2024-02-11 124 views
今晚去食日式燒肉, 烤肉店位於葵芳好爵中心, 門口是多款嘅日式卡通公仔, 一人一烤爐嘅設計, 烤肉套餐好多選擇, 價錢也很大眾化。我哋都係烤肉控, 點咗幾款烤肉套餐。牛胸腹牛小排, 牛胸腹牛板腱, 豚五花和特上骨附牛肋肉套餐, 一於燒肉吃一番。豚五花厚切好有質感, 油脂豐富, 鮮軟香滑嘅口感, 點少少醬汁已經好惹味。特上骨附牛肋肉口感嫩滑又有豐富嘅油脂, 尤其骨邊肉味更濃郁。牛胸腹肉質鮮味帶油香, 焦脆的筋肉好有嚼口, 吃起來更有焦香味。牛小排肉質鮮嫩有油花, 柔軟又多汁, 香氣撲鼻。牛板腱肉質相對實感, 冇咁多油脂, 吃起來最有嚼口。跟餐有香軟嘅白飯, 前菜和麵豉湯, 還有啲免費優惠, 揀咗多春魚, 烤得好香脆, 魚肉鮮甜幼滑, 連魚骨都食得, 啲魚春仲卜卜脆好香口。一邊食烤肉, 一邊飲冰凍汽水, 真係相當滿足。

牛小排肉質鮮嫩有油花, 柔軟又多汁, 香氣撲鼻。
牛板腱肉質相對實感, 冇咁多油脂, 吃起來最有嚼口。

一邊食烤肉, 一邊飲冰凍汽水, 真係相當滿足。

2024-02-05 123 views
很久之前吃過一次,當時只有烤肉,現在多了選擇,有火鍋啊~可以乾濕兩吃,哈哈。雖說60分鐘用餐時間,但可能因為我和朋友晚了點來,時間到了,店員都沒趕我們走,安排了卡位給我們坐,座位挺舒適。自助qr code下單,點了很多肉肉,有牛小排,牛板腱,牛胸膜,厚切豬五花。火鍋就點了鰹魚昆布清湯,有很多菜和烏冬,火鍋的肉也可用作燒肉,當中的牛小排非常讚。點了一杯手打檸檬茶,都挺大杯,夠解渴。朋友點了1隻日本生雞蛋,沾肉更滑嫰。豚五花套餐有白飯和麵豉湯,是日前菜是中沙律。另外單點了牛油野菌一份,廣島蠔一份,用鍚紙兜在爐上燒,非常過癮。
2024-02-03 191 views
買左葵芳燒肉一番既美國牛胸腹/ 精選豚五花肉套餐追加50g燒肉 配飲品既餐飲券, $48都唔預好好食同好多份量,不過之前食過燒肉一番係ok所以買左店依然好日系,有宮崎俊既無臉人又有龍猫,環境幾光猛唔太迫,店員又幾有禮貌。可惜明明係美國牛胸腹卻超級多肥膏,朋友話見到話唔開胃。我都覺得肥得太離譜要燒到變好似牛肉乾甘先勉強入到口,其實瑋片肉最多食到1/4,仲要冇咩牛味,要靠點醬汁先叫有味。唔明其實做特價都係想賣下廣告、宣傳下?提供甘既質素,咪即係自已拆自己招牌?

要靠點醬汁先叫有味。

gh3285scdj 贊同,平就真係未見過咁平,但係難食就真係未見過有咁難食
2024-03-09
2024-01-16 199 views
近葵芳地鐵站商場上一層就見到呢間燒肉,午餐時間人流好多,學生佔大多數!

燒肉有多款套餐,基本款有牛、雞、豚肉,另外仲可以追加蔬菜、海鮮,另外仲有超大杯梳打特飲!今次揀咗牛胸腹及牛舌套餐,牛胸腹油脂豐富,食落幾嫩口。牛舌雖然細塊啲,不過都係多汁又嫩口。另外再嗌多個雞腿肉及豚五花套餐,豚肉都幾大塊,而且爐夠猛迫出好多油,食豚肉都減低到罪惡感。後尾追加翠玉瓜、扇貝、吉列蠔,扇貝幾大粒又幾鮮味。蠔正正常常,炸得幾乾身,有蠔味;其實呢到小食都唔錯,我有次黎都係叫勁多小食!印象中第一次黎呢間,個夾好難拎同要好用力夾,今次輕鬆好多。燒網已經無咁輕,記得第一次黎好容易夾起個網令到d肉走位,今次完全無事發生!

