呢間來旺角都有得鬥堪,,_________________講返come buy,,,決定同佢講goodbye 差唔多字吧,,飲左兩次..上次葡萄柚蜜..覺得ok一般,,夠味既,,但飲落自然對比輕鬆個d班次..覺得唔同級數..一飲落口就知..今次仲衰,,叫北海道奶綠,,就係知北海道比較甜所以想試下..結果冰又覺多..料又唔覺夠足..真係10$都嫌多..講真間野人手多寡竟然同味道成反比..人地輕鬆空間細d,,人手小d,,西茶都係..但味道係夠既!呢度唔知係咪貪快..定培訓唔夠..真係難為隔離 山留x 做到8$杯都無人侯...
_________________

2009-09-18 17 views
今日行過come buy, 見唔多人排隊, 於是買杯珍珠奶茶飲, 一飲落去都算ok, 但又o唔算D乜野特別, 所以硬係唔明點解成日要排長龍買,或者香港人都係鐘意排隊雖然係就係又平又大杯,但論好味,我就覺得麻麻地,成杯野稀"郎郎",冇乜茶味,但好差咩,又末至於.我本人覺得都係生積X最好,之不過平敢多,又大杯敢多,張價就貨, 冇計,但又末至於排半粒鐘去買law如果有一間又平又好似生積X敢好飲就好lu....

如果有一間又平又好似生積X敢好飲就好lu....

稀"郎郎
稀"郎郎
2009-09-10 7 views
本來個fd諗住試貢茶~但太多人....輕鬆飲又係...前排見到新開左come buy~所以我就提意試下啦~一去到好多人~但staff都多~所以都唔會等好耐~優惠價$10一杯~我地要左少甜~ok唔太甜~我覺得茶味ok~但我個fd就覺得茶味冇其他店咁濃~平時我唔太like珍珠~~但呢間我就覺得好味wor~~好味還好味~~但好似多左d wor...我地見到佢大,細杯都係咁多珍珠~~細杯果d半杯都係~!!另外~d職員d服務真係.......好似得罪左佢咁...
本來個fd諗住試貢茶~但太多人....輕鬆飲又係...
前排見到新開左come buy~所以我就提意試下啦~

一去到好多人~但staff都多~所以都唔會等好耐~
優惠價$10一杯~我地要左少甜~
平時我唔太like珍珠~~但呢間我就覺得好味wor~~

另外~d職員d服務真係.......好似得罪左佢咁...
2009-09-06
2009-09-09 5 views
奶荼味道夠香濃, 有大小珍珠選擇飲品質素每次都一樣,例如甜味份量非常好~~~但係(荃灣店)店員態度非常差~~無禮貌.........
奶荼味道夠香濃, 有大小珍珠選擇
飲品質素每次都一樣,例如甜味份量非常好~~~

但係(荃灣店)店員態度非常差~~

無禮貌.........

2009-09-01 21 views
也看到食友在此餐廳的精彩食評,而在旺角大家又多一個選擇了,似乎台式飲料店在旺角真的是如雨後春筍,甚至是百花齊放的階段了,今天吃過晚飯,路經此地,見竟然不用排隊,一於就試試吧。和女友也決定試試最基本及其強力推介的產品,所以點了一杯珍珠奶茶及五星級巧克力,看看是怎麼樣的五星級。先來的是珍珠奶茶,其珍珠可選大珠或小珠,當然選了大珠,一來個人認為其口感較好,另外是小珠有噎死的危機,我真的不想英年早逝呢!也是慣性的點了少甜及少冰,喝下一口也真的是剛好夠甜,冰少但夠凍,但茶味極薄,也沒有奶帶來的香滑感,至於珍珠也都是挺有咬勁的,可是其內的甜度高了一點,個人喜歡低甜的珍珠,所以今天的珍珠奶茶,不是我杯茶呢!當冰水降渴吧。再來的五星級巧克力更加是惡夢的開始,點了少甜也是甜得很厲害,巧克力味近乎零,牛奶味又是近乎零,真的不知道誰弄得誰冇地方企了,所以這杯巧克力,我們喝不完,真可惜。近期天時暑熱,喝一杯凍茶確是妙,可惜要找上一杯好茶,也不是想像中易,心目中最好的還是頂茶,是我心目中云云台式飲品店中的龍頭,至於此品牌,真的一次就夠了。

Weekday的晚上不用排隊,一於就試試吧
每杯十二元算是抵
杯珍珠奶茶及五星級巧克力
點了少甜也是甜得很厲害的五星級巧克力
珍珠奶茶茶味極薄,也沒有奶帶來的香滑感
2009-08-27
$12 (Other)
Weekday的晚上不用排隊,一於就試試吧
每杯十二元算是抵
(Non-member)
2009-09-01 10 views
其實我覺得呢間COME BUY都唔係太差姐.又何必踩到咁盡呢.我個人覺得,呢間COME BUY飲品真的是太甜了一點.可能是本人不太愛甜的吧,但我覺得叫少甜真的可以接受!味道會變得剛剛好.要GA味道真係會出番黎.可以試下.
其實我覺得呢間COME BUY
都唔係太差姐.
又何必踩到咁盡呢.
我個人覺得,
呢間COME BUY飲品真的是太甜了一點.
可能是本人不太愛甜的吧,
但我覺得叫少甜真的可以接受!
味道會變得剛剛好.
要GA味道真係會出番黎.
可以試下.
2009-08-31 6 views
見佢珍珠奶茶 $8 咁抵...所以就試下....點知.....好無奈....完全無茶味...只得一d奶味....珍珠又"lum" 一d都唔"un" ................唔知飲緊乜.....勸大家如果飲過珍珠奶茶或其他台飲都唔好試佢.....原本抵飲都變唔抵!

