2019-03-04 57 views
今日嚟到呢一間係中環新開嘅日本菜,係主要食刺身丼同壽司。價錢以中環來講唔算貴,而食物嘅質素比我想像中高好多,同店員傾落先知原來幾位師傅有多年omakase嘅經驗,所以對食物質素十分講究。每個套餐都有味噌湯、沙律同前菜。北海道海鮮丼 $180性價比極高,真心覺得好抵食。除咗相入面嘅刺身外,其實下面仲有大量蟹肉同兩大粒帆立貝。刺身新鮮,特別係海膽好鮮甜。但係最令我驚喜嘅係鮑魚同帆立貝,煮得好入味,口感軟滑,同平時食到好韌嘅帆立貝係兩回事,值得一試。自選壽司($360)由於選取最新鮮嘅食材,所以每日供應嘅魚都會唔同。當中有幾種唔太清楚係咩魚,店員都好細心咁幫我地翻譯。當中最推介係fatty tuna,油脂豐富,食落滿口甘香。另外其他質素都唔錯,可以試到平時食少食到嘅魚。最後仲有甜品,今次係芒果大福。依間店係新開嘅,不過已經儲左唔少熟客,座位唔多,建議先訂位。另外如果喺中環返工,仲可以叫外賣,佢哋話份量係一樣嘅。新menu仲多咗熟食嘅選擇,有飛驒和牛食。

每個套餐都有味噌湯、沙律同前菜。

北海道海鮮丼 $180

自選壽司($360)

最後仲有甜品,今次係芒果大福。

2019-03-04 51 views
今日同朋友行經中環見到這間日本菜 我哋又覺得肚餓所以就入咗去一入到去店員就叫我地坐樓上樓上嘅位非常闊落 更加有私人空間之後我哋就叫咗一個自選18貫嘅壽司盛首先嚟咗沙律同埋湯 暖一暖個胃先有好多高級食材都可以選擇 差不多有成30款但同款最多只可以帶兩件 為咗同朋友都可以試吓 所以我哋就全部都係Double咁叫最驚喜嘅係佢有得叫中拖羅 同埋海膽等等嘅食材 全部都好新鮮 拖羅入口即溶 海膽都好鮮甜另一個我哋就叫咗個特選18切刺身飯我哋就叫埋其他係壽司盛到冇叫到嘅刺身來試吓 一嚟到個賣相勁靚 而且好好食去到最後 仲有個雪糕糯米糍作結呢一餐真係好豐富
今日同朋友行經中環

為咗同朋友都可以試吓 所以我哋就全部都係Double咁叫

另一個我哋就叫咗個特選18切刺身

去到最後 仲有個雪糕糯米糍作結
呢一餐真係好豐富
難得的準時收工,所以就約左Honey到中環一間收藏了一陣子好想去食的 Don x Sushi Generation 去細味日式料理。餐廳為2層,下層為廚房、食客須經過一躺的旋轉樓梯,上到2樓就坐。餐牌上有1-12號餐,其中兩個餐是可以自選刺身配料,有超過20款的選擇,問過店員,所提供的刺身配料都是由日本直送,所以質量都會有相當的保證。前菜先送上沙律菜、螺肉小食,沙律菜配上酸汁,酸酸甜甜,非常開胃,沙律菜很新鮮、螺肉小食好爽口。之後再送上味增湯,魚湯味濃郁,加入豆腐粒和海帶,很好飲。自選18件壽司($360),餐牌上只可以每樣揀2片,務求客人可以食到更多不同款式,我就選擇了海膽、甜蝦、牡丹蝦、深海池魚、帆立貝、金目鯛、吞拿魚、油甘魚和中拖羅,每一樣刺身都好精緻,飯少刺身大片,所用的芥辣也是由自家磨制,而且每片都新鮮肥美,這裡吞拿魚不得不食,是來自三重縣,尤其一食到中拖羅,入口即溶,可品嚐到甘香的吞拿魚油脂,真的令人回味!季節丼(松葉蟹丼)($220),這餐廳都會有季節性的期間限定,這段時間是食松葉蟹較為當造,這些松葉蟹是來自福井縣,喜出望外的是原來這個丼飯的蟹膏部分是由甲羅燒的狀態呈現出

