2023-10-31 178 views
邊會諗到元朗有間咁好食嘅日本拉麵,平時提起蝦湯拉麵第一時間一定係諗起一幻,點知近排發現屋企附近有依間北海道過江龍真係立刻要去試下緣屋既蝦湯有唔同口味嘅配搭,由清至濃味任你選擇🔸鹽味蝦濃湯拉麵今次揀左淡口啲既鹽味,一上枱已經聞到蝦既味道,碗內仲加入咗大量櫻花蝦令蝦湯味更加出。麵質彈牙連湯食係100分,配菜有焦香叉燒、溏心蛋,粟米仔,雖然樣樣得少少但都真係好夠飽!

緣屋既蝦湯有唔同口味嘅配搭,由清至濃味任你選擇

🔸鹽味蝦濃湯拉麵
元祖味噌蝦濃湯拉麵($78)✅用咗北海道曲麵,麵較為粗身,彈牙掛湯🍜✅粟米仔有炙燒過,甜味更加出🌽✅有大量酥脆嘅櫻花蝦🌸🦐❌糖心蛋有少少過熟,糖心效果一般🥚❌叉燒軟淋,但無咩肉味🥩❌蝦湯唔夠濃郁,只有好淡嘅原始蝦湯底,似味精湯多🧂❌飲到比較多係添加蝦油,未能完全融入蝦湯之中🦐🛢️❌❌飲到後面有少少鹼水味🤐📝 4/10煎蝦餃子($35)✅蝦餃子唔係好多拉麵店有做👏🏻✅冰花底,薄身得黎酥脆❄️✅一樣有大量嘅櫻花蝦喺面頭🌸🦐✅餃子皮薄,來貨好🥟✅內餡蝦膠溝豬肉,飽滿有肉汁💦❌餃子個底黑曬,明顯煎燶咗⚫📝 7/10~⭐️總括而言…作為一間主打蝦湯嘅拉麵店🦐🍜,又係日本名牌過江龍🏆,可能因為期望太高,有期望落差😩。雖然$100都唔洗,但咁嘅質素,一定係唔收貨🙅🏻‍♂️。只係無一幻嘅櫻花蝦拉麵咁差🤏🏻。煎蝦餃來貨靚👍🏻,但煎嗰個唔多掂🥱。
元祖味噌蝦濃湯拉麵
元祖味噌蝦濃湯拉麵($78)
✅用咗北海道曲麵,麵較為粗身,彈牙掛湯🍜
✅粟米仔有炙燒過,甜味更加出🌽
✅有大量酥脆嘅櫻花蝦🌸🦐
❌糖心蛋有少少過熟,糖心效果一般🥚
❌叉燒軟淋,但無咩肉味🥩
❌蝦湯唔夠濃郁,只有好淡嘅原始蝦湯底,似味精湯多🧂
❌飲到比較多係添加蝦油,未能完全融入蝦湯之中🦐🛢️
❌❌飲到後面有少少鹼水味🤐
📝 4/10
煎蝦餃子
煎蝦餃子($35)

✅蝦餃子唔係好多拉麵店有做👏🏻
✅冰花底,薄身得黎酥脆❄️
✅一樣有大量嘅櫻花蝦喺面頭🌸🦐
✅餃子皮薄,來貨好🥟
✅內餡蝦膠溝豬肉,飽滿有肉汁💦
❌餃子個底黑曬,明顯煎燶咗⚫
📝 7/10
~
⭐️總括而言…
2023-09-29
$113 (Tea)
2023-08-03 243 views
火炙味噌Flamed Miso $88+$12味蛋呢個火焰味噌最特別嘅係除咗香濃蝦湯之外,仲有極為濃烈嘅炒香嘅蒜頭,所以香濃味道倍增,飲湯好似連個湯都濃稠左咁樣!而湯底仲有好多豬肉嘅碎粒去令湯底味道更豐富!食開濃味野可以試下!😂味噌叉燒 $98 Miso with extra BBQ Pork呢個係增量嘅叉燒拉麵 價錢勁抵食🙀麵嘅份量好多,有5塊咁多,叉燒仲要好大塊,肥瘦適中 啱晒我呢啲最怕食到好多肥肉嘅人湯底方面佢哋本身就係做開海老嘅湯底,海老即係鮮蝦,蝦味勁濃郁,每食一啖麵就要不少少湯一齊食,好邪惡,除此之外面嘅質地可以揀正常、偏硬或者偏淋乳酪蝦多士 $38乳酪味道唔會太酸,乳酪啱啱好中和左蝦多士嘅油膩感,多士係嗰啲一口多士嘅大細柚子梳打 $22食完咁邪惡嘅拉麵,梗係要飲番杯清新嘅飲品解下膩啦😸仲有塊檸檬添
火炙味噌Flamed Miso $88
+$12味蛋

