Restaurant: DONDONYA (D‧PARK)
Info:

特盛十勝帶廣名物豚丼(Obihiro Butadon)定食必定join, 佢既甜品必嚐, 好味到震, 當然主角豚丼, 唔點 "特盛" 點夠喉.豚肉又香又超好味, 係鎮店之選.我必加炸魷魚鬚, 我上兩次光顧都有加.今次試了胡麻蕃茄冷豆腐&吉列炸蠔, 兩樣都唔錯.果茶也跟足要求走冰, 味道也很好.
2024-04-01
Waiting Time
13 Minutes (Dine In)
$208 (Lunch)
果茶(可走冰) 炸魷魚鬚
必加炸魷魚鬚
胡麻蕃茄冷豆腐
特盛十勝帶廣名物豚丼再加吉列炸蠔
特盛十勝帶廣名物豚丼再加吉列炸蠔, 好食到清晒.
特盛十勝帶廣名物豚丼定食(鎮店餐)
  • 特盛十勝帶廣名物豚丼定食
2024-03-22 331 views
滑蛋豬扒飯,呢道菜真係將簡單嘅食材發揮到極致。豬扒煎得外層微焦、裡面保持肉汁,咁嘅烹調方式令豬扒嘅味道更加突出,食落去既嫩滑又多汁。而滑蛋就係另一個亮點,蛋液打得好充分,煮到剛剛好嘅熟度,滑而不散,搭配上豬扒,口感層次分明。將豬扒同滑蛋鋪喺一碗剛剛蒸好、熱氣騰騰嘅白飯上面,豬扒嘅香味同滑蛋嘅細膩完美結合,每一啖都充滿滿足感。呢種簡單但又唔平凡嘅搭配,真係令人食咗之後難忘。滑蛋豬扒飯唔單止適合作為忙碌日子裏嘅快餐選擇,更係一種慰藉味蕾嘅美食。不論係想快速解決饑餓,定係想細細味嘆一頓簡單美味嘅飯,滑蛋豬扒飯都絕對能夠滿足到你。

近日想食日式丼飯, 又冇咩idea 食咩, 所以去咗間有好多選擇嘅日式丼飯餐廳🌟丼丼屋🌟有好一段時間冇幫襯, 款式多咗, 品質都keep 到唔錯🥢試咗個新推介👀炭燒雞親子丼🐥 (定食) HK$82 ☝🏻升級定食加HK$18 有果茶、前菜(沙律)、甜品(寒天)🍧呢個炭燒雞係用木炭高溫燒烤而成,食落係似燒嘢食嘅炭燒味同有啲煙燻味, 而肉質依然保持嫩滑同有肉汁,仲加咗日本橋ぼんぼり嘅秘製雞丼汁😂 滑蛋滑嫩蛋味濃就一定架啦!! 雞肉同滑蛋分開放喺飯面,呢個丼飯好有新鮮感👍🏻另外叫咗個十勝帶廣名物豚丼🐷 (特盛-定食) HK$108☝🏻定食加HK$18 有果茶、前菜(沙律)、甜品(寒天)十勝豚肉係厚身豬肉片, 燒得好香, 加個甜甜嘅醬汁, 超好送飯, 仲配大量蔥絲, 一流!!!加左小食三文魚刺身HK$20 + 唐揚雞軟骨 HK$32, 全單加一💰小總結, 冇幫襯呢間餐廳起碼以數年計, 隔咗咁耐佢都仲keep 到水準, 好少餐廳質素可以keep 到咁耐, 好多時都係愈做愈hea, 呢間餐廳真係可以考慮多啲去返🫣°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° 丼丼屋 📍荃灣青山公路 -

丼丼屋
📍荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2046A號舖
2024-01-04 481 views
蟹痴必吃「松葉蟹丼」經過見到有蟹食,二話不說就入去食😂我真係好鍾意食蟹🦀呢個「松葉蟹丼」又幾抵食,滿滿蟹肉鋪滿成個碗有蟹鉗、蟹肉、蟹腳仲有蟹膏。蟹肉好鮮甜嫩滑,蟹鉗同蟹腳肉質棉密緊實蟹膏香濃甘甜,剩喺食蟹肉都值另外加咗$18,有埋前菜、麵豉湯同果茶原本以為果茶冇乜味點知杯果茶又幾好味喎,甜甜地幾解渴天氣凍凍地最啱食火鍋一個人食啱啱好嘅關東風「鳥開壽喜燒火鍋定食」有雞肉、金菇、冬菇、本菇、大蔥同芋絲特調壽喜燒湯頭香甜濃郁鍾意食壽喜燒嘅你一定會喜歡那份甜雞肉嫩滑,口感十足。加$18 仲有麵豉湯、沙律、果茶同埋甜品另外加$32有鳥開手羽先(2件)雞翼炸得好香口,一咬落去就爆汁略微鹹咗少少刺身拼盤 $108都唔錯喎,好新鮮,百零蚊好抵食問返職員先知原來頭先叫嘅喺期間限定仲諗住帶父母嚟食添真係要限期前帶佢地嚟先得
蟹痴必吃「松葉蟹丼」

經過見到有蟹食,二話不說就入去食😂
我真係好鍾意食蟹🦀

呢個「松葉蟹丼」又幾抵食,滿滿蟹肉鋪滿成個碗
有蟹鉗、蟹肉、蟹腳仲有蟹膏。
蟹肉好鮮甜嫩滑,蟹鉗同蟹腳肉質棉密緊實
蟹膏香濃甘甜,剩喺食蟹肉都值

另外加咗$18,有埋前菜、麵豉湯同果茶
原本以為果茶冇乜味
點知杯果茶又幾好味喎,甜甜地幾解渴

天氣凍凍地最啱食火鍋
一個人食啱啱好嘅關東風「鳥開壽喜燒火鍋定食」
有雞肉、金菇、冬菇、本菇、大蔥同芋絲

特調壽喜燒湯頭香甜濃郁
鍾意食壽喜燒嘅你一定會喜歡那份甜
雞肉嫩滑,口感十足。

加$18 仲有麵豉湯、沙律、果茶同埋甜品

另外加$32有鳥開手羽先(2件)
雞翼炸得好香口,一咬落去就爆汁
略微鹹咗少少

刺身拼盤 $108
都唔錯喎,好新鮮,百零蚊好抵食
2067 views

問返職員先知原來頭先叫嘅喺期間限定
仲諗住帶父母嚟食添
真係要限期前帶佢地嚟先得
2023-12-09 475 views
一家大細出街,想搵間餐廳食飯,好多時候都未必搵到岩小朋友食既野,咁岩見到呢間有兒童餐就入左去🍴滑蛋吉列大蝦丼蝦有三大隻😂同圖片相符,炸皮好酥,蝦肉彈牙,滑蛋半生熟入口嫩滑,飯量好足夠🍴滑蛋吉列豬扒丼套裝呢個加左$18轉套餐,多左湯、前菜、飲品同飲品,好抵!而且個前菜好好食,係昆布、鮮冬菇、波菜撈既沙律,酸酸甜甜好開胃甜品都唔錯,係黑糖醬既果凍,黑糖醬單食偏甜,但果凍本身冇麥甜味,所以加埋一齊食岩岩好至於個主菜丼飯不過不失,味道唔錯,整體同蝦丼差唔多,而且豬既分量更足料,有小小失望係豬扒有兩三舊脂肪位好多,食唔落口😥🍴兒童餐 - 唐揚雞定食阿女話好好味👍🏻自己一個人清晒我試過個西蘭花同雞肉,相對比較清淡,係岩小朋友食既,個玉子入面包左小小芝士?我唔太食得食出,但都係好味既,整體算唔錯了

🍴滑蛋吉列大蝦丼

🍴滑蛋吉列豬扒丼套裝
呢個加左$18轉套餐,多左湯、前菜、飲品同飲品,好抵!

🍴兒童餐 - 唐揚雞定食
阿女話好好味👍🏻自己一個人清晒
2023-12-09
$100 (Lunch)
2023-10-25 514 views
經過愉景見到有丼飯決定試試佢,見餐牌有灸燒左口魚丼可惜賣晒叫左個燒雞丼三吃加錢轉set,燒雞醬汁幾香濃肉質都有彈性,唔會話燒過龍三吃係撈蛋汁、撈蔥花、茶泡飯,個人覺得撈蛋汁最好食,蛋好新鮮有好香既蛋味茶泡飯一般,做唔到日本茶泡飯既茶香轉set會有甜品,類似冰粉咁,但個汁好淡,似食緊冇味啫喱咁加多左份烤魷魚,魷魚本身好食鬚上既炸粉都唔厚好脆,但唔知點解每條魷魚鬚既頂部都有一舊炸粉團連住整體不過不失,有好有唔好,性價比一般。
經過愉景見到有丼飯決定試試佢,見餐牌有灸燒左口魚丼可惜賣晒

叫左個燒雞丼三吃加錢轉set,燒雞醬汁幾香濃
肉質都有彈性,唔會話燒過龍
茶泡飯一般,做唔到日本茶泡飯既茶香
轉set會有甜品,類似冰粉咁,但個汁好淡,似食緊冇味啫喱咁

加多左份烤魷魚,魷魚本身好食

整體不過不失,有好有唔好,性價比一般。
2023-10-25
2023-09-15 381 views
和牛🥩同海膽都係我至愛😍,見到丼丼屋推出「炙燒和牛海膽丼」🍱,真係十萬級興奮啊,即刻約朋友陪我去食😋「炙燒和牛海膽丼」單點$148,定食$166(配前菜、日式湯、甜品及果茶),我同朋友都好肚餓,決定叫兩份定食✌️「炙燒和牛海膽丼」一上枱賣相已經好吸引😍,非常之足料啊,滿滿嘅日本和牛、海膽同三文魚籽堆成一座小山丘,見到已經流晒口水🤤💓頂層嘅海膽非常鮮甜,口感潤滑而味道鮮甜濃郁,入口即溶,再配上大大粒又脹卜卜嘅三文魚籽,每一啖都食到鮮味,加上大大塊和牛🥩,每一塊肉質都好鮮嫩,而且油花有如大理石一樣,經過輕輕炙燒後,油脂轉化為銷魂焦香,入口油潤豐腴充滿油脂香,🤩最驚喜係中間嘅醬油半熟蛋,用筷子輕輕一夾,濃郁嘅流心蛋黃汁緩緩流出,為整個丼物增添蛋香同滑順感, 另外值得一讚係呢個丼飯用日本產米製作,好香米香,口感軟糯而且粒粒分明,所有食材配搭相得益彰,每一啖都好滋味過癮,非常值得推薦👍❗️而前菜(青瓜蟹籽沙律)、日式湯(麵豉湯)、 甜品及果茶方面都唔錯,份量和味道都剛剛好,整體CP值好高,真係大滿足啊🤤📍丼丼屋💒荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2046A號舖#dondonyahk #丼丼屋 #

📍丼丼屋
💒荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2046A號舖

#日本美食 #日本餐廳 #美食 #hkfoodie #美食分享 #吃貨日常 #好味 # 荃灣美食
  • 炙燒和牛海膽丼
2023-09-12 228 views
🍱 丼丼屋又有新菜式喇~日式丼物專家丼丼屋 @dondonyahk 嚴選食材製作正宗日式丼飯,最近特別推出「炙燒和牛海膽丼」,由即日至9月19日喺全線丼丼屋同丼丼屋×鳥開聯乘店以超值價格快閃登場,和牛同海膽愛好者萬勿錯過😋🧡 炙燒和牛海膽丼 盛載日本和牛、海膽同三文魚籽和牛油花分佈均勻,以炙燒手法輕輕煎香表面,入口鮮嫩充滿油脂香氣,配上特調醬油令鮮味大大提升!海膽口感細滑,味道鮮甜濃郁入口即溶!三文魚籽非常新鮮,一口咬爆嗰刻鮮甜味道湧出嚟!配埋醬油半熟蛋拌飯一齊食,成碗飯充滿蛋香順滑感!「炙燒和牛海膽丼」單點 $148定食 $166 (配前菜、日式湯、甜品及果茶)...#dondonyahk #丼丼屋 #炙燒和牛海膽丼 #海膽 #和牛 #期間限定
🍱 丼丼屋又有新菜式喇~

🧡 炙燒和牛海膽丼
盛載日本和牛、海膽同三文魚籽

炙燒和牛海膽丼定食

海膽口感細滑,味道鮮甜濃郁入口即溶!
三文魚籽非常新鮮,一口咬爆嗰刻鮮甜味道湧出嚟!
配埋醬油半熟蛋拌飯一齊食,成碗飯充滿蛋香順滑感!

炙燒和牛海膽丼定食

「炙燒和牛海膽丼」
單點 $148
定食 $166 (配前菜、日式湯、甜品及果茶)
炙燒和牛海膽丼定食
我呢排係荃灣返工,因為office太凍,所以就離咗呢間打binlo, 打完binlo🤩🤩打完binlo真係成身暖哂🥳🥳🤩🤩其實我覺得呢個binlo味道唔差,豚肉幾好食,d面幾足料,食完真係好飽🤩🤩🤩本來想食流心蛋,但我唔識煮野😂😂然後佢熟咗都唔知😂😂但勁多人排隊😂😂要攞位😂😂差d就因為多人而冇去食😂🤣😂

但勁多人排隊😂😂要攞位😂😂差d就因為多人而冇去食😂🤣😂
丼丼屋推出咗期間限定「穴子海鮮天丼」定食同單點,身為丼物控嘅我一定要去試吓啊🤩聽講去到 7 月 18 日喺丼丼屋同丼丼屋×鳥開都有得試◽️「穴子海鮮天丼」定食 $103(配前菜、日式湯、甜品及果茶)好驚喜啊🤩呢個丼份量超級大,入面有原條穴子(又名「星鰻」)、特大赤海蝦同埋小貝柱、粟米炸成嘅天婦羅餅,件件都炸到色澤金黃,咬落去外脆內軟,特別係穴子魚肉,薄脆炸衣下嘅肉質非常細嫩,而且酥而不膩👍🏻🍤另外仲有甜甜地嘅天婦羅汁,令到啲天婦羅更鮮美🤤另外值得一提,米飯超香甜軟糯,原來係用咗宮城縣產特 A 級嘅「一見鍾情」米🍚難怪咁好食🤤🥰而家單點一客穴子海鮮天丼只係$88,而我就加咗$15 就有埋前菜、日式湯、果茶同埋甜品,真係超級滿足啊😌◽️「脆蒜三文魚親子丼 」🐟$88除咗穴子海鮮天丼之外,呢個親子丼都滿滿嘅驚喜🥰三文魚外層焦香,而入面嘅肉係非常嫩滑🤤而且每啖都有好香嘅蒜味,喜歡食蒜嘅朋友就一定要試下啦👍🏻👍🏻#dondonyahk #丼丼屋 #穴子海鮮天丼 #穴子 #優惠定食 # 期間限定

◽️「穴子海鮮天丼」定食 $103
(配前菜、日式湯、甜品及果茶)

◽️「脆蒜三文魚親子丼 」🐟$88

2023-07-14 208 views
炸魷魚鬚. 好好味, 一定會再去食.十勝帶廣名物豚丼(特盛)定食,十勝帶廣名物豚丼, 一定要點(特盛), 如果唔係會唔夠喉, 超讚! 超讚! 超讚! 定食:湯好飲, 很足料, 前菜可以, Jelly也很好味道!果茶走冰, 有得選擇的 (走冰, 少冰, 多冰)第二次幫襯愉景新城店, 因為好好味, 之前係青衣由地下大店幫襯到再搬上幾層變小店, 再去過曾經在綠楊新邨有店的,都唔及愉景新城店好食, 愉景新城店真係好好味.
炸魷魚鬚. 好好味, 一定會再去食.

十勝帶廣名物豚丼(特盛)定食,
 定食:
湯好飲, 很足料,
前菜可以,

Jelly也很好味道!
果茶走冰, 有得選擇的 (走冰, 少冰, 多冰)
第二次幫襯愉景新城店, 因為好好味,
都唔及愉景新城店好食, 愉景新城店真係好好味.
炸魷魚鬚
十勝帶廣名物豚丼 (特盛)
十勝帶廣名物豚丼特盛定食
2023-07-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$151 (Lunch)
炸魷魚鬚
十勝帶廣名物豚丼 (特盛)
十勝帶廣名物豚丼特盛定食
2023-07-04 148 views
每間質素唔同, 愉景新城分店, 有水準的.十勝豚丼(大)套餐十勝豚: 還是保持到水準. 淡淡都好味道.丼: 好吃.前菜:普通.湯: 可以的.Jelly: 唔錯。生果茶: 可以的. (很細心,還可選擇走冰)追加丼丼屋雞翼:都是唔錯的. 電子支付, QRcode手機下單。
每間質素唔同, 愉景新城分店, 有水準的.

十勝豚丼(大)套餐

十勝豚: 還是保持到水準. 淡淡都好味道.
丼: 好吃.
前菜:普通.

湯: 可以的.
Jelly: 唔錯。
生果茶: 可以的. (很細心,還可選擇走冰)
追加丼丼屋雞翼:都是唔錯的.
電子支付, QRcode手機下單。
追加丼丼屋雞翼
Other Info. : 電子支付, QRcode手機下單。
2023-07-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$162.8 (Lunch)
  • 十勝豚丼
原來荃灣都有丼丼屋 @dondonyahk,就喺愉景條橋一入去,位置尚算方便。🔺穴子海鮮天丼𝗔𝗻𝗮𝗴𝗼 𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗧𝗲𝗻𝗱𝗼𝗻 ($𝟴𝟴+$𝟭𝟱 升級定食)超鍾意食天婦羅🍤,見到呢個期間限定嘅新丼梗係要試下。一上枱好震撼,因為啲炸物多到放唔晒咁濟,首先有條手板咁長嘅穴子(即係星鰻)🐟,食落都幾厚肉同埋最緊要無骨,啖啖肉好正😊另外仲有隻大赤蝦🦐啲肉幾新鮮彈牙💕💕裹粉唔會太厚!不過成個飯我最鍾意係個天婦羅餅,第一啖食落係粟米,以為係花枝餅,再望真啲原來係啲小貝柱😚淋咗少少天婦羅汁更加帶出個鮮味😋超鍾意用日本米嘅餐廳,煮出黎嘅飯都係脹卜卜同埋好有咬口,食完有種好滿足嘅感覺🤣加咗$15 升級定食,配有前菜、日式湯、甜品及果茶。個麵豉湯入面都幾足料,有蜆、麵筋、昆布等等,最重要唔會太咸,完滿了。個甜品係寒天嚟,有啲似硬版嘅冰粉🔺鰻魚・豚肉生薑燒飯𝗚𝗿𝗜𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗘𝗲𝗹 & 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗚𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗕𝗼𝘅 ($𝟴𝟴)呢個飯嘅配料都幾足,可以用材料紮實嚟形容,有啲家常便當嘅感覺!有鰻魚同豚肉一次過滿足晒兩個願望。豚肉配有生薑同埋洋蔥🧅令口感更加豐富同超下飯🫶📍丼丼屋×鳥開

📍丼丼屋×鳥開 𝐃ONDONYA × TORIKAI
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2046A號舖
第一次到這間店食飯,點了一個天婦羅🍤飯,加一個「炸魷魚鬚」,另外點了一個「十勝豚肉飯」。先來一個豚肉飯,賣相是ok! 不過比起另一間店食類似的飯便比較下去。呢間的飯,並「沒有」紫菜,又沒有日式的日本茶漬,看起來比較單調。當然,食物最重要還是味道吧!第一口,便發覺個豚肉比較乾,肉質偏乾。。。而個燒汁都頗鹹。都有點兒失落!到天婦羅飯,炸鰻魚都算多骨,食落不太新鮮,炸蝦🍤ok,而個炸菜(羽衣甘藍)及「炸小柱粟米」都比較油膩,食了少少🤏便沒有再食下去。最後上碟的「炸魷魚鬚」是今餐的亮點!炸得好好👍🏻只係加$28,其實是抵食!雖然都少少偏鹹,但味道不錯,好食!不過,成餐反而是小食最好食。。。。Um…………….都算有點失望。不過,呢間出名食雞。我都會想再試下佢嘅雞。由於佢嘅價錢不算好貴,不過絕對有改善空間。

不過,成餐反而是小食最好食。。。。
Um…………….

都算有點失望。不過,呢間出名食雞。我都會想再試下佢嘅雞。

由於佢嘅價錢不算好貴,不過絕對有改善空間。
📍 丼丼屋 𝑫𝒐𝒏𝒅𝒐𝒏𝒚𝒂🧭荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2046A號舖💰人均消費: HKD119愉景新城開咁 #丼丼屋 @dondonyahk ,又多樣嘢食🫶🏻🆗春之雜錦海鮮丼 $108𝑺𝒑𝒓𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝑨𝒔𝒔𝒐𝒓𝒕𝒆𝒅 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑫𝒐𝒏有吞拿魚,三文魚,鰹魚,鯛魚,赤蝦同三文魚籽!坦白講,唔係太新鮮,但幸好唔腥! 份量都幾細,食完都唔夠飽! 仲要係單點冇餐😅$108再加一,野飲都冇杯係有啲貴😅下次都係食返滑蛋飯算了🤣#MFJ荃灣 #MFJ日本菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #japanesedon #tsuenwanfood #don #japanesedon #相機食先 #荃灣美食 #日本菜

📍 丼丼屋 𝑫𝒐𝒏𝒅𝒐𝒏𝒚𝒂
🧭荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2046A號舖

💰人均消費: HKD119

春之雜錦海鮮丼

🆗春之雜錦海鮮丼 $108
有吞拿魚,三文魚,鰹魚,鯛魚,赤蝦同三文魚籽!
春之雜錦海鮮丼

$108再加一,野飲都冇杯係有啲貴😅
下次都係食返滑蛋飯算了🤣

#MFJ荃灣 #MFJ日本菜

#相機食先 #荃灣美食 #日本菜
2023-05-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$119 (Lunch)