勸大家如果飲過珍珠奶茶或其他台飲都唔好試佢.....

原本抵飲都變唔抵!
2009-08-30 8 views
後台強勁架comebuy係旺角開左分店,今日終於試到.我買左珍珠奶茶但飲完之後真係好失望一點茶味都冇同飲糖水無分別又要等好耐,店員態度惡劣,成個感覺好似去左街市買棻咁.....
一點茶味都冇同飲糖水無分別
2009-08-30 5 views
今日跟友人太渴, 在附近買了一杯700cc不夠飲, 決定來這兒試一試.老實說, 若然沒有$8 promotion我未必會試, 因為我相信台式珍珠奶茶家家也差不多, 只在乎甜度和珍珠口感上的分別, 但這兒500cc原價也要$12, 相比同行實在太貴了......叫了半糖少冰, 電腦單上什麼都沒有寫, around 12個no.等10分鐘.出來的奶茶夠濃味又不太甜, 珍珠口感也不錯, 對我來說很ok.不過當它變回原價, 我想我會回到自己買開的那一家.既然味道沒有差別, 那當然要為"十送一"努力吧~~

不過當它變回原價, 我想我會回到自己買開的那一家.
既然味道沒有差別, 那當然要為"十送一"努力吧~~
2009-08-30
2009-08-30 5 views
*先聲名這只是本人立場 不喜勿看*本人平常只是看食評,很少會真正去評價他人 (因為發覺太多 ' 做媒 ' 的食評 [ 如最底那篇 ] anyways... ) 我一個星期也會去一下旺角買點東西,話說我喝珍珠奶茶這類飲品已有8-9年,在香港由' 輕X飲' 開張後就幫下襯 ( 因當時沒有一家像樣的奶茶店,只可將就一下,最多過台灣時多喝幾杯 ),那已是1年多前。這年暑假奶茶店已開得過多,亦到了留強淘弱的地步。多年前因在台灣公作關係早已見識過Comebuy ,當時無論規模和口碑連 ' 50嵐 ' 和 ' 清心福全 ' 也不如,只屬2-3線罷了。事隔多年,在月頭已看到它會進駐旺角開設分店,剛巧今天經過,看到外觀比以前來說有進步 ( 有點以本傷人的感覺 ),以為內涵也有所改善。我就滿懷希望點了最basic既飲品 ' 珍珠奶茶' 一試便知龍與鳳嘛...可惜可惜....正如其他食評者所說,' 茶味不夠 ' ' 沒奶味 ' ' 珍珠沒入味(Q度也還可以)' ' 搖搖的次數不夠 ' 感覺好像 ' Happy Lexxx ' [ 沖好的奶茶 ] 一樣,一點也品嚐不到台灣風味!! 也不說甜與不甜,因
*先聲名這只是本人立場 不喜勿看*

事隔多年,在月頭已看到它會進駐旺角開設分店,剛巧今天經過,看到外觀比以前來說有進步 ( 有點以本傷人的感覺 ),以為內涵也有所改善。我就滿懷希望點了最basic既飲品 ' 珍珠奶茶' 一試便知龍與鳳嘛...可惜可惜....正如其他食評者所說,' 茶味不夠 ' ' 沒奶味 ' ' 珍珠沒入味(Q度也還可以)' ' 搖搖的次數不夠 ' 感覺好像 ' Happy Lexxx ' [ 沖好的奶茶 ] 一樣,一點也品嚐不到台灣風味!! 也不說甜與不甜,因這是個人喜好,唔通呢個社會商家只係得個殼?

速度還真的不錯,但得個快字,調製師的製品好有機會參差不齊 ( 見後面有幾個係調製師分別配合不同生產線 )。

現在為止只得 ' 貢x ' 和 ' 茶X 70C ' 值得購買之外,真的希望快點有一家真的用心既專賣店出現......看到其他商家糊亂參與奶茶行業,他們眼看這種生意火紅/有利可圖,然後就一知半解地開店,不知在那裡弄點下等貨就掛著羊頭' 台灣奶茶 ' 賣狗肉 ' 國產$10幾蚊不知名的化學調味粉和人造色素果汁 ' 真的愚不可及,弄到好地地的一種飲品在市場上供過於求,令消費者失去對 ' 台灣茶 ' 的信心,失去這種其實很好喝的飲品生存機會,就好像5-6年前一樣。

越講越激動,不知不覺打了這麼長,總之就是希望有心發揚這行業的人真的用心去做,唔該d傻仔/佬唔識唔明唔叻無心的就唔好亂叉隻腳入去,真係好無腦和無知。

2009-08-30
$18 (Other)