2022-04-07 162 views
大埔呢間客家私房菜其實身邊已經有朋友推介過幾次,一致嘅評價係 : 又平又好食。而且完全唔落味精同豉油,絕對係kids friendly。上年有晚市嘅時候,我地一家四口已經黎過一次,海鮮套餐每位只係$160有成5,6樣餸,仲有埋老火靚湯,勁清甜🥰食到捧住個肚走。我同老公不約而同唸 : 做到咁平又好食,點圍皮?!但當時我地略為覺得餸菜有少少偏咸,大廚Ben話客家菜係比較重味d。今次我地黎左食晏,價錢一樣好正,40幾蚊有一個餸,一個飯👀大廚Ben今次推介左三樣小菜😋💚生煎洋蔥雞扒雞扒用香料醃,無經油炸,直接生煎至熟,我唸香港無乜餐廳仲會慢慢嘥時間去煎。令我最驚喜係完全無雪味,清清地肉質仲要好滑😌平時我係唔中意食雞扒嘅,呢一餐我自己食左半碟😛🤎墨魚肉餅用左好多隻小墨魚🦑去造嘅肉餅,未食入口已經聞到好香嘅鹹香味,食落口肉質好彈牙,好好送飯😗💙海咸鮮 (魚)呢碟餸對我黎講無乜驚喜,因為同我媽煮嘅一樣口味😂用左預先用左少少鹽醃左一日嘅魚,加埋薑粒去蒸,無加豉油嘅情況下,薑除咗可以去除魚嘅腥味,亦都可以帶出魚嘅鮮味,魚仲要蒸得好滑😆好有媽媽嘅味道☺️💜月桂奶茶用自家種嘅月桂葉去煲奶茶真係第一次見,佢唔似

💚生煎洋蔥雞扒

🤎墨魚肉餅

💙海咸鮮 (魚)

💜月桂奶茶
用自家種嘅月桂葉去煲奶茶真係第一次見,佢唔似港式嘅奶茶咁濃,但又冇英式嘅奶茶咁淡。飲落去係清新又順喉嘅感覺,滑😊我覺得女仔會好中意😋有啲想配件鬆餅🤣

大廚Ben有同我地分享d餸點樣整,亦有講吓呢十幾年喺大埔煮嘢食大家嘅口味變化,所以佢嘅客家菜亦都吸納左大家嘅意見,啖口返d更有家嘅味道🥰

一碟餸,能夠令你有家嘅味道,真心推介。
放假同朋友行街經開見到餐廳裡面裝修走懷舊路線又幾有特色,所以就入去試一試都好有驚喜,而且晚市又有私房菜,可以預訂海鮮餐添~有海鮮岩我😋今日午餐我就叫左麻而不辣雞 $58麻而不辣雞好有驚喜 加咗花椒同青椒食到花椒麻嘅感覺而又唔辣雞肉嫩滑夠入味~🌀龍門咖哩牛坑腩 $58咖哩汁係自家製由吾同香料煮成,唔係得辣,係有層次既 ~送飯一流牛腩煮得軟好有水準仲有無敵嘅太陽蛋簡直正‼️最後仲有飲左個月桂奶茶幽香純樸~

