2017-08-09 605 views
看見水產市場就興奮,不理三七二十一走入去,先被超級市場那裡吸引,有最愛的 🦀 心想吃完飯再逛‼️時間尚早,有些未開門,或是未有客人‼️行到最尾,沒辦法就走入了這間店唉店員推介的蟹鉗、大蝦、櫻花蝦+竹炭烏冬➿➿➿為什麼大大隻的蟹鉗大蝦都是淡而無味呢⁉️是雪太久嗎⁉️黑麻麻的烏冬又沒什麼特別‼️有什麼好推薦的朋友的特上刺身定食,雖說是新鮮的,但又是不夠鮮甜另外叫一客西村壽司,普通質素又細件,$65兩份餐分別$198,$188,太貴吧
心想吃完飯再逛‼️
時間尚早,有些未開門,或是未有客人‼️
行到最尾,沒辦法就走入了這間店

朋友的特上刺身定食,雖說是新鮮的,但又是不夠鮮甜

另外叫一客西村壽司,普通質素又細件,$65

兩份餐分別$198,$188,太貴吧

蟹鉗大蝦櫻花蝦竹炭烏冬
特上刺身定食
西村壽司
2017-07-29 569 views
酷熱下不想出街,近近地試新店。有固定餐牌,但服務員不斷介紹餐牌上沒有的「是日精選」,水蛇春咁長,店員講都甩甩咳咳,唔明點解唔寫在牌上,講完菜名又唔講價錢,奇奇怪怪。價錢一般,魚生份量偏少,但算新鮮,甜。服務員太慇勤,經常巡枱,幾乎呢秒食完一碟,下一秒就立即收碟。剛剛放低筷子,服務員就問菜上齊未。成餐飯有被監視感覺。食物有四星,服務頂多3星
酷熱下不想出街,近近地試新店。

價錢一般,魚生份量偏少,但算新鮮,甜。

食物有四星,服務頂多3星
油甘魚剌身
帆立貝壽司,呑拿魚腩壽司
沖繩溫泉玉子沙律
是日special   -  極上魚生丼
2017-07-29
$240 (Dinner)
油甘魚剌身
帆立貝壽司,呑拿魚腩壽司
是日special   -  極上魚生丼
2017-07-29 393 views
抱著期望到這間主打水產魚生的食店,我們點了一客三文魚丼及一客三文魚籽沙律,本以為主打魚生的店鋪可以吃到新鮮的三文魚,誰知連三文魚也不新鮮,三文魚沒有鮮味不在話下,魚像放在空氣下被吹乾似的,完全沒有光澤。我向店員反映,她似乎不在意😡,她只敷衍了事,最後我再向經理反映,他才將三文魚下架。另外,三文魚籽沙律的味道中規中舉,但三文魚籽也沒有鮮味,真是令人失望。一間對食品質素沒有嚴格控制的店鋪,我不會再來的。
一間對食品質素沒有嚴格控制的店鋪,我不會再來的。
2017-07-29
$100 (Dinner)
2017-07-28 365 views
$88 碗帶子拼三文魚飯 再加一碗中吞拿魚腩飯$158。見到價錢$88可以喺9號水產食到刺身飯,我以為一定係中伏,因為圍住間間都係食貴野。點知啲帶子出奇地新鮮 咬落口感真係真係好新鮮。你話係唔係好有海鮮味,咁我有唔覺得,但係你食得出係好新鮮❤️ 至於碗中toro飯,口感的確唔錯,但係食落唔知係咪因為太新鮮,魚腥味特別強烈. 不過都有少少入口會溶化嘅感覺👍🏻我只可以話性價比高 希望佢哋唔係因為新開張先咁平咁新鮮,希望次次黎食都係咁新鮮咁好味。 順帶讚下佢碗味增湯,好耐未試過喺日本餐廳飲過碗咁熱辣辣嘅味增湯!的確加分!如果可以用埋黃埔卡嘅話,我一定當呢度係我嘅飯堂
$88 碗帶子拼三文魚飯 再加一碗中吞拿魚腩飯$158。

