2021-11-25 675 views
位於西營盤Dam:a 主打日韓料理,餐廳環境走型枱路線,設有Bar枱,提供多款特式菜,又有各式各樣嘅酒,係同三五知己食飯吹水嘅好地方😎馬上睇睇我哋食咗咩👇🏻◭ Hairtail Sourdough 🌟推介🌟賣相精緻嘅牙帶魚沙律多士配果仁醬牙帶魚經過煙熏,配以刁草、紫蘇花加魚籽,口感非常豐富◭ Lobster & Chicken Toast 🌟推介🌟口感有點蝦多士,但改咗以龍蝦配雞肉,口感非常彈牙;配以特調柚子Wasabi Yogurt 醬汁,可能聽落好似好奇怪🤔,但味道好出色,推介必食😋◭ Beef Tartare 採用南非和牛M5,肉味較濃郁🤤和牛他他配以鹹蛋黃碎,以非用傳統蛋漿將和牛放上用「西米」做嘅脆片,沾些少蛋黃碎,係一個突破傳統做法,喜歡和牛朋友,不妨一試◭ Dubu Kimi 🌟推介🌟香脆金磚配特調韓式泡菜醬每粒金磚豆腐外脆內軟,採用醃泡菜醬,味道與平日嘅泡菜醬有些少不同,相對較濃一點,甜、酸、辣味道平均,調較得好好。如果呢款泡菜醬有得買回家就正,可以係屋企慢慢嘆😜◭ Fried Chicken 食韓國菜點少得炸雞😍呢款炸雞採用了炸粉,相對哋無咁油膩炸雞肉質鮮嫩,上面鋪滿自

◭ Hairtail Sourdough 🌟推介🌟
賣相精緻嘅牙帶魚沙律多士配果仁醬
牙帶魚經過煙熏,配以刁草、紫蘇花加魚籽,口感非常豐富

◭ Beef Tartare
採用南非和牛M5,肉味較濃郁🤤
和牛他他配以鹹蛋黃碎,以非用傳統蛋漿

◭ Dubu Kimi 🌟推介🌟
香脆金磚配特調韓式泡菜醬

◭ Fried Chicken
食韓國菜點少得炸雞😍
呢款炸雞採用了炸粉,相對哋無咁油膩
炸雞肉質鮮嫩,上面鋪滿自家製飯素,配越南醬(糖醋)及自家製泡菜醬 (酸酸甜甜)又一種非傳統炸雞食法

◭ Japan Hamachi Kama
油甘魚鮫面鋪滿青醬,採用煙熏煮法,魚質嫩滑無比,另附上特調醬汁,又可以沾些少醬汁,又有另一番風味

◭ Smoked Short Ribs
慢煮12小時及煙熏6小時嘅牛肋條,經歷咗18小時,牛肋條肉質軟腍,配以微甜燒洋蔥汁,配埋白飯一齊食,應該好正😛

◭ Sam Gae Noodles 🌟推介🌟
熬足6小時人參雞麵😍師傅係即時磨新鮮人參加入湯麵,而湯底味道調得剛好,採用較少中藥成份,不會太重藥材味👍🏻連雞肉都有人參味道,因雞捲入面加了人參粉。喜歡食人參雞嘅朋友,不容錯過呢款菜式

◭ Jeonbok “Juk” 🌟推介🌟
韓式南非鮑魚雞粥,食落口感有啲似Risotto
採用日本米,口感相對較軟綿,入面仲加咗Smoked Cheese 整體口感好特別,推介必食

◭ Spicy Chicken Noodles
韓式辣雞麵~辣足十足😛
採用雞髀肉,肉質好嫩滑😋而麵條就用咗較粗身沾麵,相對容易將醬汁掛係麵上,味道好豐富嘅辣雞麵