今日午餐我就叫左麻而不辣雞 $58
麻而不辣雞好有驚喜
加咗花椒同青椒
食到花椒麻嘅感覺而又唔辣
雞肉嫩滑夠入味~

🌀龍門咖哩牛坑腩 $58
牛腩煮得軟好有水準仲有無敵嘅太陽蛋
簡直正‼️

最後仲有飲左個月桂奶茶幽香純樸~
2022-03-31 211 views
咁岩去依頭做野,揾下附近有乜好食。見佢好似中式得黎又好似特別啲就一於試下佢。叫左個墨汁吹筒仔肉餅飯同埋月桂奶茶。原來依間野睇落好似平平無奇。一試。隻眼叮一聲。好特別喎。啲吹筒仔同墨汁混埋哂啲肉餅。好彈牙。佢話係客家餸黎。我其實都係客家人。不過我唔識。咸咸香香咁。好送得飯。之後都唔夠喉。加多碗飯。另外,加10蚊叫左杯月桂奶茶。飲落冇平時茶餐廳啲茶咁濃,但佢都幾滑。加埋月桂葉啲味,有小小似印度啲茶啲味。幾特別。依個價錢個肉餅重要即蒸添。值得推介。
墨魚汁吹筒仔肉餅
2022-03-30
$58 (Lunch)
墨魚汁吹筒仔肉餅
2022-01-12 263 views
天氣凍想吃蛇羹,偶然知道有間龍門客棧蛇羹專門店,當日剛在大埔附近辦事,一心去買它的蛇羹試試,但因已過了午飯時間,見到老闆已經在收舖,話要去輔仁街那邊舖買。輔仁街那邊是私房菜,疫情之下現在只能做午市,外買了2個蛇羹糯米飯套餐,20分鐘後回家還是熱的,蛇羹藥膳味道濃,足料又美味,還買了當日生劏的龍躉,很新鮮,本還想買咖哩羊腩,可惜已售完。老闆很有性格,看出對製作私房菜充滿熱誠,難得的美食,實惠的價錢,藉得幫襯!
2022-01-11
TakeAway
2021-11-28 291 views
蛇羹上到枱完全唔熱,成碗蛇羹來到枱就叫我用條匙羹撈底,味道一般,同大埔蛇x海差唔多,今年食過好多次不同地方的蛇羹,到到都好過佢哋好多,糯米飯又硬又干,上枱話俾你聽佢用海味炒糯米飯。真係未食過咁難食嘅糯米飯。反而叫咗個咖喱牛三寶味道OK。

2021-11-28
Lunch
2021-11-24 329 views
上年有朋友推薦呢間餐廳,嗰時佢仲係喺寶湖街市入面,而家搬咗新鋪闊落左中午同下午係以車仔麵為主,而晚市就係做私房菜一定要打電話預約先可以嚟食。而且冇餐牌睇,所有嘢都係廚師發板今次一家四口叫咗三人份量,人頭都係百幾蚊,一坐低就有一碗青紅蘿蔔老火湯,好足料小朋友飲咗成碗跟住有蒜蓉開邊蝦,咕嚕肉,墨魚肉餅,白切雞,茄汁鮑魚同菜。我掛住食有啲餸菜冇影到相整體來講係一定夠飽,最有特色係個墨魚肉餅,不過我就覺得鹹咗少少We will be back

跟住有蒜蓉開邊蝦,咕嚕肉,墨魚肉餅,白切雞,茄汁鮑魚同菜。
我掛住食有啲餸菜冇影到相

We will be back
2021-09-12 670 views
今日終於嘗試到大埔哩間私房菜平時都好難約到入面得兩三張台,環境舒適闊落三大一小,食左五餸一湯冇餐牌叫餸老闆俾咩就食咩都是當日新鮮時令食材中式omakase😂今次食咗蒸雞,蒸魚,蒸豆腐,蝦,鮑魚看似普通蒸雞,黎到聞到好香,除左酒之外,一問之下原來加左當歸👍蒸魚,時間剛剛好,加左陳年陳皮同柚子,幾特別煎蝦,好香同入味蒸豆腐,好似好普通,不過幾好味😋煎鮑魚,好脆唔un,送酒一流(不過要自己去買)仲有個湯都不錯每道餸都好好味唔同一般酒樓餐廳既味道食得出老闆好有心機煮要食記得早D book👍
今日終於嘗試到大埔哩間私房菜
平時都好難約到
入面得兩三張台,環境舒適闊落
三大一小,食左五餸一湯
冇餐牌叫餸
老闆俾咩就食咩
都是當日新鮮時令食材
中式omakase😂

今次食咗蒸雞,蒸魚,蒸豆腐,蝦,鮑魚

蒸魚,時間剛剛好,加左陳年陳皮同柚子,幾特別

煎蝦,好香同入味

蒸豆腐,好似好普通,不過幾好味😋

煎鮑魚,好脆唔un,送酒一流(不過要自己去買)

仲有個湯都不錯

2021-09-12
Dinner
  • 煎鮑魚
2021-08-08 384 views
朋友住大埔介紹我去食車仔麵,店舖懷舊的裝飾充滿着懷舊風味,店舖員工都十分親切有禮呢🥰都會講解一下有咩餸較為特色和秘製👍🏻選擇了幾款唔同嘅餸試試😋湯底邊面選擇左車仔汁,平時都很少聽見,味道都很搭配,食落唔辣配上車仔面很美味😋 豬大腸整得十分美味牛坑腩牛味香濃,而且很鮮味嫩滑,不錯之選👍🏻滷水雞翼滷水味很濃郁,入口肉質很滑,滋味十足豬紅豬皮都入味肉丸和墨魚丸十分彈牙可口,十分滋味另外一碗選擇左車仔汁,配上車仔麵更添美味😋 車仔麵除咗飲汽水之外仲有一個選擇就係懷舊樽裝維他奶和麥精,好耐都無飲過,食完辣辣地飲番麥精超讚👍🏻👍🏻👍🏻