乳酪蝦多士 $38

柚子梳打 $22
  • 味噌叉燒$98
2023-07-30 167 views
平時食拉麵都係係豚骨湯,今次想轉下口味就揾左呢間專食蝦湯嘅🦐-佢個環境都幾舒服,裝修有日本feel🤪除左拉麵之外,佢仲有串燒同關東煮,今次我就每樣都叫左少少嚟試🤤-拉麵方面我揀左一個醬油蝦濃湯拉麵($75)同火炙味噌蝦濃湯拉麵($88)😬兩碗拉麵都有大量嘅櫻花蝦,個湯好鮮甜,前者加左醬油陣鹹香味會再出啲,配埋紫蘇淡淡嘅甜味,味道好有層次🫶🏻後者就會清甜啲,兩隻味都好好食😗另外個肉都煮得幾入味,咬落去完全唔Un,啲麵都幾彈牙🤟🏻串燒方面叫左個雞皮($18)同冬菇($16),雞皮燒到好脆,鹹鹹地幾香口,個冬菇咬落去就爆汁🤪最後仲嗌左個關東煮套餐($45),佢係廚師發辦,會有7樣野食😗幾樣野食入面我最鍾意個蘿蔔,煮到入哂味,又唔會澀或者有渣🤤整體我覺得呢間都幾抵食,環境舒服,野食又ok,各位元朗人可以去試下🤪

元朗日本過江龍超濃郁蝦湯底拉麵元祖味噌拉麵 $78濃郁嘅味噌湯配上味蛋,真係濃厚又入味,加上用咗韌勁彈牙嘅曲麵,湯底嘅精華完全依附喺麵底上面,令你食落去感覺超級豐富,另外值得一切嘅味蛋流心超級正,叫多一隻係冇錯嘅選擇!焦香醬油拉麵 $85特別口味一定要試一試,用咗醬油經過焦香處理勁濃郁嘅香氣,再加上油脂十足嘅蝦湯底入面撈埋木耳肉碎,整體口感層次都好一流,再加埋今次麵底嗌咗再硬身啲,湯底再加上口感,真係滿分!Omakase 關東煮(7品)$45日本風味嘅味道,七品入面都係關東煮嘅精華,有福包,魚蛋魚腐獅子狗等等,佢嘅味道真係好似返咗日本咁呀!追加味蛋 $12柚子梳打 $22Asahi $32加一服務費緣屋 札幌元祖蝦湯拉麵 (K Plus) (元朗)元朗西菁街23號K Plus地下17-18號舖
元朗日本過江龍超濃郁蝦湯底拉麵

元祖味噌拉麵 $78

焦香醬油拉麵 $85

Omakase 關東煮(7品)$45

追加味蛋 $12

柚子梳打 $22
Asahi $32

加一服務費

緣屋 札幌元祖蝦湯拉麵 (K Plus) (元朗)

2023-07-25 119 views
之前都食過覺得好食,所以今次再去。今次除咗食拉麵之外,仲試咗佢哋嘅關東煮套餐同其他串燒,仲有炸日本赤蝦同啤酒。首先講下關東煮套餐,價錢係$45,總共有7樣食物,包括係白蘿蔔、雞蛋、芋絲、竹輪卷、牛蒡卷、燒魚餅同白魚旦。佢嘅湯汁有淡淡嘅魚味。份量十足,食完之後真係好滿足。串燒Happy Hour做緊$68就有4串串燒+生啤或者其他飲品一杯~好抵呀!如果下次早食都可以叫呢個🤭但我都有叫散叫佢哋嘅串燒,包括雞軟骨($18)同八爪魚鬚($18)。串燒烤得啱啱好,入口彈牙,尤其係八爪魚鬚燒得啱啱好,幾鮮味同埋唔會太硬。另外,我都好鍾意佢哋嘅炸日本赤蝦,炸得好鬆脆,裡面嘅蝦仁好鮮甜,好正。最後試咗佢哋嘅叉燒味噌蝦濃湯拉麵($98),湯底好濃郁,呢個餐有成5塊叉燒咁多!仲有隻半隻流心蛋。我仲加咗佢哋店裡自家製嘅白髪蔥($15),真係增色不少,更加好食。配埋一支朝日啤酒,真係享受到極致。
佢嘅湯汁有淡淡嘅魚味。份量十足,食完之後真係好滿足。

