2022-11-20 337 views
應𠄘咗今日黎食個 pancake … 要守承諾,所以今日我又跑過嚟食早餐。🏃‍♀️黎到見到d xmas 裝飾。。。好開心,我最愛既聖誕🎅🏻⋯⋯好有氣氛~個pancake 無令我失望,一放低已經聞到好香,菠菜腸仔好夾。。。飲埋杯 咖啡。。正呀!或者下次再試個甜既pancake ~ 真係好鍾意呢間餐廳,食物好味,d staff 又nice…. 我會再黎。。😁

2022-11-17 108 views
星期日晨早跑步黎食個早餐 🏃‍♀️What a GOOD morning I had ;)今次係第二次食。。-次比-次好味~Unexpected 咁好味。。個包好食到唔知點形容又健康又好味。。正!!我要再跑黎食pancake ⋯其他各式各類早餐。。期待。。等我!😋
星期日晨早跑步黎食個早餐 🏃‍♀️
What a GOOD morning I had ;)

今次係第二次食。。-次比-次好味~
Unexpected 咁好味。。
個包好食到唔知點形容
又健康又好味。。正!!

2022-11-15 236 views
💁‍♀️💁‍♂️21/9/2022(Wed), Breakfast🍽難得今日同A先生都同公司請左假🤩🤩~見朝早有d時間~就揸車過黎cill住hea住食個醒神早餐先❤我地order左:🔆Cozy All Day Breakfast 🥙$138全日早餐煙三文魚/炒蛋/香草肉腸/煙肉/大啡菇/茄汁豆/沙律菜/農夫包大堆頭既All Day Breakfast岩晒A先生呢啲有選擇困難症,樣樣都想食少少既人。味道方面都係正正常常,值得一提係香草腸煎得外皮香脆,連埋煙肉都唔會煎到好油,另外個包亦烘得外脆內軟,唔錯。🔆Double Smoked Salmon Avocado Egg Royale 🐟🍳$98雙重煙三文魚牛油果賓尼迪蛋賓尼迪蛋個荷蘭汁唔會好膩,配合埋牛油果醬,食落都好清新。🔆Passionfruit Elderflower Spritzer 🍹$56熱情果/接骨木花/梳打味道偏酸,熱情果味比較重一d,入口清爽,岩晒熱焫焫既夏天飲。🔆Belgian Chocolate唔會太甜~味道岩岩好👍

難得今日同A先生都同公司請左假🤩🤩~

我地order左:
🔆Cozy All Day Breakfast 🥙$138
全日早餐
雙重煙三文魚牛油果賓尼迪蛋
賓尼迪蛋個荷蘭汁唔會好膩,配合埋牛油果醬,食落都好清新。
熱情果/接骨木花/梳打
🔆Belgian Chocolate
唔會太甜~味道岩岩好👍
2022-09-21
$150 (Breakfast)
2022-11-03 251 views
第一次來時那杯紫薯latte的拉花不知道是否我坐樓上的關係,拉花沒有了,第二次我坐樓下再飲,拉花很美讓我有再三來的意欲,可是,今次來到的是我真的不識欣賞的拉花,另外,點了Tiramisu也完全只是甜膩的忌廉蛋糕,沒有軟滑口感更加沒有丁點咖啡酒味道,似乎對不起它的售價,此店已在我的喜愛清單剔除了。
Tiramisu
2022-11-01 204 views
Cozy有三間分店,呢間喺西貢,高二層,裝修靚有啲feel,但二樓蚊蟲好多,有隻大青蜓添!嘢食嚟講,非常普通,咖啡都很一般。*B & T 番茄煙肉蛋 $78偽北非焗蛋?番茄醬汁好濃稠,有好多煙肉碎。中間有一隻溫泉蛋,再鋪上一層芝士。其實溫泉蛋唔係好夾。麵包烘熱咗,但唔夠香,而且有啲乾。Pan-fried Halibut 香煎比目魚 $128$128嚟講份量好少,魚塊細,配菜少。比目魚雖然煎到香脆,但好腥。非常唔建議!Carbonara bucatini 卡邦尼飲管粉 $98飲管粉係中空意粉,可以索汁,但現實係冇嘅,而且煮得過腍。表面有一片巴馬臣芝士脆脆,但冇芝士鹹香味,同溫泉蛋一齊撈意粉食,兩者都唔夾。卡邦尼汁好濃,但食到最後太杰,好張口。Blood Orange Cold Brew Tonic 血橙冷萃咖啡湯力 $58血橙微甜微酸,咖啡味唔夠重唔夠香。Flat White 白咖啡 $42咖啡味淡,奶味太重,很一般。
B & T 番茄煙肉蛋 $78
B  &  T