2024-01-07 122 views
呢間野食過幾次 本身都覺得幾抵食但經歷今次之後真係唔會再去個店員好似輸左好多錢甘 西口西面個爐入面D積油完全冇清過 一路燒一路係甘彈下面D積油 彈到手都紅埋餐枱上面既醬料全部都係油同個店員講 唔好意思 可唔可以幫我換一換 佢發曬脾氣好大力甘擺落張枱度其實加加埋埋同燒肉Like差唔多價 下次真係唔會再去 。太受氣了
呢間野食過幾次 本身都覺得幾抵食
餐枱上面既醬料全部都係油
同個店員講 唔好意思 可唔可以幫我換一換
佢發曬脾氣好大力甘擺落張枱度
其實加加埋埋同燒肉Like差唔多價
下次真係唔會再去 。太受氣了
2024-01-01 91 views
葵青區嘅朋友介紹咗燒燒肉一番,話呢度食嘅燒肉平靚正,於是就嚟試吓。喺好爵中心搭完扶手電梯就見到一家大細好開心咁影緊相,原來店舖裝修設計都幾有特色,門外有個大公仔放咗喺度可以影相,未食見到都開心!點咗一個大阪城二人前套餐套餐食物豐富,包括牛小排、牛板腱、牛油金菇、芝麻雞翼,芝士年糕,日本卵中汁燒牛肉丼飯/鰹魚湯烏冬、前菜,麵豉湯厚切嘅牛小排,油花分佈平均,自己燒可以更改容易控制熟成度,而我最鍾意五成熟,油香四溢牛味香口濃郁,每一啖都充滿肉汁。另外熱食方面嘅芝麻雞翼以及芝士年糕一上枱時熱 焫焫,雞翼不單止有肉汁,外層雞皮燒得香脆!芝士年糕呈拉絲狀,芝士香濃加上年糕麻薯質地,煙韌又好食。燒牛肉丼飯亦非常推介!飯粒每粒分明有米,蛋黃配上牛肉汁更加香、滑、濃,而上面的牛肉生熟度剛剛好,平日不喜歡吃飯的我,原本只打算食一口當試味,最終忍唔到吃了一半!最後食埋個雪糕,大滿足!

點咗一個大阪城二人前套餐

最後食埋個雪糕,大滿足!

2023-12-27
Type of Meal
Dinner
2023-12-31 65 views
很久沒見到衡衡,今日約了衡衡爸爸短聚一番。燒肉一番可以一邊燒,一邊聊天。地方寬敞,地鐵站一出商場再上電梯就是,地點易找。人均消費$250左右。雞腿肉套餐(雞腿肉300g)肉質嫩滑,略加燒汁,已經夠味。特尚牛肋肉套餐(骨付牛肋肉300g)連骨的牛肌肉,厚度約1厘米左右,煎燒到8-9分狀態,已經聞到香噴噴。生熟程度跟自己喜歡去燒。麵豉湯不會太咸,味道得宜。是日前菜是中華沙律。飲品: 手打百香果檸檬茶,手打檸檬茶,一不杯的,很解渴。日式年糕一磚磚的外形,燒過後,膨脹起來,口感軟糯有彈性,煙靭有咬口。迷你鰹魚湯烏冬迷你汁燒牛肉當飯烏冬和牛肉飯份量好多。鰹魚湯做湯底,清淡健康。牛肉切成薄片,醬汁惹味。扇貝多春魚原隻原條燒,稍加醬油已經鮮味可口。珍寶蟹柳一整條燒,不一會兒就可以食 。牛油金菇牛油加金菇,一滴水都不加,燒完香氣撲鼻。一口甜薯外表微脆感,內裡軟甜糯感。黑白配相色雪糕球朱古力雪糕杯

雞腿肉套餐(雞腿肉300g)
肉質嫩滑,略加燒汁,已經夠味。

特尚牛肋肉套餐(骨付牛肋肉300g)