配埋一支朝日啤酒,真係享受到極致。

2023-07-24 76 views
之前已經知緣屋既蝦濃湯拉麵出名附近行完街特登黎試下火灸味噌蝦濃湯拉麵先試一啖湯湯底果然鮮味濃郁再撈埋面頭既櫻花蝦真係啖啖蝦鮮味叉燒大塊偏厚身肥瘦適中,比較有口感辣味噌蝦濃湯拉麵(辛)我地點左小辣,辣度適中唔會搶左個湯底蝦味麵質較粗身有少少似黃麵都幾掛湯見依度仲有串燒同關東煮點幾款試下茄子燒得好淋又Juicy雞軟骨外脆,軟骨部位好有咬口兩款燒得都唔錯店員仲會比埋七味粉自己調味關東煮套餐已經包左七種料個人鐘意燒魚餅同福袋年糕!食材已經好淋好入味鐘意食關東煮既都可以試下!

之前已經知緣屋既蝦濃湯拉麵出名
附近行完街特登黎試下

火灸味噌蝦濃湯拉麵
先試一啖湯
湯底果然鮮味濃郁
再撈埋面頭既櫻花蝦
真係啖啖蝦鮮味

叉燒大塊偏厚身
肥瘦適中,比較有口感

辣味噌蝦濃湯拉麵(辛)
我地點左小辣,辣度適中
唔會搶左個湯底蝦味

麵質較粗身
有少少似黃麵
都幾掛湯

見依度仲有串燒同關東煮
點幾款試下

茄子燒得好淋又Juicy
雞軟骨外脆,軟骨部位好有咬口
兩款燒得都唔錯
店員仲會比埋七味粉自己調味

關東煮套餐
已經包左七種料
個人鐘意燒魚餅同福袋年糕!
食材已經好淋好入味
鐘意食關東煮既都可以試下!

2023-07-22
Type of Meal
Dinner
2023-07-22 59 views
今日黎食元朗緣屋既拉麵,佢喺元朗千色附近,出名食蝦濃湯拉麵。店舖小小,都裝潢得好有日本拉麵店既感覺,仲有半open kichen見到師傅整拉麵。佢menu主要都係湯拉麵同埋小食/串燒,佢本身仲有關東煮不過今日話冇。今晚我地兩個人食左: 🔸️火炙味噌蝦濃湯拉麵($88,9/10)呢個好勁,師傅用一個大鑊好有鑊氣同火喉咁樣炒嗰個洋蔥加蝦醬湯底,蝦香香氣撲鼻。拉麵有得揀硬/普通/軟。湯底好濃郁好杰,夾起一住拉麵,掛滿熱熱既濃湯,食落拉麵又好彈牙,湯底超滿蝦味,好好味好滿足☺️😋仲有佢塊叉燒好焾好好味,肥瘦適中。 🔸️味噌蝦濃湯拉麵($78,9/10)如想個蝦湯底清啲冇咁油膩就可以揀呢款湯底,蝦味依然濃郁,但比較清甜。 🔸️煎餃子($30,9/10)呢碟煎餃子有冰花底,都幾抵食,$30/5隻。餃子饀好好味。 🔸️八爪魚鬚串燒($16,9/10)呢隻都有做串燒部,比起一般串燒店價錢唔算貴。呢個八爪魚鬚串燒係推介,咬落好爽好彈牙。🔸️雞腿肉串燒($18,8/10)🔸️秋葵串燒($18,8.2/10)🔸️雞軟骨串燒($18,8.5/10)

🔸️火炙味噌蝦濃湯拉麵($88,9/10)

🔸️味噌蝦濃湯拉麵($78,9/10)