豬大腸
整得十分美味

牛坑腩
牛味香濃,而且很鮮味嫩滑,不錯之選👍🏻

滷水雞翼
滷水味很濃郁,入口肉質很滑,滋味十足

豬紅豬皮都入味

肉丸和墨魚丸
十分彈牙可口,十分滋味

另外一碗選擇左車仔汁,配上車仔麵更添美味😋

2021-07-01
Tea
2021-07-13 328 views
十年沒有寫食評!為了這一碗無味精車仔面,懶惰的我來認真寫一次,也是我第一次用手機來寫食評,真的不懂怎樣操作😵其實真係唔係好想寫呢篇食評,我除咗鐘意食呢碗車仔麵,我都鐘意堂食,因為呢間嘢位置偏僻,真係無人會特登行過嚟食囉😂我就係鐘意呢度無人,經常我一個人包場,坐係度打吓機都數知幾爽,好過坐cafe。唔好講咁多廢話,有相為證據,真係一星期食咗三次!🤣 堂食,外賣,堂食。先評湯低,清,真係清,如果食開其他車仔麵,會覺得無味,所以我建議真係唔好叫清湯啦!有車仔汁(微辣),麻辣汁(夠麻小辣),咖哩汁(夠濃味)。至於點解師父要咁非主流做無味精車仔面?我諗佢係想突出每樣配餸嘅味道。老實講,岀面嘅車仔麵,無論你加幾多餸,好多都只有一種味。冬菇,第一次嚟食已經係驚為天人,雖然睇落好似細細粒,但其實係好厚肉嘅日本花菇😂痴線,食車仔麵有日本花菇!第一次嚟同枱姊妹話,嘩!好厚肉呀!!花菇有菇味,完全唔會俾調味或個湯底遮咗佢本身嘅味。10分豬大腸,睇相都睇到佢唔係岀面鹵到好深色嗰種,但你唔洗擔心佢無味。我最欣賞佢煮到啲大腸仍然好有彈性,有咬口👍🏻 唔會好似有啲舖頭煮到淋擗擗 ,一塊嘢淨返塊腸皮!好實在,好滿足!

豬皮,夠入味,爽口不會太硬👍🏻但岀面嗰啲多數都係勁淋。

咖哩魚旦,夠香,辣度適中,入晒味,加上呢種魚旦本身有少少陳皮味,好夾。

蘿蔔,略嫌淋咗少少,有啲散,但不影響食味,無渣,清湯煮夠清甜。

牛丸,真係鮮牛丸,食得岀唔係交貨,因為佢真係有啲淡,食得岀鮮牛肉味,無太多調味料。岀面鮮牛丸打邊爐八粒都要成舊水一碟啦,呢度加多個餸都係十蚊有兩大粒,五蚊一粒咋!你叫外賣加十分牛丸攞返屋企打邊爐都抵😂

鹵水雞翼(屋企人叫咗),大大隻嘅雞翼,無試過,不知道味道。

牛腩,大大塊肉,其實都幾滿足。老實說,我自己唔係太鐘意個味,同有啲乾。但我朋友話好好食。

麵,無乜comment,食車仔麵我都係為咗啲餸。但都係嗰句,如果揀清湯,一定會嫌個麵淡。

總結,師父想做到嘅效果做到了,湯底,麵,餸,各種味道都可以食到,唔會得一種味,整體係好味而滿足。我食五個餸加支忌廉都係68蚊落樓,料靚嘅車仔麵,值回票價👍🏻
2021-07-03
$50 (Lunch)
2021-06-13 279 views
向來係車仔麵忠實fds, 偏好重口味派別,如元朗合興,石硤尾肥哥,黃大仙味源,因為呢幾間都可以大大羹沙嗲醬、大大羹辣汁咁落。呢間主打無味精牛骨湯底,上枱前阿姨再提示可以試一口清湯,我同太太合共選了牛腩、蘿蔔、豬腸、牛丸,冬菇配麻辣汁。牛腩本身我唔係間間都會叫,好多麵檔用下欄部位碎濕濕扮牛腩,食完麵唔知係咩肉。呢間係正宗清湯腩,啖啖肉,好食👍蘿蔔清甜無渣、豬腸乾淨又夠滷水味、牛丸係較貴既貨,唔係佳寶果種化學丸、菇我無食到唔評價湯底方面,龍門始終係清湯再加麻辣汁,唔似我食開果d濃厚到成碗變埋色,半汁半湯咁邪惡。呢間對於食開重口味既我黎講,頭幾啖覺得比較淡味,唔太習慣,但食落又好清新,令你分辨到唔同食材既味道,麻辣味又點綴下,十分滿意呢碗清新派車仔麵,希望可以保持水準👍👍抱歉食到一半先記得影相😂😂

呢間係正宗清湯腩,啖啖肉,好食👍

抱歉食到一半先記得影相😂😂
2021-06-13
  • 車仔麵
2021-06-10 219 views
大埔街坊有日行行下見到呢間店門面咁靚,於是中咗入去😂除咗懷舊佈置,大 sell 冇味精車仔面,而且店員姐姐們都好親切有禮,推介咗好多,人情味加分!☺.🟥湯底🟧 1. 車仔汁⏩聽落好有趣,見食車仔麵就揀車仔汁啦😆食落似擔擔麵味,但少少甜辣. 2.麻辣汁⏩以為普通,點知好香,係麻多過辣,咀唇一路麻到尾😂好過癮!!!!✨✨!! 2款都推介!! ✨✨.🟨配料🟩揀咗:牛坑腩⏩牛味較淡,但好嫩滷水雞翼⏩ 好 juicy一咬爆汁,但冇咩調味豬紅 & 豬皮⏩正常質素,都入味的✨!! 推介的配料 !! ✨ 1. 豬大腸🐷⏩唔臭,唔會有厚厚的肥膏,超級薄及淋身,好入味好好味😍 2.冬菇🍄⏩姐姐極推介的日本冬菇,厚肉彈牙,好juicy好甜,又入味,大愛♥.仲有懷舊的樽裝維他奶,甚至麥精😍連肥 Pat生都話有驚喜😂店舖午市賣車仔麵,但晚市係特式小菜黑板上的菜式都好吸引呀😎下次一定黎試!.🧭龍門客棧地址:大埔懷仁街7號地舖.#hkfood #hkfoods #hkfoodie #hkfoodies #852food #hkigfoodie #hkfoodblogger #hkfoodl
🟥湯底🟧
1. 車仔汁
2.麻辣汁
✨✨!! 2款都推介!! ✨✨
🟨配料🟩
揀咗:
牛坑腩⏩牛味較淡,但好嫩
滷水雞翼⏩ 好 juicy一咬爆汁,但冇咩調味
豬紅 & 豬皮⏩正常質素,都入味的

✨!! 推介的配料 !! ✨
1. 豬大腸🐷
⏩唔臭,唔會有厚厚的肥膏,超級薄及淋身,好入味好好味😍
2.冬菇🍄
仲有懷舊的樽裝維他奶,甚至麥精😍連肥 Pat生都話有驚喜😂
店舖午市賣車仔麵,但晚市係特式小菜
黑板上的菜式都好吸引呀😎下次一定黎試!
🧭龍門客棧
地址:大埔懷仁街7號地舖
#hkfood #hkfoods #hkfoodie #hkfoodies #852food #hkigfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #food #foodlove #hkrestaurant #香港 #香港食評 #香港美食 #香港好去處 #香港餐廳

• 車仔麵
2021-05-20 186 views
龍門客棧 (大埔)大埔懷仁街7號地舖龍門客棧原本係飯店,但原來開了一間以車仔麵為主食的小店。場上有些壁報畫和相片,道出了該區的歷史變化,也夠特別。自選車仔麵4餸$48選料有以下款式,比較推薦豬大腸和牛坑腩。牛坑腩煮得非常淋,配上醬汁入味,可媲美牛腩專門店的質素。豬大腸要煮得入面一定跟技巧有關,也跟執着脫不了關係。也需要技巧,煮到入味,以及清洗乾淨。自家製冬菇也非常入味,煮得淋身。喜歡吃麻辣的可以試吓這裏的麻辣口味,因為不是以辣為主,㢡麻為主,麻香味濃單絕對不會死辣。車仔麵醬也是自家製的,也算特別,不會死鹹。已經買少見少的進場維他麥精,見到有即刻點嚟飲。