Pan-fried Halibut 香煎比目魚 $128
Pan-fried Halibut

Carbonara bucatini 卡邦尼飲管粉 $98
Carbonara bucatini

血橙微甜微酸,咖啡味唔夠重唔夠香。
Blood Orange Cold Brew Tonic

Flat White 白咖啡 $42
咖啡味淡,奶味太重,很一般。
Flat white
2022-10-23
$130 (Lunch)
📍 Cozy Coffee (西貢)西貢普通道72-74號地下及1樓哩間Cafe喺荃灣同大圍都有分店,今日黎到西貢試一試佢~有得揀bar檯或者普通檯,仲有bar檯係對住出面街景,想chill chill嘅可以揀佢,但今日準備大風我都係坐返入面喇🤣🤣Bucatini with Tiger prawn Mentaiko Sauce 虎蝦明太子醬吸管麵 ($138)哩款pasta係西貢分店嘅Special menu,但係佢實物同menu上嘅圖片都⋯⋯有少少出入🤣兩隻虎蝦好新鮮,一切開個頭已經有好多膏流出黎,超香口😍😍個汁好creamy,不過有少少creamy過頭,食到一半已經有啲滯,最後冇食曬🥲初嘗吸管粉,不過淋咗少少,唔係好食得出佢中間係通窿🤔Mocha (套餐只需加 $8 )轉咗skimmed milk脫脂奶,朱古力味同咖啡味balance到,不錯~😌如果黎到西貢,想搵間可以坐得舒舒服服嘅cafe chill下,佢都係一個不錯嘅選擇啊😚😚
📍 Cozy Coffee (西貢)
西貢普通道72-74號地下及1樓

兩隻虎蝦好新鮮,一切開個頭已經有好多膏流出黎,超香口😍😍
初嘗吸管粉,不過淋咗少少,唔係好食得出佢中間係通窿🤔

Mocha (套餐只需加 $8 )

2022-10-30 125 views
平日有假期,緊係出去玩啦~🥳 平日去西貢就冇咁多人👍係度同朋友吹水👭chill 下 都係個好地方🤩 環境裝修得好舒適 😆 整體食物賣相幾好📸但質素比較普通Carbonara 💲98最頂層有一大塊芝士🧀 下面有溜心蛋,整體個醬既層次都幾豐富,而且意粉仲好掛汁👍🤤 Egg Benedict Double💲98 Smoked Salmon Avocado Egg Benedict 班尼迪蛋做到溜心既效果👍😍😍個醬都正正常常👍唯獨個包🥯有改善空間🤔 硬落唔夠煙韌🤔而煙三魚份量啱啱好👌但唔算好新鮮😅 而牛油果既份量唔太足夠😅同埋只係醬黎🤨Chedder Fried Chicken Burger 💲108份量都幾大😍 炸雞同薯條都炸得好脆👍食落既炸雞唔太乾身,可以接受既🤔 Mocha 💲8 (set)睇相覺得佢幾吸引,但面層既朱古力粉唔夠多,鋪唔曬🤔飲落味道偏啖🤏 Purple sweet potato latte 💲16 (set)拉花拉得幾靚😍 而且依款相對較少見🤏 飲落好香紫薯味,整體唔會太甜👌 Hojicha Latte 💲16 (set)焙茶味都幾突出👍飲落相對食物更加有驚喜👍

Carbonara 💲98

Egg Benedict Double💲98

Mocha 💲8 (set)

Hojicha Latte 💲16 (set)
焙茶味都幾突出👍飲落相對食物更加有驚喜👍

2022-10-05 241 views
主要有burger食所以再次幫襯Burger水準keep到炸薯條今次有些似剛剛炸起有些就放凍左叫左跟餐凍啡解渴呀今次臨last order前去食有些趕職員服務有禮
主要有burger食所以再次幫襯
職員服務有禮
2022-10-03
Type of Meal
Dinner
今日來到西貢,因為我地一行10幾個人,搵地方都有D困難,好彩我地時間尚早,可以搵到有位既餐廳。我地來到 COZY COFFEE,環境是不錯,而且食物有不同選擇,不過當然咖啡是吸引我的。我叫左卡邦尼意粉,其他人叫了 ALL DAY 、BENEDICT、仲有小食,大部份都讚不錯的,我個卡邦尼上面介有一塊餅,因為好香好脆,所以呀囡大愛呀。而我最後就點了 EXPRESSO TONIC。好有咖啡味,而且因為太熱了,所以就真係好正。其實本身都好想試下 TIRAMISU,不過...佢有質素保證既,由於我住得遠,所以我就無得外賣了。唯有下次食啦。 因為位置對正大馬路,而且地方大、環境舒適,真係值得一試既。
我個卡邦尼上面介有一塊餅,因為好香好脆,所以呀囡大愛呀。

因為位置對正大馬路,而且地方大、環境舒適,真係值得一試既。
2022-09-05
$150 (Lunch)
  • TIRAMISU
平時好少自己去食野,但係因為有個突如其來既假期,所以就決定自己去食下野,放鬆下。🔹B & T (跟蘋果汁) $78我無影到Menu,而張收據淨係寫B&T,我都唔係好記得依個野食個名係咩。佢面頭係一D芝士同蛋,底下有D蕃茄煙肉醬咁,有小小似肉醬意粉。同埋有三件包仔,如果就咁食D醬會覺得好酸同好漏,但係三件包仔又唔夠點曬D醬,所以點曬D包仔之後,再食多少少D蕃茄醬,淨左小小真係酸到食唔落。🔸是日甜品 – 焙茶蛋糕 $28今日既甜品係我好中意既焙茶味,食落去都食到淡淡既焙茶味,不過應該係焙茶芝士蛋糕,我覺得加埋芝士味好似無咁好味咁,但係可能只係我本身唔太好芝士蛋糕,所以中意食焙茶既朋友仔都可以一試。-但整體黎講,雖然個SET配蘋果汁,但係價錢都係偏貴左D。今次只係食左一樣野食,但係我覺得太酸,唔太好食。

🔹B & T (跟蘋果汁) $78

🔸是日甜品 – 焙茶蛋糕 $28

2022-09-16 156 views
Cozy coffee早前入西貢船p,見到一間cafe好多人排隊,船p後見人流減少左,就決定一嚐有何特別。入到餐廳,環境簡直打卡一流,好多文青打卡位可以比我地影相!而見坐位亦都好鬆動!炸雞翼/咸蛋黃香蔥蛋黃醬不得不讚賞個蛋黃醬,同炸雞翼好夾,完全唔覺得熱氣之餘,忍唔住狂食,呢個雞翼做餐前小食一流!卡邦尼飲管粉從來都未食過飲管粉,原來係空心意粉,感覺同一般意粉差不多,但口感都算特別,面頭海量既芝士,岩晒芝士控既我,而且十分creamy,食到停唔到口。炸魚薯條彩用幼身薯條,份量亦唔少,不過炸粉有點厚,如果無咁厚既話就會好食d,不整整體都唔錯!
Cozy coffee

炸雞翼/咸蛋黃香蔥蛋黃醬

卡邦尼飲管粉

炸魚薯條
2022-08-13 351 views
呢排出海遊船河去得多 所以成日去西貢搵食😂呢間咖啡店門面裝修幾乾淨企理 有少少文青感覺 有時仲多人到要排隊入去架🙈安格斯雙層芝士漢堡 賣相真係一般普通食落更加普通🙈🙈 雖然漢堡包都有牛肉味 但唔會好難忘好好食 $128蚊呢個價錢我覺得 唔值得😿叫咗漢堡包套餐加八蚊有杯牛奶咖啡我諗呢杯咖啡係最正常😂 不過不失另外叫咗份朱古力心太軟 外面層蛋糕有啲乾 😅不過切開都有流心嘅 朱古力都唔會太甜 天氣熱雪糕溶得太快所以急急咁食🤭 呢個甜品68蚊都ok總括而言 如果見到排曬隊嘅話就唔會特登入嚟食🙈🙈
呢排出海遊船河去得多 所以成日去西貢搵食😂
安格斯雙層芝士漢堡 賣相真係一般普通
叫咗漢堡包套餐加八蚊有杯牛奶咖啡
我諗呢杯咖啡係最正常😂 不過不失

總括而言 如果見到排曬隊嘅話就唔會特登入嚟食🙈🙈
2022-07-31 332 views
天氣炎熱,去沙灘前諗住飲杯凍啡chill下。印象中Cozy coffee都多人去咪諗住試下,見到Menu杯Mocha好似好靚,鋪滿朱古力粉,雖然hkd52唔算平,但都試下啦。點知一嚟到…杯野既色已經唔對路,一搞就見到所有朱古力醬都沉晒底,諗住搞下就會溶啦,一試成口都係好稀既啡加水加朱古力醬…諗住問下店員係咪正常啦,佢一口答我Mocha係咁架啦。。。當我完全無飲過Mocha…服務麻麻地,加上食物連最基本既咖啡都咁難飲,我唔會再嚟,亦唔建議人去試。

Ice  Mocha
2022-07-23
2022-06-27 489 views
作為一個西貢街坊,只想說對Cozy非常失望。由Cozy裝修到開業,街坊引頸以待,大家都為它的裝修所吸引,期待前去光顧。疫情前,大家都經常幫襯,評價也不俗,侍應們也緊張顧客的感受,會徵詢我們的意見。近一年,餐牌更新了,食物的質素和服務卻下降了。今天中午叫了一客雞漢堡,雞肉只有鹹味,是非常的鹹,沒有其他的味道。薯條是乾身的,有點難入口。最令人失望是一杯咖啡,這杯咖啡質素十分差,可以說是西貢咖啡店中最劣質的。這個價錢,這個質素,實在難以令人接受。走入店中,店員招呼我坐下,告訴我枱號,因為近一年顧客需要到櫃檯自助點餐。由於天氣太熱,座位前開了大窗,所以餐廳像沒有冷氣一樣。我想要一點水,店員手指一指,示意我自己招呼自己,老實講我明白咖啡店主張自助服務,我一般也欣然接受,但看到一店員在冷氣最涼的角落睡覺,令我即使汗流浹背也不好意思坐在那裏,而另一店員也沒事幹在跟收銀的在閒聊,店舖另一邊箱約有6位客人,沒有人需要服務,一切看在眼裏,這「自助服務」令我不好受,這不是西貢餐廳一貫的作風。眼看這境況,嘴裏嘗著劣質的食物,我想說,我明白為什麼其他咖啡店常常座無虛席,而Cozy平日卻空空如也,只能在假日靠遊客

眼看這境況,嘴裏嘗著劣質的食物,我想說,我明白為什麼其他咖啡店常常座無虛席,而Cozy平日卻空空如也,只能在假日靠遊客生存。

我懇切希望貴公司能派員到場檢討,改善食物質素、員工服務態度,否則白白浪費了那吸引的裝修。
2022-06-27
$120 (Lunch)
2022-06-03 414 views
行完山又係西貢搵野食Egg Benedict Smoked Salmon avocado double size自選賓尼迪蛋🥑🍳Scallop & crabmeat gnocchi帶子蟹肉意式薯丸🍝Coffee cured salmon bagel煙三文魚貝果🥯Hazelnut latte☕️Iced MochaCappuccino
行完山又係西貢搵野食
Egg Benedict