2022-12-19 486 views
簡約得黎又有啲style既工業風cafe嘆下😎 呢度既食物選擇唔多, 但係多元化, 另外當然唔少得咖啡啦🤓Natchos🌮($130)一大盤用煎pan裝住既芝士肉碎nachos 好豐富又熱辣辣, 不過個醬汁既味道有啲甜甜鹹鹹怪怪地😂Kimchi Carbonara🍝($115)醬汁完美地包裹住每一條意粉, 加埋泡菜既辣同埋碟邊既辣椒粉食落好惹味開胃🤩Classic British Fish And Chips🍟($115)新鮮炸出黎熱辣辣脆卜卜, 點埋個茄汁同魚柳醬簡直係冇得輸🥰Brioche French Toast🍞($95)兩件軟綿綿又有啲咬口既Brioche French Toast有一層薄薄既焦糖同蜜糖食落甜度適中, 配埋開心果雪糕一齊食一冷一熱好正, 係有啲驚喜既甜品🍮飲品方面我地叫左Matcha Latte ($68), Earl Grey Tea Latte($60), Flat White 🥛($45)三杯都屬於正常水平唔算套突出, 飲品既價錢相對比較進取🧐呢度樓底好高同埋有兩層, 不過我地咁啱去果日二樓有party 所以上唔到去坐, 不過樓下都一樣坐得舒服既😌

Natchos🌮($130)

Kimchi Carbonara🍝($115)

新鮮炸出黎熱辣辣脆卜卜, 點埋個茄汁同魚柳醬簡直係冇得輸🥰

Brioche French Toast🍞($95)

2022-12-17
$207 (Lunch)
  • Brioche French Toast
  • Kimchi Carbonara
ꜱᴏ ᴡʜʏ ᴅᴏɴ'ᴛ ᴡᴇ ɢᴏ, ꜱᴏᴍᴇᴡʜᴇʀᴇ ᴏɴʟʏ ᴡᴇ ᴋɴᴏᴡ?之前已經去過兩層工業風cafe - Esc食brunch但原來Esc仲連住間hidden whisky bar 叫A.P.E (A Perfect Escape)🍸每日4pm後先開,喺小巷有另一個入口🚪A.P.E除咗提供各式各樣嘅whiskey & cocktails,仲有多款fusion菜式🌟特別推介🌟🥃𝕊𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕠𝕣𝕪 𝕍𝕚𝕔𝕜𝕚𝕟𝕘 𝕊𝕖𝕣𝕚𝕖𝕤 - ℂ𝕒𝕠𝕝 𝕀𝕝𝕒, 𝟚𝟘𝟙𝟚/𝟚𝟘𝟚𝟘 𝟠𝕪𝕠, 𝕊𝕚𝕟𝕘𝕝𝕖 ℂ𝕒𝕤𝕜 𝕎𝕙𝕚𝕤𝕜𝕪ISLAY呢枝Sherry Cask whisky聞落帶點咖啡味飲落泥煤味較重,偏dry,帶long finish 一般女仔未必啱,但我就好鍾意😗🥃ℂ𝕝𝕪𝕟𝕖𝕝𝕚𝕤𝕙, 𝕆𝕝𝕕 𝕄𝕒𝕝𝕥 ℂ𝕒𝕤𝕜 - 𝟚𝟘𝕥𝕙 𝔸𝕟𝕟𝕚𝕧𝕖𝕣𝕤𝕒𝕣𝕪, 𝟚𝟙𝕪𝕠, ℍ𝕦𝕟𝕥𝕖𝕣 𝕃𝕒𝕚𝕟𝕘HIGHLANDS呢款淨係生產咗325枝我諗香港都唔多地方搵到如果你鍾意清爽及fruity嘅whisky,就唔好錯過喇🍏🍳𝕊𝕙𝕒𝕜𝕤𝕙𝕦𝕜𝕒用鐵鑊上嘅北非烤蛋,鍾意佢嘅paprika powd

之前已經去過兩層工業風cafe - Esc食brunch
每日4pm後先開,喺小巷有另一個入口🚪

🌟特別推介🌟
ISLAY
呢枝Sherry Cask whisky聞落帶點咖啡味
飲落泥煤味較重,偏dry,帶long finish
一般女仔未必啱,但我就好鍾意😗

