2022-01-30 3045 views
Cova 地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G315號舖好食嘅蛋糕通常都唔會只係買一次,今日我要同大家介紹Cova嘅Mango Cream Dome Cake 🥭 $384 入面由三層法式海綿蛋糕造成,內面夾有幼滑忌廉cream同芒果粒,真係好好食,蛋糕食落口口感濕潤有層次,唔會太甜太膩,而且芒果粒好清爽好香,真係好好好正呀,一定會一食難忘。#nicefoodie尖沙咀
Cova

#nicefoodie尖沙咀

2021-12-01 3878 views
食物其實尚可,但不要對服務有任何期望。我站在一旁等待侍應set枱,帶枱男侍應帶一位男客人進去,説了句「唔該,唔好阻住。」我無言,其實説一句「唔該借一借」便可,不是人類的基本禮儀嗎?然後整間餐廳只有女侍應在周圍走,男侍應都百無聊賴,到我差不多吃完,才看見兩位男侍應已經開始工作了一會兒。送餐的女侍應也不遑多讓,送麵包來的時候沒有送上牛油,送意大利麵的時候沒有送上餐具。最後當然我叫了一開始的男侍應幫我留意一下有沒有窗邊位的人離開,也是沒有理會過。如此垃圾的Cova我還是第一次見,如想食Cova還是去其他分店吧。
食物其實尚可,但不要對服務有任何期望。

今日約埋閏蜜一齊去海港城COVA ,悠悠閒閒食個下午茶,自我陶醉做一陣貴婦😁。·.以金色手飾盒盛載的茶點,有5款咸點+4款甜點,本來以為會唔夠飽,原來都飽肚架:..龍蝦蜜瓜薄脆鵝肝慕絲撻迷你和牛三文治:食完呢件飽左一半蘆荀青瓜小點: 太淡味,唔識欣賞😆紅菜頭醃三文魚.迷你牛油蛋糕:非常的一般鮮果撻 迷你意式芝士甜品杯 鬆餅 ..其實無論咸點或甜點,味道或賣相都只是一般般,不是太出色,不過可以隔著紗窗簾,一邊望住海邊日落🌄一邊同朋友吹水渡過寧靜下午,還是不錯的享受😎
龍蝦蜜瓜薄脆
鵝肝慕絲撻
迷你和牛三文治:食完呢件飽左一半
蘆荀青瓜小點: 太淡味,唔識欣賞😆
紅菜頭醃三文魚
迷你牛油蛋糕:非常的一般
鮮果撻
迷你意式芝士甜品
鬆餅
High  tea  set
2021-11-15 2626 views
想食COVA啲下午茶好耐啦,之前食過佢地招牌芒果蛋糕同朱古力蛋糕,勁好味,當然特別期待COVA啲貴婦下午茶啦。哩個下午茶好靚,喺一個珠寶盒更,上層有提拉米蘇杯,COVA黑巧克力片,芒果撻,藍莓撻,雜莓撻同牛油蛋糕。下層有鵝肝撻,龍蝦脆脆,青瓜卷,三文魚同和牛三明治,額外搭配左2件司康。睇到啲甜品已經感覺怪怪地,好似好求其更,比左牛油蛋糕同黑巧克力片,仲比左3件水果撻。提拉米蘇杯喺好味,但是其他就真喺普通LOL。咸點三文魚唔錯,三文魚好新鮮,調味好有特色,可惜只得一件。和牛三明治已經凍左,食完麻麻地。其他都好普通,已經冇咩印象。可能喺期望太高,食完反而覺得普通,588啲價格唔算平,應該都有其他更好啲選擇。
2021-07-08
$300 (Tea)
2021-11-05 8624 views
為了慶祝朋友生日,我預訂了這裡下午茶時段的座位,雖然不是我第一次光顧這家餐廳,但仍然十分期待。 它優雅的裝修十分吸引,營造舒適的感覺。下午茶餐的餐牌已清楚列出各款食物的名稱,我們幾乎不作任何考慮便點了二人下午茶套餐($528及加一服務費)。 服務員先送來餐飲,我們分別點了Royal Blend及Ceylon Orange Pekoe。有別於數年前,這裡是給予茶葉以及隔茶葉渣的篩子,現在變成了茶包,感覺好像格調降低了。Royal Blend茶味比較清淡,好像幾乎沒有味道。Ceylon Orange Pekoe橙味芳香,很有清新的感覺。 接著,店員送來整套甜點,用一個像寶盒的器具盛載,外型高貴。 打開寶盒,所有茶點一覽無遺,外型精緻,意態迷人。 但我們先品嚐放在寶盒外的鬆餅,因為它們剛剛烘焙好,這時把它們吃掉才是最高享受。鬆餅牛油味香濃,鬆化可口,塗上軟滑的奶油,慢慢地溶化。自家製果醬亦有清新的香氣,芳香而令人提神。 這時候,服務員路過,提一提我們可以先吃迷你和牛三文治,趁熱會更加好吃。暖暖的和牛的確入口融化,三文治麵包烘過,亦吸收了和牛的肉汁。 接著,我們逐一試以下鹹

