2021-07-15
點樣食推介✨💛良心隱世cafe💛💛上環黃店💛Common Ground 地址:上環城皇街19號地舖🍖Housemade Lemon Tart $42 (8.5/10) 🌟好味道🌟檸檬撻聽上去冇咩特別,打開openrice更加見唔到有佢嘅review🤣,但天氣太熱搞到我都係想食d fruity d嘅cake😂,上碟後完全同我幻想中嘅唔同,我以為會有一pat cream係面,點知佢係有層又薄又脆嘅焦糖係上面😍,睇上去已經勁吸引!切開佢同Crème Brûlée賣相差唔多,點知食落都係差唔多!除左食到面頭香脆嘅焦糖外,裏面嘅餡係勁有蛋香,同埋混入左d檸檬香味,仲有d鬆化嘅撻皮俾你咬下🤣,第一次食咁嘅味道嘅lemon tart,好有驚喜👍🏻,連麻麻地甜品嘅男朋友都話好食,下次黎會再嗌👍🏻🍖White Lemonade $46 (7.5/10)天氣太熱超想飲soda,但見唔到menu有就唯有嗌lemonade,點知原來依杯野店家係有落soda溝檸檬汁😍,飲完個人即刻復活左🥳,好refreshing!🍖HK Honey Americano $50 (7.7/10)唔飲咖啡嘅我比男朋友逼我飲左一啖,
💛良心隱世cafe💛
💛上環黃店💛
Common Ground
地址:上環城皇街19號地舖
🍖White Lemonade $46 (7.5/10)
唔飲咖啡嘅我比男朋友逼我飲左一啖,加左蜂蜜嘅咖啡係更加香甜,比平時d咖啡好飲🤣,令我諗起蜜處理嘅咖啡豆(扮曬識咁其實淨係飲過一啖),好似差唔多味,當然新鮮蜂蜜會爽d🤣🤣,依杯americano都可以一試
回頭指數: 🍧🍧🍧🍧 (滿分:🍧🍧🍧🍧🍧)
好坐指數: 🧎🏻♀🧎🏻♀️🧎🏻♀️️🧎🏻♀️(滿分:🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️🧎🏻♀️)
依間小店好鬼chill,完全任你坐,又唔好好多人🤣 不過要享受佢嘅美好係要付出d代價,個代價就係要行好多層樓梯先上到黎🤢,小店位於上環山上,座落係PMQ上面,腳瓜力少d都上唔黎,建議大家係中環搭扶手電梯跟住行過黎就會輕鬆好多🤣