季節丼(松葉蟹丼)

季節丼(松葉蟹丼)($220),這餐廳都會有季節性的期間限定,這段時間是食松葉蟹較為當造,這些松葉蟹是來自福井縣,喜出望外的是原來這個丼飯的蟹膏部分是由甲羅燒的狀態呈現出來,餐廳為隆重其事,會把店舖的燈關上,然後再在客人面前把甲羅燒點火,將蟹膏和海膽融入為一體,而松葉蟹肉佔了丼飯的1/3,真的好多,之後把燒好的甲羅燒蟹膏連同飯一起攪拌,每一口丼飯都食到非常鮮甜的蟹肉,而且好足料、以及其可觀性極高,以這個價錢可以食到這個高質的食物,簡直是物超所值!

甜品是芒果糯米糍,軟身程度剛剛好,雪糕的冰冰凍凍,很美味。

$280 (Dinner)
2019-03-02 46 views
今晚約左朋友係附近飲野,所以早D出黎食個晏,係附近行下,就俾我地見到呢間門面簡潔既日本餐廳,一於試下先~我地叫左兩個set lunch  所以每份lunch 都包一份小食,沙律同湯,個小食真係好有驚喜,夠哂Q彈~朋友叫呢個海鮮"當",最yummy yummy 就緊係佢地葉製過既鮑魚,而且唔好睇小佢地既熟食,樣樣食材都夠哂新鮮大份,而且醬汁唔會過咸過甜,同埋!!!份量真係大大碗,好抵食嫁!!!而我就緊係唔可以放過任何食壽司既機會喇,叫左呢個SET 係可以自選要咩壽司 / 師傅發牌,懶得諗既我,就緊係...俾師傅發牌喇。啖啖鮮味,最緊要係真係幾正嫁~!最後每人送上個甜品,正呀~

最後每人送上個甜品,正呀~
2019-03-01 44 views
朋友中環番工,介紹和安里有間專食日本丼既小店,中環區內價錢都算抵食,仲話材料新鮮足料,所以放工後同老公黎拜會下。我地叫左個18件自選壽司同松葉蟹丼定食,2款都包含左前菜,沙律,湯同甜品。先黎個沙律同前菜沙律菜好fresh,醬酸酸甜甜幾開胃。前菜係海哲素翅,夠哂彈牙爽口自選18件壽司個人最推介- 中拖羅油脂滿溢,入口滿滿魚油流出,入口即溶。海膽鮮甜味十足,無海水既咸腥味。帆立貝厚度十足好鮮甜。飛魚子好甜,每一粒脆卜卜好新鮮。穴子壽司比平時鰻魚肉質更為細嫩軟綿,油脂度適中。其餘壽司都好食,好足料 ,以上幾款係我個人最愛😆食完就上松葉蟹丼,上蟹蓋時店員會熄左部分燈再燃點火燒蟹蓋😍之後店員會幫忙攪動蟹蓋,然後將蟹膏淋上蟹肉飯,好特別好吸睛呀!旁邊有蔥可以散上去,亦有配菜等食得漏時可以開下胃,好貼心。一絲絲蟹肉好鮮甜,蟹膏味道濃郁惹味,十分香口,甘香咸鮮,而且攪勻同蟹腳肉一齊食,味道更上一層樓😋😋最後甜品芒果糯米糍,正,呢餐真係令人回味無窮!

先黎個沙律同前菜
沙律菜好fresh,醬酸酸甜甜幾開胃。
前菜係海哲素翅,夠哂彈牙爽口

個人最推介-
中拖羅油脂滿溢,入口滿滿魚油流出,入口即溶。
海膽鮮甜味十足,無海水既咸腥味。
帆立貝厚度十足好鮮甜。
飛魚子好甜,每一粒脆卜卜好新鮮。
穴子壽司比平時鰻魚肉質更為細嫩軟綿,油脂度適中。
其餘壽司都好食,好足料 ,以上幾款係我個人最愛😆

旁邊有蔥可以散上去,亦有配菜等食得漏時可以開下胃,好貼心。

最後甜品芒果糯米糍,正,呢餐真係令人回味無窮!