🔸️煎餃子($30,9/10)
呢碟煎餃子有冰花底,都幾抵食,$30/5隻。餃子饀好好味。

🔸️八爪魚鬚串燒($16,9/10)
🔸️雞腿肉串燒($18,8/10)
🔸️秋葵串燒($18,8.2/10)
🔸️雞軟骨串燒($18,8.5/10)
2023-07-21 509 views
一向都喜歡食日本拉麵既我,近排係元朗發現一間來自北海道札幌元祖既特色濃蝦湯拉麵店 。雖然暫時飛唔到去北海道,但都可以在港一嚐,試一試依度既人氣得獎蝦湯拉麵 ~店內裝潢富有日本地道拉麵店既特色,一入門口就有個吧檯,望住師傅即叫即整,零舍有日本🇯🇵風味!呢間拉麵店主打七款蝦湯同一款非蝦湯既,另外仲有啲蝦既小食、沙律同飲品。仲有期間限定星期一至星期五 3:00-7:00pm 惠顅任何麵類,即可享有第二客半價,抵呀 ~味噌叉燒蝦濃湯拉麵   $98雖然點左兩碗味噌蝦濃湯拉麵,但依碗係叉燒增量,愛吃肉就最啱。配料有叉燒、半隻流心雞蛋,粟米筍和酥脆香口既櫻花蝦。先飲啖湯試吓,味噌味唔算好突出,反而蝦頭既鹹香十分鮮明,入口既順滑又唔膩唔滯,味道平衡恰當,唔會 。因為叉燒增量,份量有5片,水準唔錯,肉質幾嫩,而且肥瘦分佈平均,食落有咬口之餘仲帶點甘香。流心蛋中間口感黏黏,烹調時間啱啱好,食起嚟既黏滑又有蛋香。依度既麵條唔係幼身拉麵,而係選用北海道曲麵,由於麵質較粗身,所以食落特別爽口彈牙,掛湯力一流!元祖味噌蝦濃湯拉麵    $78先飮啖湯蝦味都好濃吓,質感唔會太稠,加入大量香口既櫻花蝦,感覺蝦味香
一向都喜歡食日本拉麵既我,近排係元朗發現一間來自北海道札幌元祖既特色濃蝦湯拉麵店 [緣屋]。雖然暫時飛唔到去北海道,但都可以在港一嚐,試一試依度既人氣得獎蝦湯拉麵 ~
味噌叉燒蝦濃湯拉麵   $98

雖然點左兩碗味噌蝦濃湯拉麵,但依碗係叉燒增量,愛吃肉就最啱。配料有叉燒、半隻流心雞蛋,粟米筍和酥脆香口既櫻花蝦。先飲啖湯試吓,味噌味唔算好突出,反而蝦頭既鹹香十分鮮明,入口既順滑又唔膩唔滯,味道平衡恰當,唔會 [死鹹] 。因為叉燒增量,份量有5片,水準唔錯,肉質幾嫩,而且肥瘦分佈平均,食落有咬口之餘仲帶點甘香。流心蛋中間口感黏黏,烹調時間啱啱好,食起嚟既黏滑又有蛋香。

味噌叉燒蝦濃湯拉麵
元祖味噌蝦濃湯拉麵    $78

先飮啖湯蝦味都好濃吓,質感唔會太稠,加入大量香口既櫻花蝦,感覺蝦味香濃突出,叉燒肥瘦均勻,入口都幾軟腍,流心蛋帶少少鹹好入味,流心效果做得唔錯,粗身曲麵係比較硬身,有韌性同彈牙,掛湯力亦都幾好既,啱好合我意,越食越滋味。
乳酪蝦多士    $38

蝦多士炸得色澤金黃,蝦膠鮮爽,入口甘香酥脆,食落不是太油膩。
乳酪蝦多士
煎蝦餃子   $35

通常係拉麵店食都只係煎餃子豬肉餡,依度有煎蝦餃子,而蝦出名咁梗係點嚟試吓啦。面層加左啲櫻花蝦,餃子底部脆脆地,皮就比較薄身,食落餡料都有幾多蝦膠,亦都唔會乾身。
烏龍茶    $18
脆脆嘅香口野越食越滋味,係時候要飲番杯清爽嘅烏龍茶,甘香醇厚,冰凍解喝。
烏龍茶
零系可樂   $15
食完咁多炸物,來一杯冰凍可樂,清涼又解膩。
零系可樂
2023-07-20
Type of Meal
Tea
味噌叉燒蝦濃湯拉麵
乳酪蝦多士
烏龍茶
零系可樂
><除咗拉麵之外 還有居酒屋小食首先嗌咗個關東煮7品(45)年糕福袋/竹輪卷/雞蛋/蘿蔔/牛蒡卷…吸滿濃郁高湯 旁邊仲有黃芥末沾醬所以喺天氣凍凍地時 成日會見到人食頓時暖入心頭 簡單而滿足雞腿肉/日本青椒仔(18)日式串燒常用七味粉調味 青椒仔灑上木魚碎 燒得剛好雞腿肉嫩滑juicy 帶點焦香星期一至五 1500後入座; 1900前離座拉麵第二碗有半價優惠叉燒味噌蝦濃湯拉麵(98)增量叉燒version 甘腴油香湯底濃厚而唔會死鹹赤玉豚骨湯拉麵(92)試完原味豚骨湯拉麵拌上辣肉醬之後 辣得很惹味開胃><><><><><><><><><><><緣屋 札幌元祖蝦湯拉麵元朗西菁街23號K Plus地下17-18號舖
除咗拉麵之外 還有居酒屋小食
首先嗌咗個關東煮7品(45)
年糕福袋/竹輪卷/雞蛋/蘿蔔/牛蒡卷…
吸滿濃郁高湯 旁邊仲有黃芥末沾醬
所以喺天氣凍凍地時 成日會見到人食
頓時暖入心頭 簡單而滿足
雞腿肉/日本青椒仔(18)
日式串燒常用七味粉調味
青椒仔灑上木魚碎 燒得剛好
雞腿肉嫩滑juicy 帶點焦香
星期一至五 1500後入座; 1900前離座
拉麵第二碗有半價優惠
叉燒味噌蝦濃湯拉麵(98)
增量叉燒version 甘腴油香
湯底濃厚而唔會死鹹
赤玉豚骨湯拉麵(92)
試完原味豚骨湯拉麵
拌上辣肉醬之後 辣得很惹味開胃
><><><><><><><><><><><
緣屋 札幌元祖蝦湯拉麵
2023-06-23 112 views
自從去完日本之後,原來已經幾個月冇食過拉麵🫢🫢🫢緣屋係北海道人氣得獎店,係香港有上環同元朗店👍🏻星期四端午節假期下午2點鐘去到緣屋等左5-10分鐘左右終於有位☺️☺️電視播緊日本節目,舖面唔算好大,裝修有少少日式風格👏🏻👏🏻有Bar位、2個4人卡位同5個4人普通位座坐得都幾舒服👍🏻👍🏻拉麵價錢都算幾抵食‼️$72起👍🏻醬油蝦濃湯拉麵$75叉燒一片、溏心蛋半隻、玉米荀兩條、大量櫻花蝦、大量紫菜碎叉燒都算厚👍🏻溏心蛋好食😋😋蝦濃湯幾出色👍🏻好濃厚既蝦香味,夾埋櫻花蝦,超絕🔥🔥味噌蝦濃湯拉麵$78叉燒一片、溏心蛋半隻、玉米荀兩條、大量櫻花蝦、大量白蔥味噌湯再濃味少少,正👍🏻麵有得揀硬度,粗拉麵,少少鹼水味,硬拉麵正👍🏻👍🏻又掛到湯👍🏻感覺麵既份量都多總結:元朗必食拉麵店之一‼️蝦濃湯出色😋服務幾好👍🏻
自從去完日本之後,原來已經幾個月冇食過拉麵🫢🫢🫢
緣屋係北海道人氣得獎店,係香港有上環同元朗店👍🏻