HIGHLANDS
呢款淨係生產咗325枝
我諗香港都唔多地方搵到
如果你鍾意清爽及fruity嘅whisky,就唔好錯過喇🍏

🍳𝕊𝕙𝕒𝕜𝕤𝕙𝕦𝕜𝕒
用鐵鑊上嘅北非烤蛋,鍾意佢嘅paprika powder落得好重手,仲附送roti (印度薄餅),好惹味
Shakshuka

🍝𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟 ℂ𝕒𝕡𝕖𝕣𝕤 𝕊𝕡𝕒𝕘𝕙𝕖𝕥𝕥𝕚
呢個係我少數喺酒吧食到而又好味嘅意粉,醬汁好濃郁
Salmon  Capers  Spaghetti

✨其他推介✨
𝕎𝕙𝕚𝕤𝕜𝕖𝕪 𝕊𝕠𝕦𝕣
𝔻𝕠𝕦𝕓𝕝𝕖 𝕐𝕦𝕫𝕦 𝔾𝕚𝕟 & 𝕋𝕠𝕟𝕚𝕔

特別一讚,外藉bartender雖然要兼顧調酒及上菜,但都好好service👍🏻
Dinner
Shakshuka
Salmon  Capers  Spaghetti
  • salmon capers spaghetti
/ESC 🇭🇰/#sa天后篇 #sacafe篇 ➖➖➖<天后兩層高空間感十足cafe✨>➖➖➖成日都想揾啲坐得舒服又多款選擇嘅cafe 呢間cafe 位於天后 兩層高 工業風設計採光度不錯 有窗邊位會望到街外景色❤️係當日落雨所以無陽光🥹空間感都幾大 樓底高 幾舒服 係到做野都幾適合🥳🥳而且仲係pet friendly !! 都見佢有tea set 幾抵食 甜品+ 飲品combo $90~Lunch set 同tea set 都有包$50 以下飲品16:00 後都有whiskey bar 🥃➖➖➖1️⃣kimchi carbonara $115 賣相就唔算話好igable 不過味道幾岩口味泡菜微辣 大部分人應該都會接受到~煙肉粒份量都幾多充滿咸香✨蛋黃上菜前已經撈勻左意粉頗有咬口 加左蛋黃之後會黏身啲➖➖➖2️⃣Pesto chicken wrap $60 幾輕盈 食落無負擔😆Wrap 皮幾軟熟唔會好乾硬 入面有生菜、雞胸肉 青醬份量都幾足夠如果雞胸肉再多啲就好~ ➖➖➖3️⃣Brioche French Toast $90 同平時french toast 食嘅包唔同佢係用左法式b
/ESC 🇭🇰/
採光度不錯 有窗邊位會望到街外景色❤️
係當日落雨所以無陽光🥹
空間感都幾大 樓底高 幾舒服
係到做野都幾適合🥳🥳
而且仲係pet friendly !!
都見佢有tea set 幾抵食
甜品+ 飲品combo $90~
16:00 後都有whiskey bar 🥃

1️⃣kimchi carbonara $115
賣相就唔算話好igable
不過味道幾岩口味
泡菜微辣 大部分人應該都會接受到~
煙肉粒份量都幾多充滿咸香✨
蛋黃上菜前已經撈勻左
意粉頗有咬口 加左蛋黃之後會黏身啲
Kimchi  carbonara

2️⃣Pesto chicken wrap $60
幾輕盈 食落無負擔😆
Wrap 皮幾軟熟唔會好乾硬
入面有生菜、雞胸肉 青醬份量都幾足夠
如果雞胸肉再多啲就好~
Pesto  chicken    Wrap

Topping 就係焦糖杏仁 微微硬脆
側邊仲有生果同開心果忌廉伴碟✨
Brioche  French  toast

➖➖➖
4️⃣Ovenbaked Apple Crumble with caramel sauce $90
另外會配上雲尼拿醬自己倒
可能倒多左少少 所以覺得稍甜~
外層crumble 微脆
內裏都幾多蘋果肉同提子乾🥰煮得幾軟熟
Apple  crumble

5️⃣Pour over +$20
套餐想飲pour over 有幾款可以揀
店員推薦巴拿馬嘅豆 Studio Caffeine 出品
飲落會有不同層次~ 味道會balance d
Tasting notes :薰衣草/蜜糖/柚子/綠茶/佛手柑
Pour  over

