2021-04-10 240 views
木衛二鑄茶所最近響九龍灣開咗間新店😎除咗茶飲,依家仲有嘢食啦🤩全部都係即叫即蒸,主打燉湯同蒸飯😉當然唔少得佢哋有多款茶飲供應啦😇桃膠肉餅蒸飯😚$55黑松露排骨蒸飯😍$48桃膠用響糖水就食得多🥸但用響肉餅就真係第一次見🧐肉餅相當厚身,肉汁豐富😝加上桃膠口感煙韌彈牙😋黑松露排骨蒸飯,我個人特別鍾意❤️遠遠已經聞到好濃烈嘅黑松露香味😍雖然望落去以為好多豆豉響表面😅但其實嗰啲都係黑松露😛而且兩者味道非常之夾🤗份量亦都多,值得一試😏羊肚菌海參燉雞湯😎$73人蔘螺片燉雞湯😛$58羊肚菌海參燉雞湯,每日只限12碗😌羊肚菌,味道鮮美,口感爽脆😝海參肉質厚實,湯水滋潤鮮甜🤩人蔘螺片燉雞湯,蔘味唔算太重😚用料十足,飲落清甜,潤而不膩😋藍伯爵奶霜奶茶😉$44奶霜法芙娜😏$49藍伯爵奶霜奶茶,茶香甘醇😚奶夠香,入口順滑,甜度亦啱啱好👌奶霜法芙娜,即係100%特濃朱古力🍫再加上Oreo,鍾意濃郁朱古力嘅朋友可以試吓🤓木衛二鑄茶所 (九龍灣)九龍灣常悅道21號The Eastmark1樓5號舖
木衛二鑄茶所最近響九龍灣開咗間新店😎
除咗茶飲,依家仲有嘢食啦🤩
全部都係即叫即蒸,主打燉湯同蒸飯😉
當然唔少得佢哋有多款茶飲供應啦😇
桃膠肉餅蒸飯😚$55
黑松露排骨蒸飯😍$48
桃膠用響糖水就食得多🥸
但用響肉餅就真係第一次見🧐
肉餅相當厚身,肉汁豐富😝
加上桃膠口感煙韌彈牙😋
黑松露排骨蒸飯,我個人特別鍾意❤️
遠遠已經聞到好濃烈嘅黑松露香味😍
雖然望落去以為好多豆豉響表面😅
但其實嗰啲都係黑松露😛
而且兩者味道非常之夾🤗
份量亦都多,值得一試😏
羊肚菌海參燉雞湯😎$73
人蔘螺片燉雞湯😛$58
羊肚菌海參燉雞湯,每日只限12碗😌
羊肚菌,味道鮮美,口感爽脆😝
海參肉質厚實,湯水滋潤鮮甜🤩
人蔘螺片燉雞湯,蔘味唔算太重😚
用料十足,飲落清甜,潤而不膩😋
藍伯爵奶霜奶茶😉$44
奶霜法芙娜😏$49
藍伯爵奶霜奶茶,茶香甘醇😚
奶夠香,入口順滑,甜度亦啱啱好👌
奶霜法芙娜,即係100%特濃朱古力🍫
再加上Oreo,鍾意濃郁朱古力嘅朋友可以試吓🤓
木衛二鑄茶所 (九龍灣)
九龍灣常悅道21號The Eastmark1樓5號舖
2021-04-09 181 views
閨密最鍾意❤️就喺養生餐,木衛二X一尚喺今年頭喺九龍灣開咗間,既有台式茶飲,又提供養生燉湯蒸飯🤩,我帶咗佢去試吓。套餐燉湯加蒸飯,即叫即蒸♨️,都只係$78🤩超抵食💛💛💛赤膠耳飽魚燉雞湯+鹿茸菌滑雞蒸飯($78+10)無論喺燉湯定蒸飯都熱辣辣,好足料❗️燉湯香濃,保持材料嘅原味,仲有原隻大鮑魚。雞件蒸得好鮮滑,配上鹿茸菌一齊食,更香口。飯亦蒸得剛好,唔會過綿。黃金茶樹菇燉花膠湯+蟲草花杞子猴頭菇蒸飯($78)飲啖湯,成個人都暖哂,最啱長期喺冷氣房嘅我。猴頭菇切片,加上大量蟲草花,好一個養生飯~~翡翠茶那堤($38)奶霜翡翠($37)木衞二香港鑄茶所,最出名喺用上台灣阿里山⛰茶作,人手即場沖製,茶香甘醇,再配合奶滑嘅鮮奶,打造令人回味嘅茶飲

套餐燉湯加蒸飯,即叫即蒸♨️,都只係$78🤩超抵食💛💛💛

赤膠耳飽魚燉雞湯+鹿茸菌滑雞蒸飯($78+10)

黃金茶樹菇燉花膠湯+蟲草花杞子猴頭菇蒸飯($78)
飲啖湯,

翡翠茶那堤($38)
奶霜翡翠($37)
  • 赤膠耳飽魚燉雞湯
  • 鹿茸菌滑雞蒸飯
  • 黃金茶樹菇燉花膠湯
  • 蟲草花杞子猴頭菇蒸飯
  • 翡翠茶那堤
  • 奶霜翡翠
2021-04-03 176 views
今日黎左呢間木衛二,試左個木衛紅奶霜奶茶($42) 加茉莉綠茶凍(+$6) = ($48)一開始我睇錯左個餐牌,以為加茶凍吾洗錢。😀不過都係加6蚊啫。一飲入口,個阿薩喵奶茶茶香直接衝上腦。奶茶味夠香夠滑身。少甜對我黎講,甜度已經ok。芝士奶蓋既質感較輕盈,有芝士咸味。一咸一甜,點會吾好飲呢?😹而奶蓋上面既花瓣其實好鬼碎,我諗都係噱頭野黎嫁啫。個奶茶店員會主動幫你走冰,但飲落都係冰凍既。茶凍隻味吾算出,會比奶蓋遮左隻味。要飲到中間位,飲吾到奶蓋既時候,先食到個茶凍味。茶凍主要得綠茶味,吾太覺有茉香味。🧐環境方面,白色既格調望落幾簡約、舒服。有落地玻璃可以望到對面樓。不過樓上裝修緊,不停有電鑽同裝修佬係咁大大聲講野同講粗口。😂我見隔離枱個肉餅蒸飯幾香,隔左兩三米都聞到飯香,之後有機會可以一試。🤪整體黎講茶飲雖然有少少貴過出面,都依然值得一試。
一開始我睇錯左個餐牌,以為加茶凍吾洗錢。😀
不過都係加6蚊啫。

一飲入口,個阿薩喵奶茶茶香直接衝上腦。
奶茶味夠香夠滑身。
少甜對我黎講,甜度已經ok。
芝士奶蓋既質感較輕盈,有芝士咸味。
一咸一甜,點會吾好飲呢?😹
而奶蓋上面既花瓣其實好鬼碎,我諗都係噱頭野黎嫁啫。
個奶茶店員會主動幫你走冰,但飲落都係冰凍既。

茶凍隻味吾算出,會比奶蓋遮左隻味。
要飲到中間位,飲吾到奶蓋既時候,先食到個茶凍味。
茶凍主要得綠茶味,吾太覺有茉香味。🧐
木衛紅奶霜奶茶,加茉莉綠茶凍

環境方面,白色既格調望落幾簡約、舒服。
有落地玻璃可以望到對面樓。

整體黎講茶飲雖然有少少貴過出面,都依然值得一試。

2021-04-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
木衛紅奶霜奶茶,加茉莉綠茶凍
2021-04-02 122 views
這裡是新開的商場,朋友帶我來吃這個蒸飯套餐,我們分別叫了鹿茸菌滑雞飯和黑松露排骨飯,燉湯選了人參螺片燉雞湯和黃金茶樹菇花膠湯,燉湯喝得出真的是原盅燉的,不像其他店是把煲好的湯倒進燉盅的那種,而且還真的有人參和花膠在裏面,份量超多的,完全沒法想像這樣的食材又那麼足料才$78一份,食完簡直飽到不行。第一次吃松露蒸排骨,味道真的好搭,想不到台式飲品店的食物出品還真心不錯。本來還想喝它家的奶霜觀音,但是太飽了,下次才過來喝吧!
黑松露排骨蒸飯
鹿茸菌滑雞蒸飯
人參螺片燉雞湯
黃金茶樹菇燉花膠湯
2021-04-02
$78 (Lunch)
黑松露排骨蒸飯
鹿茸菌滑雞蒸飯
人參螺片燉雞湯
黃金茶樹菇燉花膠湯
  • 黑松露排骨飯
2021-03-27 106 views
餐廳環境好舒適,裝修雪白新淨整潔,門口個月亮燈好文青,好襯個環境😍 所有蒸飯即叫即製,需時20分鐘。赤膠耳鮑魚燉雞湯 + 黑松露排骨蒸飯 $88碗湯好足料,鮮甜夠味。有好多赤膠耳,雞,龍眼肉等等,鮑魚一粒,赤膠耳膠質豐富,雞肉嫩,鮑魚彈牙有嚼勁。蒸飯比我想像中大碗!餸同飯都好多!非一般嘅排骨飯,有啖啖黑松露味,整個level升高唒😆 排骨夠味,粉骨位都食到,送飯一流!黃金茶樹菇燉花膠湯 + 鹿茸菌滑雞蒸飯 $78壺湯有好多茶樹菇,少量花膠,亦都鮮甜滋潤!滑雞飯份量亦好多,雞肉滑嫩入味,唔洗加豉油已經好好味了。飯比較硬身,粒粒分明,但份量太多最後都係食唔晒🙈

赤膠耳鮑魚燉雞湯 + 黑松露排骨蒸飯 $88

黃金茶樹菇燉花膠湯 + 鹿茸菌滑雞蒸飯 $78
壺湯有好多茶樹菇,少量花膠,亦都鮮甜滋潤!

🍽指定燉湯、蒸飯套餐 ($78)‼️套餐可以任選蒸飯,而燉湯最貴嘅款就唔包,但好似加$10可以轉配🍽桃膠蒸肉餅飯😋桃膠蒸完似啫喱,唔似平時做甜品嗰陣咁有嚼勁😋肉餅有少少厚度,唔會好實淨,食晒都唔會好heavy😐蒸飯落多左少少水,中心嘅飯偏腍,質感麻麻地🙂調味整體偏淡,跟豉油一小杯,但唔係甜豉油🍽人蔘螺片燉雞湯😋足料兼大壺,內有完整一條人蔘、兩塊螺片、幾小塊瘦肉😋仲有杞子同龍眼肉,呢啲燉完湯仲有甜味😋味道上係好清、無油嘅燉湯,應該無落額外調味,可能連鹽都無落😐印象中人蔘帶甘,但呢壺湯係無慣性嘅甘味,係可惜定係更好呢?👍🏻套餐份量澎拜,飯量應該無乜人食得晒👍🏻店員如果見到食客走左會用消毒水抹枱,衛生加分🙌🏻如果肉餅再厚實少少,肉味會更加濃🙌🏻下午茶單點蒸飯、燉湯好似有7折‼️由於調味唔濃,重口味人士未必會滿足‼️呢度行半自助形式,店員嗌號碼自己出去拎餐,食完就要拎番餐盤去出餐處‼️堂食得大概十張枱,Lunch Hour 1點基本都full
🍽指定燉湯、蒸飯套餐 ($78)

指定燉湯、蒸飯套餐

🍽桃膠蒸肉餅飯
😋桃膠蒸完似啫喱,唔似平時做甜品嗰陣咁有嚼勁
😋肉餅有少少厚度,唔會好實淨,食晒都唔會好heavy
😐蒸飯落多左少少水,中心嘅飯偏腍,質感麻麻地
🙂調味整體偏淡,跟豉油一小杯,但唔係甜豉油
桃膠肉餅蒸飯

🍽人蔘螺片燉雞湯
😋足料兼大壺,內有完整一條人蔘、兩塊螺片、幾小塊瘦肉
😋仲有杞子同龍眼肉,呢啲燉完湯仲有甜味
人蔘螺片燉雞湯

👍🏻套餐份量澎拜,飯量應該無乜人食得晒
👍🏻店員如果見到食客走左會用消毒水抹枱,衛生加分
🙌🏻如果肉餅再厚實少少,肉味會更加濃
🙌🏻下午茶單點蒸飯、燉湯好似有7折
‼️由於調味唔濃,重口味人士未必會滿足

$78 (Lunch)
指定燉湯、蒸飯套餐
桃膠肉餅蒸飯
人蔘螺片燉雞湯
2021-02-18 365 views
感動親切的佈置,令人心境舒泰,有歸屬感,最重要係同事態度都非常好環境佈置簡約,主色白色,很文青很舒服。下午茶送鹽酥雞半份 鹽酥雞即炸,熱辣辣,調味適中沒有太鹹,因為太好食唔夠喉,叫多一份。飲品夠大杯奶霜烏香~茶香奶香俱在,最上的奶泡,不忍心攪拌,直接吸入口。泰戈爾冰茶~酸酸甜甜,沒有死甜的糖精味,贊 💛Eastmark有好幾間舖頭都好值得大家幫襯💛
感動親切的佈置,
令人心境舒泰,
有歸屬感,最重要係同事態度都非常好

環境佈置簡約,
主色白色,
很文青很舒服。

下午茶送鹽酥雞半份
💛
鹽酥雞即炸,熱辣辣,調味適中沒有太鹹,因為太好食唔夠喉,
叫多一份。
💛鹽酥雞
飲品夠大杯

奶霜烏香~茶香奶香俱在,最上的奶泡,
不忍心攪拌,
直接吸入口。
泰戈爾冰茶~酸酸甜甜,
沒有死甜的糖精味,贊

💛Eastmark有好幾間舖頭都好值得大家幫襯💛
2021-02-18
$50 (Tea)
💛
💛鹽酥雞