Restaurant: Ebisoba Ichigen
Terms & Details:
2023-06-11 398 views
一幻拉麵在銅鑼灣開了新店,有2人同行,拉麵買一送一活動至6月10號, 所以叫咗1碗湯麵,一碗湯麵, 每碗88蚊, 所以只要俾106蚊就有2碗麵。📍📍濃厚豚骨蝦湯拉麵湯底好濃郁,有微微嘅蝦味,選了幼麵, 麵質夠彈性, 叉燒肥瘦均勻,不太油膩。😋😋📍📍特濃蝦汁叉燒拌麵冇得揀麵嘅粗幼,拌麵只有粗拉麵, 叉燒是粒狀, 味道片狀好味啲,仲有半隻流心蛋,味道正常。😋😋好食❤️❤️❤️🖤🖤抵食 ❤️❤️❤️🖤🖤

📍📍濃厚豚骨蝦湯拉麵

📍📍特濃蝦汁叉燒拌麵

好食❤️❤️❤️🖤🖤
抵食 ❤️❤️❤️🖤🖤

2023-06-09
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-06-11 257 views
近日新開張銅鑼灣一幻拉麵,適逢promotion買一送一,非常抵食。人流絡繹不絕,但冇因為需求大,而降低質素👍🏻濃厚豚骨蝦湯拉麵 $88揀咗醬油湯底,一飲落有好濃豚骨味之餘,冇蓋過蝦湯本身陣味,幾出色~粗麵彈牙,口感不錯,絕對有日本嘅味道🇯🇵辣味僧蝦湯拉麵 $88另一款揀咗香港限定之一的辣味蝦湯拉麵。辣度十足,對於食得辣的本人嚟講好正,極重口味🤣亦都好夾本身嘅蝦湯底🦐呢碗揀咗幼麵,既勾湯又帶多陣濃厚蝦味,好食~

濃厚豚骨蝦湯拉麵 $88

辣味僧蝦湯拉麵 $88

2023-06-11 181 views
剛遇上📍一幻📍銅鑼灣新店開張, 拉麵買一送一, 即刻行入去食碗拉麵。 1點前唔洗排隊, 叫咗1碗拌麵,一碗湯麵。🍭特濃蝦汁叉燒拌麵固定咗麵嘅規格, 冇得㨂粗定幼麵, 雖然話係叉燒拌麵, 但係叉燒係粒狀, 味道比較似炆豬肉多啲。 流心蛋ok, 原蛋味冇再調味。可惜湯底偏咸, 要飲多杯水。🍭濃厚豚骨蝦湯拉麵可以㨂湯底、粗幼麵。 㨂咗味噌幼麵。 湯底好濃, 麵彈性夠, 叉燒好食過拌麵嗰啲。湯麵完勝。好食❤️❤️❤️🖤🖤抵食❤️❤️❤️🖤🖤

🍭特濃蝦汁叉燒拌麵

🍭濃厚豚骨蝦湯拉麵

好食❤️❤️❤️🖤🖤
抵食❤️❤️❤️🖤🖤
2023-06-10
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-05-28 528 views
每次開新分店,一幻拉麵總會設計出一款獨家供應的「開幕限定」,今次當然不會例外;位於銅鑼灣世貿中心3樓的第五間分店已於今年5月頭開幕,這款「海老•牛乳 蝦湯拉麵套餐 」 作為開幕限定,則以套餐形式供應,定價 HKD138(另收取加一服務費) ,供應期由今年5月頭至5月31 日止。店內佈局是傳統的一幻特式,配上簡約的木系裝置,明亮舒適。這款「海老•牛乳 蝦湯拉麵套餐」以北海道牛乳結合一幻拉麵的招牌蝦湯底,令濃濃的蝦香添加細滑的口感,爽彈的香煎虎蝦、軟嫩juicy的慢煮雞胸肉、鮮甜的日本南瓜蓉、日本水菜、芝士脆片及炸麵酥,這個組合讓人吃得很是滿意!特意選上粗麵底,掛湯力更強,加上我至愛的溏心蛋,更是完美組合。套餐配一支專程由日本訂購回來的 AMABIE 無酒精蘋果酒汽水,口感輕盈;據說是日本千葉縣一座神社為了遏制新冠病毒而產的限定出品,具祝福平安健康的寓意。再加多客餃子就大滿足啦。每次的開幕限定也有不一樣的驚喜,令人期待!一幻拉麵地址: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓L3-07號舖電話: 27893799
店內佈局是傳統的一幻特式,配上簡約的木系裝置,明亮舒適。
再加多客餃子就大滿足啦。
每次的開幕限定也有不一樣的驚喜,令人期待!