$270 (Dinner)
  • 松葉蟹丼
2019-03-01 41 views
廚師發辦是日本菜最高級別之食法,巿面上已經很多餐廳都用上廚師發辦作為賣點。其次就是一些連鎖店形式的壽司店,相信不少人都慕名而来。在眾多日本菜的餐廳之中,又找到一間簡單地以丼與壽司為主要菜式,也能以高品質的食材而吸引一眾食客之心,簡單菜式,也讓人味覺滿足。******************************中環和安里有著不少的食店,其中一間就是Don X Sushi Generation。來到門前裝潢不算特別,但又是一間吸引不少食客前來的日本餐廳。走進餐廳,便是主廚準備食物的地方,還有小量座位以供食客入座。走上2樓,就是放著幾張4人座位枱,食客前來主要便是在2樓享用,地方雖然不算很大,但座位也坐得舒適。餐牌也相對簡單,只供應12款餐食,都是以丼或壽司為主,價錢由HKD150-HKD360不算。飲品便是分別為酒類或非酒類,非酒類都是以汽水、咖啡為主。因為主餐牌會有18件壽司或18切刺生配製成丼,所以每天可以供應的刺身種類便在此小型單張之內,今天晚上,刺身種類一共有27款可以選擇,每一款刺身,最多可以選2件。選好了餐食,便送上每人一份前菜和沙律。涼拌海螫前菜、野菜沙律。海螫前菜非常之

飲品便是分別為酒類或非酒類,非酒類都是以汽水、咖啡為主。

選好了餐食,便送上每人一份前菜和沙律。涼拌海螫前菜、野菜沙律。海螫前菜非常之入味,越吃越開胃。野菜沙律非常新鮮,入口爽脆鮮甜,野菜沙律加入醋汁,同地很開胃。

每份餐食都會附上味噌湯,這夜是加入魚煮成的味噌湯,沒有麵鼓湯的濃郁,又多了點鮮味在其中。每喝上一口熱熱的味噌湯,也能暖胃無比。

季節丼 (松葉蟹丼) 晚間限定 HKD220,蟹膏之內還放了海膽,還有一碗放滿蟹肉絲的丼,配上漬青瓜,單看賣相已經很吸引。

先把蟹膏加上火燒熱,就在這一刻藍光現於眼前,單看這藍火已經很美。

最後便是把蟹膏放入蟹肉絲丼之內,再拌勻而吃,蟹膏咸鮮味十足,再加入了海膽,鮮味更加提升不少。每一口飯,除了有蟹膏鮮味,也滿有蟹肉絲在其中,蟹肉絲鮮甜味十足,配上蟹膏而吃,更加是讓人吃不停口。

自選壽司18件 HKD360,在當晚的刺身之中選上18件,每款刺身最多只可以選2片,所以便要好好選上自己所喜愛的刺身作為自選壽司18件。18件自選壽司包括了吞拿魚腩、深海池魚、象拔蚌、帶子、金目鯛、赤海老、蟹肉、北海道海膽、三文魚子、香蒽吞拿魚碎、穴子。

刺身新鮮無比,吞拿魚魚腩滿有油甘鮮味、金目鯛同樣充滿了油份、象拔蚌和帶子鮮甜無比、北海道海膽甘香甜美、穴子醬汁香濃、其他的刺身也是新鮮美味,確實是一份高質超值的自選壽司美食。

