2024-07-25 818 views
今日出左灣仔上堂,突然好想飲茶,行行吓見到哩間舖,見到有位,就入去試吓啦立即點好野等食,由於佢即叫即整,所以都要等等家鄉咸水角  $26上枱熱辣辣,好好食~蕃茄湯鮮竹卷  $28第一次食,估唔到又幾夾幾好食~上湯魚肚水餃  $35水餃大大粒,好好食魚肚好入味~黑椒金錢肚  $30燘得好淋好好食~果然合桃包  $27好特別

立即點好野等食,由於佢即叫即整,所以都要等等

家鄉咸水角  $26
上枱熱辣辣,好好食
家鄉咸水角

~蕃茄湯鮮竹卷  $28
第一次食,估唔到又幾夾幾好食
蕃茄湯鮮竹卷

蕃茄湯鮮竹卷
上湯魚肚水餃
黑椒金錢肚
2024-03-17 1404 views
比較起酒樓,籠皇點心價錢算親民,雖然坐位有點擠迫,但點心制作時間算快,不用等太久。午市已大排長龍,由於坐位有限都要排隊等一段時間,食物整體質素唔錯,會繼續支持小店。
2024-03-17
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2024-01-31 1110 views
小店 點心款式唔算好多但都係經典款 唔係好貴茶芥一位$6 冇加一👍🏼籠皇鮮蝦餃 2隻 ($19)皮唔算好厚 都幾煙韌 入面都多蝦鮮蝦燒賣皇4隻 ($32)每隻都有一隻蝦 大小適中味道正常👌🏼金牌小籠包 ($25)皮好厚😂唔算好多汁 一般蜜汁叉燒包 ($23)都大個 入面d叉燒唔會好肥味道都🆗原籠馬拉糕($24)好大個 好鬆軟 唔會好甜鐘意食馬拉糕會好鐘意!蜜味叉燒腸 ($25)有d酸酸地 唔肯定係個豉油定叉燒但都幾多料 份量ok紫薯奶黃煎堆 ($27)餐牌推介呢個 係炸得幾脆不過唔夠味 冇咩紫薯奶黃味一舊少甜嘅炸物😂可以不試整體以灣仔食點心黎講幾抵食唔係會好驚艷 但想食點心可以黎食😌
小店 點心款式唔算好多
但都係經典款 唔係好貴
茶芥一位$6 冇加一👍🏼

籠皇鮮蝦餃 2隻 ($19)
皮唔算好厚 都幾煙韌 入面都多蝦

鮮蝦燒賣皇4隻 ($32)
每隻都有一隻蝦 大小適中
味道正常👌🏼

金牌小籠包 ($25)
皮好厚😂唔算好多汁 一般

蜜汁叉燒包 ($23)
都大個 入面d叉燒唔會好肥
味道都🆗

原籠馬拉糕($24)
好大個 好鬆軟 唔會好甜
鐘意食馬拉糕會好鐘意!