一幻拉麵
地址: 銅鑼灣告士打道280號世貿中心3樓L3-07號舖
電話: 27893799
2023-05-27
  • 海老•牛乳 蝦湯拉麵套餐
  • 溏心蛋
  • AMABIE 無酒精蘋果酒汽水
  • 餃子
大家都知香港人鍾意食日本菜,拉麵都係其中之一,話說曾經心血來潮,同朋友試過一晚之內,食均尖沙咀區三間以[一]字行頭的拉麵店,結果係名氣最大的反而評分最低,有點令人始料不及。好奇怪,北區想搵間好些少拉麵店真係好難,莫講話壽司店,Omakase更加無得諗,有時感到似係飲食沙漠。所以一想食好少少,就要老遠跑出城。今次接完太太放工,就去了銅鑼灣世貿中心三樓的[一幻]新店。論地點相當就腳,向海的一排坐位,附有USB叉電位,邊食邊充電好方便,望著銅鑼灣避風塘景感覺良好。餐牌跟其他幾間分店基本一樣,前菜就選了醬燒雞脾菇($22)及醬油味筍($15),用來消磨時間最好。[一幻]每次開新店,都有限定菜式,而今次推出[海老牛乳蝦湯拉麵套餐]($138),就只供應到本月底(即五月底)。今次有點特別,叉燒換成慢煮雞肉,肉質是出奇的軟稔,但湯底卻是濃稠的蝦湯而非雞白湯底,但效果不錯,配料亦豐富,在原有的兩片雞肉外,大大隻褪殼虎蝦,好爽口彈牙,呷一口湯,蝦味香濃不在話下,加入北海道3.6牛乳,更是有種甜滑的質感。建議大家先喝一口原味湯底,然後再把南瓜蓉撥弄在湯裡,甜美度是進一步提升。麵條就選了粗麵,而且要求硬身,

所以一想食好少少,就要老遠跑出城。
今次接完太太放工,就去了銅鑼灣世貿中心三樓的[一幻]新店。
麵條就選了粗麵,而且要求硬身,果然有嚼頭之餘,掛湯的能力不俗,更加避開了淥得太耐而引起鹼水味的問題,滿意度幾高。
而套餐是包含了蘋果味梳打水,都只不過$138,價錢相當合理又夠飽。
太太就點了[特濃蝦汁叉燒拌麵]($88),同樣地是粗麵底,叉燒則是碎肉粒上,方便拌麵之後每口都享受到叉燒的肉香及油香,粗身麵條再也不是掛湯,而是掛上蝦汁及油香,味覺上呈現更複雜。
太太另選蜜桃果汁梳打($38)配對,算起來都是百零蚊一位,能夠食到一碗有質素的拉麵,是一點都不貴。

2023-05-13 463 views
知道一幻係銅鑼灣世貿中心開新鋪,係附近返工嘅我當然要同同事一齊去食lunch😆今次坐窗邊bar枱,窗外就係銅鑼灣避風塘海景🛥️新店有開幕期間限定嘅「海老.牛乳 蝦湯拉麵套餐」$138,超香牛奶味,口感好濃好creamy😋配料入面嘅煎大蝦好彈牙,雞肉叉燒好淋,芝士脆片放咗係湯入面後,會溶咗落湯底到,味道更加rich;配上帶甜味嘅南瓜蓉,感覺碗麵會偏甜,好啱女士嘅口味☺️🌸呢個新口味幾好食,不過淨係做一個月,會係落架前再嚟食多次😆套餐仲包埋一支label好可愛嘅AMABIE無酒精蘋果酒汽水❣️除咗新品之外,仲叫咗煎餃子🥟大大隻好足料😋

海老.牛乳 蝦湯拉麵

除咗新品之外,仲叫咗煎餃子🥟大大隻好足料😋

餃子

2023-05-12
海老.牛乳 蝦湯拉麵
餃子
難得Happy Friday,lunchtime 要對自己好啲✨一於去試下嚟自北海道嘅人氣拉麵店「一幻拉麵」,佢哋最近喺銅鑼灣開咗新分店,仲推出咗開幕限定嘅「海老•牛乳蝦湯拉麵」套餐!開頭淨係聽個名都有少少驚牛奶同蝦加埋會係咩味,點知完全唔會奇怪! 成個湯都好濃好香,撈埋芝士脆片同南瓜蓉一齊食惹味得嚟又唔膩🤍上面仲有隻超彈牙嘅大蝦,最後再同frd 子加啲小食,成餐勁滿足🤤跟餐仲有枝勁可愛嘅Amabie 無酒精蘋果酒汽水, 冰冰凉凉超清爽✨聽講個套餐做埋今個月㗎咋,想試就要把握時間喇😝