接著,店員送來整套甜點,用一個像寶盒的器具盛載,外型高貴。

打開寶盒,所有茶點一覽無遺,外型精緻,意態迷人。

接著,我們逐一試以下鹹甜點。

龍蝦蜜瓜薄脆

龍蝦爽口,它的鹹味和蜜瓜的清甜互相交融,是很好的配搭,天衣無縫,是不錯的享受。

鵝肝慕絲撻

鵝肝打成慕絲再填在撻上,鵝肝慕絲這種食法還是第一次,鵝肝的精華全濃縮在慕絲裡,但略為過鹹。

紅菜頭醃三文魚

三文魚味道相當濃郁,入口感覺嫰滑,油香動人。紅菜頭的酸甜味恰到好處。

蘆筍青瓜小點

新鮮的素菜小食,勝在夠清新,吃完一輪鹹點後清清味蕾。

迷你牛油蛋糕

牛油味濃郁,但除此之外沒有甚麼特別。

鮮果撻

水果夠新鮮及多汁,果撻最美味的部分是它的吉士,軟滑細嫰,甜美迷人。

迷你意式芝士甜品

最後這個tiramisu甜品,有陣陣咖啡香,內裡慕絲的口感滑不溜口,質素極高,使人回味。

總結來說,這是不錯的用餐體驗,食物賣相和味道亦令我們滿意。服務親切貼心,最印象心刻是一位男侍應幫我們拍照時,先為我們把食物和餐具擺放得整齊,再把我手機的功能轉為人像模式,這點值得一讚。
2021-10-23
$290 (Tea)
Celebration
Birthday
2021-10-25 2399 views
Bread 🍞 not warm enough, crisps more flaky than crispy, not a good start Antipasti platter - good spread but average nondescript tasteChilli seafood linguine- white wine base is less flavourful, good for those who prefer a lighter taste. To me, it is slightly too bland. Think it is due to the sauce base being a little too watery, if they could somehow thicken the sauce base making it more starchy it could certainly add more flavour as the sauce would stick more to the pasta(unless if the sauce b

Chilli seafood linguine- white wine base is less flavourful, good for those who prefer a lighter taste. To me, it is slightly too bland. Think it is due to the sauce base being a little too watery, if they could somehow thicken the sauce base making it more starchy it could certainly add more flavour as the sauce would stick more to the pasta(unless if the sauce base is meant to be watery). Seafood is cooked well not overdone and retains the juiciness

Coffee - good enough but served with cold milk
hmm...

Decor - yellow color theme with wood combination gives a warm feeling
. The background noise of people chatting around is certainly not too pleasant particularly if you are looking to have a quiet relaxing lunch
. It could be due to the poor sound absorbing effects of the surrounding walls. There is no music to offset that

There is no "habourcity" paper folder to place your face mask! Many restaurants have that, wonder why there is none here? But they do provide ample napkins and wet paper towels, maybe that's why!
Antipasti  platter
Chilli  seafood  linguine
2021-10-25
$330 (Lunch)
Dining Offer
Coupon
2021-09-28 1953 views
Cova呢間舖頭最出名一定係意大利芝士蛋糕,由於太吸引啦照樣買來試吓,真係好靚呀,攞嚟影相一流。蛋糕有三層,意大利慕絲、咖啡味蛋糕、曲奇餅底。每樣都好吸引,好有層次。濃厚朱古力,配上意大利的可可粉,朱古力味香濃🤗味道唔會太甜,蛋糕面層鋪滿可可粉,味道濃郁不覺甜膩。感覺有少少似royce生朱古力,好香濃幼滑,喺口入邊溶化,底層係香脆可口的朱古力曲奇餅底。個蛋糕好濃味,可以切開好多個人分享。出奇地個蛋糕唔太甜,所以食多幾件都冇問題。