◭ 百歲酒
係一種人參酒,非常易入口,一人一支
同老友一齊飲,飲到80歲🤣Cheers🥂

整個用餐體驗是有種充擊味蕾享受嘅日韓料理,完全突破咗我對日韓菜式固有設定😆
  • Hairtail Sourdoug
  • Lobster & Chicken Toast
  • Dubi  Kimi
  • Sam  Gae  Noodles
  • Jeonbok “Juk”
-𝘿𝘼𝙈:𝘼 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚 𝘽𝙖𝙧有日放左工同朋友約左係上環見面以前係過上環番工既我 咩餐廳都食過晒 想試下新野咁岩發現不遠處有間新開既韓國南非Fusion菜😍呢個組合都好新鮮特別 估唔到係好好味!餐廳門面較為低調 門口唔太明顯 但入到去又截然不同 雖然餐廳唔大 但樓底好高 感覺都好闊落聽聞遲啲上面仲會做埋Bar 添🍸呢日閒日夜晚都坐滿人 不得了 🤫𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤𝐬🐟Hairtail Sourdough ($118)Hairtail Pate, Caviar, Dill係牙帶魚先煙燻 拆骨再打成醬 鋪係Sourdough 上面再加上芝士 刁草 紫蘇花芯 係上面 中和番醬既重味最後用魚子醬作為點綴 食落口感係非常細滑 仲會有淡淡既核桃果仁香 完全唔覺得自己食緊魚 但又好有魚鮮味 加埋其他野後個味道層次更豐富 鹹鮮鹹鮮 最中意係呢個❤️🦞Lobster Toast / Daily SpecialYuzu Mayo, Wasabi Yogurt, Ikura入面係用左龍蝦肉加雞肉 口感上比較似蝦多士上面鋪有大大粒三文魚子 加左柚子蛋黃醬 + 芥末乳酪 味道清香 🥩Beef Tartare ($13
𝘿𝘼𝙈:𝘼 𝙉𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚 𝘽𝙖𝙧

有日放左工同朋友約左係上環見面
以前係過上環番工既我 咩餐廳都食過晒 想試下新野
咁岩發現不遠處有間新開既韓國南非Fusion菜😍
呢個組合都好新鮮特別 估唔到係好好味!

餐廳門面較為低調 門口唔太明顯 但入到去又截然不同
雖然餐廳唔大 但樓底好高 感覺都好闊落
聽聞遲啲上面仲會做埋Bar 添🍸
呢日閒日夜晚都坐滿人 不得了 🤫

𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤𝐬

🐟Hairtail Sourdough ($118)
Hairtail Pate, Caviar, Dill
係牙帶魚先煙燻 拆骨再打成醬 鋪係Sourdough 上面
鹹鮮鹹鮮 最中意係呢個❤️

入面係用左龍蝦肉加雞肉 口感上比較似蝦多士
上面鋪有大大粒三文魚子
加左柚子蛋黃醬 + 芥末乳酪 味道清香

🥩Beef Tartare ($138)
South African Wagyu, Gochujang, Cured Duck Yolk, Seaweed Puree
係用左南非M5和牛 唔會好肥之餘肉味好濃🤤🤤
而個他他汁係用左蘋果同橙去整 Freshyyyy~
中間係用鴨蛋黃同紫菜整既碎碎 再配合埋西米脆片
成個口感更為豐富 味道上仲可以中和番個濃味😍

🌶️Dubu Kimchi ($88)
Crispy Tofu, Kimchi Coleslaw
底層係中式烹調方法既炸豆腐
當中有飯素 木魚碎同5-6種調味料製作而成
而上面係用左醃泡菜醬+蛋黃醬撈既雜菜 味道較濃

🐟Hamachi Collar / Daily Special
Mentaiko Pesto
用左傳統南非既烹調手法去煙燻油甘魚鮫
可以食到魚既原味 仲好嫰滑
當你配合明太子 青醬 魚露 韭菜整既醬
仲可以提鮮 鹹鮮鹹鮮💕

🐣Fried Chicken ($148)
Spring Chicken, Butter Milk, Kimchi Coleslaw, Rurikake, Pickes
以Snacks 黎講 份量相對上較為多 炸粉唔厚
同炸得外脆內多汁 仲有滿滿既芝麻香 好味✨

🥩Short Rib ($188)
Soy Onion Marinated Smoked Short Rib, Roasted Vanilla Sunchoke
經過慢煮12個鐘既Short Rib + 煙燻6個鐘
+ 用焦糖雲呢拿洋蔥汁去燒
再配合自家製醬油燒蒜頭洋蔥 真係好香口
同肉質超軟 唔洗點咬都得