飯後甜品,紅豆糯米滋,糯米滋口感煙韌無比,紅豆蓉清甜,整個紅豆糯米滋美味又出眾,讓人難忘。

$287 (Dinner)
  • 紅豆糯米滋
  • 香蒽吞拿魚碎
  • 穴子
  • 季節丼 (松葉蟹丼) 晚間限定
2019-02-27 36 views
上年10月中環新開的壽司店上網評價一直都不錯 一直在我想去口袋名單中 今日終於有機會到附近順路一試此店 店鋪共有兩層約有二十個座位左右 主打食12個套餐 各套餐都包含沙律、前菜、味噌湯、甜品 香蔥吞拿魚碎丼 吞拿魚碎分量好多 配上大量香蔥 好滿足 壽司飯帶微醋香口感軟熟自選18貫壽司 可以依個人喜好選擇自己喜歡的海鮮 這類的魚類選擇有好多款式 有幾款更是在外出較少吃到的 上枱後店員還會逐一介紹 服務好細心 幾款軍艦(海膽 三文魚籽)的味道都好鮮甜 少少腥味也沒有非常難得 每個壽司的分量細細的 勝左可以多吃幾款飯後食飽還有甜品附送 紅豆大福煙煙靭靭味道也不錯整體食物味道服務都中上水平 值得再去! 離開前店員告知3月餐單會有少改動 非常期待下次再去

飯後食飽還有甜品附送 紅豆大福煙煙靭靭味道也不錯

• 香蔥吞拿魚碎丼
1K
2019-02-27 42 views
是日星期六是我一個擺烏龍的晚上,原本以為已訂好位到中環和安里到Don×Sushi Generation 日式料理餐廳食晚飯,豈料我記錯了日子幸好walk in 還有位置,否則有機會full house就無法入座了。Don × Sushi Generation 這家日式料理餐廳,性價比極高,晚市套餐由150蚊起,套餐包括有前菜、 沙律及味噌湯,如提早離座還有10%優惠,超抵。餐廳裝修設計很好心思,可以在牆壁上看到暢泳的金屬魚像擺設,很美觀,而且還有2樓,雖然餐廳細少,座位也算是闊落。不單只抵仲要好美味同份量十足,今晚叫了一個季節丼(松蟹肉),超。好。食。季節丼是期間限定,餐廳會按照月份季節來決定食材,今個月是用松蟹作主題。在甲羅燒上放上海膽,職員會用點起火焰再燒一下,之後會細心地慢慢將蟹膏及海膽慢慢放進松葉蟹肉飯上,天呀~ 真是人間美食,蟹肉超多鮮甜美味, 當蟹膏遇上白米飯時,味蕾散發出甘香味,在口腔徘徊, 不禁令人回味無論,超贊!!這個帶著微笑的Puff是餐廳專程送給我們的,雖然是一件少少的甜品,還未開始食單看已經很窩心和快樂。職員跟我們說平時不會畫公仔的,但看到我們二人可愛的臉容,哈

職員跟我們說平時不會畫公仔的,但看到我們二人可愛的臉容,哈哈哈,不禁為我們加添新意,好開心呀~
2019-02-25 38 views
約左朋友今晚去蘭桂坊飲嘢去之前就要搵啲嘢食一食先點知喺隔離條巷仔嗰度尋到寶呢間開咗幾個月嘅日本餐廳 裝修好新淨有兩層架要上一個迴旋嘅樓梯先到上面嗰層好光猛架都 坐得幾舒服前菜有沙律菜 仲有啲帆立貝裙邊我哋揀咗火炙海鮮丼 同埋自選18件壽司因為揀壽司嗰張紙有好多都係寫住日文店員都好細心逐樣同我地介紹又推介我哋食邊一樣比較好 我哋最後揀咗呢十八件 有三文魚 牡丹蝦 吞拿魚 帆立貝 海膽 松葉蟹 等等兩個人share呢個加一個飯就啱啱好吞拿真係好好食而個火炙飯呢就有鮑魚 兩種鰻魚 熟蝦 仲有帶子個飯仲係炒櫻花蝦㗎 甜甜地幾好食個湯係魚湯 入邊都好足料有海帶同埋豆腐最後就有一個泡芙 好好味啊店員話呢個Menu三月就會轉㗎啦如果大家想食一定要趁呢幾日去食啦我都要等新Menu再去食多次先
約左朋友今晚去蘭桂坊飲嘢