2021-09-27 1970 views
之前食過這品牌的朱古力覺得唔錯,所以一直好想試吓這間餐廳,今日終於約到有興趣的朋友一齊午餐😊叫咗兩個 lunch special 一齊分享👇🏽點餐後,就送上幾款餐包,餐包暖暖地,內裡很軟熟。蘑菇湯飲到新鮮蘑菇味,唔會好鹹,似有幾種菇類打出嚟,好creamy😺意式精選頭盤幾大碟,有好多款式(火腿、煙三文魚、水果、芝士、沙律菜⋯⋯),每款都好食,好新鮮👍🏻慢煮芥末籽豬柳配焗薯$348慢煮豬柳雖然好厚身,但肉質都唔會鞋口,表面個汁甜甜地,同豬幾配;細細的焗薯好味😋慢煮羊肉醬薄荷鮮製寬帶麵$288一上枱聞到好香,第一次食到羊肉慢煮碎上做汁,味道和口感都唔錯;食得出手製闊麵,口感彈牙🤩杯咖啡落咗奶都飲到好濃咖啡香味,跟餐有這質素唔錯👍🏻環境和座位都幾舒適,服務態度非常好,見你食完一樣先上另一樣,唔會急住上菜,好似迫你快啲走咁👏🏼👏🏼👏🏼
叫咗兩個 lunch special 一齊分享👇🏽

點餐後,就送上幾款餐包,餐包暖暖地,內裡很軟熟。

慢煮芥末籽豬柳配焗薯$348

慢煮羊肉醬薄荷鮮製寬帶麵$288

杯咖啡落咗奶都飲到好濃咖啡香味,跟餐有這質素唔錯👍🏻
2021-08-19
$350 (Lunch)
2021-09-27 1614 views
中秋做節,同屋企人嚟咗呢間分店食Dinner,order咗5個set ,再 a la carte main course,每份set dinner都有Appetizer,Soup,Main Course,Dessert and Drink,Appetizer有3款選擇(Salad or seafood or Parma Ham),Soup+$58轉龍蝦湯😋😋,龍蝦肉都幾大舊,有口感,主菜食咗個焗白鱈魚,配咗個蒜香牛油檸檬汁,簡直係一絕👍👍超好味,另外都試咗烤春雞,雞肉出奇地滑👍👍,牛扒要咗Ribeye,另散點咗一份西冷,甜品有藍莓 cheese cake,栗子蛋糕及心太軟 ,侍應仲送咗月餅比我地,全程服務都好好,係很愉快嘅一個用餐經驗。
2021-09-21
$800 (Dinner)
2021-09-10 1432 views
品味茶之味 午餐午市套餐包茶咖啡 主食一款 龍蝦忌廉湯一碗龍蝦忌廉湯,入口鮮香濃郁順滑,食到幾粒蝦肉 湯面上仲有3粒麵包脆脆 鮮蝦意粉 紅蝦一隻,鮮甜大隻 意粉無汁,用湯煮到入曬味 意粉條仍然彈牙Cova Ristorante & Caffe尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G315號舖消費$250評分 7/10
品味茶之味 午餐
午市套餐包茶咖啡 主食一款 龍蝦忌廉湯一碗
Cova Ristorante & Caffe
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G315號舖
消費$250
評分 7/10
2021-09-08 1187 views
因為cova可以用海港城coupon,屋企人依排好鍾意用黎買cova蛋糕返屋企食,仲要差唔多次次都係依款🤣好彩蛋糕幾好食 食極都唔厭🥳“MANGO CREAM CAKE MIMOSA AL MANGO”蛋糕由3層海綿蛋糕整成最外層嘅海綿整得好細😍配埋cream 蛋糕好鬆軟食多都唔會覺得滯
因為cova可以用海港城coupon,
屋企人依排好鍾意用黎買cova蛋糕返屋企食,
仲要差唔多次次都係依款🤣
好彩蛋糕幾好食 食極都唔厭🥳