𝐌𝐚𝐢𝐧𝐬

🐣Sam Gae 參雞 ($128)
Ginseng Chicken Broth, Chicken Char-siu, Leek, Fried Garlic, Soy Egg
呢個人參雞湯係用黃油雞去熬湯底
由起骨慢煮變成雞卷最少用左6個鐘
另外仲用咗新鮮嘅韓國人蔘去整個雞卷
呢個湯底相比出面既人參雞湯會少啲中藥
因為避免飲完太燥 會淡少少 可以啱所有人嘅口味
但林芝蓮覺得個調味其實係岩岩好 人蔘味突出 ✨
而佢哋都會跟返韓國人嘅習慣另外配有泡菜💕

🦪Jeonbokjuk 鮑魚粥($188)
Abalone Risotto, Smoked Abalone, Ricotta Croquette
傳統韓式鮑魚粥既做法
當中材料係南非鮑魚+ 雞肉✨✨
用既係日本米 冇咁易煮爛
所以食落個口感係似Risotto 唔係好似粥
另外因為仲有溶左既芝士 紫菜 飯素 芝麻
所以成個口感都比較豐富同香口💕💕

🐣Spicy Chicken ($118)
Spicy Chicken Sauce, Furikake, Duck Egg
呢個辣雞麵既做法係仿效港式炸醬麵
但個湯底係用雞骨熬湯 好足料!
用既係雞脾肉 啖啖肉又易咬
仲用辣椒粉 蒜粉 蜜糖做醬汁
麵條係用沾麵既粗麵 比較易掛汁
但對林芝蓮黎講個醬汁有點太辣
但都辣得過癮 嗜辣既人可以一試!

🍺大丈夫

2021-11-18
Type of Meal
Dinner
  • Hairtail Sourdough
同3個BBF 去港島試下新開的DAM:A , 走日韓FUSION 菜.吹水點少得酒呢, 老闆好好人, 比左支的私伙SAKA我地試. 正 我地再點左百歲酒, 人參酒, 味道易入心口, 我地覺得似養生酒, 大家一齊飲到80歲, CHEERS ! 最後, 我地飲左支大丈夫, 叫得大丈夫就酒精度高好多. 前菜:Hairtail :果仁醫沙律TOAST 配以刁草,紫蘇花加上魚子, 口感非常出色.Lobster & chicken toast: 好好味之感有點似蝦多士, 不過層次感豐富很多用Yuzu mayo Wasabi yohurt配上煙三文魚.Tofu kimchi : 日式炸豆腐就係得多, 不過配上自家製的KIMCHI , 爽口又野味. 主菜:韓式炸雞: 用炸粉不是用炸醫, 再加上自製飯素, 柚子汁, 味道根濃郁, 但雞肉仍然滑嫩.油甘魚鮫 : 用煙薰傳純南美煮法, PESTO魚露, 加上明太子鹹香.韓式鮑魚粥 : 用日本米煮可以保持粒粒米的口感, 用南非鮑魚加左雞, SMOKED cheese 口感risotto.辣雞面: 用雞肉脾配上韓式咖喱粉, 蒜粉, 蜜糖, 用雞骨煲湯加上豉油汁

最後, 我地飲左支大丈夫, 叫得大丈夫就酒精度高好多.

前菜:
Hairtail :

Lobster & chicken toast:

Tofu kimchi :

主菜:
韓式炸雞:

油甘魚鮫 :
用煙薰傳純南美煮法, PESTO魚露, 加上明太子鹹香.

韓式鮑魚粥 :

辣雞面:
用雞肉脾配上韓式咖喱粉, 蒜粉, 蜜糖, 用雞骨煲湯加上豉油汁底, 用沾面方式掛汁.