如果可以用埋黃埔卡嘅話,我一定當呢度係我嘅飯堂
2017-07-26
$110 (Dinner)
2017-07-24 243 views
這一間黃埔的九號水產,開業前已經買咗一輪廣告。等了多個月,終於開始局部營業了。今天午飯時候經過決定試一試壽司。其實九號水產是集合了幾家不同店舖及已日式海鮮為主題的地方,有壽司,有蟹宴,有超市,有手信,有甜品等等。今日我哋試咗一間叫做頤之味的壽司。首先點了北海道魚生丼。有三片帶子,三片三文魚,少量海膽及魚籽。價錢好似係$138。魚生唔係唔新鮮,只是鮮味亦不算突出。跟坊間一般壽司店差不多。份量少。之後點了一個$108的壽司set。份量可以,但係同魚生飯一樣,不覺得有什麼突出的地方。在這裏喝茶是要收錢的,$8一杯。裝修都係一般。通常最近的新店的枱下或椅子下都有放手袋的地方,但這裡是沒有的。要求不高,當是普通一餐午餐的還是可以。但紅磡舊區應該有更多價錢平又好食的選擇。見到他們晚餐的餐牌是屬於高檔的,可能要食貴野才test到他們的真功夫吧⋯⋯

在這裏喝茶是要收錢的,$8一杯。

壽司定食

北海道魚生飯
2017-07-21 398 views
我們一行5人於一周前已訂枱,訂了7pm,但早到的朋友於6:50分左右到達時餐廳還未set好我們的枱,而且當時未有太多客人(只有一枱4人)。而且我們未點菜已有侍應送錯了兩客餐湯給我,很奇怪。餐牌沒有太多選擇,我們決定好點甚麼時,經理才會來推介有甚麼是日精選。而且我不問他都不會說明價錢。我們點了飛魚籽沙津經理才推介還有個蟹肉沙津(再問價錢才知道是98)、結果兩個沙津都點了,一客10寸鰻魚壽司、四客蒸鮑魚(再切片、這個也是沒有在menu沒有標明價錢)、及兩客don飯(又是在我們點的時候又推介很多menu沒有的東西,我們都沒有心機聽了)。食物質素是不錯的,以這個價錢來說也是合理,沒有太大驚喜。尤其失望是don飯裡的飯只有4-5塊壽司的飯量。賣單約1200,由於是友人宴請所以不知道結果鮑魚每一客多少,但總結是四女一男都不飽。既然九號水產內有其他餐廳,大概我也不會再來這一家了。最後,我們也有去另一家再食燒物,因為真的吃不飽。
2017-07-20
$250 (Dinner)
Celebration
Birthday
2017-07-14 406 views
星期日去到黃埔新開張之九號水產,行了一圈就選擇了一間日式料理一一{頤之味}!餐廳之裝煌並不特別,甚至有些大衆化,餐牌之價格就比較合理!是日點了之美食:韓國鮑魚刺身、中拖羅丼,溫泉旦沙律、加州反卷、比目魚刺身、深海池魚刺身、油金魚刺身、鯛魚刺身、帶子刺身!魚刺身非常生鮮,魚生厚切更是出乎意料的好!yummy!有6片中拖羅之中拖羅丼賣相非常好,中拖羅比較juicy,飯有𡁻頭。賣$148絕對係物超所值!加州反卷及溫泉旦沙律就一般水準。
是日點了之美食:

刺身非常生鮮,魚生厚切更是出乎意料的好!yummy!
加州反卷及溫泉旦沙律就一般水準。

2017-07-09
$300 (Dinner)
2017-06-25 464 views
係黃埔睇完早塲,仔仔鍾意食壽司就走到附近新開嘅九號水產獵食。整個市塲只有7成服務,還未全面營運😳揀咗呢間💰大衆化嘅《頣之味》,十款左右午市套餐,全部魚生、壽司凍食🍣,$200 以下,如要熱食就不合適。只有一般飲料供應,特式飲品欠奉。一家三口分别點了雜錦魚生飯、北海道魚生飯及壽司拼盤共$350。出品及味道雖未見太突出,但勝在地方安靜悠閒,未見人潮,坐在吧枱睇住司傅手握壽司用❤️用💪🏻已值回。
係黃埔睇完早塲,仔仔鍾意食壽司就走到附近新開嘅九號水產獵食
。整個市塲只有7成服務,還未全面營運😳
北海道魚生飯
雜錦魚生飯
壽司拼盤
2017-06-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch