2024-03-21 277 views
小米日夜長,索食聲吱吱。到CWB購物,誰知小米又肚餓了!  面對小米有如黑洞的食量,就要光顧快靚正又抵食的餐廳~茶記或冰室,為求盡快讓小米食飽飽。在鬧市中,看到有茶記冰室有人排隊,就是抵食的証明。就座後,快快向職員下單,食物也很快呈上。 招牌黑椒牛柳配黑椒汁  是皇牌鐵板套餐小米喜歡牛肉,又喜歡香辣的黑椒汁,所以選了這招牌的鐵板餐。有湯有包有肉有意粉有飲品,一次滿足多項要求。   牛扒二塊大大件,小米已急不及待下刀。偷來一小角牛肉,牛扒肉質鬆軟容易咬,梘水味唔太強,配黑椒汁真剛剛好。一陣狂風掃落葉,小米就把黑椒牛柳消滅了! 常餐 招牌沙嗲牛肉公仔麵 配火腿奄列 香酥丹麥多士 到茶記冰室就想來一份嗲牛麵,所以點常餐。腿奄 中央蛋液仍在,是剛煎好的奄列。將其切碎再放到嗲牛麵中,讓蛋皮沾上沙嗲湯底。沙嗲湯底不混濁,順喉易入口。用叉子卷起公仔麵,易掛汁又有儀態。嗲牛麵的牛肉紋理清晰,啤水不嚴重,可以感受那肉質纖維的存在。 丹多 留在最後,跟熱奶茶一起享用。因為丹多油脂較重,可以令奶茶更香醇。 熱奶茶  在尖咀龍城嚐過熱奶茶,所以對其奶茶有信心。有茶香,至少唔削脷囉!可能有丹多的油脂加持吧!
小米日夜長,索食聲吱吱。
到CWB購物,誰知小米又肚餓了!
面對小米有如黑洞的食量,
就要光顧快靚正又抵食的餐廳~茶記或冰室,
為求盡快讓小米食飽飽。
在鬧市中,看到有茶記冰室有人排隊,就是抵食的証明。
就座後,快快向職員下單,食物也很快呈上。

是皇牌鐵板套餐
小米喜歡牛肉,又喜歡香辣的黑椒汁,所以選了這招牌的鐵板餐。
有湯有包有肉有意粉有飲品,一次滿足多項要求。
牛扒二塊大大件,小米已急不及待下刀。
偷來一小角牛肉,
牛扒肉質鬆軟容易咬,
梘水味唔太強,配黑椒汁真剛剛好。
一陣狂風掃落葉,小米就把黑椒牛柳消滅了!
常餐 招牌沙嗲牛肉公仔麵
配火腿奄列 香酥丹麥多士
到茶記冰室就想來一份嗲牛麵,所以點常餐。
腿奄
中央蛋液仍在,是剛煎好的奄列。
將其切碎再放到嗲牛麵中,讓蛋皮沾上沙嗲湯底。
沙嗲湯底不混濁,順喉易入口。
用叉子卷起公仔麵,易掛汁又有儀態。
嗲牛麵的牛肉紋理清晰,啤水不嚴重,
可以感受那肉質纖維的存在。
丹多
留在最後,跟熱奶茶一起享用。
因為丹多油脂較重,可以令奶茶更香醇。
熱奶茶
在尖咀龍城嚐過熱奶茶,所以對其奶茶有信心。
有茶香,至少唔削脷囉!
可能有丹多的油脂加持吧!
Type of Meal
Lunch
2024-02-02 319 views
麵啊,彈牙得滑,沙嗲味恰到好處,啖啖肉的牛肉呢,簡直係超級腍! 又有咁添微辣激發味蕾,啱晒我呢啲愛辣既朋友!男友個秘製香辣魷魚麵就正喇,魷魚新鮮得黎又彈牙,攪埋啲秘製辣汁入味又唔會辣到飛起,但唯獨果湯底減分,溝薄咗就少咗啲風味。講完麵,我哋仲有旁碟—3.6牛乳炒蛋同腸仔。炒蛋嗰個嫩滑啊,吉牛油香撲鼻,真心推介👍。至於腸仔就普通啲,不過都係甜頭。當然啦,最後嗰芝士火腿牛角酥都唔少得!滿滿嘅芝士餡料,牛角酥雖然唔係熱辣辣地酥,但呢個價錢係絕對抵食,我絕對冇得彈。整體黎講,係銅鑼灣呢個繁華地帶,能夠有咁嘅味道同服務,我諗食得過返嚟食既機會係好大啊🍜!坐低食個早餐,舒服嘆埋口餸,真係滿滿嘅幸福感😌。呢啲經典港式滋味,夠晒地道,仲要價錢大眾面,實行值得推介!下次再黎,我都唔怕排隊喇😁!

2024-01-26 257 views
铜锣湾应该是一代人在港片中队香港的最深刻的印象了~ 在这个「梦开始的地方」尝试最正牌的香港茶餐厅更是让人超级期待的。离铜锣湾地铁站超近的地方,有一家超棒的冰室——【龙城冰室】,满足了我对记忆中香港的所有幻想~ 首先一进店就发现坐的基本都是local,第一直觉告诉我,来对地方了!然后便开始点菜~ 首先必试的就是他们家的美式杂扒,牛扒、猪扒和鸡扒,还有培根和德式肉肠,一应俱全,配上冰柠水,味道超正! 他们家除了传统的西式餐外,还有各种斩料,我试了一下他们家的盐焗鸡,本来要了例牌,后来决定味道很棒,直接来了半只,味道很香!而且鸡肉非常滑嫩~对了他们家的多士味道也超棒,甜甜的吃起来非常舒服~来铜锣湾的小伙伴有时间可以过来打卡哦~
2023-12-08 404 views
🌟「龍城冰室」總共六間分店,多年前到過銅鑼灣1次,今次再度光臨,中午時間嚟到座無虛席,排隊5-10分鐘,終於可以入座,原來龍城有酸菜魚,非常驚喜。***** ***** ***** ***** ***** 酸菜魚套餐酸菜魚滑嘟嘟完全冇骨,難免適中唔會太難,仲有好多配菜,有萵筍、白蘿蔔等等。沙嗲牛肉米+丹麥麵包炒蛋沙嗲牛肉茶餐廳味道,是我的童年回憶,每次入到茶餐廳都想食。瑞士雞翼瑞士汁甜甜地,雞翼非常入味,呢個係必吃的。花生醬厚西多士花生醬咬到原粒花生,多士夠厚底,口感非常好👍🏻

***** ***** ***** ***** *****

酸菜魚套餐

沙嗲牛肉米+丹麥麵包炒蛋
沙嗲牛肉茶餐廳味道,是我的童年回憶,每次入到茶餐廳都想食。

瑞士雞翼
瑞士汁甜甜地,雞翼非常入味,呢個係必吃的。

花生醬厚西多士
花生醬咬到原粒花生,多士夠厚底,口感非常好👍🏻
2023-12-08 305 views
Caesar salad with grilled smoke salmon 烤三文魚凱撒沙律 🥗 $66呢一款烤三文魚凱撒沙律好健康,面頭有大量煙三文魚🍣,而沙律包括有好抗氧化嘅生洋蔥絲🧅、新鮮生菜🥬、相當清甜嘅車厘茄🍅,配埋餐廳獨門秘製沙律醬汁,開胃又好食Fatty beef & egg with tomato seafood soup rice 海鮮蛋花鮮茄肥牛泡飯 🥩 $63大大碗嘅海鮮蛋花鮮茄肥牛泡飯性價比好高,裏面嘅材料主要有大概八至九片非常足料嘅肥牛🐮、煮得好入味嘅翠玉瓜🥒、蘑菇🍄、洋蔥碎,而湯底係天然健康嘅酸甜蕃茄湯,幾natural 🌿Chicken & vegetables rice in curry sauce 咖喱雜菜脆皮雞扒飯 🍗🍛 $68餐廳嘅咖喱係選用正宗馬來西亞黃咖喱🇲🇾,唔會太難但超級惹味🌶️,而且忌廉味好重夠creamy,加上即叫即煎雞扒,外皮香脆🐔,裏面肉質滑嫩,真係幾高質😋Baked cheese seafood rice 焗芝士海鮮飯 🦐🥘 $75用咗好多款唔同種類海鮮嘅焗飯係餐廳名物之一,芝士做到拉絲嘅效果🫕,望落去已經好吸引,而裏面嘅海鮮有青

烤三文魚凱撒沙律 🥗 $66

海鮮蛋花鮮茄肥牛泡飯 🥩 $63

咖喱雜菜脆皮雞扒飯 🍗🍛 $68

Baked cheese seafood rice
焗芝士海鮮飯 🦐🥘 $75
用咗好多款唔同種類海鮮嘅焗飯係餐廳名物之一,芝士做到拉絲嘅效果🫕,望落去已經好吸引,而裏面嘅海鮮有青口、爽口魷魚🐙、冇乜雪藏味嘅大蝦等,撈勻一齊食係正!
2023-12-05 234 views
網上見好多人支持呢間銅鑼灣旺區嘅冰室,無論咩時間都係排嘅人龍,入面亦都座無虛席,應該都有返咁上下水準先有呢個效果決定今晚嘅晚餐就食佢。話就話晚餐,但竟然有all day breakfast,一於試一識。再叫咗個蒸魚套餐,星州炒米,黑椒牛仔過,西蘭花炒魚柳。蒸魚嘅時間掌握得好好,啱啱好熟,保持住魚嘅鮮味。星州炒米好香濃嘅咖哩味,少少辣好惹味,米粉炒到乾身,條條分明,蝦又大大隻,加上其他配料,口感十分豐富。其實小菜都十分出色。地址銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖港鐵銅鑼灣站D4出口,步行約2分鐘
決定今晚嘅晚餐就食佢。
蒸魚嘅時間掌握得好好,啱啱好熟,保持住魚嘅鮮味。
其實小菜都十分出色。
地址銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖
星州炒米
黑椒牛仔骨
西蘭花炒魚柳
2023-11-01 353 views
銅鑼灣呢間冰室唔少人支持,無論咩時間人流都非常多,今日就見識到午飯時間要大排長龍,叫外賣的電話一個接一個,不過出餐非常有效率👍龍城炒米粉~ 有鑊氣,大碟足料,米粉炒到乾身,條條分明,配料有雞蛋、火腿、叉燒、洋蔥、蔥、芽菜、紅蘿蔔絲、芝麻等等,口感豐富,十分美味,大讚👍👍凍鹹檸七+$9,大大件咸檸好足味,入口清爽冰涼😄咖喱三寶配蝦多士~蝦多士有四小件,外脆內彈牙,咖喱汁好香濃,蘿蔔超淋入味,魚蛋彈牙😋龍城冰室銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖
凍鹹檸七+$9,大大件咸檸好足味,入口清爽冰涼😄

龍城冰室
銅鑼灣謝斐道500號
維安商業大廈地舖
2023-10-30
龍城冰室📌銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖招牌黑椒牛柳配黑椒汁 $118係呢到嘅皇牌鐵板餐~個人認為好抵食😚首先跟餐有香酥丹麥多士同羅宋湯包熱飲不過我加錢轉鹹檸七 +$9多士有一層層酥皮鬆軟酥香💗平時同樣價錢冇大份牛柳牛柳勁厚身但煮到啱啱好,所以一d都唔韌!再加埋濃濃黑椒汁食落仲正😚薯菜都比得好多菜墊牛柳底吸曬肉汁薯仔係一整個又煮到軟棉棉🤣6點已經滿座好快就出現人龍建議預時間等位💖⭐️Rumple港女評分⭐️味道: 4.5/5環境: 4/5服務: 4.5/5抵食: 5/5Please follow Rumplestiltskin aka 名字古怪的小矮人呢個港女代你試盡香港好食好用嘅🤩#Rumplestiltskinaka名字古怪的小矮人 #飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 # 香港平食 #香港平民美食 #香港平價美食 #平民小食 #香港打卡餐廳 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣美食推介 #銅鑼灣

龍城冰室
📌銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖

招牌黑椒牛柳配黑椒汁 $118
係呢到嘅皇牌鐵板餐~
個人認為好抵食😚

首先跟餐有香酥丹麥多士同羅宋湯
包熱飲不過我加錢轉鹹檸七 +$9
多士有一層層酥皮鬆軟酥香💗

平時同樣價錢冇大份牛柳
牛柳勁厚身但煮到啱啱好,
所以一d都唔韌!
再加埋濃濃黑椒汁食落仲正😚

環境: 4/5
服務: 4.5/5
抵食: 5/5

代你試盡香港好食好用嘅🤩

#Rumplestiltskinaka名字古怪的小矮人 #飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 # 香港平食 #香港平民美食 #香港平價美食 #平民小食 #香港打卡餐廳 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣美食推介 #銅鑼灣好去處 #銅鑼灣餐廳 #茶餐廳
🍽️依家隨隨便便食個早餐都$40左右,之前食過幾次龍城晚餐都幾中我口味,今次試埋個早餐🍳仿鮑魚火腿粟米通粉•煎雙蛋拼腸仔•香酥丹麥多士跟餐飲$41通粉湯底唔知點解有種芫茜高湯既味道,個人很喜歡🫶🏻,通粉軟硬適中,仿鮑魚條好有咬口,火腿粟米無特別🍞丹麥多士烘到微微脆,好香牛油味 Good Good😋🍜招牌沙嗲牛肉公仔麵•3.6牛乳炒蛋拼腸仔•芝士火腿牛角酥跟餐飲$41牛肉大片份量好多,牛肉公仔麵越食會越咸,炒蛋好滑,牛角酥細細個,唔會食唔曬~份量岩岩好比起三大快餐店,龍城食物幾高質,絕對係對得住個價錢

🍞丹麥多士烘到微微脆,好香牛油味 Good Good😋

比起三大快餐店,龍城食物幾高質,絕對係對得住個價錢
2023-10-19 249 views
發現我已變了劣食評論家。我已經盡量光顧些好評如潮的食肆,但結果往往出乎意料的差。這家冰室聽聞小紅書推薦過,其門如市,但印象中它剛開業時我也光顧過,記憶中就是一茶記,味道和環境也無特別可言。今天在對面看戲,趕時間急就章就再試試。點了個午餐,湯、飯、飲品,正常的午餐組合,但可以做到每一樣都偏差就不簡單,圖片中說明。三件套午餐連凍飲$69。不知道是貴或平,但整體味道就不敢恭維。習慣性評完劣食都推薦家能吃的以正視聽。附近有家假金鳳,午餐應該六十圓以下,它有供應熱餐包、真牛油,和羅宋湯。記憶中光是這些,覺得味道已值四十圓。剩下那十多塊就當是那飯和餐飲的價值吧。十多塊的飯和飲品您就不要再要求太多了。試試吧,有比較才有傷害,這也應該是看食評的真諦。

試試吧,有比較才有傷害,這也應該是看食評的真諦。
餐湯羅宋湯
凍央
白汁波菜焗豬扒飯
呢間位於銅鑼灣旺區嘅冰室一直都有唔少人支持無論咩時間人流都好多,今次同朋友嚟食飯味道唔錯👍🏻快靚正常餐: 香辣魷魚公仔麵 配 奄列,丹麥多士黎到冰室當然要試一下常餐,魷魚麵平時較少見,大大舊魷魚爽口彈牙,奄列包了火腿很惹味,配上香酥丹麥多士十分滿足酸菜魚配白飯一人酸菜魚份量都好多,魚肉嫩滑冇骨,配料有酸菜、香甜蘿蔔、萵荀,吸了湯汁送飯一流奶油多士外皮香脆,厚多士咬下好鬆軟,加上奶油甜甜鹹鹹,值得一試瑞士雞翼配沙律瑞士汁好香濃,雞翼十分入味,雞肉也很嫩滑,沙律酸酸甜甜好開胃最後當然要叫一杯凍檸檬茶,港式風味濃,清爽解膩

呢間位於銅鑼灣旺區嘅冰室一直都有唔少人支持
無論咩時間人流都好多,今次同朋友嚟食飯味道唔錯👍🏻快靚正

常餐: 香辣魷魚公仔麵 配 奄列,丹麥多士

酸菜魚配白飯

奶油多士
外皮香脆,厚多士咬下好鬆軟,加上奶油甜甜鹹鹹,值得一試

瑞士雞翼配沙律

最後當然要叫一杯凍檸檬茶,港式風味濃,清爽解膩

2023-10-16 120 views
约了好朋友吃午饭,谁知她说2点才下班,那就吃下午茶吧。我知道这里的下午茶很受欢迎, 所以约好友来这里一试。果然如此,下午茶选择很多,竟然还有我们喜欢的酸菜鱼,肚子饿极了, 2个人各取所需,点了酸菜鱼套餐,黑松露炒蛋烤面包,还有咖喱鱼蛋萝卜猪皮,加炒萝卜糕,饮料当然是这里最著名的奶茶。下午茶时间,餐厅竟然是满座,可见受欢迎程度,这里的服务很好,餐点很快送到,想不到下午茶套餐份量竟是如此之大。 酸菜鱼一大盘,鱼肉鲜美,配料足够,有酸菜,窩筍,萝卜,而且酸辣調味剛好,不油不腻不咸,很健康。黑松露炒蛋烤面包,面包烤的香,黑松露炒蛋又嫩又滑,浓浓的黑松露香味特别吸引。 咖喱鱼蛋猪皮萝卜煮得夠軟,味道浓郁,加上炒萝卜糕,我们是吃不停嘴。奶茶濃香润滑,喝一杯是不够的。 整个下午茶时间,顾客络绎不绝,果然我们是没选错地方,下次来铜锣湾逛街,必到这里解馋。😋😋