麵豉湯不會太咸,味道得宜。

是日前菜是中華沙律。

飲品: 手打百香果檸檬茶,手打檸檬茶,一不杯的,很解渴。

日式年糕

迷你鰹魚湯烏冬
迷你汁燒牛肉當飯

扇貝
多春魚
原隻原條燒,稍加醬油已經鮮味可口。

珍寶蟹柳
一整條燒,不一會兒就可以食 。

牛油金菇
牛油加金菇,一滴水都不加,燒完香氣撲鼻。

一口甜薯
外表微脆感,內裡軟甜糯感。

黑白配相色雪糕球
朱古力雪糕杯
2023-12-15
Waiting Time
4 Minutes (Dine In)
$250 (Lunch)
2023-12-30 35 views
嚟到呢間燒肉鋪,真係滿足到我啲味蕾!一開始食咗個龍蝦尾,外皮烤得啱啱好,入口即刻嚟個「噴香」,係咁樣帶出咗龍蝦嗰種淡淡嘅海鮮鮮味,真係正到飛起!跟住試嘅扇貝,豪邁兼且飽滿,蒜蓉牛油嘅香氣令人「喉吓一聲」。再食牛舌芯,吓!咬落去真係得嗰種「彈牙」感覺,冇得輸嘅好滋味。唔可以唔提牛小排,厚厚舊吃落去又嫩又直情係「犀利」!牛板腱呢款截然唔同,腍滑入味,慢慢嚼,越嚼越有牛味,正喎!樣樣都好食得滯,仲有特製嘅紫菜珍珠飯,扒兩口,即刻有種「心滿意足」嘅感覺。最後嗰啖芝士年糕走甜路,松軟而貫徹芝士嘅香濃,可以話係「完美收官」!總括嚟講,呢度嘅燒肉定係一個「掂晒」嘅選擇。🥩👍🤤
2023-12-29 57 views
來到葵芳葵涌廣場逛小店,當然要光顧附近燒肉店-《燒肉一番》啦,日式燒肉特別受年青人學生哥歡迎。店內環境寬敞,主要有卡位,也有一些靠牆位置,一個人也可浪漫一番。前菜-中華沙律,泡菜~紫菜飯鋪滿紫菜,仲有少少醬油特別美味。五色胡椒牛舌片~香蔥薑汁牛五花~芝士七味豚肉燒~追加咗個牛小排~牛胸腹&牛板腱套餐~ 加咗個雞腿肉,雞髀夠嫩滑,味道醃得啱啱好;特飲(半價)手打荔枝檸檬茶~手打蜜桃檸檬茶~試咗少少海鮮,大大隻廣島蠔~蒜蓉扇貝特別香~沖繩風豚肉腸~雞軟骨串&雞腎串~ 跟餐加甜品,黑白配雙色雪糕球~
前菜-中華沙律,泡菜~
紫菜飯鋪滿紫菜,仲有少少醬油特別美味。
五色胡椒牛舌片~
香蔥薑汁牛五花~
芝士七味豚肉燒~
追加咗個牛小排~
牛胸腹&牛板腱套餐~
加咗個雞腿肉,雞髀夠嫩滑,味道醃得啱啱好;
特飲(半價)手打荔枝檸檬茶~
手打蜜桃檸檬茶~
試咗少少海鮮,大大隻廣島蠔~
蒜蓉扇貝特別香~
沖繩風豚肉腸~
雞軟骨串&雞腎串~
跟餐加甜品,黑白配雙色雪糕球~
2023-12-29
Type of Meal
Lunch
2023-12-28 89 views
初初開業真係好好食CP值又高,無去一段時間昨天再去,已經面目全非😢牛肉肉質麻麻,已經不如以前好,一張枱兩個櫃桶,只有其中一格是有筷子匙羹,不方便!蒜蓉汁、胡麻醬收起曬不再每枱供應,要自己行出去攞一小碟回座,又一不方便!侍應不斷上錯食物、漏食物,要不停找侍應追問!更嬲的是:我們追加了一個牛五花、一個牛胸腹,上碟望到兩碟一模一樣的!於是我們追問侍應到底哪碟是牛五花哪碟是牛胸腹,他們指住兩碟一模一樣的牛肉說一碟是牛五花,一碟是牛胸腹🤷‍♀️當我傻的嗎?
燒肉一番
2023-12-25 29 views
今日去食咗個平民燒肉,款式選擇唔算多但勝在抵食一入門口就有隻龍貓歡迎仲有無面男打卡📸◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸🏯大板城二人前配有是日前菜 (中華沙律)、麵豉湯、紫菜飯(有飯素少少咸)、迷你鰹魚湯烏冬↛ 肉類 ↚▸ 厚切豚五花 有點肥有少少臭豬味,無提供✂️被逼成大塊夾住咬😂▸ 牛小排 多汁筋較多▸ 牛板腱 前後追點了2次,蒲切牛味挺濃脂肪少肉質嫩↛ 其他 ↚▸ 牛油金菇 ▸ 芝腕雞翼▸ 芝士年糕 烤至少脆軟糯又爆芝↛ 甜品 ↚▸ 雲呢拿雪糕杯▸ 沖繩海鹽雪糕杯 ↛ 飲品 ↚沒有少冰或少甜選擇▸ 手打蜜桃檸檬茶▸ 手打百香果檸檬茶 另外散叫:▸ 翠肉瓜▸ 牛油野菌▸ 牛胸腹 油脂多食落好香▸ 扇貝 幾鮮不腥肉質較實▸ 日式年糕‼️強烈推薦‼️燒時睇住中間漲起,食落係厚切大塊飯焦🤤配甜甜煉奶正!
今日去食咗個平民燒肉,款式選擇唔算多但勝在抵食
一入門口就有隻龍貓歡迎仲有無面男打卡📸