店員話呢個Menu三月就會轉㗎啦
如果大家想食一定要趁呢幾日去食啦
我都要等新Menu再去食多次先
2019-02-25 136 views
中環和安里一向聚集咗好多餐廳,但平時好少嚟呢邊食,除咗好多年前嚟呢到食豚王之外。今次嚟呢到試下一間新開幾個月的日本餐廳呢到主打丼飯同壽司。整個餐廳有兩層,有一條旋轉樓梯上二樓,亦有另一條旋轉樓梯供員工送菜使用座位與座位之間都幾闊落,出入唔會好逼,同朋友傾計亦唔怕好易俾隔離聽到餐牌上有十二款定食套餐,每一個都包前菜、沙律、麵豉湯同一客甜品。價錢主要由百二蚊至二百蚊,另外亦有三、四款價錢較貴的,以呢個價錢range係中環比較係相當之抵食餐牌以日文同英文為主,大家唔需要擔心,因為問店員嘅時候佢地都會仔細地解釋你聽季節丼(松葉蟹丼)朋友叫咗呢一款,上菜形式非常之特別首先端來一個蟹蓋盛載住好多蟹膏同海膽,然後店員會熄咗店內部份燈,再點燃蟹蓋旁邊令到係大家面前燒熱個蟹蓋,再攪動蟹膏令海膽亦融入其中。鍾意打卡嘅朋友仔絕對不能錯過呢個環節🤪然後將蟹膏淋上蟹肉飯,可以見到成個丼嘅蟹肉多到就嚟滿瀉,每一舊都好大舊肉,而唔係拆散蟹肉先舖在面頭,非常足料👍🏿旁邊有蔥可以散上去,亦有配菜等大家食得漏嘅時候可以開胃點自選丼(十八切)十八切的意思是這個丼可以自選十八樣切件,餐廳附上了一張魚生紙,有很多款式可以選,每

季節丼(松葉蟹丼)
朋友叫咗呢一款,上菜形式非常之特別

旁邊有蔥可以散上去,亦有配菜等大家食得漏嘅時候可以開胃點

自選丼(十八切)
十八切的意思是這個丼可以自選十八樣切件,餐廳附上了一張魚生紙,有很多款式可以選,每一款最多叫兩份,總共加埋十八份就啱啦

我叫咗呑拿魚、中拖羅(好似係)、三文魚子、三文魚、蟹肉、帆立貝、蔥呑拿魚蓉同兩款蝦

每一款海鮮都好新鮮。呑拿魚蓉整到好smooth好腍,個鮮味仍然係到,同飯一齊食好正

中拖羅表面有輕輕烤過嘅焦面,裏面嘅脂肪無因為燒過而揮發出嚟,咬入口有脂香

兩款蝦嘅口感都唔同,一款比較黏,另一款比較爽口,兩款都好鮮甜

三文魚好肥美,食落好似仲肥美過中拖羅咁,咬落去油脂出哂嚟

最後有個甜品一人一件,係類似抹茶糯米糍咁嘅,中間係抹茶cream,外面係煙韌嘅抹茶糯米皮,不錯👍🏿
2019-02-19
Type of Meal
Dinner
終於有機會黎個呢間,因為唔係成日出中要,今日有野黎做所以經開😃😃😃今日攻略唔係丼,係壽司,好想食,聽人講呢間魚生好新鮮 舖頭有兩層,地方都大,裝修簡單:但非常乾淨,服務態度度超好熱茶過後, 先上頭盤,裙邊,菜同濃味既抹茶,然後刺身同壽司都好好味, (曼魚生食特別爽口, 印象深刻)師傅堆砌過後慢慢解釋, 呢份就係高級料理既享受~試過後評價係刀功, 設計, 新鮮程度係唔輸; 鮨文就多花款啲,個環境係舒服,令到本來美好既食材可以更大發揮💖💖
舖頭有兩層,地方都大,裝修簡單:
但非常乾淨,服務態度度超好