黑松露炒蛋烤面包,

还有咖喱鱼蛋萝卜猪皮,加炒萝卜糕,

饮料当然是这里最著名的奶茶。

出黎做野咁多年,我終於領悟到係返工呢9個鐘裡面,個1粒鐘食飯係幾咁短暫,係幾咁唔見使,究竟我點樣好好善用呢1個鐘食飯時間?就係用短暫既時間,係呢個常餐裡面,好好感受短暫既快樂、短暫既浪漫…👇🏻📌冰 室 常 餐 - ▪️ 招 牌 秘 製 香 辣 魷 魚 公 仔 麵 - $57▪️ 火 腿 奄 列 -▪️ 香 酥 丹 麥 多 士 -▫️ 黎得龍城無可能唔試招牌常餐,我就試左個人氣TOP1「招牌秘製香辣魷魚公仔麵」,魷魚好有咬口,加左秘製醬汁唔會好辣,公仔麵索哂d湯汁,好入味;而奄列滑蛋夠滑溜,多士即叫即烘,特別脆口,配返杯地道港式熱奶茶,整體好滿足。📌小 食 系 列 -▪️ 黑 松 露 炒 蛋 多 士 - $28▫️ 當然一個常餐唔夠喉啦,整多個「黑松露炒蛋多士」,多士面頭鋪滿厚厚既黑松露炒蛋,每一啖多士都食到truffle香,炒蛋亦唔會炒到好老,夠哂嫩滑,個size兩個人分都仲得,正!
出黎做野咁多年,我終於領悟到係返工呢9個鐘裡面,
個1粒鐘食飯係幾咁短暫,係幾咁唔見使,

究竟我點樣好好善用呢1個鐘食飯時間?就係用短暫既時間,

係呢個常餐裡面,好好感受短暫既快樂、短暫既浪漫…👇🏻

📌冰 室 常 餐 -

▪️ 火 腿 奄 列 -

▪️ 香 酥 丹 麥 多 士 -

招牌秘製香辣魷魚公仔麵

奄列滑蛋夠滑溜,多士即叫即烘,特別脆口,
火腿奄列、香酥丹麥多士

配返杯地道港式熱奶茶,整體好滿足。

📌小 食 系 列 -
▪️ 黑 松 露 炒 蛋 多 士 - $28
黑松露炒蛋多士

▫️ 當然一個常餐唔夠喉啦,整多個「黑松露炒蛋多士」,
冰室常餐
2023-10-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
黑松露炒蛋多士
冰室常餐
  • 火腿奄列
  • 香酥丹麥多士
2023-09-27 232 views
今日同同事去咗食lunch,我哋行過見無人排隊就揀咗呢間餐廳。餐湯有羅宋湯,暖身又開胃。我揀咗鐵板招牌牛柳意粉。佢係呢間餐廳嘅招牌菜,絕對值得一試。牛柳嫩滑多汁,同意粉煮得岩岩好,令呢道菜味道豐富。鐵板烹調令牛肉更加香口,意粉更加入味。另一道菜係板燒和風牛柳飯。牛柳係嫩煎嘅,肉質鮮嫩,口感好好。飯飯有香氣,同和風醬汁一齊食,味道好協調。呢個飯食到好飽,份量都好足夠。我哋仲加咗多個小食,就係芝士西多士。芝士西多士外面香脆,內裏嘅芝士融化喺口,好好味。呢個小食令我地好滿足,一人一半岩岩好。至於飲品,我哋叫咗咸檸七喜同凍檸蜜。咸檸七喜係清涼開胃,帶嚟咗微微嘅酸甜味。凍檸蜜就岩岩好,唔會太甜。我哋對呢間餐廳嘅水準好滿意,下次一定要再黎!

我哋對呢間餐廳嘅水準好滿意,下次一定要再黎!
2023-09-20 190 views
又係去到星期日銅鑼灣區午飯時候嘅選擇,跟住有人提議不如試吓龍城冰室,知道佢哋嘅水準比較穩定,同埋外賣嘅時間唔會等泰萊,兼且個地點都算係方便順路行過去,所以今次就試吓呢間龍城冰室。摸完咗好多一般茶餐廳嘅嘢食之後,見到佢有招牌酸菜魚,所以今次就試吓佢個招牌酸菜魚加飯,另外跟埋個例湯。佢個酸菜魚味道都好好,份量都算唔錯,當然裏面都有好多菜,其中一樣要讚嘅係佢啲麻子唔係一粒粒,好容易食咗落口嗰種,而係一棵棵咁樣放落去,所以仍然識到麻嘅感覺,但係又唔會好容易好似其他舖頭咁食咗啲馬子落口,跟住佢嘅例湯都算好入味,整體嚟講係好嘅。

2023-09-17
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$90 (Lunch)