▸ 牛油野菌
▸ 牛胸腹 油脂多食落好香
▸ 扇貝 幾鮮不腥肉質較實
▸ 日式年糕‼️強烈推薦‼️
燒時睇住中間漲起,食落係厚切大塊飯焦🤤配甜甜煉奶正!
2023-12-24 1264 views
呢間燒肉店價錢好親民,抵食之外份量又多,套餐嘅燒肉份量都好多下。餐廳內嘅裝修係用咗日式風格,入到店內仲見到大大隻龍貓同無面男,可以同佢哋打卡影靚相添有好多款套餐選擇,燒肉可選100g或200g。叫咗份 [ 豚五花套餐 $79 ] 有200g豚五花,份量多到好滿足,豚五花脂肪含量較多,肉質彈牙爽口,燒嘅時候燒到邊位都酥脆口感,50g嘅雞腿肉,份量都有成隻雞腿咁大,肉質嫩滑好味;套餐內仲有麵豉湯及是日前菜 - 中華沙律,另外將原本嘅珍珠米飯 +$8就可以升級 [ 紫菜飯 ] 最鍾意就係滿滿紫菜當然要叫埋飲品,飲品都好抵飲,大大杯嘅 [ 清新青檸梳打 +$21 ],除咗飲品之外,仲要叫埋飯後甜品 [ 黑白配雙色雪糕球 +$16 ] 雪糕香滑又唔會太甜另一份係 [ 豚五花&雞腿肉套餐 $88 ]套餐內有雞腿肉及200g豚五花,+$10升級為 [ 迷你鰹魚湯烏冬 ] 份量都好大碗下,套餐跟埋好大杯麵豉湯,加 [ 日式年糕一本 ] 食落軟糯煙韌,點埋個煉奶一齊食更佳,唔揀是日前菜,可以 +$5 揀 [ 泡菜 ]手打檸檬茶係近期人氣飲品,食燒肉叫番杯 [ 手打百香果檸檬茶 +$19 ] 就啱哂啦!飯

手打檸檬茶係近期人氣飲品,食燒肉叫番杯 [ 手打百香果檸檬茶 +$19 ] 就啱哂啦!飯後甜品就叫咗 [ 珍寶雪山牛角包 +$24 ] 有酥脆牛角包、雪糕泡芙、星星穀物、雲尼拿雪糕及朱古力醬,食完超滿足

另外追加咗一份海鮮 + 三份蔬菜類,必叫 [ 扇貝2本 $69 ] 好大隻,口感鮮滑爽嫩,厚肉又肥美,加埋蒜蓉及牛油一齊燒,味道更鮮甜,[ 牛油金菇菜 $20 ]、[ 牛油野菌 $20 ]、[ 冬菇4本 $20 ] 新鮮好味
2023-12-17
$200 (Lunch)
2023-12-11 896 views
【葵青區】【燒肉一番】嚟到葵芳,講到食嘢好多時都係諗緊新都會廣場同埋葵涌廣場,我自己都係會咁樣諗。做咗 foodie 之後就冇咁膚淺,不但去吓唔同嘅屋邨搵嘢食,今次就連地鐵站旁邊嘅細商場都唔放過。呢餐我就喺好爵中心食,好易去架咋。地鐵站出去上扶手電梯就見到呢間「燒肉一番」,都係而家開始流行嘅日式一人燒肉。入到去都係用 QR Code 落單,我叫咗個 $108 嘅「一番燒肉拼盤套餐」,主食有「一番燒肉」,即係牛胸腹、豚五花、雞腿肉,加埋 150g。我仲加 $15 要「生卵紫菜珍珠飯」,而套餐仲有「麵豉湯」同是日前菜「中華沙律」,仲送多份 50g 嘅「牛五花」添。個套餐嘅食物質素唔算突出,冇乜感覺。嘢飲方面我加 $19 飲「手打檸檬茶」,好大杯,但味道有啲假。之後再加 $14 要「焦糖烈日窩夫」,算幾特別嘅選擇。我見仲可以食啲嘢,就用 $58 散叫咗碟「五色胡椒牛舌片」,又薄又細塊,唔吸引。不過埋單價 $214 嚟講佢又真係唔過份,以性價比嚟講佢甚至係幾高,所以自己諗喇。。。(地址:葵涌葵義路2-10號新葵芳花園好爵中心1樓)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hk

(地址:葵涌葵義路2-10號新葵芳花園好爵中心1樓)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #hkfood #food #foodporn #instafood #followforfollowback #foodstagram #foodiesofinstagram #love #restaurant #foodblog #eat #1am葵青區 #葵芳 #燒肉一番 #一番燒肉拼盤套餐 #一番燒肉 #牛胸腹 #豚五花 #雞腿肉 #生卵紫菜珍珠飯 #麵豉湯 #中華沙律 #牛五花 #手打檸檬茶 #焦糖烈日窩夫 #五色胡椒牛舌片 #1am1220 #1ambackup
2023-11-25
2023-12-09 36 views
今日陪朋友到葵廣買手機殼,順便試試之前朋友推介位於好爵中心的燒肉一番。店內有很多日式裝飾的元素,當中有宮崎駿電影的角色。二人座位相當寬敞,有私隱性之餘亦空間開揚,座位有自助餐具提供,一共五款醬料調味料選擇,左至右有海鹽,燒肉汁,芝麻醬,黑胡椒和辛口BBQ汁。牛胸腹&牛板腱&牛舌三食套餐叫了一個三食套餐,附送多一個牛五花,升級了生卵紫菜珍珠飯,套餐亦包括是日前菜、麵豉湯,並可以優惠價加配手打荔枝檸檬茶和珍寶雪山窩夫,十分豐富。手打荔枝檸檬茶手打檸檬茶現在是十分熱門的飲品,沒有想到食燒肉也十分配拾。珍寶雪山窩夫有窩夫、泡芙、星星穀物和雪糕,可滿足想試各種甜食的你。野菌豚肉鰹魚湯烏冬味道水準不錯,豚肉和烏冬份量亦很足夠,亦可品嘗到鰹魚湯的香味。我們也加配了一些串燒、海鮮,價錢都很實惠。生雞軟骨串2本廣島蠔2本扇貝2本

店內有很多日式裝飾的元素,當中有宮崎駿電影的角色。

牛胸腹&牛板腱&牛舌三食套餐

手打荔枝檸檬茶
手打檸檬茶現在是十分熱門的飲品,沒有想到食燒肉也十分配拾。

珍寶雪山窩夫
有窩夫、泡芙、星星穀物和雪糕,可滿足想試各種甜食的你。

野菌豚肉鰹魚湯烏冬

我們也加配了一些串燒、海鮮,價錢都很實惠。

生雞軟骨串2本

廣島蠔2本

扇貝2本
2023-12-08 54 views
今日黎葵芳食一番燒肉,裡面好多卡位,望落非常寬敞,舖裡面抽氣系統都好好,身上沒有太大燒烤味。睇吓個餐牌,d定食都好抵食,就揀咗二份定食,一份係特上骨付牛肋肉,另一份係牛三食,包括牛版腱、牛胸腹同埋牛舌,肉質鮮嫩,味道同口感唔錯;套餐還包括有一碗鋪滿紫菜的白飯、麵豉湯、沙律菜,非常豐富。追加咗厚切豬豚肉、鯖魚、牛油野菌及翠肉瓜;豬豚肉肥瘦適中,少少肥油,燒起來特別香,鯖魚肉質鮮味,再加埋百香果檸檬茶、寒冰士多啤梨特飲,酸酸甜甜,特別醒胃,係食燒物時嘅最佳拍檔👍