蜜味叉燒腸 ($25)
有d酸酸地 唔肯定係個豉油定叉燒
但都幾多料 份量ok

紫薯奶黃煎堆 ($27)
餐牌推介呢個 係炸得幾脆
不過唔夠味 冇咩紫薯奶黃味
一舊少甜嘅炸物😂可以不試

整體以灣仔食點心黎講幾抵食
唔係會好驚艷 但想食點心可以黎食😌
2023-02-02 2766 views
喺灣仔區除咗酒樓之外, 想搵食去平靚正有得坐既點心舖頭唔算太多選擇, 仲要好多都唔太近,嗰日即興心血來潮想食點心,就求其揀咗間最近附近嘅鋪頭!當初見門面有啲舊... 都冇太大嘅期望只係想坐低歇腳,講真餐廳內面的環境確實好迫夾, 而且位置又唔多, 好彩唔算繁忙時間可以坐到四人枱, 見點心紙選擇都很多,而且食物質素有水準, 價錢又抵!茶介只係每位$4仲沒有加一服務費, 員工服務都迅速,我嗰日夜晚去,睇到點心紙平日下午茶仲有免茶介, 喺附近絕對值得一試😋
2022-12-12 1642 views
真心有水準!好好吃!雪山叉燒包~好好吃!夠晒熱辣辣!啲餡仲要好足料!叉燒又多!食到小朋友非常開心大滿足呀😆❤️其他點心都非常好味~而且上菜又快!職員都非常之有善!
2022-09-04 1733 views
食物很有有質素! 蝦餃非常新鮮, 腸粉亦非常幼滑, 野菌餃非常香, 價錢亦非常合理。以前我從不吃潮州粉果, 但試過這家之後便愛上了。環境雖然一般, 但食物很有質素。如覺得裝修靚,就認為啲嘢好食,證明你係唔識食。 籠皇勝過其他大酒樓多多聲. 其他大酒樓只係裝修靚,坐得舒服,但食物質素垃圾.
  • 蝦餃,腸粉,馬拉糕
2022-07-15 1900 views
諗來諗去都唔知食乜,有同事suggest 食點心,都好,好耐無食過籠皇啦,於是打電話去叫外賣,不過要自取1. 鮮蝦炸雲吞 - 雲吞皮很脆口,無油必出來👍🏻,蝦ok2. 煎釀虎皮尖椒 - 我食嗰隻唔辣,同事食嗰隻就很辣,足料,肉有少少彈牙,唔錯👍🏻3. 鮑魚燒賣 - 有乜特別,不過不失,可encore👍🏻4. 籠皇鮮蝦餃 - 一搬5. 名醬蒸鳳爪 - 同事非常鍾意食,次次都叫6. 北菇棉花雞 - 棉花很入味,不油膩,雞就普通7. 荷葉珍珠雞 - 有驚喜,糯米有荷葉味,軟身不硬,足料👍🏻8. 蜜汁叉燒包 - 今次有啲失望,皮硬不鬆軟,叉燒粒都係硬嘅😔9. 果然合桃包 - 唔錯,皮軟身,多粒合桃,少少甜,不過食嗰陣時要小心啲,一搣開,啲汁就流出嚟10. 蜜汁叉燒腸 - 皮比較厚,但味道都OK11. 香滑牛肉腸 - 都係皮比較口,牛肉唔錯,可能加咗馬蹄🤔?食嗰陣時比較爽口 12.燒汁釀茄子 - 每次都是同事必食😅

1. 鮮蝦炸雲吞 - 雲吞皮很脆口,無油必出來👍🏻,蝦ok
3. 鮑魚燒賣 - 有乜特別,不過不失,可encore👍🏻
4. 籠皇鮮蝦餃 - 一搬
5. 名醬蒸鳳爪 - 同事非常鍾意食,次次都叫
6. 北菇棉花雞 - 棉花很入味,不油膩,雞就普通
10. 蜜汁叉燒腸 - 皮比較厚,但味道都OK
12.燒汁釀茄子 - 每次都是同事必食😅

果然合桃包
籠皇點心📍:灣仔軒尼詩道275-285號立興大廈地下D舖🚗:灣仔地鐵A1出口 步行7分鐘📞:+852 2511-6566💲:~HKD60/head for teaFood quality👌🏼:所有點心為中總結:👍🏼單純想食點心嘅平價之選 大部分點心賣相味道同價錢都極度成正比👍🏼環境衞生都麻麻 但佢走平價路線你都吹佢唔帳 所以都相算可接受🤫👍🏼過下口癮之選 以為嚟呢度百幾蚊有得食天九翅唔該自行照鏡算👎🏼茶介同碗碟一樣同普通酒樓冇咩大分別 都係睇落有啲唔乾淨咁🤣👎🏼當tea食相算可以 當正餐或約朋友食飯就真係另有選擇 有啲似茶餐廳但食點心only👎🏼味道未好到推薦大家特登過嚟食 但以呢個價錢嚟講真係好唔錯了 路過可以一試😆
籠皇點心