熱茶過後, 先上頭盤,裙邊,菜同濃味既抹茶,然後刺身壽司都好好味, (曼魚生食特別爽口, 印象深刻)師傅堆砌過後慢慢解釋, 呢份就係高級料理既享受~
2019-02-22 337 views
去睇Light show之前,在和安里食飯,找到一家日式don x sushi 小店,感覺好hip。小店樓高兩層,以魚為主題,小圓梯上,樓上裝修雅緻,燈光柔和,用竹和櫻花畫decorate牆,坐得舒適。自選丼(18切)($280),有28款刺身選擇,每款最多揀兩件,也有高單價的刺身,你識揀啦。套餐包前菜、沙律、味噌湯。海蜇素翅,野菜沙律新鮮爽口,配酸汁,令到口腔清新。用高身碗盛載,刺身都放得很有美感,由於每位客人都有自己的選擇,所以非常考驗師傅的即興創作技巧。刺身揀左牡丹蝦、中卜口、油甘魚、金目鯛、帆立貝、象拔蚌、鱈、赤海老、鱈場蟹、海膽,生魚片都幾大塊,而且好新鮮。已拆蟹肉已調味,份量不少,一口吃下,口感相當滿足。飯上有紫菜和櫻花蝦,飯是温的,酸度剛好,不錯。刺身 x 寿司定食($200)刺身有4款,魚、太刀魚、油甘魚、toro魚,厚切刺身鮮甜肥美,有質素。薄切的太刀魚肉質有韌性,跟其他幾款口感不一樣,顯出刺身的多樣性。寿司有8款,油甘魚、青魚、鱈魚、甜蝦、池魚、三文魚、北寄貝、海膽,已加了wasabi,是當日精選,有d似omakase。食完寿司,喝口熱湯暖返個胃,有好多海苔和豆腐

刺身 x 寿司定食($200)

食完寿司,喝口熱湯暖返個胃,有好多海苔和豆腐,唔會死鹹,味道不錯。

甜點有紅豆大福,用小木叉食,甚有日本風味,吃一口大福,再喝一口茶,食都食得特別好味d。
$250 (Dinner)
朋友說中環開了間日本餐廳專門吃丼飯和壽司,喜歡吃日本料理的我當然要來拜會一下吶~菜單上的套餐有十二款,貴精不貴多,套餐附前菜、沙律和味噌湯。下單後店員就送上蕃茄野菜沙律和海蜇素翅,先上北海道海鮮丼,超足料的說!有磯煮鮑魚、海膽、三文魚籽、蟹肉、魷魚、帆立貝和牡丹蝦等,彷彿把整個海洋吃入肚中食材新鮮又美味,色澤十分誘人醋米飯拌以紫菜飯素,料多得每一口飯都可以嚐到不同的海鮮,好滿足哩另點了一份自選壽司18件,點了中拖羅(中トロ)、赤貝、北寄貝、帆立貝、象拔蚌(みる貝)、穴子、海膽(うに)、蟹肉(かに肉)、鮭和赤海老。這裡好在有一張表列了是日時令海產,可以按自己喜好點來吃。除象拔蚌和北寄貝外,每款都點了兩件share來吃打鐵趁熱先吃海膽壽司,海膽的甜味整個佈滿口腔穴子經炙燒後香氣撲鼻,肉質非常細緻軟嫩中拖羅是必點!鮮味而帶濃濃的魚油香象拔蚌壽司和赤貝同樣入口爽滑鮮甜赤海老微微炙過,肉質緊實帆立貝壽司則肉厚肥美吃完來一碗暖呼呼的味噌湯最後還有甜點附上,是肥胖胖的綠茶大福,味道香甜軟糯~