6️⃣Cafe Pistachio +$10
呢個未必人人接受到~
其實係開心果忌廉+ espresso

Pesto  chicken    Wrap
Brioche  French  toast
Pour  over
2022-12-12 103 views
天后近幾年開了不少打卡Café,放假就來永興街【Esc】吃午餐。Café分2層樓底很高,水泥牆身走工業風路線,落地玻璃設計空間感十足。爬上長長的樓梯2樓景觀開揚,可挑望維多利亞公園。早上的【Esc】是家寵物友善餐廳,餐牌上有不少Fusion菜式和甜品選擇,還有外地採購的精品咖啡提供。下午4時後搖身一變就會成為Whisky Bar,可以盡情Chill一番。午餐有意粉、沙律和牛扒共8款選擇,價錢由$90-$115,已包括一杯50元或以下之飲品,比起散叫便宜一大截,怪不得午市時間吸引大批附近上班族。Salmon Capers Spaghetti Lunch Set ($115)"三文魚水瓜柳蕃茄意大利粉"蕃茄醬汁酸甜,加入檸檬汁更加清新。意大利粉軟硬適中,水瓜柳鹹鹹酸酸,與三文魚是經典配搭,令鮮味更為突出。All Day Breakfast ($125)"全日早餐"有煙三文魚、香腸、煙肉、薯餅、蘑菇、炒蛋、吐司、沙律菜及車厘茄,非常豐富。三文魚卷成玫瑰賣相加分,煙肉煎得脆口,夾著嫰滑炒蛋及多士吃滋味無窮。Homemade Churros with Chocolate Sauce ($80)甜

All Day Breakfast ($125)

甜品"自家製西班牙油條配朱古力醬"一客6條,即叫即製外表金黃完美。灑滿肉桂糖吃下外層輕脆,內裡柔軟富蛋香,熱呼呼的毫無油益。朱古力醬香醇得來不會甜,令人無法抗拒。

Lemon Tart (3 Inches) ($35)
大大個酸度夠高,微微甜度餡料順滑,吃下非常醒胃,如果餅底可以再脆些,定更吸引。

Hot Café Mocha ($55) Hot Café Latte 跟餐 (免費)
咖啡拉花精緻,加上小鐵盤又可以打卡一番。"Hot Café Mocha"朱古力與咖啡味道平衡, "Hot Café Latte"味道偏向Nutty,口感圓潤。

2022-12-08 265 views
放假同好姊妹💆🏻‍♀️💆🏻要遠離煩囂escape一下今次搜尋呢間位於天后嘅ESC Cafe @esc.hk咖啡室兩層高,主調走工業風👷🏻‍♀️⛑️灰色水泥牆配鋼鐵桌椅⛓️落地大玻璃自然採光,影相特別靚🌊而且呢度係Pet Friendly🐶🐱唔少人會帶毛孩嚟chill一chill🫶🏻每日16:00後設有whisky bar 想點chill都得💕😆.❤︎︎ 𝙺𝚒𝚖𝚌𝚑𝚒 𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊泡菜卡邦尼意粉[$𝟷𝟷𝟻]呢款西韓fusion 配搭處理得相當出色👍🏻意粉煙韌,底汁creamy另有泡菜中和膩口感,中間又有煙肉粒加持💯.❤︎︎ 𝙷𝚘𝚖𝚎𝚖𝚊𝚍𝚎 𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜 𝚠/ 𝙲𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚂𝚊𝚞𝚌𝚎 自家製西班牙油條配朱古力醬 [$𝟾𝟶]比平時嘅churros大件😳😋反而能將外脆內軟質感發揮到極致表面沾滿沙糖,配黑朱古力醬食能有減甜效果👍🏻🤗.❤︎︎ 𝙱𝚛𝚒𝚘𝚌𝚑𝚎 𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 布里歐法式多士 [$𝟿𝟻]呢款多士質感厚實,食落似蛋糕同麵包嘅混合體蛋香滿滿,沾上焦糖或牛油果醬又係另一番風味🌀食完食士多啤梨同藍莓,可清清味蕾🌱.❤︎︎ 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝙿𝚒𝚜𝚝𝚊𝚌𝚑𝚒𝚘𝚜 開心果咖啡 [$𝟼𝟶]賣相討好,先