聽講個套餐做埋今個月㗎咋,想試就要把握時間喇😝
2023-05-11 240 views
位置:餐廳位於銅鑼灣核心購物熱點及最近全面翻新嘅世貿中心wwwtc mall 3樓 L3-07環境:沿用日本一幻店舖裝修,尤如置身日本,好有日式感覺。正門入內右面有師傅bar枱可一覽拉麵師傅即場新鮮準備每一碗拉麵,然後店內除咗有各種形式嘅枱及卡位適合唔同人客之外,仲有個可以媲美海港城分店嘅窗邊吧枱位可以一邊欣賞住避風塘嘅美景一邊享受美食。如果黃昏時段仲可以欣賞到絕美嘅日落景色,真係好浪漫。服務:雖然係新開嘅分店但係同事全部都非常專業,除咗會細心講解唔同拉麵嘅湯底有咩分別,仲會提供點餐建議。就連拉麵師傅都會喺你經過嘅時候對你點頭打招呼。食物:「海老·牛乳 蝦湯拉麵套餐」作為銅鑼灣店獨家供應嘅開幕限定,絕對唔會令你失望!招牌蝦湯加上牛乳唔單只冇蓋過醇厚濃郁嘅蝦味,反而令蝦湯嘅味道更加香甜細滑。拉麵附上一隻大大嘅香煎大蝦,肉質彈牙爽口之餘仲有蝦膏㗎!配埋雞叉燒,日本南瓜蓉,日本水菜仲有脆卜卜嘅芝士脆片真係好有日系少女嘅春日氣息~柔和香醇嘅口感特別適合女仔嘅口味呀!套餐本來指定AMABIE無酒精蘋果酒汽水,但因為唔太飲碳酸飲品所以請店員為我轉咗做季節限定嘅日本直送博多士多啤梨乳酸飲品。酸酸甜甜

套餐本來指定AMABIE無酒精蘋果酒汽水,但因為唔太飲碳酸飲品所以請店員為我轉咗做季節限定嘅日本直送博多士多啤梨乳酸飲品。酸酸甜甜,絕對唔會有藥水味,配搭返少女風嘅拉麵真係好滿足。
食拉麵當然係唔少得搭配小食啦!除咗同拉麵最夾嘅餃子一定要叫之外,仲可以一試佢哋獨家嘅蝦味飯糰,𥚃面有粒粒蝦米,超級惹味。

咁驚喜嘅開幕限定套餐原來只係限定供應到今個月嘅31號咋!如果都想一試嘅話就要快啲把握機會啦~
2023-05-03
2023-05-09 198 views
某一天經過銅鑼灣世貿中心,知道嚟自日本北海道札幌的嘅一幻拉麵會喺度開分店,身邊有位一幻超粉,當然要相約埋佢一齊開業首日就嚟一試究竟。身為牛奶控嘅我🥛,一見到佢個新店限定🦐「海老•牛乳 蝦湯拉麵」,諗到唔洗諗即刻揀咗呢個,而鍾意番茄嘅朋友,就揀咗🍅日本番茄蝦湯拉麵,我哋仲額外order咗叉燒飯同幾款小食開心share。海老•牛乳蝦湯拉麵係用牛乳結合招牌蝦湯,湯底除咗勁有蝦味之外,加咗牛乳令到佢更加順滑,要比like嘅combination 組合👍🏼 其他配料有煎大蝦、雞叉燒、南瓜蓉同埋芝士脆片,原來大家都好match,如果唔係胃容量有限,我真係想encore多一碗😋 呢款麵係以套餐形式出售,仲會跟一支無酒精蘋果酒汽水 (但只供應到5月31日,要多多留意)朋友話佢個番茄蝦湯拉麵都好正,湯底帶有酸酸甜甜嘅清香🍅 其他嘢水準都好好,我哋兩個女仔真係食到一滴不淨。同埋原來開幕首三日 (即5月9至11日),只要惠顧任何一款拉麵, 就可以用半價order第二碗🎉 朋友話今餐好抵,佢太滿意所以突然決定請客,真係另一驚喜😝