食材新鮮又美味,色澤十分誘人

打鐵趁熱先吃海膽壽司,海膽的甜味整個佈滿口腔

穴子經炙燒後香氣撲鼻,肉質非常細緻軟嫩

中拖羅是必點!鮮味而帶濃濃的魚油香
象拔蚌壽司和赤貝同樣入口爽滑鮮甜
赤海老微微炙過,肉質緊實
帆立貝壽司則肉厚肥美

吃完來一碗暖呼呼的味噌湯

最後還有甜點附上,是肥胖胖的綠茶大福,味道香甜軟糯~
  • 北海道海鮮丼
2019-02-19 188 views
麻雀雖小,五臟俱全,最好用來形容中環這間貴價壽司丼飯屋。店內有分上下兩層,下層接待,上層就係主要座位。連個旋轉樓梯都咁的骰。Menu非常簡單, 全部都係定食,有齊前菜,味噌湯,沙律同甜,話佢貴價又唔算係太貴。前菜帶子裙邊爽口彈牙,甜中帶咸的醬汁好入味,極輕微的辣更覺惹味。和風的黑醋沙律酸酸的,開胃又健康有益,蔬菜切到一口的大小,看來師傅幾貼心。北海道海鮮丼幾抵吃,魚生有牡丹蝦,甜蝦,帶子,鮑魚,魷魚,墨魚,筋子,海膽,赤貝等,都只係$180。份量絕對不少。魚生每一切都十分新鮮,鮑魚爽口彈牙不粘牙,好入味。魷魚墨魚非常爽甜。切件的魚生份量都幾多,大概都有4-5切。自選18切丼可以選18款魚生,每款不多於4切。根據個人喜好剔了牡丹蝦,甜蝦,帆立貝,海膽,赤身,赤貝,松葉蟹肉,碎蔥拖羅等。牡丹蝦好大隻,成隻蝦頭拔走都無腸,鮮甜到一個點。甜蝦好creamy蝦味濃,帆立貝幾甜,海膽味濃鮮滑。赤身好香濃,脂肪比例好好,入口即溶。赤貝爽甜厚肉。松葉蟹肉肉質彈牙緊實且細緻鮮美,味道甘甜清香。碎蔥拖羅重魚味,拌蔥更香,魚肉軟滑。值得一提,丼飯配料一啲都唔hea, 酸蓮藕爽脆清新開胃,酸薑微辣,醋飯加左芝

值得一提,丼飯配料一啲都唔hea, 酸蓮藕爽脆清新開胃,酸薑微辣,醋飯加左芝麻好香,飯質口感煙韌適中。

飯後還有甜品,當晚係紅桑子忌廉泡芙,凍凍的,忌廉香滑奶味濃。食完仲有精緻的牙籤可以使用。
2019-02-12
$250 (Dinner)
  • 自選丼(18切)
2019-02-18 56 views
下下食OMAKASE 又太貴,個日放工比我發現到蘭桂芳有間平民價錢既壽司店。餐廳有上下層,下層吧檯,上層位置比較大,要行條好窄既樓梯先上到,餐廳其實都有用心裝修,佢牆上面D一粒粒齊左條鯉魚出黎。餐廳名主辰食丼飯同壽司,我同朋友一個間左壽司一個簡丼飯,咁就可以試哂佢兩款食物。先來前菜兩碟,有沙律菜同帶子群邊,沙津FRESH,帶子群邊都好食。我地係SHARE食,餐廳會一樣一樣咁上菜,因為叫左2個SET,所以佢都有每人一碗既面鼓湯。自選18件 ($360)可以自己簡18件刺身,每款最多只可以ORDER 2件,咁就可以試暈哂吾同款,仲可以一人一件,店員服務都好好,會逐件介紹番。佢既壽司選擇好豐富,較少食到既魚類都有,拖羅係我強列推介大家試,性價比超級高,件件都非常新鮮,質素拍得住OMAKASE,十分有驚喜。松葉蟹丼 $220蟹迷必點!呢個係季節丼,蟹肉全部幫你拆哂出黎,最岩我呢D懶人,重要好鮮甜,佢以甲羅燒方法張蟹膏加熱搞埋一齊,再幫我我地倒上飯面。個口感好豐富好厚,差吾多啖啖都有膏同蟹肉,必食啊。最後有個CHERRY PUFF送番做甜品。
自選18件 ($360)
松葉蟹丼 $220
最後有個CHERRY PUFF送番做甜品