放假同好姊妹💆🏻‍♀️💆🏻要遠離煩囂escape一下
今次搜尋呢間位於天后嘅ESC Cafe @esc.hk
咖啡室兩層高,主調走工業風👷🏻‍♀️⛑️
灰色水泥牆配鋼鐵桌椅⛓️
落地大玻璃自然採光,影相特別靚🌊

而且呢度係Pet Friendly🐶🐱
唔少人會帶毛孩嚟chill一chill🫶🏻

每日16:00後設有whisky bar
想點chill都得💕😆

呢款西韓fusion 配搭處理得相當出色👍🏻
意粉煙韌,底汁creamy

另有泡菜中和膩口感,中間又有煙肉粒加持💯

比平時嘅churros大件😳😋
反而能將外脆內軟質感發揮到極致

表面沾滿沙糖,配黑朱古力醬食能有減甜效果👍🏻🤗

呢款多士質感厚實,食落似蛋糕同麵包嘅混合體

蛋香滿滿,沾上焦糖或牛油果醬又係另一番風味🌀
食完食士多啤梨同藍莓,可清清味蕾🌱

賣相討好,先試上層嘅開心果蓉
打到好似雪糕咁綿滑,配開心果碎碎
開心果嘅香氣齒頰留香🫢🤤

成杯攪混佢再飲,下層嘅咖啡酸度較高
同開心果嘅nutty香氣相映成趣🤝🏻
❤︎︎ 𝙴𝚊𝚛𝚕 𝙶𝚛𝚎𝚢 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 伯爵茶拿鐵 [$𝟼𝟶]

滿滿伯爵茶香,朋友表示好喜歡🙌🏻😻

2022-12-03
Lunch
最近又去左天后搵野食,今次就黎左呢間樓高兩層採光十足嘅咖啡店☕️水泥工業風既裝修感覺好舒適,Cafe仲係 Pet Friendly🐱16:00 後仲設有Whisky Bar🍷二樓近窗位置仲可以望倒窗外車來車往的畫面,坐係到hea下飲下咖啡真心幾Chill😝餐廳主打Fushion菜,有主食、小食、甜品比大家選擇,另外佢地仲有提供由外地採購的精品咖啡😊_Cafe星期一至五有lunch set,價錢已包括了一杯$50或以下的飲品,都幾抵食🥩Grilled Sirloin With & High Fiber $115岩曬食緊生酮既朋友仔,香煎西冷牛扒配青咖喱好特別,平時牛扒多數配薯菜,今次係配牛油果🥑、藜麥等健康食材,有助中和肉類既油膩感覺🍤Pan-Fried Prawn with Avocado and Lettuce in Thai Lime Sauce $115有驚喜😍海蝦輕輕煎過好香口,配上泰式青檸汁酸酸甜甜好開胃,加入牛油果飽腹感UP👍🏻🥪Brioche French Toast $95之前見好多人介紹呢個當然要試下💜法式吐司充滿蛋香味,面頭仲有吉士醬、開心果cream及楓糖漿,食落較

_

牛油果🥑、藜麥等健康食材,有助中和肉類既油膩感覺

🥪Brioche French Toast $95
之前見好多人介紹呢個當然要試下💜法式吐司充滿蛋香味,面頭仲有吉士醬、開心果cream及楓糖漿,食落較厚實,定價較進取

▪️Cold Brew $50
▫️Cafe Pistacchio $60
係espresso上擠上開心果cream及灑上開心果碎,建議先品嚐pistacchio cream,之後可拌勻飲用😉留意番Espresso偏苦,拌勻後開心果相對冇咁出😂
今日終於可以有時間到以Fushion為主菜既cafeEsc @esc.hk 特色除左食物外 餐廳裝飾係令人好舒服 有兩層工業風高樓底既咖啡廳 空間十分闊落🔅地下以落地透光大玻璃採光 仲會提供由外地採賆既精品咖啡☕️除左Fushion主菜 都仲有甜品可以選擇咖💕Salmon and Quinoa salad $ 115三文魚煎得好香 而且三文魚肉熟度啱啱好食落去肉質嫩滑 配埋藜麥 口感好正呀Pesto chicken wrap $60 脆脆既外皮包住雞肉粒 調味適中配菜設有沙律菜 啱晒健康嘅你🥬SALMON CAPERS SPAGHETTI $115醬汁係十分creamy 味道帶點蕃茄酸味食落令人好開胃 意粉十分掛汁 調味鹹鹹地而且配埋三文魚粒 口感層次分明👍🏻Brioche French Toast $95最期待既吐司🍞 呢到既吐司比較厚實食落會充滿牛油同蛋香味 吐司面配上吉士醬 開心果醬食落甜甜的 我好喜歡ah 🥰Hot chocolate $60🧉濃濃朱古力奶 上面泡洗綿密 仲有可愛既熊仔飲落細滑 淡淡濃郁嘅朱古力 非常好飲🍫原來cafe係 Pet Friendly cafe🐶🐱 我
今日終於可以有時間到以Fushion為主菜既cafe

我我下次又帶埋🐱🐱去打卡📸
仲有個隱蔽地方🤩 4pm後會設有Whisky Bar
真係要黎chill下🥃

Esc @esc.hk
#工業風cafe #精品咖啡 #fushioncafe #PetFriendlycafe #chill #coffeebreak
#Whisky Bar

2022-12-04 103 views
難得放假梗係要去個 cafe治癒一下🥲 呢個工業風高樓底cafe 採光好好 好醒神✨ 雖然唔係旺區但都好多人專登幫襯😛最特別莫過於有個隱藏bar 飲完咖啡可以直落‼️ 食物環境同想法都超班🥰✨Set Lunch $115❣️Kimchi Lasagnafusion得黎好好食😛 千層麵午餐先有 佢哋嘅kimchi carbonara 都多人叫👅本身千層麵做得好好 加上泡菜辣辣地口感爽脆好加分🇰🇷 1+1>2嘅配搭🔥而且份量好有飽足感 非常推薦大家食啊🙆🏻‍♀❣️Salmon & Quinoa Salad呢個係朋友健康之選🤫 營養滿分高蛋白質同纖維🐟魚煎得脆皮啱啱好熟 配上兩塊脆餅🥰 仲有quinoa西柚等 super food 增添飽足感🍚 味道亦都唔錯👍🏻❣️Iced Matcha Latte (+$10.0)係好飲嘅 matcha latte‼️唔會太多冰溝淡晒 🍵 甜度同平衡都好好 又唔會飲到粉🐒❣️Hand Drip $80 (+$30.0)揀咗peru geisha水洗 飲落偏甜 有橙同蜜桃嘅note 凍咗更加有花香味💕❣️Homemade Churros With Chocolat

✨Set Lunch $115
Kimchi Lasagna

❣️Kimchi Lasagna
而且份量好有飽足感 非常推薦大家食啊🙆🏻‍♀
Salmon & Quinoa Salad

❣️Salmon & Quinoa Salad
呢個係朋友健康之選🤫 營養滿分高蛋白質同纖維🐟
Iced Matcha Latte

❣️Iced Matcha Latte (+$10.0)
Hand Drip

❣️Hand Drip $80 (+$30.0)

❣️Homemade Churros With Chocolate Sauce $80
好少Cafe會有多數都係西班牙餐廳必點🔥呢度整得好好熱辣辣炸起 裹滿肉桂糖粉朱古力醬唔會太甜太苦🍫
下次想試最出名嘅 French toast🥳🫶🏻

個bar 好有格調 而且佢哋用嘅威士忌好少見 而且私隱度高🙆🏻‍♀️ 帶寵物都好適合 呢度空間好大可以比佢哋玩 🐶
Kimchi Lasagna
Salmon & Quinoa Salad
Iced Matcha Latte
Hand Drip
【兩層工業風落地玻璃咖啡店🤍 寵物友善|晚變Whisky Bar🥃】推薦程度:●●●●●抵食程度:●●●●○———年尾特別忙,所以cheat day嚟個little escape食好西獎勵下自己😽 呢間近天后位置嘅咖啡店樓底好高,地下仲有落地透光大玻璃,感覺好寬敞、好舒服🤍✨ 兩層都係工業風設計,配合埋外地精品咖啡同fushion菜式,感覺好似去咗外國小鎮咁☁️ 呢到4pm後仲會有Whisky Bar,餐廳仲要係寵物友善,下次周末可以帶埋主子嚟chill✨🥗 SALMON & QUINOA SALAD|$115香煎三文魚係去皮、無骨,食落淡淡肉之餘又冇油膩感🙌🏻✨ 表面微微香脆,肉汁有被鎖住咬落幾juicy!旁邊嘅柚子沙律好refreshing,微微酸酸甜甜幾開胃👍🏻 藜麥+長米食落有啲咀嚼感,加埋菇嘅爽口感,一啖食晒口感層次幾豐富✨ 🍞 BRIOCHE FRENCH TOAST|$95是日cheat food主角就係佢喇😻😻 表面嘅焦糖燒到好香脆,味道好濃烈但又唔甜!下面嘅多士口感好濕潤,但又唔會淋到一pat嘢,口感好似麵包布甸咁🙌🏻 旁邊嘅醬料有淡淡嘅奶香,同多士一齊食,將多士嘅味

推薦程度:●●●●●
抵食程度:●●●●○

———

🥗 SALMON & QUINOA SALAD|$115

🍞 BRIOCHE FRENCH TOAST|$95
是日cheat food主角就係佢喇😻😻 表面嘅焦糖燒到好香脆,味道好濃烈但又唔甜!下面嘅多士口感好濕潤,但又唔會淋到一pat嘢,口感好似麵包布甸咁🙌🏻 旁邊嘅醬料有淡淡嘅奶香,同多士一齊食,將多士嘅味道張開到另一個境界✨ 推介🤍

🧊 ICED AMERICANO|$55
店員好細心咁講解咖啡豆係Nutty啲,想飲Fruity嘅朋友可以揀手沖咖啡🙌🏻 咁啱命中紅心,就可以試到佢哋外地採購嘅豆😺 入口味道甘苦而不澀,回甘味唔算好勁,醇香得嚟唔會過苦,唔錯~
2022-12-02 229 views
高樓底嘅工業風Cafe☕️用上落地玻璃 所以特別透光🔆店鋪主打精品咖啡、Fusion菜及各種甜品🍮另外仲要係Pet-friendly!!🐶各位主人有福喇🐶🐱每日16:00後仲提供Whisky Bar,有酒有小食提供比客人🙈★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★-.,_,.-*🍝Spicy Prawn Linguine $90酸酸甜甜嘅番茄醬汁非常開胃 如果可以辣多少少就好🌶️蝦🍤煎得夠香,爽口彈牙。闊條麵嘅軟硬度適中,帶有口感🍳All Day Breakfast $125會否太豐富了(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)香脆嘅煙肉🥓好似食緊薯片咁😂😂外層脆卜卜嘅薯餅都好出色(●°u°●)​ 」🍞Brioche French Toast $95吐司上唧左吉士醬🍞吐司質地實得黎,又軟林林咁😂表面有少少香脆,而食落好重蛋味。配上旁邊的開心果醬更佳😍如配上側邊嘅藍莓🫐同士多啤梨🍓就可以減少呢度甜品嘅膩。☕️Iced Latte $45嗰日嘅晏晝仲好熱 所以飲Iced! 好鍾意好鍾意❤️因為Nutty味好重 好香啊🍵Matcha Latte $60抹茶味🍵都出,不過如果茶味重過

🍝Spicy Prawn Linguine $90

Spicy  Prawn  Linguine

🍳All Day Breakfast $125

All  Day  Breakfast

🍞Brioche French Toast $95

Brioche French Toast

☕️Iced Latte $45

🍵Matcha Latte $60
抹茶味🍵都出,不過如果茶味重過奶味就更好了!
Spicy  Prawn  Linguine
All  Day  Breakfast
Brioche French Toast
很久沒悠悠閒閒去嘆杯咖啡啦😫,工作實在是太繁忙啦🫠~聽說天后最近有間樓高兩層的工業風咖啡店 ☕️ 𝔼𝕊ℂ ,我便約朋友去吃個午餐囉~ 店家空間感十足,除了有兩層,更樓底相當高,加上設有落地大玻璃,陽光的透入,令人感覺好舒適呀☺️!! 中午光顧,有午市套餐,定價為$95-115,會包含一包飲品呀💕~ 「 香辣海蝦意大利粉🍝$90 」 充滿蕃茄香的意大利粉,味道相當不錯耶😍! 味道濃香,醬汁香甜,個人認為完全不辣😛,但也好好吃!!! 「 日曬蕃茄蘿勒草醬意大利粉🥬$90 」 相較之下,青醬的味道較淡😙,喜歡濃味的我,較喜歡蕃茄口味呀~ 「 sʜᴀᴋsʜᴜᴋᴀ🧀$115 」 充滿濃濃異國風的sʜᴀᴋsʜᴜᴋᴀ,有芝士、洋蔥、紅椒、蕃茄等等🍅。超濃的蕃茄鮮味,配上各種食材,用手抓餅配來吃也不錯。 「 ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ🍞$95 」 法式吐司賣相很吸引😍,吐司香軟,香甜可口,有點像蛋糕般的口感呀~
很久沒悠悠閒閒去嘆杯咖啡啦😫,工作實在是太繁忙啦🫠~

「 香辣海蝦意大利粉🍝$90 」

「 日曬蕃茄蘿勒草醬意大利粉🥬$90 」

「 sʜᴀᴋsʜᴜᴋᴀ🧀$115 」

「 ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ🍞$95 」

2022-11-29
店鋪有兩層 採用落地玻璃 十分透光 而且樓底高 令餐廳既空間感更闊落 食物質素高 平日Lunch time到訪 有set好抵食 Cafe有兩個形象 朝早環境寫意 晚上有whisky barʕ •ᴥ•ʔ✨香辣海蝦意大利扁條麵 ($90)呢款係Lunch Set 包一杯$50或以下既飲品 超抵食!意粉味道有驚喜 酸酸辣辣 而海蝦有煎香過 食落香口彈牙✨All Day Breakfast ($125)款式種類多 有煙三文魚、薯餅、蘑菇、香腸、多士、煙肉、炒滑蛋、蕃茄子同埋沙律菜🥗✨Brioche French Toast ($95)店鋪Signature之一 賣相擺盤吸引 有兩舊toast 食落較為濕潤同煙靭 口感有少少似canele 而旁邊有士多啤梨同藍莓 仲有開心果cream 用黎配多士食可以中和反甜感✨Lemon Tart ($35)檸檬撻面燒香左 賣相好似焦糖布丁🤣Tart切開帶流心狀態 入口較酸 鍾意食酸野既應該會幾Like~✨Dirty (Lunch set + $5)奶同咖啡分佈平均 咖啡味濃郁✨Matcha Latte ($60)個杯同拉花都好靚🥰Matcha味出 但未去到回

✨香辣海蝦意大利扁條麵 ($90)

✨All Day Breakfast ($125)

✨Brioche French Toast ($95)

✨Lemon Tart ($35)

✨Dirty (Lunch set + $5)
奶同咖啡分佈平均 咖啡味濃郁

✨Matcha Latte ($60)
個杯同拉花都好靚🥰Matcha味出 但未去到回甘 飲到最底無粉粒
2022-11-29 56 views
💕工廠風cafe ☕️😳—▫️餐廳:ESC @esc.hk▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍此為:銅鑼灣永興街7號▫️營業時間⏰: 星期一至五07:30-17:30 星期六至日08:30-18:00▫️價錢:~$100+—美味:☕️☕️☕️+0.9☕️環境:🌸🌸🌸🌸價錢:💰💰💰+0.75💰服務:👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳+0.9👩🏻‍🍳—👧🏻見人介紹呢間Cafe就去試吓🤩有2層😬都幾大空間,感覺好舒服💕兩層工業風高樓底的咖啡廳,地下以落地透光大玻璃採光‼️佢哋有提供由外地採賆的精品咖啡、Fushion主菜同甜品—‼️cafe 為 Pet Friendly cafe🐈🐕‼️16:00 後設有Whisky Bar🥃🥂—食物方面,叫咗📍KIMCHI CARBONARA價錢:$115分數:🍝🍝🍝🍝覺得個味幾有驚喜🥚🍝第一次食有kimchi味既carbonara,有啲啲酸味,更開胃🍝同埋都幾creamy—📍 SPICY PRAWN WITH LINGUINE價錢:$90分數:🍝🍝🍝+0.8🍝辣味唔係太出,但有好香既🥫🥫蕃茄味,幾開胃🦐仲有4-5隻大蝦,好爽口💜—📍BRIOCHE FRENCH TOAST價錢:$95分數:🥞🥞🥞
💕工廠風cafe ☕️😳

分數:🍝🍝🍝+0.8🍝

📍BRIOCHE FRENCH TOAST
價錢:$95
分數:🥞🥞🥞+0.5🥞
同平時食既French toast有啲唔同,比較厚身🥞打卡100分,但會甜啲啲

飲品方面
📍Matcha latte
好香濃既matcha🍵味‼️‼️

#café #summervibes #cafe #正餐#HK #foodie #knockbox #coffee #Esc @esc.hk
#Whisky Bar #basquecheesecake #instagood #bestoftheday #amy_in_cwb
2022-11-24 216 views
環境簡約帶工業風, 餐廳是超高樓底兩層咖啡店, 顏色是採用木系設計, 非常舒適開揚, 落地大玻璃、採光度高, 枱與枱之間空間感十足, 主打ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ、ғᴜsʜɪᴏɴ菜、意粉、吐司及精品咖啡☕️點餐需要自行到櫃枱下單, 全部即叫即製作我們點了ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ🍳份量及材料比較多,有香腸、香脆培根、蘑菇、煙熏三文魚、薯餅、沙律菜及炒蛋, 有炒香過的磨菇, 香氣十足, 炒蛋香濃嫩滑, 非常豐富, 能夠滿足一整天ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ🍞吐司厚實內鬆軟充滿蛋香, 表面帶焦糖香味再配上混合漿果醬及開心果奶油, 味道更加突出有層次飲品☕️ʜᴏᴛ ᴄᴀғᴇ́ ᴍᴏᴄʜᴀ高品質的精品咖啡, 微微朱古力的味道、香濃的咖啡味, 質感好順滑, 飲品非常高質, 喜歡喝咖啡的朋友必定要試試👍🏻ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ濃濃抹茶配上ʟᴀᴛᴛᴇ, 牛奶味泡綿密細滑, 清香又不澀, 非常好喝😍ᴄᴀғᴇ用料講究, 用心製作、食物高水準, 這間ᴄᴀғᴇ是寵物友善餐廳, 寵物可以直接帶到室內位置用膳, 毛小孩都可以舒舒服服陪主人享用美食很適合放假休閑放鬆心情的好地方, 環境非

環境簡約帶工業風, 餐廳是超高樓底兩層

點餐需要自行到櫃枱下單, 全部即叫即製作

我們點了
ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ🍳

ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ғʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀsᴛ🍞

飲品☕️
ʜᴏᴛ ᴄᴀғᴇ́ ᴍᴏᴄʜᴀ

ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ

很適合放假休閑放鬆心情的好地方, 環境非常ᴄʜɪʟʟ非常舒服, ᴄᴀғᴇ拍照打卡一流👍🏻
下午16:00後更設有ᴡʜɪsᴋʏ ʙᴀʀ, 很適合與朋友相聚

餐廳店員服務態度親切有禮, 非常推介的一間ᴄᴀғᴇ, 可以再ᴇɴᴄᴏʀᴇ✨

揸車的朋友, 附近設有停車場, 非常方便
  • Brioche French Toast
  • ᴀʟʟ ᴅᴀʏ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ
  • ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʟᴀᴛᴛᴇ
  • ʜᴏᴛ ᴄᴀғᴇ́ ᴍᴏᴄʜᴀ
Esc 天后兩層工業風 Pet Friendly cafe呢間係天后有兩層既工業風高樓底cafe,地下個層係落地透光大玻璃採光,近門既座位影相好靚。cafe提供係外地採購既精品咖啡,有多款Fushion主菜及甜品選擇。同埋呢間cafe 係 Pet Friendly cafe,可以帶埋主子黎打卡,4點後仲設有Whisky Bar。🌟SALMON CAPERS SPAGHETTI $115醬汁係蕃茄奶油醬,creamy 帶少少蕃茄酸味,唔會好膩,仲有啲三文魚同酸豆,呢款都幾好食。🌟SHAKSHUKA $115用咗一個好重嘅鐵板上,係焗過嘅洋蔥、紅椒同蕃茄,中間仲有兩隻半熟蛋。可以將啲配料擺上脆脆嘅煎餅上面食,味道酸酸地。🌟BRIOCHE FRENCH TOAST $95吐司上面加咗吉士醬,表面仲有啲焦糖,吐司外面係脆脆地,但裏面唔係平時食開吐司嘅質地,比較實似canele ,但味道係幾好食,好香蛋味。旁邊有啲開心果醬同雜莓。🌟CAFÉ LATTE $45🌟ICED AMERICANO $40📍Esc (銅鑼灣) @esc.hk 銅鑼灣永興街7號地下及1樓

Esc 天后兩層工業風 Pet Friendly cafe

🌟SALMON CAPERS SPAGHETTI $115