人參雞面:
好岩冬天食, 人參湯底夠晒入味, 用黃油雞去熬6小時再慢煮2小時, 用心製作湯底值回票價.
Type of Meal
Dinner
上星期同朋友去左西營盤食飯,呢間餐廳門口真係好低調,好似連個招牌都無見到,我行過左都唔為意。以我經驗之談,通常呢啲門面咁低調既餐廳野食質素都係有保證既!😎而入到去仲要full house,新開既餐廳,咁低調都可以閒日爆場我對佢既期望即刻提高左!而我地果晚試左好多樣野食,樣樣都好好味,真係無得彈👍🏻✨HAIRTAIL SOURDOUGH HAIRTAIL PÂTÉ, CAVIAR, DILL🍴Hairtail煙燻左再拆骨整成肉醬,用左DILL+紫蘇花+魚子醬做點綴,食落好滑有核桃果仁香✨LOBSTER TOAST - DAILY SPECIALYUZU MAYO, WASABI YOGURT, IKURA🍴龍蝦多士上面加左三文魚子,食落啖啖肉,一啲都唔油,個醬係柚子蛋黃醬+芥末乳酪幾特別幾清香,✨BEEF TARTARE SOUTH AFRICAN WAGYU, GOCHUJANG, CURED DUCK YOLK, SEAWEED PUREE🍴南非M5和牛,肉味夠濃唔會好肥,個汁用左蘋果同橙整出黎,另外有鴨蛋黃同紫菜整出黎既醬,中間有鹹蛋黃碎,味道好有層次,配西米脆片食會無咁濃同多一層

✨HAIRTAIL SOURDOUGH
HAIRTAIL PÂTÉ, CAVIAR, DILL

✨BEEF TARTARE
🍴南非M5和牛,肉味夠濃唔會好肥,個汁用左蘋果同橙整出黎,另外有鴨蛋黃同紫菜整出黎既醬,中間有鹹蛋黃碎,味道好有層次,配西米脆片食會無咁濃同多一層口感

✨DUBU KIMCHI
CRISPY TOFU, KIMCHI COLESLAW
🍴底層係中式炸豆腐,外脆內嫩,上面係泡菜涼拌菜絲,用左醃泡菜既醬黎做個沙律醬,所以濃味啲

✨FRIED CHICKEN
SPRING CHICKEN, BUTTER MILK, PICKLES, KIMCHI COLESLAW, FURIKAKE
🍴個份量相對較其他菜式多,炸雞熱辣辣,炸粉唔厚,皮夠脆,肉夠多汁,配埋泡菜涼拌菜絲+醃蘿蔔一齊食可以refresh下個palette減低油膩感

✨HAMACHI COLLAR - DAILY SPECIAL
MENTAIKO PESTO
🍴油甘魚餃用左傳統南非既煮食技巧,煙燻左,加上明太子青醬,韭菜,魚露,食落鹹香得黎魚肉好滑好嫩

✨SHORT RIB
SOY ONION MARINATED SMOKED SHORT RIB, ROASTED VANILLA SUNCHOKE
🍴Short Rib慢煮左12個鐘,煙燻左6個鐘,食落肉質超軟腍,底層係焦糖+雲呢拿洋薑醬

✨SAM GAE
GINSENG CHICKEN BROTH, CHICKEN CHASU, LEEK, FRIED GARLIC, SOY EGG
🍴超清無味精人蔘雞湯!師傅專登調制到藥味較淡,避免會飲到個人太燥,咁就岩曬所有人啦.個雞卷係黃油雞去熬完再起骨,慢煮6個鐘而成.食落又腍又嫩

✨JEONBOK "JUK"
ABALONE RISOTTO, SMOKED ABALONE & RICOTTA CROQUETTE
🍴用左南非鮑魚,雖然話係"JUK"但其實係risotto,用左日本米黎煮所以唔會煮得好爛,可樂餅包住risotto同溶曬既ricotta cheese,仲食到粒粒鮑魚粒,好滿足!

✨SPICY CHICKEN
SPICY CHICKEN SAUCE, FURIKAKE, DUCK EGG
🍴辣雞撈麵,中間係雞脾肉同生蛋,配料有辣椒粉,蒜粉,烘左既花生,大蔥,紫菜,木魚etc,用左粗面容易啲掛汁,食落濃味多層次,呢個麵建議可以share食,一個人食曬可以會覺得味道太rich.