2016-07-23
由上環地鐵站行上去文娛中心途中比我發現左呢間新開張無幾耐既日本魚生刺身小店,炎炎夏日真係岩晒我胃口。店子唔大,但仍然有位既,但最後我決定外賣去探班,同朋友分享美食。佢地有壽司散叫、壽司set、丼set等,選擇很多,但我最後點左 兩個丼拎走~ 店主細心提醒海膽類最好唔好外帶,其他魚生刺身都最後盡快食。《蟹膏三色丼 $88》入面包括有 松叶蟹膏、三文魚、甜蝦。我係第一次食松叶蟹膏,原來係黑色既~~~ 第一口已經好香濃,拌飯食一流;三文魚色澤新鮮、入口有脂香;甜蝦色澤通透,入口鮮甜,新鮮既!《九州丼 $65》入面包括有 稀靈魚、鯛魚、吞拿魚。鮮黃色既係稀靈魚,咬落爽口,魚肉位置濃魚味;鯛魚比較淡口,清甜既味道,連飯點上小小日本豉油調味味道唔錯;吞拿魚肉厚鮮甜,完全無起筋,肉質鮮紅夠新鮮~**所以丼都配有湯水,今日我就有豆腐紅蘿蔔湯~完全無味精、無加水沖淡,好夠味。連湯都唔會馬夫,小店既用心值得支持!
入面包括有 松叶蟹膏、三文魚、甜蝦。我係第一次食松叶蟹膏,原來係黑色既~~~ 第一口已經好香濃,拌飯食一流;三文魚色澤新鮮、入口有脂香;甜蝦色澤通透,入口鮮甜,新鮮既! 《九州丼 $65》
入面包括有 稀靈魚、鯛魚、吞拿魚。鮮黃色既係稀靈魚,咬落爽口,魚肉位置濃魚味;鯛魚比較淡口,清甜既味道,連飯點上小小日本豉油調味味道唔錯;吞拿魚肉厚鮮甜,完全無起筋,肉質鮮紅夠新鮮~ **所以丼都配有湯水,今日我就有豆腐紅蘿蔔湯~完全無味精、無加水沖淡,好夠味。連湯都唔會馬夫,小店既用心值得支持!