Food quality
👌🏼:所有點心為中

總結:
2021-01-20 2567 views
一個鐘飲茶挑戰😎呢間鋪有好多新奇有趣嘅點心 所以就同大家推介下:1. 果然合桃包 $24好搞笑 入面真係有好多合桃粒 名符其實 甜甜地 幾好食喎又2. 紫薯奶黃煎堆 $24估唔到都幾夾 不過奶黃味重過紫薯 味都ok 好味嘅 3. 沙律蝦春卷 $23沙律醬酸酸甜甜 加埋隻蝦 食落又香脆 好滿足Overall 推介指數:3.5-4/5個腸粉皮有啲厚 同蝦餃燒賣個啲普通左啲 但係佢啲特色野食都值得試嘅 可能揀佢有個叻嘅野食開心啲
一個鐘飲茶挑戰😎

3. 沙律蝦春卷 $23
沙律醬酸酸甜甜 加埋隻蝦 食落又香脆 好滿足

Overall 推介指數:3.5-4/5
2020-11-22 1870 views
之前嗰晚已經諗定話要食點心早餐,但又唔想去酒樓買點心返屋企咁奇怪。於是乎上網search左呢間係灣仔嘅點心店,決定聽日8:00佢哋一開門就去買!~\(≧▽≦)/~8:00喺外面等佢哋,結果遲咗5分鐘先開門。裏面個阿姐同我講晒Sorry。人之常情,五分鐘啫!但一開門一陣好勁嘅up味,似啲枱布味,似空氣唔流通嘅味,咁我都原諒嘅,佢哋應該未開冷氣!結果我叫咗牛腸,叉燒包,最開心嘅係佢哋可以叫兩粒燒賣併兩粒蝦餃,咁就可以試好多喇。佢哋嘅牛腸,係即叫即拉,好新鮮好好食!蝦餃燒賣都好正,啲皮薄薄嘅,佢燒賣嘅肉好有咬口,啲蝦都好新鮮!叉燒包佢哋做得幾好,唔似外面一批一批入貨嗰種。好軟熟。呢間嘢可以encore,高質素!枉我係度等佢哋等咗20分鐘,因為要即刻蒸嘅!

佢哋嘅牛腸,係即叫即拉,好新鮮好好食!
叉燒包佢哋做得幾好,唔似外面一批一批入貨嗰種。好軟熟。

TakeAway
2020-02-16 2839 views
好耐冇去飲茶, 突然口痕痕想去籠皇食點心因為好耐冇食嘅緣故, 大家乜嘢都想食, 結果就嗌咗好多, 飽到gg了<北菇棉花雞>大食妹就冇咁鍾意呢個北菇棉花雞, 因為佢嘅雞係有骨頭嘅 但豬皮好入味<籠皇燒賣王>燒賣都幾有咬口, 味道比較standard<籠皇鮮蝦餃>鮮蝦餃都係飽滿嘅, 食落同樣係中規中矩<沙律蝦春捲(左)及蜜汁叉燒腸(右)>沙律蝦春捲炸得脆卜卜, 可惜裏面嘅餡得好少, 要扣少少分蜜汁叉燒腸嘅外皮太厚, 雖然叉燒嘅份量幾多, 但係味道方面唔係咁好<名醬蒸鳳爪>名醬蒸鳳爪比喺酒樓食嘅豉椒蒸鳳爪味道比較淡, 亦無咁有膠質, 唔係咁推介<鳳爪排骨飯>反而呢個鳳爪排骨飯, 整體嘅cp值係幾高嘅排骨幾有咬口, 白飯粒粒分明, 加上甜豉油都幾唔錯<香芋綠茶餅>香芋綠茶餅都出乎意料地幾唔錯可能籠王嘅煎炸嘢係做得比較好吧~
好耐冇去飲茶, 突然口痕痕想去籠皇食點心