龍門客棧 (大埔)
大埔懷仁街7號地舖

龍門客棧原本係飯店,但原來開了一間以車仔麵為主食的小店。

場上有些壁報畫和相片,道出了該區的歷史變化,也夠特別。

自選車仔麵4餸$48
選料有以下款式,比較推薦豬大腸和牛坑腩。
牛坑腩煮得非常淋,配上醬汁入味,可媲美牛腩專門店的質素。
自家製冬菇也非常入味,煮得淋身。

車仔麵醬也是自家製的,也算特別,不會
死鹹。

已經買少見少的進場維他麥精,見到有即刻點嚟飲。

2021-05-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$50 (Lunch)
2021-05-18 160 views
喺大埔經過,見到一間好有趣既小店,中午做車仔麵,晚市做小菜,而車仔麵仲要有秘製醬汁,真係非常吸引~入到去就比呢幅粉筆畫吸引咗,有時手繪既嘢真係會有情感好多~另外幾面牆都有好獨特既MENU~而車仔麵當然要有專屬既剔剔紙喇~用咗掛牆既方式,又慳位又衛生~招牌牛坑腩、 蘿蔔、 豬皮、日本冬菇、麻辣汁配河粉~ 會highlight 牛坑腩,食車仔麵通常會比較少見到呢個item,多數都係喺粉麵店先會見到,而且佢做得非常出色, 口感一流 、牛味十足! 麻辣汁都係非常之特別!! 既香且辣嘅味道充斥味蕾!!蘿蔔、招牌牛坑腩 、咖哩魚蛋、 墨魚丸、鮮牛丸、 車仔汁配幼麵~ 會highlight 咖哩魚蛋,咖哩汁非常入味,而且魚蛋係有咬口並帶有陳皮香, 車仔汁,係秘製嘅醬汁,非常惹味!味道一流!

入到去就比呢幅粉筆畫吸引咗,有時手繪既嘢真係會有情感好多~

另外幾面牆都有好獨特既MENU~

2021-05-17 108 views
以研究車仔麵為己任, 近年覺得車仔麵越黎越高質, 今日黎試下龍門客棧先~睇店頭裝修整齊又乾淨已經加分 (真係好怕D地方濕笠笠, 污污糟糟)佢地車仔麵唔算好多餸揀, 不過勝在每款都用心製作。我地一個叫左車仔汁蘿蔔牛腩豬皮, D餸都幾入味, 好淋, 不過最特別係個車仔汁, 有擔擔麵個種花生醬既感覺, 我好鍾意!!😍😍另一個係雞翼豬大腸冬菇麻辣汁, 雞翼都算不過不失, 不過大腸好入味, 最推介既估唔到係冬菇, 超多汁勁有味, 係食落會”咇”一下爆汁個種!!😍個麻辣汁又係超重麻香, 由頭辣到尾個種, 好正以呢個價錢黎講好推薦大家試下!!

佢地車仔麵唔算好多餸揀, 不過勝在每款都用心製作。

個麻辣汁又係超重麻香, 由頭辣到尾個種, 好正

以呢個價錢黎講好推薦大家試下!!
2021-05-16
2021-05-15 236 views
這家位於大埔的龍門客棧,晚市提供私房菜,午市搖身一變成為一間車仔麵店,門面寫上「車仔麵一哥、最叻醫肚餓」。拉開玻璃門,簡潔明淨的環境配合了幾手繪的圖畫,牆身的黑板寫満了一道道晚市的菜式。午市的自選車仔麵,由2餸1麵$32起至4餸1麵$48,配餸方面大概有十多款,貴精不貴多。先說湯底,湯底一個車仔汁,另一個麻辣汁,車仔汁味道濃厚帶微辣,吃得辣的可以選配麻辣汁,味道帶香麻的辣味。配餸方面,日本鮮冬菇厚肉,有咬口;牛坑腩跟麻辣汁很配;豬皮、豬大腸很入味;豬紅爽彈;蘿蔔夠稔。樽裝忌廉Storefront Interior Menu

樽裝忌廉
忌廉