蛋糕由3層海綿蛋糕整成
最外層嘅海綿整得好細😍
配埋cream 蛋糕好鬆軟
食多都唔會覺得滯
2021-09-06 1670 views
多次購買cova 蛋糕之前試過Choco mousse, tiramisu, 芒果蛋糕今次朋友生日就揀左紅莓蛋糕酸酸甜甜好好味佢既cream唔太味,好岩得同朋友既口味係我首選嘅蛋糕品牌
多次購買cova 蛋糕
今次朋友生日就揀左紅莓蛋糕
酸酸甜甜好好味
佢既cream唔太味,好岩得同朋友既口味
係我首選嘅蛋糕品牌
TakeAway
2021-08-17 2477 views
有朋友比左cova coupon ,所以揀左cova 食生日飯慶祝。我地四個人叫左三個set ,但係都夠食。坐底會比兩籃包同牛油。首先晚餐佢個set會有一個前菜,一個主菜,一個湯,餐茶,甜品就要再加錢啦,但係因為生日嘅關係我一早已經喺佢隔離Cova餅店買咗個生日蛋糕,所以就無加錢食佢嘅甜品。1⃣️美國安格斯肉眼$568呢個就幾好食嘅加左個side dish叫左🍄磨菇,$68就非常一般😑2⃣️櫻桃蕃茄🍅龍蝦🦞意粉🍝(半隻)$468 但係我覺得非常之唔抵囉,意粉好少,龍蝦又係好小,係細碟,但係$468真係誇張😰3⃣️香烤原隻燒春雞蘆筍$368–蘆筍得一條😬隻春雞都燒得幾靚。4⃣️湯⋯⋯無乜味,似冇落鹽,自己再落D鹽。5⃣️頭盆如果選青口要加$28,入面有青口,蜆肉。另外有兩款係,水牛芝士或者巴拿馬火腿蜜瓜總括黎講味道一般可以,原價$1650,我最後用左5張coupon 減左$500、埋單$1150。如果無coupon就唔抵
1⃣️美國安格斯肉眼$568
4⃣️湯⋯⋯無乜味,似冇落鹽,自己再落D鹽。
5⃣️頭盆如果選青口要加$28,入面有青口,蜆肉。
另外有兩款係,水牛芝士或者
巴拿馬火腿蜜瓜

2021-08-16
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Coupon
2021-08-12 2115 views
來Cova食午餐,會開心成個下午,因為環境丶服務同食物都係高質。11:00來到餐廳,我坐一個幽靜的角落,待應還為我介紹和推介午餐。先到的頭盤,包括沙律丶醃紅椒芝士丶帕馬火腿加蜜瓜加兩款cold cut,加上堙三文魚,簡單多樣食材又高質,現在更不用自己去夾,可以無限order還可以自選配搭不用浪費食材,食得舒適又衞生。隨頭盤會捧上四款包點,但為避浪費,通常我只要求要留下最鬆化也是最肥的兩款-扭扭條和方塊酥。今次主菜要了個蘆筍蕃紅花意大利飯配帕馬芝士,清清地唔算膩,份量對女士嚟講頗多咗少少。最後一定要推介這杯「covacinno」,是這裡的特色飲品,朱古力+咖啡,上面還有whipped cream和開心果碎,好治癒的配搭。環境10/10服務9.5/10食物10/10衞生9.5/10回頭率10/10

環境10/10
服務9.5/10
食物10/10
衞生9.5/10
回頭率10/10
2021-08-10
$290 (Lunch)
2021-07-26 2146 views
✨Mango Cream Dome Cake芒果甜 忌廉幼滑 海綿蛋糕鬆軟✨Choco Mousse朱古力味濃 慕絲密度高偏厚身口感軟滑 唔太甜✨Mango Napoleon, gelato千層酥略嫌焗得唔夠香脆 芒果酸開心果雪糕 開心果味香濃 口感軟滑 都溶得幾快✨Cova Covaccino咖啡味濃 面層有開心味碎同忌廉 令層次更豐富✨Cova Cioccolata Calda朱古力味濃郁 順滑總結:食物飲品都唔錯環境可以 擺枱都幾密 感覺有d迫 但都幾好坐服務唔錯 有需要嘅時候店員都幾主動幫忙價錢見仁見智 以餐廳定位計係合理但如果你覺得百幾蚊淨係食件蛋糕唔值得嘅話就偏貴
✨Mango Cream Dome Cake
芒果甜 忌廉幼滑 海綿蛋糕鬆軟

✨Choco Mousse
朱古力味濃 慕絲密度高偏厚身
口感軟滑 唔太甜

✨Mango Napoleon, gelato
千層酥略嫌焗得唔夠香脆 芒果酸
開心果雪糕 開心果味香濃 口感軟滑 都溶得幾快