<北菇棉花雞>
大食妹就冇咁鍾意呢個北菇棉花雞, 因為佢嘅雞係有骨頭嘅
但豬皮好入味

<籠皇燒賣王>
燒賣都幾有咬口, 味道比較standard

<籠皇鮮蝦餃>
鮮蝦餃都係飽滿嘅, 食落同樣係中規中矩

<沙律蝦春捲(左)及蜜汁叉燒腸(右)>
沙律蝦春捲炸得脆卜卜, 可惜裏面嘅餡得好少, 要扣少少分

<名醬蒸鳳爪>

<鳳爪排骨飯>
反而呢個鳳爪排骨飯, 整體嘅cp值係幾高嘅
排骨幾有咬口, 白飯粒粒分明, 加上甜豉油都幾唔錯

<香芋綠茶餅>
香芋綠茶餅都出乎意料地幾唔錯
可能籠王嘅煎炸嘢係做得比較好吧~
  • 鳳爪排骨飯
2019-07-19 2065 views
每次午餐时间路过都看到很多人排队,今日好不容易午餐时间充裕,和同事一起不用排队就可落座店面不大却很显眼,容易找,里面位置有一点点拥挤,而且午市必定客朋满座,但服务态度都不错,内部装饰也挺用心,关键是点心便宜又好吃,所以这些都没所谓啦点心价格都挺实在的,所以可以在落单纸上大勾一番因为太饿没有全部拍照,有推荐也有一般般的,下面给大家推荐一些(和很多大的酒楼味道不相上下,所以超抵食)推荐: 笼皇鲜虾饺&鲜虾烧麦皇(这两款都值得点!虾很完整很新鲜,分量也很足,完全没有软趴趴的感觉,也没有一丝丝腥味,必点!)鲜竹牛肉球(超级大三颗牛肉球,里面有新鲜马蹄,软硬口感层次丰富)紫薯奶黄煎堆(这是第一次吃到这样的做法,一共有三层,最外层是脆脆的炸紫薯包裹,里面是软糯的紫薯,最里面是一朵朵的奶黄,不会太甜,做法新颖,值得品尝)咸鱼滑鸡饭(强烈推荐,有咸鱼有很多块滑嫩的鸡肉底下有米饭,记得要淋豉油哦。咸鱼味道有一点重,我一开始是拒绝的,但感觉还是要尝一下,鸡肉巨!!嫩!!,鸡肉和米饭完全没有沾任何咸鱼的腥味,但有淡淡的咸香味)不推荐系列:叉烧肠(平淡无奇,不是很值得);凤爪(我是凤爪狂热粉,但这家的凤爪有一

点心价格都挺实在的,所以可以在落单纸上大勾一番

没有全部拍进去

推荐
笼皇鲜虾饺&鲜虾烧麦皇
鲜竹牛肉球
(超级大三颗牛肉球,里面有新鲜马蹄,软硬口感层次丰富)

咸鱼滑鸡饭

不推荐系列
:叉烧肠(平淡无奇,不是很值得);凤爪(我是凤爪狂热粉,但这家的凤爪有一点闲,有一点软趴,不推荐);金蒜蒸排骨(一般,可点可不点)
金蒜蒸排骨

蜜唯叉烧肠

$60 (Lunch)
  • 鲜虾烧麦皇
  • 笼皇鲜虾饺
  • 咸鱼滑鸡饭
2019-07-02 1276 views
Just walk pass by this restaurant so me and my fd give it a try First dish that arrived was the steam beef 🥩 fried egg 🍳 rice 🍚 well it was okay very ordinary but I do like the rice as it’s not over cookDuck Bress steam rice cake over steam ... abit too hard for the duck so it’s just a mass tbhsteam beef 🥩 balls : over steamed aswell... too greasy inside I guess they used too many fat meat Steam chicken with fish belly : one of my favorite dish in any Chinese dim sum restaurant... but this is de