新店限定「海老•牛乳 蝦湯拉麵」
2023-05-09
Lunch
新店限定「海老•牛乳 蝦湯拉麵」
2023-05-09 159 views
我本身唔太喜歡豬骨湯拉麵,一幻的蝦湯拉麵正合我口味,佢哋間唔中都會推出期間限定的特別口味,我每次都去捧場,今次銅鑼灣新店推出「海老· 牛乳蝦湯拉麵」堅好味,加入北海道牛乳令個湯底更香更滑,咁大隻蝦,煎到香噴噴,有點點焦香的味道,旁邊的南瓜蓉令成碗麵更加香甜,仲有嗰塊芝士脆片,真係好食到不得了,好佩服廚師的無限創意,完美的配搭,破格得黎不失美味,超讚👍除咗招牌蝦湯拉麵,佢個蝦味飯糰同煎餃子都係必點的。銅鑼灣新店仲有個靚海景,坐喺窗邊位置仲可以見到好多肌肉猛男喺海濱公園跑步,額外的免費福利😂

2023-05-08 129 views
召喚拉麵控🍜我哋除左鐘意去日本🇯🇵對日本食物都抗拒唔到😋拉麵亦都係我哋至愛之一🫰🎏一幻拉麵相信大家都應該好熟悉🥰🥇招牌蝦湯拉麵更加唔洗介紹😆絕對係網紅拉麵🍜我哋去開海港城分店☺️基本上次次都大排長龍🤣🍜一幻拉麵登陸銅鑼灣世貿中心喇🎉新店除左有鎮店之寶招牌蝦湯拉麵🍜同海港城一樣有靚靚海景俾你打卡📸仲有#期間限定 🦐🥛「海老•牛乳 蝦湯拉麵套餐」⭐️以北海道牛乳🥛結合🎏用上 60kg 甜蝦蝦頭新鮮熬製嘅招牌蝦湯😱牛乳同蝦湯嘅配搭🤤令到成個湯底更加提升😍真係又香又滑😋每碗附有一隻香煎大蝦🦐兩塊肉汁豐盈的雞叉燒🍗日本南瓜蓉🎃日本水菜🌱以及一塊脆卜卜的芝士脆片🧀好味到停唔到口🤭💫成個配搭小朋友都好啱食👍🏻唔洗驚叉燒太油膩🫰健康又滋味💯⭐️限定套餐仲有指定飲品🥤日本空運 AMABIE 無酒精蘋果酒汽水 🍎蘋果清香味🌿唔會過甜👍🏻小朋友都飲得😆除左限定拉麵套餐🍱仲有蝦味飯團🍙餃子🥟小蝦椰菜沙律🥗醋漬秋葵🥒等🍜新店開業驚喜優惠🈹開幕日起一連三日(5 月 9 日至 5 月 11 日),凡於銅鑼灣店堂食任何一款拉麵, 即可以半價享用第二碗 。

召喚拉麵控🍜

我哋去開海港城分店☺️基本上次次都大排長龍🤣

🍜一幻拉麵登陸銅鑼灣世貿中心喇🎉
新店除左有鎮店之寶招牌蝦湯拉麵🍜
同海港城一樣有靚靚海景俾你打卡📸
仲有#期間限定 🦐🥛「海老•牛乳 蝦湯拉麵套餐」

⭐️以北海道牛乳🥛

小蝦椰菜沙律🥗醋漬秋葵🥒等

🍜新店開業驚喜優惠

2023-05-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
  • 海老•牛乳  蝦湯拉麵
2023-05-06 247 views
私心推薦銅鑼灣 #新店限定 「海老·牛乳 蝦湯拉麵套餐」🍜湯底係用北海道牛奶同60公斤甜蝦蝦頭新鮮熬製嘅招牌蝦湯,加埋鮮甜日本南瓜蓉😋每碗再配上香煎大蝦、兩塊雞叉燒,仲有超惹味嘅脆卜卜芝士脆片!每碗再跟餐送上 AMABIE #無酒精「蘋果酒」🍎我地另外叫左支士多啤梨梳打,出奇地好味又冇藥水味喎!好似我地一家三口叫兩碗拉麵,再加個 #蝦味飯糰 同 餃子就岩岩好☺️佢地嘅流心蛋又係勁香蛋味🥚開幕套餐限時供應到5月31日咋🤩呢個價真係超值
私心推薦銅鑼灣 #新店限定 「海老·牛乳 蝦湯拉麵套餐」🍜

每碗再跟餐送上 AMABIE #無酒精「蘋果酒」🍎
我地另外叫左支士多啤梨梳打,出奇地好味又冇藥水味喎!

佢地嘅流心蛋又係勁香蛋味🥚

開幕套餐限時供應到5月31日咋🤩呢個價真係超值