星期四端午節假期下午2點鐘
去到緣屋等左5-10分鐘左右終於有位☺️☺️

電視播緊日本節目,舖面唔算好大,裝修有少少日式風格👏🏻👏🏻
有Bar位、2個4人卡位同5個4人普通位座
坐得都幾舒服👍🏻👍🏻

拉麵價錢都算幾抵食‼️$72起👍🏻

醬油蝦濃湯拉麵$75
叉燒一片、溏心蛋半隻、玉米荀兩條、大量櫻花蝦、大量紫菜碎

味噌蝦濃湯拉麵$78
叉燒一片、溏心蛋半隻、玉米荀兩條、大量櫻花蝦、大量白蔥

味噌湯再濃味少少,正👍🏻

總結:元朗必食拉麵店之一‼️蝦濃湯出色😋服務幾好👍🏻

2023-06-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$84 (Lunch)
2023-06-18 65 views
上個月誤打誤撞搵到另外一間蝦湯拉麵—— 來自日本北海道人氣拉麵 #緣屋 札幌元祖蝦湯拉麵😳而且個人覺得比一幻更好味❣️上環 元朗都有分店〰️🦐味噌蝦濃湯拉麵 $78味噌蝦湯底蝦味十足 配上櫻花蝦🌸口感提升之餘 蝦味更突出 濃湯有一定濃稠度 但唔會有油膩感 豚肉肥瘦平衡 味道就不過不失 拉麵可選軟硬度 我就揀咗硬麵 麵質都爽口 重點還是蝦湯啦🦐〰️🦐辣味噌蝦濃湯拉麵 $88一般既辣味湯底好容易會蓋過原有味道既鮮甜 但呢款辣味噌蝦濃湯底仍然保留到大量蝦既鮮味 好惹味🍜❣️豚肉同上一樣 麵質都係選硬麵😝

🦐味噌蝦濃湯拉麵 $78

🦐辣味噌蝦濃湯拉麵 $88
2023-06-08 106 views
元朗千色一帶美食十分多,這間在富達廣場的緣屋札幌拉麵, 質素比一般拉麵店較高, 叫一個優惠午餐, 拉麵雖然簡單但麵質爽口彈牙, 主打乾蝦濃香湯底, 十分濃厚,由於份量足,但感覺比較鹹一點,但蝦味非常濃郁,配以味噌湯底,整體也很吸引。 這是套餐叉燒拉麵,但只有一片十分矜貴 ,隨餐奉送日式炸雞, 非常新鮮熱辣,即炸香脆,但不太油膩, 肉汁香甜多汁,不會太乾身,值得推介。至於價錢方面一個餐包埋加一都要差不多九十多元, 如果一般拉麵套餐計,其實都不算平,但仍可接受。性價 味道環境 服務 衛生 交通 回頭 份量

性價

交通

回頭

份量

2023-04-30 156 views
食物一般,兩碗麵加個餃子,兩杯生啤,連加一320,價錢度度咁上下,美中不足,個焦香醬油濃湯,真係得個濃字,完全蓋曬個麵,鹽味湯尚可接受,生啤用剛洗完暖啤酒杯裝,完全沒有預期中出色。
2023-04-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2023-04-25 111 views
係元朗千色附近原來開左間拉麵店,試下先🤩🌟元祖味噌蝦濃湯拉麵 $78一上枱就聞到湯底好香蝦味😍味噌比例控制得剛剛好,唔會太咸👍🏻麵條偏粗仲好彈牙碗入面有叉燒、半隻溏心蛋、粟米,櫻花蝦乾,口感層次非常豐富👍🏻🌟火味噌蝦濃湯拉麵 $88​呢個同元祖味噌都好似配料亦一樣不同的是佢用炒香左既大蒜令到味道更多層次 更加香口😍🌟唐揚炸雞 $45意外地雞肉好juicy 唔乾身 炸得亦唔厚📍緣屋 札幌元祖蝦湯拉麵 (K Plus)元朗西菁街23號K Plus地下17-18號舖
係元朗千色附近原來開左間拉麵店,試下先🤩
🌟元祖味噌蝦濃湯拉麵 $78
一上枱就聞到湯底好香蝦味😍
味噌比例控制得剛剛好,唔會太咸👍🏻
麵條偏粗仲好彈牙
🌟火味噌蝦濃湯拉麵 $88
​呢個同元祖味噌都好似
配料亦一樣
不同的是佢用炒香左既大蒜
令到味道更多層次 更加香口😍

🌟唐揚炸雞 $45
意外地雞肉好juicy 唔乾身 炸得亦唔厚

📍緣屋 札幌元祖蝦湯拉麵 (K Plus)