Duck Bress steam rice cake

Steam chicken with fish belly : one of my favorite dish in any Chinese dim sum restaurant... but this is definitely one of the worst I’ve ate .... there is a very weird smelly smell while I’m eating the fish belly...
and the chicken is over cookedx3

Overall it’s not a good experience so you can give it a try.... maybe I’m just unlucky LoL 😂
2019-06-05 1495 views
當連鎖酒樓開到成行成市,食物製作工廠供應食材越來越普遍,香港人對於傳統嘅早點下午茶餐點嘅要求亦冇得再左揀右揀,有得食就已經覺得幾好,變得越來越冇所謂嘅時候,茶樓以外嘅點心店應運而生。呢間點心店開正喺大馬路,營業時間由8點到夜晚11點半,仲要冇落場,即係可以喺到飲早茶,食午餐或者下午茶,再唔係晚餐宵夜都可以來個一盎幾件!來過好多次,係佢哋嘅出品的確有保證,雖則鋪頭細細,對食物嘅出品要求毫不馬虎。基本款嘅點心都有齊,最緊要嘅其實應該係啲點心係咪熱辣辣出場,啲嘢食味道係咪正正常常,雖然好似好簡單,但問心,如今有幾多茶樓或點心店,真係做到晒?在此我只介紹兩款小女必點嘅兩款點心!每次比我哋嘅都係熱辣辣,出晒煙,一籠有三個,一面內一掃而空!看圖說話,啲奶黃因熱力,咬一啖就流晒出來,有時,一個真係唔夠喉㗎!鹹水角都係我飲茶一定要食嘅菜式,呢到嘅鹹水角好足料,都係熱辣辣上檯,唔會炸得乾身,層皮略脆但又韌韌啲,好好咬口,必食之選!呢款就比較特別啲,落咗燕麥,既有白糖糕嘅甜絲絲,又可以擁有健康嘅食物,如果對白糖糕情有獨鍾,呢款要試。提提你,呢個馬拉糕有啲杏仁,唔係每件都有,食到係你好彩。最後當然唔少得啲食

小心流沙包

在此我只介紹兩款小女必點嘅兩款點心!

家鄉鹹水角

燕麥白糖糕

原籠馬拉糕

提提你,呢個馬拉糕有啲杏仁,唔係每件都有,食到係你好彩。

金蒜蒸排骨

最後當然唔少得啲食肉獸嘅心頭好,蒸排骨有好多蒜,食完要kiss要諗清楚!

鮮蝦燒賣皇

不能錯過的燒賣,有好大粒嘅蝦,爽口又滿足。

仲有好多菜式不能一一盡錄,有興趣嘅朋友可以去試試。

口味指數:

服務指數:

返嗒指數:

家鄉鹹水角
燕麥白糖糕
原籠馬拉糕
2019-04-29 822 views
晏就唔想食飯。就同一班fd黎食點心。吹吹水。真心推薦呢間鋪,雖然鋪頭細細。容納大概30個人到。但D野食質素唔錯,全都係即落ordered即整,所以上臺既都係新鮮滚熱辣。基本上每次吃必點:小心流沙包,真係要小心啊,因為d鹹蛋黃真係好熱。但又好香窩,所以食都係要細啖d,慢慢食去品味。必點系列二:係最中意既鹹水角啊。出邊炸得好香口,而入邊d料都好豐富。食完會再想食。白糖糕,睇個名其實可能並不討人中意,但佢彈牙既口感會令你意想不到。飲茶又點少左蝦餃,燒賣同粉果。都唔錯。間鋪價錢本身都係平民價,但下午茶時間仲會有9折優惠,真係好實惠。
晏就唔想食飯。就同一班fd黎食點心。吹吹水。
真心推薦呢間鋪,雖然鋪頭細細。容納大概30個人到。

必點系列二:係最中意既鹹水角啊。
出邊炸得好香口,而入邊d料都好豐富。食完會再想食。

飲茶又點少左蝦餃,燒賣同粉果。都唔錯。